Door Femme Taken

Architect

Tweakers 7: de puntjes op de i

22-10-2012 • 18:10

376 Linkedin

In de afgelopen dagen hebben we van onze gebruikers een enorme hoeveelheid feedback gekregen op de nieuwe site. Er werden ongeveer 600 bugmeldingen en featurerequests geplaatst in Lieve Devvers en op het artikel over de nieuwe site kwam een recordaantal van 2056 reacties. Alsof dat niet genoeg is, kwamen er ook nog meer dan 500 reacties binnen op de .plan van vrijdag en groeide het topic over de nieuwe lay-out in Lieve Adjes uit naar 3000 posts.

We zijn sinds de introductie dag en nacht bezig geweest om de reacties te lezen en ons karma op te krikken te reageren. De developers hebben hard doorgewerkt aan het verhelpen van de bugs. Hoewel we Tweakers 7 uitvoerig hebben getest, bleken er door de omvang van de site toch nog veel dingen niet goed te werken. Met het tempo waarin de bugs op dit moment uit de weg worden geruimd, functioneert de site echter binnenkort weer net zo robuust als voorheen.

Verder bleek al snel dat we de behoeften van onze powerusers flink hebben onderschat. In het forumtopic gaf zo'n 85 procent van hen aan de nieuwe site een verslechtering te vinden. Hoe je het ook bekijkt, dat is een dramatische score en we zijn goed wakker geschud. Inmiddels hebben we een duidelijk beeld van de belangrijkste verbeterpunten en hoe we deze kunnen oplossen. We hebben de volgende lijst opgesteld van functionaliteit die we op korte termijn gaan verbeteren of toevoegen:

Custom lay-out

Om de lay-out beter af te stemmen op lagere beeldschermresoluties en beter te kunnen voldoen aan persoonlijke voorkeuren zullen we de mogelijkheid introduceren om het contrast en het ruimtegebruik van de lay-out in een aantal stappen in te stellen. Dit zal gedeeltelijk automatisch gebeuren. Voor desktopbrowsers met een kleine viewport komt er een condensed lay-out, die minder witruimte en eventueel kleinere letters zal hebben. Gebruikers kunnen deze automatische instelling uitzetten en een eigen voorkeur kiezen.

Met de contrastinstelling zul je de witte achtergrond kunnen vervangen door een grijze, links en rechts van de content. Ook deze instelling kan standaard automatisch werken, zodat op beeldschermen met een hoge horizontale resolutie automatisch een grijze achtergrond wordt weergegeven. De grijstinten zullen wat donkerder gemaakt worden, zodat de algehele helderheid van het beeld minder wordt op beeldschermen die grijstinten relatief licht weergeven.

We verwachten in de loop van volgende week een oplossing te kunnen presenteren.

Zoeken in topics

Het zoekformulier in forumtopics wordt zo snel mogelijk aangepast om zoeken binnen topics weer mogelijk te maken. Voor het einde van het jaar wordt een nieuw ontwikkelde forumsearch geïntegreerd in onze java-engine. Forumtopics zullen dan ook weergegeven worden in de onderwerpomgevingen.

Tracker

Er wordt hoge prioriteit gegeven aan het maken en implementeren van een alternatief ontwerp voor de gefixeerde tracker. Op dit moment kan de tracker pas bij horizontale resoluties van meer dan 1500 pixels permanent weergegeven worden, omdat de hele site gecentreerd blijft. Het maken van een goed ontwerp voor een site die links of rechts uit het midden wordt geplaatst bij het fixeren van de tracker, kost meer ontwerp- en ontwikkeltijd. We denken aan een oplossing zoals in de onderstaande mock-up. Dit ontwerp zal geschikt gemaakt moeten worden voor hoge horizontale resoluties. Met deze oplossing straalt de site ook meteen minder licht uit.

Forumnavigatie

Op het forum worden active topics, posthistorie, myReact en bookmarks vanaf elke pagina toegankelijk gemaakt. Posthistorie wordt toegevoegd aan de tabs op de forumindex. Ook gaan we kijken of het handig is om boven aan de forumindex anchorlinks te plaatsen naar rubrieken zoals 'Tablets en telefoons' of 'General chat'. Op die manier kunnen we ze sneller bereikbaar maken dan via scrollen door de forumlijst.

In de paginering komen links naar de volgende en vorige pagina. Deze wijziging wordt in alle pagina's, in de hele site, doorgevoerd en kan voor het einde van de maand uitgevoerd worden.

Newsfeed op frontpage

Er komen filters voor de artikelsoorten in de newsfeed op de frontpage. Gebruikers die bijvoorbeeld geen meukposts of video’s in de lijst willen zien, kunnen deze wegfilteren. Als alternatief voor het blokje met meukposts uit de oude site kun je meuk aanzetten in de tracker. Dit kan door de tracker te openen via het icoon uiterst rechts in de navigatiebalk en dan op Instellingen te klikken. Ook nieuws, video’s, reviews en .plans kunnen via de tracker gevolgd worden.

Er komt een poll waarin de gebruikers mogen stemmen over de gewenste weergave van de tijd bij items in de newsfeed. De keuze is hier: tijdstip of hoe lang het geleden is dat een item is geplaatst.

De gekleurde bullets in de newsfeed zullen teruggebracht worden om de scanbaarheid van de headlines te verbeteren.

Forumpost-lay-out

In de lay-out van de forumposts worden het online-statusicoon, de topicstarteraanduiding, een link naar de posthistorie van de gebruiker en de bookmarkfunctie teruggebracht. Forumtopics krijgen de hele breedte van de pagina. Teksten in de topics zullen wel gelijke breedte houden om de leesbaarheid te behouden. Door een andere plaatsing van de datum en de ondertitel van de gebruiker kan er verticale ruimte bespaard worden. Veel van deze verbeteringen kunnen snel worden ingevoerd.

Advertentie toevoegen in onderwerpomgeving

Op categorie- en productpagina’s en andere onderdelen waarbij Vraag & Aanbod-advertenties weergegeven kunnen worden, komt een directe link naar het advertentieformulier. Hiermee kun je direct advertenties plaatsen bij het desbetreffende onderwerp.

Verdere opmerkingen

We denken met het bovenstaande de meest urgente tekortkomingen te kunnen ondervangen. Mocht je desondanks nog wat tegenkomen, vermeld het dan in Lieve Devvers.

Reacties (376)

Wijzig sortering
Ik vind het echt goed dat er zo ontzettend snel op input vanuit de community gereageerd wordt! :)
Dat dan weer wel, maar wat ik juist erg jammer vind is dat men dit soort problemen zelf niet heeft gezien.

Het feit dat een 100% witte achtergrond op een 1920x1080 scherm of een nog hogere resolutie simpel weg erg naar is om naar te kijken zou toch ook bij de ontwikkelaars bekend moeten zijn. Ook het feit dat men jaren lang simpel weg nieuws op de site neer zette en meuk (de naam zegt het al) in aan aparte sectie had onder gebracht zou naar mijn mening toch een reden moeten zijn voor een ontwikkelaar om zich meerdere malen achter de oren te krabben voor dit alles in een on overzichtelijke brei samen te voegen met video's reviews and alle andere rommel waar men geen plaats meer voor wilde maken in aparte blokken.

Overzichtelijk is de nieuwe layout allerminst en prettig om te lezen ook al niet. De enorme plakkaten witruimte overal en nergens de geforceerde manier van simpel de grote afstand tussen knoppen, links en alle andere elementen laten duidelijk zien dat er maar 1 doel is geweest tijdens het ontwerpen en dat is de iPad of andere tablet. Er is totaal geen rekening gehouden met het grootste deel van de gebruikers die laptops en desktops gebruiken.
Ik heb heel erg sterk het vermoeden dat het management van De Persgroep met tablets werkt en een erg dikke vinger in de pap hebben gehad tijdens het ontwerp proces.

Als er een reden is waarom browsers, css, javascript en all die andere web technologieen de mogelijkheid bieden om onderscheid te maken tussen verschillende browsers en devices dan is het wel om zo'n shit storm van kritiek te voorkomen en om alle gebruikers een optimale gebruikers ervaring te bieden in plaats van alleen je management met hun iPads gelukkig te maken.

Maar goed dat had denk ik wat meer ballen gevergd en wat meer feeling met de techniek die achter het product zit en helaas is het simpel weg een feit dat veel bedrijven als zij ouder worden de echte technische kennis verliezen en steeds meer steunen en leunen op management volk dat ongehinderd door enige kennis van zaken zich bemoeit met het ontwerp van producten waar ze zelf totaal geen interesse in hebben.

Ja ik ben een klein beetje teleurgesteld in Tweakers.net en het nieuwe site ontwerp. :(
Het management van De Persgroep heeft er niets mee te maken. Tablets evenmin. Daar hebben we uiteraard wel uitvoerig op getest en sommige ontwerpkeuzes zijn wel beïnvloed door de wens om een touchvriendelijke website te bouwen. Dat ik zelf alleen maar werk achter beeldschermen met een resolutie van 1920x1200 en hoger heeft wel enige invloed gehad. Op kleinere beeldschermen kunnen de paddings, marges en regelhoogten wel een tikkeltje. Tegelijkertijd bouw ik wel graag een moderne layout met een goede leesbaarheid die het ook nog prettig op het (nu wellicht door overmatig wit enigzins ingebrande) netvlies ligt. Dat doe je niet door elementen op elkaar te prakken.

Wat we nu gaan doen is een hele mooie oplossing bouwen om de weergave te personaliseren. Er komen drie weergavemodi waarvan een 'normale' die geoptimaliseerd is voor ~1366x768 en een ruime voor 1920x1200 en hoger (de huidige weergave). Deze gaan automatisch ingesteld worden en kunnen overruled worden. De derde compacte setting moet expliciet door de gebruiker ingesteld worden en daarin kunnen we wat verder gaan in het terugbrengen van het ruimtegebruik en eventueel het verbergen van bepaalde elementen.
Toch vind ik ook in de mockup screenshot de verticale ruimte gebruik van de bovenste elementen te veel ruimte in nemen.
 • Die zoekbalk is bijvoorbeeld niet over de gehele breedte nodig, en zou makkelijk naast de pagetabs kunnen.
 • Het logo veroorzaakt ook onnodig bovenaan een rood vlak.
 • De review items wat volgens de heatmap niet de #1 geklikte feature is staat midden op het scherm. Zorg er weer voor dat waar men voor naar de site toekomt in het midden van het scherm staat: het nieuws!
Hier is het voorbeeld hoe het wel zou kunnen:

http://userscripts.org/scripts/show/150435
De tabs staan alleen op de frontpage dus daar kun je geen zoekveld naast zetten of je zou een hele warrige oplossing krijgen die per pagina verschilt. We willen het zoekveld prominent in beeld hebben om mensen aan het zoeken te krijgen. Dat zoekveld moet duidelijk maken dat je binnen een bestemming zoekt. Daarom staat hij onder de hoofdnavigatie waarin de active bestemming wordt gehighlight. Als je het zelf allemaal dicht op elkaar wil douwen kan dat via custom css.

Het kost wat ruimte om het logo en de kleuren uit onze huisstijl te presenteren maar dan hebben we wel een mooie oplossing waarin het logo en onze kleuren goed tot hun recht komen en het logo geïntegreerd is in de navigatie.

De redactie stopt veel werk in de reviews en wil dus dat die goed zichtbaar zijn, vandaar de vier ankeilers. Waar we nog wel naar kunnen kijken is een compacte weergave waarin de ankeilers naar de rechterkolom worden verwezen zodat de headlines omhoog komen.
Ik heb in de 12 jaar dat ik tweakers bezoek de zoekfunctie maar een handvol keren nodig gehad. De zoekbalk neemt nu veel verticale ruimte in voor iets wat ik zelden zal gebruiken, waardoor ik dus opnieuw meer zal moeten scrollen om de content te kunnen lezen waarvoor ik op de site kom. Het zou fijn zijn als er een optie was om de zoekbalk in te klappen of weer terug naar rechts te verplaatsen.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 23 oktober 2012 06:33]

We willen het zoekveld prominent in beeld hebben om mensen aan het zoeken te krijgen.
. Zoals Femme al zegt, willen ze dat we meer aan het zoeken gaan. De zoekfunctie is dan gelukkig ook stukken verbeterd. Aangezien ik vroeger altijd zocht via Google binnen de Tweakers site O-). NU word direct gezocht in de gehele Tweakers site.

Trouwens ik ben bang dat 4:3 schermen nu niet meer ondersteund gaan worden }:O
nah.. Ik werk op een 19" 1280*1024 scherm op mn werk. altans om webpages te bekijken en de 22" 1600*1050 voor beheers doeleinden. zou wel handig zijn als Tweakers dat wel blijft ondersteunen denk dat veel mensen zo werken en werkgevers niet altijd 2x 22" schermen aan hun medewerks geven als 4 jaar gelden een zooi 19"schermen zijn aangeschaft en nog steeds functioneren.

Betreft zoeken..

Wat moet ik zoeken op Tweakers FP? Relevante posts worden namenlijk al in het artikel opgenomen. En zoeken doe ik wel op google. al kom ik dan ook vaak uit op tweajers :+
Eens, ik kan me de tijd niet heugen dat ik actief op de FP de zoek functie heb gebruikt. Forum in tegen stelling weer wel.

Daarnaast is de padding tussen de regels nog wel te groot. Je kan via de browser agent toch die pading groter maken mits deze een Mobile device detecteert? Dat lijkt mij een stuk gebruiks vriendelijker voor de laptop en desktop users.. Die willen graag de teksten op 10 hebben en de padding tussen de regels zoals je een document zou opstellen of zoals stukken tekst als hier in de reacties.. Ipv dubbele padding wat weer zorgt voor meer gebruikte verticale scroll..

Ook is het volgens mij het veel gebruikte advies voor het ontwerpen van een website om zo veel mogenlijk relevante informatie goed te presenteren zonder dat men ver omlaag moet scrollen..
"De tabs staan alleen op de frontpage dus daar kun je geen zoekveld naast zetten of je zou een hele warrige oplossing krijgen die per pagina verschilt"
Daar ben ik het niet mee eens. Zelf heb ik het middels Custom CSS boven de tracker geplaatst met eenzelfde breedte. Het geeft juist een overzichtelijkere pagina die net zo strak eruit ziet. Wel doet dit natuurlijk wel af aan de andere redenen die je geeft :)
Ben reuze blij dat er nu duidelijk onderscheid word gemaakt met de grootte van de resolutie, daar word ik echt vrolijk van.

Beter then halve gekeerd dan ten hele verdwaald, zal ik maar zeggen :)

ps: Enig idee of de pricwatch word nog aangepast qua gebruikers vriendelijkheid, zoals bijv meerdere wenslijsten /items tegelijk kunnen verwijderen ipv. van het nu gebruikte 1 voor 1 mechanisme ?
Er komt morgen een update waarin het beheer van de wenstlijsten en inventarissen wat is verbeterd. Het verwijderen van meerdere lijsten tegelijkertijd zit daar niet in en ik voel er ook weinig voor om het toe te voegen. Een mechanisme om dit te kunnen doen maakt het formulier onnodig gecompliceerd voor iets dat waarschijnlijk hoogst zelden wordt gebruikt. Het beheer van de wenslijsten en inventarissen is momenteel al geen toppunt van gebruiksvriendelijkheid.
Dat laatste beaam ik. Dat het ingewikkelder word ben ik niet geheel met je eens; een vink boxje erbij, aan en uit is alles wat er nodig is, dat kan al met je emial bijv., denk aan Outlook.

Hoop dat er toch eens naar gekeken word.
Ik ben één van de weinigen die wèl blij is met Tweakers 7. ;) Heeft er denk ik wel mee te maken dan ik nooit full-screen werk, dan is er wel erg veel wit. In een losse window vind ik 'm prettig, ruimtelijk, typografisch oogt dit ook veel mooier dan de vorige versie. Maar snap de kritiek ook goed, ik ben immers ook een nerd. ;) Top dat jullie dit aanpasbaar gaan maken!
Inderdaad! Ik snap ook niet dat er mensen zijn die websites op een > 1920 scherm full screen gaan bekijken. Ik werk zelf altijd minimaal in 2 delen op mijn scherm, links en rechts. Met mijn Mac gebruik ik daar SizeUp voor, op Windows 7 en 8 kan je dat doen door je scherm helemaal naar de linker of rechter kant te slepen waardoor die precies op je linker of rechter helft klikt.

Het ontwerp vindt ik mooi, juist omdat het niet zo druk is. Er was, naar mijn mening, best wel sprake van een information overload; teveel informatie op één pagina. Iedereen gebruikte daar een stukje van, en dan beginnen mensen te klagen.

Ben zeer te spreken over de manier hoe jullie omgaan met de feedback. Ik heb dit zelden zo gezien, dat er zo goed wordt geluisterd naar de bezoeker! Hulde daarvoor :)
Behalve het wit ben ik ook wel te spreken over het ontwerp. Hoewel er een paar zaken op staan die ik zelf niet nodig vind om te zien (zoals meuk in het nieuwsoverzicht (maar dat zal blijkbaar ook opgelost worden) en dergelijke

Ikzelf werk op een 2560x1440 scherm. Als ik slechts de helft van de breedte gebruik (zoals Soepstengel voorsteld) verdwijnt de tracker. En eigenlijk is dat mijn bron van informatie. Daar volg ik nieuwe meuk en zo.

Begrijp ook niet helemaal waarom het hoofdgedeelte (dus zonder de tracker) persé gecentreerd moet staan en daar dan de tracker bijgekleefd wordt. Als alles (dus inclusief de tracker) gecentreerd worden, komen de titels eigenlijk meer naar het midden toe. Maar dat is meer een persoonljk iets. Voor mij leest dat gemakkelijker.

Je kan niet voor iedereen goed doen. Als het wit mij al iets minder verblindt, ben ik al zeer tevreden
Femme,

Het zou beter zijn om de designs af te stemmen op de standaard displays die over de jaren heen gebruikt zijn.

Ik heb zelf thuis een 19 inch 1280x1024 monitor en op het werk twee 21 inch 1600x1200 monitoren.

Niet iedereen zit op 1920x1080 of hoger en ik weiger om een nieuwe monitor aan te schaffen omdat de Tweakers.net redactie allemaal wel over monitoren beschikt die 1920x1080 resolutie of hoger gebruiken.

Ook de verscheidene tablets en phones zitten nog steeds op resoluties die veel lager liggen dan 1366x768.

Daarnaast snap ik niet waarom het niet mogelijk is om op displays die bij de reacties view bijna de helft van het scherm wit laten (zoals bij mijn monitoren het geval is) om daar de tracker permanent zichtbaar te maken.

Wat mij betreft mogen die enkele items die jullie aan de bovenkant rechts parkeren best omlaag gedrukt worden door de tracker. En als jullie dat niet willen zet de tracker er dan onder. Waarom moet de tracker nou perse rechts naast deze items gezet worden.
Er zijn veel pagina's die wel over de hele breedte gevuld zijn. Hij zou nogal verwarrend zijn als de tracker op de ene pagina wel en op de andere pagina niet getoond kan worden. We gaan een goede generieke oplossing bedenken.
Beste Femme,

Toch hulde voor deze .plan, want er staan weer wat goede dingen in waar ik de grootste problemen mee had.
Het enige waar ik nog mee zit is dat reacties veel meer ruimte innemen dan voorheen, maar dat los ik nu op met het custom stylesheet: Lettertype op verdana en kleiner, daarnaast ga ik de thumbs nog weghalen en de modereerbutton laten floaten in de tekst. Scheelt al een hoop ruimte.
Ok, dat lijkt me duidelijk :) Ik kan me goed voorstellen dat Tweakers een touch vriendelijke layout wil presenteren. Ik kan me nog beter voorstellen hoe het is om voor verschillende desktopresoluties te moeten ontwerpen, want deze gaan van ~1000px breed (voor mij vroeger de standaard was) tot 1920px en hoger. En toegegeven, op mijn Galaxy S2 is de Tweakers 7 layout een succes.

Alle lof voor de oplossingen die er worden aangedragen. Ik vind het toepassen van een kleine CSS hack echt geen probleem, dit kan zelfs via Tweakers.net zelf (custom CSS functie) - toch fijn dat jullie dit gaan verzorgen.
Is het niet een beetje 1999 om verschillende stylesheets voor verschillende schermresoluties te maken? Heb het zelf nog veel gedaan hoor, een voor 800x600, een voor 1024x768 en dan maar met een javascriptje de juiste lay-out serveren... Maar tegenwoordig moet dat toch wel wat eleganter kunnen? Beetje knullige oplossing... Maak de boel gewoon compacter. Wat is het voordeel van een 'ruime' lay-out? Meeste tweakers kunnen een hoge informatiedichtheid echt wel hebben hoor.
Ik vind dat Femme nog erg netjes reageert.
Ik heb heel erg sterk het vermoeden dat het management van De Persgroep met tablets werkt en een erg dikke vinger in de pap hebben gehad tijdens het ontwerp proces.
Ik had van users wel wat meer verwacht dat dit soort fud. Als je serieus denkt dat we twee jaar werk weggooien om even snel in de weken/maanden na de overname dingen om te gooien, dan heb je of niet nagedacht over je opmerking of je snapt overduidelijk niet hoe het werkt.

Ik ben benieuwd waarop je je vermoedens baseert. Tweakers heeft gewoon een eigen management, dat los functioneerde van VNU media en nu los functioneert van De Persgroep. Uiteraard is er altijd iemand die boven ons de zak met geld verdeelt, maar wij bepalen zelf hoe we dat geld uitgeven.

Er had niets makkelijker geweest dan een ander nu de schuld te kunnen geven, maar niets is minder waar. We kunnen niets anders doen dan de hand in eigen boezem steken, het boetekleed aantrekken en beterschap beloven. En dat is volgens mij precies wat we de afgelopen dagen doen.

Je reactie legt de vinger op een zere plek, dat klopt. Aan het design is niet alles goed en kunnen we zaken verbeteren. Het toont me echter ook wat een verbitterd beeld jij hebt van hoe we hier bij Tweakers zaken doen. Als je wilt foeteren op het 'management volk dat ongehinderd door enige kennis van zaken zich bemoeit met het ontwerp van producten waar ze zelf totaal geen interesse in hebben' dan richt je je rechtstreeks tot mensen als Daniel en Femme, en reken ik mezelf er gemakshalve ook even bij. Ik ga geen pleidooi voor mezelf houden, maar ik denk dat je aan de reacties van Femme en Daniel de afgelopen dagen (en de genomen acties) zou moeten kunnen zien wat voor een bedrijf en management Tweakers wél heeft...

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 22 oktober 2012 19:55]

FUD heb je altijd en moet je ook niet teveel energie insteken. Het geeft wel aan dat het publiek misschien wat aan het veranderen is en wij zelf weer wat ouder... :). Nog een gegeven, je zal het nooit voor iedereen naar tevredenheid maken.

Maar ziet het vooral van de positieve kant. Jullie hebben loyale bezoekers en hebben hun emoties weten te raken. Dat is mooi.
Ik kijk uit naar verbeteringen want ook ik vind het behoorlijk wit. Maar het rare is, ik heb zelf ook een aantal witte sites en ik kijk er inmiddels ook doorheen. (nondepie, ik moet zelf ook aan de gang).
Troost je:
Ik heb zelf ook met een klein team meer dan 2 jaar gewerkt aan de huidige versie van mijn eigen sites. En binnen een week na lancering lagen de eerste wijzigingen al klaar. Het komt dus op veel meer plaatsen voor. :)
Anoniem: 289295
@Floor22 oktober 2012 21:53
Eens. De heftige (emotionele) reacties van de afgelopen dagen laten vooral de betrokkenheid van de community zien, net zo goed als de betrokkenheid van de crew. Ik geloof er niks van dat "het management" Femme & co heeft overruled bij ontwerpkeuzes.

Ik heb veel respect voor de manier waarop Tweakers omgaat met de kritiek en de inout van de hardcore gebruikers ter harte neemt want dat men diep door het stof gaat is voor mij wel duidelijk.

Hoewel niet alle reacties even netjes waren en er inderdaad vooral in kringetjes werd gepraat denk ik dat Tweakers blij mag zijn met de emoties in de community. Boosheid is een teken van betrokkenheid en altijd beter dan onverschilligheid.
Ik bezoek Tweakers.net al zo'n 12 jaar, dagelijks, maar ik was niet op de hoogte van de overname door De Persroep.

Toen ik het betoog hierboven las vond ik deze erg plausibel klinken. Veel, wit, smal, veel tussenruimte, perfect voor tablets. Ik vind het helemaal niet zo vreemd dat er gebruikers zijn die deze link leggen (naar het management van De Persgroep). Onlogische keuzes vanuit een management is iets wat veel gebeurd binnen de overheid en het bedrijfsleven, ik weet zeker dat veel gebruikers zijn die daar ook mee te maken hebben... waarom zou dat voor jullie anders zijn? Ik vind de gedachte om een site meer mainstream te maken niet gek, zeker niet gezien vanuit het perspectief van een manager van De Persgroep.

Maar het doet er niet toe, Femme heeft dit netjes ontkracht, zoals het hoort.
Hoewel je enigzins gelijk hebt heeft Rob Coops hier gewoon een sterk punt. Je probeert het nu een beetje goed te praten echter in het bedrijfsleven bepaald het management waar de centjes heen gaan en heeft grote invloed op keuzes, goed of slecht. Dat wil niet zeggen dat het bij jullie ook op die manier gaat maar dan is de nieuwe layout helemaal slecht. Ik kan me niet voorstellen dat het hele ontwikkelteam tevreden is met de huidige layout. (voornamelijk voor desktops)

Dat 85% de nieuwe layout slechter vind dan de oude layout zegt al genoeg. De hele layout schreeuwd gewoon tablet en smartphone. Op een 24 inch scherm krijg je gewoon koppijn van al dat wit. Daarom geeft Rob ook aan dat er misschien wel een grote vinger in de pap heeft gezeten omdat dit gewoon niet tweakers waardig is.

Dat tweakers.net nu vaak reageert en het boetekleed aantrekt lijkt me niet meer dan normaal. Wij hebben als gebruikers natuurlijk niet veel te zeggen maar wij bepalen wel het succes van deze site. Als dan 85% de site vern***** vind is dan erg jammer maar zo werkt dat nu eenmaal, aan jullie de taak om de gebruikers tevreden te houden.
Ik snap de irritatie bij de gebruiker. Na 2 jaar werken en dan een product presenteren zonder dat de gebruiker hier iets over had kunnen zeggen lijkt me vragen om problemen.

Ik adviseer jullie een training Scrum te doen bij zilverline

Erg leuke training en geeft je op praktische manier inzicht in het falen van oude oplevermethoden wat hier gebeurd lijkt te zijn.
De training geeft handvaten hoe je dit soort problemen kan voorkomen.
Ook kan de oplevertijd verkort worden, want ik vind 2 jaar wel erg lang.
Ze passen al een tijdje de Scrum-methode toe bij het devteam hoor ;)

Spuit11 :X Refreshen voor het posten kan helpen

[Reactie gewijzigd door Tronic op 22 oktober 2012 23:57]

dat beeld is er dan ook al heel lang, herrinner je je tnet NG nog en hoeveel fixes en nodig waren, om die layout goed te laten werken, nu deden jullie er nog een schepje bovenop. - ik kan me het sentiment wel voorstellen, ook al deel ik die mening niet...

waar ik het wel aan moet weiten is me echter nog niet duidelijk, is het puur aso, of complete incompetentie, het maakt me eigenlijk geen RUK uit...

wat ik als klant/user/inkomstengenerator verwacht, dat het vooral snel wordt opgelost... en mijn defenitie van snel is gerekend in uren / (werk)dagen, en zeker niet in weken.

in de tussentijd is het aanmodderen met greasmonkey en dat soort onzin.

ik snap ook niet waarom de crew zo geforceerd een nieuwe interface door onze strot wilde duwen, een beetje javascript en wat css bewijst namelijk dat de oude interface gewoon als optie beschikbaar had kunnen blijven... Klik - dan zijn er nog steeds wel wat punten voor verbetering vatbaar, zoals de veel te breede coloms in v&a en de PW... - veel minder tab, en de mogelijkhed op kleine schermen de picto's door gewoon text te vervangen, zou al een wereld van verschil maken.

ik kan bijna niet anders concluderen dat er OF sprake van slechte wil / onverschilligheid, of gewoon onkunde, voor een professioneel team als dat van tnet zijn bede onvergefelijk ...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 oktober 2012 21:54]

Natuurlijk ben ik ook wel teleurgesteld met de huidige situatie, maar als je de andere kant van het verhaal bekijkt is het enorm moeilijk om alle verwachtingen van iedereen goed in te schatten. Natuurlijk had dit vast wel wat beter/anders gekund, maar het positieve is wel dat men bij tweakers aangeeft te luisteren naar ons en probeert de problemen op te lossen. Het is nu even geduld hebben...

Wie weet is de site straks toch echt veel prettiger om te gebruiken dan de vorige versie. Nu is het allemaal ook nog even wennen door de radicale wijzigingen.

[Reactie gewijzigd door pc_pulsar op 22 oktober 2012 18:39]

Het is zeker positief dat men nu aanwijzingen opvolgt van de bezoekers, en ik waardeer de inzet van de developers en andere tweaker stafleden.

Dat neemt echter niet weg dat er onnodige (beginners) fouten zijn gemaakt, zoals de puur witte achtergrond. Als je een grote witte achtergrond wilt op een website dan gebruik je gebroken wit, niet puur wit. Tenzij je bewust bezoekers wilt pesten.

Als een designer hiervan niet op de hoogte was dan hadden goede gebruikers testen dit alsnog uitgewezen. Hetzelfde geld voor de andere grote punten van kritiek.

Het is zelden zo dat een nieuw design in 1 keer af is - een website is eigenlijk ook nooit af, maar hier is wel erg veel fout gegaan.
Dat neemt echter niet weg dat er onnodige (beginners) fouten zijn gemaakt, zoals de puur witte achtergrond. Als je een grote witte achtergrond wilt op een website dan gebruik je gebroken wit, niet puur wit. Tenzij je bewust bezoekers wilt pesten.
Zoals Rob Coops het hierboven zo eloquent verwoordde, heb ook ik sterk het vermoeden dat de layout vooral getuned is voor tablets en op casual gebruik. Op een tablet ziet het er namelijk best goed uit dat wit, omdat tabletschermen nu eenmaal niet zo lichtsterk zijn. Een beetje heen en weer scrollen en klikken, ook prima.
Desktop monitoren zijn veel groter en lichtsterker, en dan doet het gewoon pijn aan je ogen. Zeker ook omdat Tweakers een informatiedichte website is - je leest er heel veel op.
IMHO, de hele hype rond tablets heeft ze op de verkeerde been gezet (of het management).
Niets aan toe te voegen, ik ben het 100% met je eens.
"Natuurlijk ben ik ook wel teleurgesteld met de huidige situatie, maar als je de andere kant van het verhaal bekijkt is het enorm moeilijk om alle verwachtingen van iedereen goed in te schatten."

Dat is simpelweg niet waar. Het is alleen waar als je je 1 of 2 jaar in een hok opsluit en het dan over de schutting gooit. Tweakers heeft de beste online community die ik ken, maar die is niet of amper gebruikt. Als je in week 1 een mockup had gedeeld en heel de community er op had laten reageren, was dit design al in de eerste week gesneuveld.

En dat is goed. Fail early zoals ze zeggen. Liever meteen falen en bijsturen dan later.

Als web devver weet ik dat het veel leuker is om je op te sluiten en je publiek te verrassen met een fonkelnieuw design. Ik snap het wel. Echter, dit is een commerciele site met honderduizenden bezoekers. Je kunt zo niet te werk gaan.

Dat gezegd hebbende, eens dat het goed is hoe Tweakers nu omgaat met de negatieve reacties. Ik vond de eerste reactie nog te diplomatiek (design boven community) maar deze post is uitnodigend naar de community.
Ik krijg het gevoel dat v7 een vooral taxonomisch karakter heeft gekregen, deze versie draait om relaties tussen informatie.
Precies, achter de schermen is het meeste veranderd, maar dit doet allemaal een beetje overkomen alsof de interface 'en passant' een facelift heeft gekregen.

Ik vind het ontwerp nog steeds prima (afgezien van de achtergrond die al vanaf het begin tegenstond) maar na verloop van tijd ging ik pas merken dat er wel wat meer dingen weggehaald zijn dan alleen de tracker: zoekfunctie binnen topic, gekleurde nieuws bullets, forumpost bookmark, uitgelichte nieuwsitems etc. Vreemd dat die dingen zomaar verdwijnen terwijl er wel uitvoerig werd gesproken over het uitgebreide klikonderzoek wat betreft de sitenavigatie.

Anyway, goede zaak dat Tweakers zich niet te groot voelt om haar fouten toe te geven :)
Anoniem: 201824
@Murk22 oktober 2012 22:19
Een fout is een groot woord. Ik zou het een verkeerde inschatting noemen. Wellicht was het een idee geweest (voorzover dat niet is gebeurd?) om een poll te houden bij enkele mockups/designs, als je toch al van plan bent naar je gebruikers te luisteren. Scheelt een hoop onverwacht 'negatieve' reacties achteraf.
Vreemd dat die dingen zomaar verdwijnen terwijl er wel uitvoerig werd gesproken over het uitgebreide klikonderzoek wat betreft de sitenavigatie.
Ach ja, het klikonderzoek.
Iets wat nou juist o.a. uit eerdere updates van de site had moeten/kunnen blijken, is dat bijvoorbeeld de frontpage zich perfect leende om al het nieuws op 1 pagina (zonder perse te hoeven scrollen) te kunnen checken. Zo kon je juist ZONDER te klikken overzicht houden en mocht je dan iets interessants zien alsnog gaan door klikken.

Maar goed, een hoop zaken worden gelukkig opgepakt (leve de kleurcodering!); het is even afwachten. Ik mis alleen nog het aanpakken van 'auto hide' van de bovenste regel van de tracker, mouse-over/alternate text boven onder andere menu-iconen, een andere opzet van de 'populaire categorieën" op de frontpage. En bijvoorbeeld een zoekvak wat pas breder wordt als je er in klikt (zodat de ruimte daarvan links door b.v. de 'tabjes' kan worden ingenomen.
Ik ben het hier 100% met je eens. Ik kan absoluut niet voorstellen dat developers / designers welke de huidige layout ontworpen hebben deze prettig vinden werken. Ik lees graag de comments onder de nieuwsitems voor extra achtergrondinformatie, maar dit is zonder CSS tweak 'onmogelijk' gemaakt. Ik zit zowel thuis als op werk tegen een witte muur van een paar pixels breed aan te kijken, ik vind het gewoonweg irritant.

Ik hoop dat Tweakers voor Tweakers blijft.
dit is dan natuurlijk allemaal persoonlijk, ik heb er namelijk geen problemen mee en ik vind het heerlijk, wat ik wel minder vind is op kleine resolutie minder informatie (informatie dichtheid)
En dit zijn geen argumenten die de afgelopen twee dagen al een ziljoen keer genoemd zijn?! In andere bewoordingen door zeer veel gebruikers.

Ja, er zijn fouten gemaakt en ja dat is onhandig cq onnodig geweest. Misschien is het echter slim om te reageren op de verbeteringen die in dit .plan aangedragen worden.
Op deze manier blijft iedereen maar in buitengewoon overbodige cirkelredeneringen Tweakers' wonden openhalen -soms op het kinderachtige af- om er vervolgens een flinke hoeveelheid zout en azijn in te flikkeren.

Wat wil je nu eigenlijk? Een filmpje van Femme en alle devvers die door het stof gaan? Een excuusbrief met een bloemetje? Volgens mij zijn ze namelijk al hard genoeg door het stof aan het gaan, met zeker op het forum flink wat openheid.

Om compleet duidelijk te zijn: ook ik dacht dat de nieuwe layout #*#& was, als echter alle actiepunten daadwerkelijk worden aangepakt zoals beschreven zou het layout-technisch een heel stuk fijner moeten zijn. In de hoop dat daarbij het forum niet wordt vergeten, want dat is nu echt monster geworden dat vooral geschikt is voor schermen met een enorme verticale resolutie.

(de layout leent zich overigens ook uitermate goed voor een responsive design, kan een crewlid duiden waarom dat niet geïmplementeerd is?)

[Reactie gewijzigd door Recoil op 22 oktober 2012 19:30]

Het lijkt wel of ik als gewone desktopper met 24 plus inch niet meer mee tel. :)
Op zich zelf vind ik zwart op wit en de opzet wel mooi. Alleen de zijkanten zouden minder leeg mogen zijn.
Tuurlijk: ze zijn al meer dan 2 jaar bezig met het ontwerp en in die paar maanden dat de Persgroep Tweakers heeft overgenomen, hebben ze de hele layout aan hen aangepast... |:(
Absoluut blij met de responses van Femme en Daniel.
Wat ook erg prettig is is dat er vanuit de community zelf ook stevig effort wordt ondernomen om in de tussentijd dat er onder de motorkap gesleuteld wordt de boel zoveel mogelijk op 'vertrouwd' niveau te krijgen. Onder andere met een aantal goeie Custom Stylesheets inzendingen in dit topic: Tweakers 7 Ultimate CSS Competition - Inzendtopic

Ik gebruik nu bijv. zelf Tweakers 7.5 van _eXistenZ_ en ben daar (in vergelijk met standaard Twk7) erg gelukkig mee.
Dit is mogelijk door - mits voldoende Karmapunten - in de Karmastore Custom Stylesheets (CSS) aan te zetten, en vervolgens eXistenZ (of andere CSS) code te copy/pasten in User Preferences onder Custom Stylesheet.

Alternatieven: users zonder voldoende Karmapunten (of die nog dieper willen tweaken) kunnen flink wat voor elkaar krijgen met 3rd party add on's als Tampermonkey en Greasemonkey onder Firefox en Chrome.
User JohnD1 bijvoorbeeld heeft op basis van eXistenZ' template inmiddels zelfs de Tracker (side-menu) gefixeerd links werkend op schermen < 1500 pixels breed (zonder horizontale scrollbars binnenkort t/m 1280px zelfs), wat momenteel nog niet mogelijk is op Tweakers 7. Onder Chrome met Tampermonkey of Firefox met Greasemonkey.

Kudo's naar de beide heren, en alle anderen uit de community die zich zo inzetten. Ik zal er vast nog een flink aantal over het hoofd hebben gezien, maar deze 2 trokken mijn aandacht :)

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 22 oktober 2012 22:57]

Cheetah bedankt voor de tip van Tweakers 7.5 door _eXistenZ_; de meeste van mijn kritiekpunten zijn op t eerste gezicht verholpen :)
Anoniem: 16328
@Cheetah23 oktober 2012 15:25
Voor de mensen die 1280x hebben en niet willen wachten of afhankelijk willen zijn van een compleet userscript. Kunnen deze Javascript code gebruiken van PierreAronnax http://gathering.tweakers...message/39141852#39141852. Werkt op de standaard lay-out sowieso direct.
Snel is het niet. In de beta periode voor ABO's werd dit allemaal al gemeld, maar er werd niets aan gedaan. En nu gaan ze het leuk 'fixen'...
We hadden een deadline om te halen en daarin was geen ruimte om een mooie maar tijdrovende implementatie van de tracker te doen en een alternatief te bieden voor de witte achtergrond. Ook waren er features uit de scope gehaald die juist voor de hardcoregebruikers van belang waren geweest zoals een nieuw ontwerp van het forum. Het forum is nu min of meer as-is overgenomen minus de navigatie in het oude submenu. Overigens heeft het me wel verbaast hoeveel belang er wordt gehecht aan de active topics, posthistorie en bookmarks. Ik kom veel op het forum maar gebruik die niet (de tracker wel en die is in de huidige implementatie voor mij ook niet erg bruikbaar).

Achteraf gezien had er meer tijd ingepland moeten worden om wat fundamentelere zaken uit feedback in betatest aan te kunnen pakken in plaats van enkel het pletten van bugs. Sowieso heb ik gemerkt dat enorm belangrijk is om de tijd te hebben om revisies te kunnen doen op je ontwerp omdat je gaandeweg vaak nieuwe inzichten op doet en betere oplossingen vindt. Bijvoorbeeld als iets geïmplementeerd is vanaf een statisch ontwerp en je kans krijgt om het te gebruiken. De kwaliteit schiet omhoog als er zo'n revisie is geweest. In het verleden deed ik dat zelf door eindeloos pielen maar nu ontwerp en implementatie strikt gescheiden zijn vanwege de omvang van ons team komt daar proces- en planmatig meer bij kijken.
Anoniem: 16328
@Femme22 oktober 2012 23:44
We hadden een deadline om te halen en daarin was geen ruimte om een mooie maar tijdrovende implementatie van de tracker te doen en een alternatief te bieden voor de witte achtergrond.
Als je twee jaar de tijd hebt moet je meer tijd vrij maken voor de lay-out. Niemand zal het wat interesseren dat de backend is verbeterd als de frontend totaal geen gebruikersgemak levert zoals nu het geval is. Als ik zie dat Tweakers op het forum de problemen met de te witte achtergrond en de tracker in 1 dag kunnen fixen middels Javascript en CSS aanpassingen waarom kan een professioneel team van 15 devvers het dan ook niet ergens in die twee jaar doen? Nog erger is het weglaten van essentiële features zoals het zoeken in topics. Als je ook maar één dag gebruik maakt van het forum begrijp je dat zoeken in topics essentieel is.
In het verleden deed ik dat zelf door eindeloos pielen maar nu ontwerp en implementatie strikt gescheiden zijn vanwege de omvang van ons team komt daar proces- en planmatig meer bij kijken.
Ik kan me voorstellen dat het vervelend is om te zien dat de kwaliteit pijlsnel daalt als jij je er niet meer mee bemoeit. Dat is jammer om te zien want dat pielen in het verleden leidde tot de hoge kwaliteit van Tweakers.net en GoT.
We gebruiken al scrum en werken met mensen die veel ervaringen hebben met het managen van projecten dmv scrum. Tweakers 7 was een groot project omdat de gehele layout op de schp moest, er een nieuwe taxonomie onder de site geschoven moest worden en veel functionaliteit aangepast moest worden aan die taxonomie. We hadden hooguit de taxonomie los hiervan onder de oude site kunnen doen en dan het nieuwe design kunnen doen. Zonder taxonomie zou het design niet tot zijn recht zijn gekomen. Aan een prominent geplaatst zoekformulier heb je bijvoorbeeld niet veel als de zoekmachine erachter ruk is. Je kunt ook moeilijk de oude en nieuwe layout tegelijkertijd op een site draaien, dat zou een waardeloze gebruikerservaring hebben opgeleverd.
Even los van de spam link hierboven over scrum training, denk ik niet dat jullie echt scrum gebruiken. Hooguit sprints en een backlog. Echter, een fundamenteel onderdeel van scrum is het opleveren van working software aan het einde van iedere sprint. Ook dienen alle stakeholders (dus in dit geval ook de community) in het team te betrekken zodat tijdens de sprints er gestuurd kan worden.

Ik kan begrijpen dat het deployen van deelprodukten niet handig is op een complexe live site als tweakers. Op zijn minst had ik dan wel de community involvement verwacht. Jullie product owner/klant/hoe je het ook wilt noemen is de community. Het grotendeels negeren van die community tijdens het lange dev proces is allesbehalve scrum. Het is waterval opgedeeld in sprints, en dat is geen scrum.
Het project was inderdaad waterfall opgedeeld in sprints. Aan het eind van elke sprint werd er een product opgeleverd dat intern gebruikt kan worden. Ik ben verder geen projectmanager of scrumkenner. Ik ben benieuwd hoe je een project zoals de onze zou moeten aanpakken met een release van werkende software voor de eindgebruiker aan het eind van elke sprint zonder de gebruiker het gevoel te geven dat hij gebruikmaakt van een site die digitale equivalent van een bouwput is.

Tevens: hoe kun je verwachten dat een gebruiker je nieuwe ontwerp accepteert als het niet eens compleet is en het dus half brak werkt. Je ziet hoe furieus er wordt gereageerd als we enkele van duizenden elementen in de site weglaten of over het hoofd zien. Als het complete plaatje niet in beeld is wordt het helemaal een drama.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 oktober 2012 00:18]

Gen de verhalen over de beta lijkt me dat er wel aanleiding was om nog een sprint de tijd te nemen voor een beta 2. Hingen er nu zulke belangen aan die release? Tweakers had best die week of wat nog door kunnen draaien op v 6.9.
Deze reactie vind ik wel een beetje naïef Scrum omvat ook prototyping en focustesting. Het gaat er niet om meteen een compleet werkend product te leveren, maar om gaandeweg telkens iets werkend op te leveren waarop feedback geleverd kan worden. Iets zoals 'hoe vind je dit zoekforumulier' kan je prima vragen terwijl het forum nog niet gemaakt is. Je moet telkens iets werkends opleveren maar niet al meteen het eindproduct. Een geïnformeerde gebruiker kan zelfs dan al goede feedback leveren. Natuurlijk moet je de 'prototype gebruikers' wel een beetje uitkiezen. Als zij bij een focus test over een zoekformulier gaan zeuren over iets compleets anders dan heb je de verkeerde gebruiker gekozen. Testers zoeken/zijn is ook een kunst!

Het niet durven laten zien van de site in enige staat omdat een gebruiker zou klagen over een nog niet geïmplementeerde functie vind ik dan ook een beetje stom. En zelfs zo'n klacht is belangrijke informatie, de klant hecht blijkbaar aan die functie.

Maar ja achteraf kan ik dit natuurlijk makkelijk zeggen allemaal :). Ben blij met jullie snelle actie! Zover ik me kan herinneren een stuk krachtiger dan bij V6!

(Maar serieus dat Wit! Het is nu 01:23 en ik zit in een slecht verlichte kamer, MY EYES ARE BURNING!!)
Ik had uit de verhalen niet het idee dat er met scrum gewerkt werd en dit blijkt nu ook zo te zijn. Jij slaat de spijker op zijn kop.
Uiteindelijk is er wel gebruik gemaakt van sprints, maar er is na elke sprint niet aan de gebruiker gevraagd of dit is wat men wil. Uiteindelijk is er na 20 sprints een eindproduct opgeleverd en aan de gebruiker overlegd. Dat lijkt me meer een waterval product.
Mijn linkje was geen spam, maar gewoon een tip voor een van de beste scrumtrainingen in nederland. Ook dit soort issues mbt grote projecten zijn aan de orde geweest.
Dank voor uitleg van jullie aanpak, een bevestiging van mijn vermoeden.

Scrum toepassen op een tweakers redesign vraagt inderdaad wat maatregelen. Ik zou persoonlijk beginnen met een vertegenwoordiging van de community. Ieder deelprodukt wat je per sprint oplevert laat je door hen reviewen. Dat kan wel degelijk op een site waar slechts delen goed werken, zolang je maar de juiste instructies geeft. Uiteraard doe je dit niet op de live site in dit geval, daarvoor is Tweakers te complex.

Het is overigens niet verplicht om na iedere sprint te deployen. Scrum stelt dat aan het einde van iedere sprint je working software hebt die "potentially shippable" is. Het hoeft dus niet live gebracht te worden, maar het in test brengen is 100% aan te raden. Zonder dat verlies je de interactiviteit van scrum.

Ook had je het design als mockup kunnen laten reviewen. Ik begrijp dat dat deels gedaan is maar ik ken de details daar niet van. Persoonlijk gebruik ik wel eens conceptfeedback.com en fivesecondtest.com om design concepten publiekelijk te laten reviewen.

Anyway, leuk dat je open staat voor zowel design kritiek als de aanpak. Ik ben overigens geen scrum fundamentalist, niet ieder project is er geschikt voor, maar als je het doet, moet je het wel volledig doen is mijn mening.
De site is gebouwd in 20 sprints van 3 weken. Sprints is een Scrum term en Scrum is een methodiek die Agile is.

Scrum kan goed werken maar heeft ook zo zijn nadelen. Binnen het bedrijf waarin ik werk zijn we er nu een jaar mee bezig en ik zie dat grote projecten toch problemen blijven houden die Scrum niet kan oplossen.

Zodra er meerdere Scrum teams met hun eigen Scrum implementatie werken, dit door verschillende inzichten van Productowners, gaan er zaken toch minder gecoördineerd.

Ben overigens pro-scrum want oplevering gaat veel sneller en secuurder bij 'kleinere' opleveringen. (Waar maar een beperkt aantal Scrum teams aan werken)
Heb je aandelen in dat bedrijf ofzo ^^
We hadden een deadline om te halen en daarin was geen ruimte om een mooie maar tijdrovende implementatie van de tracker te doen en een alternatief te bieden voor de witte achtergrond.
body { background: #f8f8f8; }

En voila, de HELE site heeft een grijze achtergrond. Dat is simpelweg niet tijdrovend.

Voor de rest; begrijpelijk en ik waardeer het enorm dat jullie alles zo snel oppakken :). Ben het echter wel met sommige gebruikers eens dat er beginners fouten gemaakt zijn, maar daar zijn we mensen voor, niet waar?

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 22 oktober 2012 22:06]

Femme,

Misschien was ik niet hellemaal correct in mijn vorige post en dan doel ik op het taal gebruik cq aanspreken van.. Dat was iig niet mijn bedoeling ;-)

Ik vond het alleen zo jammer dat er in de eerste .Plan berichten werd gezegd altans textueel kan veel anders overkomen dan daadwerkelijk bedoeld wordt natuurlijk ;) dat het zo nu is en dat we er niet veel aan kunnen doen..

Anyway. De community is de draag veer van Tweakers, dit zal ook altijd zo blijven. Al met al heb je in 12 jaar tijd iets neergezet waar menigeen al lang is omgevallen. Tweakers was altijd al sterk door te luisteren wat de bezoekers "harde kern" vinden. En het is jammer dat wat jullie voor ogen hadden niet iets is wat de bezoekers vinden.

Anyway.. Op de achtergrond zal heel veel veranderd zijn wat voor jullie de dagelijkse taken voor beheer en onderhoud van de DBA en andere zaken natuurlijk verbeterd en makkelijker maak. Dat is heel mooi en hoort bij vooruitgang ;-)

Nu is het dus weer tijd om goed te luisteren en daar waar mogelijk is op korte termijn aanpassingen te doen en daar waar dat niet direct mogelijk is tijd voor te nemen.

Ik persoonlijk vind het doel wat jullie voor ogen hebben over wat de site moet uitstralen mooi. maar de uitvoering is naar mijn mening meer gericht op tablet gebruikers. Probeer een midden weg te vinden voor Tablet gebruikers en desktop users.. Al denk ik dat je meer moet letten op de desktop laptop users. Aangezien de load voornamelijk tijdens kantoor uren is.. Men wil informatie over nieuwe producten die ze op kantoor kunnen gebruiken of informatie om problemen te verhelpen. En daar is informatie dichtheid belangrijker dan leesbaarheid voor tablet gebruikers denk ik,
Femme, je blijft gewoon een baas. Maar je moet natuurlijk ook de afweging van tijd vs je geestekindje doen. Maak je niet druk, ik moet eerlijk zeggen dat juist door de community input het allemaal goed komt, ipv een standaard framework te droppen, en te zeggen doe het hiermaar mee.

offtopic:
Had je je cadeautje nog gevonden in het lekker wijfen topic ;)
en hoe groot is deze deel van die testers? je kunt met zoiets beter wachten zodat het hele publiek zijn mening over kan geven,

ik vind het in iedergeval een heerlijke vooruitgang
Ja heel goed, en zoals femme ook zegt, dit KON gewoon niet genegeerd worden. Wat de charme van t.net altijd was zijn de kleine vernuftigheidjes, zoals kleine icoontjes voor bron, of via allerlei mogelijkheden op allerlei zaken te sorteren, zoals nu alleen mogelijk is om op de username te klikken. De moderating is nu duidelijker, maar te groot, dat kan best wat kleiner. Die termometer was mss te klein en te onduidelijk, maar wel functioneel. Echt zo'n functie voor powerusers en minder voor de casual user, dus die hadden ze best zo kunnen laten zitten.

De tracker is het grootste gemis en dan eigenlijk de pricewatch en de V&A op de 2e en 3e plaats. Wat ik denk dat dit hele proces het resultaat is van ellenlange vergaderingen met allerlei disciplines en uiteindelijk krijg je een compromis. Ik heb vele websites gezien die er zo uit kwamen te zien, er is een consensus neergelegd tussen partijen met eigen belangen.

Gelukkig zit er nog wel wat samenhang tussen, maar door zo'n compromis gaat men al heel snel navelstaren en is de eindgebruiker al snel verdwenen.

Ik denk dat vooral er een middenweg gezocht moest worden die zowel de power als de casual user aansprak. Ee ntracker komt al snel bedreigend over, maar dat hoeft dus niet. Ik vond bij.v ook tof dat de tracker autmatisch verkleint werd als je hor. resolutie smaller werd. Dat zou ik terug willen zien.

Oh en het kruimelpad van de V&A is ook weg, superhandig om overal een kruimelapd te hebben, de usability gaan stukken omhoog en hoeft helemaal niet de design te schaden!

Nou ja, ik zie dat er veel gedaan wordt qua planning, ik wacht gewoon het resultaat af, maar ik merk nu wel al dat ik veel minder kom op t.net, en dat is jammer, ik ben al bezoeker sinds 2000, dus loop al lang mee hiero.

[Reactie gewijzigd door hassanjassan op 22 oktober 2012 22:40]

De tracker is het grootste gemis en dan eigenlijk de pricewatch en de V&A op de 2e en 3e plaats.
Pricewatch en Vraag & Aanbod zijn er toch gewoon?
Oh en het kruimelpad van de V&A is ook weg, superhandig om overal een kruimelapd te hebben, de usability gaan stukken omhoog en hoeft helemaal niet de design te schaden!
Het moet inderdaad makkelijker worden om van een advertentie terug te gaan naar waar je vandaan kwam. Dit geldt ook voor een aantal andere pagina's. Een generieke breadcrumb zoals vroeger (gebaseerd op de categorie) is een halfslachtige oplossing omdat hij niet werkt voor gebruikers die via een merk, productserie of product bij een advertentie kwamen.
Als we dan toch met V&A bezig zijn, mag dat weer gesplits worden. Dus echt een aparte kolom vraag en een voor aanbod en niet door elkaar.

Verder onthou ik met ophet moment van commentaar, ik ga net als de eerste keer gewoon afwachten wat er nu nog gaat komen en dat maar eens testen. Daarna zien we wel weer verder. Zoals velen ben ik in iedergeval blij dat er wat met het commentaar / ideeen wordt gedaan. Was natuurlijk makkelijk geweest om te zeggen dit is het en red je er maar mee ;)

Succes de komende dagen / weken, er zal nog wel wat polijst tijd nodig zijn... ;)
Redelijk vlot, echter is het nog even afwachten wanneer we precies deze functies precies krijgen en of het de 'problemen' verhelpt. Maar in de tussentijd moet ik dan maar weer mijn hooivork en fakkel terug in de schuur leggen ;-)

Edit:
@3DDude: "No migration survives contact with the enduser."

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 oktober 2012 00:33]

Maarja ze hebben ook problemen gemaakt die naar mijn mening niet nodig waren.
Zo mis ik heel erg de zoeken in topics functionaliteit.
Dat had imo moeten worden geregeld voor de boel gemigreerd werd..
ook in de pricewatch mis ik een menu -> structuur balkje vroeger kon ik bijv een 'categorie hoger' dat kan nu niet?
dan moet ik naar het begin van de pricewatch en dan het onderwerp aanklikken.

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 23 oktober 2012 00:04]

Misschien hadden sommige problemen best voorkomen kunnen worden, maar aan de andere kant zijn er ook dingen goed gegaan. De migratie zelf bijvoorbeeld was naar mijn idee goed voorbereid en de downtime was vrij beperkt. Al had ik wel geopperd om het alsnog 's nachts te doen. Ook was het aantal funcionele problemen na migratie beperkt en snel opgelost. Verder hebben ze alle account data en instellingen intact kunnen houden of succesvol gemigreerd en werkten mijn sessie cookies zelfs nog volledig na migratie.

Ik hoop ook dat Tweakers.net zich wel realiseert dat een verandering altijd gemopper opleverd en dat het soms gewoon even tijd kost om te wennen. Als mensen ook eenmaal gewend zijn dan zullen ze niet alsnog een compliment geven maar houden ze simpelweg op met mopperen of zoeken ze wat anders om op te mopperen.

Ook is het zo dat de oudste verstokte gebruikers elke verandering per definitie als slecht gaan ervaren, maar de complexiteit en wildgroei aan functionaliteit die is ontstaan houd wel de adoptie tegen van de site voor nieuwe gebruikers. de leercurve is dan te hoog als dingen niet direct logisch zijn. Oude gebruikers die zijn meegegroeit zien hier wel de logica, maar met een goed ontwerp zullen ze stiekem ook snel de nieuwe logica zien en binnen een week wel enigszins gewend zijn.

Mensen moeten naar mijn idee ook wel enig begrip kunnen tonen voor de omvang en complexiteit en het risico van de wijziging. Er zit heel veel hard werk aan vooraf en er is ook genoeg goed gegaan. Ook geloof ik erin dat de structuur nu veel onderhoudsvriendelijker en overzichtelijker is en er daardoor sneller en makkelijker wijzigingen kunnen komen. Als je zulke dingen niet op tijd doet dan kom je met een website waarin je op een gegeven moment niks meer kunt aanpassen en dan ga je achterlopen op de concurentie op een gegeven moment. Proberen dit voor te zijn juich ik alleen maar toe.

Bij deze dus mijn complimenten voor de wijziging en ook voor de snelle reactie, maar laat je ook niet volledig sturen door sentimentele reacties en bedenk ook goed zelf wat het beste is en hoe je met het oog op de toekomst het best dingen kunt aanpassen.

Overigens persoonlijk vond ik de gekleurde bullets niks toevoegen en vind ik het samenvoegen van de artikelsoorten prima, ik keek sowieso al naar alle soorten artikellen en deze stijl geeft inderdaad meer rust en zorgt ervoor dat ik ook niet meer de enige ben die al op video's reageert voordat het bijbehorende artikel verschijnt ;) De vormpjes vind ik een elegante oplossing en van mij mogen de drukke kermiskleurtjes worden weggelaten. Ik heb zelfs nooit geweten welke kleuren wat inhielden. Als je dit dus ook instelbaar zou kunnen houden zou ik helemaal tevreden zijn.

[Reactie gewijzigd door Vastloper op 23 oktober 2012 09:13]

Ik ben persoonlijk blij dat er meer mogelijk wordt om de nieuwe layout wat te tweaken danwel dichter bij V6 te brengen aangezien de standaard uitgerolde V7 look mij persoonlijk verschrikkelijk tegen staat.

Even stukje offtopic/rant onder andere richting Vastloper en anderen die roepen dat alles nog moet wennen:
Ik kan er zelf bijvoorbeeld niet bij dat mensen MINDER content die meer gemixed, minder herkenbaar (per scherm) op je afgevuurd wordt rustiger vinden omgeven door enorme lege vlakken, dat is puur persoonlijk en nu wordt er weer gewezen op het feit dat de klagers nog moeten wennen.... dat mijn gemopper vanzelf verstomt...

Laten we even eerlijk zijn, dat soort opmerkingen zijn niet netjes. Alsof mijn smaak aangepast MOET worden aan de gang van zaken. Dat is toch van den zotte? Triviale dingen als kleurtjes van kleine pixel icoontjes of bolletjes of wat dan ook hoor je mij niet over maar dat te veel aan wit bijvoorbeeld. Dat deed mij pijn aan de ogen ondanks dat mijn scherm al donker is afgesteld. Moet ik daar ook maar aan de pijn wennen dan? Pijn valt na verloop van tijd inderdaad minder op, zo werkt het menselijk lichaam maar gaat niet weg zonder de oorzaak weg te halen (Stylish scriptje doet nu al wonderen gelukkig).

Verder is de navigatie vanaf de frontpage ook te anders wat voor mij gewoon storend werkt. De oude tracker aan de linkerkant was voor mij geweldig! Zelfde als de trackers voor vraag en aanbod op de frontpage, ik gebruikte ze altijd! Ik mis nu te veel functionaliteit welke ik gebruikte en heb het gevoel dat ik niet eens nieuws en informatie op een prettige manier tot mij kan nemen en juist daarvoor kom ik op deze site.

Maar goed, gemopper om een nieuwe layout af doen om dat het nieuw is vind ik een zwakte bod. Voor mij persoonlijk is het echt zwaar minder dan voorheen maar omdat het vooruitgang moet ik maar mijn mond houden?

En wat dan van die anderen in die groep van 85% die het een achteruitgang vinden? Moeten die dus ook maar wennen aan wat minder dan 15% (zoals Vastloper hierboven) wel prettiger vinden?

Ik zou onze mening eerder gelijk vinden dan jouw mening superieur...

[Reactie gewijzigd door Znisses op 23 oktober 2012 10:32]

Ik kan er zelf bijvoorbeeld niet bij dat mensen MINDER content die meer gemixed, minder herkenbaar (per scherm) op je afgevuurd wordt rustiger vinden
Dat je mijn mening niet kunt begrijpen, wil toch niet zeggen dat mijn mening niet goed is? Waarom is mijn mening niks waard en die van anderen die hetzelfde vinden?
Laten we even eerlijk zijn, dat soort opmerkingen zijn niet netjes. Alsof mijn smaak aangepast MOET worden aan de gang van zaken. Dat is toch van den zotte?
Niemand zegt dat jouw smaak aangepast moet worden, niemand dwingt je naar tweakers te gaan, maar een site ontwerper kan NOOIT iedereen tevreden stellen dat is gewoon een utopie. In mijn mening moet je gewoon zorgvuldig alles afwegen. Het probleem is alleen dat mensen die het wel goed vinden minder snel van zich laten horen dan mensen die iets te klagen hebben. Als je iets te klagen hebt zoek je hier een uitlaatklep voor namelijk als dat niet zo is dan word je tijd vaak anders besteed in plaats van overal melden dat je het OK vind. Met klagen wil je namelijk een doel bereiken (dat het word aangepast) en zeggen dat het ok is zit verder geen doel achter.
Maar goed, gemopper om een nieuwe layout af doen om dat het nieuw is vind ik een zwakte bod.
Ik heb nooit beweerd dat alle kritiek verkeerd is, ik probeer alleen alles wat te relativeren en ook eens de andere kant te belichten. Ook geef ik aan dat ze wijzigingen optioneel kunnen houden zodat iedereen zelf kan kiezen, want meningen verschillen nou eenmaal.
Ik zou onze mening eerder gelijk vinden dan jouw mening superieur...
Waar in mijn stukje stel ik in vredesnaam mijn mening superieur aan welke andere mening? Het enige wat ik zeg is dat Tweakers.net ook vooral zelf en intern moeten kijken naar wat wel en niet goed is en niet alles automatisch terugdraaien naar V6. Dat jij misschien niet went wilt niet direct zeggen dat niemand ooit went of dat er helemaal niks positiefs is aan V7.

Waarom jij je zo persoonlijk aangevallen voelt door mijn reactie is me echt een raadsel. Ik zeg niet dat ze niks moeten wijzigen ik vind dat het heel goed is dat ze luisteren naar de gebruikers, mag dat dan niet gezegd worden? Ik keur verder geen enkele wijziging/tegemoetkoming af en vraag alleen beleefd of ze het optioneel houden voor gebruikers die het wel fijn vinden, waarbij ik niet eens beweer dat ik een significante mening vorm oid.

Mag er dan alleen maar gemoppert worden? Bij tweakers.net zitten ook mensen en die verdienen echt wel een klein beetje respect. Ze hebben heel hard gewerkt aan de nieuwe tweakers en ze doen nu hun uiterste best om iedereen tevreden te stellen, terwijl de meeste andere sites dat niet eens zouden doen. Ik vind het in ieder geval lovenswaardig en ik waardeer de site nog altijd vooral vanwege de content en vind de layout van ondergeschikt belang.
Moeten die dus ook maar wennen aan wat minder dan 15% (zoals Vastloper hierboven) wel prettiger vinden?
Ik heb mijn mening grotendeels weggelaten omdat mijn punt daar niet over gaat. Ook ik heb namelijk een custom CSS via opera zelf om het vele wit op mijn grote scherm wat te verminderen. Het is jammer van je dat je aanneemt dat ik alles van V7 dan blijkbaar goed vind alleen omdat ik enigszins probeer te relativeren, maar ze geven hierboven toch al aan dat ze dat aan het oplossen zijn?

Moeten we dan blijven herhalen hoe "afschuwelijk" het wel niet is? Kom op zeg je leven hangt er toch niet vanaf? Is het echt zo belangrijk dat je elke gelegenheid hiervoor moet aangrijpen? Mijnsinziens zijn er wel belangrijker dingen in het leven, maar ook hier is iedereen vrij in.
Niemand zegt dat jouw smaak aangepast moet worden, niemand dwingt je naar tweakers te gaan, maar een site ontwerper kan NOOIT iedereen tevreden stellen dat is gewoon een utopie. In mijn mening moet je gewoon zorgvuldig alles afwegen.
Als er 85% van de gebruikers aangeeft dat er iets niet goed is, dan lijkt het me toch wel overduidelijk dat er werk aan de winkel is. Dan is het niet meer dat een ontwerper niet met iedereen rekening kán houden, dan heeft die ontwerper dat gewoon simpelweg niet gekeken naar de wensen van de gebruikers.
Daar wil ik mij bij aansluiten.

Ik vind de nieuwe site heel netjes. Aan het begin gaf het wel even het gevoel 'ik mis iets' maar dat went wel.

Wel moet ik toegeven dat ik de site iets te wit vind. Dat wil zeggen, op een desktop-breedbeeld monitor, heb je al snel de breede ruimtes naast en dat is wel erg vel. Dit is wel het enige puntje van kritiek wat ik zo heb.

Voor de rest vind ik alles eigenlijk wel helemaal goed.

Alhoewel ik gister een stukje las met een stuk 'embedded' video en waar eerst trotst over HTML5 video werd gepraat, was het dat niet. Het was ook geen flash, wat nog acceptabel is. Het was embedded silverlight, wat niet op alle tablets natuurlijk werkt.

[Reactie gewijzigd door oliveroms op 23 oktober 2012 10:40]

Erg mooi dat er geluisterd wordt, zelfs met een berg aan negatieve feedback en een groot aantal "haat" reacties. Ik heb dankzij T7 wel lekker kunnen werken aan mijn CSS kennis, waarmee ik het grootste gedeelte van mijn eigen (en anderen hun) ergenissen heb weten weg te werken.

Het woord "informatiedichtheid" is de afgelopen dagen ontzettend vaak gebruikt en vele tweakers bezoeken de site ook op hun desktop. Ik vind echter dat de site op een tablet best wel goed werkt, wat me opviel omdat custom CSS niet werkt op een iPad! Er is niet te veel informatie (wat me juist stoorde als ik T6 bezocht op de iPad) en het heeft een mooie stijl. Ik vind T7 overigens ook wel mooi quad design, maar de layout is gewoon totaal niet handig (op de desktop). Het doet me een beetje denken aan de gang van zaken bij Windows 8 (hoewel ik deze met plezier draai, ik zit echter zelden in de Modern UI).

Gelukkig wordt er goed geluisterd naar de vele goede feedback die is gegeven. Er werd in het topic al genoemd dat Tweakers wellicht een artikel zou kunnen publiceren over hoe zij de overgang van T6 naar T7 en de reacties van de gebruikers hierop hebben ervaren. Hadden jullie zo veel reacties verwacht? Dachten jullie dat wij het mooi / leuk / etc vonden? Waarom is het gros van de gebruikers niet betrokken geweest met een beta versie van de nieuwe site? Waarom was er geen kritiek op het design mogelijk? Ik ben erg benieuwd en ik hoop echt dat er een keer zo'n artikel komt.

[Reactie gewijzigd door Tk55 op 22 oktober 2012 18:40]

Hoe kom je erbij dat onze testers niets over het uiterlijk mochten zeggen? We hebben duidelijk gezegd dat het niet de tijd was voor nieuwe feature requests, maar verder was er gewoon een topic waar ze hun ei kwijt konden
Dan heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd, maar er werd verschillende malen in de topics over de nieuwe layout gezegd dat "het uiterlijk al vast stond". Helaas kan ik dat niet opzoeken :+

Oke het kan wel, hier zijn een aantal posts (met een ontkrachting van een mod, die ik blijkbaar heb gemist):
Poll: Tweakers 7 verbetering of achteruitgang *update*
Het is maar hoe je het bekijkt. Er mocht uiteraard wel over gepraat worden maar het was meer dan duidelijk dat alleen op minieme onderdelen aanpassing aan het design mogelijk was. Als dat al mogelijk was.

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 22 oktober 2012 21:47]

Na al mijn gezeik constructieve feedback hier dan toch een positieve noot: bedankt voor het verwerken van alle feedback in deze korte tijd! :)

Contrast zelf kunnen instellen is een feature die ik niemand heb horen suggereren en is mijns inziens veel beter dan gewoon 'donkerder' maken, want daarmee maak je het nooit iedereen naar de zin. Op deze manier wel! Super. Hopelijk is jullie 'donkerst' wel erg grijs / tegen zwart aan.

Mijn top 3 ergernissen:
• Veel te veel wit
• De navigatie op het forum is om zeep geholpen
• Zoeken in topics onbreekt

Het lijkt er op dat Tweakers deze zaken nu onderkend. Super!

Succes met devven heren.
Als vaste klant ga ik toch hier ook maar reageren, ik snap oprecht niet zo goed waarom elementen zoveel ruimte krijgen (zoals de zoekbalk).

Mijn redesign over het huidige design heengelegd:
http://i.imgur.com/5mNyt.jpg
 • Mijn nieuwsartikelen zijn 123 pixels eerder te zien;
 • Mijn reviews zijn 65 pixels eerder te zien;
 • De onnodige zoekbalk is nu in de nutteloze ruimte rechtsbovenin gestopt, waar hij hoort, waar hij past, en waar hij elementen zoals de social-media knoppen niet tot onder de pagefold verdrukt;
 • De achtergrond van de content is lichtgrijs, met de gehele site omhelst door een zelf te kiezen full-page background.
En nog veel meer :) Kost mij naast mijn werk hooguit een uur of 4 om de hele site gevoelsmatig logischer, compacter, leesbaarder en gebruikersvriendelijker te maken. Hiernaast heb ik ook nog een custom script aangemaakt die enige features toevoegt die de site een stuk handiger maken in dagelijks gebruik.
Ondanks dat er veel excuses worden aangeboden van tweakers zelf.. blijf ik het zo ontzettend raar vinden dat deze site op deze manier in de lucht is gegooid! En men alleen maar blijft bla bla-en terwijl 85 % de oude site terug wil.

Ik denk dat je met zn score, als bedrijf zijnde gewoon je mond moet houden, de oude site terug zetten en eens heel goed na moet gaan denken, hoe je dit anders anders aan gaat pakken.

De arrogantie druipt er echt vanaf.
Er is op dit moment geen enkele mogelijkheid om content van 7 terug te migreren naar 6. 6 terugzetten zou betekenen dat we een backup van afgelopen donderdag terug moeten zetten en vervolgens vier dagen aan posts kwijt zijn. Nu zullen sommigen ongetwijfeld bereid zijn hun productreviews weer op de oude site te plaatsen en redactionele content komt ook goed, maar bijvoorbeeld forumtopics en reactiethreads zijn alle consistentie kwijt, om het maar niet te hebben over bijvoorbeeld V&A.

Vervolgens zouden we de nieuwe site in beta naast de oude moeten draaien, en op een zeker moment al die content weer in elkaar moeten schuiven. Dat is niet te doen. De echte tekortkomingen in de beta komen pas naar voren op het moment dat mensen de site ook in de dagelijkse praktijk gaan gebruiken en dat houdt dus in dat mensen bijvoorbeeld hun forumposts in de nieuwe site doen, maar om hun data consistent te houden ook nog in de oude.

Dit nog even los van de developmenttijd die zo'n oplossing in beslag zou nemen. Die tijd kunnen we beter steken in het on the fly verwerken van de feedback in de nieuwe site. Dat we geen kostbare devtijd willen weggooien aan een nutteloze conversieslag terwijl het werk voor de nieuwe site zich opstapelt heeft niks met arrogantie te maken. Jammer dat jij het wel zo ervaart.
Ja, het zal nog een paar dagen/weken ellende en schaamte zijn en dat hebben we aan niemand anders dan onszelf te wijten, maar dit is op dit moment wel de beste oplossing.
Eens dat jullie opstelling niet arrogant is en dat teruggaan geen optie is.

Het argument om geen dev tijd te verspillen is echter vreemd. Als de community echt betrokken was geweest bij het dev proces, dan had je pas dev tijd bespaard. Dan was je er veel sneller achtergekomen wat wel en niet werkt, en niet na 2 jaar.
Wat we nu doen aan aanpassingen valt wel mee en sommige dingen hadden toch gedaan moeten worden zoals de implementatie van een betere tracker en de start van een responsive design. De problemen zijn voor een deel ontstaan door scoping en het weglaten van dingen uit de initiële release. Achteraf gezien hadden we beter langer kunnen doorwerken zodat de site ook voor de poweruser op niveau was geweest.
En een hele grote irritatie voorkomen bij de community.

Helaas de klassieke ICT fout. Wij weten wat goed is voor onze gebruikers. Menig gebruiker kent dit verschijnsel helaas.

Dit is denk ik een harde les geweest voor Tweakers.
Vervolgens zouden we de nieuwe site in beta naast de oude moeten draaien, en op een zeker moment al die content weer in elkaar moeten schuiven.
Ik kan het mis hebben, maar mijn interpretatie van Basement's woorden is niet zozeer het parallel draaien van 6 en 7, maar dat je versie 7 annuleert en opnieuw gaat beginnen, dit keer met communityfeedback.

Of dit verstandig is zal ik in het midden laten.
Er zit nieuwe content in T7 die niet in T6 zit. Als we terug zouden gaan naar T6 moeten we of alle nieuwe data migreren naar T6 of we moeten later een migratie doen van de data die nieuw is sinds er van T7 naar T6 is gegaan. Dit is niet iets dat zomaar vanzelf gaat, daar gaat een hoop werk in zitten wat uiteindelijk allemaal verloren tijd is.

Bovendien is het helemaal geen oplossing om naar T6 te gaan. We kunnen T7 prima aanpassen om het goed bruikbaar te maken voor de hardcore gebruikers. Het hele idee was om na de release agile te gaan werken en alle open eindjes aan elkaar te knopen. Feitelijk is dat wat we nu gaan doen, alleen dan met een community die een pistool tegen ons hoofd houdt ;) . De gedachte dat het een voordeel zou opleveren om vroeg te releasen met een product dat nog niet helemaal compleet was is onjuist gebleken, het heeft alleen maar ellende opgeleverd.
Bedankt voor de uitleg.
Dat maakt in ieder geval en einde aan de 'ga terug naar T6' posts waar ik zelf ook een voorstander van was.
Goed, realistisch gezien kan dat niet en ik wacht dan ook met spanning op de tweakbare verbeteringen op T7.
Dat is gewoon te makkelijk! Natuurlijk is Tweakers ook een community site, maar het is toch niet zo dat de kritiek vanuit de community zomaar weg gewuift wordt?

Een grote site als Tweakers "eventjes" terug zetten gaat sowieso niet, zowel technisch gezien als vanuit bedrijfskundige zaken (Tweakers maakt tegenwoordig deel uit van De Persgroep, en er zijn een hoop adverteerders waarmee je ook overleg moet voeren bijvoorbeeld...).

Daar op kantoor snapt men verdomde goed dat zonder trouwe cummunity een site als Tweakers een stuk minder te bieden heeft, daar wordt dus echt wel naar geluisterd. Weest u maar niet bevreesd! ;)
Tweakers maakt tegenwoordig deel uit van De Persgroep, en er zijn een hoop adverteerders waarmee je ook overleg moet voeren bijvoorbeeld...
Met adverteerders wordt uiteraard niet overlegd ten aanzien van wijzigingen aan de site. We snappen dat ze brood op de plank brengen, maar ze bepalen niet ons beleid en/of de keuzes die we maken - gelukkig :)
Ok gelukkig. :-)
Dat was ook een beetje fout van mij om te denken realiseer ik me!
Zeker vanuit journalistiek oogpunt zou dat een doodzonde zijn natuurlijk.
Ik denk dat je de plank mis slaat. Toen tweakers-ng online kwam was er ook ongelofelijk veel kritiek. Na enkele dagen/weken was er niemand meer die er problemen mee had. Ik denk dat de meeste tweakers niet van veranderingen en vernieuwingen houden.

Ik ben ook niet weg van de nieuwe site, maar geef het een paar weken en kijk of het dan nog bevalt. Je kan wel gelijk gaan roepen slecht dit en slecht dan, maar veranderingen zijn soms nodig. De nieuwe site oogt modern en hip, dit bevalt me tot op heden ook nog niet maar wie weet over een paar weken wel.

Ik denk dat het gezegde hier goed van toepassing is: "De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend".

Ik vind het bijzonder dat ze zo luisteren naar de community. Er is 2 jaar gewerkt aan het nieuwe ontwerp, daarvoor zal onderzoek gedaan zijn en het zou goed moeten zijn. Het verbaasd me dat tweakers zo openstaat voor de community. Twijfelen ze aan hun eigen kunnen of zijn ze bang gebruikers kwijt te raken?
Het zou je niet moeten verbazen. We doen dit voor en door jullie dus als de community iets heel duidelijk anders wil dan wij dachten, dan moet je mee. :)
Daar kan ik tot zekere hoogte in mee gaan. Maar als jullie 2 jaar bezig zijn geweest met de nieuwe site ga ik er vanuit dat er enig onderzoek naar is gedaan en dat jullie allemaal er naar gekeken hebben (medewerkers van Tweakers).

Ik vind het nogal wat, twee jaar werken aan een site en dan door de kritiek snel alles terugbouwen. Dan hebben jullie de afgelopen 2 jaar een inschattingsfout gemaakt of jullie spelen nu "paniekvoetbal". Ik had me voor kunnen stellen dat jullie het even hadden laten liggen en iedereen er maar even aan laat wennen. Als er over een week of twee nog steeds zoveel kritiek zou zijn kan je het altijd nog aanpassen.

Mensen hebben regelmatig problemen met veranderingen en wie weet is de kritiek niet meer zo erg over twee weken, vandaar dat ik het gezegde "De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend" maar even aanhaalde.

Toch mijn complimenten dat jullie zo inspringen op de community, al hadden jullie het van mij niet zo snel hoeven aanpassen aangezien ik verwacht dat de kritiek in de loop van de tijd toch wel minder heftig had geworden.
We laten het originele design dan ook zoveel mogelijk intact maar geven jullie de tools om e.e.a naar eigen goeddunken aan te passen. :)
Ik ben inderdaad heel blij dat Tweakers snel reageert.

Helaas is de klassieke foutein dit project gemaakt. De gebruikers zijn gewoon vergeten,of te laat benaderd. Het "project team" weet wel precies hoe het moet. Dit is helaas denk ik ongeveer de helft van al het falen van de meeste ICT projecten. De ICT afdeling weet wel wat het beste is voor de gebruiker.
De klassieke fout, en dat hebben ze goed gevoelt. Wat een succes had moeten zijn, is een grote fail geworden. Dat is een flinke domper na 2 jaar werken, dat je werk zo afgebrand wordt.
Dit is gewoon totaal onderschat.

Tweakers moet ook wel snel reageren, je kan het ook paniek voetbal noemen, maar Tweakers leeft van de community. Zonder community, geen Tweakers.
Tweakers heeft het grote voordeel, dat er in Nederland niet echt andere sites die zijn zoals Tweakers. Anders had dit hele grote gevolgen kunnen hebben voor Tweakers.

De aanpassingen die Femme nu voor meld, zijn denk ik ongeveer 75% van de klachten. Er zijn nog veel meer onvolkomen heden, maar dit vallen onder bug fixes voornamelijk.

Ik ben blij met deze mededeling. Want ik merk dat ik Tweakers deze afgelopen dagen ongeveer voor 75% gemeden heb. De nieuwe site werkte gewoon niet.
Hoe kun je nu stellen dat er sprake is van arrogante als Femme het volgende schrijft:

Verder bleek al snel dat we de behoeften van onze powerusers flink hebben onderschat. In het forumtopic gaf zo'n 85 procent aan de nieuwe site een verslechtering te vinden. Hoe je het ook bekijkt, dat is een dramatische score en we zijn goed wakker geschud.

Als ik dit lees, zie ik geen arrogantie maar een eerlijk antwoord waaruit blijkt dat er een flinke onderschatting is geweest van de powerusers. Deze powerusers zullen ook degene zijn die zich het meeste laten horen, omdat ze hier nu eenmaal ook vaak komen. Al met al vind ik dat er heel professioneel met de feedback wordt omgegaan. Dit neemt niet weg dat ook ik me afvraag waar deze onderschatting vandaan komt...
Ik heb het woord arrogantie in de mond genomen, omdat in de poll staat, dat 84 %van de tweakers, 7 waardeloos vind en 6 terug wil, en niet zoals femme het noemt dat 84 of 85 % de site een verslechtering vind.
Nu zal ik toch een even iets enorm afkraken. }> Als er iets mega waardeloos is geweest, dan is het die poll wel. Met alleen de twee opties "Tweakers 7 is een ware verbetering" en "Tweakers 7 is waardeloos, ik wil 6" als extremen in het spectrum roep je op tot polarisatie. Hebben we van onze nationale politiek de afgelopen jaren dan helemaal niets geleerd?. Tegen de tijd dat ik die poll ging bekijken (was al druk genoeg met beide news threads, jullie hebben mijn planning aardig in de war geschopt) was mijn beeld al gekanteld naar een genuanceerde tussenvorm. Helaas, voor genuanceerden was in die poll niet veel ruimte.

@Basement: aan die poll hecht ik heel weinig waarde. Ten eerste is het een (vroege) momentopname, de inhoud van de opties is duidelijk gekleurd door de emotie van het moment, en de reacties hebben zich gedwee in het format laten polariseren. Maar 16% vond het een ware verbetering. Vindt je dat niet logisch? Eenieder zwom met zonnebril op door zijn twee linkerhanden trauma heen. 16% is nog veel. Nu denk je vast dat ik de poll wil bagatelliseren. Nee, linksom of rechtsom is de poll, met al zijn reacties en de beide news threads met hun vele reacties te lezen als een heel sterk signaal. Om verdere conclusies te trekken is heb ikzelf alleen al erg het gevoel dat ik snel op glad ijs terecht kom, maar laat ik een poging doen.

Ik lees een verrekt betrokken community. Vele malen betrokkener andere communities als de game communiites, de Nu's en de Fok's van deze wereld. Om eerlijk te zijn kan ik zijn equivalent niet aanwijzen. Ik heb in 2004-2006 een game community gekend die zo hecht was, maar ja, vergankelijk, want weg. Ik heb Tweakers al enkele malen een fenomeen genoemd, en dat is het denk ik. Tweakers gaat naar het 15 jarig jubileum toe (heb ik het mis?), met een hoop oudgedienden. Die Tweakers community kreeg even het gevoel dat alles op losse schroeven was gezet, VNU kicked in, nu gaan de zaken veranderen, ik heb het zelf ook gedacht. Blijf van m'n Tweakers af!! Misschien is die angstgedachte na de overname door VNU onderhuids al een tijdje bij menigeen aanwezig geweest en heeft ze met deze interface verandering vaste vorm gekregen. Achteraf blijken die gedachten irrationeel, en niet de drijfveer van de interface veranderingen. Nou die "Blijf van m'n Tweakers af" reactie lees ik terug in die poll. Een groter compliment kan Tweakers denk ik niet krijgen. Ze hebben iets gemaakt dat bijzonder genoeg was om sterk voor te reageren (en planningen in de war te schoppen, grom)

Zo kreeg wat sec een interface verandering was heel wat meer lading. Vanmiddag las ik een reactie in een van de news threads die ik even wil aanhalen (het is een extreem):
En zie hier het resultaat van Tweakers anno 2013 : Koud, afstandelijk, saai, op zichzelf, en wantrouwend.
Nu is die reactie zo te diskwalificeren als tendentieus en bol staand van waardeoordelen. De reactie is natuurlijk geen waarheid op zich, want extreem. Wat het in mijn ogen goed illustreert is hoezeer de Tweakers site een behoorlijk deel uitmaakt van het leven/beleving van een flink aantal van zijn bezoekers. Met andere woorden (technocratisch) bij veranderingen draait het ontwerpteam aan de knoppen van een gevoelige "biotoop".

Aan de andere kant zie ik een ontwerpteam dat heel enthousiast was over de voortvarende veranderingen die ze voor de gebruikers in petto hadden. Zo enthousiast dat ze misschien zich even niet konden voorstellen dat die prachtige ideeën niet in goede aarde zouden vallen. Nou, dat heeft de afgelopen dagen lekker wat frictie opgeleverd. So be it. Ik weet nu al zeker dat uiteindelijk Tweakers en zijn bezoekers vele malen beter uit dit proces komen dan dat ze erin gingen. Deze paar dagen heeft veel inzicht over Tweakers en zijn gebruikers opgeleverd, maar ook het ontwerpteam hebben van een goede kant leren kennen. Dat had in geen tien gestroomlijnde ingemasseerde iteraties naar boven kunnen komen. En die interface, hoe dan ook, die staat als een huis, Pricewatch en V&A, heel consistent, heel mooi. Maar u is er nog dat ene dingetje...........

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 oktober 2012 22:55]

Tsja, als je mensen dat in de mond legt door zulke suggestieve antwoorden.. de vraag was "verbetering of achteruitgang?", geef dan ook gewoon als opties "het is een verbetering" en "het is een achteruitgang", zonder overdrijvingen erbij ("ware verbetering") of onnodige toevoegingen ("ik wil 6 terug").

m.i. ziet Femme de antwoorden terecht als ja/nee ipv die flauwe kul.
Als in mijn bovenstaand verhaal feiten staan die niet kloppen, dan hoor ik ze graag van ze. Zo niet blijft er weinig suggestief over.
Ik doelde op de maker van die poll (en veel andere polls) en jouw uitspraak:
Ik heb het woord arrogantie in de mond genomen, omdat in de poll staat, dat 84 %van de tweakers, 7 waardeloos vind en 6 terug wil
Dat krijg je dus door dat soort antwoorden, zodat je niet meer gewoon ja of nee kan antwoorden op de vraag, maar meteen meer in de mond gelegd krijgt.
Verder bleek al snel dat we de behoeften van onze powerusers flink hebben onderschat. In het forumtopic gaf zo'n 85 procent aan de nieuwe site een verslechtering te vinden. Hoe je het ook bekijkt, dat is een dramatische score en we zijn goed wakker geschud. Inmiddels hebben we een duidelijk beeld van de belangrijkste verbeterpunten en hoe we deze kunnen oplossen. We hebben de volgende lijst opgesteld van functionaliteit die we op korte termijn gaan verbeteren of toevoegen:
Erg goed om te zien dat jullie hier nu ook voor durven uitkomen. In het vorige bericht werd er nog gesproken dat er ook veel positieve opmerkingen waren. Ik snap dat het niet makkelijk is om dit toe te geven, al helemaal na twee jaar werk, maar super dat jullie dit nu wel doen. Erg netjes!

Ik kan niet wachten op de lay-out fix, laten we hopen dat het lukt om deze echt in de loop van de week uit te geven. :) Succes in ieder geval en bedankt voor de update!
De positieve signalen zijn er ook. Maar dan veelal individueel, per mail etc. etc. Om in een topic met een paar honderd woeste Tweakers te zeggen dat je het allemaal wel mooi vind durft niet iedereen. ;)
Dan doe ik dat bij deze. Nou ja, ik vind niet alles mooi. Persoonlijk was ik ook tevreden met de vorige versie. Maar, je moet met je tijd meegaan. Soms moet je nu eenmaal weer van voor af aan beginnen. Dat is niet makkelijk. Toch hebben jullie dat aangedurfd, en dat mag ook best gezegd worden. Ik denk dan ook dat er de afgelopen paar dagen een aantal uurtjes overgewerkt zijn op het Tweakers HQ.

En, als je ziet hoeveel reacties er op komen, hoeveel mensen elkaar gaan helpen met tweaks en custom CSS, hoe boos mensen kunnen worden omdat 'hun' site er anders uit ziet, hoe snel mensen met verbetervoorstellen aankomen en hoe gepassioneerd deze worden verdedigd... Daaruit blijkt maar één ding: Tweakers is écht een community. En in die zin kun je aan alle reacties dus ook zien hoeveel mensen er gepassioneerd begaan zijn met Tweakers.

En dát lijkt me het grootste compliment van allemaal. :)
Haha, ik bedoelde ook niet dat er geen positieve signalen zijn. Ik bedoelde alleen te zeggen dat die in verhouding een stuk minder aanwezig waren en er gedaan werd alsof het overgrote deel positief was, wat dus niet het geval is/was.

Sorry voor de onduidelijkheid. :)
Bij deze dan.

Normaal gesproken lees ik meer dan dat ik post echter vind ik het nu het juiste moment te reageren.

Ik vind het zeer knap wat jullie hebben weten neer te zetten. Iedere redesign die jullie weten te bedenken stuit op het nodige verzet, terecht of onterecht dat laat ik maar even in het midden, smaak is immers heel persoonlijk.

Ik vind de nieuwe site met alle vernieuwingen meer dan een applaus waard. Ik maak zelf web applicaties maar die hebben bij lange na niet de load als t.net, laat staan dat het ontwerp ook maar enigsinds in de buurt komt qua kwaliteit.

Verder is het bijzonder knap dat jullie met alle negatieve reacties toch positief blijven en daar snel op anticiperen.

Nogmaals voor het hele tweakers team een welgemeend "dank je wel" voor deze fantastische site en community.
custom layout is een topper

kan je de tracker dan ook uitzetten want dit vond ik juist goed dat die weg was :?
Grappig dat vind ik juist een meerwaarde geven aan de website. Voor mij is dat het raam tussen de frontpage en GoT. Je kunt makkelijk zien wat er gebeurt aan de andere kant van de website.

Maar ja, ieder zijn ding. :)

En het blijft mooi om te zien dat Tweakers nog steeds mooie oplossingen kan bedenken met de website. Tweakers blijft een community(in mijn ogen) en dat Tweakers nog steeds naar de community luistert is goed om te lezen.
De tracker zal optioneel blijven :)
Wow ik had niet verwacht dat jullie zo snel met een goed antwoord zouden komen op de meest gestelde vragen/opmerkingen! Verder is het natuurlijk niet alleen maar negatief wat de nieuwe site biedt. Qua performance en rust is de site er toch wel op vooruit gegaan.

Wat ik me o.a. nog wel afvraag: Worden er ook nog aanpassingen gedaan bij het gedeelte 'vraag en aanbod'? Dit is één van de onderdelen waar ik het meest met plezier in keek. Helaas is dit qua gebruiksvriendelijkheid enorm achteruit gegaan. Naast de bekende (algemene css) punten mis ik ook het volgende:
- Ik moet weer helemaal opnieuw de categorieën kiezen wanneer ik vanuit een specifieke categorie op de browserbutton 'vorige' klikt. De vorige site hield toch wel de subcategorie bij.
- Wanneer ik bijv op 'Moederborden' klik dan kan ik niet de socket kiezen. Zelf ben ik bijv op zoek naar een socket 1155 bord. Dan is het kiezen van die categorie toch een stuk prettiger dan het gewone zoeken.

Buiten de pricewatch om: Ik heb het gevoel dat jullie de navigatie nog niet helemaal in de macht hebben: Als ik via 'pricewatch' helemaal naar de moederborden toe ga dan staat het menu pricewatch niet meer actief, idem voor vraag en aanbod. Ook mist het kruimelpad nog in de site. Alles bij elkaar geeft dit mij het gevoel dat ik minder makkelijk een stapje terug kan en kun je de oriëntatie in de site kwijtraken.
Ik moet weer helemaal opnieuw de categorieën kiezen wanneer ik vanuit een specifieke categorie op de browserbutton 'vorige' klikt. De vorige site hield toch wel de subcategorie bij.
Je bedoelt wanneer je terugkomt in de categoriebrowser op de homepage van Vraag & Aanbod of de Pricewatch. Dat willen we nog verbeteren zodat de browser in dezelfde staat terugkomt als toen je eruit wegklikte.
Wanneer ik bijv op 'Moederborden' klik dan kan ik niet de socket kiezen. Zelf ben ik bijv op zoek naar een socket 1155 bord. Dan is het kiezen van die categorie toch een stuk prettiger dan het gewone zoeken.
We hebben de categorie-indeling platter gemaakt om het navigeren makkelijker te maken en ook om een taxonomisch betere indeling van producten in categorieën te krijgen. In de Pricewatch wordt de functionaliteit van de oude subcategorieën vervangen door filters. Die ontbreken nog in Vraag & Aanbod. Dat moet nu inderdaad wel prioriteit gegeven worden.
Buiten de pricewatch om: Ik heb het gevoel dat jullie de navigatie nog niet helemaal in de macht hebben: Als ik via 'pricewatch' helemaal naar de moederborden toe ga dan staat het menu pricewatch niet meer actief, idem voor vraag en aanbod. Ook mist het kruimelpad nog in de site.
Dat is een bewuste keuze omdat de onderwerpomgevingen van bijvoorbeeld een categorie of producten los staan van de Pricewatch of andere bestemmingen zoals Nieuws. Wij willen aan de ene kant graag alle informatie over een onderwerp bij elkaar zetten, aan de andere kant hebben we gebruikers die gewend zijn om via Vraag & Aanbod of de Pricewatch naar een categorie te gaan. Zij kiezen eerst het soort informatie (advertenties of prijzen) en later het onderwerp (categorie en dan een product). De andere weg is eerst het onderwerp kiezen en dan het soort informatie. Het lijkt ons een stap te ver om de gebruiker de laatste methode op te dwingen, dus we doen noodgedwongen allebei.

Bij een product vind je wel breadcrumbachtige links naar de categorie, het merk en eventuele productserie. In een categorie heeft de breadcrumb geen zin omdat de segmenten (Computers, Beeld en geluid enz.) en de hoofdcategorieën (bijv. Basiscomponenten in Computers) geen eigen pagina hebben en geen stap zijn in de navigatie. In een categorie kun je via de hoofdnavigatie terug naar de homepage van de Pricewatch of Vraag & Aanbod.

Wat nog wel zou helpen is een terugknop naar de resultaatlijst als je bij een product bent. De backknop werkt daar niet altijd goed omdat je na een paar keer klikken op tabs niet meer weet hoe vaak je op back moet klikken om terug te komen in de resultaatlijst van bijvoorbeeld een categorie.

[Reactie gewijzigd door Femme op 22 oktober 2012 23:21]

Zet je verzoek even in Lieve Devvers of zet een post neer in een bestaand topic. Het sneeuwt hier onder als de berichten zo rap gaan als de afgelopen dagen. ;)
Ziet er goed uit, er wordt hard gewerkt! In de mockup mis ik alleen de kleine afbeeldingen die bij de bijbehorende nieuwsartikelen stonden. En is het niet toch makkelijker (beter) om (tijdelijk) terug te gaan naar de oude pagina?
Nee, dat is helaas niet zo. Tweakers 6.9 aanpassen naar Tweakers 7.0 is niet iets wat even gedaan is. Omdat we een compleet nieuwe backend hebben. Dat wil zeggen dat alle templates etc. etc. van 6.9 herschreven zouden moeten worden naar de backend van 7.0 Dat kost bakken met tijd en die steken we liever in verbetering van 7.0 naar 7.1 en verder.
Mooi dat de crew van Tweakers de puntjes op de i gaat zetten n.a.v. input van de gebruikers zelf. Wel mis ik nog een ding in dit artikel: de kleuren v/d categorieën op het forum. Aan de hand daarvan kon ik sneller dan nu meteen zien in welke categorie een nieuwtje gepost was, het viel meer op. Bovendien kon ik door de verschillende kleuren, alleen die categorieën qua kleur in de gaten houden en de rest negeren zeg maar. Verschillende kleuren valt sneller op dan dat alles dezelfde kleur heeft. Nu is dit al in het Lieve Dev-subforum als feat aangevraagd, dus ik hoop dat ze dit ook meenemen :)
Ik wil ze op het forum ook terugbrengen, moet even een ontwerp van gemaakt worden.
1 2 3 ... 16

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee