Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 22" @ 1680x1050 (WSXGA+) (IPS, 6ms) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Dell Ultrasharp 2209WA Zwart Review

+2
FullThrottle 28 september 2009, laatste update op 18 maart 2010, 12.072 views

Dell Ultrasharp 2209WA Zwart

Pluspunten

  • Kleurweergave 8bit
  • Kijkhoek 178/178
  • Design met leuke handige details
  • Fantastische standaard
  • Pivot functie echt bruikbaar door goede kijkhoek
  • Prijs/Kwaliteit verhouding

Minpunten

  • Erg hoge helderheid: Brightness moet naar stand 0 waardoor je weinig speelruimte hebt. Voor sommige mensen zal dat nog te helder zijn en zal het contrast ook omlaag moeten.
  • Ontbreken lightsensor voor automatisch aanpassen helderheid.
  • Waarom kost dit scherm in de US $200,-?
  • Bij scherpe kijkhoek komt er een witte gloed over het scherm.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Vormgeving Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Pixeldefecten Score: 3
Ghosting Score: 5
Contrast & helderheid Score: 3
Kleurweergave Score: 5
Featureset Score: 3
Inleiding

Eigenlijk stond ik op het punt om mijn 2 oude CRT schermen te vervangen door 2 Samsung 2243BW monitoren met het idee dat een PVA of IPS scherm toch buiten mijn budget zou vallen. Echter na wat reviews gelezen te hebben die niet altijd even lovend waren over de Samsung besloot ik toch maar eens verder te kijken en kwam ik via het tweakersforum op het spoor van de Dell UltraSharp 2209WA. Een monitor die als eerste op de markt is uitgerust met een nieuw type panel: e-IPS.

Ik heb tot nu toe alleen crt monitoren gehad en verkoop zelf al jaren TN schermen. Geen eerdere ervaring dus met PVA of IPS monitoren.

Aankoop en vervoer

Ik heb besloten om 2 van deze monitoren te importeren vanuit Engeland aangezien het met de lage koers van het engelse pond het op deze manier voor mij haalbaar was om "enigszins" binnen budget 2 van deze schermen aan te schaffen. Dit ging probleemloos. Donderdagnacht besteld, dinsdagochtend ontvangen. De monitoren werden echter wel vervoerd in hun originele verpakking zodat iedereen kon zien wat er in zat. Ik was uiteindelijk zo'n ¤ 490,- euro kwijt incl. verzendkosten oftewel ¤ 245,- per scherm.

Alles was netjes verpakt. Wat je nodig hebt is meegeleverd, zowel een VGA als een DVI kabel. De stroomkabel was natuurlijk met engelse stekker. Nu heb ik genoeg nederlandse stroomkabels rondslingeren, dus dat mocht de pret niet drukken.

http://tweakers.net/ext/i/?UserID=54789&FotoID=3828

Specificaties

Flatpanelformaat: 22 inch
Beeldverhouding: Breedbeeld 16:10
Type beeldscherm: e-IPS — In Panel Switching
Optimale resolutie: 1.680 x 1.050 bij 60 Hz
Contrastverhouding: 1.000:1, dynamisch 3.000:1
Helderheid: 300 cd/m2
Responstijd 6 ms
Kijkhoek: 178° / 178°
Kleurondersteuning: 8bit, 16,7 miljoen kleuren
Pixelpitch: 0,282 mm
Aansluitingen: VGA, DVI-D, 1x USB Upstream- en 4x USB Downstream-poort
Stroomverbruik bij gebruik: 52 watt
Stroomverbruik in stand-by/slaapstand: Minder dan 1 watt

Build quality

Bouwkwaliteit is meer dan uitstekend. Niets kraakt of piept. De voet is buitengewoon soepel met alle mogelijke bewegingen. Het strakke design van deze monitor spreekt me zeer aan maar dat is natuurlijk persoonlijk. Kleine details zoals een plastic plaatje met de servicegegevens wat je in de monitor wegschuift, zodat je een mooi afgewerkt geheel hebt zonder stickers, maken het design af en geven je het gevoel iets te kopen waar iets meer dan gebruikelijke aandacht aan is besteed.

Gebruiksgemak


Door de uitstekende voet moet het geen probleem zijn om een juiste werkhouding te vinden. Prettig is ook de ingebouwde usb hubs die echter alleen van stroom voorzien zijn wanneer het beeldscherm aan staat. Kabels kunnen door de voet weggewerkt worden zodat ze aan het zicht onttrokken worden. Het menu is duidelijk en intuïtief en is ook in te stellen zodat het ook bedient kan worden wanneer je het scherm in portrait mode gebruikt. De knoppen zijn prettig met een duidelijke klik.

Beeldkwaliteit

Dit is de eerste en op moment van schrijven enige monitor op de markt die is uitgerust met een nieuw type panel, een e-IPS om precies te zijn. Dit type scherm is even goedkoop te produceren als een TN scherm maar beloofd veel van de voordelen van een IPS scherm. Ik was dan ook zeer benieuwd.

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen. Ik werk al 12 jaar bij een groot electronica concern waar we een tafel vol hebben staan met alleen maar TN schermen. Zo'n IPS (ook al is het "maar" e-IPS) scherm is duidelijk van een geheel andere orde. Nadat ik na twee dagen, waarin ik als een kind zo blij met mijn nieuwe speeltjes had gespeeld, weer op mijn werk kwam en die rij met TN schermen zag kwam ik tot de conclusie dat ik nooit meer een TN scherm in overweging zal nemen. In dit filmpje en dit filmpje kan je goed het verschil zien tussen dit scherm met E-IPS en een monitor met een TN panel. Zet wel even de volumeknop bij het eerste voorbeeld zachter. :)

- Kijkhoek: Kijk zelf maar. Wat je op dit filmpje ook kan zien is dat er bij een scherpe kijkhoek een witte gloed van het scherm afkomt die de kwaliteit van het beeld enigszins nadelig beïnvloed. Dit is voor mij niet hinderlijk aangezien ik nooit vanuit zo'n extreme hoek naar mijn schermen zal kijken. Één scherm heb ik in portrait mode staan en dat is bij lange na niet voldoende om dit symptoom zichtbaar te maken.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/11743/9714.jpg


- Kleurweergave:
Helaas ben ik niet in het bezit van kallibratie apparatuur dus heb ik een snelle kalibratie op het oog gedaan via Lagom.nl Ik moet hier nog wat meer tijd insteken om alles naar wens te krijgen. Eerste subjectieve waarneming is dat de beeldkwaliteit na wat aanpassingen subliem is. In vergelijking met een TN scherm gewoon van een andere planeet. Foto's hebben er nog nooit zo goed bij mij uitgezien (vanuit elke hoek) en dat geld ook voor films. Wat wel opviel is dat er tussen de twee schermen er een duidelijk verschil zit in hoe deze afgeregeld zijn vanuit de fabriek. Om een vergelijkbaar beeld te krijgen moest ik bij het ene scherm blauw duidelijk lager zetten.

- Helderheid / Contrast:
Het beeld is erg helder misschien wel iets te helder. Voor overdag zet ik brightness op 0 met contrast op 70. Daarmee heb ik perfect beeld. Echter gebruik ik mijn computer ook veel 's avonds en 's nachts in een slecht verlichte ruimte. De enige manier om dan niet je ogen uit te branden is om het contrast omlaag te zetten naar 50. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Bij het veranderen van het contrast veranderen ook de kleuren waardoor het niet mogelijk is om zowel overdag als 's nachts een goed gekalibreerde monitor te hebben. Het was zoveel beter geweest wanneer je het contrast op een vaste waarde had kunnen zetten en in de avond alleen de helderheid wat omlaag hoefde te doen. Nog beter was het geweest als dat automatisch met een lichtsensor zou gebeuren. Maar aangezien je overdag de helderheid al op 0 hebt staan is dat niet mogelijk. Dit zou voor iemand die veel fotobewerking doet in een slecht verlichte ruimte of wisselende lichtomstandigheden een dealbreaker kunnen zijn terwijl een relatief goedkoop IPS scherm juist voor die doelgroep interessant is. Ik reken dit punt het scherm zwaar aan ook al is het voor mij minder erg omdat ik geen fotobewerking doe. Overdag is zwart zwart en wit wit. 'S avonds wanneer ik het contrast omlaag moet gooien begint wit een hint grijs te krijgen.

Naschrift september 2009: Nu ik aan de helderheid gewend ben moet ik mijn woorden toch wat afzwakken. Ook 's avonds gebruik ik nu brightness 0 en contrast 74 in combinatie met een kleurenprofiel van 10E uit het ~[H]ard|OCP forum. Hiermee kan ik uitstekend uit de voeten. Om dat weer te geven heb ik de score voor helderheid en contrast verhoogd van slecht naar voldoende. Daarmee doe ik meer recht aan de kwaliteit van deze geweldige monitor. Het blijft zo dat het wel fijn zou zijn wanneer er meer speling aan de onderkant van de brightness instelling zou zijn.

- Ghosting / Imput lag: Geen ghosting kunnen waarnemen. Ik game eigenlijk niet tot nauwelijks met mijn computer sinds ik een xbox 360 heb dus over imput lag kan ik weinig zinnigs zeggen. Wat ik begrepen heb van andere reviews is dat dit scherm snel genoeg is om redelijk fanatiek mee te gamen, mogelijk met als uitzondering de professionele gamer die helaas voor hun veroordeeld zijn tot een snel TN scherm.

- Dode Pixels: Ik heb dus twee schermen waarvan er één perfect is en één helaas een dode subpixel heeft. Deze bevind zich rechtsonder een halve centimeter boven de windows taakbalk en een centimeter van de rechterkant. De geijkte methodes voor verwijderen werken niet. Hij zit ongeveer op de meest gunstige plaats die ik kan bedenken en stoort me verder niet. De 2209WA heeft een Premium Panel en word bij 1 hot pixel of 6 dode pixels door Dell omgeruild.


Eindoordeel:


De Dell maakt gehakt van elke TN monitor die de pech heeft om er naast gezet te worden. Voor iemand zoals ik die een scherm zoekt die hij in portraitmode kan zetten met behoud van beeldkwaliteit is het een echte aanrader. Kleurweergave is subliem. Bouwkwaliteit en gebruikte materialen uitstekend. Kijkhoek is wat je van een IPS scherm mag verwachten,.. uitstekend met een lichte witte waas vanuit extreme hoeken. Design en gebruiksgemak opnieuw subliem. Toch is het niet zo dat deze monitor zonder fouten is. Het te heldere scherm betekend dat je in donkere ruimte het contrast serieus omlaag moet gooien als je ogen je lief zijn. Dit gaat te koste van de beeldkwaliteit (hoewel deze nog steeds acceptabel blijft) maar ook de kleuren veranderen. Dit betekend voor de photoshoppers onder ons dat ze niet overdag en 's avonds van een goed gekalibreerd scherm kunnen genieten. Dit is toch wel een ernstige tekortkoming en zal voor sommige betekenen dat ze nog even verder moeten sparen. Een andere mogelijkheid is om te kijken of de LG schermen met e-IPS die er hopelijk binnenkort ook gaan komen dezelfde prijs/kwaliteit leveren als de Dell maar niet met dit nadeel.

Voor photoshoppers op een budget die er overdag mee werken, voor iedereen die een TN schem uberhaubt in overweging zouden nemen (mogelijk m.u.v. de professionele gamer) en voor iedereen die een scherm in portrait mode wil gebruiken maar toch een uniforme beeldkwaliteit over het gehele scherm wil hebben is dit een fantastische keuze en waarschijnlijk het beste wat er voor dit geld op dit moment te koop is. Ik zeg,.. doen! :+

Naschrift 1 juni 2009:


Op dit moment gebruik ik een kleurenprofiel van 10e uit het ~[H]ard|Forum in combinatie met de settings die hij aanraad.

Brightness: 0, Contrast: 74, Rood: 99, Groen: 98, Blauw: 100, Sharpness: 40.

Met deze instellingen kan ik overdag en 's avonds prima werken en slaag ik met vlag en wimpel voor alle testen van Lagom.nl. Een handig programma om met ICM profile's te werken vind je hier opnieuw met dank aan 10e. Ik ben nog steeds van mening dat er aan de onderkant van de helderheid meer speling zou moeten zitten maar met bovenstaande ICM profiel word het belangrijkste nadeel van dit scherm behoorlijk goed ondervangen. Daarmee word dit scherm voor een nog grotere groep gebruikers interessant.

Het ziet er overigens ook naar uit dat de imput lag van dit scherm exceptioneel goed is getuige een post in het overclorkers forum.

Naschrift 24 juni:

Zoals in de review aangegeven is een van de schermen vanuit de fabriek iets blauwer en bij dit scherm heb ik Blauw op 97 gezet.

Terugkomend op de iput lag. Andere reviews dan de gebruikers ervaring op het overclockers forum spreken van een iput lag van zo'n 20 tot 25 ms. Lijkt me een stuk realistischer en voor een ips scherm een prima score.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Dell Ultrasharp 2209WA Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (26)

Wijzig sortering
Mooie review met de nodige erg waardevolle linkjes. Heel erg netjes!

Ik sta wel een beetje (positief) jaloers naar je schermen en dan m.n. de prijzen te kijken. Ik betaalde zo'n 2,5 jaar geleden nog € 520,= voor mijn Ultrasharp 2007FP, en dat was dan ook nog eens een aanbieding!

Via de film laat je op een fraaie manier de kijkhoeken zien, kan me geen betere manier voorstellen. Die witte glans waar je het over hebt is de white glow, typisch voor IPS, die ook al genoemd wordt in de review van Pffertjesporem, hoewel hij beschikt over het superieur H-IPS scherm. Op mijn S-IPS heb ik een rood-achtige gloed die blijkbaar door een (vrij dure) coating komt. White glow komt bij mij niet voor (komt die prijs van € 520,= toch nog ergens vandaan, naast de 100% pixel garantie.....).

Wat mij wel tegenvalt is de resolutie. Die is identiek aan een 20" W. Ik dacht dat tegenwoordig hogere resoluties gangbaar waren in de 22 "schermen. Hiermee is het voordeel van een 22" t.o.v. een 20" in mijn visie aardig ontkracht.

Je hebt een heel mooie alternatieve opstelling (die ook nog niet eens misstaat) bedacht. Hiermee heb je volgens mij een hoop meerwaarde gekregen t.o.v. de huidige trent van hoe groter hoe beter. Ik ben (en blijf voorlopig nog wel, denk ik) een voorstander van twee losse schermen t.o.v. de onbetaalbare varianten van 30" en zo. Volgens mij heb je voor minder geld meer beeld, betere lag, betere felexibiliteit, enz. enz.

Ik zie ook dat je twee verschillende wall papers hebt. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Voor zover ik weet kan ik bij mij maar één wall paper instellen, ongeacht of ik één scherm simuleer, kloon, of twee losse schermen maak (mijn huidige instelling, waarbij ik wel kan verslepen).

Ik denk dat ik toch binnen afzienbare tijd (zeker door mijn opkomende hobby van fotograferen) een Spyder aan ga schaffen. Zo lang ik die niet heb, kan ik uitgebreid gaan experimenteren met de door jou aangeleverde linkjes. Verknallen kan ik niets, want mijn computer gaat binnenkort toch helemaal op de schop (HDD's in RAID 5 voor data en RAID 0 (+1?) voor OS-en). Dus als ik iets onherstelbaar verziekt heb, wordt de herinstallatie alleen maar wat naar voren geschoven (hoewel ik ook altijd een back-up terug kan zetten natuurlijk).

Veel en vooral langdurig succes en plezier met je beide schermen. Weer een goede tegenhanger voor al die TN-schermen die in bosjes langskomen.

P.S. Nog een laatste opmerking over de helderheid. Ik hoef mijn schermen nooit bij te stellen, omdat ik naast de schermen een bureaulamp heb staan en erboven ook een klein lampje (15-25 W) heb hangen. Hierdoor zijn mijn schermen nooit te fel. Dat het werkt blijkt uit het feit dat als de lampjes uit zijn ik direct met mijn ogen ga knijpen. Maar ik ben het met je eens dat een moderner scherm dan de mijne eigenlijk wel lichtsensoren mag hebben, die zullen toch ook niet echt de kop kosten lijkt me.

/edit typo

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 2 juni 2009 23:03]

Dank voor je positieve woorden.

Ik ben het met je eens dat het werken met 2 monitoren te prefereren is boven het gebruik van 1 grote (en dure) monitor. Ik merk dat ik beide monitoren door elkaar heen gebruik en omdat ik alles gemaximaliseerd kan houden hoef ik niet te gaan rommelen met de grote van de windows. Met bepaalde zaken zoals lange internetpagina's werk ik prettiger in portrait mode terwijl youtube of andere filmpjes natuurlijk om landscape vragen.

Full HD resolutie voor een 22" scherm vind ik niet nodig. Het word voor mij dan allemaal erg klein (vergeet niet dat ClearType niet werkt in Portrait mode) en de ruimte heb ik met 2 schermen al helemaal niet nodig. Films op 1080p worden ook op dit scherm fantastisch weergegeven en ik betwijfel of iemand het verschil ziet tussen deze monitor en een 21,5" of 23" FullIHD scherm. Ja, dat verschil zullen ze wel zien aangezien ik met mijn e-IPS panel een veel mooier beeld heb. :). Overigens ben ik het wel met je eens dat wanneer je een goede 20" monitor hebt de meerwaarde naar een 22" met een vergelijkbare paneltechniek eigenlijk niet bestaat.

Om snel te switchen van beeldscherm gebruik ik hetzelfde programma dat ik ook gebruik om 2 verschillende achtergronden te hebben. De gratis versie van DisplayFusion. Wanneer je met meerdere monitoren werkt is dit een fantastisch handig klein programma. Door te slepen of met Ctrl+Win+A switch ik een venster direct naar het andere scherm waar het ook gemaximaliseerd word weergegeven en het venster zich dus aanpast aan de andere oriëntatie of resolutie van het nieuwe scherm. Met Ctrl+Win+X doe ik hetzelfde maar hou ik de grote van het niet gemaximaliseerde venster intact. Daarnaast kan je dus met verschillende backgrounds werken. In de betaalde versie kan je dan ook nog een aparte taakbalk hebben in je tweede scherm. Er zijn nog een hele lading aan extra handigheidjes die ik zelf niet gebruik maar dat moet je zelf maar even bekijken.

/edit: typo's, kleine toevoeging, linkje toegevoegd

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 3 juni 2009 02:34]

Wat ik even niet snap is waarom de monitoren in NL zo duur moeten zijn. Ik heb gelezen dat iemand ze in Engeland besteld had. Deze waren daar goedkoper.

Ik heb zelf een tijdje zitten twijfelen om 1 24" te nemen maar de voorkeur ging uit naar 2 schermen. (natuurlijk geen 19" meer.) Nu ben ik dan ook voor de 2209wa gegaan en maar gelijk 2 besteld.

Gemiddelde leverancier bij tweakers.net zo'n 340 euro per scherm. Dat 2 maal + verzend is toch ruim genomen 700 euro. :S

Ik heb zelf nog even gekeken in Engeland en inderdaad een stuk goedkoper. Ik heb ze besteld en betaald via credcard. Levering is gedaan met 2 dagen en kost 30 pond om te verzenden naar Nederland. In totaal ben ik nu voor 2 x 2209wa + verzend 460 euro kwijt.

Voor de prijs in NL had ik er een 3de bij kunnen kopen. toch weer even 240 euro bespaard. (ruim genomen)

Ze staan nu thuis in de gang..... moet nog even werken helaas, daarna mag ik ze kort bekijken, eten en weer trainen... pfff IK WIL ZE UITPAKKEN AANSLUITEN EN BEKIJKEN !!! :P
Waar in engeland heb je ze besteld als ik vragen mag ?
Van fl0py weet ik het natuurlijk niet maar zelf heb ik ze bij PcBuyIt gekocht en zoals je hebt gelezen beviel dat prima.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 20 december 2009 18:02]

Tja, het scheelt gewoon teveel.

Heel veel plezier met je monitoren. Je gaat hier geen spijt van krijgen.
Er zit toch nog aardig wat verschil tussen dezelfde schermen.

Bij mij staat contrast en helderheid op 75, als ik deze op 0 zou zetten dan lijkt het net of de backlight uit staat.
Ik heb ze aangesloten en het staat. tis ff wennen maar ziet der goed uit. :D hier en daar vallen wat min dingentjes op maar die zijn vast wel te verstellen in het menu. Daar ga ik nog een keer uit gebreid voor zitten.

dacht toen ik ze uit pakte nog van wow wat zijn die klein (had namelijk laatst een 24"geleent om te kijken hoe dat stond.) maar nu ze naast elkaar aangesloten staan denk ik .... veel groter hadden ze niet moeten wezen ;)
Ik zie je review met intresse tegemoet. :)
Over de helderheid en het contrast, ik heb hetzelfde scherm als jij. Ik begrijp uit de 1e alinea dat dit je 1e TFT scherm is. Mijn 1e overgang van een CRT naar TFT kan ik me nog goed herinneren. (ook al is dit enkele jaren geleden) Want ook ik had last van die extreme helderheid en je beschrijft precies het gevoel wat ik ook had. Alleen ik kan je vertellen dat dit echt een kwestie is van wennen :) op een gegeven moment wil je niet meer zonder.

Brightness staat bij mij op 5 en contrast op 75 dit werkt voor mij prima. .
Het ziet er dus inderdaad naar uit dat je volledig gelijk hebt. Ik heb dan ook de review enigsins aangepast.
Goed punt, ik zal over een maand of 2 nog wel even reageren of ik er nog steeds zo over denk. Ik vraag me wel af of je met deze instellingen ook 's avonds werkt? Dat is voor mij echt niet te doen.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 21 mei 2009 17:10]

Idd, helderheid is herkenbaar.. dat was wel het voordeel bij een CRT dat je traploos (vrijwel) oneindig helderheid kan dimmen..
sinds ik een xbox 360 heb dus over imputlag kan ik weinig zinnigs zeggen
Je bedoelt input lag, neem ik aan? Verder is het een nette, duidelijke review. :)
Aangepast.

Bedankt voor het compliment. :)
Of je zorgt ervoor dat je ruimte niet zo slecht verlicht is :) dan heb je ook geen last meer van die brightness/contrast problemen. Verder mooie review, ik zelf ga ook zeker geen tn scherm meer halen van mijn leven iig niet als mainmonitor.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*