Inleiding
Na ongeveer een jaar de boxed koeler van mijn E6600 te hebben gebruikt wilde ik graag een iets betere koeler omdat ik ook wat meer wilde gaan overclocken. Zodoende kwam ik uit bij deze koeler uit, een flink gevaarte en ook niet goedkoop maar vanwege alle positieve reviews heb ik er toch voor gekozen om wat meer uit te geven.
Eerste indruk
De koeler zat zeer netjes verpakt in een bruine Thermalright doos. Alle bendodigde accesoirses waren bijgeleverd en er zat ook een klein beetje koelpasta bij. De koeler weegt bijna een kilo en ziet er bijzonder indrukwekkend uit, hij is erg groot en vooral ook erg hoog.
Installatiegemak
Vanwege het gewicht van de koeler is het nodig om achterop het moederbord een bevestigingsplaat...
Na teleurgesteld te zijn over de Thermalright SI 128 SE en diverse Arctic Cooling CPU koelers wou ik de Thermalright Ultra 120 Extreem eens proberen. Ook omdat hij uit een test in hardware.info als een van de betere koelers uit de test kwam. Hier werden de koelers getest op een QX6850 in standaard timing en overgeklokt.Ik heb zelf eeen QX6850 op een Striker Extreem mobo. De koeler kwam in een zeer nette doos met duidelijke montage beschrijving erbij. Omdat mijn CPU gevlakt is controleerde ik eerst de vlakheid van het contactvlak.Er zat een hoogteverschil van ca. 0.5 mm in. Na een aantal uren geschuurd te hebben op een geslepen glasplaat met daarop waterproof-schuurpapier P2500 was het contactvlak zo goed als absoluut vlak. Toen doemde het...
Mijn systeem was hoognodig aan vervanging toe en daarbij wilde ik meteen wat overclock ervaringen opdoen. Na een lang onderzoek bleek dat de Thermalright Ultra 120 Extreme een van de betere zo niet de beste Air Cooler momenteel beschikbaar is. Watercooling lijkt me ook zeer gaaf maar dat vond ik een te duur grapje.
Wat reviews echter ook meldde was dat de "base" van de koeler niet mooi plat is en dus wel een schuur beurtje kan gebruiken, wat absoluut ten goede komt van de koelprestaties.
De verpakking is degelijk, tegen het saaie aan. Opzich geen probleem want het gaat om de inhoud. En de inhoud mag er wezen, alles is netjes verpakt alleen de bijgeleverde handleiding is wat kort (misschien iets te kort). Op product site is gelukkig wel een uitgebreidere/duidelijkere te vinden.
Standaard zit er bij de koeler geen ventilator, dus heb ik daarbij de Scythe S-Flex SFF21F aangeschaft. Deze heeft een zeer goede geluid en luchtverplaatsing verhouding
Bij controle op gladheid van de heatsink, hebben de reviews absoluut gelijk. Niet mooi glad, je kan de groeven zelf zien en voelen. Maar daar was ik op voorbereid en na twee uur schuren had ik een zeer vlakke heatsink.
Het plaatsen is redelijk lastig. Om de cooler extra stevig...
Dit is mijn eerste productreview, so be gentle Levering De koeler werd geleverd in de standaard bruine Thermalright doos. Stevig in schuim ingepakt, en in prima staat aangekomen. Installatie Omdat mijn moederbord een plastic backplate had, heb ik er een losse Thermalright AM2 backplate bij besteld. Het verwijderen van de oude backplate en het installeren van de nieuwe ging vlekkeloos. Het was even zoeken naar de juiste hoek om de mounting bracket tussen de heatpipes door te krijgen, maar daarna ging het vastschroeven prima. Wel moet je stevig kracht zetten om de schroeven helemaal vast te krijgen. Maar dan zit de koeler ook flink vast op de processor. Ik heb Arctic Silver 5 gebruikt in plaats van de bijgeleverde pasta,...
Vrijdag de koeler binnen gekregen (danwel opgehaald), maar wegens tijdgebrek nu pas ingebouwd.
Thuisgekomen de doos losgehaald en eens gekeken wat er nu allemaal precies inzat, alles was keurig netjes verpakt inclusief 3 handleidingen (engels, duits en frans).
Koelvermogen:
Na de koeler gemonteerd en weer terug in de kast had gemonteerd, het systeem maar weer eens opgestart en in de bios gekeken wat voor temperatuur het had. (38 graden). zat wel goed dus en dat was zonder de bij gekochte fan (arctic 12cm met PWM).
In windows komt ie met 100% stress (2× F@H client) met temperaturen van 37 - 36 - 33 graden.
geluidsproductie
Standaard geen FAN dus ook geen geluid
installatiegemak
Mede dankzij zijn enorme formaat en bijkomend gewicht ben je verplicht om je halve systeem af te bouwen en een backplate achter de CPU te plaatsen om te voorkomen dat de koeler je bord meetrekt de afgrond in.
Het installeren van de koeler op de processor ging opzich net zoals het installeren van de stock koeler, alleen moest je nu extra veel kracht zetten om "spring-loaded screws" in de backplate te krijgen.
Het monteren van de FAN was een ander verhaal, ik heb eerst het hele systeem weer ingebouwd en daarna pas de...