Tweakers

Gebruikers

Score: 4
6 reviews

Prijs
Specificaties 12,3" • 2736x1824 • 128GB • Win 10 Home - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Microsoft Surface Pro 6 (Ci5-8250U, consumenten model) 8GB ram, 128GB opslag Grafiet Review

Mickey77 5 maart 2019, 1.298 views
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.

De Microsoft Surface Pro 6 is voor mij en voor vele anderen een goede laptop vervanger, maar in de eerste plaats is het gewoon een heel mooie tablet. Een aanrader voor iemand die op zoek is naar een hybride oplossing met Windows als OS!

Pluspunten

• Mooi en stevig product
  • Mooi en scherp scherm
  • De steun blijft echt in elke hoek staan
  • Lange accuduur

Minpunten

• Apparaat en accessoires zijn prijzig
  • Wat weinig aansluitingen
  • Accu en andere onderdelen niet te upgraden
  • Niet erg krasvast, voorzichtig dus!

Inhoudsopgave

Inleiding

Net als heel veel tweakers heb ik door de jaren heen met belangstelling nieuws en reviews gelezen over de Microsoft Surface tablets. Hoewel Microsoft op de markt van tablets wat de verkopen betreft derde viool lijkt te spelen, stond de Surface altijd bovenaan mijn verlanglijstje, omdat ik inmiddels al meer dan 25 jaar Windows gebruik en meer dan 20 jaar Windows applicaties maak. Ik ga deze review dan ook geen vergelijk maken met tablets van Apple (de iPad 2 die ik heb is zo oud, dat hij mij bij elke zoekopdracht lijkt te willen zeggen: “Wanneer mag ik nu eens met pensioen?”)

Ik herinner mij nog goed dat er bij de instructie van de eerste Surface Pro wat verwarring bestond, omdat Microsoft tot dan toe vooral bekend stond als software maker (wat natuurlijk niet zo was). In de eerste review van de Surface Pro werd gesteld: “De tablets moeten gezien worden als een uiting van Microsofts visie op de nieuwe interface van Windows.” Of het nu komt doordat de concurrentie geen vergelijkbare tablet kunnen maken of niet, inmiddels is met alle opvolgers wel duidelijk dat het meer was dan een showmodel. De Surface tablet is een serieus product.

Om de nieuwe Surface producten onder de aandacht van tweakers te brengen, organiseerde Microsoft en tweakers een ‘Surface Road Race’. Toen ik het verslag van de Surface Road Race las, zag ik daaronder een poll voor een Surface Pro. Natuurlijk heb ik direct geklikt op: “Ja, ik wil de Surface Pro 6 winnen en reviewen!” Ik heb geen idee hoeveel anderen dat ook hebben aangeklikt, maar ik bleek de gelukkige winnaar. Uiteraard maak ik met plezier een review van deze tablet!

Algemene beoordeling

De eerste indruk van de Surface pro 6 is heel positief. Hij is niet zwaar in gewicht, maar hij voelt heel stevig aan. Het formaat is vergelijkbaar met een A4 en dat is een mooi formaat om mee te nemen, maar ook om op te werken. Uitpakken is een feestje, het apparaat is echt heel mooi afgewerkt.

Wat zit er in de doos

Ik heb de laatste jaren weinig tot geen nieuwe producten gekocht, maar via unboxing videos en foto’s al wel gezien dat er tegenwoordig veel zorg wordt besteed aan het verpakken van dit soort producten. Dat heeft Microsoft duidelijk ook gedaan met de Surface Pro 6, de typecover en de Surface pen. Alle kleine handleidinkjes zitten in witte doosjes en vallen mooi in de diverse vakjes. Er zit wel wat plastic bij, maar niet overdadig veel. De oplader zit bijvoorbeeld niet in een plastic zakje maar in een doosje.

Een detail waaruit ik opmaak dat er over de verpakking is nagedacht is dat de lege doos van de type cover mooi past in de doos van de tablet. Iemand heeft bedacht dat het fijn zou zijn als de buitenkant van de doos van de typecover iets kleiner is dan de binnenkant van de doos van de tablet. Detail misschien, maar wie graag dozen van deze producten bewaart (om ze ooit weer netjes te kunnen verkopen misschien) zal dat waarderen. De doos van de tablet is als een doos van een puzzel, als je alles er weer in stopt, zal de doos iets hoger worden maar het is en blijft een handige doos om te bewaren.

Installatie Windows

Bij de eerste keer opstarten moet natuurlijk de Windows 10 installatie worden voltooid. Dat ga ik niet in details bespreken, ik denk dat iedereen die deze review leest er wel ervaring mee heeft. Ik werd wel een beetje verrast door Cortana, die niet alleen uitleg gaf maar ook direct in de luistermodus zat toen ik mompelde dat ik in de keuzelijst zocht naar de optie “Netherlands” (floep daar ging de selectie al). Ze was ook een beetje cheeky op het punt waar akkoord moet worden gegeven voor de licentie (you can decline, but then… no windows ;-). Ik hoorde dat voor het eerst, vandaar dat ik er wel even om moest lachen.

Na het voltooien van de Windows 10 installatie is er 35 GB in gebruik en is er nog 84 GB vrij op de SSD.

Featureset

Natuurlijk ga je als tweaker na de Windows installatie even naar het About scherm om te zien wat er onder de motorkap zit. Grappig genoeg toont dit scherm als computernaam DESKTOP-8Nblabla. Terwijl dit apparaat mijn enigste Windows machine is (op dit moment dan) die ik zelf geen laptop zou noemen ;-)

Mijn exemplaar heeft deze kenmerken:
  • Intel Core i5-8250U @ 1.60GHz 1.80
  • 8 GB ram
  • 128GB SSD (Skhynix BC501 NVMe)
  • Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 4.1
  • Windows 10 Home, versie 1803
Naast de interne specificaties zijn de volgende punten te vinden aan de buitenkant.
  • 12,3 inch scherm met resolutie 2736 x 1824
  • Touchscreen met 10-punts aanraak mogelijkheden
  • 720p HD-webcam met Windows Hello
  • Rechterkant: Mini Display Port en
  • 1 USB 3.0 poort en iets naar beneden
  • 1 Surface Connect-poort (power of docking station, magnetisch contact)
  • Linksboven: 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting
  • Aluminium behuizing
Belangrijkste kritiek in andere reviews is dat er maar 1 USB poort is en dat het geen USB-c poort is. Die optie schijnt er wel te zijn via een Surface-naar-usb-c kabel, dus mogelijk kan dat criticasters helpen. Persoonlijk denk ik niet dat ik veel randapparatuur zou koppelen, als ik hem als desktop zou gebruiken dan zou ik de tablet koppelen aan een docking station (zie verder).

Prestaties

Tweakers heeft een hele uitgebreide review geschreven en deze kun je hier lezen. Deze review bevat allerlei benchmarks en links naar voorgaande versies, op dat vlak kan ik weinig toevoegen. Wat ik onder de noemer prestaties zou kunnen toevoegen is de mate waarin de tablet voor mij sterk genoeg is om mijn dagelijkse werk mee te kunnen doen.

Als Windows programmeur heb ik de afgelopen 20 jaar het grootste deel van mijn werk gedaan in VBA en VB.Net, waarvoor ik MS Office en MS Visual Studio gebruik. Maar ik maak ook graag leuke dingen met de combinatie php/mySQL, dingen waarvoor ik het liefste simpele tekstverwerkers gebruik. Ik doe ook het nodige grafisch werk, zowel photo-editing als videomontages. Voor vrijwel al deze dingen geldt dat ik elke week iets moet maken of updaten. Ik zie mijzelf dus als een allround ICT-er.

Voor vrijwel al deze werkzaamheden kan ik zeggen dat ze prima uit te voeren zijn of dat ik verwacht ze prima uit te kunnen voeren op een Surface Pro 6. Het enige waar ik twijfel over had, is of de tablet sterk genoeg is om video te renderen. Deze Surface Pro 6 heeft een i5 processor, maar er zijn varianten met een i7 processor. Dus voor het monteren en renderen van video denk ik dat het niet helemaal eerlijk zou zijn om deze i5 aan een dergelijke test te onderwerpen. Als je dat werk vaak moet doen zou je in mijn ogen beter de i7 variant kunnen kopen.

Maar toch heb ik een test gedaan. Ik heb HD videobestanden via een USB stick naar de Surface gekopieerd, alle clips achter elkaar gezet op een tijdlijn en geëxporteerd/gerenderd. Daarna ook het resultaat weer op USB stick gezet. Wat het kopiëren betreft verloopt het lezen en schrijven volgens verwachting. De theoretische snelheden van de stick worden niet gehaald (88 MB/s ipv de theoretische 100), maar het is ruim sneller dan mijn bejaarde laptops. Blijft over hoe de Surface presteert bij het renderen van video.
Renderen van video
Net zo goed als ik mijn hardware zo lang mogelijk gebruik, geldt dat ook voor mijn software. Het video programma dat ik gebruik is al 5 jaar oud (maar met wat workarounds werkt het nog steeds onder Windows 10) en dat programma zou ik dan ook niet willen gebruiken om te testen. Om het eenvoudig te houden, gebruik ik de opvolger van Windows Movie Maker: de Photo app. Daarmee kun je namelijk ook (zeer) eenvoudige video’s maken en renderen.

Ik maak bijna wekelijks opnamen met mijn digitale videocamera, waarbij het de bedoeling is dat ik zo snel mogelijk na de opnamen een gemonteerde video kan laten zien. Ik heb op mijn Dell laptop en op de Surface gekeken hoeveel tijd het renderen kost. Beide computers hebben een i5 aan boord maar die van de laptops is een oude en die van de Surface is veel recenter. De bestanden van mijn videocamera zijn in MTS formaat en in resolutie 1920x1080.

Ik sleep in de Photo app alle clips naar het storyboard en render de video. Ik snijd niets bij en pas geen effecten toe. Op mijn Dell duurt een export naar 1920x1080 iets minder dan een uur. Ik schrik daar niet van, met de software die ik normaliter gebruik is dat al snel het dubbele.Als ik hetzelfde doe met de Surface dan is deze al na 16 minuten klaar!

Voor de zekerheid doe ik ook een export naar 1280x720, met de gedachte dat er dan iets meer berekeningen nodig zijn, omdat bron en resultaat dan andere resoluties hebben. Geen punt, de Surface is nu binnen 13 minuten klaar... Ook de accu geeft geen krimp. Het is een simpele test, maar onder deze druk bezwijkt de Surface dus zeker niet. Integendeel, ik ben aangenaam verrast. Omdat snelheid voor mij wel belangrijk is, ga ik serieus overwegen om al mijn videomontages op de Surface te doen!

Beeldkwaliteit

Het scherm is supermooi en heel scherp. Zoals in andere reviews al is beschreven kun je kiezen uit twee kleurstellingen: sRGB en Verbeterd (Enhanced). Voor mij liggen deze twee instellingen gelukkig niet mijlenver uit elkaar, het is dus niet zo dat het ene saai is en de andere opdringerig. Ik kan mij wel vinden in beide instellingen en ook ervaar ik geen tekort aan rood. Wel moet ik zeggen dat het scherm best sterk spiegelt. Als je bij een raam werkt of met felle lichtbronnen, zou dat wel een probleem kunnen zijn.

Maar het eerste dat mij opviel aan het scherm was de resolutie en de scaling. Out of the box is alles aan de priegelige kant voor mij persoonlijk. Ik werk dagelijks op een Dell U2713HM op resolutie 2560x1440 en geen scaling in Windows. Dus ik doe mijn dagelijkse werk met een DPI van 109. De Surface Pro 6 heeft een resolutie van 2736x1824 en heeft een DPI van 267. Echter, de schaal in Windows staat op “200% (Recommended)”.

Als ik de schaal meeneem dan kom ik op 109 versus 134 en dat resulteert er in dat dingen als menu-items of sluitknoppen voor mij dus kleiner zijn dan ik gewend ben. Maar als je veel werkt op een kleinere monitor of laptop of een groter bureaublad gewend bent, zal je dat wellicht niet zo ervaren. Als je veel met pen werkt is alles natuurlijk goed te bedienen, als je veel met de vingers wilt doen dan is het met middelgrote vingers nog net te doen. Maar als je echt dikke vingers hebt, denk ik dat je de schaalgrootte in Windows 10 zult willen verhogen en dan heb je dus wel iets minder werkruimte.
Externe beeldschermen
Om te kijken of de Surface mijn desktop kan vervangen, moest ik uiteraard ook even testen of deze de eerder genoemde 27” Dell monitor aan kan sturen. Zoals net benoemd is de native resolutie van dat scherm kleiner, dus je zou je af kunnen vragen waarom ik dat beeldscherm überhaupt zou willen gebruiken. De reden is simpel: ik vind het gewoon een fijn scherm. Maar of te kunnen zien of het werkt, moest ik wel even een verloopkabeltje van mini- Displaypoort naar Displaypoort kopen (voor 11 euro).

De uitkomst is niet verrassend: het koppelen van een extern beeldscherm werkt zoals verwacht. Omdat de verhouding anders is, geeft een duplicaat zwarte balken links en rechts. Maar als ik het beeld alleen naar het tweede scherm stuur dan verdwijnen deze dus is het werkbaar. Ga ik dit vaker doen? Waarschijnlijk niet, want dan denk ik dat ik na een tijdje veel vingerafdrukken ga zien op mijn monitor ;-)

Bouwkwaliteit en robuustheid

Zoals ik al schreef voelt de steun zeer stevig aan. Het hele apparaat voelt stevig aan! Ik denk niet dat er snel iets stuk zou gaan, ook de type cover voelt alsof die het een flinke tijd uit zal houden. Visueel toont het geheel erg chique en voelt het goed aan, ook de type cover met zijn zachte bekleding. Het enige dat ik aan het uiterlijk zou veranderen, zijn de kleuren van de Surface pen. Het licht deel is van aluminium en de donkere delen van plastic, maar het geheel oogt voor mij alsof het geheel van plastic is. Maar de kleuren van de pen passen wel mooi bij de grijze tablet, dat dan weer wel.

Mijn exemplaar heeft de kleur grijs en voelt chique en enigszins ruw. Ik heb gelezen dat bezitters van een zwart exemplaar snel krassen zien. Maar dit betekent niet dat de grijze exemplaren niet kunnen krassen. Ik woon in een bosrijke omgeving met de nodige zandkorrels rond en in huis. Als die niet vanzelf binnen waaien, worden ze wel binnen gebracht door een speelse hond. Hoe dan ook, ik heb ook al de eerste krassen waargenomen.

De krassen zijn alleen zichtbaar van dichtbij en als het licht er schuin op valt, maar de coating is dus niet slijtvast. Natuurlijk zijn er covers te krijgen, maar dan lever je wel een beetje in wat betreft de chique uitstraling. Wel een goede reden om de type cover of een andere cover erbij te nemen, want dan zal je de tablet minder vaak op zijn rug leggen

Ergonomie

Ik heb even moeten nadenken over wat ik zou moeten schrijven onder de kop “ergonomie”, want ik heb wel de indruk dat er wat verschillende definities worden gehanteerd. De smalste definitie is wellicht hoe fijn de steun werkt. Als dat de definitie is dan kan ik heel kort zijn. De steun gaat zo stroef, dat deze heel eenvoudig in elke gewenste stand kan worden gezet. Om een neergeklapte steun weer uit te kunnen klappen, zit er zowel links als rechts een uitsparing zodat je hem beet kunt pakken.

Waar ik ook van onder de indruk ben is hoe de steun is weg gewerkt in het geheel. Als de steun dicht is, heeft de tablet helemaal rondom een spleet. Simpel gezegd is de dikte van de steun en de achterwand 1mm, dan heb je een spleet van 1mm en dan de body van de tablet. Natuurlijk is de spleet bedoeld om warmte af te voeren, maar het ziet er echt superstrak uit! (okee, misschien dwaal ik nu een beetje af)

Als ik een brede definitie van het woord ergonomie zou hanteren, zou ik moeten beschrijven hoe een product werkt in relatie tot de omgeving en hoe fijn het is om met het product te werken. Om daar iets over te zeggen, moet ik eerst even uitleggen hoe en ik nu werk. Ik ben 8 jaar geleden gestopt met desktops en sindsdien werk ik op Dell Latitude laptops. Deze gebruik ik in combinatie met een aantal Dell docking stations en verschillende monitoren. Ik ben zo tevreden over deze manier van werken, dat ik de afgelopen jaren de levensduur van de laptops heb verlengd door updates van zowel hardware (SSD, Ram en accu’s) als software (Win7>Win10). De keren dat ik een laptop uit een docking haal is om even op de bank te werken of om de laptop in een docking station in een andere ruimte te klikken. Het wisselen gaat 99,9% van de keren geheel vlekkeloos.

Natuurlijk is het mooi dat je met de Surface Pro 6 kunt wisselen van tablet modus naar desktop modus. Als je de type cover aansluit of weghaalt verandert de modus automatisch (als je dat wilt, je kunt in Windows instellen wat je voorkeur heeft). Hoewel je op die manier heel fijn kunt werken aan tafel en ook op de bank, is dat wisselen natuurlijk niet vergelijkbaar met het werken met docking stations (omdat je niet het gemak hebt dat andere randapparatuur automatisch wordt gekoppeld). Om echt te kunnen bepalen of ik met deze tablet net zo fijn zou kunnen werken als met mijn laptops, zou ik een Surface dock moeten hebben. Deze heb ik op dit moment (nog) niet, maar als ik er in de toekomst nog een ga aanschaffen, zal ik hieronder een update geven.
Type cover
Als je de Surface pro 6 aanschaft dan is dat normaliter zonder type cover. Maar tenzij je het apparaat echt alleen als tablet gaat gebruiken, denk ik dat het logisch is om deze ook aan te schaffen. De toetsen zijn groot genoeg: ze zijn ongeveer 16mm breed en hebben ongeveer 3mm tussenruimte. Ook voor mensen met dikke vingers lijkt het mij een fijn toetsenbord. Voor mijn gevoel is het wel vergelijkbaar met een laptop, als je een ‘gewoon’ groot toetsenbord gewend bent en dan op een laptop moet werken is dat ook even wennen.

Ik werk dagelijks op een stevig toetsenbord met meerdere millimeters travel, dus voor mij is het erg wennen dat de type cover een travel heeft van slechts 1mm. Bij het indrukken van een toets voel je een fijne zachte klik, wat hem heel prettig doet aanvoelen. Ook noemenswaardig is dat de toetsen verlicht zijn. Overdag zie je dat nauwelijks, maar ik heb wel vaker met laptops in omstandigheden moeten werken waar ik graag een verlicht toetsenbord had gehad. Dus ik vind het wel prettig. Kijk je een filmpje dan gaat de verlichting uiteraard vanzelf uit.

Afgezien van de kunststof toetsen en het kunststof contact, is de gehele type cover van een mooi zacht materiaal. Het voelt aan als stof maar is niet pluizig. Omdat het ruw is zal je toetsenbord niet snel over tafel glijden als je typt. De tablet is zonder typecover 8,5mm dik en met type cover ongeveer 14mm. Als je hem dichtgeklapt meeneemt, ziet het er netjes uit.
Surface pen
Net als de type cover is de Surface pen optioneel. Zoals ik al schreef (bij bouwkwaliteit) geef ik de pen geen schoonheidsprijs, maar hij werkt wat mij betreft prima. Ik ben geen professionele ontwerper, dus metingen over hoe precies de pen reageert laat ik graag aan anderen. Je kunt er prima met de hand mee schrijven en tekenen en voor mijn gevoel zijn de resultaten wel vergelijkbaar met wat je zelf op papier zou kunnen schrijven of tekenen. Werkt goed wat mij betreft. Wel gaat mijn exemplaar net even iets te gemakkelijk open, dat had naar mijn mening iets stroever mogen gaan.

Zoals ook in andere reviews is verteld kun je de pen aan de linkerkant van het scherm vastklikken. Aan die kant heeft de tablet twee magnetische contacten, zodat de pen goed vast blijft zitten. De pen zelf heeft ook twee contacten, dus je kunt de pen op twee manieren bevestigen, met de punt omhoog of met de punt omlaag.

Aan de rechterzijde van het scherm zit ook een magneet bij de Surface aansluiting, maar dat is slechts één contact. Die trekt de pen dus wel aan, maar de pen blijft aan die kant dus niet goed zitten (dan gaat ie bij het minste of geringste draaien en is het wachten tot je hem kwijt raakt). Hoewel ik hem als rechtshandig persoon ook wel graag rechts zou bevestigen, zou het ook niet logisch zijn om dat te doen omdat aan de meeste aansluitingen aan die kant zitten ;-)

Warmte- en geluidsproductie

Omdat de tablet geen actieve koeling heeft zou je denken dat hij snel warm wordt, maar dat vind ik nog best meevallen. Hij word zeker niet warmer dan de laptops die ik af en toe op schoot heb. Zou hij wel warm worden, is dat met de steun ook niet zo erg. Want ook op schoot zou je die steun prima uit kunnen klappen.

Het gemis van een ventilator betekent wel dat de tablet geheel stil is. Het enige geluid dat het produceert is de audio die je zelf afspeelt. De audio die uit de speakers komt is op het eerste gezicht verfrissend, het is helder en klinkt ruimtelijk. Maar als je iets beter luistert dan hoor je geen lage tonen, wat je natuurlijk ook niet echt kunt verwachten van een tablet. Gelukkig heeft de tablet een mini-jack aansluiting en bluetooth. Op heb op beide manieren audio kunnen luisteren via oortjes en dat klinkt gelukkig prima.

Met het aansluiten en ontkoppelen van oortjes gedragen apparaten zich nog wel eens vreemd. Bij de Surface Pro 6 is het zo dat de muziek blijft spelen als je de tablet dicht klapt. Als je de tablet even later weer open klapt, blijft de muziek gewoon spelen maar gaat het scherm niet direct aan. In plaats van dichtklappen kun je de tablet ook uitschakelen met de aan/uit knop, het werkt gewoon onafhankelijk van elkaar en dat maakt dat het apparaat ook goed te gebruiken als zelfstandige audio speler, als je meerdere computers hebt. Gebruik je bluetooth en zet je de oortjes uit, dan gaat de muziek over de speakers verder ;-)

Mobiliteit en accuduur

Onder de noemer ergonomie heb ik al het nodige beschreven over de steun, de type cover en de pen. Ik kan niet anders zeggen dat deze Surface uitermate geschikt is om mobiel te worden gebruikt. Het apparaat is licht in gewicht maar voelt stevig aan. Ook is het voor mobiel gebruik fijn dat de Surface aansluiting een magneet heeft. Dat is vooral fijn als je op een vreemde locatie stroom nodig hebt en de stroomkabel op een risicovolle manier aan moet sluiten (struikelt iemand over het snoer dan floept de kabel er gewoon uit en is er geen schade aan lijf en apparatuur).

De stekker is ook symmetrisch en gaat er dus ook andersom in. Minpuntje voor stroomkabel is dat het snoer wat aan de korte kant is (177cm naar de adapter, die 9cm lang is en dan zo’n 46cm naar de euro-stekker). Op een vaste werkplek is de kabel lang genoeg (en een lange kabel die je steeds op moet vouwen is ook niet ideaal), maar als je vaak onderweg in een restaurant wilt inpluggen zou ik (ondanks de lange accuduur) toch een verlengkabeltje in je tas steken.

Voor wat betreft de accuduur en het opladen heeft tweakers zelf al het nodige getest, afhankelijk van wat je doet zou je met de Surface zeker 8 uur moeten kunnen werken. Als laptopgebruiker vind ik dat indrukwekkend lang. Als de accu terug is gelopen tot 19% en ik sluit de oplader aan, dan is de accu na 15 minuten op 27% en na ongeveer 2,5 uur weer op 100%. De gehele tijd wordt de resterende oplaadtijd weergegeven en die lijkt redelijk betrouwbaar.

Minpunt wat mij betreft is wel dat de accu niet kan worden vervangen, althans niet door een gemiddelde tweaker. Ik heb de levensduur van mijn Dell laptops met eigen upgrades kunnen oprekken tot 8 jaar en mijn mobiel is waarschijnlijk ook al 4 jaar oud. Ik hoop de tablet de komende jaren dagelijks te gebruiken, maar ik weet niet of deze over 3 of 4 jaar nog goed werkt.

Mogelijk is de accu dan te slecht of is 8 GB RAM onvoldoende omdat we dan alleen maar 4K video afspelen? Ik vind het een heel mooi apparaat zoals hij nu is, maar als ik de keuze had dan zou ik zou graag schoonheid inleveren (dikkere body en een reeks schroeven) in ruil voor de mogelijkheid om in de toekomst de accu te vervangen en RAM bij te kunnen plaatsen.

Prijs

De Surface heeft op dit moment in de pricewatch een prijs van 925 euro (er zijn flink duurdere modellen). De typecover en pen kosten respectievelijk 149 en 90 euro. Dat maakt een totaal van 1164 euro. Dat is flink aan de prijs, zeker als je zou gaan vergelijken met laptops met gelijke hardware onderdelen. Maar natuurlijk is dit geen laptop, het is een heel mooi hybride apparaat. De vergelijking met een laptop moet je dan ook niet maken. Je moet een Surface Pro 6 alleen kopen als je een apparaat zoekt dat je zowel wilt gebruiken als laptop en als tablet. Of als je een tablet wilt die er gewoon heel mooi uit ziet, want mooi is ie zeker!

Is de Surface Pro 6 een waardige opvolger van mijn Dell laptops? Als ik een docking erbij zou hebben waarschijnlijk wel. Ik kan geen goede argumenten bedenken om het niet te doen. Maar toch stel ik dat nog even uit. Want het is zo’n plezierige tablet dat ik eerst nog even een tijdje wil genieten van het feit dat ik nu een tablet bezit die er zo mooi uit ziet en zo goed werkt.

Heel erg bedankt Microsoft en tweakers!

Heb jij ook een Microsoft Surface Pro 6 (Ci5-8250U, consumenten model) 8GB ram, 128GB opslag Grafiet?

Ik heb mijn Surface ingepakt met een Skinomi. voor en achterkant gedaan. Zijkanten niet.
Nu dik een jaar verder en het zit er nog steeds perfect op. Het is denk ik de beste manier om je Surface krasvrij te houden.

Maar zijn er voor alle Surface modellen, alhoewel ik de full body voor de meest recente Surface nog niet vinden kon.

Verder een strakke review!
Dankjewel voor je tip en compliment!
Bedankt voor je mooie review! bedankt daarvoor. Ik ben als illustrator in de markt voor een iPad Pro 2018 of een Surface Pro 6 dus heb met interesse je review gelezen. Beide platformen hebben hun voor en nadelen. Mijn doel is meer mobiel te kunnen illustreren. Dat kan op beide machines. De iPad pro is wat sterker op illustratie beleving. De Surface Pro6 is een volwaardige computer wat andere voordelen bied.

Wat mij tot nu toe opvalt is dat het in webwinkels met de surface pen (voor de pro 6) een onduidelijk verhaal is. Coolblue en bol.com bieden hem zelfs helemaal niet aan. Je kan een type cover kiezen en dat is het. Pennen die aan worden geboden zijn voor oudere surface modellen en de rest zijn alternatieve pennen.
Als de pen belangrijk voor je is, dan zou ik zeker de review van @Aduen doornemen. De studio 2 is een ander product, wellicht ook een andere pen, maar het kan je wel meer inzicht geven over hoe accuraat de pen is.

Als je de Surface pro 6 een keer met pen wilt testen en niet ver van Drenthe woont, van je van harte welkom om een keer te komen uitproberen/testen.

[Reactie gewijzigd door Mickey77 op 8 maart 2019 13:46]

Bedankt Mickey voor de uitnodiging. Het is iets te ver voor mij. Ik zal de review van Aduen zeker even doornemen. Het is inderdaad wel een andere machine. En ik ben op de hoogte dat er wat issues zijn met de pen. To be continued!
Zeer fijn geschreven en goede review; mijn waardering.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren