Dit scherm gekozen als vervanger van twee retour gestuurde Samsung LC34H890WGRXEN (vanwege schermflikkering:
productreview: Samsung C34H890WGR Zwart review door Moerasbever) en twee retour gestuurde LG 35WN75C-B (vanwege pixel- en/of paneeldefecten:
productreview: LG 35WN75C-B Zwart review door Moerasbever).
Over alle features is genoeg geschreven door iedereen, dus die ga ik niet herhalen. De monitor heeft alles wat ik zoek, waarbij voor mij belangrijk is dat het o.a. USB-C met Power Delivery voor het aansluiten van mijn laptop heeft, dat het geen protserige gaming-look heeft, dat beeldkwaliteit degelijk en goed genoeg is en dat het een betaalbaar scherm blijft. Met 499 euro heeft ie een competitieve prijs ten opzichte van z'n concurrenten.
Het eerste dat opviel bij het aanzetten van het scherm is de scherpte van het beeld (in het Engels: clarity, zoals ook de slider in Lightroom). Dit lijkt duidelijk aanzienlijk beter dan bij de Samsung en LG. Ik weet niet hoe dit komt, aangezien de instellingen (ook met betrekking tot ClearType bijv.) identiek zijn. Het zijn ook allemaal 34" schermen met dezelfde resolutie en dus dezelfde PPI. Mogelijk is het contrast van het scherm beter/hoger, wat het effect van scherpte geeft. Ik kan nu in ieder geval gemakkelijker op een grotere afstand van het scherm zitten.
De beeldkwaliteit verder is degelijk en gebalanceerd. In grote lijnen vergelijkbaar met de LG en duidelijk beter dan de Samsung. De helderheid is goed en kan voldoende helder of gedimd (al naar gelang de wens) ingesteld worden. Het contrast is heel goed: het vermogen om zwarttinten en wittinten te onderscheiden is heel sterk en zelfs beter dan de LG, waar ik ook al onder de indruk was van het contrast. De kijkhoek is daarentegen wat minder: als je recht voor het scherm zit op een afstand van ongeveer 75 cm heb je aan de linker- en rechterkant een ietwat grijzige gradiënt van ongeveer 5 cm breed en over de hele onderrand een ietwat rode kleurverschuiving van ongeveer 5 cm hoog. Met het bewegen van het hoofd kun je dit manipuleren en wegnemen, dus het is geen probleem met de backlight. De curve van het scherm is 1500R en inderdaad als je verder van het scherm gaat zitten vermindert deze "vignetting" ook iets, hoewel 1.5 m natuurlijk geen werkbare afstand is. Het interessante is dat langs de bovenrand er geen vignetting of kleurverschuiving is. Dit alles is zichtbaar, maar voor mij niet storend. Ben je op zoek naar een absoluut egaal scherm voor professionele fotobewerking, kijk dan verder. Een ander zwakker aspect is de kleurweergave: de kleuren zijn voldoende aanwezig en het is een kleurrijk scherm out-of-the-box, in tegenstelling tot de LG en Samsung, zonder te overdrijven en te over-satureren. Echter, de witbalans leunt wat meer in de richting van rood en groen (dus die twee iets omlaag draaien in het OSD), en de kleurbalans is wat scheef: blauw heeft een paarse tint en rood is een tikkeltje oranje bijvoorbeeld (helaas niet aan te passen in het OSD). Inmiddels heb ik weer wat tijd besteed aan het instellen van het scherm, dus hierbij weer mijn OSD-settings:
- Picture
Adaptive Sync: On
Brightness: 80
Contrast: 56
Sharpness: 50
SmartResponse: Faster
SmartContrast: Off (voor nu, misschien later nog eens mee spelen)
Gamma: 2.4 (het scherm heeft een lagere gamma dan dat het zegt, deze vond ik het dichtst bij 2.2 komen)
Pixel Orbiting: On
- Color
User Define:
Red: 96
Green: 95
Blue: 100
Verdere instellingen in de (Windows 10) Radeon utility:
Tint: +5 (om de kleurbalans van paars iets naar blauw te kunnen trekken)
Ik ben zo erg tevreden met het beeld en ook nu weer durf ik gerust een fotootje te bewerken zonder bang te zijn dat het er totaal anders (slecht?) uitziet op een ander scherm. Helaas zag ik een dode (zwarte) subpixel, maar deze valt totaal niet op, dus ik verwacht deze monitor gewoon te houden (ook aangezien ik wel klaar ben met monitoren heen en weer sturen, dit is de 5e al...).
Gamen heb ik niet getest, maar gaat volgens mij prima. De UFO ghosting test levert betere resultaten dan de LG en Samsung en ik zou het beoordelen als acceptabele/weinig ghosting. De aanwezigheid van Freesync tot 100 Hz moet de gamer uiteraard ook aanspreken.
Het OSD is degelijk, maar niets spectaculairs. Ook daar is de LG weer beter (door de bediening middels een joystick en de uitvoerige instelopties). De KVM switch heb ik nog niet kunnen testen maar is een handige feature voor het werken met twee computers. De monitorstandaard zit nog in de verpakking, aangezien het scherm aan een monitorarm hangt.
Dan nog even wat zaken rechtzetten uit reviews van andere gebruikers:
- Iemand gaf aan dat er 9 drukken op de OSD toetsen nodig zijn om het volume van het scherm aan te passen. Dit klopt, maar deze functie is ook toe te kennen aan de "user"-knop van het OSD, waardoor het met één druk kan. Het switchen van KVM input via de "user"-knop vervalt dan.
- Een laptop die is aangesloten via de USB-C poort wordt standaard niet opgeladen als de monitor in standby staat, vanwege wetgeving omtrent energiegebruik. Dit is te veranderen in het OSD door USB Standby Mode op On te zetten. Als de monitor echter helemaal uitgeschakeld wordt, laadt de USB-C ook geen apparaat meer op. Dit is niet te veranderen.
Conclusie: een prima scherm met een degelijke beeldkwaliteit en ruime functionaliteit voor een acceptabele prijs. Voor de gemiddelde gebruiker is ie prima aan te raden, voor de die-hard gamer waarschijnlijk niet, voor de die-hard fotograaf / tijdschriftontwerper ook niet. Kijk wel eerst naar de genoemde LG, omdat die beeldkwaliteit net wat beter is. Let dan wel op dat je een goed exemplaar krijgt, aangezien er schijnbaar veel problemen zijn met de productiekwaliteit.