Historie:
• 20220924 - Initiële review
• 20250429 - Bijwerken van een tikfoutje
Disclaimer: Ik heb deze Duux Bright luchtreiniger te leen gekregen via
Reviewclub ten bate van het schrijven van deze review! Deze review is verder niet door Reviewclub of Duux gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel!
Inleiding
Ik was in de veronderstelling dat ik reeds productfoto’s had gemaakt voordat ik het product retour had gestuurd… blijkbaar had ik het fout, dus nu gebruik ik een paar afbeeldingen van de fabrikant met bronvermelding… volgende keer beter 😊
Luchtreinigers worden denk ik meer in woningen gebruikt waar mensen met een allergie wonen, wij hebben in het verleden een luchtreiniger (Winix Zero) aangeschaft voor onze kat die ernstige longklachten had. Helaas mocht dit niet baten, echter merkten we wel een ander voordeel: de luchtreiniger ving veel stof op in ons oude, stoffige huis.
Onlangs kreeg ik de kans om via Reviewclub zowel de
Philips AC1711/10 alsook de Duux Bright (verder ‘Duux’) te testen, en dit vonden wij bij uitstek het moment om onze Winix Zero te vergelijken met deze van Duux. Eerder, vorig jaar, had ik ook al via Reviewclub een
AEG luchtreiniger mogen testen, dus de setup van deze review is ook daarvan afgeleid.
Omdat wij zelf geen klachten aan de luchtweg hebben, kan ik over de werking van alle filters echter weinig zeggen, dus verwacht dit in ieder geval niet in mijn review! Wel zal ik proberen te vertellen wat onze ervaringen zijn in combinatie met een erg stoffig huis.
Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Waarom een luchtreiniger?
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
In de comments onder de AEG luchtreiniger kreeg ik, terecht, de vraag wat het doel/nut is van een luchtreiniger. Een luchtreiniger kan helpen bij/tegen (fijn)stof, rooklucht/nare geuren en bij allergieën zoals bijvoorbeeld stofallergie, huisstofmijt, hooikoorts/pollenallergie en astma.
In hoeverre dit daadwerkelijk werkt, durf ik geen uitspraken over te doen. Voor aanschaf van onze Winix Zero had ik reeds enkele wisselende reviews gelezen. Wij hebben de Winix toentertijd aangeschaft omdat onze toenmalige kat een ernstige longaandoening had, waarvan de oorzaak en juiste behandeling ons onbekend is gebleven. In de hoop onze kat ook maar enige verlichting te geven van de grote hoeveelheid stof in ons huis (en het is echt een stofnest...) hebben we toen de Winix aangeschaft.
Voor de luchtwegaandoening van onze kat heeft het helaas, zover wij konden merken, niet gebaat. Wel merkten we dat de hoeveelheid stof in huis een aardig stuk minder werd.
Een luchtreiniger filtert dus stof en haren uit de lucht, en afhankelijk van het type filter van de luchtreiniger ook (ultra)fijnstof, pollen, bacteriën, en naar verluidt soms ook virussen.
Bright heeft op YouTube ook nog een video aan een test met een drietal luchtreinigers gewijd.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De luchtreiniger van Duux zit in een stevige doos met daarin de Duux die tussen twee foamachtige panelen zit, zodat deze niet kan bewegen. De Duux zit verder in een plastic zak, evenals het reeds geplaatste filter. In tegenstelling tot de Philips zat er bij het filter van Duux geen indicator aangegeven dat je de plastic verpakking nog moest verwijderen van het filter alvorens het toestel in gebruik te nemen.
Ook was het initieel even zoeken naar de opening om bij het filter te komen. Bij de Winix en AEG-luchtreinigers is dit door het frontpaneel te verwijderen, bij de Philips een paneel aan de achterzijde. Duux gooit het over een andere boeg en daar zit de opening aan de onderzijde middels een kunststof kap die je op- of van slot kan draaien. Ergens vind ik dat wel een slimme insteek.
Ondanks dat de Duux nieuw en beschermd in de verpakking zat, zaten er al wel een paar krasjes op de behuizing. En ik weet zeker dat dit niet komt door onvoorzichtigheid van mijn kant. Ik denk dat dit in de fabriek wellicht al is gebeurd. Maar aan de hand van de
Whisper Flex was ik er al achter gekomen dat quality control iets is wat wellicht nog een verbeterpunt is bij Duux.
Stroomverbruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De fabrikant geeft aan dat de Duux 10 tot 47 Watt aan vermogen verbruikt. Met mijn Shelly Plug S heb ik gekeken welk verbruik deze registreert, al dien ik daar wel bij te vermelden dat ik niet weet in hoeverre de Shelly het verbruik accuraat registreert. In onderstaande tabel vind je indicatief het gemeten verbruik van de Duux:
Vergeleken met de fabrieksopgave meet de Shelly dus 12,7 tot 40,4 Watt, tegenover 10 tot 47 Watt conform fabrieksopgave.
In de automatische stand zit ie bij ons voornamelijk in de laagste, rustigste stand en verbruikt de luchtreiniger gemiddeld 17 Watt per uur, wat ik vergeleken met de andere luchtreinigers best hoog vind. Het verbruik zit, vergeleken met de AEG luchtreiniger, circa 10 Watt per uur hoger in verbruik. Met de huidige stroomprijzen is dat niet mis. In de nachtstand is dit nog circa 9 Watt per uur hoger, maar waar de AEG automatisch in de nachtstand gaat, dien je dit bij de Duux dus handmatig te doen.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het eerste wat ik deed na het uitpakken van de Duux (en uiteraard de stekker in het stopcontact prikken) was het instellen van de wifi. Dit doe je door, zodra de Duux ingeschakeld is, het wifi icoontje vijf seconden ingedrukt te houden. Volgens de handleiding is dit tien seconden, de Duux denkt daar blijkbaar toch iets anders over.
De app zag hem de eerste paar pogingen niet, helaas. In dat opzicht ging het toevoegen van de Duux Bright in de app van Duux een stuk lastiger dan de
Duux Whisper Flex.
Er is sinds 23 augustus 2022 ook een Duux app voor de tweede generatie. Wat er nieuw is aan deze app ten opzichte van de Gen 1, durf ik echter niet te zeggen. De Duux Bright, mits het serienummer met “22” begint, is compatibel met de tweede generatie app. Van mijn Duux begint het serienummer met “21”, dus ben ik nog op de ‘Gen 1’ app aangewezen.
In de Duux app kun je de huidige gemeten luchtkwaliteit zien, welke bovenop het display wordt getoond in de vorm van een gekleurd balkje. Bij AEG was het ook nog mogelijk om historische gegevens in te zien, wat ik ergens wel prettig vond. Dit kan bij Duux niet. In de app kun je alleen de huidige luchtkwaliteit zien, en de instellingen aanpassen. Wat dat betreft vind ik de mogelijkheden via de app vrij karig.
Net als de door mij geteste Philips luchtreiniger, heeft ook de Duux een automatische stand welke helaas niet automatisch naar de nachtstand kan schakelen. Nu moet ik zeggen dat de Duux ook in de nachtstand nog het nodige geluid produceert, wat voor ons best wel een afknapper is. Van alle door mij geteste luchtreinigers is de Duux de meest luidruchtige, op de voet gevolgd door de Philips. De AEG en Winix zijn daarentegen veruit de meest stille luchtreinigers.
Aangezien de Duux Whisper Flex zo heerlijk stil is in de lagere standen, had ik ook dezelfde technologie verwacht bij de Duux Bright, en daarmee een extreem stille Duux Bright. Helaas was dat dus niet het geval.
Wel kan ik zeggen dat de verschillende luchtreinigers allemaal goed hun werk doen qua filteren van de lucht, en dan voornamelijk ten aanzien van de hoeveelheid stof. Net als onze Winix heeft de Duux ook ionisatie als reinigingstechniek, iets wat de geteste AEG en Philips niet hebben. Luchtreinigers met ionisatie zouden stofdeeltjes als een magneet moeten aantrekken. Je moet het dan wel nog regelmatig met de stofzuiger opzuigen.
Terug naar bovenRepareerbaarheid en vervangende filters
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Online heb ik geen informatie kunnen vinden over het uit elkaar halen van dit model luchtreiniger. Ik weet dan ook niet wat voor componenten erin zitten. Ik kan mij echter inbeelden dat het bij dit product om speciale componenten gaat die je niet zomaar zonder specialistische kennis kunt vervangen, zoals je bijvoorbeeld met het lampje van je auto (meestal) wel kan.
Wel kan uiteraard het filter worden vervangen, wat volgens de app iedere 1500 gebruiksuren moet doen. De luchtreiniger heeft een indicatielampje welke aangeeft wanneer het filter vervangen moet worden. In tegenstelling tot de Philips wordt er verder niet aangegeven dat het mogelijk is dit filter eenvoudigweg schoon te maken.
Bij de Philips is het namelijk mogelijk om het filter schoon te maken door de buitenzijde met een stofzuiger af te nemen. Bij de Philips zijn de indicatoren voor schoonmaken en vervangen van het filter, net als bij de Duux, time-based.
Een origineel vervangend filter voor de Duux kost bij
Duux zelf op het moment van schrijven 29.99 euro.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Duux Bright is een mooie, elegante luchtreiniger, welke qua design niet snel zal misstaan in het interieur. Op het moment van testen vind ik de smart connectiviteit persoonlijk nogal beperkt. Überhaupt het toevoegen in de Duux app vormde al een uitdaging. Daarnaast maakt de Bright het nodige geluid, in tegenstelling tot de Duux Whisper Flex ventilator, waardoor ik deze luchtreiniger niet snel zal aanraden. Mogelijk was het echter een maandagochtendproduct.
Bij 24/7 gebruik gaat de vervangbare filter volgens de app slechts 62.5 dagen mee, wat ik erg kort vind. Een vervangend, origineel filter kost 30 euro per stuk.
Als je geen last hebt van allergieën zoals wij, kun je beslissen om het filter regelmatig met de stofzuiger te ontdoen van het laagje stof, en de filterlevensduur te resetten, om zo minder vaak een nieuw filter te hoeven plaatsen. Dit zal de fabrikant echter niet zelf adviseren verwacht ik. Als je last hebt van allergieën zoals pollen, of astma hebt, zou ik dit ook niet adviseren. Wellicht is het in dat geval beter een andere luchtreiniger uit te zoeken waarvan de filters langer meegaan.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Duux Bright, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.