Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Atag One Thermostaat Review

+2
Stpan 6 november 2015, laatste update op 12 december 2016, 15.157 views

Atag One Thermostaat

De Atag One brengt veel instellingen van je CV naar je tablet. Maar wat daar nou het voordeel van is, is mij onduidelijk.

Pluspunten

  • Design
  • Bedieningsgemak
  • Veel potentie

Minpunten

  • Gebrek aan gebruikersdocumentatie
  • Gericht op installateurs, niet op de consument
  • Privacy instellingen onduidelijk
  • Geen intelligente temperatuursregeling. Stel je de temperatuur in op 20 graden vanaf 18:00? Dan begint het opwarmen van bijv. 15 graden pas om 18:00.

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Gebruiksgemak Score: 3
Ondersteuning Score: 1
Featureset Score: 3
Kwaliteit Score: 4
Prijs Score: 3
Ik heb de Atag One bij mijn Atag CV-ketel gekocht. Deze aanschaf heb ik midden in een verhuizing/verbouwing gedaan, met een 'ja doe maar' instelling. De 180 euro die ik er voor heb betaald (op een dure CV ketel, een nieuwe schoorsteenvoering, nieuwe verwarmingsbuizen, nieuwe isolatie) waren peanuts. Oftewel, ik ben achteraf eens aan het nagaan wat ik eigenlijk heb aangeschaft.

Prijs
De prijs op mijn factuur is 180 euro, en dat is inclusief installatie en een levenslang 'abonnement' op de diensten van Atag One. Dat vind ik een schappelijke prijs als je het vergelijkt met de concurrentie.

Toegevoegde waarde voor consument of installateur?
En ik wat me opvalt is dat het vooral een apparaat lijkt te zijn voor de installateur. Dit reclame filmpje richt zich erop dat de installateur makkelijk vanaf een andere locatie gegevens kan inzien voordat hij je huis betreedt voor een eventuele servicebeurt.

In dit filmpje wordt dan ook genoemd als voordeel voor de klant is dat je de temperatuur via je tablet kan regelen. En heel eerlijk gezegd, daar blijft het dan ook bij voor de gewone consument.

Privacy
De privacy instellingen zijn voor mij onduidelijk, ik weet nu niet tot welke informatie mijn CV installateur nu toegang heeft. Kan hij zien dat mijn themorstaat op 'vakantie' staat? Mijn adres staat doodleuk in mijn profiel.
Adres + vakantiestand = feestelijk veel informatie voor kwaadwillenden.

Bediening
Er zijn, naast bediening op de theromstaat zelf, twee manieren om de Atag One te bedienen.
1 - via de portal https://portal.atag-one.com/
2 - via een app op je mobiele apparaat (iOS of Adroid)

Via de app kun je uiteraard vanaf ieder punt je temperatuur bijstellen, en een beetje priegelig een schema instellen voor de week. Je kunt maar 1 schema hebben voor de hele week, en eventueel een vakantieschema stand inschakelen.
Het is makkelijk om terug te gaan naar manuele instellingen en dus gewoon aan de temperatuur te 'draaien'.

Verder kun je notificaties en waarschuwingen op via je app op je mobiel ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de waterdruk te laag is.

Opties en features
De portal geeft de meeste opties.
Je kunt daar een schema instellen waarin je kunt aangeven wanneer je thermostaat op welke temperatuur moet staan.
Je kunt instellen dat je thermostaat op weersafhankelijk of temperatuursafhankelijk staat.
En je kunt instellingen over de grootte van je ruimte, je isolatie, en correcties op buitentemperatuur aangeven.

En hiermee komt eigenlijk mijn grootste bezwaar. De ruimte is 'klein' / 'midde'l' of 'groot'. Maar waar kan ik in hemelsnaam vinden of mijn huis volgens de definitie van Atag klein of groot is?
Waar kan ik vinden of het raadzaam is een correctietemperatuur op mijn themorstaat in te voeren, en welke waarde in welke situatie aan te bevelen is en waarom?
Wat doet het hebben van een buitentemperatuur met mijn CV en waarom?

Ik kan geen informatie van Atag vinden dat mij kort en bondig uitlegt wat nou precies de mogelijkheden en voordelen zijn van deze opties.

Kortom, het blijft in mijn ogen een installateurs-speeltje die functionaliteit van een Atag CV makkelijker toegankelijk maakt via een portal, ipv op de CV zelf allerlei onduidelijke menuutjes door te lopen.

Een ander beoogd voordeel zijn grafiekjes en statistieken over je gebruik. De User Portal biedt 1 overzicht onder het kopje 'Logging'. Helaas vind ik dit overzicht niet zo overzichtelijk en krijg ik er niet echt een overzicht door. Zie de bijgevoegde screenshot.

Je kunt een eerste instantie onduidelijk grafieken-graphic overzichterlijker maken door wat data inputs uit te vinken.

Schema
Voor zover ik kan nagaan heb je 3 'schema's':
- Manueel
- Automatisch
- Vakantie

Automatisch
Dat betekent dat je 1 week-schema kunt instellen, genaamd automatisch.

Via je telefoon, tablet of website kun je deze makkelijk per dag instellen. Zo heb ik nu het automatische schema dat er voor zorgt dat het tussen 7:00 en 8:00 een temperatuur 18,5 graden is in huis.
De CV slaat ruim voor 7:00 aan en de temperatuur wordt aardig accuraat op tijd gehaald. Ik ben er (sorry) niet om 7:00 's ochtends naast gaan staan. In de logging ziet het er goed uit.
Update 1-3-2016: Excuses voor de late update. Maar er zit helaas geen intelligentie in de doeltemperatuur. Zojuist om 17:58 was het in mijn huis 15,6 graden, en dat terwijl ik het om 18:00 op 20 graden had willen hebben.
Nu om 18:04 is het 16,0 graden. Kortom, het gaat nog wel even duren.

Ik had wel meerdere schema's willen kunnen aanmaken. Bijvoorbeeld 'Even week' of Oneven Week' als je om de week een part-time dag hebt.

Vakantie
Je kunt naast 'Manueel' of 'Automatisch (Schema)' de thermostaat ook op 'Vakantie' schema zetten. Standaard wordt de temperatuur dan op 12 graden gehouden.

Op zich prima, maar liever had ik gehad dat de 'Vakantie' stand ook hernoemd' had kunnen worden door er bijvoorbeeld 'thuiswerkdag' van te maken, als iemand onverwacht thuis blijft op een dag die volgens het schema geen warmte zou bieden tijdens kantooruren.

Toekomstige functionaliteit
Wat ik ook niet duidelijk vind is, is toekomstige funcionaliteit. Ik vind op websites van CV installateurs toekomstige mogelijkheden met de Atag One (App). Zoals een douche-coach en andere 'energiebesparende' features. Atag communiceerd dus met zijn installateurs, maar als eindconsument vind ik geen duidelijke bron met ik wanneer mag verwachen.

Kortom...Een thermostaat met een afstandsbediening.
Ik heb het gevoel dat er veel potentie in de Atag One zit. Het design is mooi, de bediening is eenvoudig op het apparaat en in de app Maar wat ik er nou precies mee kan als eenvoudige consument is mij niet duidelijk. Ik moet het maar eens aan mijn installateur vragen, want die loopt ermee weg.
Hopelijk gaat de Atag One zich meer richten op de consument, dan snap ik er binnenkort ook eens wat meer van wat ik nu eigenlijk in huis heb gehaald. En de Atag One voor mij meer is dan een themorstaat met afstandsbediening, en een speeltje voor mijn CV installateur.

Score
Ik vind het lasig om een juiste score voor gebruikersgemak in te vullen. Ik houd het op slecht voldoende, omdat ik als CV-leek gewoon de ballen snap van wat ik kan instellen. Het is het gebrek aan documentatie en ondersteuning dat me stoort.
Het instellen van de temperatuur, het aanmaken van het schema, en het uitlezen van statistieken is dan wel gebruiksvriendelijk.

Documentatie Update 12.12.2016
In de reacties heeft jwpolderman de volgende link gepost naar de Engels-talige en veel uitgebreidere gebruikershandleiding:

English User Guide (Atag One)

Deze had wat frustratie bij mij persoonlijk kunnen wegnemen. Maar het blijft behelpen, en helaas moest iemand deze handleiding vinden op een Engelstalige website.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Atag One Thermostaat?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (49)

Wijzig sortering
Je steekt je review vrij negatief in ("Het ding hangt hier, maar ik weet het allemaal niet hoor!??"), maar wat ik eigenlijk mis, hoe bevalt hij in het dagelijks gebruik? Heeft hij je huis op de gewenste tijden warm, is hij makkelijk in gebruik, snappen je gezinsleden het, is hij een beetje zuinig qua stookregime? (OpenTherm waarschijnlijk, dus bij aanwarmen eerst even wat heter, rest van de dag beetje 'sudderen').

Je benoemt een hoop randzaken, maar de primaire functie (het comfortabel krijgen & houden van je woning) ga je eigenlijk compleet aan voorbij.

Heb zelf ook een review geschreven over een thermostaat: productreview: Honeywell Round Connected Modulation review door ThinkPad , nu wil ik mijzelf niet op de borst kloppen ofzo, maar misschien dat je daar nog reviewaspecten uit kunt halen om je review wat aan te vullen.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 6 november 2015 11:41]

Atag kennende is het hun proprietary bus en geen opentherm (niet dat opentherm zo open is, maar goed). Qua mogelijkheden is die uiteraard zeer vergelijkbaar met opentherm.
Ik ben ga Googlen na het lezen van jouw reactie, maar kan het zo niet vinden. Mijn Atag A244ec ketel ondersteunt Opentherm, dat is zeker, maar ik zie nergens hoe deze Atag One thermostaat een ketel aanstuurt.
Hoi indigo79,

Misschien een beetje late reactie, maar de One is inderdaad OpenTherm. Je kan dit met een multimeter meten.

"Hoog" signaal = 15V-18V
"Laag" signaal = 5V - 9V
Openklem spanning (wanneer niet aangesloten) = ▒24V

Bij OpenTherm is de spanning het Master-->Slave signaal. Dus tenzij je een oscilloscoop hebt zie je het niet. Het default niveau kan je wel meten, Dat is afhankelijk van of de thermostaat in high of low power is.

Als je aan/uit hebt dan is de spanning ▒24V ook als de thermostaat is aangesloten.
Hi, dank voor je feedback.
De enige "voorsprong" die ik heb als eigenaar is de gebruikers handleiding op papier. Zie hier de digitale versie:https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.feikencv.nl/wp-content/uploads/2015/06/brochure-atag-one.pdf&q=atag%20one%20handleiding&ved=0CCsQFjACahUKEwiMnPi8w__IAhVBgw8KHdUzD_k&usg=AFQjCNEy7FGjetKiJeoTdi15_LLHODZe3w&sig2=6u2svXift5Oq5SlNaFLArA

Ik op geen enkele manier antwoord op je vraag kunnen vinden. Precies mijn punt, ik heb geen idee wat ik nou eigenlijk gekocht heb. Naast een thermostaat die met een app op afstand te bedienen is. Sorry, ik kan je oprecht niet verder helpen, het is geen onwil, hooguit onkunde. En zoals reeds opgesloten in mijn review: documentatie voor de consument is moeilijk te vinden en gebrekkig tegelijkertijd.

Ik herken het opwarmen en daarna verder sudderen wel. Misschien dat je daar iets mee kunt.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 8 november 2015 01:12]

Heb de gebruikerservaringen wat aangepast nu ik ook daadwerkelijk een schema heb ingesteld in deze koude dagen.

Ook ben ik iets milder geworden in mijn rating, omdat de basis-functionaliteit naar behoren werkt.

Overall blijf ik toch dat 'ik weet het ook allemaal niet' gevoel vasthouden:
- Ik heb idd de ballen verstand van verwarmingen, CV's en de instellingen
- ATAG helpt me niet om het wel te begrijpen, dat blijf ik storend vinden
Idd is het gemakkelijk te bedienen ALS je tenminste contact kan maken. Vaak/meestal blijft hij steken en kan ik geen verbinding maken. Ligt het dan aan mijn wifi verbinding, alhoewel ik wel kan whatsappen en online zijn.

Verder valt het me ook op dat de temperatuur in de kamer niet is waar ik om vraag (zeker een kleine graad kouder). Om nou te zeggen dat ik tevreden ben......nee!!
Ik heb zelf geen problemen met de connectiviteit van de Atag One.
Hangt hij in een WiFi arm gedeelte van je huis? Heb je de standaard WiFi truuk al geprobeerd: het wisselen van het kanaal op je modem?
Als je Atag One en je modem zich net als bij mij in dezelfde ruimte bevinden zou ik denken aan een defect van de Atag One, of storing op je signaal.

Je kunt via de temperatuurcorrectie eventuele afwijkingen in de meetresultaten van je Atag One ten opzichte van je andere bron corrigeren.

Wellicht dat dit helpt wat onvrede weg te nemen. Want hoewel ik zelf geen fan ben geworden van de Atag One herken ik me niet in de problemen die je schetst.
Het is altijd mooi om onafhankelijke informatie over een (nieuw) product te lezen.

Alleen roept deze review meer vragen op dan antwoorden.

Ik zou omdat ik in de markt ben voor een nieuwe thermostaat, graag willen lezen wat de mogelijkheden zijn, wat het niet kan en hoe comfort en betrouwbaarheid zijn.
Hi, wat kan heb ik beschreven: de thermostaat van afstand bedienen, een schema instellen en een onoverzichtelijke grafiek uitlezen (inclusief screenshot). Wat zou je nog meer willen weten dan zoek ik dat uit, als ik het kan vinden voor je.

Betrouwbaarheid: temperatuur bijstellen via de thermostaat of app werkt prima.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 8 november 2015 01:13]

Ik was wel nieuwsgierig hoe het met de internetkoppeling werkt en of het ook werkt als je niet een account bij de leverancier hebt. Je hebt daar zelf ook vragen over. Als de site van de FBI kan worden gehacked dan ligt hier in feite alles op straat.
Je schrijft dat je ook weersafhankelijk kunt stoken. Heb je de dan een buitenvoeler nodig of haalt hij de temperaturen van internet?

Het overzicht wat je kunt maken is leuk. Maar kun je ook zelf een periode kiezen en ook andere parameters kiezen? Delta T zou ik bijvoorbeeld over een langere periode wel eens willen bekijken.

Het is altijd goed om te weten op welke functies het product zich onderscheidt met de concurrentie. Is het zo uitgebreid dat je (met de aankoop van accesoieres) ook temperatuur van de studerkamer kunt regelen? Doet het iets met bewegingsdetectie?

Is correctietemperatuur niet bedoeld voor als je thermostaat niet goed meet? Heeft Honeywell bijvoorbeeld ook. Je kunt van de gemeten temperatuur bijvoorbeeld permanent 1 graad aftrekken als de gemeten waarde te hoog is.
Sorry voor mijn late reactie:
Weersafhankelijk - de buitentemperatuur komt van "het internet".
Delta T - nee dat is via de portal biet mogelijk
Studeerkamer temperatuur apart regelen - als je een termostaatknop op je studeerkamer hebt, en de radiatoren uit of lager zet op de plek waar de thermostaat hangt, dan moet dit lukken.
Bewegingsdetectie - niet aanwezig. Er werd me in oktober 2015 beloofd dat aanwezigheid mbv je smartphone wel als functionaliteit zal worden toegevoegd. Ik vertrouw erop dat mijn installateur een goede bron heeft. Maar ik kan dit zelf nergens nagaan.
Temperatuur correctie - je hebt gelijk. Overigens meet de Atag One correct vergeleken met een kwik meter die ik op de keukentafel leg.

Hoop dat je hier iets aan hebt!
Helaas moesten we wel erg fors gebruik maken van de temperatuur correctie.
De gemeten 21.0 graden voelde echt niet zo comfortabel aan. De kwikthermometer gaf slechts 19.5 aan. Via de app een correctie van -1.5 graden geselecteerd, zodat na een kleine minuut de thermostaat nog een gemeten temperatuur van 19.5 aan gaf.
Na wederom opwarmen was de 21 graden bereikt op het display, maar de kwikmeter gaf nog steeds een graad lager aan.

Toen de correctie verder opgerekt naar -2.5 graad, uiteindelijk voelt de kamer temperatuur nu aangenaam en geeft het display dezelfde waarde als de kwikmeter.
Ondanks dat de correctie instelling van -5.0 tot +5.0 (stapjes van 0.5) loopt, vind ik een correctie van 2.5 graad een behoorlijke afwijking. Met name aangezien het werkgebied van een thermostaat maar zeer beperkt is (15-25 graden).
Mijn motto is: als mijn CV-ketel een storing heeft, lees ik de foutcode wel telefonisch voor aan de installateur, i.p.v. dat de installateur de foutcode (en wellicht meer) op afstand uitleest.
Momenteel heb ik een ATAG Q38C ketel met een Atag Brain thermostaat en ik denk na over de aanschaf van een ATAG One. Nou zijn er veel verschillende typen huizen (vrijstaand, tussen, hoekwoning) en ook verschillende soorten verwarmingen (radiatoren, vloerverwarming, combinatie vloerverwarming met radiatoren). Op mijn Atag Brain zijn m.b.v. "leverancierscodes" allerlei instellingen aan te passen ( denk bijv. aan kamer-invloed CV aan of uit met wel of geen weersafhankelijke ruimte compensatie, maar ook de kamer factor CV (heb je een snelle of trage installatie)). En zeker met vloerverwarming kan het handig zijn om toegang te hebben tot die leveranciercodes (ook om te kunnen begrijpen waarom een installatie met vloerverwarming werkt zoals hij werkt).
Weet iemand of en hoe die zelfde leveranciercodes ook op de Atag One te gebruiken zijn?
Semi-on topic: Ik ben soms verbaasd over welke instellingen van je CV Ketel (ook Atag uiteraard) je kunt wijzigen.
DÚ instelling die ik zelf mis is de mogelijkheid om je warm water voorziening op ECO stand te zetten. Daarvoor moest ik echt naar de kelder en op een onduidelijk display de stappen uit de handleiding volgen. (de handleiding is dan wel weer via je One App te downloaden...)

On topic:
Wat je kunt aanpassen is:
Gebouwgrootte - Geen informatie / Klein Gemiddeld / Groot
Verwarmingstype - Radiatoren / Vloerverwarming / Luchtverwarming / Convectoren of een combinatie van
Isolatieniveau - Geen informatie / Slecht / Gemiddeld / Goed
Klimaatzone - Je kunt hier een getal invoeren, staat bij mij op -12 (?!)
Helaas valt mij de ATAG thermostaat ook zwaar tegen. Op de site staat ook al bijna een jaar lang beloftes van "binnen kort" beschikbaar maar helaas. Duurt een eeuwigheid. En inderdaad puur gericht op de installatuer en niet op de consument. Ik mis tal van functies die je wel terug ziet op andere thermostaten. Zoals bevoorbeeld even x uurtjes aan toets. (instelbaar) etc Ik vind hem ook niet netjes de temperatuur bij houden. Schommelt vaak. Als ik hem instel op 6.30 - 20 graden, Helaas is het dan om 6.30 geen 20 graden.

Ik heb ook het gevoel dat er potentie in zit maar het komt er helaas niet uit. IK heb een mail gestuurd of er ook een API is (wil deze koppelen aan Homey). Maar ook geen antwoord :(

Ik heb helaas mijn vertrouwen verloren in ATAG. Ben nu opzoek naar een andere thermostaat die wel smart is en aansluit bij mijn ATAG ketel.
En heb je er een gevonden?
De installateur blijft adviseren om een Atag One te kiezen bij een nieuwe Atag E325EC ketel, in plaats van een HoneyWell Touch. Voordelen kan hij niet echt noemen, behalve 2 producten van hetzelfde merk.
Nadelen zie ik echter wel, maar vanwege gebrek aan een duidelijke Atag handleiding zou ik het op prijs stellen om meer te weten te komen over wat de fysieke thermostaat kan. Dus zonder gebruik van een App of portal. Ik snap dat instellen van het klokprogramma alleen kan via App/portal, dat is geen probleem aangezien dat een eenmalige actie is.

Stand-Alone bediening
Wat is er mogelijk met de knoppen op het apparaat en wat kan er op het display staan?
Mijn huidige thermostaat geeft altijd de wens temperatuur aan (via programma of handmatige override) en de actuele gemeten temp. Daarbij dan een icoontje of de ketel aan het werk is voor verwarming, of warm water. Sorry, staat al in productreview: Atag One Thermostaat review door Robert-Jan
Wat doet de Atag One?

Tijdelijke temperatuurwijziging
Wat gebeurt er als je de wens temp. met de knoppen wijzigt? Blijft dit actief tot het volgende blok van het klok programma, of langer?
Voorbeeld: ik ga om 17:00 uur weg, zet hem handmatig lager naar 17 graden. Het klok programma staat voor 18:00 op 20 graden. Wordt dan automatisch het klokprogramma hervat om 18:00, of blijft ie op 17 graden staan, totdat ik weer aangeef dat ie zijn programma mag voortzetten als ik terug ben?

Hoe volgt ie het klokprogramma?
Ik lees bij de minpunten van de review dat het het klokprogramma gebruikt wordt als startsein voor de ketel: "Stel je de temperatuur in op 20 graden vanaf 18:00? Dan begint het opwarmen van bijv. 15 graden pas om 18:00."
Is dit nog steeds zo, of was dat een beginnersfoutje in versie 1.0? De "domme" Honeywell thermostaten doen dit al jaren goed; op basis van een zelflerend algoritme weet de thermostaat de ketel zo aan te sturen dat de wenswaarde op het tijdstip bereikt is.

Verbinding met de ketel?
Hoe communiceert de thermostaat met de ketel? Is dit bedraad of draadloos?
Bedraad lijkt me voor de bedrijfszekerheid nog steeds een pro.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

[Reactie gewijzigd door funnel20 op 19 maart 2016 14:10]

Hi funnel20 om je vragen te beantwoorden :

Na een tijdelijke wijziging pakt de Atag One het weer op bij het klokprogramma.
Dus stel dat je vanaf 18:00 op 20 graden mikt, dan springt je thermostaat vanaf dat moment op 20 graden. Ongeacht of je het klokprogramma voor 18:00 handmatig had gewijzigd.

Zoals ik in mijn review al aangaf springt de thermostaat dus om 18:00 op 20 graden, er zit geen enkele voorstook intelligentie in. Tsja...

De Atag One communiceert bedraad met de ketel. Het kan niet draadloos.

En een aanvullende opmerkingen: de documentatie is inderdaad niet goed te noemen. En zoals ik ook al schreef: de Atag One mikt op de installateur. Het voordeel voor de consument is me niet duidelijk. Behalve dan een vrij prijzige thermostaat aangesloten op je WiFi.
Bedankt voor je snelle antwoord.
Ontzettend jammer dat Atag hier veel kansen laat liggen.

Zou je nog kort kunnen vertellen wat je op de thermostaat zelf kunt doen met de knopjes?
Of is dat alleen wens temp. plus of min zetten?
Wat is de resolutie van de wens temp.? Hele graad, half, etc.?
Het display vind ik zelf erg intu´tief. Je kunt per halve graad bijstellen, en je kunt je huidige schema "extended" of op "vakantie" of "open haard" zetten.

Je kunt ook instellingen als warmwatertemparatuur wijzigen. En huidige diagnostics (temperatuur uitgaand en ingaand) uitlezen. Een sterk verbeterde versie van wat je ook rechtstreeks op de Cv kan doen.

Ik vind het display erg goed qua uiterlijk en bediening. Daar geen verdere wensen.
We geven Atag het voordeel van de twijfel en hebben de One besteld bij de nieuwe ketel. Wanneer de installatie draait zal ik eventuele nieuwe bevindingen plaatsen.
Heel goed. Ik heb liever de Atag One dan een gewone ouderwetse thermostaat. Ben benieuwd hoe het je bevalt.
En of je in de praktijk de "intelligentie" mist.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 31 maart 2016 13:58]

Hoi Stpan,
Zie mijn positieve reactie hieronder, waar bij ons de intelligente regeling wel werkt.
Als tip heb ik een setting in de app voor max. inschakeloptimalsering gegeven. Wellicht dat die bij jou verkeerd staat?
Vrijdag is de ketel met Atag One ge´nstalleerd.
En blij dat we de thermostaat het voordeel van de twijfel hebben gegeven. Hij werkt perfect, inclusief intelligente temperatuurregeling.

Hier het voorbeeld van vanmorgen.
Nacht temp = 17 graden
1e blok: 8:30 moet het 21.0 graden zijn.

Zie hier het verloop van net voor en na 8:30:

http://static.tweakers.ne...zzBd1W3fyQCrAs8n/full.png

http://static.tweakers.ne...IdqxRt9h9Ipt5ubQ/full.png

http://static.tweakers.ne...mPOrtdU3E7RXqERJ/full.png

Ondanks dat de doel temp. vlak voor 8:30 nog steeds op de 17 graden nacht temp staat, is de actuele kamer temperatuur inmiddels de doel temperatuur van 21.0 graden genaderd. En net na 8:30 wordt de doel temperatuur van 21.0 in het display getoond. Uiteraard is er nog een overshoot, aangezien dit pas de 2e dag is dat de installatie draait; hij is nog aan het inleren.

Op https://portal.atag-one.com/ is een pagina met Logging. Dit geeft een mooi overzicht van diverse parameters over de tijd:

[img=100,75,,,"Atag One Logging"]http://static.tweakers.net/ext/f/OY7KosldA0N2EkAJ3BCLIH7e/thumb.png[/img]

Daarbij zie ik dat het setpoint van de kamertemperatuur om 7:00 nog steeds 17 graden was (= doel temp.), om 8:00 staat ie op 18,1. Zie hier de intelligente regeling aan het werk.

De iOS app werkt prima, en zelfs via 4G snel.
Ik vond in de Instellingen de volgende optie, die mijns inziens iets met intelligente regeling te maken heeft. @Stpan, zou het kunnen dat deze bij jou uit staat?

[img=234,176,,,"Atag One Max. Inschakeloptimisalering instellen"]http://static.tweakers.net/ext/f/rTA0bJUN0FBIlegUUnnSygUL/medium.png[/img]

Off-topic: Als iemand kan vertellen hoe ik die plaatjes hier kan afbeelden hoor ik dat graag. Diverse forum posts en de uitleg op http://gathering.tweakers.net/forum/faq/ubb#tag_img betreffende de img tag resulteren in niks anders dan een URL. Ook het plakken van de diverse code snippets die het Tweakers Foto Album geeft laat geen plaatjes zien, maar de ruwe code. Wellicht een Mac OS X 10.11.4 met Safari issue.

[Reactie gewijzigd door funnel20 op 3 april 2016 14:02]

Thanks ik zal eens kijken wat er dan mis ging met mijn laatste metingen en of de instellingen uit de pas lopen met die van jou.

Update: De temperatuur van de huiskamer is met het warmere weer niet onder de doeltemperatuur (18,5) gekomen dus ik kon vannochtend niet verifieren. Mijn instellingen staan wel op 'automatisch'.

Wat wellicht mis kan zijn gegaan in mijn waarneming is dat ik naar de 'logging' heb gekeken, waarbij staat dat de getoonde temperaturen een 'gemiddelde' zijn. Van welk tijdsinterval kan ik niet opmaken uit de grafiek.
Er kan ook verstoring van de intelligente opwarming zijn geweest doordat de CV in gebruik was voor warm water (douchen) terwijl de intelligente opwarming plaats had moeten vinden.

Ik ga er voor nu vanuit dat ik een fout heb gemaakt en zal mijn review aanpassen nadat ik de kans heb gezien met eigen ogen naar de thermostaat te kijken en dezelfde waarnemingen heb als funnel20.

Dank voor je reactie en uitgebreide test!

[Reactie gewijzigd door Stpan op 5 april 2016 11:30]

Gisteren weer eens kunnen aanschouwen hoe het gaat met de doeltemperatuur en de intelligentie.

Om 18:00 was de doeltemperatuur 19,5 graden.
Om 17:55 was de temperatuur gestegen van 15,4 eerder die dag maar 17,1 en was de Atag One inderdaad aan het opwarmen.
Om 18:00 was de temperatuur nog altijd 2 graden onder de doeltemperatuur.

Ik kan niet vergelijken hoe het met andere thermostaten zit, maar dit lijkt me geen goed intelligent resultaat. Goed, beter dan dat de thermostaat pas om 18:00 aanslaat. Maar ik bezit de Atag One nu ruim een half jaar, de binnenruimte en buitentemperatuur zijn bekend. Dan verwacht ik dat het om 18:00 dicht bij de 19,5 is.

Ben benieuwd naar andere ervaringen!
Sinds het begin van plaatsing (april 2016) werkte de intelligente regeling correct.
Tot een week of 2 terug, toen was het 's morgens ineens koud in de kamer.
Waar de doeltamp. van 21 graden op 9:00 stond, was het om 8:55 nog 'lekker' 16 graden in de kamer en stond de CV uit. Klokslag 9:00 gooide ie pas de brander aan.

Aan instellingen is niks gewijzigd, behalve dat ik denk dat Atag een firmware update gepushed heeft. Staat nu op R43 (Instellingen -> Algemeen -> Informatie), dacht dat dit voorheen R42 was.

Bellen met Atag resulteerde dat ie de instelling voor Inschakeloptimalisering van Auto naar 1 uur heeft gezet. Vanmorgen begon de ketel wel eerder met opwarmen dan 9:00, zodat het om 9:00 17.5 graden was. Maar nog niet de gevraagde 21.
Dit kan mogelijk te maken hebben dat ie opnieuw moet inleren.
Ik kijk dit een paar dagen aan.
De intelligente voorverwarming was compleet dood. Hij begon hooguit 15 minuten van te voren, dat was alles.
En hier wordt meteen de zwakte van dit product duidelijk; SERVICE.
Nee, niet met hoofdletters, klant is geen koning. Niemand bij Atag, of de monteurs bij het installatiebedrijf waar we een servicecontract hebben, kent deze thermostaat, laat staan heeft enig benul van hoe het werkt. Mijn moeder (die al geen held is in het digitale tijdperk) kon de monteur aan de hand van de iPad app uitleggen hoe het allemaal weekt.
De gaat vervolgens bellen met de Atag en krijgt hetzelfde verzoek om de instelling voor Inschakeloptimalisering te controleren.
Atag zegt verder lekker niet dat het allemaal tijdverspilling is, omdat software Versie R43 een bug bevat waardoor de Inschakeloptimalisering niet meer werkt, want daar zijn ze helemaal niet ingesteld op software maintenance.

Het positieve nieuws: inmiddels zit Versie R46 erin, en daarmee werkt alles weer naar behoren.
Een beetje openheid en duidelijkheid bij Atag zou geen kwaad kunnen.
Beste mensen,

Ik heb een vraag met betrekking tot de Atag One.

Gegevens:
Ik heb sinds december 2015 een Atag One in combinatie met de Atag E325EC ketel. Het huis is voorzien van 2 convectoren (wand en put) in de woonkamer en in de overige kamers radiatoren. Allen zijn voorzien van themostaatknoppen. De thermostaat hangt zoals gebruikelijk in de woonkamer.

Probleem:
Aangezien ik thuis werk zou ik graag alleen mijn werkkamer verwarmen zonder dat ik de temperatuur in de woonkamer ook hoog moet zetten. Achteraf gezien had ik natuurlijk beter voor het Evohome systeem van Honeywell kunnen kiezen die per kamer de cv kan aansturen. Wellicht dat ik dit alsnog installeer maar zou eerst graag willen weten of er wellicht een manier is om het probleem met de Atag One op te lossen.

Oplossing:
Ik vraag mij af of ik via de haardfunctie dit probleem kan oplossen. Ik kan me voorstellen dat ik de temperatuur op de thermostaat in de woonkamer laag instel en deze vervolgens op de haardfunctie zet. Volgens mij blijft de cv dan aan (als er vraag is naar warmte) zodat mijn werkkamer opwarmt wanneer de thermostaatknop op de radiator dit nodig vindt. Ik vraag me echter af of de cv dan continu aanblijft. Ook las ik ergens dat er iets van een extra lus die nodig zou zijn of dat er altijd een radiator vol open moet staan om de warmte kwijt te kunnen ?

Weet iemand hier wellicht iets vanaf?
Helaas kan ik je niet helpen, maar aangezien ik exact dezelfde opstelling heb als jij, en regelmatig thuiswerken, ben ik zeer zeer benieuwd!
Dit kan met de haardfunctie. Deze berekent/schat zelf op basis van de buitentemperatuur hoeveel er verwarmt moet worden. Je moet dan de radiatorknop van de de elementen beneden dichtzetten.
Ik heb inmiddels contact gehad met Atag. Zij gaven aan dat mijn oplossing met de haardfunctie mogelijk is. Ik heb dit ook even geprobeerd en kreeg in eerste instantie een melding van de cv dat de temperatuur van het retourwater te hoog was en er meer radiatoren open moesten. Ik heb toen 1 convector (zonder thermostaatknop) in de woonkamer opengedraaid. Daarna leek het te werken maar moet het nog een keer wat uitgebreider testen om er zeker van te zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*