Door Wilbert de Vries

Tweakers en CGI organiseren game-avond met bordspellen

12-02-2015 • 08:00

115 Linkedin

In samenwerking met it-dienstverlener CGI houdt Tweakers op donderdag 5 maart een game-avond voor engineers en softwaredevelopers. Dit keer eens geen Quake 3, UT2004 of Counter Strike, maar ouderwetse bordspellen als Kolonisten van Catan, Carcassonne en Risk.

Het evenement vindt plaats op het kantoor van Tweakers in Amsterdam-Noord en is bedoeld voor it-engineers en softwaredevelopers. Tweakers en CGI zorgen voor een hapje en drankje, en uiteraard de bordspellen. Van de deelnemers wordt enkel verwacht dat ze hun goede humeur meenemen.

In totaal hebben we plek voor maximaal zestig tweakers. Aanmelden voor deze bordspellenavond kan op deze speciale actiepagina. Op die pagina vernemen we trouwens ook graag welke bordspellen jij graag aanwezig ziet om te kunnen spelen.

De zestig gelukkigen, die willekeurig uit de aanmelders worden geselecteerd, zijn op die avond welkom vanaf 17.30 uur. Tussen 18 en 22.30 uur kan er gespeeld worden. Er zijn twee korte pauzes, waarin CGI en Tweakers een powerpraatje verzorgen.

Programma

 • 17.30 Inloop met hapje en drankje
 • 18.00 Let’s play
 • 19.30 Powerbreak: ‘Werken in de ruimte’, door CGI
  De ontwikkelingen in de ruimtevaart volgen elkaar snel op. CGI levert hieraan een grote bijdrage. CGI Members vanuit de ‘Space divisie’ vertellen jullie graag hoe ze internationaal zijn ingezet om hard- en software voor Ground Control Centers te beheren en hoe zij voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA nieuwe functionaliteit implementeren. En wellicht neemt CGI zijn eigen raket mee.
 • 20.00 Let’s play again
 • 21.00 Powerbreak: 'Techniek, hosting en ontwikkeling Tweakers', door Tweakers
  Met 600.000 geregistreerde gebruikers die gezamenlijk zorgen voor 100.000.000 page-views per maand kun je niet langer een servertje met Apache, PHP en MySQL op je zolderkamertje zetten. Tweakers heeft in de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd in een professionele serveromgeving. Met project Phoenix draait Tweakers volledig redundant op diverse platforms en technieken. Jeroen Groeneweg, developer bij Tweakers, neemt je in vogelvlucht mee langs de achterliggende techniek, hosting en ontwikkeling van Tweakers.
 • 21.30 Let’s play - final part
 • 22.30 Laatste drankje

Spelregels

 • Deelname is voorbehouden aan geregistreerde bezoekers van Tweakers
 • Je kunt op 5 maart voor 18 uur op Tweakers HQ zijn
 • Aanmelden kan tot en met 22 februari op deze pagina
 • De winnaars krijgen uiterlijk op 24 februari bericht
 • Het evenement is recruitervrij

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (115)

Wijzig sortering
Leuk initiatief. Echt! En echt verslavend.

Er zijn, naar mijn mening, veeeeel betere spellen dan Risk en Catan (Catan was voor mij wel de entrance voor bordspellen, maar na Puerto Rico, Stenen Tijdperk, Machiavelli, Dominion, Sheriff of Nottingham, Sushi Go, etc speel je nooit meer Catan). Met beter bedoel ik niet moeilijker (sommige zijn wel wat zwaarder), maar kort, en hoog 'nog een keer' gehalte. En vooral, meer strategie, meer keuzes ipv dobbelen en doen (a la monopoly). Ticket to Ride is een zeer goede entry-level spel, oogt simpel maar is vreselijk strategisch als je op het scherp van de snede speelt.

Risk heeft een hoog 'terug in de studenten tijd toen we laveloos op de bank lagen' gehalte...Echt leuk, toen, maar nu niet meer...
Kijk eens op Boardgamegeek, You tube Dice Tower channel....je raakt snel besmet.
Stenen Tijdperk is briljant. Met de uitbreiding en 5 spelers ben je zo 4 uur verder.
Legenden van Andor vind ik van dit moment waarschijnlijk het beste spel.
Maar voor een potje 1830 kun je me ook zo wakker maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 12 februari 2015 09:20]

Helemaal van deze tijd is 'Cards against humanity'. Een bord/kaartspel met de focus op zwarte humor.

btw, Risk outdated noemen is imo een rare opmerking. Dat is een tijdloos spel.
btw, Risk outdated noemen is imo een rare opmerking. Dat is een tijdloos spel.
Het is tijdloos in de zin dat het concept al zolang meegaat; en dat iedereen het wel kent, heeft gespeeld, of misschien zelfs nog wel steeds speelt. Maar in termen van hoe de spelers het tegen elkaar opnemen, en met welke middelen, is het spel prehistorisch. Het is van den gekke om letterlijk urenlang alleen maar dobbelstenen te moeten gooien om zo je doelen te bereiken. Er zijn veel andere spellen die hetzelfde concept nemen, maar het intenser, sneller, en intelligenter uitwerken.

Nexus Ops houdt het elkaar de pan inhakken met dobbelstenen in ere, en doet ook aan geheime opdrachten, maar is dan wel in 45 tot 60 minuten klaar.

Small World geeft je een vast aantal units om mee aan te vallen en uit te breiden (en herhaalt dat ook nog eens een paar keer); gebruikt voor gevechten geen dobbelstenen; en geeft de spelers elke keer dat ze een nieuwe set units krijgen een tweetal speciale mogelijkheden. In 60 tot 90 minuten klaar.

A Brief History of the World geeft je het 'wereldkaartgevoel' van Risk compleet met allerhande historische beschavingen, met een gevechtssysteem dat het houdt tussen Risk en Small World in. Is in 2 uur gespeeld, en houdt iedereen door het doorlopende puntensysteem in het spel.

Quantum gebruikt dobbelstenen op een hele aparte manier: het zijn futurische quantumschepen die zichzelf door quantumtunneling in andere scheepsvormen kunnen veranderen. En dat doe je door... het gooien van diezelfde dobbelstenen. Snel verplaatsen en vechten, waarbij spelers door het doen van onderzoek speciale mogelijkheden aan hun arsenaal kunnen toevoegen. In een uurtje gepiept.

Rattus is een ietwat macaber kussengevecht met de Zwarte Dood als onderwerp: je probeert spelers zoveel mogelijk ratten (en dus de pest) toe te spelen, en kunt ondertussen door karakterkaarten (waarvan er nu tientallen zijn) tijdelijk de regels in je eigen voordeel ombuigen om zo het toeval te omzeilen. In een half uur klaar.

En ga zo maar door. Stuk voor stuk spellen met een Risk-achtergrond die altijd in een redelijk tijdsbestek zijn afgelopen, ook nog eens wat anders van het menselijk brein verlangen dan controleren wat de pRNG voor de tigste keer oplevert, en iedereen bij het spel betrokken houden.

Ik ben enigszins bordspellengek, dat moge duidelijk zijn. Bordspellen hebben mijn interesse voor computerspellen tot ongeveer 0 doen zakken omdat er veel meer spel in een bordspel zit. Dat gezegd zijn computerspellen in andere opzichten duidelijk in het voordeel, maar vooralsnog is het aantal titels dat het beste van beide werelden weet te combineren op de vingers van één hand te tellen.

[Reactie gewijzigd door cymric op 13 februari 2015 10:32]

Voor de liefhebbers van een avondje of dag bordspellen in Amsterdam: neem eens een kijkje bij Spellenclub Amsterdice. Meer informatie vind je ook op de facebook pagina van Amsterdice.
Iedereen is welkom!
Ook leuk zijn onze eigen "geeks and games" avonden van AmsterdamPHP. Eveneens een hele avond bordgames en dat om de 2 maanden. De eerste waren i.i.g. een groot succes. Hier geld ook dat er voornamelijk developers aanwezig zijn al is dit geen vereiste. Meedoen is zo simpel als onze meetup joinen en op tijd RSVP'n. Zie: http://www.meetup.com/AmsterdamPHP/ Ook enkele devvers van Tweakers zijn hier regelmatig te vinden ;)
Ik ben het helemaal met je eens dat er een rijke wereld van nieuwe bordspellen bestaat die vaak hartstikke goed in elkaar zitten en tof zijn om te spelen.

Maar Risk is ook nog altijd een topper wat mij betreft, hoor :P
Probeer eens Shadows of Brimstone :)
Ben zelf ook bezig met een website met nieuws en reviews.
Zoals je al aangeeft ook besmet met het bordspellen virus.
Ik mis de co-op optie! b.v. Pandemie en Fire Rescue! En er zijn nog veel meer hele leuke co-op bordspellen.

Samen aan tafel tegen het spel knokken waarbij de 'AI' vaak beter is dan in hun digitale tegenhangers ;)
Archipelago is ook erg leuk. Veel meer te doen dan in Catan en door de verschillende objectives ook veel variatie iedere keer.

We zijn de tijd van de simpele bordspelletjes als monopolie en risk al lang voorbij. Er zijn zo veel vette spellen.
Zeker eens. Maar Machiavelli, Sushi Go en Sherrif of Nottingham staan zeker niet hoog op mijn lijst. Istanbul zou je zeker eens moeten proberen, of Small World.

Als ik Risk al eens weer zou spelen, zou ik Risk Legacy doen, dat lijkt me echt lachen.

Daarnaast heb ik Pathfinder ACG + alle adventure decks gekocht, maar ik zoek nog de juiste groep om de gehele adventure path te spelen... Met z'n 2en lijkt het me te saai, en met z'n 6en lijkt me te veel.

Kortom: too many boardgames to play, too little time!
Ben het met je eens, maar laats toch weer catan, en dan het basis spel, uit de kast gepakt om het met de kinderen (6 & 8) te gaan spelen. Voor hun is het een leuke uitdaging, waardoor ik het zelf ook weer een leuk spel vindt.

Risk is inderdaad terug in de tijd, een veel minder tacties
Amsterdam is een beetje uit de buurt voor mij, maar ik wil wel een tip geven voor een spel: 7 Wonders. Spelers moeten een stad bouwen (met mogelijk wereld wonder). Belangrijkste elementen van het spel: strategie, resource management en kaarten 'draften'. Speler moeten rekening houden met de kaarten die ze doorgeven aan de andere spelers en wat de strategieën van de andere spelers.
Het spel is niet te complex, duurt niet te lang en is te spelen met 7 spelers (8 met uitbreidingen).
Zou je kunnen uitleggen hoe je ticket to ride strategischer kunt spelen? Zijn daar echt meer spelers voor nodig? Als ik met 2 of 3 mensen speel liggen we elkaar door het grote speelveld nauwelijks in de weg, ook als we de stations afschaffen..
Als je van een wat complexer spel houdt met veel keuzes dan kan ik Agricola aanraden.
Leuk idee, vraagje worden de powerbreaks opgenomen en later op het net geplaatst. Ben zelf erg nieuwsgierig hoe de achterkant van tweakers der uit ziet. Thnx
Dat kan :) Er zijn diverse achtergrond artikelen geschreven door en voor Tweakers over de werking van o.a. onze Java engine, ons responsive design, het verdienmodel en onze serveromgeving/hosting. Om maar even wat leesvoer hieromtrent op te dreunen zie:

Tweakers Java Backend
reviews: Tweakers 7: waarom een eigen Java-back-end?

Tweakers Serverbeheer Phoenix
reviews: Tweakers.net-serverbeheer: Phoenix

Geheugenbeheer in Java bij Tweakers.net
reviews: Praktisch geheugenbeheer in Java bij Tweakers.net

Responsive desgin bij Tweakers
reviews: Responsive web design: Tweakers-rwd onder de loep

Verdienmodel Tweakers
http://tweakers.net/info/over_tweakers/verdienmodel

Mocht je nog meer interesse hebben of gewoon geen zin hebben om te lezen, zijn er ook nog video opnames gemaakt van een soortgelijke talk afgelopen jaar in Leuven. Zie daarvoor:

Achtergrond Tweakers door Wilbert de Vries
https://www.youtube.com/watch?v=M32jtyEQv5E

Serverbeheer en Hosting Tweakers door Jeroen Groeneweg
https://www.youtube.com/watch?v=AKvBBaAXCow
Met bijbehorende presentatie: http://tweakers.dutchdevelopers.net/#/splashscreen

ps: de aankomende powerbreaks worden voor zover ik weet niet opgenomen. Mocht hier behoefte aan zijn zal ik nakijken of dat geregeld kan worden.

[Reactie gewijzigd door Inspector op 13 februari 2015 08:24]

Bedankt voor de moeite, voorlopig ben ik hier wel zoet mee.
Leuke bait. De relatie met ruimtevaart zie ik niet zo. Zijn er eigenlijk wel bordspelen die iets met space doen?
Galaxy of Trian; Carcasonne in de ruimte. Heb 'm vorig jaar via een kickstarter op de kop getitk. Ik vind hem echt heel leuk .
https://www.kickstarter.c...118278224/galaxy-of-trian
http://www.galaxyoftrian.com/?page_id=567

FireFly: Een game die de serie vrij nauw volgt, waarbij het vooral gaat om missies tussen diversie planeten en planetenstelsels
http://www.fireflythegame.com

En dan heb ik nog wel een keertje Kosmonauts gespeeld, een spelletje waarbij je planeten moet bezoeken en brandstof moet verzamelen.
http://boardgamegeek.com/boardgame/117854/kosmonauts

Battle Star Galactica zoals hierboven genoemd is ook best populair, maar vind er zelf eigenlijk geen klap aan.

Star Realms is ook nog wel een leuke (al is dat thema nog redelijk vervangbaar als je zou willen). http://www.starrealms.com
ook de online versie daarvan is best leuk.
Dat is de 2-speler variant. proatjeboksem heeft het over een 4-speler variant en die is niet in Nederland uitgekomen.
ik heb deze versie met uitbreiding en die is tot max 6 spelers te spelen
http://www.catan.com/game/starfarers-catan
Mooie game, ook eens gespeeld maar helaas niet in t Nederlands beschikbaar. Dat er ook n uitbreiding was voor 6 spelers wist ik niet :)
In het engels is toch niet zo'n probleem :)
Voor mij niet maar m'n vrouw vindt dat niet fijn.
jazeker ! bij een kennis ook eens battlestar galactica bordspel gespeeld, was best vermakelijk !
Space Alert! Vet spel
Space Alert, Galaxy Trucker, Battlestar Galactica, Star Realms, Race for the Galaxy, Space Cadets, Gravwell...stuk voor stuk goede spellen!
Race for the Galaxy \o/
Is 1,5, 1, 1 uur voldoende om een bordspel-potje uit te kunnen spelen?
niet als je carcassonne gaat spelen met alle uitbreidingen. beste bord spel ever vind ik dat
Ik denk dat je een paar spellen nog niet gespeeld hebt :-)
dat zal gerust maar ik vind carcassonne erg leuk, je kan mensen echt leuk irriteren in dat spel :)
Ik vind Carcassonne MET uitbreidingen ook leuk (zonder niet zo)!! Irriteren leuk? (vind ik ook leuk) Ticket-to-Ride zal je ook aanspreken, Europa met uitbreidingen dan of Nederlandse kaart!, de basis is wat simpel. Het bijzondere van die spel is de kinderlijke eenvoud in combinatie met de diepgang - mits voor de winst gespeeld wordt.
ja in dat spel kan je 'leuk' mensen irriteren :) leuk om stukjes zo neer te leggen dat ze hun stad niet af kunnen bouwen en dergelijke :D
Dat zat ik me ook af te vragen, zeker met meer dan 2 spelers wordt dat toch echt wel erg krap.
Met Risk zit je misschien net met je eerste aanval? haha
risk met 4 goed spelende spelers hoeft nooit op te houden. zolang de nummers 2,3,4 de nummer 1 aanvallen blijft het altijd in balans.
Dan heb je een totale speeltijd van 3,5 uur. Voor Risk is dat misschien een beetje krap, maar voor kolonisten en zeker voor carcasonne is dat geen probleem.
Nadeel hiervan is dan wel dat je een vast groepje en spel hebt voor de avond.. en niet even kan switchen.

Ik had er een dag van gemaakt ipv avond.
Carcassonne zonder uitbreidingen kan in 45 min.... De andere genoemde spellen duren zeker langer, maar ook een standaard Catan kan in de beschikbare tijd makkelijk.
Inderdaad, veel te krap naar mijn idee. Zeker gezien de reële kans op mensen met Analysis Paralysis in diverse groepen.
Er zijn wel goede bordspellen die prima te doen zijn in die tijd of nog sneller.
Bijvoorbeeld Ra of Take 5 of LoveLetter
Om je vraag over de korte tijd te beantwoorden...

Vorig jaar heb ik Dominion ontdekt. Nu heb ik ondertussen zelf de basis versie en 2 uitbereidingen (Welvaart & Alchemisten). Echt een zalig spel dat iedereen op korte tijd kan aanleren en ideaal voor korte sessies. (al zal je bij de eerste keer natuurlijk wat langer nodig hebben maar dat is bij ieder spel zo). Het is leuk voor casual spelers en voor mensen die een speciale strategie willen bedenken, en dat kan in hetzelfde spel! Je moet wel de kaarten gebruiken met veel interactie met andere spelers want anders is iedereen teveel met z'n eigen spel bezig, dat is zowat het enige minpuntje (aka, je hebt uitbereidingen nodig om het echt interessant te maken)

Ook een van de weinig games die je ook met 2 kan spelen!
Een aanrader!

Ook top dat boardgames wat aandacht krijgen op de tweakers frontpage!

[Reactie gewijzigd door Inrage op 12 februari 2015 09:38]

Gave actie! Jammer dat het in Amsterdam is. Hopelijk worden er in de toekomst dit soort acties ook wat meer richting het zuiden georganiseerd.
Ik heb liever dat er een kantoor wordt geopend in het zuiden :)
Echter denk ik dat er altijd wel genoeg aanmeldingen zullen zijn als de locatie Amsterdam is.
Af en toe vind ik het geen probleem om even op en neer naar Amsterdam te reizen vanuit Eindhoven (Buildfest, Tweakers Awards en een speciale toekomstvisie dag). Ik vind het alleen jammer dat ik niet bij veel events aanwezig kan zijn vanwege de afstand en tijdstip. Bijna alle events die op Tweakers voorbij komen (niet alleen van Tweakers zelf, maar ook Advertorials), worden gehouden in Amsterdam/randstad. Wat mij betreft maar dit ook wel eens in de lichtstad/technologie stad gehouden worden (Eindhoven). Om het voor de organisatie makkelijker te houden, is Utrecht ook een mooi centraal punt.
Vanuit Eindhoven is het inderdaad nog wel eens te doen. Ik kom vanuit Maastricht dus dan moet je er nog een uurtje extra reistijd bij optellen. Mocht zo'n event in Eindhoven georganiseerd worden dan wil ik zeker wel eens komen.
Ik heb uw wensen genoteerd. :)

Laat maar weten wat je er van vind: Moet Tweakers ook iets organiseren buiten de Randstad?

[Reactie gewijzigd door zeef op 12 februari 2015 14:25]

Het hoofdkantoor van CGI staat in Rotterdam.
Misschien dat daar nog iets mee te regelen valt?
Leuk idee! Van 18.00 tot 22.30 is natuurlijk wel een beetje kort voor een spelletje risk ;)
Haha, dat is het eerste wat in me op kwam toen ik dit las. Meestal duurt het toch wel een uur of 2-3 als je met 4 man speelt.
Ach das nog niks, axis & allies, anyone?
Dan heb je een lang weekend nodig...
Waarom enkel voor Engineers en softwareontwikkelaars? Komt de rest en andere keer aan de beurt?
Omdat CGI sponsort en graag op deze manier in contact met je wil komen zodat ze interessante mensen eruit kunnen pikken en proberen een baan aan te bieden. Ze organiseren zoiets niet enkel uit goedheid, maar ook een beetje uit commercieel belang. ;)

Niks mis mee, maar het is wel een beetje verdekt opgesteld in deze tekst. Iets opener dat je alleen engineers wilt hebben omdat enkel zij interessant zijn zou wel eerlijker over komen.
Volgens mij staat er als laatste zin: Het evenement is recruitersvrij.....
Tja, misschien zijn er geen recruiters aanwezig, maar er vindt geheid recruitment plaats. Geen probleem natuurlijk en wel te verwachten. Voor niks gaat de zon op.
Dit hele evenement ruikt naar recruitment... van eisen stellen aan wie er komt tot "powerpraatjes". Beetje hypocriet om dan te zeggen dat het recruitervrij is, tenzij ze bedoelen dat recruits van andere bedrijven niet gewenst zijn.
"Tweakers heeft in de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd in een professionele serveromgeving. Met project Phoenix draait Tweakers volledig redundant op diverse platforms en technieken. Jeroen Groeneweg, developer bij Tweakers, neemt je in vogelvlucht mee langs de achterliggende techniek, hosting en ontwikkeling van Tweakers."

Over hoe de techniek bij tweakers werkt zou ik ook wel eens in een leuke video of artikel willen zien / lezen. :D
Zie mijn opmerking op Hunter! Inspector in 'plan: Tweakers en CGI organiseren game-avond met bordspellen'

Dat zou toch een redelijk beeld moeten geven ;)
Goed bezig zo op de vrijdag :D
Hmm... Dat ziet er uit als de oude Talisman!
4th edition (de doos staat in de rechter bovenhoek), heerlijk spel.
Vergeet Hoogspanning niet te regelen, extra leuk voor engineers ;)

http://www.999games.nl/spel/hoogspanning
Ja! Hoogspanning! Wel goed hoofdrekenen voordat je grondstoffen gaat kopen, he? Hou je nog genoeg geld over voor een centrale en een stad-aansluiting? :*)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee