In-/Aanleiding
Eind 2006/begin 2007 kocht ik (afgezien van een enkele kleine wijziging)
dit systeem. Omdat ik toen nog twee 17" CRT's op mijn bureau had staan en bij wijze van spreken mijn ToBo op mijn schoot moest nemen, besloot ik om een paar TFT's aan te schaffen. Mijn voorkeur ging uit naar een 20" WS en een 17". De verticale resolutie is dan nagenoeg gelijk (1050 vs 1028) en ook de hoogtes (als je aan twee dezelfde type schermen kon komen) zouden dan nagenoeg niet afwijken. Omdat ik nogwel eens met grote (brede) spreadsheets werk zou ik dan een gigantisch overzicht kunnen krijgen. Daarnaast staat het ook helemaal niet lelijk zo'n combinatie.
Ik heb toen erg lang gezocht naar een merk dat mijn gewilde combinatie had èn in hoogte verstelbaar was. Toevallig kwam ik een erg mooie review tegen van 20" WS schermen. Alle bekende merken kwamen aan bod. Winnaar van de test was ontegenzeggelijk de Eizo, maar als goede tweede (voor ongeveer de helft van het geld) de Dell 2007WFP. Die review maakte dat ik geïnteresseerd werd in de Dell TFT schermen. Nader onderzoek leerde dat er uitgebreide (fysieke) instelmogelijkheden zijn bij zowel de 17" als de 20" en (wat vrij uniek was) de schermen er hetzelfde uitzagen. Daarnaast had ik geluk, omdat de peperdure 20" net met een korting van 20% aangeboden werd, terwijl er bij de 17" 15% vanaf ging. Niet dat je nu direct voor een dubbeltje op de eerste rang zat, want voor beide schermen moest ik nog steeds € 670,= neerltellen.
I.p.v. dat ik de schermen via Internet bestel neem ik contact op met de sales afdeling. Daar kom ik contact met de heer XX. Ik doe mijn bestelling en krijg een offerte toegestuurd. Alles OK, m.u.v. de prijs, immers op de site stond de 2007WFP met korting. Dat werd terstond aangepast, nu klopte het totaalbedrag, echter de andere bedragen waren wat vreemd, maar dat werd weer gladgetrokken middels de transportkosten

. Maakte mij niet uit, wat me wel opviel was dat ik in de aanbieding van december terecht was gekomen (het was januari) voor de 20" monitor. Ondanks dat ik diverse malen had gezegd dat het om de zwarte WFP ging, was op de offerte een FP terecht gekomen, maar door de korting was me dat niet opgevallen (op de FP werd op dat moment geen korting gegeven). Om een lang verhaal kort te maken. Na 2 weken kreeg ik mijn monitors, zag de afwijking, gebeld (kon hem wettelijk gelijk terugsturen). Moest even houden, werd absoluut goed gemaakt. Werd niet teruggebeld, ondanks toezeggingen. Diverse malen contact gezocht, klacht ingediend bij klantenservice, maar het mocht allemaal niet baten, je wordt gewoon genegeerd. De e-mails werden niet beantwoord, er werd niet teruggebeld en als je belde werd niet opgenomen. Dus nu heb ik nog steeds de 2007FP. Minder fraai op het bureau (verschillende groottes, maar toch wel tevreden, dus laat ik het nu maar...

Een prachtig staatltje van Dell wat betreft klantgerichtheid (maar niet echt dus)!
Verzending en inhoud
Twee weken later ontving ik mijn pakket (was nog een week eerder dan uiterste datum, wat een lange wachttijden toch bij Dell). Zeer goed verpakt, met daarin los een scherm, een voet, DVI en VGA kabel en handleiding (dat is toch allemaal erg netjes)
Scherm eigenschappen- Paneeltype: S-PVA blijk S-IPS te hebben
- Diagonaal: 20,1"
- Schermresolutie: 1600x1200
- Responstijd: 16 ms (zwart-wit) 6 ms (grijs-grijs)
- Helderheid: 300 cd/m2
- Contrastverhouding: 800:1
- Kijkhoeken: +/-89 o (=178o zowel horizontaal als verticaal
- pixelgrootte: 0,255 mm
- scanfrequentie: 30-81 kHz (Horz.); 56-76 Hz (vert. 1600x1200 alleen 60 Hz)
- Verbinding (Video): D-Sub, DVI-D, video in, S-Video in
Een batterij aan aansluitingen. via knopje voor op het scherm kan op ieder moment gewisseld worden tussen de aansluitingen- Afmetingen (HxHxBxD) in mm: 548 (hoogste stand, portrait) x 367 (laagste stand, landscape) x 445 x 194

- 4x High Speed USB (USB 2.0)
- Pivot functie
- In hoogte verstelbaar
- Draaibare voet
- Scherm kantelbaar
ja, dit is weliswaar de WFP, maar het idee is hetzelfde

- Eenvoudig speakers op aan te sluiten
- gewicht:6,9 kg
- Verbruik: stand-by: < 2 W; werkend: 40 W (?)
- Kensington security port
Uiterlijk
Niets zo subjectief als wat je vindt van het uiterlijk. Ik vind het scherm met zijn strakke smalle (in mijn geval) zwarte omlijsting er bijzonder fraai uitzien. Het geheel wordt afgemaakt door de grijze achterkant als een dunne (metaalkleurige plastic) rand aan de onderkant en bovenkant terug te laten komen.
Rechts onder zitten 5 knopjes op rij, met links daarvan 4 ledjes met de cijfers 1 t/m 4 waarmee aangegeven wordt voor welke ingang je gekozen hebt (danwel automatisch gekozen is).
Met de meest linkse van de 5 knopjes kun je van ingang wisselen, de volgende roept het menu op, waarin je kunt bladeren met de daaroip volgende twee knopjes. Helemaal aan de rechterkant zit de verlichte aan-/uitschakelaar. Deze licht groen op als de monitor aan staat, oranje in stand-by en helemaal geen verlichting als het spulletje uit is.
Het scherm is of aan de muur te hangen middels een optioneel te leveren beugel, of aan de in hoogte verstelbare voet vast te klikken via een 100 mm VESA aansluiting (zie boven).
In de poot is een uitsparing gemaakt zodat er nog enige vorm van kabelmanagement is uit te voeren.

De achterzijde is in het grijs uitgevoerd en ziet er mooi afgewerkt uit (voor wat het waard is, er gaan dagen voorbij dat ik nl. de achterkant niet zie

, maar voor sommige kantoren....).

Aan de achterzijde zitten 2 USB uitgangen die prima te gebruiken zijn voor vaste dingen zoals een webcam. De 2 USB uitgangen aan de linkerkant kun je gebruiken voor USB-sticks e.d., de meer roerende zaken zal ik maar zeggen. Voor het geval je twee schermen naast elkaar wilt, zou het slimmer zijn als de schermen optioneel geleverd worden met linker of rechter aansluitingen.
De draaivoet is in het grijs uitgevoerd (wederom metallig plastic) en vormt een uitermate stabiele basis voor het geheel.
Fysieke eigenschappen
Het scherm voelt zeer solide aan, ondanks dat het overgrote deel is opgebouwd uit plastic onderdelen. Zaken als: boeken onder de voet leggen om de juiste hoogte te krijgen, constant de voet anders zetten omdat een ander mee wil kijken, scheef achter het scherm zitten, enz. komen bij dit scherm niet voor. Alle mogelijke instellingen zijn fysiek aanwezig: draaibare voet, hoogte verstelbaar, pivot en 90
o kantelbaar scherm. Ik zou niet weten wat ik mis.
De knopjes zijn wat mij betreft van het juiste formaat en bieden net genoeg weerstand om niet per ongeluk ingedrukt te worden. Dus ook op dit gebied een tevreden gebruiker.
Het scherm
Het scherm is voorzien van een niet schitterende harde coating 3H (en dat vind ik schitterend!

), waardoor je absoluut geen last hebt van weerkaatsing. Dit heeft het nadeel dat ik altijd naar de badkamer moet om mijn haar te kammen...

Menu
De monitor beschikt over één van de fraaiste menu's die ik ooit op een scherm heb gezien. Je kunt de monitor instellen voor een Mac of voor een PC; de te gebruiken applicatie (Game, desktop of multimedia); PIP (met keuze welke ingang in de PIP terecht komt); je kunt het menu zelf instellen hoe het eruit moet zien en dan heb je natuurlijk nog alle reguliere instellingen (contrast, helderheid, kleur, enz.)
Mis ik dan nog iets....: Jazeker; een makkelijke optie (via een knopje of eventueel automatisch) om de intensiteit te veranderen voor overdag en voor 's avonds (dus meerdere mogelijke profielen). Door het mooie rustige en vooral uiterst scherpe scherm valt het nog niet eens direct op, maar als je met witte achtergronden werkt zou de intensiteit wat mij betreft 's avonds wel wat minder mogen. Nu moet je dat omslachtig doen via het menu (en dus doe je het niet

Kleur
Zwart is zwart op dit scherm (ook heel goed te zien naast de veel slechter performende 1707FP), de kleuren zijn diep en gedetailleerd. Zoals alle (?) CTFT's geeft dit scherm 16,4 milj. kleuren weer (jammer nauw dat Windows geen 24 bit kleuren ondersteunt, het zijn er of 16, of 32 bitjes....) Standaard heb ik Windows (voor de 2007) op 1600x1200 met 32 bits kleur staan. Volgens mij geeft dit onnodige belasting van de GPU. Of dit echt zo is zal ik hieronder wel te lezen krijgen

Tot voor kort had ik nog een XFX 7900 GT/GTO kaart. Nvidia liet niet toe dat je twee verschillende profielen gebruikte voor de twee schermen. Het was of het profiel van de 2007 of van de 1707. Nu ik een Sapphire X1950 Pro in de computer heb gezet, kan via Catalyst 8.4wel beide schermen van het eigen profiel worden voorzien. Hierdoor zijn de kleuren van beide schermen veel dichter bij elkaar gekomen, dan dat mij ooit is gelukt met de XFX.
Resolutie
Het scherm is opgebouwd uit pixels (wisten jullie al

). native resolutie is 1600x1200. Bij andere LCD schermen zie je als van de native resolutie afgeweken wordt, dat er zwarte balken aan de onder-, boven en/of zijkanten ontstaan. Niet bij dit scherm! De 2007FP blijft schermvullend beeld geven en hoe ze het doen weet ik niet, maar het beeld blijft ook nog eens scherp! Je merkt eigenlijk nauwelijks dat je niet in de native resolutie zit.
Ghosting
Gezien de reactietijd (zw-w) van 16 ms moet er gewoon spraken zijn van ghosting. Met aparte ontwikkelde tools is die ook wel aantoonbaar, echter in het normale dagelijkse gebruik is er (door mij) absoluut geen ghosting waar te nemen.
Bleeding
Zoals ik al aangaf zwart is zwart en daar bedoel ik mee dat er op het scherm geen onrechtmatigheid is te ontdekken. Niet aan de zijkanten niet boven en onder, schermbreed één egale kleur.
Kijkhoek
De kijkhoek is uitzonderlijk goed met 178
o. Het is niet zo dat er helemaal geen wijziging optreedt als je de kijkhoek verandert, maar de veranderingen zijn voor een LCD minimaal. Als er daglicht op het scherm valt, komt er wel een blauwige waas over het scherm als je schuin op het scherm kijkt (vooral bij de donkere kleuren).
Hoe goed dit scherm is , is wederom goed te zien in vergelijking met 1707FP, ondanks dat beide schermen op papier van hetzelfde type zijn (of zou ik toch een IPS hebben?

Input lagging
Input lagging is de tijd die nodig is om het "binnengekomen" signaal in de monitor daadwerkelijk op het scherm te zetten. Een collega-tweater heeft hier metingen aan gedaan door beelden van een LCD en een CRT voorzien van elektronische klok te vergelijken. Het verschil in tijd komt dan overeen met de input lagging (input lagging is bij een CRT verwaarloosbaar). Dit scherm komt dan uit op ongeveer Input lagging van
35 ms (oftewel 1 frame vertraging bij 30 fps). Het gros van de gebruikers zal dat nooit merken, zelfs niet bij het snelste spel.
De opstelling
De schermen staan bij mij perfect tegen elkaar met de bovenkanten op één lijn. Het verloop van de beide schermen is vrijwel identiek (pixelgrootte nagenoeg gelijk) zodat ik gemakkelijk vensters kan verslepen van het ene scherm naar het ander scherm zonder dat er een grote sprong gemaakt wordt.
Lekker brede spreadsheet; links de 2007 rechts de 1707, als je goed kijkt kun je aan de onderzijde de begrenzingen zien van de monitors. Het verloop van de beide schermen is niet te zien vanwege het feit dat het een screenshot is.
Je beschikt over een breedte van 1600 + 1280 = 2880 pixels!
Ik prefereer het hebben van twee schermen boven het hebben van één (zeer) groot scherm. De hoogte van het beeld is van een 2007 m.i. de maximale hoogte die nog lekker is te overzien. Dat wil zeggen dat als je naar een groter scherm gaat een 24" WS nog "bruikbaar" is en dat andere schermen voor mijn toepassingen te groot wordt. Daarnaast moet je wel een erg groot scherm hebben om de breedte te kunnen halen. Uit de test van Ultraman blijkt bovendien dat de input lagging bij die grotere schermen ook hogere waarden heeft.
Als laatste punten ter overweging wil ik meegeven dat het draaien van verschillende programma's op verschillende schermen te prefereren is boven het draaien op één scherm. Games zijn op één scherm nog te overzien en die kunnen dan gewoon full screen draaien. En zoals ik al aangaf ik schrijf momenteel deze review op 2007 terwijl ik op de 1707 een full screen 17" TV aan heb staan.
Opmerkelijk
Toen ik dit scherm aanschafte (jan. 2007) zat de WFP en FP in dezelfde prijsklasse. De schermen hadden (op de afmetingen na) dezelfde specificaties. Terwijl de WFP al 2 generaties verder is (2009WFP), is de FP nog steeds hetzelfde gebleven. Gezien de prijzen van de WFP (€ 200,= voordeliger dan de FP) en gezien de specificaties (kleinere beeldhoek, kortere reactietijden) lijkt het alsof de nieuwe UltraSharp schermen TN schermen zijn geworden. Een jaar geleden waren alle UltraSharp schermen of S-PVA of (soms bij de 2007) S-IPS schermen. De monitoren zonder UltraSharp aanduiding waren TN schermen. Waarom Dell wel de WFP heeft veranderd en niet de FP is mij niet duidelijk, maar wees in ieder geval gewaarschuwd dat de UltraSharp 200

WFP nu echt een ander type scherm is (verwarrend!).
U heeft hier een lofrede gehoord over de Dell Ultrasharp 2007FP. Vooral de kleuren, scherpte van de tekst/beeld, fysieke eigenschappen en uiterlijk worden hogelijk gewaardeerd. Echter dat niet iedereen die mening deelt mag blijken uit de test van
hardware.info, maar ook dichter bij huis zijn minder positieve gebruikers te vinden (zie o.a. onze
GoT).
Het liefste zou ik nu mijn 1707 "inruilen" voor nog een 2007FP. Echter de hoge prijs (momenteel mei/'08 nog ruim € 522,-) weerhoudt mij van dit mooie idee. De review van de Dell Ultrsharp 1707FP ga ik hierna schrijven. Het zal blijken dat dat scherm veel minder te bieden heeft dan deze 2007, iets dat ik bij de aanschaf absoluut niet had verwacht!
Een ding hebben beide schermen gemeen: 1 1/4 jaar zonder enige dode (sub)pixel en een omruilgarantie van 3 jaar (pixelgarantie zonder bijbetaling) als er ook maar één dode pixel mocht ontstaan.
Ik hoop, als het ooit mocht gebeuren, dat het serviceapparaat van Dell dan wel werkt!