![]() |
Round-up - Radeon RX 9070 'non-XT' - De strijd om stilte Nu AMD zijn Radeon RX 9070- en RX 9070 XT-videokaarten heeft uitgebracht, is het tijd voor een round-up van de eerste modellen die ons testlab hebben bereikt. |
![]() |
Achtergrond - Wat ging er mis bij de AMD RX 9070 (XT)-release? Wat ging er mis bij de release van de AMD Radeon RX 9070 en RX 9070 XT? De voorraden leken zeer ruim, maar toch schoten de prijzen de lucht in. Tweakers zocht het uit. |
Gemiddelde gebruikersscore
De Gigabyte Radeon RX 9070 GAMING OC levert indrukwekkende prestaties en blijft stil en koel tijdens zware belasting. De kaart is echter vrij groot, dus let op de ruimte in je behuizing. Over het algemeen een sterke keuze voor gamers en creators.
De Gigabyte Radeon RX 9070 Gaming OC 16G levert uitstekende performance voor een redelijke prijs, wanneer je het kan vinden voor MSRP. Hoewel de kaart fysiek redelijk groot is, is dit nog steeds een van de meer compacte modellen in de RX 9070 reeks. Mits enige tuning is deze ook redelijk efficiënt. Over het algemeen een aanrader.
Het was tijd voor een nieuwe grafische kaart en na wat research had deze mijn aandacht getrokken.
Wat me vooral heeft overtuigd was de hoeveel VRAM in vergelijking met andere grafische kaarten van dezelfde prijsklasse.
De kaart behaalt zeer goede prestaties en en is redelijk makkelijk te koelen. Op idle draaien de fans niet en ik heb de curve zo aangepast zodat deze nog stil blijft maar toch nog goed koelt.
Het enige nadeel is dat de kaart (momenteel) niet aan MSRP te vinden is.
Tot nu toe heel blij mee! Hij heeft 3 fans, maar is qua lengte niet veel groter dan de MSI GTX1080. Ik moet nog even kijken of ik de RGB op een vaste kleur kan krijgen. Voor de rest hoor ik de kaart niet en is het een prima upgrade voor mijn AM4 build met 5700x3d cpu. Vooral gekocht om BO6 wat beter te spelen. Op de GTX1080 op 1080p very low settings is toch wel behelpen om dan alsnog maar op ~90FPS uit te komen. Nu op 1440p met balanced setting lekker knallen met 170+ FPS. Nu ik de tegenstanders weer kan zien, wordt ik meteen beschuldigt van cheaten door de jeugd ;). Qua drivers ook makkelijk en stabiel tot nu toe. Geen gekke artifacts of glitches gezien. Lekker bezig AMD!
Eerlijk is eerlijk, Ik heb me toch laten verleiden door de vele reviews over de 9000 serie van Amd.
Als trouwe Nvidia gebruiker, wou ik dan toch eens team rood proberen. En tot op heden geen slechte keus. Games draaien soepel op 1440p op hoge/ultra settings. FSR4 is een leuke feature, alleen zijn er nog niet veel games die dat ondersteunen.
Ik heb gekozen voor de non XT variant van Gigabyte, mede door het prijs verschil met de XT.
De kaart presteert boven verwachting en boost ook geregeld naar de 3000Mhz (core) met een vermogen van rond de 250 watt. Temperatuur hangt rond de 60 graden onder load, waardoor die ook stilletjes blijft.
Deze kaart gekocht ter vervanging van mijn RTX 4070, ik wilde graag het rode kamp eens steunen. De prijs was ongeveer 30 euro boven MSRP, daar kan ik nog wel mee leven. Ik dacht eerst aan een RX 9070 XT maar ik vond die meerprijs toch wat te gortig, en deze kaart lijkt prima prestaties te leveren op 1440p. Veel games limiteer ik toch tot 60-75fps, om de framerate stabiel te houden en ook het stroomverbruik en warmteontwikkeling onder controle te houden.
De prijs kwaliteit verhouding is erg goed. Al mijn spellen draaien weer met goeie visuals, dus ik ben zeer tevreden over de graphics. Daarnaast is hij ook lekker stil, en ziet 'ie er prachtig uit in de case! Topproduct!
Gekocht als een upgrade voor een RX6700XT. Black Myth Wukong was toch te zwaar om op 1440p met die kaart te spelen (met mooie settings). Maar met deze RX 9070 gaat dat helemaal top. Het stroomverbruik is nauwelijks hoger waardoor ik mijn voeding ook niet hoef te upgraden. Daarnaast is deze kaart is een hele centimeter dunner dan mijn Gigabyte Aorus 6700XT, pas toch net wat lekkerder in de kast.
Solide grafische kaart met betere prestaties dan een RTX 5070 tegen een iets hogere prijs (In België)
Ik kocht 9070. Mijn redenen waren ongeveer 290 mm lang (zodat ik een Arctic Liquid Freezer III 360 AIO aan de voorkant in mijn Fractal Design Meshify 2 Compact-behuizing kan plaatsen) en geschikt voor ten minste 60 FPS native in 4k (aangezien ik een 4k-monitor heb) bij moderne games. Ik stapte over van een Gigabyte 3070 en hoewel de koeler op de 3070 steviger is, is de 9070 prima. Hij was goed verpakt en arriveerde in goede staat. Installatie en overstappen naar AMD-drivers was eenvoudig. Tevreden.
De Gigabyte Radeon RX 9070 GAMING OC is een geweldige gpu voor mensen die graag een goede mid-range GPU willen dat nog steeds goede prestaties haalt voor een redelijke prijs. Hoewel de prijs al sterk gestegen is tegenover de release date, is het nog steeds een veel betere keuze dan GPU's van concurrerende partijen zoals de NVIDIA 5070 voor €1000+. De Gigabyte OC model heeft ook een zeer mooie afwerking en is geweldig voor een budget model die nog steeds goede kwaliteit biedt.