€ 389,- bij ALTERNATE.nl
  3. Willen (1.471) Hebben (362)

Intel Core i7-13700K Boxed Review

13 april 2023, laatste update op 13 april 2023, 899 views Rapporteer

Sinds jaren weer een eigen build mogen samenstellen. Uiteraard hoort hier ook een processor bij en welk CPU kamp kies je dan. Uiteindelijk 'toch' voor Intel gekozen, uiteindelijk puur op gevoel ((of toch onwetendheid? :))

Uiteindelijk de Core i7 gekozen, net een stapje hoger dan de 'doorsnee' Core i5 en onder de 'heethoofd' Core i9.
Daarbij dit alles op een DDR5 platform en voor mijn eigen beeldvorming is het een mooie moderne set geworden.

Uiteraard heb ik onderzoek gedaan maar het systeem mag ook weer jaren meegaan en aldus elk stukje net iets 'boven gemiddeld' uitgevoerd.

Kwa review kan ik weinig anders melden dan ik geen diepgaande tests kan uitvoeren anders dan alleen te melden dat het een 'snelle jongen' is.

Voor de mede-tweaker wat verpakkingsfoto's gemaakt en gedeeld ter impressie van het product. Dit omdat een review 30 foto's mag hebben en waarom dan ook niet.

Pluspunten

• Prima prestaties

Minpunten

• Processoren worden er niet koeler op
  • Plaatsing op moederbord altijd spannend

Disclaimer:
• Met name een ervaringen 'review' geschreven om deze te delen die ik maakte tijdens het bouwen.
• Sinds jaren weer een eigen systeem samengesteld, dus review ook als dusdanig opgezet.
• Informatie boven opmaak, sorry :)

Dit is een onderdeel van 2 computer builds met de volgende onderdelen:
Noctua NA-SAV2 Chromax.Black review door grimson
Noctua NA-SYC1 4-Pin Y-SPlit Cable (set van 2) Zwart review door grimson
Noctua NA-SEC1 4-Pin Extension Cable (set van 3) Zwart review door grimson

Inbouwstress

Ik doe dit niet dagelijks ook al heb ik professioneel het een en ander mogen assembleren (HPE ProLiant servers) maar het blijft elke keer 'spannend' om een processor te plaatsen.

Ik heb altijd het idee dat er zoveel krachten op de processor wordt uitgevoerd dat hij spontaan door het moederbord wordt geduwd. Blijkbaar zijn de toleranties dermate hoog welke iig tegen mijn gevoel ingaat.
Ook hier is het weer gelukt :)

Nog een lege CPU socket met wel 1700 pinnetjes :9

Net als bij een screenprotector van een telefoon, snel plaatsen voordat er stof of andere deeltjes kunnen landen.

1001 keer de juiste positie bekeken en daarna geplaatst :o

Laatste foto voor het geweld loskomt van het vastzetten van de processor.

De processor is vastgezet op het moederbord, na voorzichtig het hefboompje met voor het gevoel veel kracht uiteindelijk naar de juiste positie verplaatst te hebben.

Bonusshot van een gemonteerde luchtkoeler (met koelpasta), zo te zien een uitzondering tegenwoordig?

Verpakkingsfoto's

Voorkant

Zijkant met artikelcodes

Achterkant met CPU's zichtbaar

Inhoud

Inhoud

What you see is what you get

CPU in verpakking

CPU

CPU

Heb jij ook een Intel Core i7-13700K Boxed?

Interessant, ik ben mij aan het oriënteren op een eigen, nieuwe zelfbouw PC en ik twijffel zelf nog heel erg tussen gaan voor het AM5 socket systeem wat wat langer mee zou moeten kunnen gaan i.c.m. een Ryzen 7 7800X3D processor, of een Socket 1700 systeem wat eigenlijk "end of life" is binnenkort en waar een Core i7-13600K in zou moeten komen dan, maar wel met enig undervolten en/of lagere power limits omdat ik niet gediend ben van de hoge temperaturen en het hoge stroomverbruik, ik wil bij grotere efficiëntie een toch een snel en veelzijdig systeem. De vraag is nu dus of dit überhaupt kan en wat de beste keuze tussen de twee uiteindelijk zal zijn.

Maar goed, ik dwaal af, ik wilde wat anders zeggen en dat is "waarom zie ik twee i7-13700K processoren liggen ? Het gaat toch maar om 1 PC ? Heb je gekeken of er verschillen tussen die 2 chips zaten of zijn het toch 2 PC's, waarvan 1 voor jezelf geworden ?

Mvg, Marc
Hoi! dank voor je reactie :D
Je ziet idd 2 processoren omdat ik meteen 2 vrijwel gelijke builds aan het samenstellen was. Beide voor eigen gebruik (belofte eindelijk voldaan voor onze tieners ieder een eigen pc)
Vandaar ook dan maar een fotosessie met beide tegelijk.

Vooralsnog is het idd lastig te kiezen maar als ik mijn keuze nog zou moeten verantwoorden dan zeg ik: blij dat ik het gedoe met ASUS en oververhitte AMD processoren / EXPO whizz ben ontlopen bijvoorbeeld. Misschien verouderd platform maar de kinderziektes zijn er dan misschien ook weer uit en upgraden doe ik niet aan etc etc. Uiteraard buyers bias, je blijft voor jezelf je eigen keuze verantwoorden 😋.
Kwa hitte valt het ook mee, ik las ook dat met name mobo fabrikanten buiten de Intel specs (ehm zoals bij AMD) de voltage extra lang hoog houdt ( ja hier ook ASUS) en als je dat niet gebruikt of juist instelt de hitte ontwikkeling best meevalt https://www.pugetsystems....reation-performance-2375/
Dus tja keuzes 🤔 hopelijk kan je snel van je nieuwe systeem genieten ☺️ succes iig 👍
Dat jouw processor zo strak zit, klopt.
Maar let op, het is NIET goed....
Je processor kan verbuigen namelijk....

Je kan 2 dingen doen om dit goed te krijgen...

OF;
Een 'lga1700 contact frame' kopen.
Deze zijn er van meerdere merken, onderstaande linkje is een voorbeeld

OF;
4 stuks M4 ringetjes halen bij de gamma.
Draai de 4 torx schroefjes rond je moederbord-socket los
en plaats tussen het moederbord en het mounting mechanisme de 4 ringetjes, zodat je mounting 1-1.5mm meer 'omhoog' komt vanaf je moederbord..
Zo heeft je processor meer 'ruimte'....
Hierna voel je dat je net zoveel kracht als voorheen kunt gebruiken om je processor vast te zetten.

Ik heb zelf beiden gedaan, en het werkt ook beiden ;-).

Toen ik zelf voor het eerst een lga1700 in elkaar zette viel dit me ook meteen op en ben toen niet door gegaan omdat het gevoelsmatig niet klopte om zoveel kracht te moeten zetten...
Ik heb toen gelijk wat m4 ringetjes bij de Gamma gehaald en ertussen gedaan om te kijken of dat beter zou zijn... Uiteindelijk hebben die er een maand of 3 tussen gezeten en na verloop van tijd kwamen de contact frames op de markt, uiteindelijk daarvoor gegaan.

Doe ermee wat je wil, maar dan heb ik het in elk geval wél tegen je gezegd...

Groeten Niels
Dank voor je reactie,
Ik had inderdaad enkele artikelen gelezen over het vermeend 'buigen' van de IHS beginnend met de 12e (Alder Lake) Intel CPU generaties. Het is inderdaad aan de oplettende lezer die zich goed voorbereid dit in acht te nemen voor het monteren van de processor. Ik heb die keuze niet gedaan en het 'standaard' gehouden.
Nogmaals goed om dit te benadrukken en dan is het aan één ieder om dit voor zichzelf te beslissen om eventueel deze preventieve maatregel te nemen.