Door Wilbert de Vries

Tweakers.net van start met Gouden Steeksleutel 2009

07-12-2009 • 15:30

127 Linkedin

Tweakers.net is opnieuw gestart met de Gouden Steeksleutel-verkiezing. Deze publieksprijs wordt toegekend aan fabrikanten of technologie- en elektronica-producten die door bezoekers van Tweakers.net zijn verkozen.

Gouden Steeksleutel Bij deze jaarlijks terugkerende verkiezing kunnen bezoekers van Tweakers.net in diverse categorieën hun stem uitbrengen op het in hun ogen beste product. Van 7 tot en met 27 december kan er worden gestemd. Omdat drie keer scheepsrecht is, hebben we dit jaar zelfs een speciale website ingericht voor deze verkiezing: goudensteeksleutel.nl.

Alleen geregistreerde Tweakers.net-gebruikers die zijn ingelogd, kunnen hun stemmen uitbrengen. Om onbalans in het aantal stemmen per categorie te voorkomen, wordt de lijst van categorieën bij elke unieke gebruiker in een andere volgorde getoond. Ook de lijst met genomineerden wordt in wisselende volgorde getoond. Een bezoeker is overigens niet verplicht in iedere categorie een stem uit te brengen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren kan er dit jaar gedurende drie weken op alle categorieën tegelijk worden gestemd. In totaal zijn er 22 categorieën waarbinnen op producten kan worden gestemd, variërend van laptops en processors tot televisies, digitale compactcamera's en mobieltjes.

De producten en bedrijven die het tot de nominatielijst hebben geschopt, zijn verkozen via een speciale nominatievoorronde, die via het forum werd gehouden. Na een levendige discussie per categorie is de balans opgemaakt.

Naar aanleiding van de nominatieronde heeft de eerste feedback ons inmiddels alweer bereikt. Om alle feedback goed te kunnen verwerken is er een speciaal topic geopend waar je eventuele op- en aanmerkingen kwijt kunt. Waar mogelijk zullen we deze feedback dan gebruiken voor de 2010-editie.

De uitslag wordt op 31 december bekendgemaakt.

Natuurlijk is er ook een prijs te winnen. Tweakers.net verloot onder de deelnemers een Samsung X420-laptop met een 14 inch beeldscherm, 4GB RAM en een 1,3GHz Pentium SU4100-processor!

Reacties (127)

Wijzig sortering
Had dit al ingevuld bij de "reacties" van videokaarten, maar zal dit ook even hier posten, omdat ik geen centraal punt kon vinden voor feedback op de gouden steeksleutel.
Ik vind het jammer dat dit een merkgebonden keuze is geworden, terwijl tijdens de nominaties die indruk werd gecreëerd dat men 1 kaart-type in de algemene zin kon nomineren.
Dus bijvoorbeeld de HD4890 of HD5870 als beste videokaart van het jaar, en dan niet de XFX HD4890 Black Edition, die dan ook nog een keer een afgeleide en opgevoerde HD4890 is.

Ik vind de het aan de enne kant wel leuk dat er een link is met de pricewatch tijdens het nomineren, maar aan de andere kant vind ik wel dat dit de "keuze" verpest, omdat mensen nu ook nog een keer naar de producent van de videokaart gaan kijken, terwijl het om de videokaart zelf ging. Gemiste kans dus.
nog een dingetje: Sommige dingen kan ik echt niets zinnigs over zeggen, dus kan er niet overal een optie 'geen mening'?

Ik bedoel, homecinema sets, ik heb mn compu op mn tv aangesloten, dat is het dichtst wat ik bij een homecinema set kom en ik heb me er ook nooit in verdiept. Nu wordt ik gedwongen de stemming te 'vervuilen' :)

edit: Hm zie net dat stemmen niet overal verplicht is... raar dat ik dan toch aan het eind weer geredirect wordt naar vragen die ik overgeslagen heb, en pas nadat ik alles ingevuld heb zie dat ik klaar ben.... misschien een kruisje ipv een vinkje als je m overslaat, zodat het er niet zo uitziet alsof je nog wat moet doen.

[Reactie gewijzigd door Garma op 7 december 2009 15:51]

Die redirect slopen we er even uit. Het is niet verplicht om in iedere categorie een stem uit te brengen. Wel gaan we nadenken over een manier om een rubriek over te kunnen slaan op een manier die wat duidelijker is dan nu. Dit blijkt voor verwarring te zorgen.
De redirect is bij deze dan ook uitgeschakeld.

[Reactie gewijzigd door Laurent op 7 december 2009 17:31]

Nu was ik per ongeluk naar een categorie geskipped die ik boeiend vond en gaat de poll daar verder en kon ik aan het eind niet meer de eerdere categorieen invullen
Bij mij zorgde het in ieder geval voor verwarring. Misschien een kruisje, of gewoon een radiobutton met "geen mening" inderdaad.
De categorie heet 'beste videokaart' en niet beste gpu. De opzet was al dat er producten werden genomineerd.
Maar zeg eerlijk, als jij een videokaart gaat uitzoeken ga je kijken naar de GPU die erop zit, niet naar de fabrikant die net als de 10 anderen het reference design van Nvidia danwel AMD heeft gekopiëerd.
Jammer is dat IGPs op deze manier ook niet meedingen. Ik had graag de Nvidia Ion of Radeon HD4200 IGP teruggezien in de lijst, net zoals dit voorgaande jaren het geval was.

Ik kan me goed voorstellen dat het leuk is de prijs uit te reiken aan 1 specifiek product, maar als je het bekijkt vanuit de community is het nomineren van een GPU vele malen logischer, omdat iedereen daar als eerste naar gaat kijken. Zeker nu in VB (waar dit thuishoort) steeds vaker naar voren komt dat het merk van een videokaart helemaal niet zo belangrijk is, dus de user (community) weten dat inmiddels ook wel. Daarom lijkt me een nominatie voor GPUs wel een stuk leuker en ook zinniger voor de mensen die erop stemmen :)
Klopt inderdaad, ik heb laatst weer een pc op mijn werk samengesteld, en dan kijk ik eerst welke gpu mijn voorkeur heeft voor de doeleinden die ik op het oog heb. Daarna kijk ik pas naar welke fabrikant eventueel voordeeltjes heeft tov het reference design (in dit geval was dat de Matrix versie van Asus), en uiteraard naar de prijs.

edit: in de tijd dat ik gestemd heb ging de teller van 16k naar 23k stemmen :)

[Reactie gewijzigd door Masterlans op 7 december 2009 16:37]

Goed punt. Gaan we zeker meenemen voor de 2010-editie.
Ja, dat is al beter. 5 stemmen voor de HD4890 van XFX, 3 stemmen voor de HD4890 van sapphire, 4 stemmen op de HD4890 van ASUS, etc... De kaarten van verschillende merken lijken gewoon te veel op elkaar om er nog onderscheid tussen te kunnen maken. Om dan willekeurig een merk te pakken is natuurlijk ook onzin, want dan strijkt één merk met de eer terwijl hun kaart exact hetzelfde is als die van andere merken. Alleen kaarten die ook uniek zijn voor één merk zijn in het forum besproken (zo is de ASUS mars genoemd en de XFX HD4890 Black Edition) en dat had ik voor de uiteindelijke nominaties ook logischer gevonden.

Zeg nou eerlijk, de HD5870 is bijvoorbeeld een topkaart, stel je wilt erop gaan stemmen. Welk merk wil je dan op stemmen? Degene met de laagste prijs in de pricewatch? :P (wat nota bene morgen weer anders kan zijn...)

[Reactie gewijzigd door bwerg op 7 december 2009 16:48]

Wat nog vervelender zou zijn:

5 stemmen op de XFX 4890
5 stemmen op de Sapphire 4890
6 stemmen op de Asus GT280 --> winnaar

De merkenindeling zorgt er dan voor dat de vote gesplit wordt voor de kaart die overal het beste is. Dit was bij veel meer categorieen het geval in de awards van vorig jaar, ik vind de nominaties dit jaar een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 8 december 2009 16:36]

Als we GPU's zouden gaan nomineren, moeten we eigenlijk dus de RV870, de R800, G200b, G92, ect gaan nomineren, omdat dit de GPU's zijn die in de videokaarten zitten.

Videokaart refereert naar 1 gehele kaart, oftewel GPU+geheugen+PCB en alle andere componenten, en niet de GPU zelf. Met 1 GPU heb je namelijk geen videokaart. Dus is het gewoon juist om de HD4890 of een GTX285 als "videokaart" te nomineren.
Er wordt hier bedoeld, de gpu's zonder merk te nomineren, dus per chip. Dat lijkt mij persoonlijk ook een beter idee. Want als je een videokaart uitkiest, doe je dat (in de meeste gevallen) op basis van de chip, en daarna kijk je meestal naar de goedkoopste/koeling/snelst geklokte etc.
Plus, bij veel categoriën had ik geen product zoals aangegeven in mijn bezit. Dat maakt stemmen 1) onwenselijk en 2) heb ik er zelf niet zo veel binding mee. Leuker was "beste fabrikant" náást de categorie beste GPU. Zelfde uiteraard voor CPU, camera's, televisies enz.

Maar goed, wellicht inderdaad voor 2010 dan maar :)
Je hoeft niet perse te stemmen op alles. Ik heb bij tv's en compactcamera's bijv niet gestemd, omdat ik er werkelijk niets van af weet.
Same here. Heb maar een paar stemmen gegeven.
Anoniem: 326505
7 december 2009 16:13
Ik heb trouwens een fout in de categorie videocamera gezien. De Canon EOS 5D Mark II is een digitale spiegelreflexcamera, geen videocamera. Je kan er wel in full hd mee filmen, maar dat betekent niet dat het een videocamera is.
Maar hij is wel genomineerd en ook nog vaker dan sommige concurrenten die het lijstje dus niet hebben gehaald.
Dus als er 10 keer op bijv sony was gestemd en 15 keer op een aap, dat de aap dan maar in de categorie moet komen?
Nee, want met een aap kun je niet filmen. Een aap zelf kan eventueel wel filmen.
Nee, want met een aap kun je niet filmen. Een aap zelf kan eventueel wel filmen.
Als we zo gaan redeneren, dan kan Sony dat ook niet. Sony maakt wel producten die dat kunnen, maar die heten dan niet Sony. ;)

Ik vind overigens wel dat Jan Doedelman een punt heeft. In wezen (ook de techniek die er achter zit) maakt het apparaatje een glasharde DSLR, dus waarom ook vermelden bij (HD) videocamera's?

Voorbeeldje, de Sony Ericsson Satio staat ook niet bij Compact Camera's vermeld, toch heeft deze telefoon goede specs (voor een camera op de telefoon) om ook onder compact camera's te vallen.
In wezen (ook de techniek die er achter zit) maakt het apparaatje een glasharde DSLR, dus waarom ook vermelden bij (HD) videocamera's?
Omdat hij daar ook is genomineerd?
Mensen kopen bewust een 5D m2 om te filmen in plaats van een standaard videocamera.
Voorbeeldje, de Sony Ericsson Satio staat ook niet bij Compact Camera's vermeld
Omdat hij daar niet (voldoende) is genomineerd? :)
Ik heb op werkelijk iedere categorie gestemd. Alleen met één naar gevoel: Ik ken veelal niet ieder product in de lijst goed genoeg...

Voorbeeldje: Ben een fotografie gek: Maar HD filmen vind ik niet zo heel boeiend...

Aan de andere kant had ik bijzonder veel plezier met de 5D Mk2. Dus die krijgt m'n vote.

Van de TV's ken ik er toevallig 3. (één pioneer een iets kleinere versie) Maar daarvan vond ik de Pana wel een stuk boven de rest uitsteken. Maar die is dan ook 3x de prijs...

MBorden: Allemaal een keer gebouwd... Maar de MSI, Asus of Gigabyte X58 zijn mij allemaal om het even... Tja de Asus heeft lekkerder geluid. Ohja, de Gigabyte heeft een betere Sata / PCi-E layout. MSI is net wat goedkoper en overclockt de FSB net 7mhz hoger... Tja...
(Gigabyte won)

En dat wederom voor de grafische kaarten. Ik moet overigens toegeven dat ik géén van allen ooit in handen heb gehad. Maar wel een equivalent. En wat dan te kiezen? De 4890 voor de geweldige prijs/snelheid? De GTX275 vanwege de physix? Tja, t werd de 5850, omdat ik er daar in jan 010 twee van wil gaan crossfiren..


Als ik al zoveel moeite en denk werk moet steken in het afwegen van deze producten, hoe gaat dat dan bij minder "ervaren" stemmers? M.A.W. -> Gaat dit een fatsoenlijk beeld opleveren? Als Epi - statistici heb ik mijn twijfels...
Wat gebeurt er eigenlijk met de winnaars? Worden die op de hoogte gebracht en krijgen zijn een certificaat/prijs :+ , of is het simpelweg een opinie peiling waar verder weinig mee gedaan wordt?
Alle genomineerden zijn vandaag per mail geïnformeerd. De winnaars worden uiteraard ook op de hoogte gebracht en zullen een soort oorkonde in ontvangst mogen nemen.
En wie krijgt die oorkonde als de doodgeverfde winnaar 'pc' wint?

Onze oppertweaker Femme ofzo? :Y)
Hun prijs is gratis reclame op t.net. Ik denk dat het best veel waard is voor een bedrijf als vele duizenden mensen (publiekelijk) een positieve beoordeling over hun product geven (itt tot e.o.a. stomme site met 3 reviews waar een paar sterretjes uitgedeeld worden).
XS4all gebruikt de tweakers.net gouden steeksleutel van vorig jaar al in z'n advertenties op de radio. Dus er wordt sowieso wel iets mee gedaan, ongeacht of tweakers.net hier nog aanvulling op geeft of niet, er wordt wel mee gepronkt door de bedrijven zal ;)
Laat die mensen er dan maar zelf achter komen wat een waardeloze provider het is geworden. :) Het is hun verdiende loon om rare internet polls te geloven.
Ik heb ze altijd trouw gesteund, maar dit jaar heb ik uit protest niet op ze gestemd. They dropped the ball. Kreeg trouwens een luizige brief van ze onlangs dat ze van alles gaan verbeteren, zonder dat er concreet in stond hoe. Het is dat ik genoeg consumentengezeik op moment heb om er ook nog een mislukte providerswitch bij te krijgen, maar anders was het byebye XS4all.
Je hoeft niet te bevestigen toch?
Want ik heb gewoon het venster afgesloten..
Als je de site nog een keer opent, zie je dat de hele boel onthouden is, en dat je je stem nog kan veranderen.
Maar als je ergens op hebt gestemd omdat je dacht dat stemmen voor iedere categorie verplicht was, dan kun je op die categorie je stem niet meer verwijderen.
Ja, gevoelsmatig miste ik ook een beetje de 'opslaan/verzenden' knop, ik moest het even lezen voor ik begreep dat het wel goed is zo. Nu lijkt het net alsof je alle categorieën moet beantwoorden voor je verder kunt!
Ik vind alleen de stelling "wat is het beste?" een beetje krom en relatief te noemen...
Als ik letterlijk het beste per categorie moet aanvinken, is bv een HD5870 een beter en sneller product dan een HD4870 etc, dus technisch gezien is dit een beter product..
Het verschil in een i7 920 en een Atom is ook duidelijk merkbaar. dus de i7 is sneller, dus beter in mijn ogen.. Ga zo maar ff door..

Maar moet ik dit letterlijk nemen? Of moet ik naar de prijs/kwaliteits verhouding kijken??
Iemand anders kan een Atom beter vinden dan de Core i7 omdat hij energiezuinig en goedkoop is en goedkope netbooks met een zeer compact formaat mogelijk maakt. Iedereen moet voor zichzelf bepalen welke eigenschappen hij of zij in een categorie het meest waardeert en welk product of bedrijf daarbij hoort.
Als je naar een budget-gamebak op zoek bent is een HD4770 toch echt beter dan een HD5870 hoor. Alle eigenschappen mogen tegen elkaar worden afgewogen, dus ook de prijs.
Wat ik eigenlijk miste was de optie "geen mening" aangezien ik van een aantal categorien geen verstand heb. En je moet alles hebben gekozen om je stem te laten gelden... Of ligt dit aan mij?
Je kan gewoon een categorie overslaan door op volgende categorie te klikken.
Heb ik gedaan, maar toen kwam ik in een loop te zitten ;)
Ik zie mzelf toch wel een beetje als gamer, maar ik heb geen enkele game gespeeld van de aangeboden lijst ;(
ik had er maar 4 van (uit)gespeeld

Batman,
Borderlands
L4D
COD4

en ze waren allemaal erg goed, t was moeilijk er eentje uit te kiezen.
k ben voor Batman gegaan omdat t t eerste "geslaagde" strip->spel conversie is.
(en voor de 3Dvision ondersteuning ofc)
Haha, ik heb t zelfde:

Batman de AA was erg leuk (replay waarde 0)
L4D - leuk, maar alleen door de replay waarde.
Borderlands - Leuk, maar niet perfect, replay waarde medium
Torchlight - Geweldige Prijs / vermaak ratio. Maar beste spel...

En hop, toch won Batman het.
Spijtig dat prototype niet in de keuzes is geraakt. Lang geleden dat een spel mij nog zo kon boeien.
In het begin is dat spel leuk maar het spel wordt al gauw saai en herhaalt zichzelf.
Ik kan het blijven spelen :p

Maar ik volg u, had het niet geweest dat ik verslaafd ben aan de ultieme powers te bezitten ik zou het ook rap beu zijn. De stad is te eentonig.

Het heeft mijn replay van CODMW2 gebroken :p

[Reactie gewijzigd door pieterdebie op 7 december 2009 20:23]

Dat is niet zo moeilijk aangezien CODMW2 nu niet bepaald een veruitgang is in vergelijking met CoD4 (lag, cheaters, ontbrekende HC modes etc.). Ik heb voor Borderlands gekozen, omdat het concept van co-op daar verschrikkelijk goed verwerkt is in het spel: langer fun dan bij MW2 :).
Ik heb hard zitten twijvelen tussen borderlands en CoD:MW2. Omdat CoD:MW2 toch wel wat verslavender is op dit moment, heb ik daarvoor gekozen, maar aan de andere kant vind ik dat borderlands de stem meer verdient, omdat ze iets prachtigs hebben gemaakt. Als CoD:MW2 niet uitkwam vlak daarna, wat ik speel samen met anderen, was ik nu nog steeds borderlands aan't spelen.
Ik ben aan het stemmen. Erg leuk om te kunnen doen, vorig jaar stond ik nog niet geregistreerd.

edit: gestemd, ik vind het alleen jammer dat mijn notebook er niet tussen staat, de HP probook

[Reactie gewijzigd door Plasma_Wolf op 7 december 2009 15:57]

ik miste bij de netbooks ook de acer aspire one pro. terwijl dit volgens mij tog een redelijk populaire netbook is

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee