€ 8,25 bij HardwareWebwinkel.nl

Noctua NA-SYC1 4-Pin Y-SPlit Cable (set van 2) Zwart Review

9 april 2023, laatste update op 28 juni 2024, 1.628 views Rapporteer

Besteld ivm het complementeren (dezelfde) Noctua kwaliteitsproducten.

2 stuks (PWM of DC) fan splitter voor computercase en of CPU fan aansluiting.

Indien je te weinig aansluitingen hebt voor een CPU of case fan kan je een splitter gebruiken om alsnog beide fans op één aansluiting aan te sluiten.
- Eén van de twee aangesloten fan zal de RPM-terugkoppeling doen naar het moederbord
- Beide fans ontvangen hetzelfde PWM-signaal

Pluspunten

• Onderdeel van uitgebreide Noctua accessoires
  • Premium afwerking en 'looks'
  • PWM compatible

Minpunten

• By design maar indien de fan die niet wordt uitgelezen stuk gaat wordt dit vermoedelijk niet opgemerkt

Dit is een onderdeel van 2 computer builds met de volgende onderdelen:
Aangeschaft onderdeel (maar niet gebruikt):
Noctua NA-SAV2 Chromax.Black review door grimson
Noctua NA-SYC1 4-Pin Y-SPlit Cable (set van 2) Zwart review door grimson
Noctua NA-SEC1 4-Pin Extension Cable (set van 3) Zwart review door grimson

Omdat ik benieuwd was hoe het zit met een splitter in combinatie met het PWM- en RPM-signaal de volgende informatie verkregen via Noctua Support:

PWM Signal:
Both fans will receive the same PWM signal. For instance, if one fan is connected with a maximum speed 1000RPM and one fan has a maximum speed of 1800 RPM and you apply 50% PWM, then one fan will spin with roughly 500RPM and the other one with roughly 900RPM. So using different fans is not a problem.

RPM Signal:
In order to not create any issues, only one fan will report back its RPM, this is why one pin is missing on one side of the cable, it's the pin with which the fan sends its fan speed to the motherboard.

Ontbreken RPM pin voor één fan aansluiting

Concreet krijgen beide fans dus hetzelfde PWM signaal maar zal maar één fan de RPM terugkoppeling geven aan het moederbord.

Beoogd gebruik

In cominatie met Noctua NF-A12x25 PWM chromax.black.swap, 120mm
- Dezelfde serie (braided / sleeved kabel)
- Dezelfde premium kwaliteit en uitstraling als geleverd bij product

Bij samenstellen computer deze als voorzorg besteld indien een te kort aan unieke per fan aansluitingen op het moederbord.
Omdat alle fans zonder splitter aangesloten konden worden op het moederbord geen gebruik gemaakt van deze uitbreidingsset.

Verpakking voorkant

Verpakking achterkant

Inhoud verpakking

Inhoud verpakking

Splitter

Heb jij ook een Noctua NA-SYC1 4-Pin Y-SPlit Cable (set van 2) Zwart?

Bedankt voor deze uitgebereide review!
Ik was wat verward over een statement op Noctua hun product page, waar ze volgend statement maken:
The NA-YC1 Y-Cables make it possible to run two 4-pin PWM fans on a single fan header and to let the mainboard control the speed of both fans simultaneously.
En vroeg mij dus af hoe ze het voor elkaar kregen om met een domme splitter kabel toch individuele speed control naar 2 fans mogelijk te maken.
Door jouw review weet ik dus dat dat helemaal niet zo is :)

Maar dat lijkt dus een foutje in hun omschrijving (of een interpretatiefout van mij?).
Hey NinjaRider, dank voor je feedback :)

Ik moest ook weer even alles herzien gezien het alweer een tijdje geleden geschreven is maar ja idd, ik vond het toen ook wat onduidelijk. Toentertijd na jaren weer zelfbouw dus alles was redelijk weer 'nieuw'.

Ik kon dit ook nog terugvinden: https://faqs.noctua.at/en...-connectors-is-it-faulty-

'control the speed of both fans simultaneously.'
In eerste instantie dacht ik van ja dit is wat discutabel maar nogmaals na herlezen over hoe PWM werkt denk ik dat het ongeveer (al dan niet zo 123 begrijpelijk) wel klopt;

Zover ik begrijp werkt een PWM fan anders dan een DC fan; altijd dezelfde spanning/voltage. De snelheid wordt gestuurd via het PWM signaal en als je dus kiest voor 50% snelheid dan zal elke (ongeacht wel of niet gelijktoerige fans) dit PWM signaal oppakken. In die zin kan je dus eigenlijk denk ik interpreteren dat het aansturen dus 'individueel' want of je nu 1 fan aansluit en op 50% zet of 2 fans op dezelfde aansluiting met 50%, beide fans zullen dus reageren alsof ze als enige aangesloten zouden zijn. (Ik denk dat verschillende DC fans hier anders mee zouden omgaan omdat misschien de spanning op 50% andere resultaten kan geven per verschillende fan). Het woord is hier dan ook 'simultaneously'. Misschien doel jij en ik ook als eerste op apart aansturen als elke fan een eigen RPM meegeven.

Dus tja 'simultaneously' klopt, beide fans worden tegelijk aangestuurd in de letter van dit woord maar wel met één en hetzelfde PWM signaal.

Resteerd wel dat de uitlezing van de RPM eigenlijk minder fraai is als je verschillende RPM type fans monteerd op dezelfde aansluiting. Je leest dus alleen één van de fans uit en het mooiste zou zijn dan natuurlijk om gelijke fans aan te sluiten eigenlijk de juiste uitlezing krijgt. (vooralsnog als één fan stuk gaat die niet wordt uitgelezen is dat alsnog een nadeel).

Ik zal het even bij de nadelen zetten eigenlijk ha :)

[Reactie gewijzigd door grimson op 23 juli 2024 08:11]