Door Wilbert de Vries

Intermediair en Tweakers onderzoeken de ict-salarissen

21-05-2015 • 10:00

124 Linkedin

Eind vorig jaar heeft Tweakers in samenwerking met Intermediair onderzoek gedaan naar de ict-salarissen in Nederland. Eind dit jaar willen we dat nog een keer doen, maar deze keer pakken we het iets grootser aan. Help jij mee?

Wie is er niet nieuwsgierig naar het salaris van zijn buurman of buurvrouw? Wie is er niet benieuwd of hij of zij wel genoeg verdient ten opzichte van anderen in een soortgelijke functie? We hebben vorig jaar geprobeerd die vragen een beetje te beantwoorden. Via een gericht onderzoek op Tweakers hebben we in samenwerking met Intermediair ict'ers gevraagd ons te helpen met het vergaren van data.

Wat verdienen ict'ers? Wat zijn hun secundaire arbeidsvoorwaarden? En hoe tevreden zijn ze daar eigenlijk mee? Het zijn vragen die leven, getuige het langlopende 'Wat verdient de ICT'er'-topic op GoT en de overweldigende respons die we kregen op het eindresultaat.

Toch hebben we ook gemerkt dat er dingen beter konden. Daarom willen we dit jaar in de herkansing en pakken we het deze keer grootser aan. Intermediair, eveneens onderdeel van De Persgroep, organiseert al enkele jaren in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit het Nationaal Salaris Onderzoek. De experts van Nyenrode hebben hierbij de vragenlijst en complete aanpak getoetst, maar tot op heden ontbrak een belangrijke beroepsgroep in dit onderzoek: de ict'er.

Dit jaar slaan we dan ook de handen graag ineen met Intermediair om samen met Nyenrode nóg beter dan vorig jaar onderzoek te doen naar de salarissen en arbeidsvoorwaarden onder ict'ers. Op basis van onze eerdere ervaringen heeft Tweakers dit jaar enkele gerichte vragen aan het onderzoek kunnen toevoegen en zijn er aan diverse vraagstellingen enkele aanpassingen gedaan om tot betere resultaten te komen. Zo zijn er vragen over ict-functiegroepen toegevoegd en zijn de salarissen niet meer onderverdeeld in blokken.

In totaal doen er dit jaar naar verwachting meer dan 100.000 mensen mee aan het onderzoek. Vanuit Tweakers roepen we iedereen, maar vooral ict'ers, op om ook mee te doen. Zodoende hopen we eind dit jaar - het verwerken van alle gegevens gaat gewoon tijd kosten - nóg beter inzichtelijk te kunnen maken hoe het met de Nederlandse ict-arbeidsmarkt is gesteld.

Onder alle deelnemers wordt een maandsalaris van maximaal 5000 euro verloot. Meedoen kan eenvoudig door op onderstaande link te klikken:

http://www.intermediair.nl/salaris

Reacties (124)

Wijzig sortering
Het feit dat er een er maandsalaris wordt verloot is toch een serieuze vertekening in het onderzoek? Een duidelijke incentive om een (veel) hoger maandsalaris op te geven dan hetgeen men werkelijk verdient.
Volgens de voorwaarde krijg je het salaris wat je opgeeft, bewijs is niet nodig. Dus ja, dit vertekent het onderzoek

"3. PRIJS
3.1 Met de Actie kan een prijs worden gewonnen. Deze prijs bestaat uit een geldprijs ter hoogte van één (1) netto maandsalaris, met een maximum van EUR 5.000,-. De hoogte van de geldprijs zal worden vastgesteld aan de hand van het maandsalaris dat de deelnemer opgeeft in het kader van het Nationaal Salaris Onderzoek 2015.
3.2 Uit alle deelnemers wordt één (1) winnaar gekozen. Aanwijzing van de winnaar geschiedt door middel van loting. Deze uitkomst is bindend en niet voor beroep vatbaar. De winnaar wordt aan het einde van de looptijd van de actie op de hoogte gebracht middels een e-mail.
3.3 De prijs wordt in geld uitgekeerd. Indien de winnaar de prijs niet wil of kan aannemen, vervalt het recht op de prijs.
3.4 De prijs is persoonsgebonden en dus niet aan derden overdraagbaar.
3.5 Over de uitslag van de Actie wordt niet gecorrespondeerd.
3.6 De Persgroep neemt de over de prijs verschuldigde kansspelbelasting voor haar rekening"

[Reactie gewijzigd door GrooV op 21 mei 2015 10:13]

Zo te zien zojuist aangepast:

3. PRIJS
3.1 Met de Actie kan een prijs worden gewonnen. Deze prijs bestaat uit een geldprijs ter hoogte van één (1) netto maandsalaris, met een maximum van EUR 5.000,-. De hoogte van de geldprijs zal worden vastgesteld aan de hand van het maandsalaris dat de deelnemer opgeeft in het kader van het Nationaal Salaris Onderzoek 2015. Dit wordt door ons gevalideerd d.m.v. een recente loonstrook/inkomensopgave van de winnaar.
Naar aanleiding van de feedback zijn de regels inderdaad verduidelijkt. Overigens was het al wel de bedoeling om een salarisstrook ter controle te vragen. Bij het verwerken van de resultaten wordt rekening gehouden met het uitsluiten van excessen. Een paar mensen die een foutief bedrag invullen zullen ongetwijfeld ergens impact hebben, maar dit is op het totaal statistisch verwaarloosbaar - zeker als er andere factoren uit het onderzoek worden meegewogen. Er doen meer dan 100.000 mensen mee uit alle lagen van de bevolking, met wisselende opleidingen en ervaringen. Statistisch vertrouw ik op de resultaten zoals we die van Nyenrode, ook niet de minste, terug ontvangen.
Naar aanleiding van de feedback zijn de regels inderdaad verduidelijkt
De voorwaarden aanpassen kun je nauwelijks een "verduidelijking" noemen, ik zou het ook vooral bij de vraag zelf vermelden dat er bewijs overhandigd moet worden om in aanmerking te komen voor de geldprijs.

Maar even los hiervan vind ik het moreel gezien ook nog eens verwerpelijk om de hoogte van de prijs af te laten hangen van iemand's salaris :/

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 mei 2015 11:38]

Apart. Dan zijn de voorwaarden veranderd nadat ik e.e.a. (naar waarheid) heb ingevuld. Tenminste: ik heb een bedrag opgegeven dat zeer dichtbij mijn eigenlijke salaris zit, maar niet 100% exact. Ik had even geen loonstrookje bij de hand.

Betekent dit nu dat als deze niet overeen komen je je prijs misloopt?
Om een euro of 10verschil zullen ze niet moeilijk doen lijkt me. Maar als je ineens 500euro meer invult, ja.. Dan doe je t expres
Scheelt max een paar tientjes, de ene of de andere kant op...
Ik heb hem ingevuld, het is echter zo dat ik de volgende invulmogelijkheden mis:
-Vakantiegeld verkapt of niet is geen optie
-Bij winstdeling kun je niet aangeven hoe veel het is (is bij mij vrij hoog)
-Het pensioen wat ik krijg wordt los uitgekeerd en zit niet in het loon ook geen optie
-Overurenregeling

Door de hele set welke ik niet in kon vullen valt het resultaat op jaarbasis een bijna €10.000 lager uit als de werkelijkheid.

Het was mijn inziens beter geweest om een jaarlijks bruto inkomsten te registreren, dit zou een aanzienlijk beter beeld kunnen geven van de werkelijkheid.
Geinig, ik ben dga en maak m'n eigen loonstrook... :+

[Reactie gewijzigd door McBrown op 21 mei 2015 11:17]

Ik heb Photoshop en als ik zou winnen maak ik ze zelf wel :P

"Hoe rijker je bent, hoe meer je kunt winnen". Rot op, draai het dan om. Verdien je 5.000 euro per maand? Dan heb je al gewonnen. Verdien je 850 euro per maand? Dan kan je 5.000 euro winnen.

Zo de enquête maar snel invullen. De resultaten zijn dus 100% zeker vertekend.
Deze +3. Ik ben ook van mening dat dit het geheel kan vertekenen. Ik heb het eerlijk ingevuld, maar er zullen zeker mensen zijn die dit niet doen, alleen voor de prijs.

Wat is er mis mee dat iedereen kans maakt op hetzelfde bedrag?
Wat is er mis mee dat iedereen kans maakt op hetzelfde bedrag?
Hetzelfde als gelijke boete bij verschillend inkomen.
Lekker dan als de voorwaarden zomaar tijdens het onderzoek veranderen. Straks is de prijs ook ineens verlaagd naar €100 8)7
En wat boeit dat, soms te weinig voor je?
Laat ik het anders stellen dan: straks worden de voorwaarden zodanig veranderd dat jouw gegevens mogen worden verkocht aan derden en ook openbaar worden gemaakt op de website van Intermediair, met naam en toenaam.

Voorwaarden horen niet te veranderen tijdens een onderzoek. De deelnemer gaat akkoord met bepaalde voorwaarden, en de deelnemer moet er vanuit kunnen gaan dat de voorwaarden die hij accepteert ook blijven gelden.
Dat zou je wel zeggen, tenzij de regel is opgenomen dat de voorwaarden mogen wijzigen, zoals hier ook in artikel 1.4 is beschreven. Het is aan eenieder of je daarmee akkoord gaat en omdat je het weet heb je geen poot om op te staan.

Voorwaarden veranderen overal en zelden in voordeel van de klant. Zoals diverse contracten en bijv. koopovereenkomsten veranderen aan de lopende band. Ook daar gaat niet op wat je zegt "de deelnemer moet er vanuit kunnen gaan dat de voorwaarden die hij accepteert ook blijven gelden". Het zou echt niet kunnen wanneer zoals hier artikel 1.4 had gemist, dan had je echt een goed punt gehad.

Ik ben verder wel eens dat het misschien niet zo fijn, correct, etc is als de voorwaarden straks mogelijk in je nadeel veranderen. Maar wat wil je er aan doen? Wil je het compleet vermijden dan doe je niet mee, net als ik en waarschijnlijk tig duizend andere mensen. Zo simpel lijkt mij dat dan. Gelukkig hoeven we niet verplicht alles op te geven. ;)
Er zijn wel degelijk regels over hoe voorwaarden mogen veranderen en welke rechten je daaraan kunt ontlenen. Het is ook niet zonder reden dat bedrijven zoals Google en Facebook zo ver gaan als ze hun algemene voorwaarden veranderen. Maar goed, in dit geval was het gewoon een verduidelijk van iets wat niet meer dan logisch was en mogelijk dat je nu wettelijk het recht hebt om te verzoeken dat je deelname word ingetrokken, maar goed, niet alsof dat het voor iemand waard is :+ .
Nou dan heb je dus een onderzoek met een zeer sterke selectie bias. En het leuke is dat je dus een bias richting de 5000 krijgt zonder dat een een poging gedaan kan worden dit statistisch te corrigeren. Het is immers een onbekende systematische fout in de opzet van de studie. Sorry tweakers maar ongeacht de uitkomt, deze resultaten kun je niet gebruiken.

Lekker handig dit. Misschien maar even het leveren van een (ondertekende) loonstrook van de afgelopen maand verplichten.

Edit: De regels zijn aangepast en je moet nu een loonstrook overhandigen. Dan mag ik hopen dat ze de eerder verkregen data weg gooien en degene die hem invult heeft een mailtje hierover sturen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 mei 2015 11:31]

Dit. De enige manier om dit nu nog goed aan te pakken is alle resultaten weggooien en opnieuw te beginnen, en bij de vraag over je salaris duidelijk vermelden dat om de prijs te winnen er daadwerkelijk een loonstrook overhandigd moet worden. Alleen de voorwaarden aanpassen, zoals nu lijkt gebeurd, die niemand leest, zal niet voorkomen dat er mensen zijn die expres te hoog inzetten ivm de prijs.

Of verloot gewoon €5000 en klaar.
Hmm hoe controleren ze dat de loonstrook echt is :) pdf maken is zo gedaan :+
Het verloten van een vast bedrag lijkt mij ook een betere optie
Maar, maar... dan kunnen ze niet goedkoper uit zijn door degene met het meest beroerde salaris tot de gelukkige uit te roepen... :)

Zij die al (redelijk) veel verdienen mogen meer winnen dan de degenen die het harder nodig hebben, blijkbaar. Dubieus op z'n minst.
Anoniem: 618676
@GrooV21 mei 2015 11:08
Ze hebben de voorwaarden blijkbaar aangepast ;)

De hoogte van de geldprijs zal worden vastgesteld aan de hand van het maandsalaris dat de deelnemer opgeeft in het kader van het Nationaal Salaris Onderzoek 2015. Dit wordt door ons gevalideerd d.m.v. een recente loonstrook/inkomensopgave van de winnaar.
Mogelijk dat voor dit soort bedragen je alsnog een recent loonstrookje of je jaaropgave moet overleggen?
Dat staat niet in de voorwaarden dus als je eenmaal winnaar bent (en daar bewijs van hebt) kan je tegen een dergelijke vraag in gaan. Helaas is het onderzoek bij deze al niet echt geslaagd meer als je het mij vraagt...
Zelfs met de oude voorwaarden werd dit al afgevangen
1.2 De Actie bestaat uit deelname aan een onderzoek door alle vragen naar waarheid in te vullen en door je e-mailadres op te geven, maakt de deelnemer kans op een extra netto maandsalaris, met een maximum van € 5.000.
Dus checken of je dat had gedaan was al hun goed recht vanaf dag 1.
Ook als dat zo is dan is het alsnog een grotere beloning voor diegenen die meer verdienen, en daarmee krijg je een niet representatieve distributie.
Komt nog is bij dat ze wellicht een persoon kiezen die geen salaris heeft van 4000+ euro om de uit te keren bedragen voor hun betaalbaar te houden? ;)
Ik kan me indenken dat je even een kopietje van je loonstrook moet tonen als jij als winnaar uit de bus komt.
Ja, beetje bizar, ze kunnen beter gewoon een ast geldbedrag geven. Ik zie dat de voorwaarden zijn gewijzigd maar ik was zelf niet van plan mijn loonstrookjes door te geven. Daarnaast vind ik dat heel veel vragen meerdere keren voorkomen en ben je al gauw verwikkeld in een onderzoek die niet overzichtelijk is. Ze moeten eens de vragen categoriseren en gewoon het onderzoek korter maken en overzichtelijker. Maar ik hoop dat een Tweaker er vandoor gaat met het maandsalaris!
Ik verdien anders gewoon 11827 per maand als support medewerker hoor. Is gewoon gebruikelijk hier! :+

Je hebt een heel goed punt!
Het staat trouwens wel bol van de fouten. Bij bijvoorbeeld de vraag 'In welke mate is de afgelopen twee jaar je maandinkomen of loon veranderd?' heb je de opties 'Dit is minder dan twee jaar geleden' en 'Dit is meer dan twee jaar geleden' die nergens op slaan.

Klik je een van deze opties aan dan moet je de 'Bruto afname gemiddeld per maand in euro's:' invullen. Er _is_ helemaal geen sprake van afname. Zo zijn er nog wel meer vragen die niet kloppen. Had hier niet even iemand naar kunnen kijken voordat het breed ingezet wordt?
Wat te denken van het lijstje programmeertalen. JavaScript hoort aan elkaar. ".Applescript" hoort geen punt voor. Los daarvan is het erg raar om die wel te noemen, en Objective-C als drijvende kracht achter de miljardenbusiness van de App Store (waar een flink wat mensen mee werken) niet.

ASP, .Net en JSP zijn frameworks. Wel Powershell noemen, maar geen (enkele vorm van) *nix shell scripting voor bijvoorbeeld Linux systeembeheerders. Nieuwere programmeertalen zoals Swift, Scala en Go ontbreken. Tip voor volgend jaar: pak de Tiobe index er bij en/of schrijf je expertpanel aan, in plaats van een 10 jaar oude lijst te blijven recyclen.
De vraag is of je minder of meer bent gaan verdienen en zodra je op een van de twee klikt dan moet je invullen met hoeveel.

Volkomen mee eens dat het onduidelijk is, ik moest het ook twee keer lezen.
Ik dacht dat tweakers meer op de vlaming ging werken. Dit is een volledig Nederlands onderzoek. Alle Belgen kunnen bij voorbaat al niet mee doen. Of moeten we bij provincie "Anders" invullen?

Ik had toch gehoopt dat de overname van De Persgroep jullie ook eens wat meer zouden afdalen naar de vlaamse regionen. Jammer, ik kan ook wel een extra salaris gebruiken.
Dit onderzoek richt zich inderdaad alleen op de Nederlandse markt. Als we ook België erbij zouden pakken, zouden we nooit representatieve uitspraken kunnen doen, omdat we dan onvoldoende respondenten zouden hebben. Het bereik van Tweakers in België is niet dermate groot dat de resultaten representatief zouden zijn en Intermediair en Nyenrode zijn in België zo mogelijk nog onbekender. We zouden het graag willen voor de duidelijkheid, maar die positie hebben we (nog?) niet.
Het bereik van Tweakers in België is niet dermate groot ....
Dat hou je op deze manier ook in stand, alleen mensen die wonen en werken in Nederland zijn welkom in deze enquete. Er wonen 6,5 miljoen mensen in Vlaanderen, daar zitten vast wel een paar techneuten tussen die interesse hebben in Tweakers. Maar wanneer ze dan keer op keer worden uitgesloten....
Volgens mij is dit een marktonderzoek onder de NL bevolking over werk & inkomen.
En omdat het onderzoek in opdracht van een zusterbedrijf wordt gedaan, is het voor de IT doelgroep uitgebreidt, zodat wat meer informatie eruit te halen is.

Het lijkt me dat in België er een apart onderzoek wordt uitgevoerd.
Volgens mij is dit een marktonderzoek onder de NL bevolking over werk & inkomen.
En dat is toch zo jammer! Nederland en België delen een grens en zitten beiden in de EU, maar even over de grens denken is zelfs in een marktonderzoek al teveel gevraagd. Vanuit Breda en omgeving, is Antwerp toch echt om de hoek en dat geldt andersom ook. Dus waarom niet over de grens gaan werken wanneer je daar beter kunt verdienen?

Ik woon in Brazilië maar zit voor m'n werk regelmatig in Europa en ook wel eens in Nederland (zoals vandaag). Of ik nu 8 uur op kantoor zit te werken, of 8 uur in het vliegtuig zit te werken, who cares? Het voordeel van het vliegtuig is dat ik niet wordt gestoord, m'n telefoon heeft dan geen bereik meer....

Denk toch niet zo klein, denk eens over de grens, het is daar zo leuk!
Eerlijk gezegd durf ik te twijfelen aan deze stelling. Dit vraagt om een nieuwe Poll op de homepage! :+
Ik dacht dit ook net. We kunnen België en Nederland weliswaar niet vergelijken, het belastingsysteem, loon en de eventuele bijdrages erop, hoe de voordelen alle aard verrekend worden ... zijn verschillend. + Je hebt ook nog eens de zelfstandigen en de bediendes wat opnieuw anders in elkaar zit.

Maar toch, het zou leuk zijn mocht er ook een Belgisch-onderzoek zijn.
Je kunt misschien niet volledig correct een Belgisch salaris met een Nederlandse salaris vergelijken (hoewel het misschien best wel interessant is om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen de landen), maar je kunt als Belg natuurlijk wel je salaris vergelijken met een andere Belg..
Tja, alle niet-IT'ers mogen ook niet meedoen. Het is nou niet echt alsof alleen Vlamingen zijn uitgesloten ;). Het is gewoon een wat specifieker onderzoek. Salarissen vergelijken met andere beroepsgroepen is een beetje zinloos, net als salarissen vergelijken met die uit België wegens een compleet ander loonstelsel. Het is dus niet zo gek dat je in feite niets hebt aan die gegevens.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 mei 2015 11:50]

Niet IT-ers mogen wel degelijk mee doen. Voor zover ik weet is het een onderzoek voor alle beroepen.

Ik neem daarbij aan dat ze inderdaad in de eerste plaats de vergelijking maken binnen een beroepsgroep.
Idd, ik zou in de eerste vraag toch even pijlen naar de nationaliteit vd deelnemer. Dat bespaart al een deel vervuilde resultaten :)
Daar is toch al gewoon een topic over in W&I, zie Wat verdient de ICT'er / GoT'er? (deel 12)

Zie het nut niet zo voor Tweakers om hier nog expliciet aan mee te doen anders dan het spammen van een Persgroep dochter

Zo'n onderzoek zegt ook veel minder dat het topic op GoT waar de salarissen nog in een juiste context geplaatst kunnen worden, een discussie kan lopen en de salarisgroei van een tweaker besproken kan worden

[Reactie gewijzigd door GrooV op 21 mei 2015 10:05]

Het zou veel makkelijker zijn als je op een website de details van jouw/een baan kon invullen (functie, aantal jaren ervaring, etc etc) en dan een net overzicht van de salarisen (gemiddeld, hoogste, laagste, secundaire voorwaarden, etc) kan zien. Dat gaat totaal niet in dat topic - moet ik een heel topic (en mogelijk zelfs vorige delen) gaan doorlezen om een goed overzicht te krijgen.

Ain't nobody got time for that!

Ik kan mij voorstellen dat met een website als intermediar dit wel mogelijk is, of dat tweakers iig een handig eindrapport publiceert.

[Reactie gewijzigd door -GSF-JohnDoe op 21 mei 2015 10:07]

Dit inderdaad! Als starter op de arbeidsmarkt is het best fijn als er een handig overzicht is wat ik kan verwachten/realistisch is voor mijn functiegroep! En wat de toekomstperspectieven zijn ;).
Die is er dus ook, al jaren! :)

http://www.mijnbeloning.nl/

Je bent even bezig met invullen, maar dan weet je precies waar je staat. Ze bewaren de gegevens zodat je na een jaar of wat opnieuw kan invullen. Je krijgt een dag of 2 erna een uitgebreide PDF waarin staat wat je doet tov je vakgenoten met vergelijkbare ervaring.
Zie het nut niet zo voor Tweakers om hier nog expliciet aan mee te doen anders dan het spammen van een Persgroep dochter
Vorig jaar kwam daar de achtergrond reviews: Wat verdient de ict'er? - Tweakers onderzoekt de arbeidsmarkt uit en dat leest imo makkelijker weg dan een langlopende topicserie :)
Dat achtergrond artikel heeft een salaris check. Helaas geeft dat ding aan dat ik "waarschijnlijk lieg" als ik mijn salaris invul......

Ook mis ik bij dit onderzoek de rollen aan de bovenkant van de ICT boom. Waar zijn rollen als CIO, CTO, CISO, Director (IT) Program Management en nog een hele zwik waar "IT-Managers" aan moeten rapporteren? Want een IT manager is een mid-level rol, geen top-level executive rol. (Zodra je een team aanstuurt ben je manager, een Directeur zal ook nog iets als P&L verantwoordelijkheid moeten hebben)

Maar goed, het onderzoek loopt bij mij vast zodra ik aangeef met welke programmeertalen ik gewerkt heb, dus helaas geen info van Humbug.
Elk jaar kan het anders zijn, en met betere methodes van het uitzoeken naar wat nou echt iedereen verdient in de ICT-wereld kan voor iemand de doorslag zijn of die wel of niet een MBO/HBO opleiding gaat volgen in de richting ICT.

Al ben je sowieso met een MBO opleiding +/- 2300 bruto salaris, wel in staat om toch nog eve de HBO opleiding te volgen in de avonde om net die +/- €3000 tot €3500,- te krijgen afhankelijk van welke functie en hoe lang je daar zit.

Dit heb ik uit jou topic teruggevonden!
Het is waar dat daar al een hele tijd een topic over is, maar toch acht ik het het wel nuttig om er een artikel over te maken. In het topic op het forum is het veelal toch informatie over individuen. Het onderzoek hier in zou je een algemener beeld kunnen geven wat de salarisbandbreedte is voor bepaalde functies binnen de ICT-wereld. Uiteraard zal het een en ander onderhevig zijn aan de invulling van een functie door een bedrijf maar op globaal vlak zal het wel in zicht geven.

Zelf heb ik in het verleden wel meegedaan aan beloningsonderzoeken van de De Breed & Partners, zie ook hier. Hier houden ze ook rekening met extra's en dergelijken en de resultaten hebben voor mij in het verleden wel meerwaarde gehad om te bepalen wat ik waard ben.
Ik begrijp niet dat mensen hier aan meewerken. Ik vind dat het niemand aangaat hoeveel ik verdien, en andersom boeit het me ook totaal niet wat een ander verdient. Als ik er goed van kan rondkomen dan is het toch prima?
Je vergelijkt toch sowieso appels met peren. De ene ICT-er is de andere niet. Een developer in Java verdient bijvoorbeeld meer dan een PHP of een .Net developer. Dat wordt allemaal niet meegenomen.
Er word in het onderzoek gevraagd naar de talen waarin je programmeert en hoeveel jaar werkervaring je er mee hebt. Verder zijn de resultaten anoniem.
Ja als followup op welke progammeertalen je beheerst, en je kunt hier geen 0 bij invullen. Terwijl ik voor de hobby ook nog wel eens programmeer in een taal die ik nog niet in mijn werk heb gebruikt en op school bijvoorbeeld java heb geleeerd waar ik na de opleiding niks meer mee heb gedaan.
Vooral die hobbytalen vond ik een probleem, best goed soms maar (offciëel) geen werkervaring.
Hoe weet je dat een Java developer meer verdient dan een PHP-er of een .Net engineer? Precies! Door daar onderzoek naar te doen. Dit is een manier om dat te doen. Als je de enquete had ingevuld, dan had je gezien dat dat weldegelijk wordt meegenomen.
Vergelijk je ook nooit prijzen van winkels, vliegtickets etc.? Als jij de eerste die je tegenkomt maar kan kopen is het prima?
Zeker de helft van dat formulier mag wel een 'weet niet' optie, en 80% mag wel toelichting, ik help graag mee, maar echt niet dat ik weet hoeveel procent van m'n salaris variabel is (wat betekend dat überhaupt) dus ik vul bij veel dingen maar gewoon 0 in, maar dat komt het onderzoek natuurlijk niet ten goede
Variabel betekend dat je bijvoorbeeld een bonus kan krijgen die afhankelijk is van bepaalde resultaten. Dan is je normale salaris 'vast' en de bonus het variabele gedeelte ;)
Variabel is je salaris als het afhankelijk is van het aantal uren of aantal producten of prestaties.
Soms is een 13e maand afhankelijk van het winst maken van je bedrijf. Dan is dat een variabele beloning.
Ah, duidelijk, dank voor de uitleg allebei :)
En hoe moet je hier omgaan met vakantiegeld en/of bonus en/of 13e maand?
Bij sommige werkgevers wordt dit nu standaard maandelijks uitgekeerd, bij anderen niet.

Daarmee wordt je maandelijkse bruto loon nogal beïnvloed.
Daarom wordt een salaris best op jaarbasis uitgedrukt, dat is de enige juiste manier om salarisen te vergelijken.

Ik heb geen heel hoog maandsalaris (nuja, nog altijd dik boven het gemiddelde) maar mijn jaarloon icm extra-legale voordelen is geweldig. Soieso scheelt 13de maand, vakantiegeld en bonus een hele slok op de borrel, als je dat per maand bekijkt is dat 1000€+ bruto per maand erbij.
Zit het bij je (vaste) maandelijkse inkomen heb je dus geen 13de maand/bonus.

Zit het er niet bij geef je aan dat je een 13de maand/bonus hebt.

Lijkt mij ;)
Als je gewoon software maakt (dus niet in opdracht), in welke branch ben je dan werkzaam :?

Dit zijn de keuzes:

Productie / industrie
Landbouw en visserij
Industrie (vervaardiging en bewerking)
Energie / NUTS
Delfstofwinning
Bouwnijverheid
Uitgeverijen, drukkerijen en reproductie van opgenomen media
Overig productie / industrie

Handel / distributie
Detailhandel
Groothandel
Horeca
Transport / opslag / logistiek
Overig handel

Overheid / not for profit
Onderwijs en wetenschap
Rijksoverheid
Provinciale overheid
Gemeentelijke overheid
Waterschap
Gezondheidszorg / welzijn
Overige zorg
Rechtelijke macht
Overig not for profit

Dienstverlening
Bank en verzekeringswezen / financiële instellingen / financiële dienstverlening
Makelaardij / vastgoed
Onderhoud en reparatie
Juridische sector / rechtskundige dienstverlening
Automatisering / ICT / internet
Advies / consultancy
Reclame / media / PR / communicatie
Marktonderzoek
Recreatie / sport / toerisme
Uitzend / Werving en Selectie / Human Resources
Overige zakelijke dienstverlening

8)7
'Automatisering / ICT / internet' heb ik ingevuld. Klinkt een beetje oubollig maar komt het dichtste in de buurt :)
Ja maar ik heb dan vooral moeite met het kopje "dienstverlening". Wat dat betreft is het meer "productie", in een iets bredere zin van het woord.

Nou ben ik zelf gamedeveloper, weldegelijk de dienstverlening weliswaar, maar wat is dat dan, "recreatie / sport / toerisme"? 8)7
Het lijkt ingedeeld aan de hand van deze vier sectoren. Dat er dan binnen ons ICT-hokje nog zo'n enorme diversiteit is hebben ze op macro-economisch niveau geen boodschap aan helaas :P
Ook maar even ingevuld. Er staan alleen wel vervelend veel dubbele vragen in. Zal wel voor controle zijn vermoed ik...
Ja, ik heb het gevoel dat ik 10x heb gezegd of ik hebberig ben, de leiding wil en graag wil samenwerken
Als zzp'er heb ik meerdere opdrachten, met verschillende functies in meerdere branches. Je kunt er maar 1 opgeven.

Nu hangt hij op 84%, niveau en aantal jaren ervaring per programmeertaal
Kom hier met geen mogelijkheid voorbij. 24 programmeertalen ingevuld, netjes de niveaus erbij
gezet en alle jaren ervaringen per taal ingevuld. Pfff. Laat maar dan.
edit:

vastlopen toegevoegd

[Reactie gewijzigd door N0stradamus op 21 mei 2015 11:39]

Een stap terug gaan en minder talen kiezen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee