Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Meet-up Internet of Things in Groningen: nait slecht

08-11-2016 • 06:00

32 Linkedin

Het summum van complimenten van de Groninger is toch wel de kwalificatie 'nait slecht' en dat kregen we vaak te horen na afloop van Meet-up V. In de prachtige zaal van DOT Groningen zaten 230 Tweakers klaar om zich te verdiepen in de mogelijkheden en toekomst van het internet of things.

Johan Stokking van The Things Network presenteerde de plannen van de organisatie wat de uitrol en mogelijkheden van het lora-netwerk betreft. De jonge organisatie, die net een jaar bezig is, wil een crowdsourced netwerk van iot-gateways opzetten, met een landelijk dekkend netwerk als doel. Op de kaart zagen we witte vlekken op de locaties van Tweakers HQ en onze collega’s van de Nationale Vacaturebank, dus de uitnodiging aan TTN om daar twee gateways op te hangen was snel gedaan.

Vervolgens kwamen Robbert Kelder van KPN en André Kapitein van Smartsensors.me aan het woord. Vanuit KPN werd de praktische inzet toegelicht aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden. Controlepunten bij gasleidingen, waar nu iemand fysiek naartoe moet om te meten, kunnen veel vaker worden uitgelezen als een fysiek bezoek niet meer nodig is. André Kapitein nam ons mee in zijn wereld, die veel aanwezige tweakers aansprak. Praktische problemen gaat hij te lijf met inzet, passie en vernuft. Voor hem staan we nog maar aan het begin van de mogelijkheden van het iot.

Natuurlijk was de borrel na afloop voorzien van de nodige demo’s, drankjes en bitterballen. Tweakers lieten zich bijpraten over de mogelijkheden van het iot in de stands van CGI, KPN en TTN. Daarnaast was het de perfecte ontmoetingsplaats voor tweakend Groningen en voor sommigen het begin van een lange nacht in de immer gezellige Groningse binnenstad. Want zonder een eierbal (van Kwalitaria Jolie, we doen het niet voor minder) te hebben geproefd, konden we niet terug naar de Randstad.

De Meet-up was geweldig, het publiek on-Gronings enthousiast en de sprekers hadden aansprekende presentaties. Wat ons betreft is het dan ook geen vraag of, maar wanneer we in 2017 terugkomen naar Groningen. Denk je nou: Dou mie der nog mor aine, dan kan dat. Op 15 december vindt de zesde en laatste Meet-up van het jaar plaats. Deze keer in Amsterdam. Het thema van Meet-up VI is: 'Een carrière in technologie'.

Bekijk hieronder de talks terug:

Johan Stokking, The Things Network

Robbert Kelder, KPN

Andre Kapitein, Smartsensors.me

Reacties (32)

Wijzig sortering
Het was zeker een leuke avond. Ik had zelf graag iets meer diepgang willen zien aangevuld met wat real life voorbeelden maar heb ook genoten van de inspirerende sessies. De locatie was ook top!
Ik zag laats, na een link van iemand hier, een Tedx talk van iemand die IOT dingen had onderzocht. Hij zei dat de meeste IOT applicaties helemaal nergens over gingen, zoals een ding dat een plant water kan geven en die je bedienen kunt via, wat anders, een app op je telefoon. Daarnaast was de beveiliging doorgaans ook slecht.

Bij alle technologie moet je de vraag stellen 'voor welk probleem is dit een oplossing?'

Zitten we te wachten op een ontploffende gasleiding omdat de sensor niet goed werkte en waar een visuele inspectie het probleem wel had gezien?

Willen we weer, meer mensen ontslaan omdat een sensor goedkoper is?

Omdat iets handig en goedkoop is om te doen, voor zover de energiekosten niet de boel onderuit halen, betekent niet automatisch dat je het ook moet doen.

Als alles genetwerkt wordt dan is dat een aanval op privacy. En het is de infrastructuur van onze onderdrukking. Ik zit daar niet op te wachten, alle techno-optimisme ten spijt denk ik dat IOT gewoon een hype is voor fabrikanten die altijd moeten vernieuwen omdat oude technologie een hoog :O -gehalte krijgt na verloop van tijd. Immers wordt niemand nog warm of koud van een stofzuiger.

Ik denk dat de wereld een boel problemen kent die je niet kunt oplossen met meer technologie. Het maakt ons eerder zwak en gevoelig voor storingen, cybercrime, hacking en aanvallen door buitenlandse inlichtingendiensten en hun aanhang, de hacker clubs met een voorliefde voor de Heerlijke Leider.

We hebben al te veel ICT. We zetten de deur open naar nieuwe vormen van gevaar en misbruik. Het hacken van een genetwerkte gaspijp sensor lijkt me een nachtmerrie. Sluizen, gemalen, dat soort infrastructuur moet je niet aan netwerken hangen omdat een vijand hele gebieden onder wat kan gaan zetten.

En dat terwijl men het lucht alarm wil afschaffen.

Denkt iemand er ooit aan dat je technologie ook te ver kunt doordrijven?
Denkt iemand er ooit aan dat je technologie ook te ver kunt doordrijven?
Gelukkig ben je daar altijd zelf bij.
Ik heb al diverse aanbiedingen om mijn huis 'slimmer' te maken afgeslagen.
Het verhaal is prima, het idee ook wel, maar iedere keer komt men op een punt terecht "Wie heeft inzage in mijn gegevens, wat gebeurt ermee, en wat als het fout gaat"
Vooral de laatste twee vinden ze maar 'raar'
Alsof gemak altijd boven functie moet staan
Zitten we te wachten op een ontploffende gasleiding omdat de sensor niet goed werkte en waar een visuele inspectie het probleem wel had gezien?
Ik weet niet waar jouw gasleidingen zitten, maar bij mij zitten ze onder de kruipruimte en daar kijk ik niet elke dag. Een sensor daar kan een prima aanvulling zijn op de reguliere inspecties door een vakman.

De afweging is hier, zoals altijd en overal: hoe zetten we technologie zodanig in dat het de mens maximaal ondersteunt? Dat is wat anders dan "hoe zetten we technologie maximaal in op alle gebieden waar het kan?" Want zolang we geen WALL*E hebben gebouwd zullen we zelf de klerezooi moeten opruimen als het fout gaat.

Vuistregel: gebruik het met hersens, waar het logisch is.
Als logica aan de basis stond van onze samenleving dan had je een punt. Maar ondanks het idee dat we allemaal heel rationeel zijn, is onze wered gebaseerd op emotie.

Immer, het is angst voor gas dat bepaald dat jij zegt dat het beter zou kunnen zijn een sensor in of op of nabij een gasleiding te plaatsen omdat je je dan kunt beschermen tegen een mogelijk lek. Nu weet ik niet precies hoe vaak in Nederland een gasleiding lek raakt, maar in veel gevallen - daar dacht ik aan bij gasleiding - zijn het die grote hoofdbuizen waar een grijper een lek in prikt.

Af en toe blaast iemand zichzelf op, suicide...en in andere gevallen is het een oud studentenhuis of redelijke goede woning waar toch iets fout gaat.

Maar een punt is dat je het leven niet volledig kunt inbouwen in een veiligheidsstructuur. Naar verhouding gaat er weinig mis met gaspijpen gezien het totaal aantal kilometers buis. Net als ons lichtnet, ongelukken met vliegtuigen en de hele discussie over privacy: is het realistisch en moreel aanvaardbaar om de privacy van 17.000.000 mensen af te romen vanwege een mogelijke terreur dreiging die naar alle waarschijnlijkheid een 1/10.000 ste procent van de bevolking treffen zou?

De meterkast wordt eens per 3 jaar door de netwerkbeheerder gecontroleerd.

Technologie verleid tot angst. Want als er eenmaal een toepassing is die het veiliger kan maken, dan is het gezegde van toepassing 'het zijn van een dief van je eigen portemonnee'. M.a.w. als er een technisch foefje is wordt je bang, want als je het niet gebruikt, verhoog je je risico voor je gevoel.

Een weg nodigt uit tot auto. Als je een stalletje neerzet in de Sahara en je verkoopt potten met Geraniums, dan zie je plots vanuit de verzengende hitte kopers uit het and oprijzen om ze te kopen. Aanbod creëert vraag.

Je zou jezelf tekort doen om niet sensoren rond je gasleidingen te plaatsen, waarmee je jezelf voor de gek houdt, van sensors kunnen stuk gaan en geven je een vals gevoel van veiligheid.

Wat ik zie is dat technologie overal te pas en te onpas wordt ingezet, juist ook daar waar het slecht uitpakt. Denk aan Uber(pop), wat taxichauffeurs naait. Of robots, wat ook banen kost. Sensoren kosten ook banen.

Het kan ook niet anders, bij je eigen woorden "...maximaal ondersteunt?" Een robot ondersteunt maximaal de belangen van een onderneming omdat het het werk beter doet, zonder fouten en dus uiteindelijk goedkoper is. Het heeft geen OR nodig, geen vakbond...
Sluizen en gemalen hangen al aan het internet. :) Dat stadium zijn we al voorbij. En ik maak me ook zorgen.. ik zie steeds meer levensafhankelijke systemen in Nederland gewoon even over een VPN lopen. jeej Zoals watervoorziening bijvoorbeeld.
Dat weet ik. Maar ze hoeven niet op internet. Je kunt ook een sensor aan een vaste telefoonlijn zetten die om de zo veel tijd gegevens doorbelt naar een offline computer.

Ik denk dat veel mensen niet snappen dat gemakzucht en kostenbesparing in veel gevallen risico's oplevert.

Niemand zou moeten klagen over de kosten van verkiezingen. En toch doet men dat en wil men aan de stemcomputer omdat het makkelijk is voor de media want ze kunnen eerder de uitslag doorgeven, alsof dat belangrijk is. De mensen willen de uitslag snel weten maar is dat echt zo? Zou er echt iemand een probleem hebben met een dag wachten? En waarom zou dat zo erg zijn?

De kosten van verkiezingen die zijn er nu eenmaal, dat is essentieel voor onze democratie. Die zul je gelaten moeten accepteren, zo ook de kosten voor de veiligheid van je essentiële infrastructuur, zoals onze nationale waterhuishouding.

Ik ben er daarom voor om de netwerkkaarten uit dat soort installaties te slopen. Vroeger had men in kerken de Beeldenstorm. We zouden een Netwerkkaartstorm moeten organiseren. Kritieke installaties dienen niet aan internet te hangen, wetende wat iedere tweaker weet.
Zitten we te wachten op een ontploffende gasleiding omdat de sensor niet goed werkte en waar een visuele inspectie het probleem wel had gezien?
Hoeveel keer per dag check jij of je brandmelders het nog doen?
Ik heb geen brandmelders.

Maar wat is je punt? Mensen zijn dom en lui? Dus checken ze die dingen niet? Dat klopt, dat is wat we horen van instanties, zoals de brandweer. Mensen hebben melders en nog komen ze om omdat ze de batterijen niet controleren.

Maar domheid en luiheid oplossen met technologie is een raar idee. Want die rookmelder is een stuk technologie dat je zou moeten helpen in geval van brand en de menselijke factor doet die melder teniet.

Bovendien geeft die een vals gevolg van veiligheid. Zo kunt je ook net even iets harder gaan rijden, iets meer risico nemen omdat je toch gordels draagt.

Als je veiliger wilt zijn, zal een rookmelder je niet helpen, maar wel het je bewust worden van wat je doet. Dus laat je geen frituurpan op het vuur staan, zo voorkom je de noodzaak een rookmelder te plaatsen.

Dus dit is wat het is, of je nu dom bent en de frituur aan laat staan of je bent dom omdat je je rookmelder niet checkt, hoe heeft de technologie je dan geholpen?

Om brand te voorkomen moet je dus het probleem zoeken bij de mens, die bewuster met veiligheid en met risico moet omgaan.
Het summum van complimenten van de Groninger is toch wel de kwalificatie 'nait slecht' (...)
Een complimenteuze Groninger zegt in de regel "het kon minder" wanneer hij/zij enthousiast is over het gebodene. Meer oefenmateriaal hier. Die uitdrukking is inmiddels zo gevleugeld dat er een Gronings biertje is met die uitdrukking als naam. Overigens niet zomaar een biertje, maar runner-up in de categorie 'Bitter Blond' tijdens de Brussels Beer Challenge in 2015.
[...]


Een complimenteuze Groninger zegt in de regel "het kon minder" wanneer hij/zij enthousiast is over het gebodene. Meer oefenmateriaal hier. Die uitdrukking is inmiddels zo gevleugeld dat er een Gronings biertje is met die uitdrukking als naam. Overigens niet zomaar een biertje, maar runner-up in de categorie 'Bitter Blond' tijdens de Brussels Beer Challenge in 2015.
zesjes cultuur ?
want het kan ook beter ;)
De uitdrukking heeft niets te maken met het glas is halfvol of halfleeg. Dus wat bedoel je?
Het glas is misschien verkeerd ontworpen ?

edit :

Hij heeft het over dat ook het minder kan zijn, en komt als voorbeeld met een runner-up.
Leuk, maar totaal irrelevant, waardoor ik er vanuit ga dat hij tevreden is met een tweede plaats, iets wat we in Nederland steeds vaker accepteren als mogelijk, ergo 'zesjescultuur'.

Winnaars gaan voor de eerste plaats

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 8 november 2016 11:45]

Offtopic:

Waar is de kraan kan men ook denken, inplaats van is de glas halfvol of halfleeg of is het glas verkeerd ontworpen ;)
Je opmerking over 'zesjescultuur' is compleet irrelevant. Het gaat over de uitdrukking 'kon minder'. Die is typisch Gronings en wijdverspreid. Om dat te illustreren geeft hij een voorbeeld van Bax Bier (een Groningse brouwer). Die brengt zelfs een biertje onder die naam op de markt. Dat biertje is een prima biertje aangezien die ergens een tweede prijs heeft gewonnen. Een ander biertje van Bax Bier is zelfs eerste geworden.
Ik ben me terdege bewust van het irrelevante, het is zelfs compleet offtopic.

Maar nog mooier zijn de reacties die daar weer op volgden.
Nait soezen, loezebos!
Correctie; we zeggen "'t kon minder". "Nait slecht" heb ik nog geen Groninger ooit horen zeggen.

Om eerlijk te zijn vond ik en anderen met mij het laatste praatje een leuk begin hebben. Maar het zwaaide af naar een waardeloze hetze vanwege een deal waar meneer nogal erg slecht uit is gekomen. Het is goed om dat gevaar te noemen. Maar waar vooral de eerste spreker erg positief over openheid, samen bouwen en begin gewoon! praatte. Boorde de laatste spreker dat sentiment de grond in met zijn 'je moet je idee beschermen, alles gesloten houden!'.
Correctie; we zeggen "'t kon minder". "Nait slecht" heb ik nog geen Groninger ooit horen zeggen.

Om eerlijk te zijn vond ik en anderen met mij het laatste praatje een leuk begin hebben. Maar het zwaaide af naar een waardeloze hetze vanwege een deal waar meneer nogal erg slecht uit is gekomen. Het is goed om dat gevaar te noemen. Maar waar vooral de eerste spreker erg positief over openheid, samen bouwen en begin gewoon! praatte. Boorde de laatste spreker dat sentiment de grond in met zijn 'je moet je idee beschermen, alles gesloten houden!'.
Ik was er niet bij, dus geen idee hoe dat verlopen is.
Maar ik stoor me ook wel aan de opzet.
Er wordt maar verwacht dat het open, vrij en vooral gratis moet zijn, terwijl de apparatuur dat zeker niet is.
Het in stand houden van zo'n basisstation kost niets ?
Aanschaf van minimaal 250€, daarnaast de energiekosten ( de client mag dan wel low-power zijn, maar een 24u/365d service is dat zeker niet )

imho is het een utopia idee zoals vele anderen ( open wifi for everyone ? ) wat met een paar grote namen erin uiteindelijk stiekem verdwijnt, omdat het kostentechnisch toch niet opweegt tegen de voordelen.
Oh, goede kans dat er een open, gratis en flaky netwerk zal blijven bestaan. Daarnaast hou je een KPN netwerk wat niet zo gratis is, maar waar ze een monteur op pad sturen als een basisstation defect is.
Er was een voorbeeld van een wijngaard waar de planten via Lora gemonitord worden en automatisch bewatert worden. Dit is een statische netwerksetup en 250,- voor een basisstation is dan erg goedkoop. Meer dan één of twee basisstations heb je niet nodig. Wil je landelijke dekking, dan moet je naar KPN kijken bijvoorbeeld. Landelijke dekking en uptime is dan beter geregeld. Maar bij KPN betaal je tikken, zoals je had bij SMS bundels. Voor beide netwerken (landelijke carrier en ad-hoc vrijwillig of private netwerk) zijn toepassingen te bedenken.
Weet niet welke regio jij bedoelt, maar ik hoor beide niet. Ik hoor meer, "valt mie nait teeg'n".
Ik vond het ook een leuke avond. Ik ben in mijn eentje heen gegaan en heb een aantal leuke mensen gesproken (wat ik gewoonlijk niet snel mee maak als ik naar een heel stel volkomen vreemden ga).

Ik vond de voorbeelden die tijdens de talks werden gegeven, van wat bedrijven met IOT en LORA doen, verhelderend. Tot dan toe had ik vooral het idee dat IOT vooral boeiend is voor mensen die dol zijn op gadgets. Dat beeld is nu in positieve zin bijgesteld :)

In DOT Groningen was ik nog nooit eerder geweest. Dat was ook wel mooi om eens van binnen gezien te hebben.
Ons bedrijf is ( in R&D ) bezig om alarmsystemen hiermee te verbinden, puur als backup achter de normale aansluiting.
Maar omdat hiervoor uiteindelijk wel een gegarandeerde verbinding nodig is, is er ( voor ons ) een noodzaak van een stabiel en duurzaam netwerk.

Een netwerk wat opgezet wordt, en voornamelijk steunt en leunt op vrijwilligers is dan eigenlijk geen serieuze optie.
Met ons zijn er in de facilitaire dienstverlening een aantal bedrijven bezig die hun service en onderhoud hiermee willen optimaliseren ( denk aan voorraadbeheer )
Niet elke week langrijden om één wcrol te leveren, maar pas als er een bodemgrens is bereikt, zo kan je duurzaam en groen investeren in de supply-chain.
Het was een leuke maar vooral ook inspirerende avond...

Op naar de volgende Groningse meet-up :)
Dat het maar chronisch mag worden :Y
Ik vond de talks erg leuk opgezet, het is juist goed dat er verschillende standpunten en verschillende meningen aan bod komen. Je hoeft het natuurlijk niet altijd met iedereen eens te zijn :)
Dank Tweakers voor deze leuke, informatieve en gezellige meet-up!

Zit inmiddels ook te kijken voor invullingen voor IOT bij mij thuis :)
Mijn favoriete spreker was toch wel Andre Kapitein, blijft fantastisch om een verhaal van een Tweaker te horen, hoop dat jullie voor de meet-ups ook een Tweaker als spreker vinden :)

Tweakers bedankt voor deze geweldige Meet-Up en op naar de volgende!
'Nait slecht' is geen Gronings. Wat de redacteur bedoelt is: 'kon minder'.
Waarom zie ik altijd pas achteraf dat er een meet-up is geweest? Ik lees dagelijks het nieuws op Tweakers, maar op een of andere manier mis ik altijd de aankondiging.

Het lijkt me leuk om een keer te komen. Volgende keer beter!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee