Review door de redactie

Review - Western Digital Raptor generatievergelijking

Begin dit jaar bracht Western Digital met zijn vernieuwde Raptor WD1500 de langverwachte opvolger van de Raptor WD740GD op de markt. In dit artikel vergelijken we de prestaties van drie Raptor-generaties met twee snelle 7200rpm harde schijven en een 10.000…

29 21 apr '06

Review - Western Digital Raptor WD360GD review

Desktopgebruikers hebben lang moeten wachten op de verschijning van de eerste 10.000rpm ATA-harde schijf. Als uit de hemel gezonden, introduceerde Western Digital begin dit jaar onverwachts zijn Raptor WD360GD. Gericht op power users en de entry-level server-…

44 31 mei '03

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
27 juli 2006 Rapporteer

De raptor in zonder enige twijfel een goede schijf. Dat bewijzen verschillende reviews elke keer weer. Ik ervaar dat echter niet zo. Ik vind dat mijn computer prima loopt, begrijp me niet verkeerd, maar ik merk qua snelheid echter niet echt dat er nou een snelle 10.000 toerenschijf achter zit. Waar ik het wel aan merk is het irritante gezoem van de hardeschijf. En je moet er ook echt voor zorgen dat er niks los zit in je kast want dat gaat geheid resoneren. En dat is erg irritant. De enige manier hoe ik het resoneren ben tegen gegaan is door de schijf compleet te isoleren met watten (!) en op de bodem van de kast te zeggen en met elastieken op zijn plaats te houden. EDIT In de tussentijd heb ik Nexus koelribben op de hardeschijf geplaatst.

Pluspunten

• Lange garantie
  • Seektime
  • Goed te gebruiken als systeempartitie door snelheid en relatief kleine grootte
  • Lange garantie

Minpunten

• Prijs
  • Geluidsproductie

3 van 5 sterren (Voldoende)

Ik heb sinds november 2003 twee Raptor WD360GD's in gebruik, eentje voor de pc van mijn vriendin en een andere voor de 'familie pc'. De schijven zijn vrij rap hoewel ik de nieuwere Raptor WD740GD merkbaar sneller vind. Ten opzichte van een snelle 7200rpm harde schijf van de nieuwste generatie, in het bijzonder de Maxtor DiamondMax 10 met 16MB cache, zal er weinig verschil in snelheid bestaan. Je kunt je daarom opvragen of het nog zin heeft om de inmiddels meer dan twee jaar oude WD360GD aan te schaffen. In principe zou de Raptor wat betrouwbaarder moeten zijn dan een 7200rpm desktop schijf. Het in toom houden van de geluidsproductie van de WD360GD kan enige aandacht vragen. Ik heb de schijven gebruikt in Zalman ZM-2HC2-harde schijf koelers...

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Degelijkheid

Minpunten

• Prestatieniveau bijgehaald door bepaalde 7200rpm drives
  • Directe montage in chassis kan luidruchtige seeks tot gevolg hebben

19 april 2005 Rapporteer

Harde schijf bedoelt als workstation/server schijf. In RAID 0 wordt makkelijk 100MB/sec transfer gehaald en dankzij de lage latency en seek times zijn ze erg geschikt voor workstationapplicaties. Voor extra prestaties tijdens games zijn ze ook eeen betaalbare oplossing. Ik gebruik ze al ruim een half jaar in RAID0 opstelling met veel tevredenheid en nagenoeg nog geen enkel defect of probleem tegengekomen icm. de onboard Silicon Image 3112 S-ATA RAID host adapter op mijn Asus A7N8X Deluxe revisie 2. Gebruikte software: Windows XP SP2, Photoshop CS, hedendaagse games, O&O Defrag 7. Wie op zoek is naar nog betere prestaties in het IDE segment, moet kijken naar de 74GB versie, die ondersteuning heeft voor Command Queing en verdere...

Pluspunten

• Snelheid in workstation situaties, betrouwbaarheid en degelijkheid

Minpunten

• Hoogtonige geluidsproductie, verhoogde warmteontwikkeling

19 april 2005 Rapporteer

Ik heb nu twee raptorschijven in een raid0 configuratie staan, dit werkt uitstekend. In Sisoft Sandra haal ik nu zeker een score van 90Mb voor de snelheid van de harde schijven. Ze maken wel wat meer lawaai dan mijn Samsung harde schijf, maar de snelheid en betrouwbaarheid zijn voor mij belangrijker. Het is een uitstekende harde schijf voor Windows, of voor spellen, zeker in Raid0 configuratie start windows een stuk sneller op. Ze moeten wel goed gekoeld worden, want echt koud blijven ze niet, maar dat is ook niet zo gek met 10000 rpm. Als je zorgt voor een goede luchtstroom is dat ook snel opgelost. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het lijkt mij zeker een goede schijf voor een server, vanwege de hoge betrouwbaarheid die Western Digital geeft aan het product.

Pluspunten

• snelheid, betrouwbaarheid

Minpunten

• geluidsproductie, warmte

19 april 2005 Rapporteer

Een half jaar geleden heb ik mijn toenmalige computer geupgrade met een leuk moederbordje, processor, geheugen en een videokaart. Ik kwam er toen achter dat een grote bottleneck in mijn systeem de harde schijven waren. Om van dit probleem af te komen heb ik 2 raptors aangeschaft, deze draaien al een half jaar lang stabiel in mijn huidige systeem in Raid-0. De beide raptors worden gebruikt als bootdisk met alleen Windows XP, ze zitten in een antec kast boven elkaar in de 5,25" bay, gekoeld door passieve zalman harde schijfcoolers. In vergelijking tot de 300 gig maxtor die erboven zit worden ze minder warm maar wel iets lawaaiger. Door de coolers die ook als demper worden gebruikt maken ze een stuk minder lawaai. Ik raad iedereen aan die...

Pluspunten

• Snel
  • Stabiel

Minpunten

• Duur per gigabyte

18 april 2005 Rapporteer

Een tijd terug zocht ik een nieuwe schijf voor mijn workstation. Omdat ik de traagheid van mijn Maxtor Diamondmax 9 (60) GB een beetje zat was en dat ik er al twee onder RMA terug had moeten sturen ging ik voor de Raptor. Ik ben zéér content over deze schijf. Het is echt merkbaar verschil met name in games. Met Counter Strike ben je bijvoorbeeld altijd als eerste in de server (snel geladen) dus dat scheelt toch wel om het juiste team te kiezen . De schijf wordt vrijwel NIET warm. Diamond Max 10 schijven Maxtor worden zelfs warmer. Dit is erg opmerkelijk gezien de prestaties. Inmiddels speel ik vrijwel geen games meer en zit deze schijf in mijn server welke ik als remote-workstation gebruik (XDMP) en dit gaat als de...

Pluspunten

• Schijf reageert snel, lage seektime echt een boost voor je systeem

Minpunten

• Hoogfrequente geluid (vergelijkbaar met een straaljager zegmaar), erg irritant als je erbij wil slapen. Zeker in combinatie met vermoeidheid frustrerend. Het zijn eigenlijk schijven voor een Workstation op afstand (Terminal Server) of een Server.

12 april 2005 Rapporteer

De WD360GD is een zeer snelle schijf die echter wel wat lawaai maakt tijdens lees- en schrijfacties en vanwege het hoge toerental (10.000 rpm) ook vrij warm wordt, koeling is dus aan te raden. Western digital geeft 5 jaar garantie, wat wel wat zegt over de kwaliteit van deze schijf, ze hebben er duidelijk vertrouwen in dat ze lang zal meegaan. Je betaalt echter ook wel vrij veel voor de goede prestaties, voor hetzelfde geld heb je een veel grotere 7200 rpm schijf.

Pluspunten

• Lage access time
  • Betrouwbaarheid

Minpunten

• Hoge geluidsproductie
  • Vrij hoge warmteproductie
  • Prijzig

11 april 2005 Rapporteer

Ik ben nu zo'n 2 jaar in het bezit van mijn Raptor en ben over het algemeen zeer tevreden. Ik gebruik heb vanwegen zijn goede snelheid als boot-schijf met daarop mijn besturingssysteem (Windows XP) en alle programma's en spellen. Ik kan eigenlijk maar twee nadelen noemen. De eerste is toch wel de grootte van 36GB. Door de vele gigabytes die de installaties van spellen in beslag nemen loopt deze schijf ook als bootschijf snel vol. Het tweede nadeel is de geluidsproductie. Op het moment is het component dat qua geluid ver boven de rest van mijn pc uit komt. Over de betrouwbaarheid kan ik alleen maar kwijt dat ik er nooit problemen mee gehad heb.

Pluspunten

• Snelheid
  • Betrouwbaarheid

Minpunten

• Grootte (maar 36 GB)
  • Geluidsproductie

21 juli 2007 Rapporteer

Dit was mijn eerste Raptor. Ik was direct verkocht aan de vlotte opstartijd van XP en zijn toepassingen. Ik zou deze schijf aanraden als bootschijf voor een performance PC, gecombineerd met een groter exemplaar voor pure storage. Als je nog sneller wil kan je natuurlijk nog kiezen voor het 72Gb model, wat in mijn huidige machine zit, maar dit verschil is niet meer zo enorm als ten opzichte van mijn vorige 7k2 Maxtors. Ook geschikt als bootdisk voor een entry Servermodel met SATA schijven. Als bootdisk voor een HTPC kan je hem begrijpelijkerwijs maar beter niet nemen, hiervoor is de geluidsproductie te hoog en de capaciteit te laag.

Pluspunten

• Ideale bootschijf (misschien op 72 Gb Raptor na, die toch nog iets rapper start, maar weer heel wat meer kost).

Minpunten

• Geluidsproductie ligt tamelijk hoog, prijs per Mb is natuurlijk een pak hoger dan een 250 Gb exemplaar.

19 april 2005 Rapporteer

Ik heb 2 van deze schijven in RAID0 draaien op een Sil3112 onboard RAID controller en tot nu toe gaat het prima.
Ik zou wel graag over willen stappen naar de 74Gb variant.

Pluspunten

• Snelle en betrouwbare hardeschijven, zeer goed te gebruiken in RAID0 configuratie.
  • Ook de mogelijkheid voor 2 soorten aansluitingen voor de voeding is prettig, zowel de oudere 4-pins MOLEX als de nieuwe SATA voeding worden ondersteund.

Minpunten

• Ze worden wel vrij warm, maar dit is op zich logisch als je nagaat dat het hier SCSI technologie betreft.

12 december 2011 Rapporteer

WD Raptor WD360GD, 36GB

l3p
14 april 2009 Rapporteer

WD Raptor WD360GD, 36GB

3 van 5 sterren (Voldoende)

Heb jij ook een WD Raptor WD360GD, 36GB?