Historie:
• 20220924 - Initiële review
Disclaimer: Ik heb deze Philips AC1711/10 luchtreiniger te leen gekregen via
Reviewclub ten bate van het schrijven van deze review! Deze review is verder niet door Reviewclub of Philips gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel!
Inleiding
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Luchtreinigers worden denk ik meer in woningen gebruikt waar mensen met een allergie wonen, wij hebben in het verleden een luchtreiniger (Winix Zero) aangeschaft voor onze kat die ernstige longklachten had. Helaas mocht dit niet baten, echter merkten we wel een ander voordeel: de luchtreiniger ving veel stof op in ons oude, stoffige huis.
Onlangs kreeg ik de kans om via Reviewclub de
Duux Bright alsook de Philips AC1711/10 luchtreiniger (verder ‘luchtreiniger’) te testen, en dit vonden wij bij uitstek het moment om onze Winix Zero te vergelijken met deze van Philips. Eerder, vorig jaar, had ik ook al via Reviewclub een
AEG luchtreiniger mogen testen, dus de setup van deze review is ook daarvan afgeleid.
Omdat wij zelf geen klachten aan de luchtweg hebben, kan ik over de werking van alle filters echter weinig zeggen, dus verwacht dit in ieder geval niet in mijn review! Wel zal ik proberen te vertellen wat onze ervaringen zijn in combinatie met een erg stoffig huis.
Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Waarom een luchtreiniger?
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
In de comments onder de AEG luchtreiniger kreeg ik, terecht, de vraag wat het doel/nut is van een luchtreiniger. Een luchtreiniger kan helpen bij/tegen (fijn)stof, rooklucht/nare geuren en bij allergieën zoals bijvoorbeeld stofallergie, huisstofmijt, hooikoorts/pollenallergie en astma.
In hoeverre dit daadwerkelijk werkt, durf ik geen uitspraken over te doen. Voor aanschaf van onze Winix Zero had ik reeds enkele wisselende reviews gelezen. Wij hebben de Winix toentertijd aangeschaft omdat onze toenmalige kat een ernstige longaandoening had, waarvan de oorzaak en juiste behandeling ons onbekend is gebleven. In de hoop onze kat ook maar enige verlichting te geven van de grote hoeveelheid stof in ons huis (en het is echt een stofnest...) hebben we toen de Winix aangeschaft.
Voor de luchtwegaandoening van onze kat heeft het helaas, zover wij konden merken, niet gebaat. Wel merkten we dat de hoeveelheid stof in huis een aardig stuk minder werd.
Een luchtreiniger filtert dus stof en haren uit de lucht, en afhankelijk van het type filter van de luchtreiniger ook (ultra)fijnstof, pollen, bacteriën, en naar verluidt soms ook virussen.
Bright heeft op YouTube ook nog een video aan een test met een drietal luchtreinigers gewijd.
Unboxing
:strip_exif()/m/535868/1OC5WIx3WAG4yBr43QIeyCQPEl8pFJ5AFVcokqMXcVR324RtOb.jpeg?f=620xauto)
De Philips luchtreiniger zit stevig verpakt, zodat het product veilig getransporteerd kan worden. Eenmaal uit de doos zit er een kaartje aan de luchtreiniger vast met een beschrijving van het display bovenop. Verder zit de klep aan de achterzijde waar het filter zit dichtgeplakt met stevige tape. Ook steekt er een geel label uit waarop symbolen staan, waaruit je dient op te maken dat je het filter eerst uit zijn plastic zak moet halen alvorens je het apparaat inschakelt.
Verder vind je in de doos nog de
losse adapter. Dit vind ik wel een pluspunt. Mocht het snoer beschadigd raken door bijvoorbeeld sloopgrage katten, kun je gewoon de adapter vervangen. De adapter is wel een wat groter blokje bij het aansluitpunt, wat in dat opzicht weer nadelig is omdat het mogelijk andere stekkerpunten kan blokkeren.
Stroomverbruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Bij de Philips geen mooi tabelletje zoals bij de Duux Bright, omdat het uiteindelijk maar een enkele regel zou opleveren. Display aan of uit maakte geen verschil, en de Philips heeft geen ionisatiestand, zoals de Duux die wel heeft.
De fabrikant geeft aan dat het maximaal opgenomen vermogen 27 Watt is, en 0.2 Watt in stand-by. Dit laatste kan ik niet verifiëren, daar is de Shelly Plug S niet voldoende nauwkeurig voor. De overige opgenomen vermogens kan ik echter wel testen, zij het indicatief:
In de automatische stand zit ie bij ons voornamelijk in de laagste, rustigste stand en verbruikt de luchtreiniger gemiddeld 3.7 Watt per uur. In de nachtstand 2.4 Watt per uur. In de normale laagste stand zit het verbruik op 4-5W, middel op 7-8W en in turbo op 23-24W. Hierin maakt het dus verder geen verschil of het display aan of uit staat. Ook zit het door mij gemeten maximaal opgenomen vermogen onder de fabrieksopgave, echter zou dat ook kunnen komen door een afwijking in de meetwaarden van de Shelly Plug S.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Voor het in gebruik nemen dien je de filter dus nog van zijn plastic zak te ontdoen, zoals aangegeven bij de unboxing. Deze zak is verder netjes gesealed, zodat je weet dat je een fonkelnieuw filter pakt. Eenmaal geplaatst kun je de stekker in het apparaat en het stopcontact steken, en vervolgens via de touchtip powerknop de luchtreiniger inschakelen.
Bij mij viel het echter direct op dat de motor/ventilator van de luchtreiniger een irritant, zacht zoemend geluid maakt. Een beetje het geluid wat mijn Winix Zero in een wat hogere stand maakt, of een ouderwetse ventilator. Voor een dergelijk duur product is dat toch wel een flinke tegenvaller. Hierover straks meer.
De display is duidelijk afleesbaar en geeft, aan de hand van de door de sensor gemeten waarde, aan hoe schoon of juist verontreinigd de ruimte is. Deze sensor zit achterop achter een klein kapje en dien je zo nu en dan, geadviseerd wordt eens in de twee maanden, even schoon te maken. Op het display wordt standaard de PM2.5-waarde weergegeven (luchtverontreiniging), maar kan ook door middel van verlichting tiptoets (3 seconden indrukken) worden gewijzigd in de IAI stand, waarmee het allergenenniveau wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 12.
:strip_exif()/m/535868/1OC5WIaVqMJGNA47vTUOuVsC3ZFyqSeea326yx5HUF9B4XKvps.jpeg?f=620xauto)
Storend geluid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals gezegd, in nachtstand en zachtste is de luchtreiniger nog steeds hoorbaar hoorbaar! Het is zeker niet luid, maar het valt me op dat ik hem hoor. Wellicht heb ik veel te gevoelige oren, kan prima, maar onze Winix is in de zachtste stand niet hoorbaar en overduidelijk stiller dan de Philips.
Verder met een rustig, zacht muziekje op, bemerk ik toch dat de ‘ultrastille’ luchtreiniger toch niet zo stil ik. Het irritante gezoem van de ventilator hoor ik continu tussendoor, zij het zachtjes. Nu ga ik er even vanuit dat het aan mij geleverde product DOA is, maar toch. Voor een nieuw product dat net op de markt is gezet geeft het mij een slecht gevoel dat de uitvoering die ik ontvang direct ‘DOA’ is. Hoewel natuurlijk niet volledig DOA, aangezien het product wel de lucht reinigt.
Ik heb met een zaklamp even naar binnen gekeken en het lijkt alsof de as van de ventilator een slag heeft. Ook viel het me op dat één rotorblad voorzien was van een metalen clipje, zoals te zien is op de foto. Wellicht dat dit clipje voor onbalans zorgt, al zou ik niet weten hoe het clipje daarop moet zijn gekomen en waar het voor dient. Het enige wat ik zelf zo kan bedenken is wellicht de omwentelingssnelheid meten, zoals je op de fiets een magneetje aan een spaak maakt. Dit lijkt me echter niet, ook zou ik dan als product ontwerper niet het roterend object dusdanig uit balans brengen dat het geluid begint te of kan maken .
Helaas heb ik geen DB-meter, en de mobiele apps zijn ook veel te afwijkend om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen (
believe me, I’ve tried), maar ik woon aan een redelijk drukke doorgaande weg. Met de ramen dicht (gewoon dubbelglas) hoor ik het gezoem van de luchtreiniger nog altijd. Meestal iets harder dan het verkeer, soms even hard.
Ik vind het dusdanig storend dat ik hem retour ga sturen binnen de zichttermijn. Dit is een geluid waar ik niet aan wil wennen, omdat ik weet dat het beter kan.
Onze Winix Zero is fluisterstil, in de nachtstand niet op te merken. De nachtstand van de Winix Zero is verder volautomatisch, als je hem in de automatische stand hebt staan. Bij de Philips dien je deze handmatig in de nachtstand te zetten. Voor een product van deze prijscategorie had ik verwacht dat er op zijn minst een lichtsensor ingebouwd zou zitten, waardoor de automatische stand ook automatisch naar de nachtstand schakelt indien het donker wordt in de ruimte.
Repareerbaarheid en vervangende filters
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De repareerbaarheid van het product zelf ga ik in dit geval zeker niet testen, aangezien ik hem nog retour wil sturen. Online heb ik geen informatie kunnen vinden over het uit elkaar halen van dit of soortgelijk model luchtreiniger. Ik weet dan ook niet wat voor componenten erin zitten. Ik kan mij echter inbeelden dat het bij dit product om speciale componenten gaat die je niet zomaar zonder specialistische kennis kunt vervangen, zoals je bijvoorbeeld met het lampje van je auto (meestal) wel kan.
Wel kan uiteraard het filter worden vervangen, wat ook wordt aangeraden om eens in (ongeveer) het jaar te doen. De luchtreiniger heeft een indicatielampje welke aangeeft wanneer het filter schoongemaakt moet worden, en een indicatielampje welke aangeeft wanneer het filter vervangen moet worden.
Het filter kun je schoonmaken door de buitenzijde met een stofzuiger schoon te maken. Na het schoonmaken van het filter dien je de schoonmaaktijd van het filter nog te resetten door de tiptoetsen voor de displayverlichting en moduswisseling gedurende 3 seconden in te drukken. Ik had verwacht dat het waarschuwingssignaal zou worden geïnitieerd door een sensor die bijvoorbeeld verminderde airflow meet, maar dit lijkt dus toch echt gewoon time-based te zijn.
Indien het filter niet tijdig wordt vervangen, zal de luchtzuiveraar stoppen met werken en automatisch worden vergrendeld om de luchtkwaliteit in de ruimte te beschermen, aldus de handleiding. Ook hiervoor dient na het vervangen weer de toetscombinatie ingedrukt te worden om de levensduurteller van het filter te resetten. Ik zou dan ook denken dat als je
skeer bent, je het filter niet vervangt maar wederom uitzuigt en vervolgens de teller reset. Aan de hand van de sensorwaarden kan je dan waarschijnlijk nagaan in hoeverre dit werkt of niet. Ik raad dit echter niet aan!
Een origineel vervangend filter, de FY1700/30, kost bij
Philips zelf op het moment van schrijven 69.99 euro. Bij Coolblue op dit moment 63.99 euro. Verder kon ik niet zo snel andere betrouwbare webshops vinden waar dit filter los verkrijgbaar is.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Philips is een mooie, elegante luchtreiniger welke qua design niet misstaat in de meeste intereurs. De prijs vind ik stevig, zeker aangezien deze luchtreiniger geen smart connectiviteit heeft. Verder maakt de Philips het nodige geluid, in tegenstelling tot onze Winix Zero luchtreiniger, en ondanks dat ie als ultra stil wordt geadverteerd.
De nachtstand wordt niet ingeschakeld met de automatische stand, wat wijst op het ontbreken van een lichtsensor welke ik voor de prijsstelling van het product wel had verwacht.
Het filter dient regelmatig schoongemaakt te worden, en eens in het jaar te worden vervangen. Als je geen last hebt van allergieën zoals wij, kun je beslissen om het filter minder vaak te vervangen, maar wat vaker schoon te maken. Al met al vinden wij deze luchtreiniger geen echte aanrader, maar wel beter dan de tevens door mij geteste Duux Bright.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Philips AC1711/10 luchtreiniger, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.