Enige tijd geleden gingen Tweakers Partners en AOC op zoek naar communityleden om drie verschillende monitoren van AOC te testen. Het testaanbod bestond uit een divers trio: een budgetgamingmonitor, een gamingmonitor in het hogere prijssegment, en een scherm voor kantoorgebruik. Drie tweakers gingen aan de slag met de AOC CQ27G4X, drie met de AOC U27B3CF en vier zetten hun tanden in de AOC AGON PRO AG326UD. Op sommige punten zijn de testers redelijk unaniem in hun oordeel, maar op andere punten lopen hun reviews behoorlijk uiteen. Hieronder vind je samenvattingen van de in totaal tien tests.
AOC CQ27G4X
De drie testers van deze monitor zijn unaniem in hun sterren-beoordeling. Alle drie de communityleden geven dit scherm vier sterren.
Tester Rscheper vindt de CQ27G4X een solide monitor met een uitstekende prijs-prestatieverhouding.Tester Rscheper vindt de CQ27G4X een solide monitor met een uitstekende prijs-prestatieverhouding.
Het scherm voelt stevig aan dankzij de robuuste standaard, stelt hij, al is hij minder te spreken over de vele plastic onderdelen. Met zijn 27 inch grote gebogen paneel, qhd-resolutie en hoge verversingssnelheid van 180Hz is het volgens rscheper een zeer capabele gamingmonitor, zeker gezien de lage prijs: “Het scherm kost op dit moment 189 euro, wat een prima prijs is. De voet is erg stevig, maar verder is het veel plastic en voelt het relatief goedkoop aan.” De algehele beeldkwaliteit van het VA-paneel is prima, al moet je geen oledniveau verwachten qua kleurweergave, aldus de tester. Wat bij Rscheper tot ergernis leidt, is dat hdr moet worden uitgeschakeld om de speciale “game mode”-opties te kunnen gebruiken, en de maximale refreshrate van 180Hz alleen via DisplayPort kan worden behaald.
HenkEisDS4 noemt onder andere als kritiekpunt dat de achtergrondverlichting zichtbaar is bij het weergeven van heel donkere scènes, waardoor zwart niet helemaal diep zwart oogt. Toch beschouwt hij het scherm als een aantrekkelijke keuze voor gamers die met een beperkt budget een snelle en meeslepende ervaring willen. Het 27 inch grote qhd-paneel met een een 1500R-curve biedt volgens hem een scherpe en vloeiende beeldweergave die zowel bij dagelijks gebruik als bij gaming goed bevalt. Kortom, de monitor levert veel waar voor zijn geld: “De kleuren en het contrast zijn behoorlijk voor een VA-paneel, en de hoge verversingssnelheid zorgt voor merkbaar soepelere gameplay.”
Ook tweaker Roel1966 is te spreken over de AOC CQ27G4X. Vooral de combinatie van formaat, features en prijs van deze monitor vindt hij goed. Volgens de tester krijg je voor een relatief lage prijs een groot, gebogen paneel met een forse verversingssnelheid, prettige kleuren en brede kijkhoeken. Qua aansluitingen en kabelmanagement mag het volgens hem nog wel wat beter: “De monitor heeft DisplayPort, 2x HDMI en een hoofdtelefoonaansluiting, maar geen USB-hub. De kabels kunnen redelijk goed worden weggewerkt via een doorvoer in de standaard. Een minpuntje vind ik dat de uitvoer van de standaard niet aan de achterkant zit.”
AOC U27B3CF
Toeval of niet: ook over de AOC U27B3CF oordeelt het testpanel eensgezind. Er wordt drie keer een drie-sterrenwaardering uitgedeeld.
Communitylid m-m vindt de AOC U27B3CF - die hij gebruikt als display voor zijn Mac - een degelijke 27 inch grote 4k-monitor met een scherpe weergave en solide bouwkwaliteit. Hij prijst de hoge pixeldichtheid en de nuchtere, functionele monitorstandaard. Dankzij de USB-C-aansluiting met 65W Power Delivery en DisplayPort Alt Mode is de monitor veelzijdig inzetbaar. Tegelijkertijd plaatst deze reviewer de nodige kanttekeningen. De maximale helderheid van het scherm vindt hij aan de lage kant en hij ervaart duidelijke backlight bleeding in donkere scènes: “In hdr-mode wordt het scherm aanmerkelijk donkerder om het nodige contrast te kunnen halen. Wellicht is dat gebruikelijk, maar ik vond het dusdanig jammer dat ik na 10 minuutjes spelen met hdr-filmpjes hdr heb uitgeschakeld.”
Ook tester B0mbaci is kritisch over de hdr-modus. De kleuren en contrasten noemt hij voor dagelijks (kantoor)gebruik voldoende, maar de hdr-modus voegt volgens hem nauwelijks iets toe en voldoet niet aan de verwachtingen die je bij ‘hdr’ zou hebben. Over de bouwkwaliteit is hij wel zeer te spreken. Hij merkt op dat de monitorstandaard robuust is en veel instelmogelijkheden biedt: “De standaard is goed verstelbaar, waardoor de monitor eenvoudig in de gewenste positie kan worden geplaatst. Dit komt de ergonomie ten goede, vooral bij langdurig gebruik.” Zijn eindoordeel is gematigd positief: een goede monitor met veel features, maar niet zonder compromissen.
Silvin is over het geheel genomen te spreken over de monitor. “De AOC U27B3CF beschikt over een prettig scherp display dat zich prima leent voor kantoorwerk.” Hij benadrukt dat tekst, spreadsheets en andere zakelijke content helder en gedetailleerd worden weergegeven. Het scherm heeft een prettig hoge pixeldichtheid, waardoor bijvoorbeeld kleine letters en grafieken scherp ogen. Ook noemt Silvin het ingebouwde USB-C-dockingstation als meerwaarde: met één USB-C-kabel sluit je je laptop aan, wordt hij opgeladen op 65W en heb je direct extra USB-poorten tot je beschikking. Minpunten noemt hij ook. Zo vindt Silvin de piekhelderheid aan de lage kant. In een licht kantoor of bij daglicht had het scherm van hem wel wat feller gemogen. Op multimediagebied loopt de U27B3CF tegen beperkingen aan; de refreshrate is maximaal 60Hz, wat voor gaming of supervloeiend scrollen minder ideaal is. “Maar dat is geen schande, want hier is het scherm ook niet voor bedoeld.”
AOC AGON PRO AG326UD
Bij het testen van de AGON PRO AG326UD zijn de meningen verdeeld: twee keer wordt een beoordeling van vier sterren uitgedeeld, een keer van vijf sterren en een keer van twee sterren.
Laten we met de meest positieve beginnen: Jumpman roemt vooral de beeldkwaliteit, die hij “uitmuntend” noemt, dankzij het 32 inch grote 4k QD-oledpaneel met hoge contrasten en diepe zwartwaarden. De monitor heeft een semi-glossy schermcoating die enige reflectie geeft, maar die is lang niet zo storend als bij volledig glanzende oledpanelen. De combinatie van een 4k-resolutie en 165Hz-verversingssnelheid met een extreem lage responstijd van 0,03ms levert volgens hem haarscherp en vloeiend beeld op, wat volgens de tester uniek is in deze prijsklasse: “Zoek je een goede QD-oledmonitor en heb je genoeg aan een verversingssnelheid van 165Hz, dan is de monitor prijs-kwaliteitstechnisch gezien de beste keuze.”
Hottestbrain is het meest kritische van het stel, maar positief over de gamingprestaties. De 165Hz-modus werkt volgens hem uitstekend en gaf bij hem merkbaar betere rondetijden in Trackmania dan zijn eerdere 100Hz-monitor. Het QD-oledpaneel levert volgens hem diepe zwartwaarden, een hoog contrast en vloeiend beeld, wat zorgt voor sterke visuele prestaties bij games en films. De tester mist wel extra’s zoals USB-C, een kvm-switch en betere speakers.
Tweaker cmegens noemt de het scherm “een indrukwekkende combinatie van functies” voor een relatief betaalbaar product binnen het oledsegment. Een zeer veelzijdige monitor, ideaal voor zowel gaming als algemeen gebruik. De responstijd ervaart de tester als extreem snel en de adaptieve synchronisatie - G-Sync/FreeSync - werkt uitstekend.
SkyStreaker benadrukt ten slotte dat je veel monitor krijgt voor je geld
SkyStreaker benadrukt ten slotte dat je veel monitor krijgt voor je geld: het 32 inch grote 4k-oledscherm levert een zeer scherp en immersief beeld, en de hoge verversingssnelheid in combinatie met de snelle pixelreacties zorgen voor soepele prestaties bij gaming. SkyStreaker is bovendien te spreken over de functionaliteiten: zo prijst hij de aanwezigheid van picture-in-picture/picture-by-picture, waarmee meerdere bronnen tegelijk kunnen worden gebruikt. Ook is hij blij verrast dat de monitor zowel links- als rechtsom kan draaien, oftewel swivelen. Als minpunten noemt hij de vormgeving van de voet - die vindt hij vreemd en onhandig - en mist hij bepaalde premium features, zoals een kvm-switch voor het schakelen tussen twee systemen.
Meer weten of reageren?
Wil je alle reviews van de monitoren op je gemak teruglezen, dan kan dat. De reviews van de AOC CQ27G4X vind je hier, de reviews van de AOC U27B3CF hier en de reviews van de AOC AGON PRO AG326UD lees je hier terug. Wil je verder discussiëren over deze tests, dan kan dat in de comments onder dit artikel, of in het forum.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij AOC en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].