Door Tino Zijdel

Senior developer

Development roundup januari - februari 2011

08-03-2011 • 14:51

20 Linkedin

In de aanloop naar grote veranderingen zijn we het jaar 2011 eerst maar eens begonnen met het inwilligen van een aantal - soms al oude - feature requests. Omdat veranderingen niet altijd opgemerkt worden en omdat veel bezoekers het leuk vinden om af en toe eens iets te lezen over waar we intern mee bezig zijn, volgt hier een kort overzicht van de belangrijkste veranderingen in de afgelopen maanden:

MongoDB: readonly-fallback

Medio vorig jaar zijn we overgestapt van MySQL naar MongoDB voor de opslag van onder andere sessies van onze bezoekers. In de .plan waarin deze overstap werd vermeld, werd uitgelegd dat onze MySQL-replicatieserver Apollo ook dienst zou doen als primaire MongoBD-server, en dat onze server Artemis dienst zou doen als backup-server voor MongoDB. Dat was toentertijd zo uitgevoerd; alleen was er in de code nog niet in een automatische fail-over voorzien. Dat gemis ondervonden we 24 januari jongstleden aan den lijve. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben we daar nu ondersteuning voor ingebouwd; hierdoor blijven jullie nu ook ingelogd als de primaire MongoDB-server ooit weer besluit er even geen zin meer in te hebben :)

Ajax-login

Op diverse plaatsen op onze website kan je als niet-ingelogde gebruiker nog wel eens linkjes tegenkomen die, wanneer je erop klikt, de melding geven dat je voor de betreffende functionaliteit ingelogd moet zijn. Met een beetje mazzel werd er nog wel een linkje gegeven naar onze login-pagina, maar een bezoeker zonder Tweakers.net account (ja, ze bestaan) is daarmee natuurlijk niet meteen geholpen. Om dit op te lossen hebben we een hippe DHTML Ajaxified HTML5 Web 2.25 login-dialoog geïmplementeerd, waarmee je zonder de pagina te verlaten kan inloggen. Voor de arme drommels zonder Tweakers.net account is er een linkje naar onze registratie-pagina.


Inloggen anno 2011

Feedback op topicreports

Om ongeregeldheden op ons forum in te dammen, hebben we sinds jaar en dag een mooie klikspaanfunctie die eufemistisch 'topicreport' wordt genoemd. Het was de forumbezoekers echter een doorn in het oog dat daar vanuit de forumcrew niet altijd feedback op werd gegeven, zodat niet altijd duidelijk was of er actie was ondernomen. Dat is onlangs verholpen door een status toe te kennen aan een topicreport, die door de forumcrew eenvoudig kan worden gewijzigd. Na het indienen van een topicreport krijgt het standaard icoon stoplichtkleuren om aan te geven of een report nog niet gelezen, wel gelezen of al afgehandeld is.

Gekleurd handje
Topicreport icon met status-indicatie

Openstaande tagaanvragen

Niet alleen proberen we het makkelijker te maken voor onze bezoekers; ook voor onze vrijwillige forummoderators proberen we het werk soms wat te vereenvoudigen. Al sinds de introductie van tags op het forum was een veelgehoorde klacht van onze moderators dat het niet makkelijk was om een overzicht te krijgen van aangevraagde tags binnen hun forum of hoofdgroep. We hadden daarvoor wel al een speciale url gemaakt, maar nu hebben we die eindelijk ook eens zichtbaar in de interface verwerkt :)

V&A 'bij mij in de buurt'

Sinds de komst van Vraag en Aanbod versie 3 is het mogelijk om een overzicht te krijgen van advertenties bij jou in de buurt door middel van de afstands-slider in het advertentieoverzicht. Daarvoor moest je echter eerst een bepaalde categorie kiezen of op een keyword zoeken. Om snel en makkelijk een overzicht te krijgen van alle advertenties bij jou in de buurt, hebben we nu een mooi blokje op de V&A-index gezet, waarmee op locatie gezocht kan worden. Daarna kan je desgewenst verder filteren. Tip: als je je woonplaats in je profiel hebt ingevuld, dan wordt deze in V&A als standaardlocatie gebruikt.

Zoeken bij jou in de buurt
Zoeken bij jou in de buurt

Google-welkomstkader

Waar we al eerder constateerden dat nog niet iedereen voorzien is van een Tweakers.net account, blijken er ook nog hele volksstammen te zijn die ons enkel via Google weten te vinden. Als deze ongelukkigen toevallig een product zoeken en daarmee bij een nieuwsbericht of een review uitkomen, dan geven we ze voortaan een Tweakers-waardig welkom met het beste aanbod uit onze Pricewatch.


Google-welkomstkader

Pricewatch-vermelding downloads

Digitale download De deur niet uithoeven is een groot voordeel van online bestellen, maar voor sommige producten hoef je de deur zelfs niet meer open te doen: er zijn diverse shops die hun producten als download leveren. Dat scheelt in de kosten ten opzichte van een fysiek product en je kan je spullen sneller op je pc hebben. Shops die downloads leveren zijn in de Pricewatch voortaan voorzien van een speciaal download-icoontje. Bij sortering op levertijd zal je deze shops dus ook bovenaan vinden.

Uitbreiding pricewatch filtermogelijkheden

Vooruitgang is niet altijd verbetering: met de introductie van de 'fancy filters' in Pricewatch 3.0 verdwenen de mogelijkheden om opties uit te sluiten en om aan te geven dat je juist producten wil zien met een combinatie van opties. Deze mogelijkheid hebben we nu in het fancy filter geherintroduceerd met al net zo fancy toggle-switches.


Fancy toggle-switches

In totaal werden er in de eerste twee maanden van dit jaar 616 commits gedaan met wijzigingen in 656 bestanden. Naast al dit werk waren er binnen ons devteam ook enkele highlights op het persoonlijke vlak; zo heeft de vrouw van collega rob_erwt het leven geschonken aan een prachtige zoon genaamd Ruben, en ook de schrijver dezes was in januari afwezig vanwege gezinsuitbreiding. Proggen kunnen ze nog niet, maar trots zijn we wel :)

Kan jij al wel proggen en heb je altijd al de Tweakers.net-devvers willen ontmoeten? Op 24 maart aanstaande organiseren we de eerste Tweakers.net Developer Summit. Deelname is gratis, maar schrijf snel in want het aantal plaatsen is beperkt. Wil je meer kans maken om erbij te zijn, doe dan mee aan de Tweakers.net Pricewatch Challenge.

Reacties (20)

Wijzig sortering
Mag ik hier opmerken dat ik de switches echt heel lelijk vindt en uit de toon vindt vallen :)

Heeft vast iemand meer naar zijn iPhone dan de T.net layout gekeken :P
Ze zijn wel handig, ik ging hiervoor nog wel eens terug naar klassieke modus. Het is een stap vooruit, maar volgens mij omsluit het nog niet dezelfde hoeveelheid mogelijkheden qua filters. Als ik het goed heb kon je in de oude een paar opties WEL kiezen EN een paar opties NIET, dit is alleen WEL of NIET, nietwaar? Ook vind ik het een beetje jammer de tekst helemaal geselecteerd wordt (en dus zowel WEL als GEEN ziet staat - transparante tekst :+ wat is de moeite om via javascript tussen de waardes '' en 'WEL'/'GEEN' te switchen?) anywho, dat maakt het een beetje minder mooi, maar de functionaliteit is in ieder geval grotendeels weer aanwezig, keep up the good work! :)

[Reactie gewijzigd door C0rnelis op 8 maart 2011 21:20]

Als ik het goed heb kon je in de oude een paar opties WEL kiezen EN een paar opties NIET
De use-case daarvoor is denk ik maar heel beperkt, dan besparen we liever wat ruimte ;)
Ook vind ik het een beetje jammer de tekst helemaal geselecteerd wordt (en dus zowel WEL als GEEN ziet staat - transparante tekst :+ wat is de moeite om via javascript tussen de waardes '' en 'WEL'/'GEEN' te switchen?)
In Firefox is de tekst van de buttons iig niet selecteerbaar, die heeft daar een mooie CSS property voor :P Dit was qua implementatie in ieder geval het meest 'clean' - enkel een class-toggle.
Ik gebruik zelf Chrome (10 inmiddels), kan je 't dan niet uitbreiden door onderstaand? :)

user-select: none;
-o-user-select:none;
-moz-user-select: none;
-khtml-user-select: none;
-webkit-user-select: none;
* crisp heeft geen iPhone (ueberhaupt geen smartphone for that matter)... :P
Ze kunnen op zich wel wat duidelijker inderdaad, 4 pixels hoger en een 1 pixel inner shadow voor de gekozen optie zou het herkenbaarder maken en het raakvlak iets vergroten :)
Waren me de laatste tijd al een paar dingen opgevallen maar vooral de switches in de pricewatchfilters zijn echt heel fijn imho.
Verder gewoon goed om te zien dat men niet stil zit dus ik zou zeggen, vooral doorgaan ;)
sluit ik me helemaal bij aan. Ik kijk uit naar nog meer verbeteringen!
Die fancy-filters zijn zeker het grote geheim van t.net? Ik denk dat jullie de webwereld (no pun intended ;)) een heel groot plezier doen deze als open-source framework (?) incl. (beperkte) documentatie te publiceren. En na alle open-source die jullie gebruikt hebben, gebruiken en vrijwilligerswerk dat t.net ontvangt, vind ik dat het jullie plicht is. ;)
We ontwikkelen code meestal vrij specifiek voor onze eigen site. En dan is het - zelfs als we dat zouden willen - erg lastig om het bruikbaar open source te maken. Althans, dan zouden we vooral de boel specifiek open source moeten maken en er dan zelf niks meer mee kunnen... Of onze eigen omgeving moeten aanpassen voor de open sourced code.

Dus helaas, ik vermoed dat we onze tijd dan liever besteden aan het verder verbeteren van de site. Ipv het losstrekken van brokken code in een netjes verpakt dedicated framework :)
wat ik nog wel 'mis' is een soort community powered pricewatch filter systeem waarbij je zelf 'onofficiële specs' kunt toevoegen.


was ik pas op zoek naar een lcd TV die ik op basis van type nummer prima kon vinden in de pw, maar waar verder geen specs van waren. waarom is het dan niet mogelijk op een knop te rammen en het dan maar even zelf in te vullen - of mis ik nu iets?
Op de productpagina's vind je rechtsbovenin een linkje 'Specs verbeteren' als het goed is ;)
Ik wil graag een functie die ik heb verzonnen als "PriceSpot". Stel dat product A in een fysieke winkel goedkoper is als in de Pricewatch te vinden is dan kan een willekeurig geregistreerde Tweaker een PriceSpot alert/update plaatsen op Pricewatch. Om waarheidsgehalte te toetsen dienen overige Tweakers reputatiepunten te geven.

Er dient bij het plaatsen van een PriceSpot een formulier ingevuld te worden met de volgende punten:
 • Uiteraard de prijs.
 • Naam van de fysieke winkel.
 • Locatie, filiaal afhankelijk Ja/Nee?
 • Duur van de eventuele actieperiode
Als er een Tweakers PriceSpot App voor mobiele OS'n beschikbaar komt kan een Tweaker met gemak een PriceSpot posten vanuit een winkel.
Klinkt leuk, ik zou er zeker aan mee doen. Als ik nu in een winkel sta en een prijs zie die lager is dan de PW dan neem ik de moeite niet, als het makkelijker word en te doen in de winkel zelf zonder daar een half uur te staan, doe ik zeker mee.
Top idee, wel combineren met barcode scanner natuurlijk!

Automatisch winkel invullen op basis van locatie gegevens zal wel lastig worden indoors. Maar een lookup op basis van mastlocate zou al soelaas moeten bieden.
Hoezee voor de "oude" filters in de Pricewatch. Dit was het grootste gemis imho naast alle voordelen van de nieuwe versie !
Hoezee voor zoeken in je omgeving in de PW \o/
Goede zaak :)

De filters in de PW zijn een welkome aanvulling op het toch al zo uitgebreide filter :)
maar zoiets simpels als een poll fraude ongevoellig maken?
Het is maar wat je belangrijk vind; zolang het geen verkiezing is of een bindend referendum valt dat bij ons onder de noemer 'who cares?' ;)

crisp in "Vals spelen met de poll"

[Reactie gewijzigd door crisp op 22 maart 2011 11:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee