Door Arnoud Wokke

Redacteur

De Virtual Reality Meet-up: veel virtueel plezier en real life gedonder aan het einde

25-06-2016 • 12:00

63 Linkedin

Laten we het maar gelijk toegeven: de Meet-up over virtual reality donderdagavond eindigde met veel gedonder. Daar was, in tegenstelling tot veel van de inhoud van de bijeenkomst van meer dan tweehonderd tweakers, niets virtueels aan.

De entree, toen nog met goed, zij het heel erg warm, weer

Het is net alsof de natuur de meer dan 250 gasten van de Meet-up eraan wilde herinneren dat naast de virtuele realiteit de echte wereld ook spectaculair kan zijn. Want veel tweakers zullen op de terugweg getuige zijn geweest van het noodweer dat Nederland teisterde, of ze nu in de comfort van een auto zaten of - arme drommels - met de fiets of te voet over straat moesten.

Ok, natuur, point taken: jij hebt een betere framerate en hogere resolutie dan huidige vr-headsets en de demonstratie met bliksemflitsen is inderdaad de moeite waard. Maar dat laat onverlet dat er tijdens de Meet-up, die plaatsvond in het Waaier-gebouw op de campus van de Universiteit Twente in Enschede, genoeg leuks in de diverse virtuele werelden te zien was.

Tweakers-medewerker Alina stond bij de ingang klaar om iedereen te ontvangen en te voorzien van een badge

Samsung had als sponsor van het evenement groots uitgepakt met onder meer een virtuele ervaring met een echte surfplank en een whiplash-stoel. De eerste dappere tweaker die de stoel betrad, Ronald, merkte tot zijn grote plezier dat hij voor het oog van de hele zaal tijdens de demonstratie van een vlucht niet alleen virtueel, maar ook fysiek over de kop ging in de stoel.

Virtual Dutch Men had de Oculus Rift en HTC Vive meegenomen, waarmee bezoekers bijvoorbeeld het aanstekelijke spel Space Pirate Trainer konden uitproberen. Het fanatisme waarmee sommigen hun virtuele schilden voor zich hielden en de virtuele ruimtescheepjes probeerden af te schieten, was daadwerkelijk hilarisch.

Naast borrelen en in virtuele werelden stappen, was er ook ruimte voor een paar mooie keynotes. Onze eigen hoofdredacteur Wout Funnekotter trapte de avond af met een kleine historie van virtual reality, vooral om te laten zien dat de opmars van smartphones de afgelopen tien jaar ervoor heeft gezorgd dat vr nu mogelijk is.

Ferry Konter van Samsung ging dieper in op de markt voor vr en alles dat eromheen zit, zoals augmented reality en andere toepassingen die de fabrikant schaart onder het 'internet of me'. Het gegniffel was niet van de lucht, toen op zijn slide over toepassingen van vr 'Natuurfilms 18+' verscheen, maar voor wie hoopte dat hij dat onderwerp uitgebreid zou analyseren, bleef onbevredigd achter: hij ging niet dieper op deze toepassing in.

Na de talks stonden natuurlijk alle vr-headsets weer klaar voor iedereen die dat wilde proberen. Er bleken ook bezoekers te zijn die al de nodige stappen in virtual reality hadden gezet. Freelance ontwikkelaar Devil N toonde zijn Unity-game in vr, waarbij je als speler op een soort schaakbord staat met overal vijanden om je heen die je met een controller kan afschieten. Het omzetten van de game naar vr duurde volgens hem 'een uurtje'. Het waren ook vooral dit soort onderwerpen die de revue passeerden en zoals het altijd gaat als je veel mensen met een passie voor technologie bij elkaar zet: de gespreksstof raakt niet snel op en voor de meeste mensen vloog de avond voorbij.

Toen de bitterballen op waren en de bar dicht ging, liep de Meet-up ten einde. Ondanks het noodweer en waarschuwing om niet de weg op te gaan, waren er 222 tweakers en meer dan dertig mensen van Tweakers, Samsung en Virtual Dutch Men gekomen, waarmee deze Meet-up de best bezochte tot nu toe was.

De volgende Meet-up zal na de zomer plaatsvinden in Rotterdam en gaat over privacy en security. Als je daar interesse voor hebt, hou de frontpage dan in de gaten. Ergens in de komende maanden gaan kaarten voor die Meet-up in de verkoop. Het eerstvolgende Tweakers-evenement is de Tweakers Express, de Tweakers-trein die naar de Gamescon in Keulen gaat en waarvoor nog kaartjes verkrijgbaar zijn.

Talk van Wout Funnekotter, hoofdredacteur Tweakers

Talk van Ferry Konter van Samsung

Reacties (63)

Wijzig sortering
We (Virtual Dutch Men) hebben ons best gedaan om iedereen die geinteresseerd was een hands-on te geven (edit: Rift/Vive) - het feit dat we pas zijn gaan afbreken toen de laatste bezoeker het pand verliet is een indicatie dat we daar wel grotendeels in zijn geslaagd!

Samengevat: het was een geslaagde meet-up en bovenal een gezellige avond!!

[Reactie gewijzigd door BaT op 25 juni 2016 12:20]

Ik heb een foto-album aangemaakt met wat foto's die onze collega Sanne (VDM) van het event heeft geschoten.

Enjoy! :)
Ik heb dan ook ontzettend genoten van de Oculus demo. Wát ontzettend gaaf! Als klein jongetje droom ik al van immersive VR en dit begon er ontzettend dichtbij te komen. Bedankt voor de ervaring (:!
die VFX-1 Headgear die bij de eerste video staat; die heb ik hier... nog altijd!!!
Ik had graag gewild dat er meer apparaten stonden, door de rij bij de Rift helaas daar niet aan toegekomen. Grappig genoeg was de rij bij de Vive dan weer minimaal, waar dat toch door zou komen? Ik gok dat de Rift toch iets bekender is bij de massa.

Maar jullie hebben zeker jullie best gedaan om iedereen aan de beurt te laten komen, waarvoor hulde.

@Tweakers: ik was positief verrast over de meet-up, al had ik persoonlijk toch wel iets meer diepgang vwbt de techniek gezien. Carmack werd even kort genoemd ('check z'n twitter'), maar juist dat soort tech-talk had ik wel verwacht. Voor mij persoonlijk is er niets nieuws langsgekomen.

Al met al een leuke ervaring, mijn complimenten! Het is natuurlijk ook lastig om iedereen tevreden te houden :)
We hebben in beide devices een constante aanloop en gebruik gehad. Wellicht leek de rij voor de Vive wat minder omdat deze verder in de hoek stond.
Bedankt verder ;) :)
Ben erbij geweest. Was alles bij elkaar geslaagd. Goede locatie, interssante spreker en een mooie kennismaking met VR. Wel een verbeterpunt: ik kwam hier om echt kennis te maken met VR. Voor Samsung apparatuur was dit geen probleem. Om met de htc vive of Rift te kunnen spelen moest je enorm veel geduld hebben en was de tijd te kort door grote belangstelling. Het feit dat er maar 1 rift en 1 vive was is een echte gemiste kans. Ik heb ondanks dat veel kunnen zien omdat ik de eerste drie kwartier niet naar de presentatie ben gegaan. In plaats daarvan kreeg ik van de virtual dutch man samen met een vriend van mij een prive kennismaking met de apparatuur.

Heren van VDM: Jullie hebben dit event tot een top event gemaakt! dank daarvoor.

Voor tweakers: Goed initiatief en leuke sfeer maar volgende keer iets beter nadenken hierover. De feedback over gebrek aan niet Samsung apparatuur werd in de comments al gegeven toen het programma bekend werd. Toen beloofde jullie nog dat dit goed zou komen maar is helaas minder uit de verf gekomen. Verbeterpuntje dus!

Ga door met de events iig
Waarom spreekt Wout de helft van de presentatie van vr niet over vr maar hoe de samsung telefoon zover ontwikkeld is? Het begint er al mee met de stelling dat smartphones de vr-revolutie mogelijk maken. Dat is natuurlijk onzin, het begon allemaal met de oculus rift kickstarter.

Jullie hebben je mooi voor het Samsung marketingskarretje laten spannen.

(Het idee van de meetups is erg tof, maar ik krijg hier wel een wrang gevoel bij).
Nou heel simpel dat de smartphones voor de revolutie zorgden als je een beetje na denk en niet gelijk tot conclusie gaat komen dat het pr gepraat is.
Tip voor je om na te denken: onzin scherm resolutie op de smartphone.
Ik geloof wel dat de smartphone-ontwikkeling nodig was voor dat luckey palmer er een hmd in elkaar kon schroeven, maar de OR kickstarter was het begin van de 2e vr revolutie. Het eerste claimen alsof samsung dat gedaan heeft is pure marketing.

Verder maken ze het helemaal goed bij de vragen en zet Wout een zeer profi presentatie neer.
Als smartphone op laag resolutie bleven zoals veel tweakers zijden dan kan je het helemaal vergeten.
En veel sensoren komen ook door de smartphone omdat alles zo klein moest.
Er is nergens gezegd dat Samsung dit heeft gedaan. Samsung werd alleen genoemd toen het over OLED ging. Van Wout uit alles behalve een Samsung praatje en ook vanuit Samsung zelf viel dat reuze mee. Het voelde meer als een pitch richting Samsung medewerkers dan een sales-pitch.

Zonder smartphones waren alle componenten voor de Rift niet zo van het schap te halen, wat overigens volledig los staat van Samsung. Als Samsung niet met AMOLED was gekomen, was LG er wel mee gekomen.
Mijn punt is dat de smartphone in zijn algemeen bepaalde technische ontwikkelingen heeft voorgestuwd. Toen Palmer Luckey zijn eerste Rift-prototype in elkaar hackte, had hij daar bepaalde sensoren voor nodig die tot dan toe vooral voor smartphones werden gebruikt. En toen de switch werd gemaakt van prototypes met lcd's, naar modellen met oled, waren het weer smartphonecomponenten die daarvoor ingezet werden.

Bij die technieken heb ik enkele voorbeelden gegeven en inderdaad noemde ik daar ook Samsung, omdat zij bijvoorbeeld ingezet hebben op oled in telefoons. Het was echter niet de bedoeling om de indruk te wekken dat Samsung dat allemaal alleen gedaan heeft; het is de gehele industrie die de ontwikkelingen aangejaagd heeft.

[Reactie gewijzigd door WoutF op 25 juni 2016 14:54]

OLED werd en wordt in veel andere toepassingen gebruikt: fotocamera's, TV's, verlichting, game consoles. Daar waren echt geen smartphones voor nodig. Samsung kennende, is de algemene toepassing tegengewerkt door de introductie in smartphones.
"Ik geloof wel dat de smartphone-ontwikkeling nodig was voor dat luckey palmer er een hmd in elkaar kon schroeven, maar de OR kickstarter was het begin van de 2e vr revolutie. Het eerste claimen alsof samsung dat gedaan heeft is pure marketing."
Dat claimt hij helemaal niet. Kijk het filmpje nog eens goed. Of misschien heb je het gewoon niet begrepen. En het gaat er niet om wat de start was van de 'tweede VR revolutie', het gaat er om wat die revolutie tot stand kan brengen, en waarom het dit keer wel een succes is/wordt.

Volgens mij heb je niet het hele filmpje gekeken, maar alleen de eerste 5 minuten. Om een goed begrip van de context te krijgen, in dit geval is die context VR, moet je een goede inleiding geven. Ik vind persoonlijk dat Wout een zeer sterk verhaal neerzet. Ik wist niets over VR en heb behoorlijk wat geleerd in dit filmpje.

Ik heb geenszins het idee gehad dat het een Samsung promotie verhaal was, de Samsung telefoons zijn maar heel kort aangehaald. Voor de rest werd gesproken over 'smartphones' en niet over 'Samsung smartphones'. Het was noodzakelijk om het verhaal over de toegenomen rekenkracht in telefoons en het kleiner worden van chips/schermen op te nemen in dit verhaal om te begrijpen waarom vandaag de dag VR begint op te komen, en in de jaren 90 niet.

Top verhaal, ik was er niet bij, maar door het filmpje heb ik er toch nog wat van meegekregen. Afgezien van het inhoudelijk goede verhaal, was het presentatie technisch ook uitstekend.

Goed gedaan Wout!

[Reactie gewijzigd door FreqAmsterdam op 26 juni 2016 11:53]

Yeap, bedankt voor de gezellige avond allemaal :)
Op de terugweg had ik die surfplank van Samsung wel kunnen gebruiken, gezien er opeens een paar cm water uit de lucht kwam kletteren. Wel prachtige onweer show gekregen bij de McDonalds. ;)
Het was een leerzame en grappige avond in ieder geval. :) Het is heel vaag om zo 10 man op rij met zo'n bril op te zien zitten, met een rare gezichtsuitdrukking die hun hoofd ene beetje vaag bewegen; weet niet of t nou met een scene van een horror of comedy te vergelijken valt. :D

Enige twee minpuntjes aan de avond vond ik de presentatie van Samsung, die was een beetje langdradig. Overall zeer interessante materie weer, waarvoor dank! :)
Ten tweede viel het nogal tegen dat er in de wijde omtrek geen diner te kopen viel, echt helemaal nada. Bij een vorige meet-up was dit er wel, ook voor laatkomers zag ik, maar wel heel summier. Bij deze was het onmogelijk iets te eten te halen. Misschien handiger om zo'n meetup om 7u ofzo te beginnen, dan heeft men alle tijd om onderweg iets te halen. :)

Anyway, was overall erg geslaagd! Was heel leuk om een aantal mensen weer eens te zien. :) Top!

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 juni 2016 14:47]

Je kon gewoon een prima maaltijd kopen op de mensa voor 4 euro?...
De mensa? Ik weet niet wat dat is, maar ik neem aan dat het een restaurant is op de campus ofzo? Dat was allemaal gesloten...
Wij hebben daar anders heerlijk gegeten. Misschien was je te laat? Wij aten daar half zeven nog gewoon een maaltijd.
Dat zou kunnen, al sluit het dan wel erg vroeg.
Ik was er rond kwart voor 7 en toen was eigenlijk alles al dicht. Ook de starbucks enzo. Het enige dat open bleek te zijn was de studentenkroeg. Uiteindelijk binnen zaten ook alle hekken bij het restaurant daar onder de trap dicht. (Onder die trap die linksomhoog ging naar het Tweakers event.) Of naja, ze stonden wel open: maar dat was voor de staff, je mocht niet naar binnen.
Ik was overigens niet de enige die rond die tijd aankwam (logisch, want half 6 op een Vrijdag (werk + file) is ook lastig te halen.), kan me voorstellen dat er meer mensen wel behoorlijk zin hadden in wat te kanen.

Naja, volgende keer gewoon onderweg stoppen om te eten zelfs als je dan later komt; dan weet je zeker dat het goed zit. Maar vandaar de suggestie om iets later te beginnen bij een volgende meeting. ;)
Er hoeft van mij niet perse catering te zijn, maar dan mot t evenement imho wel iets later beginnen zodat je alle kans hebt om wat te eten te halen tijdens je reis.
Was ook leuk om jou weer te zien! :) Ben je dit jaar ook bij de Tweakers Express?
Hoi!
Helaas, ik ben bang van niet. ;( Op de een of andere manier is er elk jaar wel iets waar ik te te druk mee ben in die maanden. :/ Roep al 3 jaar dat ik graag mee wil. Volgend jaar maar wat minder plannen rond deze tijd. :P

Maar we hebben altijd nog de abodag en 't security gebeuren en dergelijken! :P
Tot dan? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juni 2016 22:42]

Space Invaders = Space Pirate Trainer? :)

Ik kan me voorstellen dat men dit opschrijft, aangezien SPT de VR opvolger is van deze uit 1978 stammende Arcade.
Waarom heeft die ene dame een witte badge ipv rood
Tweakers-crew denk ik. Die hadden allemaal een witte badge. Net als de mensen van Virtual Dutch Men.
Die dame behoorde bij de Samsung crew en hielp mee met uitleg en opzetten van de geur VR brillen die aanwezig waren.
Rode badges zijn voor tweakers, witte voor de crew :)
ik had er graag 223 mensen van willen maken, maar was helaas te laat.
Ach ik kwam ook pas om 7 uur binnenlopen :P
ik bedoel met kaartje kopen :+
Oh op die fiets. :')
Mja, voor mensen die in de stad van het evenement wonen zou Tweakers, al is dat misschien moeilijk en teveel rompslomp, wellicht "niet geclaimde kaartjes" kunnen weggeven (of opnieuw verkopen.). Ik zag dat er nog een aantal lagen tegen 't einde van de avond van mensen die kennelijk helemaal niet zijn komen opdagen.
Dat weten we natuurlijk niet van te voren. In ieder geval is het percentage 'no show' enorm gedaald sinds we een klein bedrag rekenen. Op gratis events is het tussen de 40 en 50%.
+1Anoniem: 372172
25 juni 2016 12:05
Zeer gaaf artikel :) jammer dat ik er niet bij kon zijn helaas.
Zeer interessante meetup! Wist eigenlijk niet super veel van VR maar de meetup was dichtbij voor mij (woon zelf in Enschede), vond het echt waard om te gaan, echt een coole ervaring om er bij te zijn. En ook om de redacteurs en mensen achter Tweakers een keer in het echt te zien!
Btw ik ben de persoon met het gele shirt op de eerste foto en later nog een foto :P
"Het gegniffel was niet van de lucht, toen op zijn slide over toepassingen van vr 'Natuurfilms 18+' verscheen, maar voor wie hoopte dat hij dat onderwerp uitgebreid zou analyseren, bleef onbevredigd achter: hij ging niet dieper op deze toepassing in"

Haha :D

Voor diegenen die dit interessant vinden, BBC heeft er een mooi docuutje over

BBC The Virtual Reality Virgin Documentary

:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee