Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Plaats een productreview en win het nieuwe Tweakers-gadget

12-10-2015 • 14:39

64 Linkedin

Na de succesvolle actie met productreviews van eerder dit jaar, waarbij vijftig Tweakers een zonnebril konden winnen, gaan we dit succes herhalen. We hebben een gloednieuw gadget voor jullie. Het welbekende ‘lampje met logo’, maar dan met het nieuwe logo van Tweakers. Het bijzondere aan dit lampje is dat je het alleen kunt winnen door het plaatsen van een productreview.

Dit lampje komt gegarandeerd niet in een goodiebag en wordt ook niet weggegeven bij een andere actie; het is er alleen voor reviewers, voor jullie dus. Elke maand maken we vijftig reviewers blij met dit lampje. We letten daarbij op de eerste publicatiedatum van de review. Alle productreviews tellen mee. De korte productreview en de 'Kid Jansen' review van 631 pagina’s. Beide productreviews zijn ons even dierbaar. Voor de uitgebreide productreviews hebben we trouwens ook nog de ‘Review van de Maand’-verkiezing. Uiteraard krijgen de winnaars van de Review van de Maand vanaf nu ook een lampje met logo.


Het maken van een dergelijke review lijkt een hele klus, maar dat valt in de praktijk best mee. Natuurlijk zijn andere tweakers je graag met raad en daad behulpzaam. Loop je tegen problemen aan? Je kunt je vragen stellen in het forum. Sommige topreviewers hebben tips voor je:

Foritain

Reviewen is echt een fantastische hobby. Het belangrijkste is dat je het voor jezelf leuk maakt. Maak er geen competitie van, maar doe gewoon lekker waar jij zelf gelukkig van wordt en geef je reviews lekker jouw eigen stijl.

Kiswum

Vind je het belangrijk om gebruikersreviews te lezen voordat je een product koopt, dan zit je daarvoor goed bij Tweakers. Uiteraard kun jij ervoor zorgen dat iemand hetzelfde product koopt als jij (of juist niet). Je kunt je eerlijke en gefundeerde mening via een review naar voren laten komen.

TERW_DAN

Het leuke aan het reviewen is dat het niet uitmaakt of het product nieuw is of al een tijdje op de markt. Of je er heel erg veel over kunt schrijven of misschien alleen een paar dingetjes kan en wil toelichten. Vrijwel altijd heeft een onderbouwde review meerwaarde voor de mensen die op zoek zijn naar een product of er gewoon wat meer van willen weten en er wat over willen lezen. Anderen helpen met hun keuze is daarnaast gewoon leuk om te doen.

Wil jij ook zo’n lampje winnen? Maak een productreview en wie weet ben jij een van de vijftig gelukkigen. We beginnen in oktober met deze actie. We loten uit het totaal vijftig reviewers. Plaats je in een maand twee reviews, dan loot je twee keer mee. De lengte of score van je review geeft niet meer of minder kans.

Reacties (64)

Wijzig sortering
Ik was een beetje laat met mijn inzending. (Sorry Zeef) :>

Je eerste productreview is een echte uitdaging. Wat wil je bespreken, hoe ga je dit vormgeven en welke structuur gebruik je. Dit zijn vragen die ongetwijfeld zullen spelen. Veel informatie is al te verkrijgen door andere productreviews te lezen. Weet je het gewoon even niet? Dan kun je het altijd vragen aan de reviewer. Het geheime recept voor je review? Plezier - uit eigen keuken! :*)

[Reactie gewijzigd door pclinde op 12 oktober 2015 16:11]

Het schrijven op zich is voor mij niet zo heel moeilijk, ik type maar een eind raak :P . Ik heb moeite met de foto's. Ik heb/weet geen een mooi plekje om mooie foto's te schieten. Daarnaast heb ik net als veel andere bekende reviewers geen foto apparatuur op een Note 4 na.

En plezier heb ik genoeg, alleen toch tijd weten te maken O-) (school, werk, hobby's etc....)
Al ligt het product op de keukentafel, dat is het laaste waar je je zorgen over moet maken.

Sinds vorig jaar zomer maak ik reviews op Tweakers maar de camera van mijn SG Note 2 gaf teveel ruis in de reviewfoto's. Dus heb ik maar de systeemcamera van mijn vriendin ingepikt en zijn de foto's stukken beter. Discipline moet je wel hebben, dus soms 's avonds of in het weekend aan een review werken hoort erbij maar dat heb ik graag voor over.

Benieuwd welke reviewers komende zaterdag op Tweakers HQ aanwezig zijn.
Ik maak de foto's van mijn reviews altijd met een smartphone. In het verleden maakte ik ze met een Xperia S, daarna Z1 Compact en sinds dit jaar maak ik ze met mijn Z3 compact. Je hebt dus echt geen systeemcamera nodig om duidelijke foto's te maken.
Perfect hoeft niet, als het product er maar duidelijk uit komt.
Ik moet ook zeker eens een productreview gaan maken, niet om dat ik dat lampje wil winnen maar omdat ik het eigenlijk gewoon verplicht ben omdat ik zoveel van de pricewatch/reviews gebruik maak.
Dat lijkt me de goede instelling!

Vaak als mensen een product aanschaffen lezen ze eerst aandachtig alles reviews door van zowel Tweakers zelf als van de userbase. Ze helpen je toch enorm om alle ins en outs van een product te kunnen beoordelen vóór een (dure) aanschaf. Het is natuurlijk erg fijn als je zelf ook een bijdrage hieraan levert; zo help je anderen weer een keuze te maken.

Het reviewen zelf is overigens erg leuk om te doen, daar is geen gadget voor nodig.. Maar hopelijk trekt deze actie wat twijfelaars over de streep, meer reviews is altijd goed :D
Haha. Ja dat heb ik dus ook.
Helemaal eens met stin00: super instelling! Het hoeft zeker geen pleidooi te zijn aan informatie. Maak gewoon wat leuke foto's en geef het een goede kop en staart. Dan ben je al een heel eind. :D
Ik heb wel een gloedjenieuwe telefoon, maar het is een S6 en daar zijn al genoeg reviews van...
Maakt niet uit he, voor hetzelfde geld zet jij NET dat item in je review wat voor iemand die telefoon maakt of breekt :)
Ook jouw mening doet ertoe!
Leuke actie inderdaad! Ik had ook deze twijfel, en ik heb ook een iets andere kijk op een praktisch hulpvolle review, dan een sterretjes-review zonder onderbouwing. Enige onderbouwing waarom je een rating geeft vind ik juist de grotere toegevoegde waarde aan een (technische) productreview, omdat een gebruiker hiermee ook praktische dingen kan afwegen waarom wel/niet tot aanschaf over te gaan. Then again snap ik dat het hier om een lampje gaat wat een blijk is van waardering dat iemand de tijd neemt om uberhaupt een review achter te laten, dus daarvoor kudos! Zou cool zijn geweest als het lampje het bijkomende effect zou hebben dat Batman te hulp zou schieten ;)
Dat is het leuke, de superhelden helpen je graag. Je kan ze in het Pricewatch forum of direct gewoon een vraag stellen.
Ik ben vooral via een directe vraag te benaderen. Ik wandel over het algemeen rond in de Android telefoons sectie.
Ik denk dat elke Tweaker wel even tijd voor je kan maken om je op weg te helpen met vragen over reviews.
Doordat ik de afgelopen vier weken heel erg druk was ben ik er niet aan toegekomen om op tijd een tekstje in te leveren voor dit artikel, daarom dus maar in de vorm van een reactie:
Een review schrijven kan een hele hoop tijd in gaan zitten, maar je kan dit zien als een investering. Een review is namelijk niet alleen handig voor potentiële kopers van dat product of andere geïnteresseerden, het kan ook zeker interessant zijn voor jezelf. Reviewen is voor mij echt een stepping stone geweest qua zelfeducatie. Onder andere doordat ik steeds probeerde het niveau van m'n reviews te verhogen leerde ik steeds meer bij over onderwerpen die gerelateerd zijn aan het soort producten dat ik review.

Een belangrijke tip die ik beginnende reviewers wil meegeven is "neem niet teveel hooi op je vork." Meteen al een heel erg uitgebreide review willen schrijven kan van de mindere leuke onderdelen, zoals alle UBB-code schrijven, een behoorlijke zure appel maken om doorheen te moeten bijten. Veel topreviewers op Tweakers hebben er ook jaren over gedaan om op het niveau te komen waar ze nu zitten.
Overigens is m'n review van de Dell UltraSharp U2711 die in de tekst wordt genoemd slecht een fractie van de lengte (en kwaliteit) van m'n meest recente review, die van de Eizo ColorEdge CG277. Daar moest toen zelfs het tekenlimiet voor worden verdubbeld en dan nog paste niet alle geplande onderdelen in de review, al zijn het nog steeds geen 631 pagina's ;) In deze context was dat dus een betere keuze geweest om naar te linken.
Je quote is een goede toevoeging, zo voelde dat voor mij ook. Vooral met de UBB codes is het best een steile leercurve wil je het goed doen, maar als het er eenmaal is ben je er blij mee. Vooral m.b.t. producten ga je geheel op andere wijze naar producten kijken, tenminste dat had ik altijd en nog steeds... al review ik zelden meer. (tijd te weinig en momenteel andere prio's)

Ik vind het knap dat de diehardreviewers waaronder jij, Foritain en nog een hoop anderen hier elke keer een hoop tijd en moeite in blijven steken. Het reviewen (benchen/testen/onderzoeken) zelf en het eindresultaat is leuk, maar daartussen moet je toch flink discipline + doorzetten om het geheel netjes en compleet te maken. Ik denk dat een hoop mensen dat onderschatten. Respect!
De UBB-code is ook slechts één van de voorbeelden. M'n review van de CG277 ging zo veel tijd in zitten dat ik het best wel vaak even helemaal zat was. Met zo'n review moet je echt een plan van aanpak maken en voor jezelf deadlines stellen en dan nog blijft het lastig om gestructureerd te werken. Wel heb ik van voorgaande reviews geleerd dat je maar beter kan zorgen dat je het in één keer goed doet (check, double check, triple check...), want met enkele honderden bestanden aan testdata bestaande uit duizenden losse meetpunten wil je niet dat later blijkt dat je tests opnieuw moet uitvoeren omdat je het verkeerd hebt gedaan.

Hetzelfde geldt voor de productfotografie, daar komt bij mij echt een waterpas en rolmaat aan te pas om te zorgen dat alles goed is uitgelijnd en dan nog trek ik de foto's het laatste beetje recht met Transform>Skew in Photoshop.

Een ander mooi voorbeeld is proof readen. Ga maar eens zorgen dat 22 duizend woorden die je zelf hebt geschreven en eigenlijk al veel te vaak hebt gezien vrij zijn van spel- en grammaticafouten. Daar ben je echt wel even zoet mee, want het gaat gewoon niet in één keer omdat er dan altijd dingen zijn waar je overheen leest.

Daarom wil ik beginnende reviewers dus echt op het hart drukken: "neem niet teveel hooi op je vork", zoals ik eerder ook al zei. Houd het in het begin vooral leuk voor jezelf en als je dan na een tijdje meer een uitdaging zoekt in het reviewen kan je dan gaan streven naar perfectie. Ik weet uit ervaring dat de lol er vrij snel af kan zijn als je daar te vroeg mee begint. Meerdere reviews heb ik nooit afgemaakt en m'n review van de HP ZR2440w heb ik pas tweeënhalf jaar na het testen gepubliceerd.
De comment over de UBB codes trok mijn aandacht.
Ik heb momenteel al wel een aantal blogs en reviews op mijn naam staan maar de eerste keer die UBB codes uitvogelen en vinden waar dit stond. Gelukkig ben ik toen geholpen door een medetweaker die me naar de juiste plek stuurde.
Al blijft het nu ook elke keer een gevogel om die correct te zetten.

Het zou fijn zijn van tweakers mochten ze in dit artikel ook even wat linkjes plaatsen naar de locaties van die uitleg.
En om eerlijk te zijn, een iets duidelijkere uitleg voor het formatten van je review hier.
Het is niet de meest standaard methode en het is wel ontmoedigend in het begin.
Alweer maanden geleden ben ik begonnen met een initiatief om Handleiding "User Productreview" (draft) een complete re-write te geven, met de input van meerdere review van de maand winnaars, maar doordat ik het erg druk heb gehad staat dat project al een behoorlijke tijd stil.

Het kan ook nog wel een tijdje duren voordat ik het werk daaraan weer op kan pakken, maar de handleiding gaat er (uiteindelijk) zeker komen!

Voor nu zijn die oude draft en de UBB FAQ een redelijk begin in de goede richting. Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen dan kan je natuurlijk altijd een ervaren reviewer aanschieten.
Super!

Hier was ik dus niet van op de hoogte.
Zo'n dingen mogen iets meer aandacht krijgen. Zeker in een artikel met dit onderwerp zou een linkje hiernaar wel passen.
Jammer dat de Playstation 2 naar HDMI & 3.5mm Audio stick niet op tweakers staat, anders had ik daar wel even een review over willen schrijven :) .

Kdoe et wel in mn blog :D .
Je kan hem misschien zelf toevoegen als product.
oh wouw bedankt, dat wist ik niet eens (Terwijl ik wel een keer heb lopen zoeken naar zo'n functie voor mn USB Switch)
Leuke actie :)
Ik had even mijn twijfels over het feit dat de lengte en kwaliteit van de review geen invloed hadden en was bang dat er een stortvloed van lage kwaliteit reviews zou komen... maar ik zie de redenatie denk ik wel en jullie hebben gelijk, elke review is beter dan geen review. Het is aan de lezer om alle informatie samen te pakken en op waarde te schatten.
Het is denk ik ook de reden dat velen geen review schrijven. Als het te kort is of van wat mindere kwaliteit wordt er altijd over geklaagd in de reacties.
Iedereen vergelijkt het met de top reviews en dan valt al veel af. Dus wees wat minder kritisch op elkaar en waardeer ook kleine reviews. Die bevatten ook nuttige info en zelfs dingen die in grote reviews niet aan de orde zijn gekomen.
Deze opmerking van Rivanni mag van mij wel naar +2. Denk dat dit een zeer valide stukje kritiek is op de beoordeling van huidige reviews, waar je inderdaad wel regelmatig wat kritiek ziet op bijv beknoptheid of een gebrek aan fotomateriaal. Denk dat we mensen meer moeten motiveren gewoon hun stukje toe te voegen, hoe kort het dan ook is. (Mits enige onderbouwing :D) Een waardevolle toevoeging hoeft niet altijd lappen tekst te zijn, of tig foto's erbij te hebben, die laatste elementen zijn enkel een leuke extra als de review schrijver daar zelf de tijd voor heeft, maar het moet geen verplichting worden. Af en toe een woord van dank aan de beknopte reviews kost je niets, maar zal vast ook in dank worden afgenomen.

Anderzijds denk ik dat er ook een soort drang naar +3 is ontstaan dat mensen soms gekke sprongen (moeten/willen?) maken om dat te halen, en dat alles wat niet 'het hoogste' is wordt ervaren als kritiek, dit terwijl een +2, en zelfs +1 reviews gewoon werkelijke toegevoegde waarde hebben. Of het nu gaat om gebruik van andermans foto's zonder bronvermelding, of gewoon hele stukken semi-google-vertaald, of simpelweg het toevoegen van de gekste dingen om het maar lang zat te maken, het maakt een review m.i. niet waardevoller. Precies waar ik op doelde in die quote in het artikel zelf :D Gewoon lekker je eigen ding doen, profit.
Krijgen Bloggers van de Maand ook een kans? :p

- disclaimer - Ik hoef zelf geen prijs te winnen, maar schrijf af en toe wel een blogje... en weet dus uit eigen ervaring hoeveel werk (en voldoening) het kan zijn om een mooie pagina te vullen...

[Reactie gewijzigd door deathgrunt op 12 oktober 2015 16:33]

Zal ik die standaard doen als #51?
...of als nummer #00

(zit je uiteindelijk ook op 51 stuks)
Disclaimer: niet te gebruiken als echte moersleutel. :+
Het vorige werkte wel als zeemijn :p
Leuke actie, scheelt dat ik mijn review van de Triton AIO koeler net deze maand online heb gezet.
Leuke review met het vullen van de loop. :D Goed bezig Melek!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee