Door Wilbert de Vries

Tweakers.net maakt plaats voor Tweakers 7

17-10-2012 • 12:30

174 Linkedin

In de afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan een nieuwe versie van Tweakers.net. Deze versie is in de voorbije weken getest en zal donderdag het daglicht zien. De site is tijdens de overstap enige tijd verminderd bruikbaar.

Donderdagochtend om 9.00 uur beginnen we met de overstap naar de nieuwe site. Eerst zetten we de database in read-only-modus, waardoor bijvoorbeeld reageren tijdelijk niet mogelijk is. In de loop van de ochtend gaat de site helemaal uit de lucht, waarna het nieuwe Tweakers aan het begin van de middag online verschijnt.

Om onze bezoekers tijdens de overgang toch wat te doen te geven, zetten dan we een pagina met een video-introductie en een beschrijving van de verbeteringen aan de site online. Ook wordt op die pagina een Twitter-stream over de voortgang van de werkzaamheden getoond. Zo weet je in elk geval wanneer je oude vertrouwde Tweakers.net, in zijn fonkelnieuwe jasje, weer online verschijnt.

Zodra die nieuwe site online gaat, noemen we onszelf overigens niet langer Tweakers.net, maar Tweakers. In de volksmond worden we toch al zo genoemd en een domeinextensie achter je naam staat vandaag de dag een beetje suf.

De naamswijziging is nog de kleinste aanpassing; een team ontwikkelaars en ontwerpspecialisten heeft zich in de afgelopen twee jaar gericht op het uitdenken en uitwerken van de nieuwe site. Zo hebben we honderdduizenden muiskliks op de site gevisualiseerd om beter inzicht te krijgen in jullie klikgedrag, zijn er 245 ontwerpen met een totale omvang van 5,2GB gemaakt, hebben we 93 prd's opgeleverd en zijn er 663 user stories geschreven.

Alle inspanningen waren goed voor meer dan 4000 tickets, bijna 10.000 gewijzigde bestanden en ruim 260.000 regels PHP- en Java-code. Dat werk heeft geleid tot een geheel vernieuwd Tweakers, dat vanaf donderdagmiddag te bewonderen is - al hebben we in de afgelopen weken al wat tipjes van de sluier opgelicht, en ook in onze commercials op Discovery Channel was al het een en ander te zien.

Tweakers 7 hebben/willen stap 1 Tweakers 7 hebben/willen stap 2 Tweakers 7 Uitvoeringen Tweakers 7 videoplayer Tweakers 7 Meuk portal Direct messages tweakers 7 Tweakers 7: Categoriebrowser Tweakers 7: Berichten Tweakers 7: Tracker Tweakers 7: Videoplayer

Lees meer

Reacties (174)

174
172
148
10
1
4
Wijzig sortering
Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe site. Ik zou een engelstalige versie ook toejuichen... Het kwaliteitsniveau van content op de site is echt hoog en dat verdient een breder publiek dan alleen het Nederlandstalige...
Kijk. Dat is een goede verbetering! Om de zoveel tijd moet je als site vernieuwen, en nog voordat de tweakers site *niet meer kan* wordt ie vernieuwd. Goede timing!

Well done guys!
De Tweakers.net site is juist een van de meeste simpele sites in techland op dit moment IMO. Alles is snel te vinden, werkt soepel en de pagina is logisch ingedeeld.

Ik zie nu bijvoorbeeld bij de pricewatch plaatjes al dat je waarschijnlijk nu eerst op Computers moet klikken, en daarna pas op de sub-links. Nu kun je instant naar behuizing of CPU bijvoorbeeld.
Helemaal mee eens… Theverge.com e.d. doen het allemaal heel goed, maar je merkt wel dat bij Tweakers gebruiksgemak voorop lijkt te staan. Zélfs het forum gaat gewoon vrolijk mee in alle verbeteringen, iets wat bij een hoop sites vaak kampt met achterstallig gebruiksgemak, onderhoud en design (design helpt vaak toch mee in gebruiksgemak en een "lekker smoeltje")
Je moet vernieuwen als je iets beters hebt, niet vernieuwen om het vernieuwen.

OT: Ziet er prima uit, al vind ik de huidige site ook erg prettig om te gebruiken.
Je moet vernieuwen als je iets beters hebt, niet vernieuwen om het vernieuwen.
Inderdaad: vernieuwing is helaas niet altijd verbetering.
En deze nieuwe layout is i.m.h.o. vervelend genoeg een perfect voorbeeld van dat gezegde.

Aantal punten die mij direct al zwaar irriteren:
1.) Enorm inefficient gebruik van ruimte. Het lijkt alsof de hele site specifiek is geoptimaliseerd voor smartphones en in mindere mate tablets, maar niet voor desktopgebruik. Alles is groter, met grotere tekst, grotere witte vlakken, veel grotere spaties tussen tekst, grotere knoppen etc. Wat inhoudt dat er per moment veel minder informatie op je scherm staat. Ik vind dit op een tablet al onprettig, en op een desktop zelfs enorm vervelend. Ik moet nou flink scrollen om dezelfde info te consumeren als vroeger op gewoon 1 scherm stond. Om 1 V&A advertentie met weinig tekst te lezen moet ik nou al scrollen terwijl mijn scherm 1024 pixels horizontaal heeft.
2.) Subnavigatiemenu aan de linkerkant verdwenen op de desktop. Deze maakten de sitenavigatie van een behoorlijk complexe website als Tweakers is veel eenvoudiger, en het aantal benodigde klicks beduidend minder. Hier zou het trouwens al flink schelen als die tracker-button rechtsboven (terug) naar links verhuisde en in de instellingen permanent zichtbaar kon worden gemaakt voor site-navigatie op de desktop.
3.) Hoofdnavigatiemenu boven veel onoverzichtelijker. De uitklapmenu's on mouse-over waren onder de vorige skin veel duidelijker en directer.
4.) Veel meer kliks benodigd voor simpele acties als bijvoorbeeld naar V&A gaan en een categorie kiezen. In het verleden had ik in 2 klikken de V&A categorie die ik wilde. Dat zijn nu 4 of zelfs 5 klikken. Een absolute verslechtering in usability.
5.) Notifications geimplementeerd, wat an sich een leuk idee is, maar de implementatie is onbruikbaar omdat niet kan worden doorgeklikt op de notifications in dat submenu zelf. Bovendien vond ik de notifications in gele balk bovenin scherm bij het vorige Tweakers duidelijker.
6.) No offence verder, en over smaak valt wellicht niet te twisten, maar de nieuwe layout ziet eruit als de 1e website die mijn broertje zonder development-ervaring ontwikkelde... en dat niet in positieve zin bedoeld. Dat terwijl de vorige site duidelijk een professionele uitstraling had, iets wat ook bij de statuur van een site als Tweakers.net hoort me dunkt.

Ik heb sterk het idee dat Metro en de Office Ribbon als inspiratiebron is gebruikt hiervoor, maar dit is nou precies 1 van de redenen waarom aardig wat desktopgebruikers (zeker power-users, wat toch een aardig deel van de Tweakers community uitmaakt) niet warmliepen zowel Metro als de Office Ribbon: enorme verspilling van kostbare screen realestate, veel meer scrollen, en veel meer clicks en zoeken om informatie tevoorschijn te krijgen die vanuit een goede menu-driven structuur zo te vinden is.

Had Tweakers zich niet beter kunnen richten op de inhoudelijke functionaliteit verbeteren, in plaats van een nieuwe skin ontwikkelen? Bijvoorbeeld easy archiving van DM's, wat nu gewoon ook iets van 5 kliks + scrollwerk per DM thread vergt.

Hoe langer ik erover nadenk en mee bezig ben hoe meer ik me afvraag: Hoe is dit ooit door een usability-test heen gekomen van iemand - zeker een poweruser - met een toetsenbord en muis achter een desktop? :/
Usability, goed gebruik van schermruimte, goede menunavigatie etc zijn me veel belangrijker dan moderne gimmicks als notification center, social media throug-linking en dergelijke waar blijkbaar veel tijd in is gestoken.

Samenvattend: Ik ben absoluut niet behoudend hoor, maar: waar kan ik de vorige skin weer aanzetten voor mijn desktopgebruik?? Ik ben zelfs bereid een abbo te nemen en daarvoor te betalen als die optie geboden wordt. Ik lees Tweakers graag, en deze nieuwe lay-out maakt de site voor mij gewoon echt minder bruikbaar, tijdrovender in zowel lezen als gebruik, en dat niet eens een beetje.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 18 oktober 2012 12:12]

Ik ben het volledig mee eens met cheetah,
maar merk dat heel wat sites deze week oevrstappen op dit nutteloos anti desktop stijl.
jammer
Hoi, ik ben het met een aantal punten eens, echter het verdwijnen van 'hover-menu's' juich ik toe omdat deze via touch devices niet te bedienen zijn.

Het enige jammere dat ik op het eerste ook mis is dat de 'actual content' niet breder wordt als ik mijn browser vergroot.

Voor de rest vind ik het best verfrissend.
ik ben het gedeeltelijk met je eens, en als ik overal op tweakers lees dat deze zetten vooral zijn gedaan om de content centraal te zetten, snap ik totaal niet waarom in de reacties het avatar, gebruikersnaam, datum en mod blok zo groot en zwaar is uitgevoerd. Dit terwijl de reactie zelf ondersneeuwd in dit geweld.

Ik lees graag reacties bij een artikel, en zou ook graag zien dat daar de content centraal staat. Geeft de reactie content meer visueel gewicht, en maak de heading met veel minder belangrijke informatie ondergeschikt. dit kan zowel in kleur gebruik als in de ruimte die het inneemt.
Yup, vernieuwen zonder verbeteringen zou een slechte zaak zijn, zonde van alle tijd die er in gestoken is.

Ik hoop op een uitgebreidere P.W. en bij de homepage instellingen om te bepalen welk nieuws wel en niet voor jou wordt weergegeven (wel/geen 'geruchten')
De layout update stond niet in het teken van het toevoegen van nieuwe functies voor gebruikers, zoals je zelf nu omschrijft. Dus helaas, geen uitsluitmogelijkheid vanaf morgen ;)
Wat een felle witte kleuren :p
Maar een update van de layout zou ook verbeteringen kunnen brengen in het gebruiksgemak, daar kan ik nu nog niks overzeggen, log net in :p en het eerste wat mij opvalt is dat het best een kleurverschil is zo met de oude.
Je moet vernieuwen als je iets beters hebt, [...]
"Het kan altijd beter."

Het is niet helemaal duidelijk of de plaatjes nou het gerede product tonen of proto's door elkaar. Het lijkt allemaal wel lichter en overzichtelijker te worden. Ik ben heel erg benieuwd :)
Er wordt wel iets gezegd over een titelwijziging, maar er wordt niet echt vermeld wat het dan wel gaat worden. Is het zoals in de titel "Tweakers 7" of T.net of ...?

Tweakers 7 vind ik persoonlijk wat slapjes. We leven niet in 2007, er komt binnenkort Windows 8 uit en euuhh... gewoon, waarom 7 en niet bv. 8? Misschien tweakers.net versie 7? God knows.

De vernieuwde site ziet er erg strak en intuïtief uit, kan niet wachten :D

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 17 oktober 2012 12:46]

Voortaan is het gewoon Tweakers in plaats van Tweakers.net. Hoe we dat nog verder gaan afkorten als we te lui zijn om de naam voluit te schrijven weet ik niet. De letter T claimen lijkt me wel een goeie ;) .

Het is versie zeven omdat het de zevende versie is van de site. Versienummerinflatie is iets voor Firefox en Chrome :P .
Tweakers 7 zal wel op het aantal "vernieuwingen" dat is door gevoerd. Oftewel nu zitten we op Tweakers 6.
Klopt, of eigenlijk 6.9 om exact te zijn :)
69 :9~ :+

Ontopic:
Kan niet wachten tot morgen, ik zal mijn F5 toets alvast oliën.
Ziet er ongelooflijk gelikt uit, knap werk Tweakers(.net)

[Reactie gewijzigd door Zerfox op 17 oktober 2012 17:04]

Tweakers 7 is de naam van het project geweest. Tweakers.net wordt Tweakers
Hij gaat Tweakers heten, niet meer en niet minder!
Gewoon "tweakers.net" -> "tweakers"
De code waarmee hierop gedoeld wordt is java-code in onze zogeheten engine die fungeert als middleware tussen de database-server en de php-webservers. Php heeft als nadeel dat de data die wordt verzameld om een request uit te voeren na het afsluiten van het request wordt weggemikt wat een beetje jammer is als het om data gaat die qua processortijd vrij kostbaar is om uit je database te halen. In Java kan deze data wel lokaal in geheugen van de webservers blijven. In de nieuwe site wordt de Java-engine niet alleen gebruikt voor productdata zoals nu het geval is maar ook voor alle andere soorten onderwerpen met bijna alle content die we hebben. Dat maakt snel zoeken met facetten mogelijk in onder andere nieuws, reviews, video's, advertenties, meukupdates en producten.
Tweakers gebruikt beide ;)
Worden de filmpjes nu ook in HTML5 / H.264 getoond ipv nu *altijd* Flash ?
Ja, eindelijk wel! We hebben de JWPlayer die we nu gebruiken vervangen, waardoor er nu ook ondersteuning is voor browsers zonder flash. Als niet-flash gebruiker ben ik daar zelf erg blij mee :*)
Ze werden al in een video-container gestopt als je geen flash had, maar de ondersteuning is wel wat beter nu ja :P
Argh, het lijkt me helemaal niks om op een extra knopje te hoeven drukken om de V&A updater (die nu links zit) te zien.
Hopelijk komt er ook een optie om de oude layout te gebruiken.
Nee, in TWK7 kun je niet terugswitchen naar de oude layout.

Met betrekking tot de tracker: indien je resolutie hoog genoeg is, is het mogelijk om deze vast te zetten aan de linker- of rechterzijde van de website. In dat geval hoef je dus niet op een extra knopje te klikken.
Waarom is besloten om de migratie niet 's nachts uit te voeren? Dan hebben er minder mensen last van.
Dat gebeurd bij tweakers nooit, dan is er juist meer kans op fouten en kan je minder makkelijk iemand anders inschakelen.
Niet alleen dat, maar omdat wij in het bedrijf zoveel verschillende afdelingen hebben willen we graag dat mensen van die afdelingen hun specifieke stukje site nog even bekijken voordat het echt live gaat zodat we zeker weten dat alles goed gegaan is.

Dan kun je inderdaad 15-20 man slaperig hun bed uit bellen met het verzoek van 'kijk even' met als gevolg dat men een beetje half-arsed kijkt, of je doet het in de ochtend als men fris en gefocussed is.

En nee, ook al kennen wij de site uit ons duimpje, ik zou niet weten wanneer er in de content iets verkeerd gaat, of wanneer er een tekstlink niet goed gaat terwijl dat wel zou moeten etc. Dan is het handiger dat de mensen die die content plaatsen dat zelf checken en controleren op fouten.

[Reactie gewijzigd door Kees op 17 oktober 2012 13:27]

Zalig :-)

Kees kan ik je even lenen om ons management daarvan te overtuigen, deploy's terug tijdens kantooruren, of tijdens de middag. (Natuurlijk is de critisiteit van onze applicaties iets anders dan een website met it nieuws ;-) )

Zalig de tijd van 10 jaar terug.


Succes morgen met de migratie :)
Omdat er ondersteuning door derden nodig kan zijn die niet zo makkelijk 's nachts te regelen is?
Doen we expres om mensen een keer in de zoveel jaar even af te laten kicken :+
Omdat anders die twitterstream met updates etc voor niets gemaakt is :+
Ik weet nog niet wat ik er van moet vinden...
M'n eerste gevoel was: Windows 8??

Ik vind e huidige vormen fijn en ook de grijstinten zijn wel makkelijk bij nachtelijk gebruik...

We shall see.
Eigenlijk ook wel eens met jou, Tompecht en thegve. Het ziet er voor mijn gevoel uit als een populair design, wat misschien de werkbaarheid niet echt ten goede komt, plus het huidige donkere geeft rust aan de ogen. Maar anderzijds is het misschien ook wel tijd voor wat vernieuwing en valt het allemaal wel mee.

Wel vraag ik me af of de producten in de PW nog makkelijk te vergelijken zijn, want op afbeelding 3 vind ik het voor de vergelijking nu niet heel overzichtelijk noemen, meer creatief ingedeeld oid.
-> Edit: Oké dank Misha en Femme, ik zie het nu ook en het nut daarvan. ;)

Verder ben ik ook wel benieuwd naar hoe het forum gaat veranderen en de kleinere dingen zoals je profielpagina, wenslijsten, foto-album, my-react. We zullen het morgen gaan zien! :)

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 18 oktober 2012 15:49]

Jouw voorbeeld is van de nieuwe uitvoeringentab bij producten waarin we de afwijkende specificaties tonen van de verschillende uitvoeringen van een product. Die functionaliteit bestaat nog niet (relaties tussen uitvoeringen en het product waartoe ze behoren werden niet eens gelegd). Je kunt er filteren en zo de selectie beperken. Dit is handig bij producten zoals een HP ProBook 6560b die in 23 uitvoeringen verkrijgbaar is.

Hier en daar hebben we nog wel contentissues door verkeerd of onvolledig ingevulde specificaties, waardoor er verschillen tussen uitvoeringen lijken te bestaan die er niet zijn. Bij een iPhone 4S zou je alleen kleur, geheugengrootte, totaallast en maandlast als afwijkende eigenschappen moeten zien.

Het is dus geen vergelijking van productuitvoeringen, die worden nog steeds naast elkaar getoond. Wel kun je nu meer dan vier producten vergelijken.
Wat je daar ziet is een productlisting van een product met meerdere uitvoeringen. In TWK7 hebben we nog steeds een normale productlisting (van bijvoorbeeld een categorie), waarbij je verschillende producten kunt aanvinken om vervolgens met elkaar op een separate pagina te vergelijken
Ziet er niet verkeerd uit. Toevallig geïnspireerd door Metro of bepaalde besturingssystemen?

Komt er trouwens binnenkort nog een officiële Windows 8/Windows Phone applicatie van tweakers of moeten we daar wat langer op wachten (en de RSS feeds gebruiken)?
Dit was al langer in ontwikkeling dan Metro, tenminste was het er niet op geinspireerd :)
Ik weet niet hoe lang Metro in ontwikkeling is, maar we waren al bezig met het ontwikkelen van 7.0 voordat we wisten dat Microsoft Metro aan het ontwikkelen was
maakt mij niet uit wie er eerder was het sluit mooi op elkaar aan, windows 8 en Tweakers, gouden combo :D
Dus "T.net" wordt straks ook kortweg "T"? ;)
Ja, en Henk wordt Mr. T!
"Tweakers" is niet zoveel langer dan "T.net" dus de plekken waar we zelf T.net uitschreven komt nu gewoon Tweakers te staan :)
Volgens mij wordt het t. (zie de kleine letter in het logo, in de screenshots) Mijn tot nu toe enig kritiekpuntje (A) ( in het logo nu is het een domeinnaam, maar nu gaat het weer een naam worden, dus lijkt me een hoofdletter meer op z'n plaats)

... mierenneuken wellicht... O-)
Als de gemeente Tilburg dan maar niet gaat klagen, die gebruiken de T ook al als "afkorting"
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee