Review door de redactie

Hands-on - gratis navigatie met Nokia Ovi Maps

Sinds januari is Ovi Maps gratis. De navigatiesoftware is bovendien voor veel Nokia's verkrijgbaar. Tweakers.net bekeek of de TomToms van deze wereld bang moeten zijn voor de nieuwe generatie Nokia's.

140 21 apr '10

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
20 maart 2010 Rapporteer

Vooraf Ik ben hiervoor nooit in het bezit geweest van een smartphone of vergelijkbaar toestel met full qwerty of zo zakelijk, ik heb dus niet veel referentiemateriaal. Verder heb ik de meeste ervaring met de T-mobile firmware, deze heb ik pas een sinds een week geupdate (unbranded). Ik bezit het toestel inmiddels net meer dan een maand, ivm een T-mobile 20 2 jaar abbo icm onbeperkt internet (toestel gratis). Doos Eerste foto is de doos die je krijgt. Opladerkabel heeft voldoende lengte. Usbkabel absoluut niet! Maar die heb je niet nodig als je bluetooth hebt op je pc. Ik gebruik een verlenger die uit mn bureau steekt, dus was het al vergeten, maar het is goed om hier even rekening mee te houden! Verder zit er een mooi hoesje...

Pluspunten

• Prachtige telefoon
  • Multitasking werkt uitstekend
  • Zeer zakelijk & compleet
  • Accuduur

Minpunten

• T-mobile branded firmware (i know)
  • Stabiliteit
  • Korte usbkabel
  • MfE in plain text

23 maart 2010 Rapporteer

Inleiding
Ik heb de E72 inmiddels 3 maanden in mijn bezit. In het begin gebruikt voor bellen en smsen.
De laatste maand alleen gebruikt voor mobiel internet (mail, twitter en internetten).
Hiervoor heb ik de Nokia E71 All Black en de Nokia E71 Grey Steel gehad.
Inhoud doos
De inhoud van de doos is gemiddeld te noemen. De geheugenkaart is 4GB groot, wat netjes is, maar ook zeker beter kan. Net zoals zijn voorganger beschikt ook de E72 over een beschermhoesje. In het begin dacht ik dat de telefoon geplet zou worden in het hoesje. Zo strak zat het om de telefoon. Op het internet vond ik dat meerdere gebruikers hier last van hadden en dat het hoesje naar verloop van tijd beter om de telefoon ging zitten. Dit klopt, want na...

Pluspunten

• Toetsenbord
  • Gesprekskwaliteit
  • Accuduur
  • Nokia Messaging
  • Ovi Kaarten

Minpunten

• Lekken licht langs de toetsen
  • Stabiliteit besturingssysteem

14 maart 2010 Rapporteer

Sinds eind december 2009 heb ik de Nokia E72 in mijn bezit. De grote vraag is, voldoet de telefoon aan mijn verwachtingen? Redenen om deze telefoon te kopen waren dat het de opvolger is van de Nokia E71, een betere GPS fix zou hebben dan de E71, vernieuwde firmware en mooi design. Omdat ik niet kon wachten heb ik een import toestel gekocht (bulgarije oid).
Inmiddels heb ik de telefoon twee-en-een-halve maand in gebruik, en kan ik zeggen dat de telefoon voor het grootste deel voldoet aan mijn verwachtingen. Ik deel de review in in een aantal kopjes:
Vormgeving
De E72 is een net zoals de E71 een platte telefoon met een qweerty toetsenbord. De toetsen zijn klein, maar na een tijdje wen je eraan en kun je in een redelijk tempo een sms...

Pluspunten

• mooi design (goed degelijk gebouwd, aluminium)
  • veel instellingsmogelijkheden
  • gratis navigatie
  • Ovi application store vult zich langzamerhand

Minpunten

• Slechte GPS fix als A-GPS niet aan staat (vb. in buitenland)
  • bij veel openstaande applicaties wordt de E72 langzaam

31 januari 2013 Rapporteer

Sinds vorige week vrijdag de Nokia E72 van de baas in gebruik. In één woord: wat een drama! Ik weet nu waarom Nokia de handdoek in de ring heeft gegooid en is overgestapt op Windows. Ik gebruik privé een HTC Desire, deze heeft ook wel zijn nukken maar de E72 staat werkelijk alles. Over accuduur en stabiliteit & betrouwbaarheid kan ik nu nog niets zinnigs zeggen omdat ik hem daarvoor nog te kort heb. Prijs: geen mening want van de zaak, in ieder geval vind ik op dit moment elke prijs te hoog gezien mijn ervaringen met dit toestel. Opnamekwaliteit van een telefoon ga ik niet beoordelen omdat ik de camera van een telefoon nooit gebruik. De featureset is voldoende, er zijn genoeg toepassingen mogelijk. Naast uiteraard bellen, sms en email ook...

Pluspunten

• Degelijk gebouwd
  • Licht van gewicht
  • Accuduur verrassend goed!
  • Kan tegen een stootje, en da's eigenlijk een negatief punt want hoe eerder dit apparaat naar de Gallemiezen is hoe eerder ik een Windows Phone of iPhone krijg
  • Bluetooth RSAP

Minpunten

• Geen aanraakscherm, irritant kleine knopjes op het toetsenbord, veel te klein voor mijn bouwvakker-vingers
  • Schermverlichting gaat automatisch uit na 5 seconden. 5 seconden!!!. Als je deze timer wilt wijzigen moet je eerst de energiebespaarstand uitzetten.
  • Telefoon gaat na uit-en-inschakelen automagisch in deze energiebespaarstand
  • Toetsenblokkering opheffen zeer omslachtig
  • 's nachts wanner het ding op mn nachtkastje ligt, gaat om de zoveel tijd de softtouchknop oplichten. Hoe zet ik dit uit?!? (inmiddels gelukt)
  • Menu zeer onlogisch ingedeeld
  • Soms, wanneer toestel gewoon op het bureau ligt klinkt een geluidsignaal maar wanneer ik dan de telefoon oppak en bekijk, nergens een melding mbt wat er aan de hand is? Sms, e-mail, Wifi gevonden? zeg het maar.
  • Laden via een proprietary lader, laden via USB werkt niet
  • Krijg ik een bericht van softwareupdate en selecteer ik de juiste software.... en dan?!? wat moet ik dan kiezen om ook te installeren?!?
  • Scherm niet af te lezen met zonnebril. (Mijn HTC kan dat wel)
  • Kan tegen een stootje, en da's echt een negatief punt want hoe eerder dit apparaat naar de Gallemiezen is hoe eerder ik een Windows Phone of iPhone krijg
  • Zie verder deel 2 van het review
  • WAAR IS DE KLIKO?

2 van 5 sterren (Slecht)
7 maart 2010 Rapporteer

de E72 is een fantastische telefoon. eecht mijn beste Nokia tot nu toe!
hij is ontzettend strak, mooi en degelijk.
nog nooit meegemaakt dat een batterij zo lang meegaat, deze is ook echt Huge groot.
een stuk interessanter als de E71. een aantal features extra.
hij is erg snel. alles reageert gewoon meteen als je ergens op duwt. (snelste processor in nokia; 600 mhz)
de galerij is simpel doch snel en easy.
de gps fix is honderd maal beter als op mijn N78. tevens is die gratis Ovi Maps ronduit briljant. leuke features. verder zeer snel wifi internet en een veel beter bereik als ik gewend was.
tevens zat de E72 ook in de nominatie voor beste smartphone 2009, geloof ik niet gewonnen..
conclusie; koop geen blackberry en zéker geen Iphone.

Pluspunten

• zie boven

Minpunten

• nadeeltje: helaas geen FM transmitter er meer op. dat was altijd handig in de auto.. (N78)
  • nadeel: Tmobile snapt soms niet of ie nou UMTS internet moet gebruiken of GSM, waardoor het soms niet werkt. dan moet ik de boel van dual mode afhalen en werkt het wel.. bah

25 augustus 2013 Rapporteer

30 mei 2010 Rapporteer

18 mei 2010 Rapporteer

15 maart 2010 Rapporteer

Nokia E72 Grijs

Heb jij ook een Nokia E72 Bruin?