De raptor in zonder enige twijfel een goede schijf. Dat bewijzen verschillende reviews elke keer weer.
Ik ervaar dat echter niet zo. Ik vind dat mijn computer prima loopt, begrijp me niet verkeerd, maar ik merk qua snelheid echter niet echt dat er nou een snelle 10.000 toerenschijf achter zit. Waar ik het wel aan merk is het irritante gezoem van de hardeschijf. En je moet er ook echt voor zorgen dat er niks los zit in je kast want dat gaat geheid resoneren. En dat is erg irritant. De enige manier hoe ik het resoneren ben tegen gegaan is door de schijf compleet te isoleren met watten (!) en op de bodem van de kast te zeggen en met elastieken op zijn plaats te houden.
EDIT In de tussentijd heb ik Nexus koelribben op de hardeschijf geplaatst. Deze dempen de resonantie ook. En NOG STEEDS maakt dat ding een pokkeherrie, niet gezond gewoon. Nou heb ik geen mega dure kast, maar een standaard goedkoop kastje is het ook zeker niet, maar dat ding resoneerd als de klere. Ik heb wederom allerlei toeren met elastieken uit moeten halen (hardeshijf hangt nu letterlijk met twee stevige elastieken een klein stukje in de lucht zodattie verders nergens de kast aanraakt) om de geluidsniveau acceptabel te maken.
De prijs van de schijf is ook niet echt om over te juichen. Voor 36GB betaal je meer dan 100 euro. Dat is ongeveer de slechtste prijs/kwaliteit verhouding die je kan wensen. Achteraf gezien zou ik de schijf niet meer kopen. Er zijn natuurlijk wel voordelen. Zo heb je een jarenlange garantie en staat de schijf bekend om zijn betrouwbaarheid. Ik heb het echter niet nodig, dus in mijn situatie toch helaas een miskoop. Ik had beter voor RAID0 kunnen gaan denk ik.
Wat ik wel erg fijn vind is dat deze schijf prima is om als systeemschijf te gebruiken. Dus als windows partitie. Een grote schijf is nogal overbodig. Ik installeer windows en programma's op deze schijf en alle andere dingen op andere schijven. Zo houd ik een opgeruimde computer. Dus het is wat dat betreft een snelle en niet te grote schijf voor windows, maar wederom: erg duur.
Iets wat mij laatst opviel wat wel raar is: in het programma speedfan kan je verschillende sensors uitlezen, onderandere de S.M.A.R.T. gegevens van de hardeschijf. In een samenvatting staat ook een balkje die aangeeft wat de 'fitness' en 'performance' van de schijf is. Bij mijn andere 2 schijven waren deze helemaal vol, maar bij de raptor blijft de fitness ergens op 75 tot 80% hangen...
EDIT: Dit schijnt dus blijkbaar normaal te zijn, andere gebruikers melden dit ook!
De WD raptor is dus eigenlijk vooral voor de enthousiatelingen onder ons die het beste van het beste willen hebben qua snelheid. Zeker, de schijf is betrouwbaar, maar de capaciteit is gewoon te gering en hij maakt gewoon teveel herrie voor backup mogelijkheden. 2 mooie grote schijven in RAID1 zijn voor hetzelfde bedrag te realiseren. In mijn situatie zou ik niet snel de schijf nog een keer kopen, maar dat moet ieder voor zich natuurlijk uitmaken
EDIT 26/07/2006:
Er zijn nieuwe versies van de Raptor uitgekomen die beduidend sneller zijn en aangezien de moderne 7200 rpm schijven sneller zijn dan deze al wat oudere raptor is deze schijf dus eigenlijk overbodig geworden.
Ik zou dus ook niemand meer aanraden deze te kopen, mocht je er nog aan kunnen komen.
Overigens moet ik wel opmerken dat ik de schijf nou al zo'n jaartje of 2 gebruik zonder enige noemenswaardige problemen, dus dat is zeker positief

Ik had ook niks anders verwacht van de raptor.