Gebruikers

Lian Li PC-O11 Air

Prijs
Specificaties Tower • 9 interne bays - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Lian Li PC-O11 Air Review

Deathchant 31 december 2018, laatste update op 4 januari 2019, 3.910 views Product gekocht

Lian Li PC-O11 Air

Ondanks de PC-O11 Dynamic visueel mooier is met glazen paneel aan de voorkant, krijg je met deze Air-versie een flink betere airflow terug met mogelijkheden om 2 fans aan de achterkant te plaatsen. Werkbaarheid, installatiegemak, ruimte, dual chamber design en uitstekende airflow zijn dé sleutelwoorden voor deze praktische all-black PC-kast

Pluspunten

• Zeer veel koelmogelijkheden, uitstekende airflow
  • Werkbaarheid, werkruimte en kabelmanagement uitstekend
  • Strak, zwart uiterlijk met zijwindow: PSU en HDD's uit zicht onttrokken

Minpunten

• Stoffilters bieden teveel weerstand
  • Hoofdcompartiment niet diep genoeg: bijna geen enkele high end luchtkoeler past. AIO is the way to go
  • Geen reset-knop en geen afdekplaat voor niet-gebruikte radiatorruimte

Voorwoord

Even een disclaimer van te voren: ik vertel hier puur over mijn ervaringen met deze case en ik ga geen uitgebreide spec-lijstjes opnoemen. Die zijn prima te vinden op de website van Lian Li, of in de link van dit product in de pricewatch (of stiekem toch in de comments :) )

Referentiekader

Mijn vorige PC stamt van 2011 en bevat een Z68-moederbord met een Prolimatech Megahalems CPU tower koeler. Ik ben begonnen met een GTX570 en dat is een GTX970 geworden. Waar destijds mijn focus op lag was airflow, airflow, airflow :) Beetje geluid maakte niks uit. Mijn kast was een Lian Li PCP50 Armorsuit geworden, omdat ik hield van strak, zwart en inkijk middels zijwindow. Mijn review hiervan vind je hier.
Hierin had ik 2x120mm front intake, 1x120mm rear exhaust en 2x140mm top exhaust, alles blue led fans. Hiermeer creeerde ik wel een onderdruk, maar goed, qua koeling uitstekend!
Wat ik destijds gemerkt heb is dat er dusdanig weinig ruimte tussen de bovenkant en het moederbord was, dat kabels van fans e.d. echt een pain in the ass was. Ook wilde ik geen megagrote toren meer in mijn kast hebben die veel airflow en ook zicht blokkeert. Daarnaast was kabelmanagement achter het moederbord ook echt niet geweldig; ik heb veel moeten vastplakken met ducttape om te zorgen dat het zijpaneel niet bol ging staan.
Mijn wensen voor een nieuwe case:
- mieterse airflow
- genoeg werkruimte voor AIO waterkoelers
- dualchamber-design vanwege airflow en de minst leuke onderdelen uit het zicht onttrekken (PSU, HDD's etc)
- kabelmanagement

Merk boeit me niet zo, alhoewel Lian Li voor mij wel bewezen heeft hoe strak en goed een kast kan zijn. Geborsteld aluminium ziet er cool uit, maar was nu niet echt een pre. Prijs moest dit keer wel onder de 180 euro blijven; de PC-P50 had me toen al bijna 200 euro gekost.
Ik heb getwijfeld tussen de Corsair 570X en Lian Li PC-O11 Dynamic. De Corsair is het niet geworden omdat ik toch zelf al het plan had om alles Noctua fans te willen, dus die meegeleverde RGB fans was dan zonde geld geweest.
De Lian Li PC-O11 Dynamic had ondanks de ruime plaats voor veel fans geen front-intake door een glazen paneel aan de voorkant. Toen kwam de Air uit die dat wél had en was de keuze vrij snel gemaakt.

De doos

- De kast zelf

- Schroefwerk
- Handleiding
- 2x Lian Li 120mm fans voorgeinstalleerd in top paneel (zwart-wit). Er is ook een RGB-versie van deze kast, die komt dan met Lian Li 120mm BORA fans inbegrepen

- op bijna elke ventilatieopening een stoffilter
Koelingsmogelijkheden

Overigens, op de bodem zitten 2 sledes om een SSD te mounten. Als je daar fans wilt doen, moet je die dus weghalen.

Overige gebruikte componenten

- Core i7 9700K
- WD2002FAEX BLACK 2TB HDD
- WD Blue WD40EZRZ, 4TB HDD
- Kraken X62 280mm AIO CPU koeler met 2x140mm Noctua NF-A14 Industrial-PPC 2000RPM PWM
- EVGA GTX 970 FTW+
- Seasonic 750W PRIME ULTRA Platinum
- 3x120mm Noctua NF-F12 Industrial-PPC 2000RPM PWM

- 2x80mm Noctua NF-R8 Redux 1800RPM PWM

- 3x Phanteks HALOS Digital RGB fan frames

Positieve punten

+ op alle mogelijk denkbare plekken plaats voor radiatoren en/of ventilatoren (14 fans in totaal)
+ door de open voorkant t.o.v. de PC-O11 Dynamic een veel betere airflow
+ genoeg ruimte voor kabels, en ook mooi te verstoppen achter de vertikale SSD/HDD-plate: je hoeft nauwelijks moeite te doen en echt proppen is er niet bij

+ ventilatieopeningen aan alle panelen (behalve zij window) en ook stoffilters voor al die openingen
+ genoeg plek voor SSD's (4 in totaal) en HDD's (3 in totaal)
+ zeer gemakkelijke montage/demontage van alle zijden, behalve de voorzijde (moet met 2 schroeven extra los gemaakt worden)
+ dual-chamber design: voeding, SSD's, HDD's en kabels zitten in de kamer achter het moederbord uit het zicht
+ achterzijde biedt nu ruimte voor 2x80mm of 1x92mm fan wat de PC-O11 Dynamic niet biedt

Negatieve punten

- potentieel uitstekende airflow wordt gehinderd door stugge intake stoffilter aan de voorkant: static pressure intake fans of stoffilters die minder luchtweerstand bieden zijn al bijna een noodzaak
- speling tussen HDD sledes en cage: mogelijk vibratie-lawaai; in mijn geval met WD2002FAEX Black drives gelukkig geen sprake van
- indien een 360mm radiator gebruikt wordt aan de bovenzijde, is het niet mogelijk om bovenste 80mm aan de achterkant te installeren; deze blokkeert de montage van de radiator

- door verhoogd mobo-tray met hoek van 45 graden zijn haakse SATA kabels niet te gebruiken aan de moederbord-zijde, tenzij je een E-ATX moederbord gebruikt
- geen reset-knop
- door de geringe diepte van de kast past een 280mm top mounted maar net en daardoor kun je in de knel komen met kabels door rubberen openingen aan de bovenkant van het moederbord te geleiden; je radiator of fan drukt dan tegen de kabels aan wanneer je een Halos frame of push-pull setup gebruikt (het geheel "hangt dan lager, volledig over die rubber afdichtingen heen). Een 360mm rad is minder diep en dan heb je dit probleem niet.
- frontpaneel herplaatsing gaat wat moeilijk; je drukt daarbij onbedoeld op de powerknop
- achterkant kast is langer dan waar het I/O shield zit, waardoor plaatsing van USB-randapparatuur aan de achterkant niet goed op tastzin lukt

- grote openingen tussen PCI-E brackets: ziet wat slordig uit en kon netter op elkaar aansluiten

- indien je in het moederbord-tray geen fans of radiator plaatst, is daar wel een "gat" zichtbaar; een afdekplaat zou mooi geweest zijn
- het hoofdgedeelte van het dual-chamber design kon breder: bijna alle highend CPU-tower koelers passen niet omdat ze groter zijn dan 155mm.
- (stugge) PCI-E stroomkabels kunnen tegen het zij window aan komen wanneer je een diepe videokaart (lees: dieper dan het PCI-E bracket) installeert

- 360mm radiators vullen de radiator-ruimtes mooi op; een 280mm radiator bovenin laten toch een gat in 't plafond achter, plus, er kan stof doorheen. Ik heb 't bovenste filter kapot geknipt:

Neutrale punten/overige opmerkingen

o het front paneel heeft 2x USB3.0 reguliere connectors en ook een USB-C connector. Erg handig! De kabels voor de USB3.1 en USB3.0 header zijn net lang genoeg wanneer deze connectors aan de rechterkant van je moederbord zitten
o er worden "slechts" 2 fans meegeleverd wat in principe weinig is, maar dit heb ik niet mee laten wegen, omdat ik van te voren wist dat ik mijn eigen invulling wilde qua koeling (alles noctua)
o ik heb geen officiele metingen verricht, maar met de setup zoals ik het heb ookal zijn dit static pressure fans, scheelt het zeker 5 graden tussen mét intake stoffilter en zonder (PCH-temp als indicator genomen), dus de claim van GamersNexus wordt wel echt bevestigd. Ik heb ook nieuwe stoffilters besteld van Silverstone die minder weerstand bieden
o wanneer je wilt werken met een radiator én ook nog pushpull aan de voorkant, kijk dan goed uit dat je videokaart niet te lang is
o je kunt een 2e voeding inbouwen ten koste van de HDD-cage. Ik weet even geen usecase te verzinnen waarom je dit zou willen, maar het kan. Daarom vind ik het niet echt een plus- of minpunt

Op 4 onderdelen scoort deze kast uitstekend en op 3 onderdelen goed. Afgerond zou je zeggen dat het dan uitstekend moet zijn, maar het gemis van een reset-knop, de mogelijk vibrerende HDD-cage, de flink weerstandbiedende stoffilters, de ietwat rommelige PCI-bracket afwerking en de geringe diepte van glasplaat tot moederbord vind ik toch genoeg om 1 ster af te trekken voor de totaalbeoordeling. Wil je een highend CPU overklokken en voorzien van luchtkoeling, kijk dan elders: high end luchtkoelers zijn bijna allemaal te groot voor deze kast.

Wat mij betreft is dit laatste wel een misser; wanneer je focust op airflow, moet je mijns inziens toch zeker rekening houden met een diepte voor een Noctua DH-15. Voor mij was dit dan niet zo'n megaissue, omdat ik sowieso een Kraken X62 wilde, maar ik vind dit genoeg om een principekwestie van te maken ;) Door de kast toch breder te maken, creëer je buiten de luchtkoelermogelijkheid 2 additionele voordelen die voor mij wél belangrijk zijn:
1) ipv 2x80mm fans aan de achterkant zou je een 120mm exemplaar monteren
2) je hebt meer keuze om een videokaart met diepere PCB of koeler monteren zodat de power-kabels niet tegen het glas aan komen (uiteraard zou je je 6-pins/8-pins powerkabel kunnen sleeven of bij cablemod bestellen voor grotere buigbaarheid). Ik heb nu nog een EVGA GTX970 FTW+ waarbij het PCB en de koeler even diep zijn als het PCI-bracket, maar met upgraden van deze kaart zou ik serieus e.e.a. moeten opmeten omdat huidige videokaarten bijna allemaal breder zijn dan het PCI-bracket zelf.

Gelukkig is er zoveel zo goed aan deze kast; ondanks de PC-O11-Dynamic visueel mooier is met glazen paneel aan de voorkant, krijg je bij deze Air-versie een flink betere airflow terug met mogelijkheden om 2 fans aan de achterkant te plaatsen. Een 240mm radiator, een 280mm of 360mm radiator, of misschien wel 2 en dan nóg ruimte overhouden voor fans, het kan! Mini-ITX, micro-ATX, ATX, E-ATX, het kan! 2 PSU's (why?), het kan! Werkbaarheid, installatiegemak, ruimte, dual-chamber design en uitstekende airflow zijn dé sleutelwoorden voor deze praktische all-black PC-kast.

------------------------------------------------
EDIT 03-01-2019: ik heb inmiddels de voorste stoffilter vervangen met 3x Silverstone Ultra fine 120mm magnetic fan filter (Model No: SST-FF123: pricewatch: Silverstone 120mm Fan Filter)

Omdat mijn fans voorzien zijn van de Phanteks HALOS frames en ik deze nu al 3x eraf geschroefd en terug geschroefd heb, had ik geen zin om dit nóg eens te doen, dus ik heb wat kleine stukjes ducttape gebruikt om het op de plaats te houden. De magneetstrips doen zijn werk wel, maar omdat de schroefjes wat uitsteken blijven kunnen de filtertjes wat meer schuiven. Nu niet meer dus. En tja, als het frontpanel erop zit zie je 't toch niet. Dus waarom weer duur een half uur schroefwerk heen akkeren...als ik ze ooit wil vervangen hoef ik tenminste niet te schroeven; oftewel verantwoord lui ;)

Voorheen het stugge filter (klik even onderaan op de grote foto's zodat je de structuur ziet); ik heb 3 katten, dus het stoft best behoorlijk:

De werking van dit filter is gewoon goed, het houdt flink wat stof tegen. Het is gewoon te stug en biedt daardoor teveel weerstand voor een optimale airflow. Ik heb dan weliswaar staticpressure fans, maar toch :)

En nu (klik bij deze ook even op de grotere foto onderaan, zodat je de structuur ziet):

Dit is een véél fijnmazigere "draadjes"filter dat veel minder weerstand biedt. Alles voor dat beetje airflow he ;)

Heb jij ook een Lian Li PC-O11 Air?

Ofschoon je duidelijk hebt aangegeven dat het een kast van keuzes is, blijven die Lian Li kasten voor mij altijd wel doordachte oplossingen. Ondanks het verschrikkelijke ;) gemis van een specsheet vind ik trouwens dat je er een goeie review van hebt gemaakt.

De review is in mijn ogen waardevol omdat je daadwerkelijk met de kast in de weer bent geweest en met de aanpak van de koeling hebt moeten stoeien. Dat de kast niet echt een grotere koeler kan gebruiken is echt een punt vind ik. Welke doelgroep Lian Li voor ogen heeft gehad, ga ik mijzelf dan afvragen.

Het issue met de 360mm radiator en ventilatie aan de achterzijde zie ik meer als een consequentie die te maken heeft met de afmetingen van de kast als geheel. Het is een issue voor veel kasten met deze hoogte-diepte afmetingen. Wil je beiden combineren dan is een grotere kast nodig. Desondanks is het goed dat je dit conflict wel in je review benoemt.
Speciaal voor jou ;) ;) ;)

Technical Details:
- Dimensions: 270 x 465 x 476 mm (W x H x D)
- Material: Steel (interior), tempered glass (side panel), plastic (front, roof)
- Weight: approx. 9,5 kg
- Colour: Black
- Form Factor: E-ATX, ATX, Micro-ATX
- Total Possible Fans:
----- 3x 120 mm / 2x 140 mm (front)
----- 3x 120 mm / 2x 140 mm (bottom)
----- 3x 120 mm (top)
----- 3x 120 mm (front side)
----- 2x 80 mm (rear)
- Pre-Installed Fans:
----- 2x 120 mm PWM (front) -> bij mij dus top mounted
- Radiator Mountings (forfeits fan slots):
----- 1x max. 360 mm (roof)
----- 1x max. 360 mm / 280 mm (front)
----- 1x max. 360 mm (bottom, forfeiting SDD brackets)
----- 1x max. 360 mm (side panel, next to motherboard)
- Filter: Front, bottom, roof, side panel
- Drive Bays:
3x 3,5" drives (internal)
6x 2,5" bays (internal)
- Power Supply: 2x ATX (optional)
- Expansion Slots: 7
- I/O Panel:
1x USB 3.1 Type-C (internal connection)
2x USB 3.0 Type-A (internal connection)
1x Audio In/Out
On-/Off Switch
- Maximum GPU Length: 420 mm
- Maxium CPU Cooler Height: 155 mm
- Maximum PSU Length: 255 mm

Nou, aangezien deze kast mede ontworpen is door der8auer, verwacht ik dat hij de concessie gemaakt heeft dat meer dan 50% van de mensen die deze kast willen ook daadwerkelijk waterkoeling willen. Je kunt er niet omheen met op 4 plekken plek voor een radiator... Dus ergens snap ik 't wel, maar idd, het feit dat je slechts midrange luchtkoelers kunt gebruiken is gewoon jammer. Een paar cm breder was veel beter geweest, maar dan had je wellicht een net te brede kast gehad om op je bureau te zetten oid. Overigens, als dat echt 't enige minpunt was, dan had ik geen punt aftrek gedaan, omdat ik dit van te voren wist en sowieso AIO wilde en dan vind ik 't een beetje silly om daar dan een big deal van te maken als ik 't toch niet zo gebruik.

Maar wel bedankt voor je comments; zoals ik ook al in het begin zei beoordeel ik de kast op het gebruik ervan en wat ik tegenkom tijdens bouwen en testen. Ik wil dan ook absoluut niet objectief proberen over te komen, dat moeten de "journalisten" onder ons maar proberen te doen. Het is een gebruikersmening en zo beoordeel ik 't ook en daarmee geef ik mezelf de vrijheid om gewoon dingen te "vergeten", want dan heeft 't me niet gestoord of is 't me niet opgevallen ;)

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 4 januari 2019 13:53]

Aaaahhhh, nu zijn we compleet een tevreden een rust daalde over teacup neer.

Begrijp toch ook de knipoog van mij, het is alleen wel makkelijk als die specs een beetje bij de hand zijn, verder is het het minst gemiste onderdeel, wat mij betreft tenminste. Je hoeft je dus niet te verantwoorden O-), en vooral blijven doen waarbij je jezelf comfortabel voelt.

Waar je verslag wel uit bestaat voegt denk ik juist wat toe aan de informatie die op het internet al in veelvoud is te vinden. Juist die buiten de gebaande paden informatie, door een onverwachte invalshoek, kan het plaatje over zo'n product verder invullen. Alles is uiteindelijk informatie, en daar gaat het om. Gewoon lekker doorgaan zo, je moet het tenslotte zelf leuk blijven vinden. Als iemand anders iets met die info kan, dan is het mooi meegenomen.
Welke doelgroep Lian Li voor ogen heeft gehad, ga ik mijzelf dan afvragen.
Deze kast voelt voor mij een beetje alsof ze de Dynamic ontworpen hebben (echt voor waterkoeling)... en toen ook nog even een high air flow variant gemaakt, zonder daar verder nog echt heel hard over nagedacht te hebben (of gewoon zoveel mogelijk onderdelen wilden hergebruiken).
Wat een geweldige review! De Lian Li O11 Air stond al heel lang op mijn verlanglijstje voor mijn nieuwe gaming build alleen ik kon nergens een behoorlijk antwoord vinden of een 280mm AIO wel ging passen boven in en hoe veel plaats er dan nog zou zijn tussen het moederboard en de fans. (Als je gaat googlen dan kom je ook tegenstrijdige berichten tegen dat de O11 voornamelijk voor 120mm fans (en dus 240/360 AIOs) geschikt is en minder voor 140mm en dat een 280mm AIO alleen voorin zo passen (als intake en dat wil ik dus niet). Eindelijk heb ik hier dus mijn antwoord gevonden, niet alleen in woord maar ook in beeld.

Ook erg goede tip van de Silverstone filters (daar had Gamers Nexus het ook al over gehad) dus die zetten we ook maar op de boodschappenlijst. :)
Dat is natuurlijk goed om te horen; gamersnexus is al vrij uitgebreid, maar iedereen heeft toch z'n eigen build. Ik ken namelijk maar weinig mensen die voor een setup gaan waarbij de meegeleverde fans van de X62 vervangen worden door veel duurdere noctua's én daarbovenop nog eens een RGB frame zetten.

In ieder geval past het allemaal prima met een 280mm, alleen is de vraag of je met een 360mm genoeg plaats aan de achterkant hebt om die 2x80mm te doen. Ik vermoed van niet, omdat je radiator dan helemaal tegen de achterkant zal aankomen. Gelukkig heeft deze kast schroefdraad voor 1x92mm ipv 2x80mm, maar dan kun je dus wel maar 1 fan aan de achterkant kwijt. Niet dat dat een issue is, maar het is natuurlijk zonde als je 2x80mm koopt en je komt er dan achter dat je ze niet kunt gebruiken.
Zo weet ik ook niet 100% zeker dat je aan de voorkant wel uitkomt met die bovenste casefan indien je een 360mm rad plaatst. Grote kans dat je die bovenste casefan moet laten vervallen omdat een 360mm rad helemaal tegen de voorkant aanzit.

Maar in ieder geval past een 280 zowel aan voorkant als bovenkant, maar doordat een 280mm dus 14cm diep is, kom je bijna tegen je moederbordtray aan, waardoor kabeltjes routeren wat lastiger gaat.

En die silverstone filters, ik zou die inderdaad erbij kopen. Nu bijna anderhalf jaar verder heeft het zijn dienst wel bewezen: temps blijven koeler, stof is redelijk onder controle en van lawaai is geen sprake.
Dank voor je reactie. Is het mogelijk om die 280mm radiator verder naar voren te schuiven? De ruimte tussen de bovenste 80mm fan en je X62 lijkt erg krap op de foto's? Of valt dat wel mee?

Maken die 80mm fans veel verschil? Ik zat er aan te denken om wellicht 1 Fractal Design Silent Series R3 80mm fan daar te plaatsen om de luchtstroom 'te helpen'.

In mijn geval zal ik voornamelijk Corsair gebruiken (H115i Platinum RGB 280mm AIO en 3x LL120 120mm fans voorin) zodat ik alles met de Corsair software kan aansturen.

Kan je videokaart genoeg lucht trekken vanuit de bodem van de O-11 en de onderste 120mm fan? Of is het raadzaam om onderin ook fans te plaatsen? Ik zal zelf een EVGA 2070 Super XC gebruiken.
Die ruimte tussen bovenste 80mm fan en de radiator is krap, maar je kunt de radiator verder naar rechts (dus naar de voorkant van de case) schuiven hoor ;) Ik heb em zelf gewoon helemaal naar links geschoven, omdat je anders links én rechts van de radiator een "gat" in het plafond hebt, en dan moet je dus 2 plekjes in "het dak" voorzien van een stoffilter zodat geen stof van boven in je case kan dwarrelen. Ik wil de radiator zelf niet bedekken met een stoffilter, omdat ik deze als exhaust gebruik.

Ik denk zelf dat 1 fan (dan zou ik voor de 1x92mm gaan als ik jou was) ook wel goed is hoor, zeker met 3 intakes aan de voorkant van 120mm. Je hebt voor die 3 intakes dan ook 3 exhaustfans, waarvan 2x140mm door je radiator naar buiten gaat. Dus qua airflow lijkt het me wel ongeveer gelijk. Het is overigens beter om wat overdruk te hebben in je kast (meer intake dan exhaust), want zo wordt stof namelijk niet door alle kiertjes aangezogen als de druk in de kast lager is dan de omgeving.

Slim om idd alles met je corsair aan te sturen ja. Ik heb gewoon alles op de aRGB headers van het moederbord gedaan, zodat alles met aurasync werkte.
Je videokaart krijgt zat lucht van de front intakes; er zit immers niks meer tussen je videokaart en de front intakes he, dus je videokaart krijgt ongestoord al die lucht. Ik zou zelf onderin geen fans plaatsen, omdat de videokaart genoeg lucht van de 2 onderste intake fans krijgt. Fans aan de onderkant erbij creeert dan weer een extra opwaartse luchtstroom....teveel luchtstromen is niet ideaal, maar ik vermoed dat het niet zo erg is omdat het direct onder tegen je videokaart aan blaast. Maar ik zou me dat geld besparen to be honest. Ik geloof niet dat je er een 2 graden koelere videokaart van krijgt. Als je het toch wilt doen, moet je voor static pressure fans gaan, omdat de stoffilter aan de onderkant te stug en dus te restrictief is om genoeg airflow door te laten. Of je moet natuurlijk je hele bodem volplakken met een nieuw fijnmaziger stoffilter ;)
Super review!

Ik zit te overwegen om deze kast te kopen of te gaan voor de 011 Dynamic.

Je hebt de zijkant niet gebruikt qua fans. Is het mogelijk om daar een push pull configuratie te maken?

Ik zat namelijk zelf te overwegen om (liefst 3) 120 mm noctua's vanaf de 2e kamer door mijn radiator te laten blazen. Om dan de radiator af te dekken met (liefst 3) fans ala ll120. Als ik jouw foto's zo bekijk lijkt het alsof je dan weinig clearence hebt voor je front intake. Is het ook niet zo dat met 3 fans onderin (eventueel met die stof filter) je niet zo veel positieve air creëert dat het stof als het ware eruit wordt gedrukt?
Dat kan, maar dan kun je denk ik geen 3x 120mm front intakes plaatsen aangezien je fans in die pushpull dan er tegenaan zouden komen, precies zoals je al zelf aangaf.

Positieve luchtdruk (overdruk) wordt gecreëerd door meer lucht in de kast te blazen dan dat eruit geblazen wordt. Simpel gezegd: meer CFM erin dan dat er CFM uitgaat = overdruk, of dat nou door zij-intakes is, of front intakes of bodem intakes maakt niet uit. Bij bodem intakes wordt veel van de luchtstroom door je videokaart geblokkeerd; goed voor de videokaart natuurlijk maar de lucht bereikt dan minder de bovenkant van het moederbord zeg maar.

En ja, als jij 3 intakes hebt op de bodem waarbij je dan die meegeleverde stoffilter gebruikt, dan veroorzaakt die frictie, waardoor er dus minder lucht je kast in komt dan bij een vrije doorgang. Aangezien de bodem sowieso vanuit de kast zelf al weinig doorlatend is, zal de meegeleverde stoffilter nóg meer weerstand bieden. Ik vermoed dat je zelfs met static pressure fans niet het optimale eruit haalt tenzij je ze op een hogere RPM laat draaien.
De beste airflow van deze kast gaat toch echt van front intake naar rear+top exhaust.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren