Advertorial

Door Tweakers Partners

Hoe bevalt de Homevolt-thuisbatterij van Tibber na vijf maanden?

30-04-2025 • 08:00

111

Eind november werd bij Michel Beld de Homevolt-thuisbatterij van Tibber geïnstalleerd. Eerder deelden we al zijn eerste indrukken, waarbij hij positieve punten benoemde, maar ook kritische kanttekeningen maakte. Inmiddels zijn we een paar maanden verder, en de vraag is hoe de batterij zich heeft geïntegreerd in Michels dagelijks leven.

Volgens Michel functioneert de thuisbatterij volledig zelfstandig en vraagt hij nauwelijks om aandacht. “Hij doet automatisch zijn werk. Als je wilt, heb je er eigenlijk geen omkijken naar”, zegt hij. De batterij wordt volledig aangestuurd door Tibber, waardoor handmatige ingrepen niet nodig zijn. De status is eenvoudig te controleren via de led-indicator aan de voorzijde. “Het is een soort van Knight Rider-led”, lacht Michel. “Af en toe loop ik de garage in en zie ik dat hij groen is. Dan is hij aan het opladen of ontladen.”

Tibber Homevolt

In de beginperiode ondervond Michel een keer een klein probleem waarvoor een reset nodig was. Dit werd echter snel opgelost; sindsdien heeft de batterij vlekkeloos gefunctioneerd.

Wachten op de api

De thuisbatterij wordt aangestuurd op basis van de energieprijzen en netbelasting. “Je merkt dat hij steeds slimmer wordt”, legt Michel uit. “Hij ontlaadt vaak ’s ochtends, wanneer de stroomprijs hoog is, en op dure momenten ondersteunt hij het huis om de verbruikskosten te drukken.” Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de batterij te optimaliseren voor eigen gebruik, of om het verdienmodel van Tibber te volgen. Michel merkt dat de batterij voornamelijk wordt ingezet om de stroomkosten te minimaliseren en het maximale uit dynamische energieprijzen te halen.

Hoewel Michel aanvankelijk van plan was om zelf met de instellingen en automatiseringen te experimenteren, heeft hij die plannen voorlopig opgeschort. “Ik wilde daar lekker mee gaan stoeien, maar de Tibber-api is er nog niet.” Op dit moment is er alleen een lokale webservice beschikbaar waarmee“Ze hebben in de app meer schermen beschikbaar gemaakt om meer inzichten te krijgen. Die waren er in het begin niet.” data kunnen worden uitgelezen, en de batterij is geïntegreerd in Home Assistant. “Maar je kunt hem geen opdrachten geven, omdat de api dus nog niet gereed is.”
Michel ziet er dan ook weinig nut in om nu tijd te investeren in ontwikkelwerk of workarounds, omdat bij de introductie van de officiële api alles mogelijk opnieuw moet worden ingericht. Gelukkig is Tibber zelf actief bezig met verbeteringen. “Ze hebben meer schermen in de app beschikbaar gemaakt, zodat je meer inzicht krijgt. Die waren er in het begin niet.”

Grid Rewards

Bij de introductie van Grid Rewards werd dit programma van Tibber groots aangekondigd, met de belofte dat gebruikers van de Homevolt-thuisbatterij geld konden verdienen door hun batterij in te zetten voor netbalancering. In de praktijk blijkt dit vooralsnog minder dynamisch dan verwacht. Michel Beld noemt het voor nu een “zoethoudertje”, al wil hij er niet te negatief over zijn.

Hoewel gebruikers daadwerkelijk een vergoeding ontvangen, is deze op dit moment niet gebaseerd op de daadwerkelijke bijdrage van hun thuisbatterij. “Je krijgt wel geld, maar het is niet echt ergens op gebaseerd”, zegt Michel. Het is gewoon een vast bedrag per dag, puur omdat je jouw Homevolt beschikbaar stelt.”

De reden hierachter is volgens hem dat Tibber nog bezig is met de verdere ontwikkeling van de Homevolt-integratie binnen hun netbalanceringsstrategie. In de Tibber-app wordt zelfs aangegeven dat Grid Rewards momenteel niet beschikbaar zijn voor gebruikers die zowel een Homevolt als een elektrische auto hebben. “Ze vermelden in de app netjes dat Grid Rewards binnenkort weer terugkomen.” Het handelen op de energiemarkt is complex en vereist slimme sturingsmechanismen die mogelijk nog niet volledig zijn geïmplementeerd. “Aan de kant van Tibber zit er natuurlijk een hele wereld achter die wij niet zien”, merkt Michel op. “En totdat dit klaar is, geeft men waarschijnlijk gewoon een vaste vergoeding per dag.”

Ondanks de huidige, vaste structuur van de vergoeding, levert Grid Rewards op dit moment een aardig bedrag op. Michel heeft sinds de installatie van zijn Homevolt in totaal 283 euro ontvangen. Voor maart staat de teller tot nu toe op 26 euro, met dagelijkse vergoedingen variërend van 2,34 tot 2,88 euro per dag. Dit komt neer op een gemiddelde van 60 tot 70 euro per maand, naast de verdiensten op de day-ahead-markt.

Een Homevolt-thuisbatterij blijft een flinke investering. Volgens Michel kost zijn model, inclusief btw-teruggave, ongeveer 8000 euro. Op Tweakers hebben gebruikers berekend dat de huidige verdiensten betekenen dat je de batterij in ongeveer acht jaar kunt terugverdienen. Dat is korter dan de garantieperiode van tien jaar. “Je verdient hem dus terug binnen de levensduur van de garantie”, zegt Michel. Hij benadrukt dat de situatie kan veranderen. Mocht Tibber in de toekomst slimmere strategieën toepassen of Grid Rewards dynamischer maken, dan zouden de verdiensten uit netbalancering fors kunnen toenemen. Temeer omdat het stroomnet steeds meer onder druk komt te staan en de verwachting is dat de inzet van batterijen en slimme technologieën steeds belangrijker zal worden - waardoor de kans op meer verdiensten toeneemt.

Opladen met zonne-energie, en gebruik van overschot

Na een reeks grauwe wintermaanden heeft de (lente)zon eindelijk zijn intrede gedaan, en dat heeft direct effect op de werking van de Homevolt-thuisbatterij. Michel ziet duidelijke veranderingen in de strategie die de batterij hanteert wanneer er meer zonne-energie beschikbaar is.
Tijdens een zonnig weekend viel het Michel op dat zijn Homevolt anders begon te reageren dan in de wintermaanden. “Ik zag toevallig net nog dat de app aangaf dat ik overcapaciteit aan zonne-energie had.” In plaats van energie terug te leveren aan het net, begon zijn batterij slimmer om te gaan met de opgewekte stroom. “Hij is mijn auto gaan opladen en tegelijkertijd ook de Homevolt zelf, afgestemd op de beschikbare zonne-energie.”

Dit gebeurt volledig automatisch, waarbij de oplaadsnelheid van de batterij nauwkeurig wordt afgestemd op de hoeveelheid overcapaciteit. Daarnaast profiteert Michel van de mogelijkheid om de opgewekte energie later op de dag te verkopen. “Je ziet dat hij overdag laadt en vervolgens ’s avonds, wanneer het tarief hoog is, de zonne-energie weer verkoopt.” Dit gedrag was in de wintermaanden vrijwel afwezig, simpelweg omdat er minder zonne-energie beschikbaar was. Het optimaal benutten van zelf opgewekte zonnestroom wordt relevanter als de salderingsregeling op 1 januari 2027 stopt. Op dit moment is het nog mogelijk om te profiteren van de huidige regeling.

Communicatie rond technische issues

Michel ziet nog verbeterpunten omtrent de communicatie met Tibber. Vooral bij technische problemen en systeemwijzigingen ervaren sommige gebruikers frustratie. Zo was er een bug waarbij batterijen onbedoeld met 200 watt werden opgeladen zonder actief laadschema. Tibber wist hiervan, maar informeerde gebruikers niet proactief. “Mensen moesten het zelf ontdekken”, zegt Michel. Een vergelijkbare situatie deed zich voor bij Grid Rewards, waarbij een dynamisch verdienmodel werd verwacht, maar een vaste vergoeding werd geboden. “Duidelijke communicatie had hier meer goodwill opgeleverd.”

De perceptie van Tibbers communicatie verschilt per doelgroep. Tweakers-gebruikers, met hun technische achtergrond, zijn kritisch, terwijl Homevolt-gebruikers op Facebook veel vaker positief reageren. Dat laatste komt mogelijk door minder technische betrokkenheid, denkt Michel. Tibber lijkt zijn communicatie aan te scherpen. Waar nieuwsbrieven voorheen vooral marketinggericht waren, bevatten ze nu ook relevante updates over Homevolt en het Tibber-platform. “Laatst stuurden ze een nieuwsbrief over de door Tibber verwachte prijsprognose”, vertelt Michel. “Dat is nuttige informatie waar ik als gebruiker echt iets aan heb.”

Homevolt na enkele maanden: stabiele werking, potentie voor verbetering

In het begin hield Michel zich actief bezig met de werking van de batterij. “Je bent er veel mee bezig omdat het nieuw is en je precies wilt weten hoe het werkt”, zegt hij. Maar na verloop van tijd waardeerde hij juist dat het systeem grotendeels autonoom functioneert. “Ik vind het fijn dat het gewoon doet wat het moet doen, zonder dat ik elke maand moet troubleshooten.” Hij vergelijkt het met zijn warmtepomp, die standaard ook prima werkt, maar veel efficiënter is geworden sinds hij hem heeft geïntegreerd in zijn “Ik vind het fijn dat hij gewoon doet wat hij moet doen, zonder dat ik er elke maand mee moet troubleshooten.”eigen platform. “Als je meer inzicht hebt, meer zelf kunt aansturen en automatiseren, kun je mogelijk nog veel meer voordeel halen uit de batterij.” Voor Michel staat dit bovenaan zijn wensenlijstje: “De api is voor mij de nummer één waar ik op zit te wachten.” Daarnaast zou hij graag gedetailleerdere data willen zien over zijn verdiensten en strategieën, zodat hij zelf kan analyseren hoe de batterij optimaal kan worden benut.

De waarde van een thuisbatterij hangt sterk af van persoonlijke motivatie. “Als het louter om rendement gaat, moet je er misschien niet aan beginnen”, zegt Michel. Tibber stelt hier tegenover dat het niet alleen om eventueel financieel rendement op dit moment gaat, maar ook om de toekomst, als de salderingsregeling verdwijnt. Dan wordt het volgens het bedrijf belangrijker om je opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Een thuisbatterij slaat overtollige zonnestroom op, zodat gebruikers hem later - bijvoorbeeld ’s avonds - zelf kunnen gebruiken, in plaats van duurdere stroom van het net te kopen.

Terug naar Michel. Hij benadrukt dat een deel van de keuze voor een thuisbatterij ook van idealistische aard is; je draagt ermee bij aan een duurzamer energiesysteem en wordt onafhankelijker van het net. “Sommige mensen kopen zo’n ding gewoon omdat ze dat leuk vinden. Het hoeft niet altijd alleen maar voor het verdienmodel te zijn.”

In zijn optiek maakt dit ook een product dat je eigenlijk over een langere periode moet beoordelen. “Dit is zo’n product dat je over een heel jaar moet zien werken om er echt iets zinnigs over te zeggen.” Met de zomer voor de deur, en de belofte van toekomstige verbeteringen, kijkt Michel uit naar wat de Homevolt in de komende maanden nog meer kan laten zien.

Homevolt iets voor jou? Plan een adviesgesprek!

Ben je geïnteresseerd in Homevolt, maar twijfel je nog? Of heb je specifieke vragen over jouw situatie?
Homevolt-expert Martijn denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies over:

  • Of Homevolt bij jouw situatie past
  • Hoe je Homevolt optimaal gebruikt bij jou thuis
  • Alle praktische zaken rondom de installatie
Tibber HomevoltTibber HomevoltTibber HomevoltTibber HomevoltTibber HomevoltTibber HomevoltTibber Homevolt

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Tibber en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (111)

111
111
95
14
0
15
Wijzig sortering
Dit is de beste quote uit het artikel:
Als het louter om rendement gaat, moet je er misschien niet aan beginnen”, zegt Michel
Met de genoemde €2-3 per dag voor de maand maart kost het je meer dan 10 jaar om je investering terug te krijgen (excl. inflatie).
Voor maart staat de teller tot nu toe op 26 euro, met dagelijkse vergoedingen variërend van 2,34 tot 2,88 euro per dag. Dit komt neer op een gemiddelde van 60 tot 70 euro per maand
*60-70 euro voor de maand maart dus, klein detail. Maart is wel een goede maand qua zonne energie. Ik ben wel benieuwd naar jaaropbrengst van gridrewards.

Vooralsnog is het als consument alleen maar een investering met groot risico waarbij alleen de energieleverancier (Tibber) als enige en laatste lacht. Zij verdienen dubbel op de tarieven, gridgebruik en aankoop van batterij. Ook lock je klanten bewust/onbewust in Tibber ecosysteem wat overstap op zijn minst vermoeilijkt.
Michel Beld noemt het voor nu een “zoethoudertje”, al wil hij er niet te negatief over zijn.
Het mag dan een advertentie zijn, maar het wordt pijnlijk duidelijk, ondanks dat Homevolt al langer in andere landen beschikbaar is, het nog te vroeg is voor (deze) thuisbatterij.
Ik durf er wel een weddenschap op te zetten dat een 8k investering (grofweg de kosten van zo'n batterij) in aandelen over 10 jaar een hoger rendement heeft. Je moet zo'n batterij aan willen schaffen met een andere motivatie dan "investering"
Ja, ik heb die batterij en ik deel je mening, helaas. Toen ik de batterij bestelde, was Tibber stellig over de terugverdientijd 'Binnen 5 jaar terugverdiend' zo werd er geadverteerd. Binnen een paar weken na plaatsing van de batterij werd dit aangepast naar een kleine 8 jaar.

Op dit moment worden de opbrengsten bijgehouden en doorgerekend en zitten we ongeveer op een terugverdientijd van 6,5 jaar. Dat zal na 2027 best wel eens kunnen veranderen, waardoor ik denk dat juist daarvoor de terugverdientijd uiteindelijk 10 jaar zou kunnen gaan worden.
Mee eens maar ik wist dit wel min of meer voordat ik de HV aanschafte. Met 6000 cycli is de levensduur 16 jaar en de opbrengsten (winst) bij mij (combinatie van grid-rewards en verkoopopbrengsten) zijn gemiddeld rond de 150 euro per maand. Dan is er meestal 1 cyclus per dag maar soms 2. Dat levert enerzijds meer geld op maar het vermindert wel de verwachte levensduur. Als de huidige situatie zo voortzet dan zou ik in 5 jaar de accu terugverdient hebben en daarna nog 8-10 jaar max 14k op moeten leveren. Maar het is net als bij ETF's en aandelenhandel speculeren en geven historische ervaringen/gegevens geen garanties voor de toekomst. Ik heb de gok genomen en zie wel waar het op uitkomt. Terugkijkend zou ik mezelf afraden er 1 te kopen.... Het gebruik leidt wel tot lagere maandelijkse kosten.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 30 april 2025 13:50]

Maar dan moeten wij op de belofte van Tibber afgaan dat hij inderdaad die 6000 cycli haalt. Andere beloftes hebben ze ook niet waargemaakt of aangepast. De algemene techniek claimt dat een NMC batterij eerder 3000 cycli meegaat dan 6000.

Maar het ding hangt er, de uitgave is gedaan, dus we zien het wel in de komende jaren.
Ja, ik kan ook niet meer terug. Nu is 6000 cycli voor alle vergelijkbare accu's wat door fabrikanten wordt gegarandeerd. Of Tibber dat nu wel of niet kan waarmaken, we kunnen dan altijd bij HomeVolt aankloppen zou je zeggen. Zij kunnen zien hoeveel cycli er zijn geweest. Kunnen er dus denk ik ook meer zijn alvorens de capaciteit te laag wordt om toegevoegde waarde te houden.
Maar vergelijkbare fabrikanten gebruiken geen NMC maar LFP.
Daar zat ik ook aan te denken, wat zijn de kosten en vervanging/reparaties/renovatie van het apparaat en wat zijn de kosten die je wegstreept met verbruik. Kosten, baten?

Dan een vraag (misschien dom, maar ik ben een onwetende met dit soort zaken) aan de specialisten, kan met geen 10 grote vrachtwagen accu`s koppelen en hiervoor gebruiken (bijvoorbeeld, ik snap dat ze 12v zijn)?
Ik zie de Kassa uitzending over 5 tot 10 jaar al weer voor me...
Is dan toch gewoon garantie, lijkt mij?
Als het bedrijf dan nog bestaat...
Het vervelende is dat je met een garantie van 10 jaar nooit kan spreken over een terugverdientijd langer dan die termijn. Laten we eerlijk zijn, 3 of 6000 cycli, 10 jaar is ook voor een dergelijk systeem best op leeftijd. Als je garantie dan is verlopen is iedere dag extra bonus.
Het probleem is ook dat je niet weet wat de electraprijzen gaan doen in de toekomst. De prognose is daarom maar een beetje uit de lucht gegrepen of gebaseerd op de meeste gunstige situaties die je niet jarenlang elke dag hebt. Ook de levensduur in laadcycli wordt vaak niet meegenomen in de berekening.
Als je 6000 cycli hebt kan je (als je elke dag laad / ontlaad) je de batterij 16,5 jaar gebruiken. Met een terugverdientijd van 10 jaar heb je dan nog 6,5 jaar om winst te maken. Ik heb er over getwijfeld om ook een batterij aan te schaffen, maar ben blij dat ik de kat uit de boom heb gekeken.
Eens, ik weet alleen niet of ik nog eens 16 jaar op dit adres blijf wonen (ik woon er inmiddels al 24 jaar, haha).
Ik kan het vast vinden, maar vind de opmerking hier passend. Andere redenen dan terug verdienen kunnen toch zijn een bijdrage leveren aan het ontlasten stroomnet én (heel actueel) bij stroom storing met een knop toch nog op z'n minst 1 lokaal 230 volt stopcontact te kunnen hebben? Heeft dit ding die mogelijkheid? Ik denk dat dat een goed selling point kan zijn na deze week... ;)
Bij stroomuitval werkt de batterij niet. Deze zal ook uitgeschakeld worden.
Werkt deze batterij niet. Is echt model specifiek, want er zijn genoeg die dat wel degelijk kunnen.
De Homevolt-batterij van Tibber kan dit niet.
Je mag zonder stroom niet terugleveren op het net, maar je mag volgens mij wel een extra aansluiting op de accu hebben voor noodstroom. Hierop mogen apparaten aangesloten worden, maar niet het net…
Geen idee of deze het ondersteunt, maar bij andere die het wel hebben moet je dan een verlengkabel uitrollen naar je koelkast..
Heb hiervoor een draagbare batterij van Ecoflow gekocht, deze kan natuurlijk geen huis doen wzrken maar bij stroompanne kan ik de lichten twee dagen doen branden.
In de zomer kan ik deze zelfs opkaden met het bijbehorende zonnepaneel, heb deze nu een jaar en geen slechte beslissing nadat ik zie wat er net in Spanje en Protugal is gebeurd.....
Hoeveel maanden heb je hem dan al? Want de beste verdienende maanden voor een thuisbatterij moeten nog komen. Is bij veel zon en veel wind. De dagen zijn nu ook weer lang. Als dat je prognose was na de winter dan valt het mij reuze mee eigenlijk.
Ik gun je (en verwacht) dat de situatie de komende jaren steeds meer zo zal veranderen dat:
- de opbrengsten door energie uit en in het net te pompen afnemen. Hopelijk ook doordat de capaciteit van net weer voldoende wordt.
- de opbrengsten doordat je de energie van je zonnepanelen kunt opslaan zullen toenemen. Bijvoorbeeld doordat je niks meer verdient aan terugleveren en doordat stroom duurder wordt.
- dat je onder de streep steeds meer gaat verdienen aan je thuisbatterij :-)
Jup, helemaal mee eens.

Wellicht dat het ooit interessant wordt zoals zonnepanelen ooit waren. Maar momenteel zie ik bar weinig reden om zo'n accu te nemen. Ook zonnepanelen heeft niet veel nut meer tenzij je ze zelf installeert.

Ik blijf er bij dat ik die zonneparken (velden vol met panelen) afzichtelijk vind en pure landschapsvervuiling. Helaas blijkt wel weer dat de portemonnee van aandeelhouders belangrijker is dan energietransitie en milieu. Zolang als niet alle daken van woningen vol liggen met panelen vind ik het schandalig dat er complete gebieden die ook voor bebossing en natuur hadden kunnen worden gebruikt volgeknikkert worden met zonnepanelen.

Datzelfde ga je straks met accu's ook krijgen, worden er complete loodsen op velden of industriegebieden gebouwd die ook voor andere zaken gebruikt hadden kunnen worden. De meeste mensen hebben ruimte zat in de woning voor een accu.
Ach je kan ook de zonnepanelen verplicht stellen bovenop fabrieksgebouwen en depots, of parkeerterreinen en dus niet andere openbare ruimte. Overigens is een akker cultuurgrond en geen natuur, ook al zie ik liever een akker dan zonnepanelen/ Voor onze energie onafhankelijkheid zijn zonnepanelen een hele goede reden, denk ik. Idem dus voor accu's. Energiebedrijven zat die zonneparken hebben en daarmee de gewone consument op achterstand zetten, omdat zij niet betelen voor terug levering.
Misschien moet de netbeheerder het maar mogelijk maken dat energie binnen een lokaal verdeelstation de energie te delen met de lokale wijk.
Een rendement van 10% jaar op jaar is naar mijn inziens helemaal niet slecht? Dat doet menig thuis belegger je niet na. Daarnaast belangrijk is dat op dit moment 10%, met prijzen die omhoog schieten en daarnaast beheerders die de klant op iedere manier dan ook naaien kan het best zijn dat het rendement verder omhoog gaat. Het is natuurlijk koffiedik kijken en een belegging wat betrekkelijk nieuw is maar zelf vind ik dit helemaal niet verkeerd.

Ik zou dit eerder als basis opnemen qua batterij opstellingen, zou me niet verbazen dat alternatieve opstellingen beter renderen.
Sinds afgelopen december een thuis accu aangeschaft en overgestapt naar een dynamisch contract. Waar ik voornamelijk mijn winst uithaal is het feit dat ik geen terugleverboete meer betaal. Mocht ik geen thuisbatterijen hebben, moest ik dit jaar ongeveer 70 euro per maand aan terugleverkosten gaan betalen. Het dynamische contract wat ik nu heb is 6 euro per maand vaste kosten. Dit levert dus al 64 euro per maand en dus 768 euro per jaar op aan het ontlopen van die terugleverkosten. Daarnaast draaide ik ongeveer quitte met salderen en als ik dat dan vergelijk met de mijn eerste 4 facturen dan lijkt het erop dat ik naast de 768 nog meer ga terug krijgen.

Januari: 110 euro kosten
Februari: 90 euro kosten
Maart: 77 euro terug gekregen
April: 135 euro terug gekregen

Ter info: Ik heb 20 kwh accu's staan tegen een inkoopprijs van ongeveer 10k. Deze handelen met de dynamische prijzen.

Tot nu toe ziet het er wel degelijk uit als een redelijk goede investering. De vraag blijft wel hoe dit eruit gaat zien nadat het salderen is afgeschaft, maar dan ga ik waarschijnlijk over op volledig eigen gebruik instellingen ipv handelen met de stroomprijs.

Ik doe het trouwens niet alleen voor het geld, ik vind het ook gewoon leuk en interessant! Dat blijft bij thuisaccu's toch ook een belangrijke factor denk ik.

[Reactie gewijzigd door Sebasnap op 1 mei 2025 07:19]

Je noemt alleen de 2-3 euro per dag aan Grid rewards die ontvangen worden. Je noemt niet de marge die je verdient vanwege de prijsverschillen op de dag. Bijvoorbeeld: afgelopen zondag kon de batterij voor -8 cent/kwh zich volzuigen om vervolgens voor 32 cent /kwh te verkopen. Da's 12 * 40 cent = 4,80. Dat was natuurlijk een fijne dag met een spread van 40 cent, maar we hebben al grotere spreads gehad dit jaar.
Wil jij zeggen dat die opbrengst nog niet verwerkt zit in deze quote:
Voor maart staat de teller tot nu toe op 26 euro, met dagelijkse vergoedingen variërend van 2,34 tot 2,88 euro per dag. Dit komt neer op een gemiddelde van 60 tot 70 euro per maand
Ik geloof absoluut niet dat er bij wijze van spreke nog eens €1 per dag bij kan komen, laat staan €4,-
Dan verkochten de accu's zichzelf en was er geen reclame nodig.
Op Tweakers hebben gebruikers berekend dat de huidige verdiensten betekenen dat je de batterij in ongeveer acht jaar kunt terugverdienen.
€ 8000,- in 8 jaar is €83,33 / maand.
Dat komt neer op (bij 30 dagen per maand) €2,78 per dag.

[Reactie gewijzigd door Piemol op 30 april 2025 11:45]

Klopt, dat zit niet verwerkt in die quote. Ik heb zelf een Homevolt en die € 2,34 tot € 2,88 is alleen de onbalansvergoeding, zonder het rendement van het kopen en verkopen van de stroom zelf.

En wat Wesleymaur zegt, klopt wel. Afgelopen zondag is er een bruto rendement gemaakt van €4,80. Maar het klopt niet helemaal, want er moet nog wat af vanwege de efficiency van de batterij. Die varieert, maar je kunt voor het gemak 87% nemen. Dus zeg dat je voor die dag netto € 4 rendement aan het handelen overgehouden hebt.
Ik betwijfel je genoemde rendement van 87%. Ik heb een homewizard accu die op een vergelijkbare manier werkt. Wisselspanning wordt omgevormd naar gelijkspanning om de accu te laden en de gelijkspanning wordt omgezet naar wisselspanning bij het ontladen van de accu.
Verliezen treden op bij het omzetten van wissel naar gelijkspanning en omgekeerd en bij het laden en ontladen van de accu, dat betekent 4x verliezen.
Bij mijn homewizard accu wordt de energie gemeten die er aan de wisselspanning kant in en uit gaat. Als ik die over de afgelopen 2 maanden met elkaar vergelijk kom ik op een gemiddeld rendement van ca 73% uit. Ik denk dat dit representatief is voor alle vergelijkbare accu's. Het type omvormer, ik denk met name het max vermogen t.o.v. het gemiddelde geleverde vermogen, kan wat schelen maar ik verwacht geen grote verschillen.
Ik heb een dynamisch tarief maar merk dat ik geld toeleg als ik het opslaan van overtollige zonneenergie vergelijk met het direct terugleveren aan het net. De 27% verlies tikt bij mij harder aan dan de hogere energieprijs op het moment dat ik de energie weer uit de accu haal. Hierbij heb ik nog geen rekening gehouden met afschrijving van de accu.
Wanneer de salderingsregeling is afgelopen wordt de vergelijking wat gunstiger maar het prijsverschil tussen direct terugleveren en overtollige stroom later gebruiken zal gemiddeld groter moeten zijn dan de energiebelasting + afschrijving van de batterij / kwh.
Ik geloof je meteen dat het rendement eerder nog lager is dan die 87%.
Ik betwijfel je genoemde rendement van 87%
Historisch rendement over de afgelopen 134 dagen is 83,4%. In de zomer zal dit iets beter worden want in de winter gebruikt de batterij energie om geconditioneerd te blijven.
Als in die 8 jaar ook inkomsten uit de onbalansmarkt zitten, zal dat m.i. niet gehaald kunnen worden.
Momenteel liggen er bij TenneT aanvragen voor ong. 90MW batterijen, met het oog op de inkomsten uit de onbalansmarkt.
Binnen enkele jaren zakken die inkomsten in elkaar met zulke aantallen. Mits ze natuurlijk aansluiting krijgen op het stroomnet; dat dan weer wel. (Maar waarom niet; het vermindert de onbalans en congestie.)
Ik heb toch echt al maanden gemiddeld 180 euro per maand aan opbrengsten door een combi van onbalansmarkt opbrengsten en grid rewards voor zowel auto als Homevolt. Daar gaan natuurlijk de extra kosten voor het laden vanaf maar dan nog zit ik rond de 130-150 euro netto. Als het handelen op de onbalansmarkt aan banden gelegd gaan worden dan heb ik een mooi nutteloos stuk grijs metaal met accu's erin in mijn schuur staan want ik heb maar ruimte voor 2 paneeltjes en kan niet zonder te handelen mijn huis van stoom voorzien vanuit mijn accu. Zoals ik elders zij, ik zou mezelf niet adviseren om een thuisaccu aan te schaffen.
Oke, wat is dan het aandeel van alleen je thuisaccu in die €180/maand en wat is de capaciteit daarvan?
Van het totaal aan opbrengsten, ca. 12% auto en 88% HomeVolt. Capaciteit is 13,3 (lees 12.1 effectief) kWh. Laden en ontladen met 6kWh.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 1 mei 2025 08:34]

Vooralsnog is het als consument alleen maar een investering met groot risico waarbij alleen de energieleverancier (Tibber) als enige en laatste lacht. Zij verdienen dubbel op de tarieven, gridgebruik en aankoop van batterij. Ook lock je klanten bewust/onbewust in Tibber ecosysteem wat overstap op zijn minst vermoeilijkt.
Zoals hier al vaker aangegeven; Grid Rewards is 1 van de verdiensten. Dit is vanwege de handel op de onbalansmarkt. Daarnaast verdien je ook door de handel tussen lage prijs opladen en hoge prijs ontladen. Hoe hoger de spread des te meer je verdiend.

Een community manager van Tibber heeft aangegeven dat er integraties door andere providers ontwikkelt worden voor de Homevolt, hiermee zou de vendor-lockin kleiner moeten worden.Ik heb deze nog niet gezien en is dus momenteel alleen nog een belofte.

Daarnaast als de API gelancerd is moet het ook mogelijk worden zelf je batterij aan te sturen ook daarmee verklein je datzelfde risico. Het is bijvoorbeeld nu al mogelijk om handmatig laadschema's te maken, al is dit momenteel nog echt omslachtig en niet op een geintegreerde manier te doen.
Dit is waar, maar met dit accupakket van +/- 13 kWh ga je daar weinig winst uit halen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je hier alleen goed aan kan verdienen met een groot accu pakket. Zodat je op het moment van -8 cent (@Wesleymaur) maximaal kan profiteren. Met een kleine thuisaccu verbruik je uiteindelijk alleen maar meer stroom voor het opladen en is alleen winstgevend door te combineren met zonnestroom. Ja je kan verdienen met een thuisaccu aan handel, dit gaat het best met groot volumes aan opslag.

Begrijp me niet verkeerd, grid rewards is een mooie stap om als energieleverancier het efficiënt gebruik van het grid aan te moedigen. Maar uiteindelijk is de winst voor energieleverancier niet voor de consument.
Deze thuis batterij is gewoon nog veel te duur.
En wanneer Tibber of eender wie failliet gaan over 6 maanden heb je een waardeloos apparaat van vele duizenden euros aan de muur hangen.

Al dit soort batterijen zijn sowieso waardeloze troep.
Het hele terug leveren van electriciteit had nooit moeten mogen.
Gelukkig zijn andere landen een stuk slimmer.

De ideale installatie?
Zonnepanelen+ batterij+ hybride omvormer.
Het hele huis aansluiten op de hybride omvormer en de omvormer laad de batterij op met de panelen en voed alle gebruikers in huis.
Snachts leef je op de batterij.

Niets of weinig terug leveren.

Heb ik ervaring?
Ja al meer dan 10 jaar.
Heb geen gas en een electriciteit rekening van €63,-
Ok. Ook in de winter?
Dat gezegd hebbende.. het gaat hierboven enkel en alleen om terugverdien tijden. Stel dat meer mensen zo'n batterij nemen en daardoor de onbalans markt meer in balans raakt en er minder te verdienen valt. Zijn we dan allemaal boos? Of blij dat er geen zwaardere centrale investeringen nodig zijn om het net te verzwaren...? Als we allemaal zoals jij proberen zo min mogelijk terug te leveren is dat toch zn eigen winst ook voor het klimaat? Als ik met mn gezin op vakantie gaat kost dat ook duizenden euros. Een ding als dit kopen en helpen dit probleem op te lossen en het klimaat erbij te helpen geeft mss ook wel een net zo goed gevoel.. of is dat heel raar geredeneerd van mij?
En het meest ironische is nog dat deze batterijen een perfecte oplossing zijn om pieken op te vangen.

Een goeie kans voor de markt om dit te stimuleren. Maar goed dat levert een economisch voordeel voor de consument op en dat kan natuurlijk niet.
Ach, zelfde verhaal als bij zonnenpanelen, zoveel mogelijk mensen die te laat instappen en dan het praktisch nooit meer terugverdienen. Idem met deze dingen, zodra teveel mensen het gaan doen komt er wel weer iets waardoor de consument de dupe is.

Ik heb zelf ook ruim 90 kWh aan LFP batterijen, maar gebruik het 100% puur voor backup en niet om de grid te spekken of terug te leveren.

Dus al met al, zo een oplossing moet je nooit nemen om het ‘terug te verdienen’. Vind ik dan.
Ben ik nou gek of wordt er *nergens* genoemd hoe groot deze batterij is?

Hoeveel kWh zit in dat ding?

Voor €8000 moet het toch wel minimaal 20kWh zijn tegenwoordig.

Als het er niet bij zet is dat meestal geen goed teken als ik eerlijk ben.
Hierin heeft Tibber wel wat kopers gefopt. 13.3kWh wordt mee geadverteerd, maar de bruikbare capaciteit is maar 12.1 kWh.
Tja dat is sowieso al erg matig eerlijk gezegd. De concurrentie biedt 20kWh voor €7300.
Klopt, het voordeel van de Tibber-batterij - voor mij dan - is dat hij buiten en/of in de garage geplaatst kan worden. Ik heb binnen geen ruimte voor een batterij, maar ik heb wel ruimte in de (vrijstaande) garage.

Daarnaast, maar dat is een kwestie van smaak, is de batterij van Tibber compacter en mooier vormgegeven dan die van Zonneplan. Dat zal vast niet iedereen kunnen boeien overigens.
Mijn ZP batterij staat ook in de garage? Buiten kan niet inderdaad, hij moet droog staan.

Hij ziet er wel beter uit, dat ben ik met je eens.
Ah, ik dacht dat de ZP batterij een minimale omgevingstemperatuur nodig had? Jij hebt sowieso met de Zonneplan batterij een veel betere koop dan ik met de Tibber-batterij. Voor nu beschouw ik mijn aanschaf als een miskoop.
Elke LFP batterij is een prima koop denk ik.

Elk jaar worden de verwachtingen positief naar boven bijgesteld kwa levensduur en degradatie. Dit ding van jou loopt zo nog 20 jaar te buffelen voor je huis en kosten.
Alleen een Tibber Homevolt is NMC en niet LFP.
Echt? Ik wist niet dat die nog gebruikt werden voor home storage.

Haha sorry probeerde je wat beter te laten voelen over je aankoop. :p
Haha, goed bedoeld hoor! Ach, het is wat het is. Ik kan er toch niets meer aan veranderen nu. :+
Grootste punt van deze .adv is dus eigenlijk negatief, de beloofde API is er nog niet.

Verder zijn de opbrengsten virtueel, gezien je per dag een vast bedrag krijgt en niet actief wat je echt hebt verdiend. Klinkt een beetje als een ponzi. Ze krikken de opbrengsten op om de terugverdientijd onder de garantie tijd te krijgen. Nieuwe klanten kopen zo'n ding. Dan als er te weinig nieuwe klanten zijn geven ze gebruikers de daadwerkelijke opbrengsten en mogen die erin stikken.
Ik moet hier wel wat nuances bij plaatsen. Veel mensen zien alleen de grid rewards als verdienste (winst), maar dit is niet het enige. Dit zijn alleen de extra verdiensten voor handel op de onbalans markt

Daarnaast laadt de Homevolt ook op op goedkope momenten, en verkoopt de energie wanneer de prijs hoog is. Dit zie je elke maand terug op je energierekening. Zoals vandaag zal hij zich gratis opladen met zonneenergie, en vanavond voor 36 cent per kilowatt verkopen.

Maar ik ben wel met je eens ik had liever werkende Grid Rewards gehad en een werkende API

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 30 april 2025 09:00]

Ik heb een Tibber Homevolt-batterij en met de kennis van nu zou ik niemand willen adviseren om de batterij te kopen. Van een misleidende terugverdientijd (acht jaar of meer tegenover ‘binnen vijf jaar’ op het moment van aankoop), tot een lagere bruikbare batterijcapaciteit (12,1 tegenover 13,3 geadverteerd), van een veel lagere laad/ontlaad-efficiëntie (88 procent tegenover 97 procent geadverteerd), tot een gefingeerde onbalansvergoeding (statisch in plaats van dynamisch) en voor sommigen een continu sluipverbruik oplopend tot 200 watt.

Het wordt door andere Homevolt-eigenaren verdedigd met “ik zie het als een hobby” of “ik vind het fijn om zelfvoorzienend te kunnen zijn” enzovoort, maar ik had mijn geld liever op een andere manier besteed. Want zo leuk is deze hobby nu ook weer niet, en al helemaal niet voor deze koopprijs.

Tegelijkertijd werkt bij mij de batterij wel zonder problemen, maar anderen tobben met batterijen die in een soort standby-modus gaan, batterijdelen die uitvallen en gereset of vervangen moeten worden.

Samengevat zie ik dit Tibber-project als te vroeg in de markt gezet, voor een te hoge prijs, met technische gebreken en beperkingen, en misleidende beloftes.
Daarom is het ook een advertentie.
Het heeft weinig waarheidsgehalte en het ontsiert Tweakers en besmeurt alleen de redactie door dit tussen de nieuwsberichten te zetten, ook als je een flink bedrag per jaar neerlegt om dit soort onzin niet te hoeven zien.
Hier ook de Homevolt, zelfde als Senaxx. Heb 2 EV's (prive) en zonnepanelen (4000 kWh). Afgelopen 4 maanden heeft de Homevolt het volgende gedaan:
Januari:
- Grid Rewards: 85 euro
- Verbruikt: 1100 kWh (187 euro)
- Geleverd: 329 kWh (102 euro)
Totaal: 0 euro

Februari:
- Grid Rewards: 74 euro
- Verbruikt: 1070 kWh (190 euro)
- Geleverd: 329 kWh (110 euro)
Totaal: 6 euro

Maart:
- Grid Rewards: 77 euro
- Verbruikt: 1140 kWh (99 euro)
- Geleverd: 754 kWh (145 euro)
Totaal: -123 euro

April:
- Grid Rewards: 73 euro
- Verbruikt: 1040 kWh (59 euro)
- Geleverd: 825 kWh (144 euro)
Totaal: -158 euro

Voorheen vast contract en betaalde ongeveer 150 euro per maand... Het verschil is toch wel erg groot...
Het meeste "verdien" je doordat de batterij oplaadt voor een lage prijs en verkoopt voor een hoge prijs. De verbruikgegevens hierboven zijn dus inclusief het opladen en ontladen van de batterij (13.8 kWh) soms 2 per dag als de verschillen tussen hoog en laag redelijk groot zijn. Normaal gesproken is 9 ct per kWh verschil al genoeg om de batterij terug te betalen over de levensduur. Vandaag gaan we van 14 ct naar 36 ct...
Ik heb een jaar verbruik van rond de 5000kwh. Jong gezin met een EV die middels stopcontact langzaam twee keer per week word geladen, daarnaast hebben wij 14 zonnepanelen die ieder jaar rond die 5000kwh aan stroom opbrengen.

Ons maand verbruik ligt dus tussen de 400 a 700kwh per maand. Ligt aan de tijd van het jaar en de wasjes. (Met name
Winter hoger verbruik)

Als wij dus het stroomnet volledig willen ontzien door niks terug te leveren zullen we dus ongeveer 700kwh aan accu’s moeten hebben om deze in de zomer periode op te laden en dan te gebruiken in de winter. (Dan zouden wij dus vanaf maart tot aan oktober/november geen stroom nodig moeten hebben van het stroomnet) Dit is dus niet haalbaar.

Zouden wij dichter op de evenaar zitten waar een constantere daglicht is en niet zoals bij ons een overschot aan licht in de zomer en tekort in de winter dan zou je je woning met een kleinere accu (40kwh voor de dagen dat het bewolkt is en de avonden dat je wagen oplaad) het hele jaar door onafhankelijk kunnen houden van het stroomnet.

(Gebaseerd op eigen verbruik en gedachte om niks terug te leveren. Dit kan dus per huishouden verschille)

Edit: wat leesbaarder gemaakt.

[Reactie gewijzigd door redslow op 30 april 2025 08:57]

Stroomnet volledig ontzien hoeft natuurlijk niet. Wat je nu al kan is je zelf-consumptie van zonne-energie verhogen. Je laad gedurende de dag, 's nachts consumeren. En gedurende de winter kan je je batterij 's nachts in de dal uren iets bijladen om de ochtend en avond piek te vermijden.

Zo heb ik in Februari 737kWh opgewekt:
- 111kWh naar de grid
- 168kWh direct zelf gebruikt
- 458kWh in mijn batterij gestopt en op een later moment gebruikt

Mijn zelf-consumptie is daarmee dus 85%. Met een grotere batterij had ik waarschijnlijk nog iets hoger kunnen zitten.

Is een batterij financieel gezien een goede investering? Dat denk ik niet, zeker niet na 2027. Je hebt immers ook iets energie verlies en ze zijn nog redelijk prijzig.

Momenteel, zonder handelen, kom ik uit op een terugverdien tijd van ~9 jaar voor mijn eigen situatie.
Is een batterij financieel gezien een goede investering? Dat denk ik niet, zeker niet na 2027.
Ik neem aan dat je hierbij voor 2027 bedoeld?
Nee, ik bedoel na. De business case die de batterij leveranciers maken is handel op de onbalansmarkt. Dat werkt niet wanneer je de energiebelasting niet mag verrekenen.

Na 2027 moet je het dus van de besparing op je energierekening hebben. Heb je al panelen met een overschot, dan misschien.

Zo niet, dan moet je de PV installatie en je batterij terugverdienen. Dat ga je (met de huidige prijzen) meestal niet redden binnen 7 jaar.
Ik neem aan dat die 7 jaar enkel voor je batterij geldt want de panelen gaan veel langer mee natuurlijk. Daar hoeft je terugverdientijd niet zo kort te zijn.
Nee, 7 jaar is de tijd waarin je gemiddeld gezien je investering wilt terugverdienen. Anders is een belegging vaak een beter idee. Natuurlijk hoeft dit niet je enige reden te zijn.
Als je alleen naar het economische aspect kijkt. Dat is toch wat kortzichtig als het over energie gaat. Het is prima om daar een langere terugverdientijd te hebben. Dus toch ja.
Ik zit bij Zonneplan en om dit op te vangen voegen ze andere markten (naast onbalans) toe.

Bovendien heb je gelijk dat de kleine verschillen door de belasting onmogelijk worden om te benutten. Maar bij (relatief) grote onbalans heb je het soms over €2,50 per kWh die betaald wordt. Dat kan natuurlijk altijd nog meegepakt worden door de batterij, ook als er 13 cent belasting op zit.

Het is dus zeker niet zo onbalans volledig weg is na 1 jan 2027 en ook zonder onbalans zijn er nog 3 of 4 andere elektriciteitsmarkten waar je kan helpen met je batterij buiten puur opslag voor je eigen huis.

Al moet ik óók zeggen dat opslag voor je eigen huis ook geen klein ding is. We zitten inmiddels in de situatie dat we van maart t/m september elke dag met een beetje zon gratis stroom hebben 's middags maar wel nog duur(dere) stroom tijdens de ochtend en avondpieken. Je kan dus altijd de hele dag op 0 cent draaien met je batterij.

https://www.zonneplan.nl/energie/energiemarkten
Energiebelasting heeft geen relatie met onbalansmarkt. Handelen op basis van verschillende energieprijzen met energiebelasting is wat anders dan de onbalansmarkt. Consumenten kunnen niet rechtstreeks handelen op de onbelansmarkt, met een Homevolt doet Tibber dat voor je en daar krijg je een vergoeding voor.
Offgrid kunnen gaan lijkt mij ook een mooie gedachte, maar ik vrees dat dat de komende 30 jaar niet zal gebeuren. Zelfs als we de lijn doortrekken van accu's, komen we daar nog niet in de buurt. Accu's worden langzaam goedkoper en nog langzamer kleiner. Maar veel winst is er (ondanks een hoop beloftes van startups e.d.) naar mijn idee niet meer te halen. Niet zonder complexe oplossingen die weer vooral heel erg duur zijn. Er zijn her en der wel alternatieven, maar om een of andere reden blijven die vooral hangen bij een aantal pilots. Denk aan zoutwateraccu's die je in kunt graven bijvoorbeeld. Zoiets zou hier prima kunnen, bij ons zakt de grond toch als een idioot weg :+ ruimte zat om onder het huis wat neer te leggen. Echter heb ik niet de indruk dat die oplossingen zo geweldig zijn, anders zouden we er wel meer van horen.

Ik heb daarom besloten de hele transitie maar even los te laten, hoe leuk ik het ook vind. Geen investeringen meer van mijn kant. Terugverdientijd is te onzeker en er gaat de komende zoveel veranderen dat ik niet wil gaan gokken wat juist is. Ik zie het namelijk gebeuren dat we voor capaciteit mogen gaan betalen net nadat ik de boel over heb gezet van gas naar elektra. Dan schiet ik er maandelijks niks mee op en ben ik wel mijn investering kwijt.
om deze in de zomer periode op te laden en dan te gebruiken in de winter.
Vooralsnog kan de batterij het slechts enkele dagen bewaren. Sparen in de zomer voor gebruik in de winter is op dit moment volgens mij niet mogelijk.
Ons plaatje ziet er wel iets anders uit.

Wij hebben 2 jaar geleden ons huis volledig gasloos gemaakt en zijn over gegaan op een full electric warmtepomp van 14kW. Daarnaast hebben we ook een EV (prive) dus ook deze laadkosten moeten ik betalen.

Ons maandverbruik lag deze maand rond de 1600 kWh (ev, huis, warmtepomp), onze zonnepanelen en Homevolt hebben 1216 kWh geproduceerd. Van deze geproduceerde stroom hebben we 40% ongeveer zelf gebruikt en 60% teruggeleverd. Je wilt natuurlijk meer zelf gebruiken maar de Homevolt staat op dit moment nog op de "Optimaliseer voor inkomsten" stand. Vanaf 2027 is het slimmer om deze op "zelfvoorziening" te zetten zodat je meer zelf verbruikt.

Financieel gezien kom ik deze maand nog steeds in de min uit.
- 1600 kWh stroom afgenomen voor 180 euro
- 755 (~39%) stroom teruggeleverd voor 177 euro
- Grid rewards 85 euro
Kom ik deze maand op zo'n 80 euro in de min uit.

Mede doordat de Homevolt dus op goedkope momenten kan opladen en dure momenten kan ontladen zorgt er voor dat je rekening toch naar beneden gaat.

Staat natuurlijk wel tegenover dat ik in de winter met minder zon en hogere dynamische prijzen juist wel 3 dure maanden heb gehad.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 30 april 2025 10:20]

283 euro in 5-6 maanden tegen investering 8000, reken maar uit
Ik probeer t uit te rekenen… ook de volgende quote:
Volgens Michel kost zijn model, inclusief btw-teruggave, ongeveer 8000 euro. Op Tweakers hebben gebruikers berekend dat de huidige verdiensten betekenen dat je de batterij in ongeveer acht jaar kunt terugverdienen. Dat is korter dan de garantieperiode van tien jaar. “Je verdient hem dus terug binnen de levensduur van de garantie”,
zie ik in de community niet terug. Ik kom op 3000 tekort na 10 jaar.
Dus 5000 in 10 jaar terug verdienen? Dat klopt niet wat je dan ziet in de community.

@Gies123 heeft een heel mooi dashboard gemaakt met het rendement. Deze berekend op dit moment dat de terug verdientijd iets meer dan 6 jaar is.

In het topic heeft ook @JackBol een mooi dashboard gemaakt en ook daarin kan je zien dat het iets minder dan 7 jaar is momenteel.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 30 april 2025 12:23]

Maar die dashboards houden in de berekening nog geen rekening met de situatie na 2027, toch?
Ik vraag me af hoe ik dat zou kunnen doen :)
Afhankelijk van hoe de wetgeving veranderd kan ik de backend aanpassen. Maar alle data in het dashboard is historische data.
Ja, ik heb daar ook geen plan voor helaasch.
8 jaar gaat sowieso niet lukken, over ruim anderhalf jaar is het salderen afgeschaft en stopt het verdienmodel.
Dit interview is halverwege maart afgenomen, toen was er nog niet zoveel zon. Nu dat de zon schijnt lijkt het rendement ook beter te worden.

En de grid rewards is alleen je "handel op onbalans markt" vergoeding. Daarnaast gaat de batterij ook op goedkope momenten opladen en op dure momenten ontladen waardoor onze energie rekening ook naar beneden gaat. Dat zie je alleen terug op de maandelijkse energie rekening.

Dus er is meer opbrengst per maand een alleen grid rewards.

Deze maand bijvoorbeeld heb ik tot nu toe 400 kWh minder geproduceerd dan verbruikt maar sta ik op de maand afrekening toch al in de min (geld toe).
Dit is voornamelijk omdat de batterij nu overdag gratis kan opladen en in de avond voor 36 cent (wisselend) kan verkopen.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 30 april 2025 08:51]

Nu dat de zon schijnt lijkt het rendement ook beter te worden.
En in de wintermaanden weer slechter te worden. Dus je schiet er niets mee op.
De Homevolt is in de winter geinstalleerd en laatste 2 maanden sta ik al weer in de min op mijn maandafrekening. Dit zal zeker blijven tot ongeveer oktober. De balans is denk ik 3 a 4 dure maanden en 7 tot 8 goede maanden.
Om het eerlijk te maken moet je natuurlijk wel een jaar afmaken. Heel veel hangt af hoe hij met zonnepanelen omgaat, en die doen niet echt veel tussen november en maart.
Als battery vol is kunnen zonnepanelen niets meer betekenen dan terug leverem, al dan niet met boete of afschakelen. Capcitiet staat niet in dit artikel, maar lijkt 12.1 effectief zie antw
Ik kan die 8000 euro prijs niet zo snel vinden, maar ik moet wel meteen denken aan die aflevering van Kassa/Radar over thuis accu scammers en een monteur die de installatie bekeek en bromde dat alles wat meer betaald was boven €5000 oplichterij was in een opstelling met zo'n zelfde maat accu (of zelfs twee, ik heb het niet snel opgezocht) en dat in combinatie MET een unit die automatische in/verkoop regelt.
Hier staat de prijs vermeld na teruggave van de BTW: https://tibber.com/nl/store/product/homevolt

Ik heb die aflevering ook gezien, maar vindt het wel iets te kort door de bocht om Tibber met de Homevolt in 1 zin te noemen met de "accu scammers" die je daar zag, dat waren echte oplichter cowboys.
15 jaar 8)7 . Een zelfde investering in een ander merk batterij heb je zelfs meer opslag en zoals Michel eigenlijk zocht, meer te tweaken.
Hoewel Michel aanvankelijk van plan was om zelf met de instellingen en automatiseringen te experimenteren, heeft hij die plannen voorlopig opgeschort. “Ik wilde daar lekker mee gaan stoeien, maar de Tibber-api is er nog niet.”
Dit is natuurlijk een advertentie, dus over ongunstige dingen wordt niet gesproken, maar had in de reacties toch wel het woord "regeltoestand 2" verwacht, we zijn immers op Tweakers.
Ik ben volgensmij redelijk genuanceerd over de Homevolt en heb naar mijn idee de positieve en negatieve onderwerpen wel benoemd.
  • Geen API (nog)
  • Dummy Grid Reward
  • Geadverteerde terugverdientijd te positief.
Maar regeltoestand 2 kan misschien ondervangen gaan worden. Vanaf 1 juni gaat Tibber over op kwartier prijzen.
Ik ben volgensmij redelijk genuanceerd over de Homevolt en heb naar mijn idee de positieve en negatieve onderwerpen wel benoemd.
  • Geen API (nog)
  • Dummy Grid Reward
  • Geadverteerde terugverdientijd te positief.
Maar regeltoestand 2 kan misschien ondervangen gaan worden. Vanaf 1 juni gaat Tibber over op kwartier prijzen.
Ik heb eens gekeken naar de prijzen; bij Homevolt vergt een 13,3 kWh accu (na alle plussen en minnen) een investering van € 8.189,50 - oftewel ca. 615 euro per kWh aan opslagcapaciteit. Dat vind ik op z'n zachtst gezegd tamelijk fors.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 30 april 2025 11:12]

Oh het is zeker veel geld en ik denk ook zeker wel 1 van de duurdere in de markt.

Tibber - € 8189 voor 13,3 kWh - (nog) geen api
Zonneplan Nexus €- 7290 voor 20 kWh - geen api
Frank Energie - € 7000 voor 15 kWh Bliq

Daarnaast zijn er ook "zelf bouw" systemen die voor veel meer kWh een stuk goedkoper zijn.
Klopt, je bent redelijk genuanceerd, ik was te kort door de bocht, excuses.
Voor de helft heb je een deye 12kw 3fase all in one bak met 10kwh batt. Kun je ook nog eens een dagje stroomuitval opvangen
Volgens mij kan de homevalt batterij (maar) met 5kW (ont)laden. Dat is niet voldoende voor een gemiddelde warmtepomp. Daarnaast kan ik uit eigen ervaring vertellen dat 12kWh op lange na niet voldoende is voor een dag stroom in een redelijk nieuw (2,5 jaar oud) huis zonder gas. Er zijn dagen in de winter dat ik 50kWh heb verbruikt voor verwarming, koken etc.

[Reactie gewijzigd door kanvua op 30 april 2025 10:21]

Homevolt kan met 6 kW ontladen. Dus in 2 uur kan die volledig leeg zijn. Maar de 12kWh kan ik ook uit eigen ervaring vertellen dat dat niet genoeg is in de winter. Zelf hebben wij ook een EV en Homevolt en had er wel eens een dag tussen zitten van meer van 100kWh verbruik.

Maar met 2 laadmomenten van de Homevolt en een redelijke spread (lage prijs opladen, hoge prijs verkopen) zorgde er toch voor dat ik goedkoper uit was aan het einde van de maand. En dan had ik de homevolt op "Optimaliseer voor inkomsten" staan. Na 2027 zou je deze beter op "Zelfverbruik" kunnen zetten.
Ik heb een gemiddelde warmtepomp, en die verbruikt echt geen 5kw. Ik denk dat ik ooit 3kw heb gezien, maar meer niet. Gelukkig maar want hij zit maar op 1 groep.
Hoeveel KWh is de batterij?
13,3 kWh waarvan effectief bruikbaar 12,1 kWh


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn