Google Chromecast met Google TV Wit 8GB (Dongle)
Review / techn. niveau: simpel, bijgewerkt: 21-08-2022 (Change log)
Eindgebruikers review met veel foto’s en ook toelichting van gebruik van de Dongle op oudere TV's.
Geschatte leestijd is 40 - 50 minuten (zonder de foto's/plaatjes).
Change log
29-03-2022: Hoofdstuk "Privacy punten" toegevoegd aan de review.
04-04-2022: Hoofdstuk "Tweede TV toegevoegd" toegevoegd aan de review.
08-04-2022: Hoofdstuk "De Concurrenten...." toegevoegd aan de review.
09-04-2022: Hoofdstuk "App's vanaf je Android telefoon….." toegevoegd.
23-05-2022: Hoofdstuk "Installatie op mijn TV-spullen" toegevoegd.
18-06-2022: Hoofdstuk "De (kabel) maten" toegevoegd.
19-06-2022: Hoofdstuk "De (kabel) maten" uitgebreid in “De kabels / stroom”.
....................Tekst/foto over gladheid/handligging van afstandsbediening toegevoegd.
……………..9 foto’s toegevoegd en alle foto’s tussen de tekst geplaatst.
21-08-2022: Hoofdtuk " USB-"tussenstukje" & USB-Hubje" toegevoegd
Introductie
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanMijn situatie
Ik kreeg van de Duitse N26 bank een mooie aanbieding in dec. 2021 om Netflix gratis 6 maanden te proberen voor het abonnement van normaal 7,99 euro per maand of korting van dit bedrag op een duurder Netflix abonnement. Je moet het wel zelf weer op tijd opzeggen! Voor dat "gratis" Netflix abonnement krijg je dan een "half HD aansluiting" met 1 gelijktijdige gebruiker (1 concurrent user). Zelf ben ik niet zo'n film/serie kijker maar mijn vrouw kijkt graag films.
Mijn TV spullen zijn 8 jaar of ouder, zijnde:
- Philips TV 42PFL7008K_qsg_nld
- Philips home cinema setje HTB5260G/12
- Samsung SMT-C7140B (setup box van Ziggo)
Op deze oude spullen draait GEEN App van Netflix (meer) en ook geen Amazon-Prime of Disney App etc..
Ik heb nog een goedkoop "Basic TV+internet+vastbel" Ziggo abonnement (in ieder geval een stuk goedkoper dan het huidige "start TV+internet-vastbel" abon. van 61,95 euro). Bij "Ziggo basic" krijg je echter geen Mediabox dus die mogelijkheid voor de Netflix App vervalt ook voor ons. Blijft over het Casten/streamen vanaf je smartphone of een laptopje. Ik heb het geprobeerd maar mijn vrouw vindt het allebei 3x niets.
Daarom heb ik in januari 2022 een "Google Chromecast met Google TV Wit" Dongle gekocht in aanbieding bij "El Corte Ingles" (is zeg maar de "V&D" van Spanje)
voor 55,90 euro inclusief verzendkosten en met een track&trace. Daarnaast hebben we ook nog 1 maandje gratis Amazon-prime (full HD) genomen om dit eens te vergelijken met Netflix.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanIntro algemeen
Er valt weinig tot niets toe te voegen aan de review en uitleg van Tweakers redacteur Eric van Ballegoie (30-10-2020) en de talrijke reviews en reacties van alle Tweakers, allen met veel technische zaken.
Vele Youtube filmpjes geven een duidelijk instructie over de installatie, dus dat hoofdstukje zul je hier ook niet tegen komen. Daarnaast is er ook nog een Forum op Tweakers met antwoorden op vele vragen en de mogelijkheid deze ook zelf te stellen en/of te beantwoorden, zie:
Google Chromecast & Google TV- Ervaringen & discussie Deel 2
De Chromecast is regelmatig in de aanbieding in het buitenland, zie:
Google Chromecast - Levertijden en prijzen
Ik poog daarom in deze review zaken te belichten die nog niet de revue gepasseerd zijn en onze ervaringen weer te geven met deze Dongle. Dus hier
GEEN technisch spec's, vergelijkingen en uitleg.
Zijn de foto's met tekst moeilijk of niet leesbaar dan kun je ze achteraan deze review bekijken en vergroten/verkleinen en zijn ze wel te lezen.
Wat wordt er geleverd
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanWat je niet weggooit
Er wordt een Dongle met een vaste HDMI-kabel, een EU-adapter, een USB-C--USB-A kabel en een afstandbediening met batterijen geleverd.
Foto 01 hieronder: Dongle achterkant met een resetknopje en Ledtje wit (gaatje)
Foto 02 hieronder: De losse afstandsbediening met microfoon -- de volume knoppen aan de zijkant
Foto 03 hieronder: De batterijen AAA en hoe ze in de Afstandsbediening moeten
Foto 04 hieronder: De adapter met aangesloten USB A kabel
De meegeleverde papieren
De meegeleverde "tekst" instructies is in het Italiaans en Spaans. De plaatjes spreken echter voor zich. Zie de vele foto's onderaan. Er zijn ook veel Youtube filmpjes met “How to install” deze Dongle.
Foto 05 hieronder: Korte handleiding IT-ES -- Papieren voorwaarden garantie tekst
……………………..Papieren handleiding voorkant
Foto 06 hieronder: Korte handleiding IT-ES -- Papieren handleiding blz 2-5
Foto 07 hieronder: Korte handleiding IT-ES -- Papieren handleiding blz 6-11
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanDe verpakking met informatie
Je kunt onderaan zien welk doosje (de verpakking), met welke Italiaanse en Spaanse tekst erop/erin wordt geleverd. Si el texto del cuadro o la instrucción no está claro, puede pedirme que lo traduzca.
Foto 08 hieronder: Achter- voorkant van het doosje
Foto 09 hieronder: Tekstdeel van de onder- bovenkant van het doosje
Foto 10 hieronder: Zijkanten van het doosje
Foto 11 hieronder: Het doosje geopend,
………………………Het doosje geopend uitgepakt zonder Dongle - Adapter en Kabel.
De kabels / stroom
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanDe kabel maten
De USB-kabel is zonder stekkeruiteinden 142cm, met de stekkeruiteinden (zonder adapter) 149cm.
De HDMI-kabel is zonder stekkeruiteinde 5cm, met de stekkeruiteinden 8,5cm.
De adapter is 5,7cm zonder de stekker poten.
De Dongle zelf is tussen de 2 aansluitingen 7,5cm groot/lang.
Kortom, er zit een erg lange USB-C-naar-USB-A kabel bij de levering (normaal voor de stroom) in de hoop dat mensen hem toch kopen, ondanks dat de stroomvoorziening via de adapter (230v) moet volgens Google.
Foto 12 hieronder: Detail van USB A kant van de kabel
Foto 13 hieronder: De USB-C aansluiting op de Dongle
Foto 14 hieronder: USB C aansluiting op Dongle van 2 kanten
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanDe adapter / stroom
De adapter levert 5 Volt bij 1,5 Ampère (zie foto hieronder). USB-2.0 wat op de meeste TV’s zit, dient volgens de specificaties 5 Volt bij 0,5 Ampère te leveren. USB-3.0 levert iets meer vermogen met 0,9 Ampère. Op een paar Amerikaanse sites melden gebruikers dat de Dongle zou werken op een USB-3.0 TV-aansluiting i.p.v. de adapter. Volgens Google is 0,5 en 0,9 Ampère allemaal te weinig, je dient de adapter te gebruiken. Wordt er te weinig stroom geleverd dan geeft de Dongle hier een melding van op het TV scherm (zie foto hieronder).
De adapter uit het stopcontact halen scheelt 0,9 Watt stroomverbruik. De 0,9 Watt is namelijk het verbruik in "Stand-bye" van de Dongle. Ook adapters leven denk ik langer als je ze niet gebruikt (= uit het stopcontact halen) dan bij apparaten in de "stand-Bye" met adapter. Het weer opstarten van de Dongle (= adapter in het stopcontact) kost natuurlijk wel even tijd als die echt helemaal uit geweest is. In de "stand-bye" stand (= Dongle krijgt altijd stroom) gaat het "aan" zetten wel veel sneller.
Er zijn ook nog “USB kabels” die pretenderen deze Dongle op een USB 2.0 of hoger van je TV te kunnen aansluiten zonder problemen en zonder netadapter. Er zit dan een kastje met een oplaadbare lithium batterij en wat regel elektronica tussen de USB-A op je TV en de USB-C op de Dongle. Je zult natuurlijk wel eerst moeten zorgen dat de batterij een heel eind is opgeladen. Via de TV zal dat wel lang duren en of het ook anders kan weet ik niet. Of het werkt weet ik ook niet. Op Amazon.com staan reviews en daar en bij AliExpress zijn ze te koop. Let wel op, er zijn ook varianten die NIET vermelden dat ze met deze Dongle werken (die werken dan vaak alleen met de oude grijze Chromecast). Lijkt mij dat een 220v verlengsnoertje veel goedkoper is en zeker gaat werken . Zie ook de foto hieronder.
Foto 15 hieronder: Spec’s tekst op de adapter (moeilijk leesbaar)
Foto 16 hieronder: Melding op TV-scherm: Tekort aan stroom/vermogen, sluit adapter aan
Foto 17 hieronder: USB-A naar USB-C kabel met daar tussen een lithium batterij/elektronica.
:strip_exif()/m/845047/1O322z6kbZvUGpO95rZsvNgs7wyxtwyDU2ktnVRb4AtUpAECGe.jpeg?f=620xauto)
Ik heb ook nog een aparte review geschreven over de Google "Ethernetadapter voor Chromecast met Google TV" voor het geval je toch een vaste aansluiting op je LAN/Router wilt hebben met een originele adapter van Google. Zie:
Google Ethernetadapter voor Chromecast met TV review door Antonio di
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanUSB-"tussenstukje" & USB-Hubje
Het kan zijn dat een andere USB-kabel, USB adapter of aansluiting op de TV (die 1,5 A is!) niet werkt doordat de verbinding voor data en stroom is. Er zijn USB-"tussenstukje" die er voor zorgen dat DATA geblokkeerd wordt en er alleen stroom doorgelaten wordt.
Ook zijn er zogenoemde USB-Hubje met meerdere USB aansluitingen (USB-C is hier verplicht voor deze dongle), een geheugenkaart-unit, een ethernet aansluiting (voor vaste internet), een HDMI aansluiten en last but not least "PD" aansluiting. De PD is een "Power Pass Through" en er kan hierop een adapter worden aangesloten voor de stroomvoorziening van de Hub zelf en voor de Google Dongle. Deze PD is ook verplicht als je een USB-Hubje wilt gebruiken voor de Google Dongle. Niet alle USB-hubjes werken met de Google Dongle. Je kunt natuurlijk ook overwegen een "Google" kast te kopen waarop al die aansluitingen al zitten, zoals bijvoorbeeld de Nokia streaming box 8000 (zie ook verderop in deze review).
Zie het Google Chromecast forum voor tips over USB-"tussenstukje" en een USB-Hubje:
Foto 30 hieronder: USB-tussenstukje op Ali en USB-hubje.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanHDMI (verlengen)
Ik gebruik zelf een HDMI verlengkabel van 1 meter. Zie ook het hoofdstuk "Wat zijn onze probleempjes met de Dongle" waarom ik deze gebruik.
HDMI kabels zijn er in alle maten en soorten.
Voor 4K beeld hebt je een kabel met versie HDMI 1.4 of hoger nodig. Daarnaast vereist mijn stereo Versterker-DVDspeler(ook soundbar) ARC (=Audio Return Channel), welke ook ondersteunt wordt vanaf HDMI 1.4. Ik gebruik voor mijn TV en daarop aangesloten spullen allemaal HDMI 2.0b kabels. Voor geluid zijn er nog meer spec’s. Meestal is een HDMI-2.0b dik en dik voldoende voor deze Dongle maar vaak is ook een HDMI 1.4 al voldoende. Mensen die meer willen weten, dienen zich te verdiepen in de techniek van al dat moois:
– Zie introductie voor verwijzing.
–
Foto 18 hieronder: HDMI aansluiting vast op de Dongle
Foto 19 hieronder: De HDMI verlengkabel aangesloten op de Dongle HDMI
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanHDMI naar Scart aansluiting TV
Heb je geen HDMI aansluiting maar alleen nog Scart op je TV en wil je geen nieuwe TV kopen maar wel deze Dongle gebruiken, dan kun je een “Converter” hiervoor nemen.
Er zijn er heel veel op Amazon, BOL en AliExpress.
Let wel op de Scart naar HDMI moet je NIET hebben (die zijn het goedkoopst). Het uitgang HDMI signaal van de Dongle moet je instellen op 1080p 50Hz/60Hz. Dit soort "Converters” kan alleen HD aan (1080p, HDMI 1.3). Ook kan het zijn dat je het beeldformaat van je TV op je TV moet aanpassen (zie hoofdstukje “Installatie 2 Slaapkamer”) en eventueel via "instellingen" op de Dongle. Het wordt dus wel een iets meer technische installatie!
Deze scart TV’s hebben geen USB aansluiting. Dus de vaak met de “Converter” meegeleverde
USB-A-naar-Jack-plug (stroom-ingang op de “Converter”) kabel, zul je zelf moeten voorzien van een netadapter waarop je de USB-A stekker kan aansluiten voor de stroomvoorziening.
Dit soort “Converters” zijn er ook voor HDMI naar AV (de wit, rood, geel tulp stekkers).
Op Amazon.nl staan redelijk positieve reviews. Ik zou een nieuwe TV kopen met ingebouwde Google TV.
Foto 20 hieronder: HDMI naar SCART “converter”
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanLosse Afstandbediening versus de de Google Home Google TV App's
De Google home App en/of de Google TV App is voor mij alleen handig bij het initieel opzetten van de Dongle (o.a. scan QR-code). Je kunt echter ook de installatie doen met de meegeleverde afstandsbediening. Je geeft dan o.a. een code in (die op de TV verschijnt) met deze afstandsbediening. Dit is wat bewerkelijk, omdat je ieder teken moet selecteren op een toetsenbordje dat op je scherm staat, via de afstandsbediening (navigeer naar het teken en selecteer).
Wij gebruiken de App's bijna nooit meer. Dit komt omdat het "afstandbediening scherm" van deze App's dezelfde knoppen biedt als de losse afstandsbediening. Op de App's ontbreken ook nog eens de "Youtube' en "Netflix" toetsen.
De App's zijn o.a. handig als je met een toetsenbordje tekst wilt intypen. Dit is met de losse afstandbediening natuurlijk een bezigheidstherapie met iedere keer naar het volgende "teken" navigeren en die vervolgens te selecteren.
Via de App's en de "losse" afstandbediening (ja er zit een microfoon in) kun je je ook een "Google Assistant" spraakinstructie doorgeven aan de Dongle. Dit om de te zoeken App of Film/Serie door te geven aan de Dongle. Ik ben geen fan van spraakassistenten maar voor het zoeken naar een filmtitel met de "losse" afstandbediening is dit is een erg handige mogelijkheid. Het werkt ook redelijk goed via die "losse" afstandsbediening. Bij de genoemde App's werkt de Google spraakassistent (zelfde zoekopdrachten gegeven) gewoon een stuk minder. Er zit een goede microfoon in mijn telefoon. Dus waar dit aan ligt kan ik niet verklaren.
Als je de App('s) een tijd niet gebruikt moet je wel opnieuw de App('s) koppelen aan de Dongle.
De Dongle reageert direct op de commando's van de "losse" afstandsbediening.
De bediening van de Dongle via de Google App's (is via Wifi) is bijna altijd wat vertraagt en hiermee nogal hinderlijk. Heeft die jouw opdracht nu wel of niet naar de Dongle verstuurd!
Het is net als bij al die zogenaamde makkelijk smarthome spullen. Je moet eerst de App opstarten, vervolgens gaat die zoeken/scannen naar de Dongle en vervolgens ga je via menu-navigatie naar de App afstandbediening en dan kun je pas een commando geven (Pffff...)

Het ligt er natuurlijk aan welke Smartphone je hebt, maar die wij hebben liggen allemaal prima in de hand, zijn wat zwaar en vereisen vaak bediening met 2 handen. De "losse" afstandsbediening ligt bij ons prima in de hand (wij hebben kleine handen

) en kan met 1 hand bedient worden.
Het grote nadeel is dat de behuizing erg glad is. De bedieningsknoppen op de afstandsbediening voelen wel goed en degelijk aan. Vallen is voor geen enkel apparaatje goed, dus ook niet voor deze afstandsbediening. Een transparant siliconen hoesje met op de achterkant een "grip" patroon, brengt hiervoor een prima oplossing. Zie foto hieronder.
Foto 21 hieronder: Siliconen hoesjes Google TV afstandbediening
:strip_exif()/m/845047/1O322z6aB0YrpKQ5ziqM2rOS9GPyoEYyPNzuGbih3OpNspUtaR.jpeg?f=620xauto)
Kortom de "losse" afstandsbediening is flitsend, veel sneller in gebruik en werkt veel betrouwbaarder/beter.
Foto 22 hieronder: Afstandbediening de volume knoppen aan de zijkant zonder hoesje
Foto 23 hieronder: Bedieningscherm op Google TV App (Android),
………………….........Er is keuze tussen Swipe en D-pad.
Installatie op mijn TV-spullen
Zoals al in de introductie vermeld ga ik niet het gehele installatie proces beschrijven.
Hier wel wat specifieke zaken voor mijn configuratie.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanInstallatie 1 Huiskamer (8-10 jaar oud)
- Philips TV 42PFL7008K_qsg_nld
- Philips home cinema setje HTB5260G/12
- Samsung SMT-C7140B (set-up box van Ziggo)
Het is het installatie proces doorlopen en de Dongle vind de TV en de Home Cinema set automatisch. Klaar is Antonio_di.
Alles werkt "out of the box". Zet ik met de Google-TV afstandbediening de Dongle aan dan schakelt de TV automatisch naar de juiste HDMI ingang waar deze op aangesloten is en ook de Home Cinema set schakelt die automatisch in.
De Samsung SMT-C7140B blijft wel aanstaan als je de Dongle aanzet. Dus die zetten we met de hand uit. Dat is ook handig als we de Dongle uitzetten want dan gaan de TV en Home Cinema set ook in "stand-bye" stand. Willen we daarna weer "gewoon TV" kijken dan zetten we de TV en de Samsung set-up box weer "AAN" en vaak schakelt de TV dan automatisch weer naar de HDMI ingang van de Samsung set-up box (het ligt aan de Samsung dat die het niet altijd doet. Je moet dan dus soms met de hand het juiste HDMI ingang kanaal selecteren op de TV).
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanInstallatie 2 Slaapkamer
- Philips TV 32pfl5522d_12 (half HD, niet full HD, 17jr oud)
- Humax Set-up decoder box (met smartcard, 12jr oud)
- Ziggo tuner ongecodeerd DVB-C setup-box (Humax zonder smartcard, 2jr oud)
De oude Humax Set-up decoder box die aangesloten is op de COAX-kabel, heeft het begeven (18-5-2022). Deze Set-up box was via een scart-kabel verbonden met de TV.
De COAX-kabel was ook door gelust via de Humax naar de TV. Maar rechtstreeks TV kijken op de TV met de COAX-kabel lukt niet. We waren vergeten dat per 20-7-2021 in de regio Utrecht Ziggo gestopt is met het analoge signaal. De TV heeft GEEN ingebouwde DVB-C tuner (alleen een analoge en DVB-T tuner) en werkt dan dus niet. Een ouderwetse antenne had ik ook niet bij de hand voor het DVB-T signaal (voor alleen ongecodeerd NED1, NED2).
Om toch snel weer beeld te krijgen op de slaapkamer heb ik de Google Dongle aan een HDMI ingang gehangen en de TV aangezet.
Direct weer beeld en alles doet het (joepie

) BEHALVE dat het beeld gerekt is

. Dit valt niet te verhelpen met instellingen op de Dongle.
Gelukkig had ik de originele TV afstandbediening nog en met een werkende knop "beeldformaat" (tussen de "I-II" en "AV" knoppen in). Hiermee is de TV in "breedbeeld" formaat gezet ("widescreen", 16:9 formaat dat digitaal binnenkomt op de HDMI!).
De volgende dag heb ik ook nog het kastje gevonden wat wij een 18 maanden geleden gratis hadden ontvangen van Ziggo voor een TV zonder DVB-C tuner.
Deze hebben we aangesloten en geïnstalleerd en dat werkt ook prima in "breedbeeld" digitaal formaat 16:9.
Bij deze (erg) oude TV kun je de Dongle aan zetten met de Google TV afstandbediening maar dan schakelt de TV niet automatisch naar de HDMI-ingang van de Dongle. Dus moeten wij dit met de afstandbediening van de TV doen.
Nadeel van deze exercitie is dat mijn vrouw nu ook een 2de Google Dongle (permanent) wil op deze slaapkamer TV. Is deze TV dat nog wel waard; zie hoofdstuk "Tweede/Nieuwe TV".
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
App's vanaf je Android telefoon installeren op je Dongle (stand 9-4-2022)
Het is sinds eind 2021 mogelijk om App's vanuit je telefoon met de Google Play_Store op die telefoon te gaan installeren op de Dongle. Ik heb het dus op dit model Dongle getest. De Dongle moet natuurlijk wel aan staan. Op je Android telefoon zie je dan bij Play_Store "Dit Apparaat" of "Android TV". Je kunt dan een App zoeken op je telefoon met "Dit Apparaat" of binnen "Android TV". Neem de Onvier App. Ik ga binnen Play_Store op mijn telefoon naar de deze App (Onvier versie 17.19 op de telefoon) en kan dan ook kiezen installeren op "Android TV". Hij geeft wel een melding " wordt binnenkort geïnstalleerd" ? Er staat dan bij de App " Beschikbaar op meerdere Apparaten" (gebeurd ook als de Dongle UIT staat). Maar uiteindelijk staat deze App ook op de Dongle en is dus via de telefoon geïnstalleerd op die Dongle (Onvier versie 17.19). Met de Onvier App kan ik dus alle "streams" van mijn IP-(ONVIF)-camera's op de TV volgen met de Dongle. Ik moet wel de camera instellingen weer ingeven op de Dongle (zoek camera's/IP-nr, intypen gebruikersnaam/wachtwoord van de camera).
Van alle Apps zie je op die manier dan ook binnen Play_Store op je telefoon of deze App ook voor de Dongle beschikbaar is en daarop gezet kan worden. Meestal is dat niet het geval. Soms gaat het ook mis. De KPNItv App heb ik op mijn telefoon gezet (Android 11, App KPNItv versie 7.5.3) en ik kan binnen de App-store van mijn telefoon kiezen voor installeer deze App op de Dongle. Ik krijg echter de melding "App is niet compatibel met dit apparaat". Kortom, Ik denk dat voor de Dongle een andere versie nodig is van de KPNItv als voor de telefoon. Of dit met de" Android versie" te maken heeft of dat er toch een "aangepaste " App van de KPNItv voor de Dongle gebruikt moet worden, kan ik niet bepalen. Ik kan de KPNItv wel gewoon installeren op de Dongle via de Dongle zelf (KPNItv versie 0.1.3 op deze Dongle). Ook het verwijderen van de App op de Dongle werkt niet via de Telefoon. Is een App verwijderd van de telefoon en opnieuw op de telefoon gezet dan meldt Play_Store : App "Installeren" op de Dongle, terwijl die nog op de Dongle staat. Dus Google moet hier nog de foutjes er uithalen.
Foto 24 hieronder: Google Play store ziet op de Android telefoon dat de ONVIER App ook op
………………….... de Dongle (Google Chromecast)
Tweede/Nieuwe TV
Bij een 2de TV hoef je geen kastje te huren van je provider om deze 2de TV van signaal te voorzien.
Je gebruikt gewoon deze Dongle met de App van de provider, mits deze een App heeft voor de Dongle.
Bij Ziggo DVB-C kabel (of andere "kabel" provider) is dit natuurlijk niet altijd van toepassing. De Ziggo basis TV-kanalen zijn ongecodeerd en je kunt de COAX-kabel doortrekken naar de 2de TV en eventueel voor gecodeerde kanalen een kastje (setup-box) of insteekkaart (CI+ module) kopen. Deze aankopen werken dan wel alleen voor het Ziggo DVB-C signaal! Met de Dongle ben je meer onafhankelijk van de provider voor bijvoorbeeld een 2de TV, tenminste voor die providers die een App voor de Dongle hebben!
Blijft natuurlijk wel dat de Dongle internet (en een TV met bijv; Android App's) verbruikt en dat het kan zijn dat een andere internet gebruiker in jouw huis dan niet leuk vindt (die grootverbruikers: Gamers/Downloaders

Als je een nieuwe (2de) TV koopt kun je tegenwoordig voor weinig geld ook een TV kopen met Wifi en/of LAN waarop je Google (Android)-TV-(OS) App's zoals NETFLIX, Amazon Prime, Ziggo, KPNItv , NLziet etc. kunt installeren en gebruiken. Er zijn ook TV's met een eigen besturingssysteem en hun eigen "App's collectie". Bij het gebruik van dit soort slimme (2de) TV's is het gebruik van zo'n Dongle discutabel.
Een andere reden om zo'n kastje met ook Chromecast etc. aan te schaffen zijn de vele aansluitingen (niet deze Dongle) die ze bieden en die je TV niet heeft. Zie de Nokia (10-4-2022 in de aanbieding voor 64,99 euro, zie foto hieronder) en de Nvidea.
Er is zijn veel klachten geweest van (dure) slimme TV's waarbij na 4-5 jaar de App's niet meer werken (zoals bij mijn oude Philips TV van 8 jr). Dit is een terechte een klacht en komt o.a. doordat fabrikanten ieder hun eigen "slimme" TV maakte met bijbehorende App's en dit moest gaan onderhouden en dat dus vervolgens niet deden/doen. Als ik nu echter een nieuwe TV koop werkt het wel allemaal en misschien over 5 jaar niet meer maar dat zou ook kunnen gelden voor deze Google Dongle. Een TV met Wifi en App's kostte vroeger heel veel maar nu is de meerprijs van een TV met Google (Android)TV-(OS) echt weinig (een flink stuk minder).
Zie het hoofdstuk “De Concurrenten” voor meer tips op welk type TV het best alle App’s van deze Dongle ook draaien/werken.
Foto 25 hieronder: Android 8000 box.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
De Concurrenten (stand 8-4-2022)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanWelke worden niet/wel behandeld en waarom niet
Hier behandel ik NIET de Dongles die ALLEEN rechtstreeks beeld en/of geluid kunnen ontvangen van je smartphone (“streamen”) en dit dus NIET zelfstandig via het internet kunnen doen. Dus geen Google Chromecast V3 en soort gelijken. Dat is een andere categorie.
Hier dus alleen Dongles/Mediaboxen die zelfstandig beeld en geluid in "stream" kunnen ontvangen vanaf het internet en via HDMI op je TV/monitor zetten. Ook alleen die Dongles/Boxen die voorzien zijn van het besturingssysteem (OS)
“Google (Android)TV-(OS)” of
Fire-OS van de Amazon Firesticks.
Er zijn heel veel "losse" Mediaboxen/Dongles te koop met (vaak) een op Android gebaseerd OS en met Google Play_Store (hetzelfde als van je smartphone/tablet). Hierop werken vaak niet de internationale bekende abonnementen App's zoals Netflix, Disney en Prime, laat staan App’s specifiek voor Nederland. Zouden ze al wel werken, dan blijft het de vraag voor hoe lang en is er wel ondersteuning.
Google en Amazon hebben een groot marktaandeel en zorgen voor ondersteuning door bijvoorbeeld regelmatig en voor langere tijd (beveiliging)updates beschikbaar te stellen. Die jongens van de abonnementen App’s hebben er weer belang bij dat ze werken op apparaten met een groot marktaandeel. Ja ja, we zijn “overgeleverd” aan Big Tech

Let 1) Er zijn vele “onbekende vaak goedkope” merken die termen als “Android TV BOX” of soortgelijk namen gebruiken maar die gewoon OS Android zijn (met Google Play_Store zoals op je telefoon!) en NIET OS
Google (Android)TV-(OS) .
Let 2) Om verwarring te voorkomen noem ik voortaan voor Android telefoons/tablets de winkel Google Play_Store en voor Google (Android)TV-(OS) de winkel Google
TV-Play_Store.
Foto 26 hieronder: Amazon Fire stick (internationale versie) levering omvang
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanVerschillen tussen Google (Android)TV-(OS) apparaten
Google laat dus andere fabrikanten Dongles/Mediaboxen (ook TV's natuurlijk) maken met Google (Android)-TV-(OS). De meest bekende “losse” Dongles/Boxen zijn Realme TV Stick, Nokia Streaming Box 8000, Xiaomi Mi Box S EU en het ‘top model” Nvidia ShieldTV pro.
De verschillen voor de Dongles/Mediaboxen gelden ook voor zo genoemde Android(OS) TV's met dus OS Google (Android)-TV-(OS). De naamgeving is allemaal wat verwarrend, niet eenduidig! O.a. Philips, Sony, Medion, Xiaomi en Realme hebben TV modellen die "Android OS TV / Google (Android)TV-(OS)" zijn.
De goedkoopste Google Dongle/Box is 60 euro en de duurste 200 euro (geen aanbieding prijzen!), Waarbij vermeldt dient te worden dat de meeste prijzen liggen tussen de 60 en 100 euro en de Nvidia ShieldTV pro er echt uitspringt met een prijs van 200 euro. Dus vind ik de Google “Chromecast met TV” in de aanbieding voor 55,90 euro een prima deal bij het Spaanse “El Corte Inglés”.
In deze review poog ik te vermijden uitgebreide spec’s lijsten en spec’s vergelijkingen te doen. Dat zoeken en vergelijken op spec’s kun je prima doen met Tweakers producten selectie, vergelijking en andere reviews. Ook Youtube staat vol met vergelijkingen tussen de verschillende merken.
De verschillen zitten in: HD of 4K en andere beeldformaten, aansluit mogelijkheden, processor kracht, opslag, geheugen hoeveelheid/snelheid, geluid uitgang (kwaliteit, bijv; Dolby) en de knoppen op de “losse” afstandbediening met wel of geen microfoon.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanVerschillen tussen de Fire-OS apparaten
Bij de Firesticks is er maar 1 merk zijnde Amazon. Je moet wel altijd een internationale versie hebben van een Firestick voor gebruik in Nederland en ook moet je opletten op oudere modellen (1ste, 2de en 3de generatie). Amazon heeft al een HD/lite Firestick voor 40 euro (regelmatig in de aanbieding voor 23 euro), 4K Firestick voor 50 euro, een 4K Max /Dolby Firestick voor 65 euro en een Fire Cube (topmodel) voor 100-120 euro. Ook hier geldt weer dat in deze review geen spec's worden vergeleken en de verschillen zitten in: HD of 4K en andere beeldformaten, aansluit mogelijkheden, processor kracht, opslag, geheugen hoeveelheid/snelheid, geluid uitgang (kwaliteit, bijv; Dolby) en de knoppen op de “losse” afstandbediening met wel of geen microfoon.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanVerschillen in Spraakondersteuning
Google werkt met Google Assistant spraakondersteuning in 12 talen waaronder Nederlands. Amazon werkt met Alexa spraakondersteuning in Engels en 7 andere talen , maar NIET met Nederlands. Heb je al een Alexa slim speakertje dan werkt die samen met je Firestick. Heb je een Google slim speakertje dan werkt die samen met je Google (Android)TV-(OS). Uitwisseling tussen de beide merken werkt niet (voor techi/techi’s zijn er wat mogelijkheden). Het zijn trouwens wel allebei Spiekertje
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanVerschillen App’s
Het is niet zo dat je alle App's uit de Google Play_Store zult terug vinden onder apparaten met Google (Android)TV-(OS), want op die zijn Google TV-Play_Store staan veel minder App’s en ook een paar echt anderen.
App’s uit de Google TV-Play_Store van de "Google Chromecast met TV" werken ook op alle andere apparaten met hetzelfde OS (over oudere Xiaomi Dongles/Boxen wordt wel veel geklaagd over het NIET werken). De Dongle van deze review werkt met OS versie 10 en er is in december 2021 een versie 12 aangekondigd. Het blijft van de “hardware” (apparatuur) afhankelijk of de nieuwe versie nog geïnstalleerd kan worden of alleen nog beveiligings-updates zal ontvangen. Het zou ook zo kunnen zijn dat op een gegeven moment er geen ondersteuning meer is voor een App onder een hele oude versie Google OS. Zover ik weet is dit nog niet gebeurd.
Kortom, je Google TV-Play_Store is niet hetzelfde als Google Play_Store. Het is wel zo bij Google dat het makkelijker is App’s van de Google Play_Store “geschikt te maken” voor Google TV-Play_Store (of zou de de App “‘provider/eigenaar“ soms wat “appeltjes moeten schuiven” richting het Google bedrijf Alphabet ?). Dat gebeurt daarom eerder voor een kleinere markt als Nederland.
Alle firesticks (ook de Cube) maken ALLEEN gebruik Amazon eigen App-store.
Beide App-stores bevatten alle bekende internationale abonnementen App’s zoals HBO(max), Netflix, Disney, Prime etc.. Bij de abonnementen App’s voor de Nederlandse markt ligt het anders. Beide App-stores bevatten de abonnementen App’s Ziggo Go en NLziet maar
ALLEEN de Google TV-Play_Store bevat de Abonnementen App’s KPNItv en T-Mobile TV.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanKortom
Gebruik je alleen internationale abonnementen App’s of NLziet/Ziggo Go en ben je tevreden met HD beeld, gewoon geluid en geen of Engelse spraakondersteuning, dan is een Firestick veel goedkoper dan de Google OS apparaten (Google is wel bezig met de ontwikkeling van een goedkopere vergelijkbare HD Dongle).
Wil je kunnen wisselen van Nederlandse Internet/TV Provider Ziggo naar KPN of T-Mobile of vindt je NL Spraakondersteuning belangrijk, dan is Google OS een betere keus.
Er zijn nog een aantal andere verschillen die ik niet kan uitzoeken en testen. Google ziet niet welke Amazon prime films je gekocht hebt en Amazon ziet niet dat je een Youtube premium abonnement hebt en dat alles kan leiden tot een verkeerde voorgestelde keuze. Bijv: je betaald een film aan Google “per view” maar je had hem gratis kunnen bekijken onder Prime. Ook de aangeboden games per platform schijnen nogal te verschillen maar daar heb ik “jammer genoeg

of gelukkig

” geen verstand van. Voor de rest is het voornamelijk de prijs die het aantal opties en mogelijkheden bepaald, maar beide platforms hebben prima ondersteuning en werken goed.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
Wat zijn onze probleempjes met de Dongle
Het is bij ons niet mogelijk de Dongle HDMI aan te sluiten op de achterkant van de TV zonder eerst de andere aansluiting(en) te verwijderen. Heb je zo'n High-tech Dongle maar echt mobiel is die niet. Ik heb dus maar een 1 meter UGreen HDMI verlengkabeltje tussen de TV en Dongle geplaatst. Dit werkt prima als oplossing.
Ik vind afstandbediening in de Google Home App en Google-TV App niet stabiel. De App's staan vaak te scannen om de Dongle te vinden en dat vinden lukt ook niet altijd. Ik krijg ook het idee dat als de telefoon op Wifi 2.4Ghz staat en de Dongle Wifi op 5Ghz (en v.v.) dat dit scannen lang(er) duurt en gewoon mislukt, zeker bij de Google Home App.
Als alle TV zaken in de "stand-bye" staan of we zitten gewoon TV te kijken, dan gaat bij het AAN zetten van de Dongle (met de afstandbediening) AUTOMATISCH indien nodig de TV en home-cinema AAN en Setup-box UIT en vervolgens schakelt ook automatisch de TV naar de HDMI-ingang van de Dongle.
Prima: werkt perfect.
Zet ik echter de Dongle UIT dan gaat die niet terug naar de stand waar die vandaag kwam MAAR gaat alles in de stand-bye en de HDMI-ingang van de TV blijft op de Dongle ingang staan (die zetten we met de TV afstandbediening weer op TV).
Het aansluiten van de Dongle op een zijkant aansluiting van de TV lijkt mij niet goed voor de levensduur van het
dan gedraaide kabeltje. Zie foto's hieronder van een oudere grijs model Dongle en en de witte Dongle van deze review.
De losse afstandbediening is klein en glad dus het is oppassen dat die niet uit je hand(je) glijdt en valt. Een siliconen hoesje die dit ongemak verhelpt kost 2,50 euro bij Ali-Express. Ook het het verwijderen van de batterijklep wordt door de gladheid bemoeilijkt.
Foto 27 hieronder: Google TV Dongle met verleng HDMI in kast en makkelijk los te halen Adapter
………………….....en HDMI, voor gebruik van de Dongle elders.
Foto 28 hieronder: Gedraaide kabel oudere Dongle en deze witte Dongle zonder gedraaide kabel
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
Oh ja nog een KPNItv kleinigheid die ik nog nergens heb gezien
Als ik zoek op "KPN" bij de Dongle vind die
KPNItv. Ik kan het niet testen (heb geen account) maar de installatie en het afspelen van het KPN promotie filmpje gaan prima op deze Dongle.
Er wordt veel geklaagd (wat gedateerd) over dat deze KPN App niet op deze Dongle gezet kon worden. Zo te zien is de KPNItv App nu dus wel beschikbaar hierop. Nogmaals: ik heb het niet kunnen testen!!
Zie reactie (4-4-2022) onder aan van @Annuk. Hij heeft de KPNItv App getest op deze Dongle:
Het werkt!! (wel je KPN TV abonnementnummer en pincode bij de hand houden

) .
Zie hieronder ook de foto's van het TV-scherm met de KPNItv App ("voor Android TV") op deze Dongle.
Foto 29 hieronder: Overzicht TV scherm vooraf geinstalleerde App's + Ziggo App toegevoegd
...................................... KPN app op TV scherm
Privacy punten
Je hebt een Google account (GMAIL adres) nodig om de Dongle te gebruiken. Dus alles gebeurd gelinkt aan jouw Google account! Google vraagt expliciet of je jouw kijk-, surf-gedrag met/op de Dongle wilt delen met hen. Dit om beter suggesties te doen voor toekomstig kijken en gebruik van de Dongle, de Google App's en de "losse" afstandsbediening. Je kunt dit weigeren (uitzetten).
Voor het gebruik van de microfoon geef je voor de Google Home en TV App op je telefoon expliciet toestemming of NIET (is Android niveau). Weiger je de toestemming dan werkt de spraakassistentie NIET voor deze App's.
Op de "losse" afstandsbediening zou de microfoon ALLEEN werken als je de knop hiervoor (met het zwarte icoontje) ingedrukt houdt. Indrukken betekent dus toestemming voor het microfoon gebruik van de "losse" afstandbediening.
Je moet er dus maar op vertrouwen dat Google je kijk-, surf- en spraak-gedrag niet gaat opslaan en dat het echt UIT staat als je dit UIT hebt gezet (=geen toestemming voor hebt gegeven). Alles zoals Google dat vermeld dus.
Op het TV scherm rechtsboven kun je klikken op je Account-afbeelding/Instellingen/"Privacy” om vervolgens al deze "Privacy" instellingen te zien en/of te veranderen, ook na de initiële installatie.
Voor ons is "privacy" ook een beetje een reden om de App's op je smartphone voor dit alles NIET te gebruiken. We trekken ook gewoon de adapter stekker van de Dongle uit het stopcontact als we klaar zijn met het kijken via deze Dongle. Want gelukkig werken al die 'slimme" apparaatjes niet zonder stroom (nu nog wel

). Er zit ook geen batterij in de Dongle, Zie :
Slot / Conclusie
Slot Algemeen
De "Google Chromecast met Google TV Wit" is een doorslaand succes bij mijn vrouw. Dit komt door de handige meegeleverde intuïtieve "losse" afstandsbediening en doordat de Dongle het gewoon goed doet (zie alle andere reviews voor details).
Daarnaast kun je ook nog tijdens het kijken ongestoord en zonder haperingen en met minder batterijverbruik je "oudere" smartphone gebruiken want die heb je niet nodig bij het "TV-netflix (etc.)" kijken met deze Dongle.
Wij gebruiken de "cast/streamen" vanaf de telefoon naar de Dongle dus niet en dat werkt erg fijn!.
We zijn erg tevreden over de door de Dongle geleverde beeldkwaliteit zonder vertraging, zowel van half HD Netflix als full en half HD Amazon-Prime en Ziggo (alleen 2.4Ghz en 5Ghz Wifi gebruikt met 3 meter afstand tot de Ziggo "Connectbox" router in de meterkast en onderbroken door een massief gipsen blokken 5cm dik wandje).
We gebruiken nu al 3 maanden regelmatig de "Google Chromecast met Google TV Wit" zonder problemen (voornamelijk Ziggo, Netflix, Amazon-prime en soms Youtube).
We hebben slecht 1 probleem: welke film gaan we kijken. Alle film suggesties van de Netflix Kunstmatige Intelligentie (de AI dus, niet te verwarren met KI) mede op basis van je kijkgedrag, leveren teleurstellende suggesties op

. We scrollen/scrollen/scrollen (Pfffff....) tot we zelf een leuke film vinden

Terug naar Inhoudsopgave bovenaanSlot PS (naamgeving)
De gewone eindgebruiker ziet het verschil allemaal niet tussen Chrome, Chromecast, Android, Google Chromecast met TV en Android TV. Die ook nog eens allemaal Google Play_Store App's gebruiken.
Het is daarom jammer dat Google geen eenduidige naamgeving gebruikt voor deze Dongle met unieke, eenduidige en duidelijk icoontjes/symbolen voor bijvoorbeeld de App's die hiervoor geschikt zijn (nu staat er een TV afbeelding bij in de Play-Store op mijn telefoon). Dat zou de gewone eindgebruiker behoeden voor een "miskoop" voor al die Dongles, Boxen en TV's waarop die gewilde App's dan niet blijken te draaien.
Het is natuurlijk uiteindelijk een Android doosje geschikt gemaakt voor Chromecast en TV gebruik. Door het gebruik van de naam Play_Store wordt de suggestie gewekt dat alle App's die op je telefoon/tablet werken, ook op deze Dongle zouden kunnen werken, maar dat is dat is niet zo. Gelukkig kun je nu wel op je telefoon zien welke App's wel geschikt zijn voor deze Dongle (zie aparte hoofdstuk "App's vanaf je Android telefoon installeren op je Dongle" hierover boven in deze review). Nu nog de betere naamgeving en icoontjes voor App's die duiden waarvoor ze geschikt zijn.
Verwijzing Alarm en daaraan gerelateerde Smarthome/Surveillance
Op Tweakers publiceer ik voornamelijk reviews over Alarmsystemen en componenten en ook de hieraan gerelateerde Smarthome en Surveillance producten. Ik sta open om voor deze categorie eerlijke en uitgebreide reviews te schrijven als ik deze producten gesponsord kan ontvangen. Bij belangstelling kun je contact met mij opnemen via een Persoonlijk Tweakers Berichtje. Zie voorbeelden:
Lupus Alarm HUB XT2-plus & Waar moet een draadloos Alarm aan voldoen:
SMaBiT Schoksensor:
SMaBiT Vibratie/schok sensor Zigbee review door Antonio di
Omschrijving alle foto's lijst
foto-nummer + omschijving
01 Dongle achterkant met een resetknopje en Ledtje wit (gaatje)
02 De losse afstandsbediening met microfoon -- de volume knoppen aan de zijkant
03 De batterijen AAA en hoe ze in de Afstandsbediening moeten
04 De adapter met aangesloten USB A kabel.
05 Korte handleiding IT-ES: Papieren voorwaarden garantie tekst
…………………………...…Papieren handleiding voorkant
06 Korte handleiding IT-ES: Papieren handleiding blz 2-5
07 Korte handleiding IT-ES: Papieren handleiding blz 6-11
08 Achter- voorkant van het doosje
09 Tekstdeel van de onder- bovenkant van het doosje
10 Zijkanten van het doosje
11 Het doosje geopend-- Het doosje geopend uitgepakt zonder Dongle - Adapter en Kabel
12 Detail van de USB-A kant van de kabel
13 De USB-C aansluiting op de Dongle
14 USB C aansluiting op Dongle van 2 kanten
15 Spec’s tekst op de adapter (moeilijk leesbaar)
16 Melding op TV-scherm: Tekort aan stroom/vermogen, sluit adapter aan
17 USB-A naar USB-C kabel met daar tussen een lithium batterij/electronica.
18 HDMI aansluiting vast op de Dongle
19 De HDMI verlengkabel aangesloten op de Dongle HDMI
20 HDMI naar SCART converter
21 Siliconen hoesjes Google TV afstandbediening
22 Afstandbediening de volume knoppen aan de zijkant zonder hoesje
23 Afstandbediening in Google TV App met Swipe en met D-pad bediening
24 Google Play store op Android telefoon ziet ook de installatie op de Dongle (Google Chrome)
25 Android 8000 box.
27 Google TV met verleng HDMI in kast en makelijk los te halen Adapter en HDMI,
….voor gebruik elders
28 Gedraaide kabel oudere Dongle en deze witte Dongle zonder gedraaide kabel
29 Overzicht TV scherm vooraf geïnstalleerde App's + Ziggo App toegevoegd
.....KPN app op TV scherm
30 USB-tussenstukje op Ali en USB-hubje.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
Spring "zo dicht mogelijk" naar de "Reacties"
Nog even voorbij de "Gebruikt in combinatie met" en de "foto's" SCROLLEN om bij de
"Reacties" te komen.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanFoto's