![]() |
Quicktest - Home Assistant Connect ZWA-2 - Ongegeneerd groot, onovertroffen bereik In deze quicktest bekijken we de nieuwe Home Assistant Connect ZWA-2 Z-Wave-controller. Het apparaat is veel groter dan gebruikelijk en heeft een enorme antenne. Is dat beter? |
Deze USB-stick ondersteunt de 2 protocollen Zigbee 3.0 en Z-wave-LR (Long Range) ook voor de EU, beide ondersteunen ook oudere protocol versies voor zover mogelijk.
Dit USB-stickje werkt prima op Home Assistant(HA) met de Add-on_Z-wave-JS-UI, HACS_Zigbee2MQTT/Mosquitto broker//HA_MQTT. Het Zigbee-deel werkt ook op/onder HA/ZHA (zelf_NIET_getest).
Shelly heeft nu (17-aug-2025) een 7-tal (end)-devices met 800-chip-serie met Z-wave-LR-EU uitgebracht (werken niet met de Shelly_Smart_Control_ app!). Er zijn vele Z-wave 800-serie-chip-EU (end)-devices, maar die werken nu/echter alleen dus op Z-wave-Plus met deze USB-stick (V2/S2-security versies).
ZooZ zegt dat er een firmware-LR-update komt voor de 800-chip-series.
Bij Aeotec zullen alleen de LR-ready 800-chip (end-)devices een firmware-LR-update krijgen.
Staat er bij Shelly 800-chip/Z-wave-plus op het doosje, dan komt er geen Firmware-LR-update.
We wachten maar af.
Ik ben tevreden over de werking van de USB-stick voor Z-wave en Zigbee.
Zie uitgebreide review met vooral foto’s (USB-stick & HA-Schermen) en ook wat achtergronden over het waarom van Z-wave-LR.