€ 432,65 bij RedShell.nl | zakelijk
  2. Gebruikersreviews

Dell Thunderbolt Dock TB16 with 240W AC Adapter Review

BugBoy
8 april 2017, laatste update op 9 januari 2021, 4.001 views Product gekocht

Dell Thunderbolt Dock TB16 with 240W AC Adapter

Complete dock, waarmee je een XPS of Precision (5xxx) voorziet van voeding en alle standaard aansluitingen. Voorheen was die erg duur (bijna €400), maar Dell heeft de prijs aangepast en voor €180 is het een prima deal.

Heb je genoeg aan 2x FullHD dan is de WD15 een goedkopere oplossing.

Pluspunten

• Eén kabel voor TB+voeding
  • 2x DisplayPort (5K mogelijk)
  • Bootscherm zichtbaar

Minpunten

• Korte dock kabel (50cm)
  • Groot

Ten tijde van deze review kostte de dock minder dan €200. Na twee weken is de prijs weer verhoogt naar circa €350. Houdt dit even in gedachte bij het lezen van deze review en mijn boordeling van de prijs en negatieve punten. Voor €350 vind ik de prijs dus echt te hoog en een echt nadeel.

Thunderbolt dock (TB15)
Bij het aanschaffen van mijn Precision 5510 had ik het idee om deze aan te sluiten op de Dell UP2715K monitor (5K). Die kon je alleen aansluiting via 2x DisplayPort, maar daarvoor had Dell de TB15 dock beschikbaar.

Bij aanschaf van de laptop kreeg ik te horen dat de TB15 erg onbetrouwbaar was (internet stond er vol mee) en dat ze die liever niet verkochten. Dell heeft deze dock na een paar maand teruggetrokken en is eind 2016 met de opvolger gekomen. Dat is dus deze TB16 die actief gekoeld wordt. Wellicht dat er nog meer aanpassingen zijn gedaan, maar hij lijkt sprekend op zijn voorganger.

Het enige verschil lijken de ventilatiegaten te zijn. Let goed op of je de 180W of 240W uitvoering koopt. Het enige verschil is de voeding. Vuistregel is dat de <15" modellen genoeg hebben aan 180W en vanaf 15" heb je de 240W uitvoering nodig. Groter dan 15" hebben wel hun eigen adapter nodig.

Prijsontwikkeling
De TB16 dock is niet goedkoop en ik vond bijna €400 voor een dock niet helemaal te rechtvaardigen. De dock verzorgt ook de voeding van de laptop, dus het scheelt mij een voeding (kost ook rond de €100). Het enige nadeel is dat Dell's enige 5K scherm niet meer leverbaar is. :(

Specificaties
Met de TB16 zal je niet gauw een monitor hebben die je niet kunt aansluiten, want het heeft de volgende aansluitingen voor video aan de achterkant:
  • 1x DisplayPort
  • 1x mini-DisplayPort
  • 1x HDMI
  • 1x VGA
Het enige nadeel dat ik kan verzinnen dat je voor een dual-monitor setup vaak een verloopkabel nodig hebt. Ik had liever een extra DisplayPort of HDMI aansluiting gezien in plaats van de VGA aansluiting.

Met 3 monitoren aangesloten is de maximale resolutie 2560x1600. Met 2 monitoren kun je op beide schermen 4K (3840x2160) weergeven en door beide DisplayPort aansluitingen te combineren kun je met de (niet meer leverbare) UP2715K zelfs 5K (5120x2880) weergeven. Alle resoluties ondersteunen tot 60Hz.

De dock beschikt over een ingebouwd netwerkkaart en audio:
  • 1x RJ-45 Gigabit netwerk (achter)
  • 1x 3.5mm luidspreker (achter)
  • 1x 3.5mm hoofdtelefoon (voor)
Voor uitbreiding is er verder mogelijkheid voor:
  • 1x USB-3 (achter), 2x USB-3 (voor, waarvan 1 met powershare)
  • 2x USB-2 (achter)
  • 1x Thunderbolt (USB-C type)
Alternatieven
Ik heb bijna een jaar gewerkt met 2 Dell D3100 USB docks. Als je er 2x FullHD via HDMI op aansluit zijn ze perfect. Hogere resoluties zijn minder goed en ze zijn ook erg gevoelig voor statische elektriciteit. Het is zelfs zo erg dat als mijn collega van zijn stoel opstaat, dat even het beeld wegvalt. Meer informatie in mijn review van deze dock. Het grote nadeel van dit dock is je nog een aparte voedingskabel voor je laptop nodig hebt.

De WD15 is de USB tegenhanger van het Thunderbolt dock. Het dock is kleiner, goedkoper, maar heeft ook wat minder mogelijkheden. Je kunt maximaal 2 FullHD monitoren aansluiten (1x HDMI en 1x mini-DP). Heb je daar genoeg aan, dan is dat wellicht een alternatief. Het voordeel t.o.v. de D3100 is dat de WD15 wel de laptop kan voeden.

Ervaring
Bij het uitpakken valt op dat de dock relatief groot is. Volgens mij is een Intel NUC kleiner dan deze dock. Ook de 240W voeding die er bij zit is nogal lomp. Tot mijn verbazing noemen ze dit een "slim" voeding :) Op onderstaande foto's kun je zien hoe groot dit dock is. Ter vergelijking ligt mijn 15" Dell Precision 5510 er bij.

Zoals je kunt zien is het nogal een bulky dock (mijn Precision 5510 is redelijk dun, maar nog geen ultrabook):

De kabel tussen de dock en de laptop is een vaste kabel en die is te kort. De dock moet links van je laptop staan en het is vrijwel niet mogelijk om de dock buiten het zicht te plaatsen. Dat is erg jammer, want je kabels wegwerken wordt erg lastig. De kabel verlengen vind ik te tricky, omdat er ook 180W voeding overheen loopt. Wellicht dat dit ook de reden is voor de relatief korte kabel (minder weerstand).

In tegenstelling tot mijn D3100 docks laat deze dock tijdens het booten wel het scherm zien. Dat maakt herstarten en updates installeren eenvoudiger en de laptop kan daardoor ook altijd in clamshell modus blijven. Ook aan- en uitzetten van de laptop kan via de dock.

Ik heb nu maar een enkele monitor (Apple LED Cinema Display 24") aangesloten via mini-DisplayPort. Dat werkt probleemloos. Ik heb ook een 2x QHD geprobeerd en dat gaat ook goed. In de BIOS moet je ook even de instelling aanpassen, zodat een Thunderbolt apparaten ook al tijdens het booten beschikbaar zijn. Het grote voordeel is dat je toetsenbord en muis direct na het opstarten beschikbaar zijn (zonder deze instelling duurt dat circa 10 seconden).

Ik lees veel horrorverhalen over de installatie, maar bij mij ging het eigenlijk vrij eenvoudig. Ik moest alleen een driver installeren voor USB, maar die stond netjes op de Dell website. Verder een aanpassing in de BIOS, maar dat stond ook netjes op de site van Dell vermeld.

Het is nog te vroeg om echt een oordeel te vellen over deze dock, maar de eerste indruk is prima.

Update 12 mei 2017
Ik heb de dock nu ruim een maand in mijn bezit en ben er erg blij mee. Het inpluggen van de laptop is erg makkelijk en ik heb echt 0 problemen gehad met de dock. Omdat het inpluggen zo makkelijk gaat werk ik nu veel vaker docked dan hiervoor. Het is veel te duur, maar het geeft wel erg veel gemak.

Update 3 februari 2019
Na 1.5 jaar gaat het dock al met pensioen. Niet omdat het niet functioneert, maar ik had het dock eigenlijk gekocht om het Dell UP2715K scherm (5K) aan te sluiten. Deze was niet meer leverbaar toen ik het dock kocht, maar ik had nog hoop dat er een goed alternatief voor zou komen. Helaas is dat niet gebeurt.

Ik heb een Surface Go gekocht en die wil ik ook graag op mijn scherm aan kunnen sluiten. Helaas heeft die geen Thunderbolt, maar alleen een USB-C aansluiting. Daarom ben ik overgeschakeld naar de WD15 dock. Ik zal hier op termijn ook een review van doen, want ik heb nu alle Dell docks met USB-C aansluiting in de praktijk gebruikt. :)

Voorlopig conclusie is dat ik de WD15 fijner vind (voor mijn gebruik), omdat de aansluitkabel wat langer is en het geheel is wat compacter en wordt minder warm (dus ook minder energieverbruik). Qua drivers hoefde ik niets meer te doen, maar wellicht dat de drivers van het D3100 en/of de TB16 overlappen met dit dock.

Update 9 januari 2021
Na bijna 2 jaar in de kast te hebben gelegen gaat die nu toch echt een keer in de verkoop.

Heb jij ook een Dell Thunderbolt Dock TB16 with 240W AC Adapter?

Dus volgens u kan je zeker 3 QHD monitors aansluiten op deze dock?
Ik overweeg de XPS9560 met 3x U2515H maar bij Dell konden ze mij niet bevestigen dat dit kon ...
Misschien snap ik er niets van, maar het is toch heel onhandig dat zowel data + stroom over één kabel gaan? Dan weet je in ieder geval zeker dat je je batterij om zeep helpt. Continue aan de stroom laten liggen helpt je in ongeveer 6 maanden van je accu af.

Normaal trek ik continue de stekker uit het apparaat als hij op 100% staat, maar in dit geval gaan dan ook alle schermen en usb apparaten mee?

Of kan je bij de de 240W variant de stroom uit het dock trekken? Wellicht heeft het dock zelf ook power nodig?
Dat verklaart dan wel waarom mijn accu binnen een jaar al gaar is. :) Overigens zouden ze dit met fatsoenlijk battery-management best voor elkaar moeten kunnen krijgen. Maar al mijn Dell laptops de afgelopen 20 jaar waren zo'n drama. Ik heb ook twee MacBooks gehad (ook vrijwel continu aan netvoeding) en die bleven het veel langer goed doen.

De dock bevat zelf erg veel hardware en wordt ook best warm. De voorloper (TB15) had dan ook laste van hitte-problemen (vastlopers, ...). Deze variant heeft koelgaten om het een beetje in de hand te houden.
Ja dat battery management is ver te zoeken vaak, omdat je in zo'n geval de accu los zou moeten koppelen van de adapter die nog wel de laptop van stroom moet voorzien. Als je vervolgens de adapter eruit trekt.... valt de laptop uit omdat de accu ook los is.

Dat krijg je alleen voor elkaar met heel ingenieuze hardware (dit doet Apple), of met een systeem waarbij je juist overschakelt op batterij tot 80% alvorens weer op te laden. Dat laatste doet Lenovo.

Was m'n gevoel toch nog niet zo heel gek dus. En geen handigheidje om dit te omzeilen? Dan denk ik dat ik gewoon netjes hdmi kabel, USB-hub en adapter handmatig ga inpluggen steeds. :+
Mooie review! ik was aan het twijfelen tussen de tb16 en wd15 ik gebruik echter maar een full hd schemr dus de wd15 is goed zat!
Ik zou eigenlijk niemand de TB16 meer aanraden. Thunderbolt 3 is een schaars goed en je kunt er maar heel weinig op aansluiten. Daarbij vind ik de stabiliteit niet geweldig en is het bijgeleverde voedingssnoer veel te kort. Lekker een ander dock kopen, tenzij je echt niet zonder TB3 kunt...
Het word de wd15 vind belangrijkste dat mijn laptop gelijk oplaad
Eén stekker is wel erg prettig. Hoe lang is de kabel van de WD15?
Goedemorgen BugBoy,

Ik heb vanmorgen mijn WD15 ontvangen, ik moet zeggen dat ik zo op het eerste gezicht ik erg tevreden ben, kabel is idd maar 50 cm maar heb online al kabels gevonden to 1,2 meter!, ik heb net even mijn laptop aangesloten via usb c en drukte op de knop van de wd15 en laptop ging gelijk aan, ook laad de laptop netjes op werkt hij mooi op 2 schermen tegelijk! dus op dit moment erg tevreden ( ga alleen nog een langere kabel bestellen)

gr marius
Hou daar rekening mee dat ze daar niet voor gemaakt zijn voor langere kabels. De TB15 had ook een langere kabel maar bij de TB16 hebben ze de kabel korter gemaakt, dit ook i.v.m. stabiliteit.
Ik heb de dock en ben er uiterst tevreden over.
Ik heb nu naast mij D3100 dock, TB16 dock ook het WD15 dock ontvangen. Daarvan is de standaard kabel een heel stuk langer en de noodzaak om die te verlengen is er bij mijn dan ook niet. Bij de TB16 is de kabel eigenlijk wel te kort naar mijn mening, maar die heb ik nooit verlengd. Overigens vind ik het WD15 dock praktischer dan het TB16 dock. Je kan het dock op meer devices aansluiten, kabel is langer, compacter, minder verbruik en ik vind het stabieler. Bij de TB16 duurde het soms even voordat de netwerkkaart bruikbaar was (die bleef soms wel tot een minuut na aansluiten op disconnected). Dat heb ik met de WD15 niet meer. Alleen als je de extra bandbreedte van de TB16 nodig hebt, dan zou ik hiervoor kiezen.
Ik dacht dat de WD15 dock maar max 2 schermen kon doen en die TB16 is één van de weinige die 3 schermen tegelijk kan aansturen. Ik kan nu door dit dock mijn main computer plek ook als werkplek gebruiken, hoef ook geen kabels te verwisselen want heb nog alle soorten aansluitingen vrij zonder verloopstukjes of andere dingen te gebruiken. Oké ik gebruik wel 2 kabels voor hdmi naar displayport, die komen hoop ik volgende week binnen.

Eerste wat ik wel deed was de dock updaten, dat ging prima.

[Reactie gewijzigd door Daniel. op 23 juli 2024 23:03]

Ik had de TB16 gekocht om de UP2715K op aan te sluiten (Dell's 5K scherm). Dat leek me een geweldig scherm, maar met de TB15 durfde ik het niet aan gezien de horrorverhalen. Toen ik eindelijk de TB16 kocht ging diezelfde week de UP2715K uit het programma en was niet meer leverbaar. Ik heb er slechts een enkel 24" Apple Cinema Display uit 2009 aan hangen. Dat zou bijna nog met VGA kunnen. ;)

Zal eens kijken of ik het TB16 dock kan updaten...
5k zou ook moeten kunnen zonder dat scherm waar 2 kabels in moeten kunnen, maar daar heb ik geen ervaring mee want 1440p is bij lange na geen 5k.
Goedemorgen Daniel,

De kabel aan mijn wd15 is 75 cm (standaard) en kik heb mijn werkplek aangepast, en nu heb ik aan 75 cm meer als genoeg, ik had al op forums gelezen dat langere kabels idd voor storing zouden volgen, vandaar
dat ik mijn werkplek heb aangepast, wat voor scherm heb je aangesloten? ik nu een dell 24- 1920x1080
maar wil overstappen op 4-5k heb je hier ervaring mee?
4/5k geen ervaring mee, wel een 2560x1440 Stuk minder pixels dus dat gaat prima.
Dat kan ik je maandag vertellen dan heb ik hem😉 ik zal hem dan aansluiten en testen en hier wat erover schrijven