€ 149,- bij Levix Computershop

AOC CQ27G4X Zwart Review

23 december 2024, laatste update op 23 december 2024, 952 views Rapporteer
Testpanel +2

Het scherm kost op dit moment 189 euro wat een prima prijs is. Erg stevige voet maar verder veel plastic en voelt relatief goedkoop aan. 180Hz is mooi als verkooppraatje maar alleen haalbaar bij DP omdat er geen gebruik wordt gemaakt van HDMI 2.1.

Ik vind dat het scherm geen fijn menu heeft en dat je eerst wat onderzoek moet doen waarom bepaalde functies standaard uitstaan, dat komt na wat onderzoek omdat HDR by default aanstaat. Zet je HDR uit dan krijg je opeens veel meer game-opties (game-mode), wat me juist de bedoeling lijkt bij dit scher,

Pluspunten

• HDR
  • 180Hz (al doet de Xbox dat niet)
  • Prijs

Minpunten

• HDMI 2.0 (max 144Hz)
  • Eerst HDR uit voor game mode on
  • 180Hz alleen bij DP

Hoe het begon

Ik kreeg van Tweakers een mailtje met daarin het feit dat ik ooit heb aangegeven geintereseerd te zijn in het testen van een product in de categorie monitoren. Daarop volgde een mailwisseling wat leidde tot het feit dat dit AOC scherm nu uitgepakt in mijn 'mancave' staat. Ik mocht deze monitor 2 werken testen, helaas is mijn dochter tussendoor ziek geworden en daarna ik zelf ook, dus ik heb lang niet zoveel uren kunnen testen als dat ik zelf graag had gewild.

[h2]Nog wat vooraf[/h2]
Voor de duidelijkheid: Ik ben geen die-hard gamer. Ik speel wel eens wat spelletjes op de Xbox maar zelden op de laptop (het is een zakelijke HP Elitebook zonder dikke videokaart) of PC (die ik overigens niet heb). Ik zal deze monitor aansluiten op mijn zakelijke laptop en wat simpele games spelen en daarnaast aansluiten op de Xbox Series X. Ik speel geen online shooters, ik kom qua shooters niet verder dan Call of Duty singeplayer.

Overigens is dit, volgens mij, mijn eerste productreview. Laat gerust weten als ik gekke dingen heb geschreven of dat een en ander verbeterd zou moeten worden qua tekst.

In eerste instantie ging ik er vanuit dat ik de Q27G4X zou ontvangen, maar het is blijkbaar de CQ27G4X geworden. Voornaamste verschil? De letter C. Ik gok dat de C staat voor curved gezien deze variant een kromming heeft.

De apparatuur die ik gebruik zijn:
de Xbox Series X, deze heb ik aangesloten op een Sony 55" OLED televisie. Als je natuurlijk OLED gewend bent qua kleuren is dit scherm wel even wennen, maar dat is niet negatief naar het scherm maar gewoon een feit.

De OLED TV doet 120Hz op 4K waar dit scherm alleen de 120Hz bij 1440p. DIt scherm zou ook 180Hz moeten ondersteunen maar ik heb helaas geen apparatuur om dat daadwerkelijk te testen. Het 2e apparaat wat ik heb is een HP Elitebook, deze heeft echter ook alleen HDMI. Volgens mij zal je voor 180Hz een DP poort moeten gebruiken gezien het scherm niet verder gaat dan HDMI 2.0 welke maximaal 144Hz doet.
Wat specificaties
Schermdiagonaal: 27|
Resolutie: 2460x1440
Refreshrate: 180Hz (met displayport, gezien het scherm niet verder komt dan HDMI 2.0b, welke volgens mij stopt bij 144Hz)
LCD-Paneel: VA (de niet gekromde variant heeft een IPS paneel)
Aansluitingen: 1x DP, 2x HDMI
Schermkromming: 1500R
Reactietijd: 0,5ms
FreeSync: Ja
G-Sync: niet officieel
De eerste indruk
De eerste indruk na het uitpakken en in elkaar zetten? Goed ingepakt (zoals je mag verwachten bij een monitor), niet erg afwijkend van mijn recent gekochte Dell monitoren. Erg robuust. Stevige poot, goed draai- en kantelmechanisme. Wel een erg grote 'houder' van de poot die je achter op het scherm klikt. Ik heb recent 2 niet-game Dell monitoren gekocht die toch echt een stuk subtieler zijn op dat gebied. Verder is het heel erg 'plastic-fantastic'. De voet is stevig maar voelt echt heel erg plastic aan, dit telt ook voor het scherm zelf en merk je bijvoorbeeld bij het aansluiten van de kabels.

Al met al prima qua stevigheid maar het komt erg goedkoop en plastic over.

Verder valt op dat de schermranden mooi dun zijn, afgezien van de onderste bezel. Ook hier telt dat mijn 2 Dell schermen een stuk smaller zijn qua bezel aan de onderkant ten opzichte van deze AOC. Echter moet je hier denk ik ook de relatief lage prijs van 189 euro in gedachten houden.

Ik heb aan deze review wat foto's van de 'unboxing' geplaatst. Evenals foto's van de voet en als het allemaal in elkaar zit.
Aangesloten op de Xbox
Zoals aangegeven heb ik het scherm op een Xbox Series X console aangesloten. De spellen die ik op dit moment speel zijn Forza Horizon 5, Forza Motorsport en Indiana Jones. Dit zijn niet de meest intense spellen, zoals Call of Duty dat bijvoorbeeld wel is. Dit spel heb ik helaas niet kunnen testen.

Ik heb geen meetapparatuur voor wat dan ook, wat ik nu ga typen is dan ook gewoon mijn gevoel en mening bij dit scherm tijdens het spelen van deze games.
Wat valt er tegen?
Wat ik niet fijn vind werken is het menu. Mijn huidige monitoren hebben een soort van joystick op de achterkant. Dit scherm heeft 5 knoppen aan de onderkant. Door het menu heen lopen voor niet heel intuïtief. Standaard staat HDR aan en daardoor kun je bijvoorbeeld de gamemode niet wijzigen, hier kwam ik pas achter door een zoektocht op internet.

Via het menu kun je 'frame counter' aanzetten, maar deze lijkt gefixeerd te zijn op wat de huidige modus maximaal aan kan. Frame counter klinkt als het laten zien van de frames per second, maar dat is niet het geval. Mogelijk kan een scherm dat ook niet laten zien en ben je afhankelijk van je bronapparaat. Hoe dan, zonder een boel gamers-kennis heeft dit voor mij geen meerwaarde.

Wat mij persoonlijk ook tegenvalt is de helderheid. Het scherm zou 300 nits moeten kunnen leveren en mogelijk levert hij dat ook gewoon, maar het voelt alsof het scherm niet bijzonder fel is. Zowel met HDR aan- als uit vind ik de helderheid erg laag. Ook is uiteraard backlight bleeding (soms opvallend) aanwezig.

Een van de andere dingen die opvalt is in ieder geval dat bepaalde opties pas aangepast kunnen worden zodra HDR uit staat. Zo kun je onder andere de game-mode niet aanzetten of wijzigen als HDR aanstaat. HDR staat by default aan, dus dat was even zoeken.
Mijn eerste gedachte is dat het een scherm is wat goed past bij de prijs waarvoor hij op dit moment verkocht wordt (189 euro). Ik vind het echter een behoorlijk plastic uitstraling hebben. Onderste bezel lijkt niet van deze tijd en ook het menu vind ik een beetje gek in elkaar zitten.

Verder valt voor mij de helderheid wat tegen en is HDR ook niet indrukwekkend. Ook is het jammer dat 180Hz alleen bij DP gehaald kan worden. Wel een fijne stevige voet en goed systeem om het scherm op de voet te krijgen. 2x HDMI is ook netjes, helemaal samen met 1 DP poort.

Ik vind het erg lastig om alle positieve- en negatievere punten tegenover de prijs te zetten. MIjn samenvatting klinkt denk ik erg negatief voor het scherm terwijl dat mogelijk niet eens het geval is als je naar de huidige prijs van 189 euro kijkt, waarmee hij behoorlijk aan de onderkant van de markt zit. Ik geef het scherm 4 sterren. Ik twijfel erg tussen 3 en 4 maar ik heb het gevoel dat ik te vaak vergeet dat hij 'maar' 189 euro op dit moment moet kosten.

Zou ik het scherm zelf kopen? Ik denk het niet, maar mijn Xbox zit dan ook aangesloten op een OLED televisie en mijn laptop gebruik ik niet om te gamen. Ik heb dan ook weinig belang bij een 27" game monitor dus mijn mening is misschien vooraf al een beetje gekleurd.

Heb jij ook een AOC CQ27G4X Zwart?