Door Daniel Kegel

Een dag met Tweakers 7

19-10-2012 • 17:13

516 Linkedin

Gisteren aan het einde van de ochtend hebben we de nieuwe versie van Tweakers live gezet. En dat hebben we geweten. Bijna 4000 reacties en ontelbare Tweets later kunnen we enigszins de balans opmaken.

De belangrijkste conclusie na circa dertig uur met de nieuwe site is dat lang niet iedereen gelukkig is met de nieuwe layout, waarbij de kritiek zich voornamelijk richt op de grote witruimtes en de lagere informatiedichtheid. Met name trouwe gebruikers vinden de nieuwe site geen verbetering; in een forumtopic geeft tegen de 85% aan de site een verslechtering te vinden. Dat is natuurlijk ook niet bepaald ons idee van een succesvol redesign en om te beginnen bieden we aan deze gebruikers onze excuses aan: jullie zijn de kern van Tweakers en jullie commentaar weegt zwaar voor ons.

We zijn meteen na de uitrol van Tweakers 7 hard aan de slag gegaan om de kritiek te verwerken en oplossingen te verzorgen. Alleen vandaag al zijn bijna veertig updates met daarin honderden bugfixes en aanpassingen uitgerold.

We zijn er daarmee natuurlijk nog niet. Veel mensen geven in de reacties en op het forum aan dat ze behoefte hebben aan minder wit en meer informatie per pagina. Deze behoefte hebben we in het ontwerpproces onderschat, maar een oplossing is helaas niet zo eenvoudig. Er zijn ook mensen die het nieuwe design wel waarderen en we willen niet dezelfde fouten en problemen die in de oude site zaten opnieuw introduceren. Simpelweg een donkerder achtergrond instellen werkt op sommige pagina's goed, maar op andere pagina's ziet het er een stuk minder goed uit. Waar we eerder hoopten vandaag nog een eenvoudige fix te kunnen uitrollen blijkt dat in de praktijk helaas niet haalbaar te zijn. Als we nu het design aanpassen, willen we dat dit over de hele linie een verbetering is en dat het basisconcept van een toegankelijkere en een minder overvolle site in stand blijft.

We hebben al wel een aantal kleinere aanpassingen doorgevoerd, zoals het verkleinen van de witruimte tussen de nieuwsheadlines op de frontpage, maar een structurele oplossing vergt meer tijd. Dit heeft uiteraard op dit moment de allerhoogste prioriteit. Daarnaast zijn we aan de slag met het verbeteren van de zoekmachine op het forum, het kunnen gebruiken van de tracker op schermen met lagere resoluties en het verbeteren van de navigatie, om slechts enkele van de tientallen punten te noemen. Ook gaan we op basis van de input van gebruikers kijken waar de witruimte verminderd kan worden zodat de site prettiger leesbaar wordt.

We hebben Tweakers 7 uitgebreid doordacht en getest, ook met gebruikers, en hoopten uiteraard op een positievere ontvangst. Tegelijkertijd is de praktijk de beste leerschool en juist door de continue input van gebruikers zijn we in staat deze site steeds te blijven verbeteren en vernieuwen. Elk nieuw product bevat fouten en Tweakers 7 is daarin niet anders. Het is vervolgens zaak die fouten toe te geven en ze te herstellen. Tweakers blijft de beste community die er is; waar anders vind je een groep die tientallen custom stylesheets maakt om de site naar wens aan te passen en suggesties te doen voor verbeteringen? Blijf dus ook vooral commentaar leveren, in de reacties op het introductie-artikel of op het forum, dat helpt ons alleen maar om de site beter te maken.

Lees meer

Development-round-up - Iteratie #25 .Plan van 13 november 2012

Reacties (516)

Wijzig sortering
Om ook maar een duit in het zakje te gooien: de nieuwe look en feel vind ik er wel lekker strak en modern uitzien, en denk dat het met wat tweaks een prima basis kan vormen.

Toch wat opbouwende kritiek, en heb uiteraard niet alle reacties gelezen, maar volgens mij is het nog niet zo heel concreet benoemd: mijn #1 use case om tweakers te bezoeken is om te kijken of er iets nieuws is! Soms ga je na de site met een specifiek doel (bijv. prijzen checken in de PW), maar meestal wil je gewoon checken of er nog wat interessants online is verschenen. En kan me voorstellen dat dit het geval is voor de meeste vaste bezoekers.

En een aantal ontwerpbeslissingen maken deze activiteit niet makkelijker, en gerelateerd hieraan vraag ik me ook af in hoeverre het meten van het aantal clicks op verschillende site-elementen een effectieve manier is om te besluiten wat bezoekers wel belangrijk vinden en wat niet. Immers in veel gevallen is juist het ontbreken van een click positief: het kan ook betekenen dat ik de informatie die ik zocht al heb gevonden. De tracker is - voor mij in ieder geval - niet alleen een navigatie element, maar ook een bron van informatie. Het is dan ook onbegrijpelijk voor mij dat ie standaard verborgen is, en dat ik hem niet eens zichtbaar mag maken (zit ik braaf met mijn 2x 30"...).

En lijkt misschien een klein puntje, maar ook hierop voortbordurend: waarom geen ander kleurtje voor nieuwe headlines? Dat maakt het zoveel makkelijker om direct te zien wat nieuw is.

En ondanks het feit dat er minder informatie op de frontpage staat hebben jullie er nu ladingen statische content staan. De populairste pricewatch categorieën? IT-Banen? Like knoppen? Een nieuwsbrief? Dat interesseert toch niemand die meerdere keren per dag op de site komt? En ondertussen zitten nieuwe meukposts en video's verborgen onder een drop down menu.

En dan nog wat random opmerkingen/ideeen/suggesties:

- IT-banen is belangrijk voor een groot statisch blok op de FP, maar niet belangrijk genoeg voor een plaatje in het header menu? Maak een keuze.
- Gooi dynamische content in de rechterkant van de frontpage: niet de populairste categorieën van de PW (die waarschijnlijk jaren ruwweg hetzelfde blijven), maar bijv. de populairste producten van de laatste 24 uur. Of bij banen niet een categoriedingetje, maar de laatste nieuwe banen.
- Maak het mogelijk dat je kan aangeven dat je de nieuwsbrief niet wil hebben, en gooi dan dat irrelevante blok weg.
- Uit de community: vind ik erg rommelig en onoverzichtelijk ogen en die icoontje van de users die er bij staan zeggen mij niks (lijkt me ook beetje tegenstrijdig met de algemene nieuwe design filosofie om te focussen op de essentie). Weet niet wat een goede suggestie is, maar dat kan hopelijk beter.
- Het nieuwe stukje uitgelicht is imo ook zonde van de ruimte: het is een bijzonder inefficiënte manier om aan te geven wat de redactie hot vindt, immers staat dezelfde informatie een paar centimeter lager ook. Denk dat hier wat teveel vast is gehouden aan het oude concept waar de uitgelichte items wel extra informatie hadden in de vorm van een plaatje en tekst. Wil je deze extra informatie niet bieden dan kan je veel effectiever en efficiënter communiceren dat een bepaald item de aandacht verdiend door er bijv. een opvallend icoontje voor te zetten, kleurstelling, lettertype (of iets in die richting). Of misschien moet je afvragen of het uberhaupt nog wel nodig is om deze selectie te maken. Nu is een soort van net niet keuze.
De items aan de rechterkant zijn inkomstenbronnen voor Tweakers. Daarom hebben ze, denk ik, een prominente plaats gekregen. Kan ik mij businesswise wel voorstellen. Gewoon even mee draaien en kijken wat het bezoekersgedrag is. Als er massaal afgehaakt wordt en de inkomsten teruglopen, dan zullen ze het aanpassen. Als de inkomsten toenemen, omdat mensen er nu vaker op gaan klikken dan is het (businesswise) het juiste besluit.

Tweakers heeft in het verleden ook het besluit genomen om een breder publiek aan te spreken. Dat viel ook niet goed bij iedereen, maar uiteindelijk heeft het goed uitgepakt. Meer bezoeker en waarschijnlijk meer inkomsten (je hebt ook meer mensen nodig in je redactie natuurlijk).

De website lijkt een gezellige club voor techneuten, maar er moet natuurlijk wel winst worden gemaakt. VNU heeft Tweakers natuurlijk wel gekocht om er geld mee te verdienen. Dat moet je niet uit het oog verliezen. Ik vind dat Tweakers het tot nu toe altijd erg netjes gedaan heeft. Je hebt wel wat advertenties, maar de commercie spat er niet vanaf en de artikelen zijn best objectief.

Tweakers heeft wel wat credits opgebouwd bij mij. Af en toe innoveren mag best en soms pakt het even minder uit dan verwacht. De algehele navigatie vind ik beter en zaken als een tracker op de homepage is wel weer te integreren denk ik. Een custom homepage zou ik wel tof vinden.
Wat mij betreft sla je de spijker op z'n kop met dit verhaal. Hieraan wil ik nog wel toevoegen dat ik moeilijk met de gedachte om kan gaan dat ik op een kleinere monitor (800 hoog) moet scrollen om nieuws te lezen. Daarnaast vond ik de scheiding van reviews, nieuws, plans en meuk zoals deze voorheen was erg prettig. Op het werk scrol ik even snel door het nieuws, en 's avonds lees ik de meer verdiepende artikelen en 'minder belangrijke' zaken.
Ik weet niet wat het criterium is om oud-tweaker te zijn, maar volgens mij moet ik het halen. Hoe dan ook, het verbaasde me hoe snel iedereen over elkaar heen viel te roepen dat het allemaal slecht was. Blijkbaar is de gemiddelde tweaker nogal veranderings (over)gevoelig en uiteraard weten wij/ze het ook allemaal het beste? Ik heb het even aangekeken en moet zeggen dat ik aan veel dingen moet wennen, maar ik de algemene look-and-feel erg intuïtief vind, zeker ook met het oog op de toekomst, waarvoor hulde. Er is duidelijk goed over nagedacht.

Maar ik begrijp het ook weer wel, want mijn inziens is het hele change-management aspect dat jullie hebben gehanteerd bij de overgang zwaar onderbelicht. Door hier aandacht aan te besteden hadden jullie veel overgangs-emoties al kunnen temmen en op die manier de gegronde reacties overgehouden. Nu lopen jullie mijn inziens het gevaar dat je te heftig op emotionele reacties gaat reageren etc. Een paar vroege sneak-peaks, vooraankondigingen, mogelijk paar gebruikers betrekken en andere maatregelen had dit kunnen voorkomen.
We hebben een poging gedaan door in de iteratie-.plans teasers van de nieuwe layout vrij te geven, een maintenancepagina te bouwen met een video en achtergrondinformatie over de nieuwe site en door abonnees toegang te geven tot de betasite. Het is natuurlijk leuker om een nieuwe site als een verrassing te kunnen presenteren aan de gebruikers die dan verrukt zijn met de verbeteringen, maar realistisch gezien zal dat nooit zo gebeuren.

Wellicht is het dus inderdaad wel beter om in de toekomst een publieke betatest te doen.

[Reactie gewijzigd door Femme op 20 oktober 2012 03:23]

Femme, hier moet je gewoon eerlijk zijn want in mijn optiek klopt dit niet.

Wat in de .plans stond aan screenshots was extreem summier en volstrekt onvoldoende.

Daarnaast is er geen echte betatest geweest. Abonnees (een beperkte subgroep hiervan) kregen sinds 10 september 2012, dus anderhalve maand geleden , toegang tot T7. Terwijl jullie al 2 jaar bezig zijn met T7.

En om het fair te houden: Die toegang is m.n. verschaft om te bug hunten. Ook is aangegeven dat je wel ideeen mocht aandragen maar dat de design keuzes vastliggen en de site "as is" gelaunched zal worden.

Dit is echt geen beta test.

Ik zie zelf ook een hoop positieve dingen in T7 (zoals de cleanere moderne look) en denk dat mits er zoals toegezegd goed geluisterd wordt naar de users, T7 alsnog een groot succes kan worden.

De zere plek is jullie change management en het gebrek aan wil om de users er in een vroegtijdig stadium bij te betrekken en naar hen te luisteren. Altijd een zwak punt geweest van tweakers.

Ik denk dat het verschil tussen users eerder erbij betrekken en het resultaat na het doorvoeren van de komende wijzigingen niet zo ver van elkaar zou liggen. Minus een stuk overbodige stress en reputatieschade...

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 19 oktober 2012 20:25]

Op zich vind ik het nog wel te begrijpen dat als een ontwikkelteam probeert een site voorbij de bestaande kaders (lees: wij) te trekken dat ze hierin juist los gaat staan van die kaders. Hierbij laat ik in het midden of dit uitgangspunt juist is of niet.

Puur als een proces kan deze big bang heel verfissend werken (als is het voor zekere individuen de afgelopen dagen vast een ietwat stressvol geweest ;) ). De site is fors opgeschud, iedereen is uit zijn comfort zone en is met zonnebrillen op met twee linker handen aan het navigeren.

Terugkijkend naar de oude site. Tweakers.net had een luxe probleem. Het was een fenomeen. Dat maakt denk ik een beetje blind. Wat nu heel mooi aan het gebeuren is , is dat in afwezigheid van die oude site pas echt wordt vastgesteld wat zijn klokje deed tikken. Na al die jaren Tweakers zijn we misschien wat uit het oog gaan verliezen wat Tweakers definieert.

Nu begint het zoeken naar een goeie merge van vorm en inhoud. Wat de afgelopen dagen is gebeurd biedt hiervoor een schat aan informatie. Over reputatieschade maak ik me nog niet zo druk. Dit rimpeltje overleeft Tweakers ook wel. Tot nu heeft Tweakers bewezen heel adaptief te kunnen zijn. Gisteren en vanaag even een check, nu op naar de balance.
De zere plek is jullie change management en het gebrek aan wil om de users er in een vroegtijdig stadium bij te betrekken en naar hen te luisteren. Altijd een zwak punt geweest van tweakers.
Gezien de overvloed aan reacties kun je dat beter niet overlaten aan die users want dan verandert er nooit iets ;)
Sneak-peeks waren reeds enige tijd al te bezichtigen in de maandelijkse Development-round-ups: http://tweakers.net/nieuw...word=Development-round-up
Alleen vallen die onder de categorie ".Plans" en ik vraag mij af hoeveel tweakers regelmatig in die categorie keken...

Het zou inderdaad beter geweest zijn om deze sneak-peeks te verwerken in een artikel die op de frontpage verschijnt, zodat mensen tenminste weten dat er een grote redesign volgt en welke stijl men gekozen heeft.
maar die sneak peaks zijn altijd maar delen van een venster geweest. Delen vol met inhoud. Ik denk niet dat men ooit een full page view heeft getoond van de frontpage op een high-res monitor. Dan zou men al veel meer feedback gekregen hebben.
De belangrijkste conclusie na circa dertig uur met de nieuwe site is dat lang niet iedereen gelukkig is met de nieuwe layout (...)
Dit is een understatement. Volgens de poll is meer dan 80% zeer ontevreden en vind men de nieuwe site onbruikbaar.

Ik snap dat jullie er een goede spin aan willen geven, en het positief in willen zien, maar wees gewoon eerlijk: jullie hebben de plank voor een heel groot deel misgeslagen. Voor het grote gros van de 'problemen' hebben jullie beta-testers het vast wel ter sprake gebracht, maar is er niets mee gedaan.

Digg heeft destijds ook een radicale verandering doorgevoerd, en zelfs nadat de community daar zeer ontevreden mee was moest men er maar mee leren werken. En toen werd reddit geboren, en de rest is oud nieuws. Het zou zonde zijn als hetzelfde zou gebeuren met Tweakers.net.

[Reactie gewijzigd door kalikatief op 19 oktober 2012 17:36]

Er zijn een aantal fundamentele wijzigingen gedaan zoals het nieuwe navigatiemenu en de enkele chronologische lijst met nieuwe items op de frontpage. Ik denk niet dat we daar snel aan gaan tornen. Er zijn goede redenen waarom we hebben gekozen voor deze oplossingen en er zijn oplossingen mogelijk om te voldoen aan de wensen van de gebruikers, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om bepaalde soorten content weg te filteren uit de lijst op de frontpage.

Sommige belangrijke pagina's op het forum zijn nog omslachtig om te bereiken. Daar kunnen we ook wel een oplossing voor bedenken zonder ons mooie eenvoudige navigatiemenu te moeten verkrachten met dropdowns en dergelijke.

Verder is het zo dat we bij het ontwerpen van deze site rekening proberen te houden met de belangen van vele verschillende soorten gebruikers. Een eenvoudiger navigatiemenu maakt de site gebruiksvriendelijker voor bezoekers die niet heel erg bekend zijn met deze site. Hierbij moet ik toegeven dat de site nog niet optimaal werkt voor de fanatieke gebruiker. De tracker mist bijvoorbeeld nog mogelijkheden en we zijn nog niet klaar met de integratie van de oude forumprofielen en MyReact in het profiel. Als het profiel en de tracker beter samenwerken met het forum kunnen we een oplossing bieden voor issues die mensen nu hebben met de active topics, post history en MyReact.
Een aantal zaken is heel begrijpelijk.

Maar wat is het nut van een link bovenin naar de PW en rechts naast het nieuws een blok PW met categorieen die waarschijnlijk niet heel veel zullen veranderen.

Ik zie daar veel liever de oude meuktracker of . plans etc.

Dat dit de startview is voor niet ingelogde gebruikers, prima. Maar voor de anderen is het logischer dat dit gecustomized kan worden waardoor meer zinvolle content beschikbaar komt.

(Ja ik begrijp het wel. PW is jullie speerpunt en cashcow dus moeten daar zoveel mogelijk mensen heen.)

Jullie redenatie om meuk, video's en nieuws in één overview te stoppen kan ik niet volgen.
En waarom kan ik niet gewoon zoals vroeger op "vrijdag 19 oktober' klikken en dan alle items zien die daar onder vallen :?

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 19 oktober 2012 20:29]

En hoe is een poll representatief? Zeker als je die houdt onder een selecte groep tweakers-bezoekers (namelijk de groep die veelvuldig op het forum te vinden is - waar ik overigens zelf ook toebehoor ;)) dan denk ik dat die uitkomst wel een 'overstatement' genoemd mag worden ;)
Maar hoe is dan alleen de mening van de Crew/Devvers gedurende 18 maanden representatief. :?

Jouw reactie is mij veel te defensief en exemplarisch voor hoe de crew altijd in de verdediging schiet.

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 19 oktober 2012 20:33]

maar dat is tevens ook de groep waar de hele tnet community op drijft zou ik durven zeggen..

bedenk je eens wat er zou gebeuren als zeg 25 van al die users daad bij woord zou volgen.
en je dus zo'n 20% van je meest active userbase kwijt bent... dat zou zomaar wel eens 40% van je user-generated content kunnen kosten, en met het huidige design hoop ik daar eerlijk gezegt zelfs ook een beetje op...
De poll waar ik het over heb (uit 'dat' forum topic) is open voor de hele tweakers.net gemeenschap. Misschien hebben veel mensen de haast om snel te stemmen, maar ik heb het een paar uur de kans gegeven voordat ik stemde, en mijn mening was onveranderd. Als er minder klachten waren, of als de poll dichter bij elkaar lag (zeg, 60-40) dan zou ik kunnen zeggen: ja, men haat het nieuwe en ze wennen wel. Maar de kloof is vele malen groter!

Hoe is jouw groep, of de beta-groep, beter representatief? Het antwoord is: dat zijn ze niet. Als je statistieken zonder geurtje wilt creeeren, dan moet je testgroep volledig willekeurig gekozen worden en representatief zijn van de gehele userbase.

Devvers zelf hebben altijd roze-gekleurde glaasjes op hun neus met betrekking tot hun eigen werk. Mensen met een baan bij Tweakers.net moeten altijd in het achterhoofd houden dat ze hun baan niet op het spel zetten door een slechte review te geven. (Vast niet het geval, maar het zou de eerste keer niet zijn dat iemand wordt ontslagen vanwege iets als een slechte team-spirit.)

En als laatste: de groep die veel op GoT zit komt natuurlijk minder op de frontpage, en zijn natuurlijk minder afhankelijk van de tracker, want ze gaan al die topics al door op het forum. Het zijn juist de incidentele bezoekers, of de mensen die alleen tijdens hun lunch of even tussen de bedrijven door een digitaal luchtje willen scheppen, die gebruik maken van de tracker.
Bedenk je wel dat vlak na een wijziging - goed of niet goed - er al heel snel geklikt wordt op 'het oude was beter' in polls.
Inderdaad. Ik heb een kleine custom css waarmee het een beetje donkerder is. En voor de rest is het nieuwe design voornamelijk een beetje wennen.

Het enigste dat ik mis om duidelijk te zien welke nieuws berichten ik wel en welke niet heb gelezen.
Hier sluit ik me bij aan. Op die tig pagina's met reacties die ik gisteren heb gezien heb ik geen positieve kunnen ontdekken.

En over de overzichtelijkheid van de site: die poll heb ik niet eens gezien! :o

Ik heb vandaag met twee keer tegenzin de hoofdpagina geopend, en geen enkel artikel geopend. Het springt er gewoon niet meer uit. Ja, behalve dit artikel dan, het stond bovenaan...
Jammer hoor.
Dit is een understatement. Volgens de poll is meer dan 80% zeer ontevreden en vind men de nieuwe site onbruikbaar.
Het simpele feit dat er zo'n Poll is vertekent de uitslag en je meetresultaten al.

(iets met Schoedinger en een kat).
Hmm poll ?

die stond vroeger op de hoofdpagina, waar kan ik die vinden ?

Sorry gevonden.

[Reactie gewijzigd door cable_son op 19 oktober 2012 18:27]

Goed om wat te horen inderaad. Getuigt van betrokkenheid met de community. Een goede zaak. Echter, blijf ik er bij dat er teveel focus op 'wit' wordt gelegd. Is wit een speciale kleur? Zit er een theorie achter dat wit getuigt van design en professionaliteit? Na 2 dagen vind ik het nog steeds zwaar wennen. Lezen vanaf een monitor is simpelweg fijner met een rustige niet-felle achtergrond. Raken je ogen niet zo snel vermoeid.

Daarnaast vind ik de pricewatch erg tegenvallen. Typ maar eens 'samsung galaxy s3' in bij de pricewatch en druk op enter.....geen goede results. Nergens staat de s3 ertussen, alleen de galaxy S. Ja, je ziet voordat je op enter druk een voorproefje van wat je zoekt (zoiets als: bedoel je misschien dit?) maar het klopt van geen kanten. Daarnaast is het spelen met de 'prijs' functie/optie een beetje vaag. Zo nu en dan moet je extra op de maximale of minimale prijs balk klikken om de results weer op orde te brengen. Ook iets wat het zoeken vermoeiender maakt.

Ook mis ik de info balk aan de linkerzijde. Daar kon je direct zien of er nieuwe productreviews waren, nieuwe advertenties etc etc. De nieuwswaarde is voor mij achteruit gegaan door alleen 'nieuws' te posten en niet zoiets als nieuwe productreviews o.i.d. Wellicht dat samen met de community, de zaken langzamerhand geoptimaliseerd worden.
Het voorbeeld van de zoekopdracht 'samsung galaxy s3' heb ik nog op de maintenancepagina en in het artikel over Tweakers 7 gebruikt. Op de devsite kreeg ik wel netjes de Galaxy S III terug. Als je zoekt op 'samsung galaxy s iii' gaat het overigens wel goed. We zouden dit nog wat beter moeten finetunen zodat zoeken op een getal ook romeinse cijfers meepakt.

Het probleem in de prijstab zou je wat beter moeten omschrijven zodat we het kunnen reproduceren.

De tracker kun je oproepen via het icoon rechtsboven in de zwarte navigatiebalk. De functionaliteit gaan we nog verder verbeteren zodat je de tracker makkelijker permanent kunt weergeven. Op dit moment is hier nog een horizontale resolutie van meer dan 1500 pixels voor nodig.
Ik waardeer het enorm dat er goed geluisterd wordt en dat er responsie wordt gegeven. Een uitstekende policy. Erg professioneel en vriendelijk!

Wat betreft het probleem in de prijstab. Het is zo dat als ik in de pricewatch een categorie kies (bijv. laptop) en direct een maximale prijs wil aangeven, er nog niets gebeurd. Je ziet een laad-icoontje, maar er verandert niks in de results. Ik moet als het ware voor een tweede keer expliciet klikken op het blauwe icoontje op de groene schuifbalk (het icoontje dat je naar een bepaalde prijs sleept en daar op zet) om de results te krijgen die je wilt zien. Hopende je hiermee voldoende te hebben geinformeerd ;)

Ik weet overigens niet of ik de enige ben die dit ervaart...

[Reactie gewijzigd door tsjeck op 19 oktober 2012 23:42]

Voor wat betreft kleurgebreuk stoor ik me ook aan de kleur van de moderatie-icons (-1, 0, +1, +2). Iedereen weet toch dat fel rood juist de aandacht trekt, terwijl een niet waardevolle reactie dat juist niet zou moeten doen? Naast tint dus ook variëren in intensiteit.

[Reactie gewijzigd door jvd-nl op 19 oktober 2012 17:52]

De intensiteit van rood kan moeilijk verlaagd worden omdat je dan roze krijgt waar mensen hele andere associaties mee hebben dan rood ;) .

We hebben een andere oplossing voor het probleem in gedachte en dat is om -1-reacties simpelweg helemaal niet meer te tonen als iemand filters op 0 of hoger. We tonen ze dan alleen nog maar ingeklapt als ze child-reacties hebben met een score van in dat geval 0 of hoger.
Sinds ik niet meer kan modereren, heb ik de vakjes met de scores geblokt in Adblock Plus.
Ik zie nu dus geen enkele score meer.

Dat leest een stuk rustiger kan ik je vertellen.
Die info balk aan de linkerzijde, tracker genaamd, kan je gewoon aanzetten waardoor je dit soort nieuws weer kunt zien. Klik maar eens rechts bovenin op het derde icoontje (RSS feed achtig) naast je nickname. Hiermee word de tracker zichtbaar en kan je er voor kiezen deze rechts dan wel links te fixeren.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 19 oktober 2012 17:52]

Dank u zeer. Verbeterd de zaak een beetje
Maar alleen als je resolutie breed genoeg is. HD ready schermen of kleinere resoluties voldoen daar dus niet aan. Op mijn primair workstation zie ik dus geen tracker meer en daar vloek ik imens op. Ook op mijn breedbeeldscherm op het werk is mijn resolutie niet groot genoeg. Mijn belangrijkste navigatietool (en een belangrijke optie om het wit te breken) ontbreekt dus op mijn belangrijkste werkplekken.
Heren,

Het argument is: Dit ontwerp maakt de website toegankelijker . Toegankelijker voor wie? Femme meld meer pageviews, pageviews van wie?

Uit de overweldigende hoeveelheid reacties (minus de gebruikelijke "ik wil geen verandering" reacties) moge blijken dat de doelgroep geen behoefte heeft aan een ontwerp met een duidelijk lagere informatiedichtheid. Het logische gevolg is dan ook: minder "tweakers" en meer mensen die behoefte hebben aan laagdrempelige communicatie. Daarmee duw ik mensen in hokjes. Guess what, Tweakers houden van hun hokje.

De tweaker wil informatie van kwaliteit, geschreven in jargon waar de tweaker bekend mee is. De tweaker hoeft deze informatie niet in hapklare brokken te ontvangen, de tweaker ziet liever zo veel mogelijk diepgang - hij bepaalt zelf wel wat op hem / haar van toepassing is. Daar hoort een passend jasje bij. Mijns inziens is bij het ontwerp van T7 vergeten wie de doelgroep is, of zou moeten zijn.

Overigens is dit argument, voor mij, voornamelijk van toepassig op het grafisch ontwerp en de informatiedichtheid. De _toegevoegde_ functionaliteit is veelal nuttig en fijn.

[Reactie gewijzigd door Steef op 20 oktober 2012 14:31]

Met de vernieuwde PW werken is nu een drama. Zo erg, dat ik niet eens meer wil gebruiken. Allemaal extra kliks nodig om iets gedaan te krijgen en dan termen als "willen" en "kopen" erin, welke malloot heeft dat bedacht ?

Mijn wenslijstjes lijst is nu leeg, uit protest. Alles verwijderd. Alle 21 lijstjes 1 voor 1 verwijderd.
Dat kan natuurlijk veel sneller, net als mail bijv; je selecteert wat je weg wil hebben et volia, met 1 klik weg. Zomaar een vb. waar men wel verbeterd zou kunnen hebben. Is niet gebeurt. Nee, in plaats daarvan mag je je worstelen door submenu's, zijn handige features zoals "dingen NIET opnemen in het resultaat" weggelaten.
Het kunnen idd wel meer pageviews zijn, maar van wie? Ik bekijk tweakers momenteen een stuk minder. Scheelt hoofdpijn......

Al na een custom CSS kijkt het wel een stuk beter, maar in vredes naam WIT als achtergroen??? Wie heeft dit ooit verzonnen?

Tweakers kan op het testen een stuk professionaliseren. Want als dit door meer testers was getest, dan was dit meteen naar voren gekomen. Of hebben ze alles op Windows 8 getest. Komt ongeveer op het zelfde neer. Verkeerde user inferface........
Ik denk dat er meer pageviews zijn van mensen die de website testen. Wat ze allemaal kunnen vinden, waar ze wat kunnen vinden.

Ik ben bang dat het aantal bezoekers en pageviews nog wel een vlucht naar beneden gaat nemen met T7 zodra het testen en uitvinden gedaan is, en enkele mensen van de vaste userbase hun heil ergens anders gaan zoeken..

Verer geloof ik wel dat T7 toegankelijker is voor nieuwe mensen, want T6 stond erg vol. Echter als je T6 doorhad, was het werkelijk de beste website die ik ken. T6 was voor nieuwe mensen mss wel te overwhelming.. Maaar daarmee moet je met een verandering niet je vaste userbase een stuk minder tevreden maken.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 oktober 2012 14:59]

pageview gaat omhoog omdat je nu voor allerlei navigatie doeleinden terug moet om weer vooruit te kunnen (bv. browse naar een zuster categorie in VA/PW, dat is nu twee views ipv. één).
Als ze meer pageviews willen halen, slagen ze er met dit design geweldig in ! Ik heb net vijf minuten lopen rondklikken om dit artikel terug te vinden nadat ik het rond de middag las en het sindsdien van de voorpagina verdwenen is... Na het opgegeven te hebben, kom ik het per ongeluk via een post op het forum weer tegen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Verandering went normaal gezien, maar na drie dagen erger ik mij werkelijk kapot aan de nieuwe site en dat vind ik enorm spijtig.
Anoniem: 420547
20 oktober 2012 09:51
Ook voor mij was, en is, T7 een onaangename verandering.

Leesbaarheid is deels verbeterd maar wordt ook weer teniet gedaan door het niet volledig gebruiken van de beschikbare breedte van mijn monitor wat aanzienlijk meer scrollen met zich meebrengt... Veels te wit en te weinig tekst.

Toch gek dat de feedback die veel gegeven wordt als een verassing komt voor de ontwikkelaars van T7. Gezien de overeenkomst in de gekozen designrichting van T7 en de "Metro" interface van W8 hadden de reacties op diverse items over W8 op deze site al een aardige indicatie kunnen geven hoe een deel van de community zou gaan reageren op T7.....

Ook lijkt er onder het mom van "weglaten en snijden" veel te zijn gesneuveld wat de site wel voor mij bruikbaarder en fijner maakten om mee te werken dan nu het geval is. Als ik nu bijvoorbeeld in de PW een systeem wil samenstellen en kies voor Basiscomponenten en dan voor Processors en wil daarna Geheugen intern kiezen moet ik of Geheugen intern in de zoekbalk invoeren en dan selecteren en daarna het tabje Producten kiezen of ik klik achtereenvolgens op PW, Computers, Basiscomponenten en dan Geheugen intern. In T6 kon ik boven in de balk gewoon weer direct Basiscomponenten selecteren en was ik klaar...

Ik hoop dat er wat met de overvloed aan feedback wordt gedaan en zie dat men daar ook mee bezig is waarvoor mijn complimenten. Tweakers blijft voorlopig voor mij een site die ik regelmatig zal blijven bezoeken maar misschien iets vaker via de app dan via het web. Voor de toekomst zie ik wel graag dat de site zowel voor desk- laptopgebruikers als smartphone en tabletgebruikers een bijpassende gebruikerservaring kan bieden op basis van de specifieke eisen van deze groepen gebruikers.
Als je toch al vooraf weet dat je verschillende categorieën wilt bezoeken lijkt het me efficiënter om vanuit de categoriebrowser meteen de gewenste categorieën in nieuwe tabs in de browser te openen. In de oude layout moest je ook terug naar de Pricewatch-index om een andere categorie te kiezen.
Anoniem: 420547
@Femme21 oktober 2012 15:52
Met alle respect maar in T6 had ik echt geen behoefte om diverse tabs te openen en als jij nu voorstelt dat dit voor T7 wel efficiënter is dan is dat voor mij alleen maar een bewijs dat T7 in gebruiksvriendelijkheid is achteruitgegaan.

Misschien heb ik het voordeel van T6 niet goed beschreven maar in de PW was er nog wel een interactieve indexregel bovenin te vinden die ongeveer als volgt was opgebouwd:

Pricewatch > Basiscomponenten > Processors > Intel

Na bekijken Processors was het dan mogelijk om gewoon Basiscomponenten aan te klikken dan daaruit voor Geheugen intern te kiezen. Dit is niet meer mogelijk in T7.
Laat ik dan maar 1 van die mensen zijn die het nieuwe ontwerp fantastisch vind. Heerlijk rustig, content centraal. Als je wit te wit vindt installeer je maar Flux ;) Ik wil de het eerst een aantal dagen zien voordat ik feedback gaf, vandaar mijn late reactie.

Over mijn gebruik van Tweakers
95% van mijn tijd op Tweakers is de nieuws sectie. Daar heb ik dan ook feedback op. Ik gebruik de site overigens sinds 2001 en ben in 2002 lid geworden.

Kleine usability fixes
 • Melding wegklikken (zoals welkom op de nieuwe tweakers) = reload, waarom? Bij het kijken van een video start de video namelijk opnieuw.
 • Submitter en schrijver zijn links dus streep onder de tekst.
 • Reactie veld mag inmiddels wel wysiwyg zijn. ctrl-b is makkelijk dan het B icoontje. Geef mij als tweakers iig de optie dat in te kunnen stellen.
 • Wijzig bij reactie mag wel een icoontje naast de rating voor je reatie zijn. Is denk ik net wat eenvoudiger (en op dit moment kun je alleen wijzigen vanuit de hoofdtread).
Optisch
 • Search bar naar links (hosted by staat ook rechts uitgelijnt). Meer zen.
Tablets en mobiel
 • Op tablets krijg ik net niet de volledige pagina erop, ergo scrollbar
 • Grootste nadeel: Geen responsive design of aangepast ontwerp voor tablet en mobile. Zeker bij de nieuws pagina's relatief makkelijk te doen. Fluid grid is de way to go (Taiga Boilerplate FTW). Zie ook The verge, techcrunch en iedere andere grote techsite/website. Dit viel me eerlijk gezegd als enige tegen
Uitgelicht nieuws
 • Je hebt images dat zijn uitgelichte artikelen
 • Je hebt de uitgelicht header + links onder de images
 • Je hebt uitgelichte artikelen ook nog in de lijst staan.
Waarom de uitgelichte links niet gewoon weg en optisch (kleur bolletje) aangeven dat het uitgelicht is? Scheelt veel ruimte met hetzelfde eindresultaat.

Het proces
Dan een opmerking over het proces. Een compleet redesign vind ik niet van deze tijd. Pak de individuele elementen per stuk aan. Dan is het minder radicaal en is user feedback makkelijker en sneller te verwerken. Bijwerken na een redesign kost veel meer tijd dan pivotten tijdens het design proces.

Ik vind het artikel van Ruben Timmerman daarbij nog steeds heel treffend: http://www.usarchy.com/2008/06/timmermans-wet/. Multi variant split testing is ook een mooie term om te zien wat je gemiddelde gebruiker gelukkig maakt.

Getest op
Galaxy Nexus / Tab 2 7", iPad en PC met 13"scherm en 1920 resolutie. Meerdere browsers op iedere device gebruikt. Kleine bugs niet meegenomen in dit schrijven. Daar komen we met een maandje wel op terug als het dan nog niet opgelost is.

Succes met de verdere doorontwikkeling en wat moet je toch een dikke huid hebben om deze community gelukkig te houden :)

Update: het is raar om te zien dat inhoudelijke reacties die over het algemeen positief zijn over het T.net 7 worden gemodereerd als off-topic/irrelevant. Als je het er niet mee eens bent dan mag dat, naar reageer dan inhoudelijk.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 20 oktober 2012 19:19]

Waarom de uitgelichte links niet gewoon weg en optisch (kleur bolletje) aangeven dat het uitgelicht is? Scheelt veel ruimte met hetzelfde eindresultaat.
Dat is iets waar ik naar wil gaan kijken. Andere bullet of andere achtergrondkleur van items die we belangrijk vinden zodat ze geen extra ruimte innemen.
Dan een opmerking over het proces. Een compleet redesign vind ik niet van deze tijd. Pak de individuele elementen per stuk aan. Dan is het minder radicaal en is user feedback makkelijker en sneller te verwerken. Bijwerken na een redesign kost veel meer tijd dan pivotten tijdens het design proces.
Om de veranderingen in de taxonomie tot hun recht te laten komen moest er ook veel in de layout en navigatie aangepast worden. Vandaar dat nieuwe taxonomie en redesign zijn gecombineerd. Daarbuiten is de scope van het project beperkt gehouden, maar omdat een redesign alleen werkt als hij consequent wordt doorgevoerd over de gehele site moesten alle pagina's aangepast worden en heeft toch nog veel ongeziene bugjes opgeleverd. Ons probleem in dit opzicht is dat we een site zijn met enorm veel functionaliteit.
Ik ken het probleem en ik heb andere sites zich daarop stuk zien bijten. We hebben met onze corporate site in Q2 van dit jaar bezig geweest met het responsive traject en dat is een informatie site met relatief weinig functionaliteit variatie. We zijn nu bezig met ons backoffice pakket (html5/css3 + responsive) en hebben daar veel van de lessen uit het eerste traject kunnen meenemen.

Het goed reponsive maken gaat dan ook nog een hele klus zijn voor "heel" tweakers.net, waarbij ik me dus afvraag of je dit in 1x voor de hele site moet willen doen.

We hebben overigens 3 artikelen geschreven over het responsive gaan:

Waarom: http://voys.nl/weblog/res...om-responsive-design.html
Hoe: http://voys.nl/weblog/res...an-responsive-design.html en
Resultaten: http://voys.nl/weblog/res...deel-3-de-resultaten.html

Vooral die tweede is voor jullie relevant want responsive vraag zoveel van en design en code dat externe hulp nog wel eens de meest eenvoudige route zou kunnen zijn. Heel veel succes in ieder geval, ook met het verwerken van alle feedback.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 21 oktober 2012 14:23]

Mooi om te zien dat de kritische feedback positief wordt opgepakt door de crew. Wellicht dat men bij de uitwerking van T7 te weinig heeft gerealiseerd dat Tweakers een enorme hoeveelheid "power-users" heeft. Deze users stellen veel belang bij zaken als de meuktracker, veel informatie direct beschikbaar, etc. Verder valt me ook op dat er zeer professionele reacties komen uit de hoek van UX specialisten; denk aan opmerkingen over de informatiedichtheid en de noodzaak om als 1e actie op de site direct te moeten scrollen bij een lagere verticale resolutie.

Hopelijk zien we snel de verbeteringen op basis van de constructieve feedback en dan komt het vast ook met deze versie van Tweakers helemaal goed! Wens het dev- en ontwikkelteam veel succes!
Veel mensen geven in de reacties en op het forum aan dat ze behoefte hebben aan een donkerder achtergrond en meer informatie per pagina. Deze behoefte hebben we in het ontwerpproces onderschat, maar een oplossing is helaas niet zo eenvoudig.

Jammer, echt jammer... Men had mogen verwachten, zeker gezien het een website bedoelt vóór Tweakers, dat hieraan wel gedacht zou zijn en sowieso daarnaast een design uit meerdere elementen, die stuk voor stuk aan te passen zijn.

Daarnaast nog het feit dat de ontwikkeling van de nieuwe Tweakers.net al geruime tijd in productie was achter de schermen. Dan vind ik het bijzonder zuur om te horen, als het uiteindelijke ontwerp aan het 'echte' publiek wordt getoond er totaal geen aanpassingen mogelijk zijn, of zoals hierboven gezegd, niet éénvoudig.

Als rasechte 'tweaker' hou ik mij niet bezig met onvolkomenheden als "oplossing niet éénvoudig", een echte 'tweaker' zou het een uitdaging vinden, maar onmogelijk is niks.

Ik krijg ook steeds meer de indruk dat andere 'machten' hier aan het werk zijn, zoals de Persgroep. Men was destijds al bang dat Tweakers.net, geen Tweakers.net meer zou zijn. En schijnbaar, gezien de nieuwe website, blijkt dit dan ook realiteit geworden te zijn.

Simpele functies die ik dagelijks gebruikte, tesamen met een Frontpage waar ik altijd alles in 'a blink of a eye' kon zien, waren voor mij redenen om Tweakers.net dagelijks, vele keren per dag, te bezoeken.

Sinds gisteren, afgezien van de vreselijke te witte pagina, begin ik Tweakers.net 'moe' te worden. Het klinkt niet vriendelijk of positief, maar weet het gewoon niet anders over te brengen.

Ik hou mijn hart vast m.b.t. de toekomst van Tweakers.net. Ik wens jullie in ieder geval heel veel succes toe en 'wijsheid' in dit geval en uiteraard op korte en lange termijn.

Voor mij was de oude Tweakers.net qua vormgeving, toegankelijkheid en overzicht perfect. Maar perfectie in deze wereld is altijd maar van korte duur. De auto die men 4 jaar geleden kocht is natuurlijk vandaag de dag ook niet perfect meer, maar wel (bij goed onderhoud) betrouwbaar en vetrouwd...

Ik stop met mijn relaas, want mijn ogen beginnen al verkrampen en mijn vriendin vraagt nu voor de tweede keer inmiddels, of het 'helse' licht niet uit mag, aangezien die haar 'Voice of Holland' ernstig stoort.
en mijn vriendin vraagt nu voor de tweede keer inmiddels, of het 'helse' licht niet uit mag, aangezien die haar 'Voice of Holland' ernstig stoort.
Dan heeft de nieuwe site toch zijn goede kanten _/-\o_
Ook al is bijna alles al een keer gezegd, als niemand iets zegt verandert er niks, dus hierbij ook mijn reactie op de nieuwe vormgeving.
Ik wist niet dat de nieuwe lay-out er aan kwam en mijn eerste reactie was dat het stylesheet niet goed geladen was. Toen ik besefte dat al die leegte zo hoorde was ik teleurgesteld in deze vormgeving. Het deed me direct denken aan Windows 8, waar de desktopgebruiker zijn usability zwaar moet inleveren op het gemak van de tablet-touchgebruiker die volgens Microsoft met Duplo-indeling geholpen is.

En dus:
 • Ja, te veel wit. De tekst zweeft bij lange pagina's in een wit vacuüm. Vooral een lange reeks reacties. Het oog heeft geen houvast. Sommigen zeggen dat de focus hiermee op de content komt. Nee hoor. Zie je knalfelle lampen rondom een bioscoopscherm om de nadruk op de film te leggen? Alles buiten het contentblok moet juist onopvallend zijn wil je nadruk leggen. Grijs is onopvallend, wit niet.
 • Te grote regelafstand. Te veel wit, te weinig informatie.
 • De rating-iconen in de reacties zijn veel te opvallend. Sterker nog, ze zijn het meest opvallende element in dat grote witte vlak met lettertjes als je reacties leest.
 • Vreemd dat ontwikkelaars bepalen dat de tracker (mijn meest gebruikte navigatie-item in de oude vormgeving) bij 'kleine' resoluties niet geplaatst mag worden, terwijl er fysiek meer dan genoeg ruimte voor is.
 • Het is 2012, mensen hebben hoge resolutie-schermen, zeker de bezoekers. Gebruik die schermoppervlakte alsjeblieft! Dan vraag ik niet om enorm brede tekstkolommen (ik word altijd verdrietig van mensen die bijvoorbeeld in Outlook in een fullscreen mail-window zitten te typen alsof ze een tenniswedstrijd volgen), maar vervuil de altijd schaarse verticale ruimte niet met onnodige elementen en ruimte. Ik heb een 1680x1050-scherm, maar de daadwerkelijk content -het eerste item van 'Uitgelicht'- begint bij de nieuwe lay-out pas op de helft van mijn monitor. En dan heb ik nog niet eens advertenties in beeld. Hoogst merkwaardig.
  Die vier highlight blokken met hun veel te grote font staan wat mij betreft alleen maar nieuwsitems in de weg, en kunnen zo naar de zee van ruimte rechts verplaatst worden. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst optioneel gedaan kan worden.
 • Waar is de zwarte menubalk mee uitgelijnd? Niet met de tracker in elk geval. Een verticaal uitklapmenu in die balk terwijl er ruimte is voor meer items horizontaal is heel vreemd.
 • Een brightness-icoon voor notificaties? Een wifi-icoon voor de tracker?
 • Waarom begint een gelockte tracker niet bovenaan de pagina? Weer gaat kostbare verticale ruimte verloren.
Goed om te lezen dat het ontwikkelteam aan de slag is met de kritiek, maar het verbaast me dat de bezoekers niet veel eerder in dit enorme ontwikkelproces zijn geraadpleegd (de test users die er wel waren kregen de lay-out als voldongen feit voorgeschoteld, maak ik uit de reacties op). Tweakers bestaat bij de gratie van deze bezoekers. De site zou niet zo populair zijn als het een read-only site was, zonder die user generated content. Neem de bezoekers mee, ze weten veel, gebruik die kennis. Tweakers heeft hard gewerkt, complimenten, maar het is zonde van de geïnvesteerde tijd om nu weer terug naar de tekentafel te moeten, terwijl dat voorkomen had kunnen worden.

Ik ben nu geholpen met de Stylish-plugin en de de style 'Usable tweakers', een verademing. Bedankt maker. Ondertussen ben ik benieuwd naar alle verbetering die het Tweakers-team zelf nog doorvoert komende tijd (het meest kijk ik uit naar responsive design, een gemiste kans vind ik). Ik hoop dat ze niet geplaagd worden door de koppigheid die veel ontwerpers eigen is. Het team moet uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf weten hoe het de site presenteert, maar de hele site valt of staat met de waardering van de gebruikers. Succes!

[Reactie gewijzigd door SeismicCharge op 20 oktober 2012 13:04]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 25

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee