Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers zet gebruikersreviews van de maand in de schijnwerpers

05-05-2014 • 15:56

32 Linkedin

Uitmuntende review Dagelijks klimmen honderden bezoekers van Tweakers in de pen om hun mening over en ervaringen met producten te beschrijven. Sommigen houden het bij beschrijvingen in tekst, anderen voorzien hun recensies van benchmarks, uitgebreid fotomateriaal en ander testwerk. Tussen al deze besprekingen zitten veel pareltjes die duizenden pageviews en honderden reacties krijgen. Hoewel lezers de userreviews dus prima weten te vinden, vond Tweakers het tijd om de beste userreviews eens extra in het zonnetje te zetten.

Elk begin van de maand laten we de community daarom via het forum de beste userreview van de maand kiezen. Doel is om tot een top vijf te komen, waarbij de winnaar kans maakt om op het einde van het jaar tot gebruikersreview van het jaar verkozen te worden. Alle vijf userreviews worden halverwege de maand via een artikel op de frontpage extra onder de aandacht gebracht. Het kan gaan om reviews waarin veel tijd is gestoken, die uitblinken op een bepaald onderdeel, die een bijzonder product behandelen, uitzonderlijk goed geschreven zijn, enzovoorts.

Niet alleen reviews worden in die maandelijkse artikelen in de schijnwerper gezet, maar ook andere top-content van de gebruikers. Ook via Tweakblogs, topicstarts, reacties en op andere plekken op de site weten tweakers hun kennis en kunde op soms indrukwekkende wijze te delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eigen buy guides, beschrijvingen van projecten zoals casemods en uitgebreide reacties met een hoge informatiedichtheid.

Om af te trappen hebben we de topics geopend waarop de beste userreviews van april gekozen kunnen worden en waarbij inzendingen voor mei vast aangedragen kunnen worden. In de desbetreffende topics kunnen ook de andere soorten content naar voren geschoven worden.

Update woensdag, 14.00: De tweaker die een userreview van de maand schrijft, krijgt een bannervrij abonnement voor 6 maanden en hij of zij mag een maand lang de aanduiding 'Reviewer van de maand' dragen.

Reacties (32)

Wijzig sortering
Volgende stap een partnerprogramma zoals YouTube kent waarbij per een X aantal views wordt uitbetaald? ;) Goede zet dit, meeste mensen schrijven de reviews niet voor de views, maar het voelt toch goed om gewaardeerd te worden!
Betaling is nu niet de drijfveer voor het schrijven van een userreview en het lijkt me ook niet de bedoeling dat dit het geval gaat zijn. Dat brengt ook allerlei ongewenste gevolgen met zich mee zoals mensen die hun review gaan lopen spammen, nepreviews enzovoorts.

Met bovenstaande actie willen we het bestaande enthousiasme voor het schrijven een duw in de rug geven en een blijk van waardering geven. Om het wat zichtbaarder te maken krijgt de reviewer van de maand deze aanduiding bij zijn naam en als 'beloning' krijgt hij of zij een bannervrij abo.
Niet alles hoeft altijd om geld te gaan. Gewoon waardering voor wat je gedaan hebt is ook al heel fijn :)
Dat klopt, maar tweakers verdient wel weer geld aan die reviews, dus dan lijkt het me niet geheel onredelijk dat diegene daar ook een deel van terugziet toch?
Daar zit wel wat in. Maar is een review die belangeloos geplaatst wordt niet waardevoller dan 1 die er staat omdat er aan verdiend wordt? Geen idee of dat zo is hoor maar ik kan me voorstellen als mensen het om het geld gaan doen dat ze met een andere intentie de reviews gaan plaatsen.
Misschien wel, maar tweakers ontvangt geld doordat mensen naar die review kijken en daarbij dus advertentieinkomsten ontvangen, ookal is hij belangeloos geschreven, ik vind wel dat tweakers er wat tegenover moet stellen.
Tweakers in een interactieve site waar je gratis nieuws kan lezen, welke een forum en reviews welke door betaalde medewerkers gemaakt zijn aanbieden. Ze bieden gratis nieuws aan en er zit een aardige infra achter welke constant beheerd moet worden.

Mensen vinden het leuk om reviews te delen en andere om ze te lezen. Andere vinden het leuk om blogs te schrijven en daar commentaar op te lezen. Tweakers biedt dit allemaal voor niets, terwijl er redelijk wat kosten gemaakt moeten worden.

Tuurlijk ontvangt het bedrijf achter Tweakers ook geld door reclames, maar met jouw redenatie moet je ook forum leden met veel zinnige (openings)posts en actieve en goede bloggers gaan belonen met geld. Een beetje overdreven en een verkeerde drijfveer voor de personen in mijn ogen. Dan vind ik een actie als deze, waar een review in de schijnwerpers worden geplaatst of een prijsvraag leuker.
Voor niets gaat de zon op, ook bij Tweakers ! _/-\o_
Niet echt, want als je geld krijgt voor een +2 of +3 review moet je gewoon een goede review schrijven, wat de motivatie ook is. Ik ben voor.
Dat zou zo zijn als het geld bij Tweakers over de plinten heen zou klotsen. Dat is zeker niet het geval en bovendien krijgen we als community er genoeg voor terug. De gehele infrastructuur moet ook ontwikkeld en onderhouden worden.
Tweakers zijn niet verplicht om reviews te schrijven, ik zelf doe het wel maar dat is meer omdat ik op die manier ook mijn ervaringen over bijvoorbeeld mijn smartphone kan delen.

De laatste review die ik schreef ging over de productreview: Seagate Expansion Desktop 2TB Zwart review door Diqiu-Long .
Klinkt allemaal heel lief, maar ik vraag me dan toch af wat de motieven zijn. Adverteerders laten zien dat producten uitgebreid gereviewd worden en dan makkelijker laten betalen om daar een directe link naar de webshop weg te zetten om het te kopen?

Sorry, ben van nature érg wantrouwend. }>
We hebben sinds kort een pagina waarop we uitleggen hoe we ons geld verdienen. Hopelijk snap je na het lezen van die pagina beter op welke manier we proberen geld te verdienen. De pagina vind je op http://tweakers.net/info/over_tweakers/verdienmodel
Ehm, nee. Onze adverteerders weten al dat je bij Tweakers ontzettend goede, uitgebreide en eerlijke user reviews kunt vinden. Daar hoeven we het niet voor te doen.

We zijn als Tweakers ontzettend trots dat dergelijke reviews op de site worden geplaatst, en willen graag soms een of meerdere extra in de spotlight zetten. Zie het is blijk van waardering.

De wederkerigheid die er is op Tweakers (jij vertelt mij belangeloos wat over iets waar ik weinig van afweet, en ik vertel belangeloos iets waar ik veel van weet) is ontzettend tof, de pareltjes mogen best ff shinen op de frontpage bovenaan ;)
Misschien een idee om sommige auteurs van die reviews (bijv CLB, of wat zijn naam ook is) te belonen met wat karma of een bannervrij abbo voor een jaar.
Karma krijg je sowieso voor het schrijven van een goede review. Je mag imho wel een extra bakje krijgen als je in de schijnwerpers komt te staan. Een gratis abo'tje is ook een erg leuk idee :)
Bannervrij vergeven is een goede suggestie die we hebben overgenomen. Hoewel dit niet direct de aanleiding zal zij voor mensen om ineens massaal uitgebreide reviews te schrijven (daar is het ook niet voor bedoeld) zal het voor sommigen misschien wel een stimulans zijn er net wat meer werk in te steken en het is in ieder geval een duidelijke blijk van waardering van onze kant.
Wat een leuke actie. Vind reviews maken 1 van de leukste dingen om te doen, en hoop vooral dat op deze wijze meer mensen worden gedreven om op user content toe te voegen aan deze site, frontpage/officieele reviews zijn natuurlijk voor veel producten niet te vinden, en juist de uitgebreide gebruikerservaringen helpen mij regelmatig met het kiezen van het juiste product.

Zelfs korte verhaaltjes met een paar fotos zijn vaak al een grote hulp, hoop zeker dat er meer focus komt te liggen op dit onderdeel van t.net :D
Zeker goede actie dit. Geeft in ieder geval een beetje extra stimulans om een goede review te schrijven. Is al tijden zo dat als je niet een heel populair product test je review nauwelijks aandacht krijgt en hooguit een paar duizend views. Dit zou daar wel wat bij kunnen helpen.

Zo vind ik zelf mijn beste review die van de MSI GT683R-231NL, maar die heeft nog geen 5000 views. Achteraf gezien vind ik dat dan niet echt de moeite waard, aangezien ik daar tientallen uren werk in heb zitten. Best frustrerend ook dat de redactionele review van diezelfde laptop bijna 100.000 views krijgt.

Dat gebrek aan aandacht voor gebruikersreviews en het feit dat er lastig aan te verdienen is zijn de belangrijkste redenen voor mij geweest om te stoppen met reviewen. Verder vind ik de opmaakopties van gebruikersreviews zeer beperkt.

Het hielp al dat een aantal jaar terug de anchor- en jump-tags zijn toegevoegd aan gebruikersreviews, zodat je in ieder geval bovenaan een inhoudsopgave kon maken. Maar een pagina-indeling is nog steeds niet mogelijk. Met 620 pixels breedte (wat aantal jaar terug zelfs maar 575 pixels was) worden reviews dan al snel heel erg lang.

Een eigen site maken lost dat laatste probleem wel op, maar voordat je daar aan kan verdienen ben je ook jaren verder. Fabrikanten betalen je sowieso nooit voor het reviewen. Je kan ook niet meteen geld gaan vragen voor je reviews en advertenties schrikken ook af (vind ik tenminste). Prad.de heeft wel een goed verdienmodel (geld vragen voor de nieuwste reviews en ze later gratis aanbieden), maar dat hebben ze ook pas jaren later ingevoerd toen ze al een goede naam hadden.
Ik vind het een goed idee om gebruikers die iets speciaals bijdragen in het zonnetje te zetten. Maar als je reviewer van het jaar wordt vindt ik wel dat er iets mag verbonden worden, een attentje voor de moeite ofzo. Maar dat is mijn mening.
reviewer van het jaar 1 eitje naar een event samen met de tweakers crew is hem/haar keuze gebied. lijkt me wel leuk
Je zou sowieso de top 5 of 10 van elke maand wel mogen belonen. Jullie werken ook niet voor niks.
Of nog beter, maak er een wedstrijd van. Dat je de top vijf van de maand op de voorpagina laat zien en dat aan het einde van de maand de top drie met de meeste stemmen een presentje geeft. EN de reviewer van het jaar een echte beloning in de vorm van een mooie gadget ofzo.
Worden reviews die voor april zijn geschreven ook nog meegenomen in de verkiezing van gebruikersreview van het jaar?

Bedoel dan bijvoorbeeld deze review die in februari geschreven is.

[Reactie gewijzigd door Mindpower op 5 mei 2014 17:15]

Goed initiatief! Er zijn inderdaad vele gebruikersreviews die meer vertellen dan de meeste 'gerenommeerde' review-sites (durven te) zeggen. Daarnaast gaan reviews van een gebruiker vaak veel dieper in de materie dan de oppervlakkige reviews die ik soms voorbij zie komen.

[Reactie gewijzigd door DeathMaster op 5 mei 2014 16:06]

Aangezien Tweakers een commercieel bedrijf is zou hier inderdaad best een aardige prestatie tegenover mogen staan, aangezien de reviews voor flink wat bezoekers/views en dus inkomsten voor zowel Tweakers als de producten van hard- en software zorgen.

Is dit niet te regelen met hard- en softwareleveranciers of iets dergelijks? :)
Ha zéér leuk! Heb deze middag mijn eerste review op Tweakers.net geschreven. :)
Prima actie wat mij betreft, ik moet bekennen dat in reviews echt niet alleen voor mezelf schrijf, want in dat geval zou in alleen maar dingen noteren die alleen voor mezelf interessant zijn. Echter probeer ik wel altijd meer te vertellen dan wat er doorgaans door redacteuren wordt geplaatst. Ik ben waarschijnlijk vrijer in wat ik kan/mag schrijven, maar ik wil vooral de reallife situatie laten zien.
Als ik mijn review dan eindelijk af heb, dan check ik wel regelmatig wat het aantal viewers zijn en of ik iets kan doen voor de mensen die een reactie achter laten.
Ok, nu snel weer verder met mijn volgende review ;)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee