€ 229,90 bij ALTERNATE België

AOC U27B3CF Zwart Review

8 februari 2025, laatste update op 8 februari 2025, 177 views Rapporteer
Testpanel +1

Ik had de mogelijkheid om deze 4K AOC-monitor via Tweakers te testen. Hij kwam naast mijn twee andere AOC 27" FHD-monitoren te staan. Mijn pc gebruik ik voornamelijk voor zakelijke doeleinden.

Kort samengevat voelt de monitor zeer stevig aan. De standaard is goed verstelbaar, waardoor je hem eenvoudig in de gewenste positie kunt plaatsen. Verder is het een no-nonsense monitor zonder overbodige extra's. Wel miste ik een DisplayPort-aansluiting. In mijn setup lag al een DisplayPort-kabel klaar, maar ik moest nu gebruikmaken van de meegeleverde HDMI-kabel. Daarnaast valt de lage helderheid van de monitor op, wat voor mij een dealbreaker zou zijn.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • De monitorvoet is in meerdere richtingen verstelbaar
  • USB-C-poort van 65 W

Minpunten

• Geen displayport
  • 60hz
  • lage helderheid

3 van 5 sterren (Voldoende)
De AOC U27B3CF is een 27-inch 4K-monitor met een IPS-paneel en een resolutie van 3840x2160. Deze monitor is volgens fabrikant voornamelijk ontworpen voor zowel zakelijk als dagelijks gebruik. In deze review bekijk ik de sterke en zwakke punten van deze monitor en hoe deze zich verhoudt tot mijn ervaring met andere monitoren.

Pluspunten

Bouwkwaliteit: De monitor voelt stevig en degelijk aan, met een solide metalen en plastic constructie. Dit draagt bij aan een duurzame en betrouwbare ervaring.

Verstelbaarheid: De standaard is goed verstelbaar, waardoor de monitor eenvoudig in de gewenste positie te plaatsen is. Dit komt de ergonomie ten goede, vooral bij langdurig gebruik.

USB-C 65W: De aanwezigheid van een USB-C-poort met 65W stroomvoorziening is een pluspunt. Dit maakt het mogelijk om een laptop direct op te laden zonder extra adapters, wat zorgt voor een nette en efficiënte werkplek.

Geschikt voor Mac-gebruik: De pixeldichtheid van de monitor maakt hem een prima optie voor Mac-gebruikers, Windows gebruikers moeten de dpi opschroeven anders zijn het wel hele kleine lettertjes.

Minpunten

Geen DisplayPort: Een gemis is de afwezigheid van een DisplayPort-aansluiting. In veel multi monitor setups, vooral bij zakelijke gebruikers waar deze monitor zich op richt.

Lage helderheid: Met een helderheid van 350 cd/m² is de monitor aan de lage kant. Dit kan een probleem zijn in fel verlichte omgevingen, waar het scherm mogelijk niet helder genoeg is. HDR-modi verlagen de helderheid nog verder, wat niet ideaal is.

60 Hz vernieuwingsfrequentie: Hoewel 60 Hz voldoende is voor kantoorwerk en standaardgebruik, is het niet ideaal voor gaming of snelle visuele toepassingen. Een hogere vernieuwingsfrequentie had deze monitor veelzijdiger gemaakt zeker als je toch wat geld uitgeeft.

Onhandige OSD-knoppen: De knoppen voor het on-screen display (OSD) zijn niet prettig geplaatst, waardoor het navigeren door het menu minder intuïtief is.

Gebruikerservaring

Tijdens de twee weken dat ik de AOC U27B3CF heb getest, merkte ik vooral dat de lage helderheid een groot nadeel was. Op zonnige dagen, zeker op mijn zolder, vond ik het scherm simpelweg niet fel genoeg. Zelfs na het aanpassen van de instellingen bleef dit een probleem.

In mijn drie-monitor-setup had ik deze monitor aanvankelijk als primair scherm ingesteld, maar al snel merkte ik dat ik mijn oude AOC FHD-monitor weer terugplaatste. Dit zegt veel over de gebruikservaring. Daarnaast vond ik de bediening van het on-screen menu niet erg gebruiksvriendelijk. De knoppen zijn lastig te vinden en voelen niet prettig aan bij het indrukken.

Al met al zou ik deze monitor niet direct aanbevelen, tenzij hij aanzienlijk goedkoper zou zijn (bijvoorbeeld €100 minder) en je hem in een donkere ruimte gebruikt. Ondanks de solide bouwkwaliteit en nette 4K-resolutie wegen de nadelen voor mij zwaarder dan de voordelen.

Heb jij ook een AOC U27B3CF Zwart?