Eind november werd bij Michel Beld de Homevolt-thuisbatterij van Tibber geïnstalleerd. Eerder deelden we al zijn eerste indrukken, waarbij hij positieve punten benoemde, maar ook kritische kanttekeningen maakte. Inmiddels zijn we een paar maanden verder, en de vraag is hoe de batterij zich heeft geïntegreerd in Michels dagelijks leven.
Volgens Michel functioneert de thuisbatterij volledig zelfstandig en vraagt hij nauwelijks om aandacht. “Hij doet automatisch zijn werk. Als je wilt, heb je er eigenlijk geen omkijken naar”, zegt hij. De batterij wordt volledig aangestuurd door Tibber, waardoor handmatige ingrepen niet nodig zijn. De status is eenvoudig te controleren via de led-indicator aan de voorzijde. “Het is een soort van Knight Rider-led”, lacht Michel. “Af en toe loop ik de garage in en zie ik dat hij groen is. Dan is hij aan het opladen of ontladen.”
In de beginperiode ondervond Michel een keer een klein probleem waarvoor een reset nodig was. Dit werd echter snel opgelost; sindsdien heeft de batterij vlekkeloos gefunctioneerd.
Wachten op de api
De thuisbatterij wordt aangestuurd op basis van de energieprijzen en netbelasting. “Je merkt dat hij steeds slimmer wordt”, legt Michel uit. “Hij ontlaadt vaak ’s ochtends, wanneer de stroomprijs hoog is, en op dure momenten ondersteunt hij het huis om de verbruikskosten te drukken.” Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de batterij te optimaliseren voor eigen gebruik, of om het verdienmodel van Tibber te volgen. Michel merkt dat de batterij voornamelijk wordt ingezet om de stroomkosten te minimaliseren en het maximale uit dynamische energieprijzen te halen.
Hoewel Michel aanvankelijk van plan was om zelf met de instellingen en automatiseringen te experimenteren, heeft hij die plannen voorlopig opgeschort. “Ik wilde daar lekker mee gaan stoeien, maar de Tibber-api is er nog niet.” Op dit moment is er alleen een lokale webservice beschikbaar waarmee“Ze hebben in de app meer schermen beschikbaar gemaakt om meer inzichten te krijgen. Die waren er in het begin niet.”
data kunnen worden uitgelezen, en de batterij is geïntegreerd in Home Assistant. “Maar je kunt hem geen opdrachten geven, omdat de api dus nog niet gereed is.”
Michel ziet er dan ook weinig nut in om nu tijd te investeren in ontwikkelwerk of workarounds, omdat bij de introductie van de officiële api alles mogelijk opnieuw moet worden ingericht. Gelukkig is Tibber zelf actief bezig met verbeteringen. “Ze hebben meer schermen in de app beschikbaar gemaakt, zodat je meer inzicht krijgt. Die waren er in het begin niet.”
Grid Rewards
Bij de introductie van Grid Rewards werd dit programma van Tibber groots aangekondigd, met de belofte dat gebruikers van de Homevolt-thuisbatterij geld konden verdienen door hun batterij in te zetten voor netbalancering. In de praktijk blijkt dit vooralsnog minder dynamisch dan verwacht. Michel Beld noemt het voor nu een “zoethoudertje”, al wil hij er niet te negatief over zijn.
Hoewel gebruikers daadwerkelijk een vergoeding ontvangen, is deze op dit moment niet gebaseerd op de daadwerkelijke bijdrage van hun thuisbatterij. “Je krijgt wel geld, maar het is niet echt ergens op gebaseerd”, zegt Michel. Het is gewoon een vast bedrag per dag, puur omdat je jouw Homevolt beschikbaar stelt.”
De reden hierachter is volgens hem dat Tibber nog bezig is met de verdere ontwikkeling van de Homevolt-integratie binnen hun netbalanceringsstrategie. In de Tibber-app wordt zelfs aangegeven dat Grid Rewards momenteel niet beschikbaar zijn voor gebruikers die zowel een Homevolt als een elektrische auto hebben. “Ze vermelden in de app netjes dat Grid Rewards binnenkort weer terugkomen.” Het handelen op de energiemarkt is complex en vereist slimme sturingsmechanismen die mogelijk nog niet volledig zijn geïmplementeerd. “Aan de kant van Tibber zit er natuurlijk een hele wereld achter die wij niet zien”, merkt Michel op. “En totdat dit klaar is, geeft men waarschijnlijk gewoon een vaste vergoeding per dag.”
Ondanks de huidige, vaste structuur van de vergoeding, levert Grid Rewards op dit moment een aardig bedrag op. Michel heeft sinds de installatie van zijn Homevolt in totaal 283 euro ontvangen. Voor maart staat de teller tot nu toe op 26 euro, met dagelijkse vergoedingen variërend van 2,34 tot 2,88 euro per dag. Dit komt neer op een gemiddelde van 60 tot 70 euro per maand, naast de verdiensten op de day-ahead-markt.
Een Homevolt-thuisbatterij blijft een flinke investering. Volgens Michel kost zijn model, inclusief btw-teruggave, ongeveer 8000 euro. Op Tweakers hebben gebruikers berekend dat de huidige verdiensten betekenen dat je de batterij in ongeveer acht jaar kunt terugverdienen. Dat is korter dan de garantieperiode van tien jaar. “Je verdient hem dus terug binnen de levensduur van de garantie”, zegt Michel. Hij benadrukt dat de situatie kan veranderen. Mocht Tibber in de toekomst slimmere strategieën toepassen of Grid Rewards dynamischer maken, dan zouden de verdiensten uit netbalancering fors kunnen toenemen. Temeer omdat het stroomnet steeds meer onder druk komt te staan en de verwachting is dat de inzet van batterijen en slimme technologieën steeds belangrijker zal worden - waardoor de kans op meer verdiensten toeneemt.
Opladen met zonne-energie, en gebruik van overschot
Na een reeks grauwe wintermaanden heeft de (lente)zon eindelijk zijn intrede gedaan, en dat heeft direct effect op de werking van de Homevolt-thuisbatterij. Michel ziet duidelijke veranderingen in de strategie die de batterij hanteert wanneer er meer zonne-energie beschikbaar is.
Tijdens een zonnig weekend viel het Michel op dat zijn Homevolt anders begon te reageren dan in de wintermaanden. “Ik zag toevallig net nog dat de app aangaf dat ik overcapaciteit aan zonne-energie had.” In plaats van energie terug te leveren aan het net, begon zijn batterij slimmer om te gaan met de opgewekte stroom. “Hij is mijn auto gaan opladen en tegelijkertijd ook de Homevolt zelf, afgestemd op de beschikbare zonne-energie.”
Dit gebeurt volledig automatisch, waarbij de oplaadsnelheid van de batterij nauwkeurig wordt afgestemd op de hoeveelheid overcapaciteit. Daarnaast profiteert Michel van de mogelijkheid om de opgewekte energie later op de dag te verkopen. “Je ziet dat hij overdag laadt en vervolgens ’s avonds, wanneer het tarief hoog is, de zonne-energie weer verkoopt.” Dit gedrag was in de wintermaanden vrijwel afwezig, simpelweg omdat er minder zonne-energie beschikbaar was. Het optimaal benutten van zelf opgewekte zonnestroom wordt relevanter als de salderingsregeling op 1 januari 2027 stopt. Op dit moment is het nog mogelijk om te profiteren van de huidige regeling.
Communicatie rond technische issues
Michel ziet nog verbeterpunten omtrent de communicatie met Tibber. Vooral bij technische problemen en systeemwijzigingen ervaren sommige gebruikers frustratie. Zo was er een bug waarbij batterijen onbedoeld met 200 watt werden opgeladen zonder actief laadschema. Tibber wist hiervan, maar informeerde gebruikers niet proactief. “Mensen moesten het zelf ontdekken”, zegt Michel. Een vergelijkbare situatie deed zich voor bij Grid Rewards, waarbij een dynamisch verdienmodel werd verwacht, maar een vaste vergoeding werd geboden. “Duidelijke communicatie had hier meer goodwill opgeleverd.”
De perceptie van Tibbers communicatie verschilt per doelgroep. Tweakers-gebruikers, met hun technische achtergrond, zijn kritisch, terwijl Homevolt-gebruikers op Facebook veel vaker positief reageren. Dat laatste komt mogelijk door minder technische betrokkenheid, denkt Michel. Tibber lijkt zijn communicatie aan te scherpen. Waar nieuwsbrieven voorheen vooral marketinggericht waren, bevatten ze nu ook relevante updates over Homevolt en het Tibber-platform. “Laatst stuurden ze een nieuwsbrief over de door Tibber verwachte prijsprognose”, vertelt Michel. “Dat is nuttige informatie waar ik als gebruiker echt iets aan heb.”
Homevolt na enkele maanden: stabiele werking, potentie voor verbetering
In het begin hield Michel zich actief bezig met de werking van de batterij. “Je bent er veel mee bezig omdat het nieuw is en je precies wilt weten hoe het werkt”, zegt hij. Maar na verloop van tijd waardeerde hij juist dat het systeem grotendeels autonoom functioneert. “Ik vind het fijn dat het gewoon doet wat het moet doen, zonder dat ik elke maand moet troubleshooten.” Hij vergelijkt het met zijn warmtepomp, die standaard ook prima werkt, maar veel efficiënter is geworden sinds hij hem heeft geïntegreerd in zijn “Ik vind het fijn dat hij gewoon doet wat hij moet doen, zonder dat ik er elke maand mee moet troubleshooten.”
eigen platform. “Als je meer inzicht hebt, meer zelf kunt aansturen en automatiseren, kun je mogelijk nog veel meer voordeel halen uit de batterij.” Voor Michel staat dit bovenaan zijn wensenlijstje: “De api is voor mij de nummer één waar ik op zit te wachten.” Daarnaast zou hij graag gedetailleerdere data willen zien over zijn verdiensten en strategieën, zodat hij zelf kan analyseren hoe de batterij optimaal kan worden benut.
De waarde van een thuisbatterij hangt sterk af van persoonlijke motivatie. “Als het louter om rendement gaat, moet je er misschien niet aan beginnen”, zegt Michel. Tibber stelt hier tegenover dat het niet alleen om eventueel financieel rendement op dit moment gaat, maar ook om de toekomst, als de salderingsregeling verdwijnt. Dan wordt het volgens het bedrijf belangrijker om je opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Een thuisbatterij slaat overtollige zonnestroom op, zodat gebruikers hem later - bijvoorbeeld ’s avonds - zelf kunnen gebruiken, in plaats van duurdere stroom van het net te kopen.
Terug naar Michel. Hij benadrukt dat een deel van de keuze voor een thuisbatterij ook van idealistische aard is; je draagt ermee bij aan een duurzamer energiesysteem en wordt onafhankelijker van het net. “Sommige mensen kopen zo’n ding gewoon omdat ze dat leuk vinden. Het hoeft niet altijd alleen maar voor het verdienmodel te zijn.”
In zijn optiek maakt dit ook een product dat je eigenlijk over een langere periode moet beoordelen. “Dit is zo’n product dat je over een heel jaar moet zien werken om er echt iets zinnigs over te zeggen.” Met de zomer voor de deur, en de belofte van toekomstige verbeteringen, kijkt Michel uit naar wat de Homevolt in de komende maanden nog meer kan laten zien.
Homevolt iets voor jou? Plan een adviesgesprek!
Ben je geïnteresseerd in Homevolt, maar twijfel je nog? Of heb je specifieke vragen over jouw situatie?
Homevolt-expert Martijn denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies over:
- Of Homevolt bij jouw situatie past
- Hoe je Homevolt optimaal gebruikt bij jou thuis
- Alle praktische zaken rondom de installatie
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Tibber en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].