Gigabyte Radeon RX 9070 Gaming OC 16G Review
8 juni 2025, laatste update op 14 augustus 2025, 263 views
Rapporteer
Product gekocht
Anno 2025 biedt de RX 9070, voor een prijs rond of onder de adviesprijs (€639 MSRP), een sterke prijs-prestatieverhouding op het gebied van ruwe rasterisatiekracht. FSR 4 moet zich echter nog wel bewijzen
NB. Gekocht voor €600
Pluspunten
- Prijs / Prestatie (op 6-2025) goed
- Kort genoeg (sag bracket niet nodig)
- Koeling erg goed
Minpunten
- Coil whine (achitige) geluid in sommige situaties
Dit is geen review, maar een toelichting op mijn aankoop. Waarom? Omdat ik hoop dat meer mensen de stap zetten om een videokaart met een AMD GPU te kopen, zodat de concurrentiepositie verbetert en dit hopelijk op termijn leidt tot gunstigere condities voor ons als gamer (ok dit is ook een beetje whishfull thinking).
Mijn eerste ervaring met een Radeon videokaart was met de 9800 XT (256MB) uit 2003 en mijn laatste dateert uit 2013. Dit was Radeon HD 7950 Boost 3GB.
Ik was dus aanvankelijk huiverig om over te stappen, omdat ik twijfelde aan de driverondersteuning, gamecompatibiliteit en algemene stabiliteit zaken waarin AMD in het verleden volgens sommige wat achterliep (maar uit mijn eigen ervaring uit het verleden nooit echt kon staven)
Tot nu toe ben ik echter positief verrast: de prestaties zijn uitstekend, de kaart blijft koel en stil tijdens normaal gebruik.
Eén minpunt dat me opviel: in Cyberpunk 2077, wanneer ray tracing en upscaling (FSR) tegelijk aan staan, hoor ik een geluid dat sterk doet denken aan coil whine. Ik dacht dat het iets mechanisch was maar dat is het niet. Gelukkig hoor ik het niet met de behuizing gesloten (Define R5). Overigens had mijn vorige kaart (RTX 3070) in sommige situaties ook last van coil whine.
[update] 14-8: Ik heb ook ontdekt dat er coil whine wordt geproduceerd als de kaart 100% load heeft en hoge FPS (> 300) rendered (zonder FSR en/of Framegen). Meestal begrens ik de kaart op 144FPS dan verdwijnt dit.
Als ik tzt tegen dingen minder positieve dingen aan loop, vul ik mijn toelichting aan (als dat mogelijk is)
Ik geef het 4/5 sterren
0.5 ster aftrek vanwege de coilwhine
0.5 ster aftrek vanwege de keuze voor 2x HDMI, 2xDP (ipv 3x DP / 1x HDMI)
NB.
Gigabyte raadt een 750W aan. Ik heb momenteel een 650W voeding.
In Furmark onder 100% CPU (ryzen 5 7600x) en 100% GPU load verbruikt mijn systeem in totaal 443W. DIt is met 32GB geheugen, 2 M.2 drives en 3x 140mm case fans