Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Honeywell Round Connected Modulation Review

+2
ThinkPad 10 februari 2015, laatste update op 29 september 2016, 15.904 views

Honeywell Round Connected Modulation

Een interessante opvolger van de Honeywell Round maar nu met klokprogramma, app-bediening en integratie in domotica via een API. Dit alles voor een betaalbare prijs (¤134). Toch ook wel een aantal manco's zoals het ontbreken van aanwarmvervroeging, minder intelligente regelstrategie dan gehoopt, beperkte informatieweergave en geen instellingen voor tapwater mogelijk.

Pluspunten

  • Stuurt ketel modulerend aan via OpenTherm, dus zuiniger stoken dan aan/uit thermostaat (zoals de Nest)
  • Via app te bedienen, duidelijke app voor Android & iOS beschikbaar
  • Gemakkelijk te installeren, montageplaat van evt. bestaande Honeywell Round kan gebruikt worden
  • Ook zonder gateway werkt de thermostaat (handig bij uitval internet)
  • Koppelbaar met domotica met behulp van Python scripting (evohome-client)
  • Zuinige gateway (m'n kWh-meter zegt 0W, dus erg laag verbruik)

Minpunten

  • Geen aanwarmvervroeging, 7:00 19 graden ingesteld? Thermostaat begint om 7:00 en niet om 6:00 al
  • Privacy, Honeywell wil vrij veel van je weten voor een simpel product zoals dit
  • Display door glanzend plastic soms lastig af te lezen door reflecties
  • Geen bediening vanuit browser mogelijk, alleen via thermostaat zelf of via app
  • Geen app voor Windows Phone beschikbaar
  • Weinig informatie op thermostaat zelf af te lezen
  • Standaard staat hij op een 'Eco'-regelstrategie, huis opwarmen kan lang duren daardoor. Gelukkig aan te passen.
  • Gegevens thermostaat opvragen in app duurt soms even

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Gebruiksgemak Score: 4
Ondersteuning Score: 3
Featureset Score: 2
Kwaliteit Score: 4
Prijs Score: 3
Inleiding
Ik gebruik al geruime tijd een Remeha iSense modulerende klokthermostaat (OpenTherm) met mijn Agpo Econpact 225C HR-ketel. Omdat mijn vriendin en ik beiden onregelmatig thuis aanwezig zijn, is het instellen van een klokthermostaat een ramp. Ik merkte dat ik bijna dagelijks het klokprogramma op de thermostaat moest aanpassen. "Oh, we gaan bij m'n ouders eten, dan moet de ketel nu maar stoppen met stoken en moet het om 20:00 weer warm zijn". Er viel gewoon niet tegen te programmeren door ons onregelmatige leven.

Daarom ben ik een zoektocht begonnen naar een thermostaat die ik op afstand kon instellen met mijn smartphone (LG Nexus 5, Android). Ik vond een aantal thermostaten en zal deze in mijn review ook tegen elkaar afwegen.

Inhoudsopgave
Reden keuze voor deze thermostaat
Zoals in de inleiding te lezen is, was ik dus op zoek naar een thermostaat die op afstand viel te bedienen.
Ik heb gekeken naar wat er te vinden is op de markt en kwam tot het volgende lijstje. Achter elke thermostaat heb ik mijn reden(en) gezet om niet voor die thermostaat te kiezen, maar voor de Honeywell waar deze review over gaat.
  • Nest > niet modulerend, daardoor hoger gasverbruik. Tevens te prijzig (¤219)
  • Nefit Easy > mooi ding, modulerend, maar voor niet-Nefit ketel nog converter nodig, in totaal ook te prijzig (199 + 34,95 = ¤233,95)
  • Plugwise Anna > te duur (¤299) en reputatie van Plugwise m.b.t. privacy staat mij niet aan
  • Honeywell Round Connected > betaalbaar (¤134), modulerend, Honeywell zit al jaren in thermostaten
  • Thermosmart > uiterlijk niet mijn ding, nieuwkomer (mogelijk bugs) en prijs te duur (¤249
  • ICY/Essent E-thermostaat > uiterlijk niet mijn ding, prijs te duur (¤249)
  • Eneco Toon > alleen in combinatie met energiecontract + abonnement thermostaat, kansloos
De Honeywell Round Connected Modulation
Vanwege de gunstige prijs en de goede reputatie van Honeywell op de thermostatenmarkt (wie kent het goudkleurige rondje niet van vroeger?) is mijn keuze gevallen op deze Honeywell.
De Round Connected Modulation is overigens geen slimme thermostaat, het is eerder een domme thermostaat met app-bediening. Functionaliteiten als 'geofencing' of 'bewegingssensoren' zul je op deze Honeywell dus ook niet vinden.

Het is een mooi compact apparaatje, vergelijkbaar met de eerdere serie Honeywell Round (met digitaal display). De thermostaat heeft een hoogglans witte afwerking. Over het display zit glanzend kunststof, met tegenlicht reflecteert dit en zorgt soms voor een lastig af te lezen display. Op de productfoto's op internet lijkt het een helder, mat scherm. Dit valt in de praktijk wat tegen (zie foto).

Door aan de witte ring rondom de thermostaat te draaien kan de temperatuur worden ingesteld, de temperatuur zal gaan knipperen en wanneer je linksom of rechtsom draait kan er een temperatuur worden gekozen. Na enige seconden gaat het display terug naar de weergave van de kamertemperatuur en is de invoer geaccepteerd.
Het display heeft witte achtergrondverlichting die eventjes gaat branden als je de thermostaat bedient. Dit is een vooruitgang op de vorige serie Honeywell Round's, die hadden helemaal geen achtergrondverlichting.

In het display valt af te lezen:
  • De huidige kamertemperatuur
  • Of de thermostaat is verbonden met de gateway.
  • Of de ketel aan het stoken is (vlammetje in beeld)
Vrij basaal dus, bij mijn vorige thermostaat (Remeha iSense) kon ik in de verschillende menu's veel meer informatie aflezen, onder andere de datum/tijd maar ook gegevens van de ketel zoals de huidige aanvoertemperatuur, de modulatiegraad (hoe hard de ketel stookt), de druk (bar) van het CV-systeem, de gevraagde aanvoertemperatuur, temperatuur van het tapwater en het aantal draaiuren van de CV. Dat is met de Round Connected niet mogelijk, ook niet via de app.
Ik snap dat het niet allemaal op het kleine display van de thermostaat getoond kan worden, maar uitlezen via de app was wel leuk geweest.

Wat mij opviel is dat na monteren van de thermostaat en weer opstarten van de ketel, de ketel al vrij vlot begon met stoken, dit terwijl ik de gateway nog niet eens geïnstalleerd had. De thermostaat bleek af-fabriek ingesteld op een setpoint van 21 graden, in m'n huiskamer was het op dat moment 19 graden waardoor de ketel aansloeg. Dit zie ik als een voordeel, blijkbaar werkt het ook als de gateway nog niet geconfigureerd is. Mocht de gateway dus kapot gaan, of je internetverbinding er een dag uit liggen dan kun je nog steeds je huis warm krijgen door de thermostaat handmatig te bedienen.

Internet-gateway
Na het monteren van de thermostaat heb ik de gateway aangesloten. Deze 'RFG100' is een wit kastje qua grootte vergelijkbaar met een externe 3.5" hardeschijf. Je sluit de adapter (5V 1A) aan en prikt de meegeleverde netwerkkabel (90cm) erin. Netwerkkabel in je modem / router en stroom erop. Vervolgens kun je op de website van Honeywell een account aanmaken, waarbij je het MAC-adres en CRC nummer (beiden op onderkant gateway) moet invullen. Daarna is het spul gekoppeld aan je account. De gateway bevat een drietal LED’s en hiermee kun je de status aflezen, onder andere of het apparaat spanning krijgt, of er een goede internetverbinding is en of de gateway verbonden is met de thermostaat.

De gateway maakt via de ISM-band op 868Mhz verbinding met de thermostaat overigens. Dit gaat automatisch en hoef je zelf niks voor in te stellen. Wellicht dat de gateway en thermostaat in de fabriek al aan elkaar gekoppeld zijn.

Android-app
Op je smartphone installeer je de app 'Total Connect Comfort Europe'. Een app van 18.78MB (Android).
Na openen van de app moet je je Honeywell accountgegevens invoeren. Hierna zie je de zichtbare locatie(s) die je hebt aangemaakt tijdens het aanmaken van een account. Vervolgens kun je het klokprogramma instellen en de temperatuur aanpassen. Ook kun je vanuit de app een aantal 'snelfuncties' kiezen. Zo kun je kiezen uit:
  • Besparing - ECO (In alle zones wordt de temperatuurinstelling met 3 graden verlaagt)
  • Afwezig (Alle zones ingesteld op de 'Afwezig' temperatuur (standaard 15 graden)).
  • Verwarming uit (Alle zones ingesteld op de 'Verwarming Uit' temperatuur (standaard 5 graden)).
Ik kan mij voorstellen dat je de 'Afwezig' functie gebruikt als je naar de winkel gaat ofzo. De onderste lijkt mij iets voor in de zomer. De bovenste zie ik zo niet in waar je dat voor zou kunnen gebruiken.

Via de app kun je overigens ook een tweetal notificaties instellen. Deze krijg je dan via de mail. Zo staat er voor 'Communicatie met de Internet-gateway of thermostaat verloren' standaard een notificatie ingesteld na 1 uur. Voor 'Wijziging systeem en thermostaat mislukt' hetzelfde. Ik had hier zelf nog wel willen zien dat je een waarschuwing kon instellen als de kamertemperatuur onder of boven een bepaalde temperatuur komt.

Regelstrategie
Ik heb al een tijdje logging op m'n CV-ketel lopen. Ik heb op zowel de aanvoer- als de retourleiding van de CV-ketel een DS18B20-temperatuursensor geplaatst. Die lees ik uit met m'n domotica pakket (Domoticz). Via een applicatie geschreven door een mede-tweaker (nickyb2) kan ik vervolgens mooie logging maken.

Ik heb van een aantal weken aan logging en kan dus mooi vergelijken hoe de Round Connected Modulation het doet ten opzichte van de Remeha iSense thermostaat die ik eerder in gebruik had.

Mijn oude Remeha iSense is een vrij intelligente thermostaat. Hij heeft een goede regelstrategie. Als de woning ’s ochtends na nachtverlaging opgewarmd moet worden dan zal hij een hogere aanvoertemperatuur vragen van de ketel. Wanneer het huis op temperatuur is en de thermostaat het huis op temperatuur blijft houden dan zal dit met lagere temperaturen gebeuren.
De Honeywell lijkt dit anders te doen, hij vraagt vrij lage temperaturen aan de ketel. Dit is gunstiger voor het HR-rendement van de ketel (ketel kan bij lagere retourtemperatuur veel beter condenseren), maar zorgt er wel voor dat het opwarmen een stuk trager verloopt (omdat radiatoren bij een lagere aanvoertemperatuur dan waar ze voor ontworpen zijn een stuk minder afgiftevermogen hebben).

Edit: De thermostaat blijkt volgens mede-tweaker 'GENETX' standaard op een soort 'Eco'-stand ingesteld te zijn. Om dit aan te passen (zodat de thermostaat hogere temperaturen van je ketel vraagt en je huis sneller warm kan krijgen) heeft GENETX een uitleg geschreven: http://gathering.tweakers...message/45713867#45713867

Verder is het mij opgevallen dat de Honeywell geen aanwarmvervroeging heeft. Wat houdt dit precies in? Aanwarmvervroeging wil zeggen, dat als je het klokprogramma hebt ingesteld dat het om 08:00 19 graden moet zijn, de thermostaat eerder zal beginnen met stoken. Ondertussen weet de thermostaat hoe lang het ongeveer duurt om de gewenste kamertemperatuur te bereiken en zal de volgende keer dus die tijd in acht nemen en op tijd beginnen.
De Honeywell heeft dit totaal NIET. Als jij zegt dat het om 08:00 19 graden moet zijn dan begint hij om 08:00.

Nu valt hier wel omheen te werken door eens te kijken hoe lang het duurt om je woning op temperatuur te krijgen en met die opwarmtijd rekening te houden in je klokprogramma, maar handig is het niet.
Je kunt hier op inspelen door het klokprogramma gewoon wat eerder te laten beginnen, maar de opwarmsnelheid van je woning is natuurlijk sterk afhankelijk van externe invloeden zoals de buitentemperatuur en zonne-instraling. Als het buiten -10 vriest en hard waait duurt het misschien 2 uur voor je woning op temperatuur is, terwijl het op een zonnige dag in februari misschien maar 45 min. kost. Je kunt er voor kiezen om van het extreme uit te gaan, maar dan staat de ketel al twee uur te branden terwijl dat wellicht niet nodig is. Een vrij vervelend gemis dus aan deze thermostaat.

In afbeelding 4 is een grafiek te zien van het stookgedrag van de thermostaat in combinatie met mijn ketel. Wat opvalt is dat de thermostaat in een low-load regeling gaat als de woning op temperatuur is en daarbij elke 15 minuten even kort de ketel laat branden. Op de iSense kon ik een bepaalde minimale aanvoertemperatuur vragen, hierdoor sloeg de CV-ketel een stuk minder vaak aan. Wel had ik het idee dat dit voor overshoots in de kamertemperatuur zorgde.
Ik ben er nog niet uit of de regelstrategie van de Honeywell meer gas kost, door de lage aanvoertemperatuur stookt de ketel wel met meer rendement. Waarschijnlijk gebruikt het wel meer elektriciteit omdat de ketel veel vaker draait. Wanneer ik op de iSense de optie voor de minimale aanvoertemperatuur op default zette (6 graden) dan zag ik de vaak terugkomende piekjes ook. Het lijkt dus op standaardgedrag van een modulerende thermostaat en daarmee valt Honeywell dan weer weinig te verwijten wat betreft de vele stookmomentjes om het kwartier.

Wat tevens totaal lijkt te ontbreken en wat mijn vorige thermostaat wel had, zijn instelmogelijkheden voor tapwater. Op de iSense kon ik voor tapwater kiezen uit: Continu warmhouden, warmhouden uit, warmhouden volgens klokprogramma. Op die manier hoeft de ketel niet 24/7 een voorraadje tapwater warm te houden en bespaar je gas. Ik had die optie op 'Continu uit' staan omdat ik m'n tappunten vlakbij de ketel heb en daardoor sowieso al snel warm water heb. Maar het is jammer dat dit op de Round Connected Modulation totaal afwezig is. Vaak kun je op je ketel ook wel het een en ander instellen hiervoor, maar via de thermostaat zou makkelijker zijn. In het ergste geval zul je nu dus 24/7 een voorraadje water warmhouden, wat tot een hoger gasverbruik leidt.

Privacy
Bij het volgen van de producthandleiding moet er op een gegeven moment een account op de Honeywell website worden aangemaakt. Wat mij opviel is dat het verplicht is om je adres in te vullen. Waarom is dit nodig voor de werking van een thermostaat? Ik heb hier maar een fictief adres ingevuld.

Bij het aanmaken van een account moet je ook de algemene voorwaarden accepteren. Vroeger las ik deze nooit en accepteerde ik deze blind. Maar de laatste paar jaren met alle schandalen m.b.t. persoonsgegevens, identiteitsdiefstal e.d. ben ik hier wat voorzichtiger mee geworden en lees ik de voorwaarden vaak wel even snel door om te checken op gekke dingen.

Wat mij een beetje opviel is dat Honeywell in de voorwaarden laat zien dat ze ook vrij veel gegevens van je wil hebben. Zie hiervoor screenshot waarin ik wat opvallende punten uit de voorwaarden heb gemarkeerd. Dit zijn niet altijd negatieve punten, er zitten ook een aantal positieve punten tussen.

Een van de gekke dingen is toch wel dat ze geluidsopnamen willen maken. WAAROM!? en ook willen ze je 'Wi-Fi Service Set Identifier' weten. Ik ben geen netwerkman, dus hier ging niet gelijk een belletje rinkelen. Even zoeken leerde mij dat het om je SSID gaat, oftewel je netwerknaam. Waarom willen ze dit weten!?

Dit zijn allemaal wat kleine dingetjes waarbij ik toch een wat vervelend gevoel krijg, ik vraag mij af waarom zulk soort gegevens nodig zijn. Ik heb bij het installeren van de Android even goed opgelet welke permissies de app nodig heeft, en dat valt gelukkig mee (zie screenshot). Over de geluidsopnamen of wifi-gegevens kon ik niks terugvinden gelukkig.

Verbinding met domotica
Ik kreeg van mede-tweaker GENETX de tip dat de thermostaat ook via domotica valt te besturen: https://github.com/watchforstock/evohome-client

Ik gebruik Domoticz voor mijn huisautomatisering. Dit is een opensource domoticasysteem met eindeloos veel mogelijkheden. Het was vrij gemakkelijk om de thermostaat hierin te integreren. Mede-tweaker 'nickyb2' heeft een tweetal Python scriptjes gemaakt die met de evohome-client en Domoticz babbelen. Zo kan ik de huidig gemeten kamertemperatuur en het ingestelde setpoint opvragen bij Honeywell en in Domoticz opslaan in virtuele temperatuursensoren. Hiervoor gebruik ik het script round_temp.py. Deze roep ik elke 5 min aan via een cronjob:
*/5 * * * * root python /volume1/@appstore/domoticz/scripts/round_temp.py --url http://127.0.0.1:8084 -t 32 -s 31 -u EMAIL -p PASSWORD -z Thermostat

De parameters worden ook in het script uitgelegd, maar voor de duidelijkheid:
  • De '-t' parameter vul je de IDX van de sensor in Domoticz in, waar het script de gemeten kamertemperatuur in zal zetten.
  • De '-s' parameter vul je de IDX van de sensor in Domoticz in, waar het script de op dat moment geldende setpoint temperatuur in zal zetten.
  • De '-u' parameter vul je je e-mailadres in, dit is hetzelfde adres als wat je gebruikt om op je smartphone in te loggen op de Honeywell app
  • De '-p' parameter vul je je wachtwoord in, dit is hetzelfde wachtwoord als wat je gebruikt om op je smartphone in te loggen op de Honeywell app
  • De '-z' parameter vul je de naam van de thermostaatzone in. Bij mij was dit 'Thermostat', zal bij een andere Honeywell Round Connected Modulation ook het geval zijn denk ik. Zie ook screenshot van de app, daar zie je deze naam ook terugkomen.
Verder zet ik de thermostaat lager wanneer er niemand thuis is. Via het Python script round_modus.py kan ik kiezen of de thermostaat in 'normal', 'away' of 'eco' mode moet gaan.

Ik heb in Domoticz een virtuele switch aangemaakt en bij de 'On' en 'Off' actie roep ik het Python script aan. Wanneer er niemand thuis is zal Domoticz deze switch activeren zodat de thermostaat lager gaat.
On action:
script://volume1/@appstore/domoticz/scripts/round_modus.py -u EMAIL -p PASSWORD --eco

Off action:
script://volume1/@appstore/domoticz/scripts/round_modus.py -u EMAIL -p PASSWORD --normal

Om deze scripts te laten werken moet je de evohome-client installeren. Dit heb ik volgens mij als volgt gedaan (tijdje geleden al):

cd /home/pi/domoticz/
mkdir pip && cd pip
wget https://raw.githubusercon...master/contrib/get-pip.py
python get-pip.py
wget https://github.com/watchf...client/archive/master.zip
unzip master.zip -d extracted && cd extracted
mv evohome-client-master evohome-client
pip install ./evohome-client

Conclusie
Al met al is het een mooie thermostaat die dankzij de OpenTherm-ondersteuning een modulerende CV-ketel zuinig kan aansturen. Door de app-functionaliteit heb je een groter comfort (alvast even de verwarming aanzetten voor je naar huis gaat) en kun je gas besparen als je van huis bent gegaan en vergeten bent de thermostaat lager/uit te zetten, je kunt dit nu vanaf afstand alsnog doen.

Het is echter jammer dat de verdere functionaliteiten zeer basic zijn.
Het grootste gemis is nog wel de aanwarmvervroeging. De thermostaat ondersteund via de app wel een klokprogramma, maar aanwarmvervroeging maakt hier helaas geen deel van uit. Tevens had ik graag gezien dat ik de thermostaat ook vanachter m'n PC kon aansturen (via een web-interface op de gateway bijv.) en dat ik kon instellen wat de ketel qua tapwater warmhouden moet doen. Verder vind ik dat Honeywell teveel van je wil weten voor een simpel apparaat zoals een thermostaat. Adresgegevens zijn hier niet voor nodig vind ik.

Deze Honeywell Round Connected Modulation valt nog het simpelste te beschrijven door hem als een 'domme' Honeywell Round Modulation (zijn voorganger) te zien, maar nu met app-bediening en een simpel klokprogramma. Verder zijn de aanwezige functionaliteiten (of eigenlijk: ontbrekende functionaliteiten) gelijk. Jammer, want voor 134 euro had ik er meer van verwacht, zeker van een oudgediende thermostaten-fabrikant zoals Honeywell.

De thermostaat is voor mijn doel (thermostaat via app bedienen op afstand) echter geschikt, met als leuke bonus dat hij in m'n domotica systeem geïntegreerd kan worden. Door de karige functionaliteiten is het eindoordeel echter een voldoende.


Edit: De thermostaat heb ik op 28 okt. 2015 verkocht. Daarna nog een Thermosmart gehad, maar nu toch weer terug bij een Remeha iSense thermostaat omdat die voor mij de fijnste regelstrategie heeft. Om de iSense vanaf afstand te kunnen bedienen heb ik een OpenTherm-gateway (OTGW) aangeschaft.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Honeywell Round Connected Modulation?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (73)

Wijzig sortering
Hee ik heb hem ook, maar hoe kom je aan die mooie grafiek? Is dat via je domotica-oplossing?
Ja. Ik heb twee temperatuursensoren (DS18B20) op de aanvoer- en retourleiding van m'n ketel geplaatst. Die lees ik uit met Domoticz op een Raspberry Pi. Vervolgens dit script erbij: http://tweaken.blogspot.n...turen-loggen-met-een.html (blog van een medetweaker).

Staat eigenlijk los van de Honeywell dus, maar vond het wel handig om te laten zien hoe de regelstrategie van de Honeywell werkt.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 27 maart 2015 17:17]

Ah tof, misschien dat ik mijn Pi ook eens onder het stof vandaan trek om zoiets te gaan doen.. Vind het vooral raar dat Honeywell zo'n grafiek niet zelf maakt, ze weten toch op elk moment de gevraagde en de actuele temperatuur?
Weet ik eigenlijk niet, zo uitgebreid is de thermostaat eigenlijk ook weer niet.

Plus het is één van de goedkopere thermostaten die ze aanbieden met deze app-functionaliteit. Het luxepaardje van Honeywell is het EvoHome systeem, dus het is ook wel begrijpelijk dat ze deze Round Connected Modulation dan expres een beetje basic houden ;)

Maar als Tweaker klus je inderdaad gewoon zelf zoiets in elkaar. Voor Domoticz is een kant-en-klare SD-image te downloaden dus dat heb je zo up and running.
Ik heb zelf ook sinds kort de Round Connected Modulation. Hiervoor had ik een Remeha Celcia 20 op mijn Avanta ketel aangesloten.

Kan mij wel vinden in jouw opmerkingen. Het grootste nadeel vind ik toch wel de aansturing van de ketel, welke lang niet zo mooi verloopt als met de Celcia 20. Van mij hoeft de ruimtetemperatuur niet al te hoog te zijn, maar dan vraagt de thermostaat blijkbaar zo'n lage aanvoertemperatuur, dat de ketel niet verder kan terugmoduleren en dus kortstondig uit gaat. Dit terwijl de ruimte nog lang niet op temperatuur is. Als de nadraaitijd van de pomp is afgelopen, staat de ketel helemaal uit om vervolgens (letterlijk!) 5 seconden daarna weer aan te springen. Dit zorgt voor een zeer lange opwarmtijd en pomp en ventilator van de ketel worden onnodig vaak aan en uit geschakeld.

Je kunt dit oplossen door een hogere gewenste ruimtetemperatuur in te stellen. Hierdoor wordt ook een hogere aanvoertemperatuur naar de ketel gestuurd en lijkt de ketel wel in bedrijf te kunnen blijven.

Het ontbreken van aanwarmvervroeging vind ik eerlijk gezegd een voordeel. Als de radiatoren warm zijn, voelt de ruimte al warm genoeg door de stralingswarmte. Hierdoor hoeft de ketel wat mij betreft niet 2 uur van te voren al beginnen met stoken om de hele kamer op temperatuur te brengen.

Misschien niet genoeg van te voren uitgezocht, maar ik had verwacht dat je via de internetgateway je thermostaat kon bedienen. Helaas zit er weer zo'n ellendige cloud-oplossing tussen. Belachelijk en compleet onnodig dat al jouw gebruiksgegevens (dus ook als je fysiek aan de Round draait) bij Honeywell op de server wordt opgeslagen. Dit had prima lokaal in de Gateway afgehandeld kunnen worden.

Desondanks ben ik wel tevreden over deze thermostaat door alle plus-punten die jij ook al hebt opgenoemd. Wellicht dat Honeywell via een firmware update de regelstrategie nog kan verbeteren (geen idee trouwens of dit ook kan...).
Leuk om nog iemand te horen die de thermostaat gebruikt :)

Die lage aanvoertemperatuur is een vervelend puntje, dat doen wel meer OpenTherm thermostaten. Met de iSense kon ik een minimale aanvoertemperatuur instellen om het pendelen (dat is het fenomeen wat jij beschrijft) te voorkomen.

De aanwarmvervroeging heb ik bij mij thuis opgelost door de thermostaat gewoon een uur eerder te laten beginnen dan wat ik qua tijdstip normaal zou instellen op een andere klokthermostaat. Het is dan soms nog niet de gewenste ruimtetemperatuur (scheelt vaak nog 0,5 graad) maar door de warmte van de radiatoren merk je dat eigenlijk niet inderdaad.

Dat de gateway niet lokaal valt te bedienen vind ik ook wel jammer, daardoor is de API ook vrij traag, omdat alles via de servers van Honeywell moet verlopen. Ik heb de gateway al gescand op open poorten, maar er lijkt helaas geen webserver o.i.d. op te draaien :-(
Thx voor de update. Wel slecht dat Honeywell dit niet in de documentatie van de Connected schijnt te vermelden. Inmiddels heb ik de thermostaat alweer doorverkocht en de oude Celcia 20 weer hangen. Deze hoeft nu alleen maar de minimale ruimtetemperatuur te bewaken, aangezien ik 99% verwarm met de nieuwe L/L warmtepomp. En die warmtepomp kan ik nu zonder cloud tussenkomst via internet bedienen :)

[Reactie gewijzigd door antonboonstra op 1 februari 2016 18:12]

Hallo,

Ik overweeg ook om de Honeywell modulerende thermostaat aan te schaffen.
Mede om het feit dat mijn vriendin en ik over en weer bij elkaar verblijven en wij dus zeer onregelmatig bij mij thuis zijn, lijkt het mij dus handig (en besparend) dat ik mijn ketel op afstand kan instellen.
Nu komt het.... Kunnen wij beiden op onze telefoons (een ios en een Android) de app installeren en daarmee één ketel (de mijne) aansturen ?

Mvrgrt, Jimmy
Volgens mij moet dat kunnen. Maar ik ben niet heel erg onder de indruk van de thermostaat. De app is ook vrij traag. Als je je budget nog iets kan oprekken is de Thermosmart ook een mooie: pricewatch: ThermoSmart
Zou ik wel willen hebben, maar vind ik te duur.
Ja, die lijkt mij ook prima maar het is wel de bedoeling dat ik hem in de komende jaren terug kan verdienen dmv besparing.
Dan is het verschil tussen 134 en 249 euro een groot gat, en weet niet of dat rendabel is.
Wat kan die thermosmart eigenlijk meer dan de Honeywell ?
Als dat echt giga besparender is, dan is het natuurlijk te overwegen.

Mvrgrt, Jimmy
Vind ik lastig te zeggen, ik ken de Thermosmart immers niet.

Maar samenvattend is de Honeywell uit deze review gewoon de bekende, domme, Honeywell Round van vroeger, maar nu met app-bediening (hoger/lager zetten + klokprogramma instellen). Niks meer en niks minder.
Alleen juist die app is dus vrij traag helaas.
Ik begrijp het, ik heb nu de Honeywell modulation, die is geweldig te programmeren, maar helaas niet op afstand..
Ik vind het niet zo erg dat deze dan wat dommer is, zolang ik hem maar op afstand kan bedienen.
En dat die app wat traag is, neem ik ook voor lief.
Weet je, als ik adhoc besluit om savonds niet naar huis te gaan dan zet ik hem zo op 15°C en voorkom dat hij een avond en ochtend op 21°C door brult, dat geeft iig een besparend gevoel.
Dank voor je snelle reactie en meedenken ! Top.
Hoi, leuk om eens een uitgebreide review te zien hierover!

Ik gebruik hem zelf nu ongeveer 10maanden, ook in combinatie met een Nexus 5 en een Xperia Z3 Compact.

Heb jij zelf ook bijna dagelijks meldingen dat de connectie met de thermostaat verloren is gegaan? Een paar minuten nadien is dit dan weer in orde.
EDIT: Ik heb de melding wel zo kort mogelijk gezet, misschien moet ik er een time delay opzetten. Maar uit beroepsmisvorming moest ik dit zo kort mogelijk houden :p )

[Reactie gewijzigd door wouzke op 28 oktober 2015 10:47]

Lees dat u hetzelfde probleem ervaart met de Honeywell thermostaat. Ben benieuwd of u dit heeft opgelost en hoe?
Nu je het zegt, momenteel is het van 6 december geleden dat ik het connectie verlies gehad heb.
Hieronder zijn de data waarop ik de meldingen ontvangen heb.
Ik heb niets veranderd aan de instellingen, wel heb ik onlangs een melding ontvangen dat er bij hun een server upgrade was waardoor de service tijdelijk niet beschikbaar was.
6 dec.
6 dec.
4 dec.
4 dec.
26 nov.
26 nov.
26 nov.
12 nov.
12 nov.
6 nov.
6 nov.
6 nov.
6 nov.
28 okt.
28 okt.
27 okt.
27 okt.
23 okt.
23 okt.
15 okt.
12 okt.
12 okt.
7 okt.
7 okt.
6 okt.
6 okt.
5 okt.
5 okt.
30 sep.
30 sep.
27 sep.
10 aug.
18 jun.
18 jun.
12/mei
6/mei
12 apr.
12 apr.
26 mrt.
Gelukkig niet zo'n groot probleem als bij mij. Ik krijg meerdere malen per dag de melding dat het systeem de connectie is kwijtgeraakt. Gemiddeld zo'n 1,5 tot 2 uur. Maakt het systeem vrij nutteloos. Volgens Thinkpad zou het de Ziggo router kunnen zijn. Heb een netwerkscan gemaakt van de communicatie van de gateway met de Honeywell server en een ip-nummer gevonden. Ingevoerd in de ziggo router, maar dat lost het probleem helaas niet op.
Ik heb hetzelfde probleem (meerdere malen verlies van de verbinding) en ik weet vrij zeker dat het ligt aan de combinatie tussen de Honeywell Gateway en het modem van Ziggo. Ik heb een Ubee modem. Ik heb de gateway even aangesloten bij de buren (zij hebben een Cisco modem van Ziggo) en daar werkt het perfect.
Goed te weten dat de Cisco wel werkt. Hoe lang heeft u getest? Bij mij valt de verbinding nog steeds meerdere malen per dag voor 2a3 uur uit. Probleem daarbij is dat de schakelklok dan ook niet beschikbaar is, resultaat: cv blijft verwarmen of start niet op.
En maar hopen dat Ziggo het probleem wil oplossen met een modem wisseling.
Beste Marjet,

Je reageert op een productreview die ik destijds (toen ik de Honeywell thermostaat nog in bezit had) heb geschreven. Voor problemen e.d. kun je beter het forum gebruiken. Ik krijg nu namelijk telkens als er iemand reageert een notificatie. Een beetje vervelend ;)
Nee, geen last van. Ik kreeg die meldingen alleen als de internetverbinding ook echt weg was. Misschien iets in je router/modem wat niet goed zit. Als het structureel is zou ik er een topic voor openen hier op het forum en/of contact opnemen met Honeywell.

De Honeywell is inmiddels overigens vervangen door de Thermosmart. Best kans dat ik daar binnenkort ook nog een review over ga schrijven. De Honeywell beviel opzich prima, maar ik vond het gewoon leuk om weer eens wat anders te proberen.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 28 oktober 2015 10:47]

Ik heb dit probleem ook. Een aantal keer per week verliest de thermostaat de verbinding. De reden is mij niet duidelijk. Heb al een keer een mailtje gestuurd naar de supportafdeling van Honeywell, maar geen reactie ontvangen.
Mooie review. Heb je de Honeywell Evohome nog overwogen? Overigens zou het ontbreken van aanwarmvervroeging voor mij een dealbreaker zijn. Jammer dat dit er niet op zit.
Zijn er eigenlijk wel thermostaten met een goede aanwarmvervroeging? Ik houd er nu rekening mee met onze huidige "domme" thermostaat, maar het zou goed zijn als de thermostaat dit zelf aan zou voelen en het huis op een bepaald moment warm zal maken. Ik denk dat er dan tevens een voeler aanwezig moet zijn voor de buitentemperatuur.
Ja, mijn iSense deed dat vrij goed :P Zonder buitenvoeler overigens.
Hij wist na een tijdje (paar dagen geloof ik) hoe lang het ongeveer duurde om de kamer op temperatuur te krijgen. Daarna begon hij dus op ingesteld tijdstip - opwarmtijd met opwarmen.

Met buitenvoeler gaat vaak samen met weersafhankelijk stoken, wat meer comfort oplevert maar vaak ook voor een flinke toename in gasverbruik zorgt.
Evohome vind ik te duur (299 euro) en vind het apparaatje niet mooi :P

Aanwarmvervroeging is ook wel redelijk een dealbreaker met een klokthermostaat, al kun je er natuurlijk rekening mee houden in je klokprogramma's. Ik weet dat het bij mijn woning ongeveer 45 min - uur duurt om van 17 naar 19 graden te gaan (klein huisje) dus kan de tijden daarop aanpassen.
Begrijp ik het goed dat er geen abonnementskosten zijn aan deze Honeywell thermostaat voor het op afstand besturen (buitenshuis)? Dit ook niet na een jaar?

Volgens mij (als ik het goed heb) is dit wel het geval bij Evohome.
Dat klopt. Of het moet inmiddels al gewijzigd zijn, maar dat lijkt mij sterk.
Kosten voor een abonnement zijn er bij Evohome niet, ook niet na een jaar.
Mooie review, thanks voor de referentie in het forum topic. Het vormt een startpunt voor mijn zoektocht, je bent erg kritisch.

Waar ik nog erg benieuwd naar ben is het volgende:
Stel ik stel mijn programma in van 7:00 tot 7:30 (19 graden) en van 17:00 tot 23:00 (20 graden) (ma-vr) en 9:00 - 23:00 (20 graden) (za/zo).
Wat gebeurt er dan als ik op dinsdag besluit niet thuis te komen. Ik zet om 15:00 uur de verwarming op "afwezig" of "uit". Wat gebeurt er dan om 17:00 uur? Met andere woorden: welk commando overruled: de adhoc instelling of het programma?
En als het om de adhoc instelling gaat, moet hij dan eerst weer ad-hoc ingesteld worden voordat het reguliere programma aan gaat?
Je kunt die instelling op verschillende manieren 'wegschrijven' met de app. Je kunt zeggen dat het permanent de ingestelde temperatuur moet blijven, of tot een ingesteld tijdstip. Het lijkt mij dat als jij instelt dat het tot 18:00 15 graden moet blijven, maar dat in het klokprogramma staat dat het om 17:00 19 graden moet zijn, dat jouw handmatige instelling het klokprogramma overruled.

Heb er zelf alleen geen ervaring mee, ik gebruik de app eigenlijk niet. Heb er gewoon een klokprogramma in zitten en m'n domotica zorgt dat hij gewoon het klokprogramma draait als één van ons thuis is en dat hij op de 'afwezig' stand (17 graden meen ik) gaat als we beiden weg zijn.
Dat is ook het meest logische.

Maar dan het volgende. Mijn huidige (offline) siemens heeft een knop voor programma 1 (werkdagen 's ochtens en 's avonds aan), programma 2 (weekend de hele dag aan), aan (gewoon aan), nacht (15 graden) en uit (5 graden).
Eigenlijk wil ik gewoon dat het programma draait, ik wil niet dagelijks iets in de app doen. Maar als we besluiten niet thuis te komen 's avonds, of later zijn of een weekendje weg gaan wil ik de verwarming uit kunnen zetten, en aan als we thuis komen.

Voor de toekomst vind ik jouw laatste paragraaf erg interessant. Je kunt dus met je aanwezigheid (mobiel via Domoticz) het programma aan en uit zetten. Dat is (zonder de aanwezigheid) wat ik boven ook zeg, toch?).
Voor demotica weet ik eigenlijk nog niet waar ik moet beginnen. We hebben iPhones (en dus minder mogelijkheden). Of is dat aanwezigheids gebeuren ook met iPhone te regelen?! Heb je daarvoor nog een mooi startpunt om me in te lezen in de mogelijkheden?
Zo heb ik het ook, het klokprogramma loopt gewoon elke dag bij mij. En als ik wil kan ik dat zelf overrulen dmv de app (of domotica). De thermostaat is verder niet 'slim'. Als jij die koppeling met domotica (en daarmee aanwezigheidsdetectie hebt gerealiseerd) niet hebt dan zal de thermostaat gewoon het klokprogramma blijven volgen, of je nou thuis bent of niet. Maar domotica is niet verplicht, je kunt het ook met de hand doen vanaf afstand, met de app op je telefoon.
Hoop dat het zo duidelijk is, beetje lastig uit te leggen. Maar zoals ik boven ook al noemde: het is eigenlijk gewoon een domme klokthermostaat, maar dan met afstandsbediening (via app en/of domotica).

Over het domoticagebeuren wat ik gebruik kun je hier: Domoticz - Open source domotica systeem meer info vinden. Over de thermostaat zul je daar niet zo veel vinden, het is meer over het domoticapakket in het algemeen. Ik heb de thermostaat dus gekoppeld met twee scriptjes.

Succes!
Ja, het is wel duidelijk. Denk ik. Het is lastig in woorden te omschrijven hoe het precies werkt en hoe ik het precies bedoel.
Maar als je zegt dat je het klokprogramma uit kan zetten (hoe dan ook) dan is dat voor mij voldoende informatie. Dat is namelijk wat ik wil.

Ik zal me eens verdiepen in Domoticz. Dat met aanwezigheid vind ik erg aantrekkelijk. Als een van ons aanwezig: programma aan. En anders uit. En daarnaast ook nog via de app in te stellen! :D
Klokprogramma uitzetten kan idd :) Dus dat moet goedkomen.

Aanwezigheidsmelding doe ik voor mijn eigen Android toestel door het constant te laten pingen door m'n domoticasysteem. Op die manier kan ik zien of het toestel op de WiFi zit en ik dus thuis ben. De iPhone van m'n vriendin staat de "Pilot: Home Automation" app op geinstalleerd. Die meld dmv 'geofencing' of de telefoon bij huis is ja/nee.

Wat voor huis heb je trouwens? Als je een vrij groot huis hebt dan kan deze thermostaat moeite hebben om het vlot warm te krijgen. Hij stookt namelijk met vrij lage temperaturen. Terwijl m'n eerdere thermostaat eerst vrij heet water vroeg waardoor het huis snel op temperatuur is en daarna vroeg hij water met een lagere temperatuur voor het warmhouden van de woning. Bij een groot huis duurt het ERG lang voor het warm is met die lage temperaturen. Misschien goed om rekening mee te houden. Al kun je het ook gewoon proberen en als het niet bevalt de thermostaat terugsturen... Nadeel is wel dat het mooier weer begint te worden, stookseizoen is bijna over.

Mocht je verder nog vragen hebben, stuur dan even een DM. Anders gaat het hier teveel offtopic.
Zeer uitgebreide review, nice! Ik ben zelf ook op zoek naar een nieuwe thermostaat en mijn oog is ook gevallen op deze Honeywell. Zelf zat ik ook nog te kijken naar de ThermoSmart. Kan iemand vertellen wat nou echt de meerwaarde is van een "slimme" thermostaat. Mijn vriendin en ik werken allebei in onregelmatige diensten, dus vraag me af of bv de thermosmart slim genoeg is om dat te begrijpen of dat ik in de praktijk alsnog de thermostaat handmatig aan het bedienen ben.
Tot nu toe neig ik denk ik toch naar deze Honeywell.
Let op, deze thermostaat is geen slimme thermostaat. Het is er eigenlijk gewoon eentje met afstandsbediening. Je zult hem dus nog steeds moeten bedienen met bijv. app als je van je werk vertrekt en het huisvalvast wil opwarmen. De thermostaat heeft geen foefjes dat hij dat uit zichzelf al doet.
Dank voor je snelle reactie. Dat begrijp ik inderdaad, maar met de app kun je wel een klokprogramma instellen toch? Waar het mij meer om gaat is mijn twijfel tussen een echte slimme thermostaat en deze. Aangezien ik me afvraag of de functies van een slimme thermostaat mij meer gaan bieden dan deze goedkopere met alleen een app.
Klokprogramma kun je met de app erin zetten inderdaad.
Hoi ThinkPad, allereerst mooie review! Ik ben ook op zoek en heb nu een Honeywell Chronotherm Vision niet modulerende thermostaat want mijn valliant VHR35C is net te oud maar moduleert zelf wel. Nu heb ik een weekje de Netatmo eraan gehangen (aan/uit) en het verbruik schoot omhoog. Zou ik dat met de "round connected" aan/uit ook hebben?

Eigenlijk snap ik denk ik niet hoe een aan/uit thermostaat verschillende effecten heeft op de oude modulerende ketel.

[Reactie gewijzigd door MarcelGo op 29 november 2015 11:53]

Aan/uit is per definitie onzuiniger, dus dat kan goed kloppen dat je verbruik omhoog ging.

Deze Honeywell Round Connected doet geen aan/uit, alleen maar OpenTherm (=modulerend). Het is echter een vrij basic dingetje, misschien eens kijken naar de Nest v3 ? Die kan zowel OpenTherm (moduleren) als aan/uit.
Nog een weekje voor de Nest V3 leverbaar is begrijp ik, het is in ieder geval de moeite waard om te proberen.
Maar het blijft vreemd in volgorde van preferentie:
op 1. modulerende ketel en modulerende thermostaat
op 2a. (oude) modulerende ketel met een andere aan/uit thermostaat (mijn situatie)
op 2. modulerende ketel en aan/uit thermostaat
op 3. aan/uit ketel en aan/uit thermostaat
Bedankt voor je reactie, ik ga verder testen!
Nette review, leest lekker weg.

Al vind ik je minpuntjes een beetje opmerkelijk, want je kiest bewust een laag geprijsde thermostaat. Om dan toch de ontbrekende functies, die duurdere varianten vaak wel hebben, als minpunt te noemen is eigenlijk niet fair.
De prijs is basic, de functies dus ook.

Dat je thermostaat geen aanwarmvervroeging heeft komt omdat dit iets is wat in de thermostaat zelf moet zitten. Hij slaat namelijk gegevens op over de voorgaande aanwarmtijden. De zogenaamde zelf lerende functie dus, en dan bedoel ik niet de falende zelf lerende functie van de Nest.

Alleen klokthermostaten ondersteunen aanwarmvervroeging.
De thermostaat die jij hebt is eigenlijk geen echte klokthermostaat, het klokprogramma zit namelijk alleen in de app.
De Round die jij hebt is eigenlijk de normale Round, alleen dan met gateway verbinding.

Neemt niet weg dat ik het een mooi apparaat vind.
Bedankt!

Nouja laag geprijsd.... in vergelijking met andere thermostaten (Nest, Nefit Easy) is hij laag geprijsd, maar voor 134 euro had ik wel meer features verwacht eerlijk gezegd.

Ik snap het van Honeywell ook wel, als ze deze thermostaat te luxe maken koopt niemand het Evohome systeem meer. Maar er had zeker wat meer functionaliteit in mogen zitten vind ik. Ook bijv. het aanpassen van tapwater-regime is iets wat ik wel had verwacht. Dat de thermostaat simpel is valt te begrijpen, dat is gewoon een Round. Maar ik had verwacht dat er in de app meer in stellen viel.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*