3. Willen (1.050) Hebben (712)

NZXT Kraken X62 (met AM4 support) Review

Deathchant
9 januari 2019, laatste update op 9 januari 2019, 2.402 views Product gekocht

NZXT Kraken X62 (met AM4 support)

Met de X62 haal je een mooie RGB CPU-koeler in huis die gewoon uitstekend presteert. De lichteffecten zien er mooi uit, de koeling is uitmuntend, prijs is goed, maar de ervaring met deze koeler valt of staat bij een goede werking van de software en daar schiet ie tekort.

Pluspunten

• Uitstekende koelprestaties, ook met stille fanwerking
  • Pompgeluid verwaarloosbaar
  • Koelpasta preapplied op koelblok out of the box
  • Mooi uiterlijk: mirror effect in het koelblok

Minpunten

• CAM software zeer matig op alle gebieden
  • Slangen erg stug en NZXT logo niet roteerbaar, wat de orientatie in de kast kan bemoeilijken
  • Teveel (brede) kabels: zowel functioneel als estetisch
  • Hoge geluidsproductie op max RPM, ook met Noctua fans

Disclaimer

Met deze review vertel ik puur over mijn eigen ervaring met het gebruik van de Kraken X62 koeler. Ik heb geen testbench of vergelijkingsmateriaal met andere koelers dus er zullen geen grafiekjes te zien zijn met onderlinge verschillen. Wil je daar wel meer van weten, neem dan een kijkje bij de uitstekende review van deze koeler van medetweaker @Foritain :)
Het is sowieso altijd wel verstandig om meerdere gebruikerservaringen van een product te checken, dus doe dat vooral om je beeld compleet te maken.
Mede door zijn review is de X62 bij mij op de radar gekomen als kandidaat (en nu dus ook gekocht), waarvoor dank!

Referentiekader

Mijn vorige PC stamt van 2011 en bevat een Z68-moederbord met een Prolimatech Megahalems CPU tower koeler. Ik ben begonnen met een GTX570 en dat is een GTX970 geworden. Waar destijds mijn focus op lag was airflow, airflow, airflow :) Beetje geluid maakte niks uit. Mijn kast was een Lian Li PCP50 Armorsuit geworden, omdat ik hield van strak, zwart en inkijk middels zijwindow. Mijn review hiervan vind je hier.

Intussen is vrij weinig veranderd, mijn focus is nog steeds maximale koelingprestaties. Het spreekt een beetje voor zich dat ik een stofzuigergeluid toch wel kan missen ;)
Ik wilde ook geen enorm lompe koeltoren meer in mijn kast zichtbaar hebben die airflow en ook uitzicht blokkeert. Dus vandaar dat ik nu de Kraken X62 heb gekocht.
Ik twijfelde tussen de X62, de X72 en de Asus ROG Ryujin 360. De 360mm radiators vullen de ruimtes van de radiatorplekken in zijn geheel wel beter, maar als ik kijk naar de prijs van 200 euro voor de X72 en 289 euro voor de Asus, terwijl koeling praktisch hetzelfde is, ben ik toch voor de X62 gegaan. Scheelde me weer 60 euro.

Ik wilde sowieso RGB hebben, maar geen enkele concessies op koelingprestaties doen. Omdat alle RGB fans niet echt staticpressure optimized zijn, ook de NZXT AER120 RGB niet, heb ik besloten om direct over te gaan op Noctua Industrial fans (NF-A14), niet alleen in mijn case, maar ook op de Kraken X62 radiator en deze van RGB te voorzien d.m.v. de Phanteks HALOS fanframes, zie mijn review hier.

Overigens, met deze Halos frames leg je natuurlijk een extra "laagje" dikte bovenop fans, dus je moet dan de radiatorschroefjes gebruiken die bij de Halos frames erbij komen.

Let op: ik ga dus GEEN oordeel geven over de prestaties met meegeleverde NZXT fans, want ik heb direct de Noctua fans erop gezet. Kijk overigens niet naar die lelijke bruine fanrubbers, die kwamen nou eenmaal bij de Industrial fans. Ik heb ze overigens inmiddels allemaal vervangen met zwarte rubbers :)
Ik heb de X62 geinstalleerd in de Lian Li PC-O11 Air case, ook wederom een product dat ik heb gekocht vanwege superieure airflow. Zie mijn review van deze Lian Li kast hier.

Prijs, leeftijd

Ondanks deze CPU koeler toch al een tijd op de markt is, zijn er maar weinig (volgens alle reviews) die deze koeler van de troon kunnen stoten qua koelprestaties. Ik heb deze CPU koeler dan ook hiervoor gekocht, zie hierboven. Ik heb de koeler nieuw gekocht in December 2018 voor een scherpe prijs van 140 euro. Qua prijs zou je kunnen zeggen dat er vergelijkbare alternatieven zijn (BeQuiet, Corsair e.d.) die ongeveer tegen dezelfde prijs zitten of een tientje goedkoper, maar voor 140 euro krijg je dan wel de beste koelprestaties in het 280mm-segment. Dus who cares dat deze CPU koeler al een aantal jaar bestaat.

Zoals ik al zei twijfelde ik tussen een Kraken X72 of Ryujin 360, maar qua koeloppervlak is een 280mm bijna hetzelfde als een 360mm radiator. Beiden 200 euro of ruim daarover. Dan is 140 euro gewoon een goeie deal voor de beste prestaties.

Positieve punten

+ uitstekende koelprestaties: i7 9700K op 5Ghz en 1.225V volledig stabiel op 66c
+ prijs (hij was ooit 180 euro, ik heb em voor 140 gekocht)
+ met 140mm industrial Noctua fans nóg betere prestaties en aangenamer geluid
+ goeie fit in Lian Li PC-O11 Air met genoeg werkruimte in de lengte

+ met juiste fanprofiel komen de fans nooit boven de 1200rpm uit, dus stille werking
+ koelpasta voorgeinstalleerd op CPU koelblok: apart koelpasta kopen is dus niet nodig
+ pompgeluid te verwaarlozen, ook op 100%
+ mooi uiterlijk, spiegeleffect in koelblok

Negatieve punten

- op de max RPM geluid erg hoog, ook met de Noctua NF-A14 fans (wel aangenamer geluid)
- CAM software: veel lighting effecten zoals Rainbow Flow, Super Rainbow, Rainbow Pulse etc. kunnen niet gebruikt worden. Na chat met NZXT blijkt dat veel van deze effecten voor specifieke NZXT-producten zijn zoals LED strips, HUE en andere dingen. Dit wordt niet vermeld in de software, dat zou een stuk duidelijker zijn geweest
- CAM software: start soms niet volledig door, of je moet zelf elke keer opnieuw inloggen (al dan niet als guest) om te laten starten. Heel soms detecteert ie je Kraken niet goed. Reboot is de enige oplossing
- CAM software: je moet inloggen met een account om bepaalde functionaliteit (fps cap in gaming bijvoorbeeld) in de software actief te maken. Gelukkig werken de basics wel goed
- CAM software: je kunt fanspeed instellen a.d.h.v. CPU of Liquid temperature, maar de default fanprofielen zijn erg agressief en maken dus veel kabaal. Zelf fanprofiel instellen en laten regelen op basis van CPU temp is wel nodig. Bij liquid temp spinnen je fans bijna niet en wordt de CPU warmer
- CAM software: de spectrum wave, pulse of andere lighting effects kunnen vloeibaarder in elkaar overlopen. Bij preset Spectrum Wave lijken er op de langzaamste snelheid toch wat haperingen in de overgangen te zitten
- CAM software: custom fanprofiel niet te exporten. Bij uninstall/reinstall moet je opnieuw een fanprofiel maken

Ik heb alle screenshots van CAM toegevoegd en ook wat tekst per plaatje erbij gezet die bovenstaande punten wel afdekken. Kijk vooral ook even op de grote foto onderaan de review.

- opzichtig nzxt logo: branding vind ik niet zo erg, maar bij deze Kraken is het erg opzichtig. Een OLED-scherm om daar CPU stats op af te kunnen lezen (zoals de Asus Ryuo/Ryujin) zou een welkome verbetering zijn
- orientatie van de CPU koeler kan maar op 1 manier, omdat anders het nzxt logo ondersteboven of vertikaal staat
- het CPU block blokkeert een geheugenslot waar dat bij andere CPU blokken niet zo is
- CPU_FAN uitlezing geeft altijd de hoogste RPM aan, dus je bent verplicht om de CAM software te gebruiken. Wil je het bios voor PWM fancurves gebruiken, moet je de fans met een eigen 4-pins PWM y-splitter aansluiten op de CPU_FAN header.
- 100% pompsnelheid geen effect op koeling. Gewoon fixed op 2500RPM (90%) zetten (niet hoorbaar).
- kabel rommel: je moet een aparte voedingkabel en zeer brede pomp&fan-aansturingskabel erin steken. Ziet niet uit en kun je niet wegwerken. 1 wat dikkere ronde kabel voor alles was beter geweest

- slangen zijn erg stug; je bent bang om wat te buigen/draaien, maar het kan wel

Core i7 9700K overclock

Ik heb het voltage in de bios staan op 1.35V, alle cores op 5ghz, multicore enhancement uit, cpu svid support disabled of off (weet ff niet meer), cache op 43 en een load line calibration van level 5. In cpuz zie ik onder load een voltage drop naar 1.225V maar hij blijft wel stabiel. Zodra ik de load line calibration verander naar level 4 en de rest niet aanraak, dan resulteert prime95 na 25 minuten een crash. Het voltage zakt onder load met LLC level 4 terug naar 1.189V. Dus de sweetspot van mijn 9700K ligt ergens tussen 1.189V en 1.225V onder load.
Dus ik kan nu de vcore voltage in het bios naar 1.345V zetten en kijken tot welke waarde ie dropt en of 't stabiel blijft en zo langzaam met 0.05V decreases kijken wat 't laagste voltage is waaronder ie stabiel blijft met een vaste LLC van level 5. Bij een andere LLC waarde moet ik de hele riedel opnieuw proberen, maar LLC level 5 lijkt me wel genoeg, zoals buildzoid van GamersNexus ook zegt: als je een leek bent qua voltages en hoe eea werkt blijf dan op veilige waardes ermee. Je wilt immers niet dat je LLC zorgt voor een positieve Vdroop wanneer je cpu idle is. Stel je hebt écht 1.39V nodig om 5,1 of 5,2GHz te halen onder load, dan wil je niet dat een te agressieve LLC je CPU in idle op de 1,45V zet.

Ik heb besloten om 't hierbij te laten; 5GHz, 1.35v wat resulteert in 1.225V onder load met LLC=level 5 en een cache van 43 blijft stabiel met max 71c op de warmste core en de rest van de cores max 66c. Ja, er zit nog zeker een dikke 10 graden "ruimte" maar die 100 of 200mhz is 't me niet waard.
BIOS settings
XMP I profile enabled (pressed YES after selecting this option)
CPU speed: 5.0ghz (sync all cores)
CPU core voltage in BIOS: 1.35V
Load line calibration: level 5
Multicore enhancement: disabled
Min. CPU Cache Ratio: 43
Max. CPU Cache Ratio: 43
CPU Current Capability: 170% (max)
Long Duration Package Power Limit: 4095 (max)
Package Power Time Window: 127 (max)
Short Duration Package Power Limit: 4095 (max)

KLIK VOOR GROTER:

Hier had ik nog een hoger voltage waardoor temps richting de 70c gaan, maar hij draait prima op 1.225V.

Met de X62 haal je een mooie RGB CPU koeler in huis die gewoon uitstekend presteert. Afgaand op andere reviews zouden de meegeleverde fans wat onprettig geluid produceren op hogere RPM's; dit kan ik niet bevestigen, maar ik ben meteen voor NF-14 fans gegaan van Noctua. NZXT zou er goed aan doen om net zoals de Asus Ryuo de koeler in alle richtingen roteerbaar te maken door het logo softwarematig te projecteren d.m.v. een LCD/OLED schermpje. Dit vergemakkelijkt de installatie en hoef je minder te buigen aan de slangen. Daarnaast is de software ook echt een groot verbeterpunt in veel opzichten; de default fanprofielen van silent/performance zorgen in beide gevallen voor een behoorlijke rampup van de fans. De rampup kun je bepalen door NZXT naar de Liquid temp of CPU temp te laten kijken en in het eerste geval krijg je een slechte rampup en word je CPU wel warm (nog steeds acceptabel), en in het 2e geval krijg je een snelle rampup, zeker bij een 8700K of 9900K in overclock. Een 9700K doet het wat beter omdat deze default niet zo warm wordt als die twee. Ook wil je graag RGB opties hebben, dus moet je de software wel gebruiken, maar het instellen van deze RGB effecten voor zowel het NZXT-logo en de ring werkt niet erg intuitief; vele lichteffecten zijn niet te gebruiken en ook de snelheid van de effecten mag nog wel getuned worden.

Mijn conclusie is dat met alle negatieve puntjes gewoon prima te werken zijn, maar de ervaring met deze koeler valt of staat toch een beetje bij een goede werking van de software en om die reden vind ik het al genoeg om 1 ster af te trekken bij een verder uitstekende AIO.

Heb jij ook een NZXT Kraken X62 (met AM4 support)?

Heldere ervaring, ook gewoon erg prettig als zodanig ingezet (ie niet meteen heel serieus als 'review' met vooral focus op prestaties, vergelijkingen, etc. Wat voor de meesten toch niet haalbaar is). Kan mij er wel in vinden, zeker die dingen die voor frequente bouwers een soort vanzelfsprekendheid zijn (bijv dat cam niets kan met die halos frames) zijn nuttige toevoegingen en reality checks voor ons.

Maar uh. Kraken + Noctua Industrials + Halos... Damn man, bazencombi.
Heeee :D
CAM kan idd niks met HALOS frames. Die HALOS heb ik dan ook gekocht omdat ze Aura Sync compatible zijn en gewoon op de a-RGB header van het mobo (gedaisychained) kunnen. Ik heb een Corsair K95 Platinum, een X62, een Logitech G403 Prodigy en allemaal aparte software. Ik was er eigenlijk ook niet op uit om alles exact synchroon te laten gaan, maar iig zijn die halos frames samen met het mobo en het geheugen wél op 1 software aan te sturen.

Ja ik weet dat ik wat duurder uit ben zo, X62: 140 euro, Halos frames: 30 euro, 2x Noctua fans 50 euro...Dan kom je in 't geheel toch op 220 euro uit, maar dat wist ik van te voren omdat ik geen compromis wilde in koeling, dus idd wel een goeie combi :D Nu nog zwarte 80mm Noctua fans (hebben ze gewoon niet!!), en 80mm HALOS frames wop wop ;) Thanks voor je berichtje :)

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 24 juli 2024 17:10]

Excellente, Foritain-achtige review! Jammer van de software.
Dat zien we natuurlijk als een groot compliment, waarvoor thanks! :) De software kan vele malen beter, maar er is mee te werken. Het is niet zo dat je koeler het ineens niet meer doet ofzo, maar zeker iets om rekening mee te houden.