Dell USB 3.0 Ultra HD Triple Video Docking D3100 Review

BugBoy
31 mei 2016, laatste update op 20 maart 2018, 2.355 views Product gekocht

Dell USB 3.0 Ultra HD Triple Video Docking D3100

Prima apparaat voor het geld. Het aansturen van 2x FullHD werkt prima en verder voldoende aansluitingen. Ik heb geen serieuze issues met dit apparaat gehad. Het was voor mij plug and play.

Pluspunten

• Prijs
  • 2x FullHD werkt prima

Minpunten

• Kan laptop niet voeden
  • Gammele voedingsconnector
  • Beperking bij 2x HDMI
  • EMC problemen

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb deze Dell USB dock gekocht als alternatief voor het veel duurdere Thunderbolt 3 dock dat door Dell wordt aangeboden. Het Thunderbolt dock (TB15) schijnt 2x 4K te kunnen aansturen en ook een Precision 5510 van stroom te kunnen voorzien (scheelt ook weer het aanschaffen van een extra voeding). Dit dock was zo problematisch dat ik het niet heb aangeschaft. Bij de klanten waar ik werk heb ik meestal toch alleen de beschikking over 2x FullHD monitoren en een extra kabeltje aansluiten vind ik niet zo'n probleem. Dan maar de voeding meeslepen.

Update April 2017
Ik heb onderhand de TB15 opvolger (TB16) gekocht (review). Voor de huidige prijs vind ik dit een betere deal dan deze D3100. Ook een WD15 is wellicht te overwegen.

Dit USB dock krijgt hier ook erg slechte reviews, maar daar kan ik mij niet in vinden. Bij mijn laptop was het plug and play en ik heb geen enkel probleem gehad. De beeldkwaliteit is prima en ik heb ook geen last van enige lag. Nu doe ik alleen development werk, dus ik kan niet oordelen hoe het werkt voor gaming, maar voor normaal zakelijk gebruik (in combinatie met Windows 10 en een Precision 5510 of XPS15) is dit een prima product dat het gemis aan poorten op je laptop goed opvangt.

Aansluiten van 2 schermen op 2560x1440 via HDMI heb ik niet aan de praat gekregen. De maximale resolutie is via 2xHDMI beperkt tot 2048x1152. Met 1xHDMI en 1xDP kun je wel 2 schermen op 2560x1440 aansturen. Aansturing via DP is niet altijd vlekkeloos. Soms heb ik problemen dat delen van het scherm niet ververst worden. Als de monitor via HDMI aansluit heb ik deze problemen nooit.

Wel moet je oppassen met het dichtklappen van de laptop en deze daarna van de dock te halen. De laptop gaat dan niet altijd uit, waardoor die erg warm kan worden. Pas daar dus voor op. Gelukkig had ik daarna een keer een ander mainboard gekregen (vanwege defecte SD kaartlezer), dus gevolgen kan het voor mij niet meer hebben.

Update 8 augustus 2016
Over de dock zelf ben ik erg tevreden. Vanmorgen hoorde ik een rammeltje in het dock. Toch maar eerst even opengemaakt. Het bleek dat het schroefje van de voedingsconnector aan de binnenkant was losgeraakt. Gelukkig stond er geen spanning op, dus er is niets echt kapot gegaan. De voedingsconnector zit aan de binnenkant met een klein schroefje vast en bij een tikje op de connector aan de buitenkant gaat die snel kapot. Oppassen dus.

De dock maak je relatief eenvoudig open. Rubberen onderlaag losmaken. Vier schroefjes losdraaien en de bovenkant eraf klikken...

Ook mijn tweede dock heeft onderhand dit probleem gehad. De aansluiting van de power connector is erg gevoelig.

Update 22 september
Onlangs viel het me op dat als ik opstond, dat het beeld van de monitor op de HDMI aansluiting kort wegviel. De monitor op de displaypoort blijft wel werken. Eerst dacht ik aan een losse stekker, maar dat lijkt het niet te zijn. Alles zit prima aangesloten en ook als ik heel voorzichtig opsta, valt het beeld vaak even weg.

Bij een andere klant heb ik sinds vorige week dit probleem ook met een andere dock (wel hetzelfde type, maar er zitten andere monitoren op aangesloten). Hierbij vallen beide monitoren uit, maar dit komt waarschijnlijk omdat hier beide monitoren op HDMI zijn aangesloten. Nadat ik de dock op een andere tafel heb gelegd is hier het probleem opgelost.

Ik vermoed dat het iets te maken heeft met statische electriciteit. Of het op termijn problemen oplevert weet ik niet. Het is blijkbaar niet exemplarisch, want beide docks hebben er last van. Het enige dat hetzelfde is, is de laptop en laptopvoeding die er op is aangesloten...

Update April 2017
Met de laatste drivers heb ik eigenlijk geen problemen meer met het verversen van gegevens op het scherm dat is aangesloten op de DisplayPort.

Heb jij ook een Dell USB 3.0 Ultra HD Triple Video Docking D3100?

Vraag & Aanbod

Wil je meer mogelijkheden dan is het TB16 dock te overwegen. Dit is de opvolger van de TB15 en schijnt veel minder problemen te hebben dan zijn voorganger. Deze kan je laptop voeden en ook 2x4K aansturen (of 1x 5K). Deze dock is echter nogal prijzig en ook een erg lomp apparaat.
De prijs is inmiddels verlaagd naar €200 en je hoeft dan ook geen (extra) voeding meer mee te slepen. Als je tegen de lompheid kunt, dan is het een betere deal.
Je zegt : Met 1xHDMI en 1xDP kun je wel 2 schermen op 2560x1440 aansturen

Kan dit op 60hz, of is dat maar aan 50hz of dergelijks? Ik heb namelijk nog 2 HP zr2740W monitoren staan, en die zijn hier nogal strict mee.
Alvast bedankt!
In de productsheet van Dell staat:

The Dell D3100 USB 3.0 Docking station can support maximum resolution of:
Display Port 1.1 = 3840x2160 @ 30Hz
HDMI 1.4 = 2560x1440 @ 50Hz

Je kunt dus via HDMI maximaal op 50Hz de monitor aansturen.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 24 juli 2024 17:35]