€ 645,90 bij NBB.com

AOC Agon Pro AG326UD Zwart Review

7 januari 2025, laatste update op 7 januari 2025, 119 views Rapporteer
Testpanel +1

De AOC Agon Pro AG326UD Zwart biedt indrukwekkende beeldkwaliteit dankzij het QD-OLED-paneel, met levendige kleuren, diepe zwarttinten en een uitstekende HDR-ervaring. Met een resolutie van 4K UHD, een verversingssnelheid van 165 Hz en ondersteuning voor DisplayHDR True Black 400 is deze monitor ideaal voor zowel gamen als productiviteit. De snelle responstijd en adaptieve synchronisatie maken het een uitstekende keuze voor gamers.

Ondanks de sterke prestaties kent het ontwerp enkele praktische beperkingen. De glanzende afwerking kan reflecties veroorzaken, de VESA-mount plaatst het scherm ver van de muur en de voetbevestiging is onhandig in gebruik. Het ontbreken van een USB-C-poort is een gemis voor gebruikers die eenvoud in aansluitingen zoeken.

Met zijn scherpe prijs-kwaliteitverhouding blijft dit een sterke keuze voor wie een betaalbare QD-OLED-monitor wil, al zijn er steeds meer concurrenten met vergelijkbare of hogere specificaties in dit segment.

Pluspunten

• QD-OLED
  • Paneel is fantastisch
  • Prijs

Minpunten

• VESA mount is omslachtig
  • met VESA mount 20cm vanaf de muur
  • Door VESA mount grote hefboom op monitorarm
  • Ook de voet vraagt veel diepte op je bureau
  • Geen USB-C

Ik heb recent de AOC Agon Pro AG326UD Zwart mogen testen vanuit het Tweakers testpanel. Ik heb hier graag aan meegewerkt omdat ik graag een keer een QD-OLED scherm wilde ervaren, als opstap naar een eventuele aanschaf later. Dit scherm was dus een ideale testcase, omdat het een van de meest betaalbare QD-OLED schermen is. Deze monitor biedt een indrukwekkende combinatie van functies die je normaal gesproken bij duurdere modellen zou verwachten, maar tegen een aantrekkelijke prijs.

Pluspunten:
1. Fantastisch QD-OLED-paneel
De kleuren zijn levendig en accuraat, zwarttinten zijn diep en het contrast is uitzonderlijk. Met een resolutie van 4K UHD en een verversingssnelheid van 165 Hz levert deze monitor een vloeiende en meeslepende kijkervaring, ideaal voor zowel gamen als productiviteit. Alhoewel ik zelf al ervaring heb met een 4K 144hz scherm, komt een 32inch QD-OLED scherm toch net even anders binnen. Tijdens het gamen merk je echt een verschil. Ook de HDR weergave is indrukwekkend en dat is de eerste keer dat ik dat met een monitor heb mogen ervaren.

2. Heldere en diepe zwarttinten
Het OLED-paneel zorgt dus ervoor dat donkere scènes in games of films een indrukwekkende diepte hebben zonder halo-effecten of ghosting. Dit tilt de kijkervaring naar een hoger niveau. Zowel in een online shooter als met de nieuwe Indiana Jones game heb ik dit als zeer prettig ervaren!

3. HDR en gaming-prestaties
Met ondersteuning voor DisplayHDR True Black 400, een snelle responstijd van 0,03 ms en adaptieve synchronisatie (NVIDIA G-Sync en AMD FreeSync) is dit een perfecte monitor voor gamers die geen concessies willen doen.

4. Goede prijs-kwaliteitverhouding
In vergelijking met andere premium monitoren is de prijs verrassend scherp. Voor gamers en professionals die topprestaties willen zonder de hoofdprijs te betalen, is dit dus een prima keuze. Of ik zelf dit ook zou betalen is nog de vraag, er komen steeds meer QD-OLED monitoren bij onder de 1000 euro. Hoewel die allemaal wat duurder nog zijn bieden ze hier en daar ook hogere specs. Desalniettemin is dit scherm voor deze prijs een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Minpunten:
1. Glanzend schermoppervlak
Hoewel het paneel prachtig is, kan de glanzende afwerking soms voor reflecties zorgen in heldere omgevingen. Een antireflectiecoating had dit kunnen verbeteren, alhoewel ik de glanzende laag door de hoge helderheid niet als heel storend heb ervaren.

2. Sommige vreemde designkeuzes
Hoewel de monitor er strak uitziet, heeft het ontwerp enkele onhandige keuzes. Zo is de bevestiging van de voet aan het scherm afwijkend van de standaard op de markt. Deze keuze lijkt vooral esthetisch gedreven, wat ten koste gaat van de functionaliteit. Een meer conventionele aanpak had praktischer geweest.

3. VESA-mount kan onhandig zijn
Hier brengt de VESA-mount van deze monitor enkele uitdagingen met zich mee. Door het ontwerp zit het scherm ongeveer 20 cm van de muur, wat ook nog eens een grote hefboomwerking creëert op de monitorarm. Hierdoor komt het scherm dichterbij dan wellicht handig is voor een 32-inch formaat. Dit maakt het minder geschikt voor ondiepe bureaus.

4. Geen USB-C-poort
Voor wie veel randapparatuur gebruikt, is het ontbreken van USB-C een klein nadeel. Ik gebruik mijn scherm zowel om te gamen als voor thuiswerk, en mijn laptop met 1 enkele kabel aansluiten en opladen is inmiddels wel de standaard geworden.

Eindoordeel:
De AOC Agon Pro AG326UD Zwart is een indrukwekkende monitor die op veel vlakken uitblinkt, vooral qua beeldkwaliteit en prijs-prestatieverhouding. Toch zijn er enkele, in mijn ogen, ontwerpfouten en praktische beperkingen, zoals de afwijkende voetbevestiging en de VESA-mount, die voor sommige gebruikers een nadeel kunnen zijn. Ondanks deze minpunten blijft het een sterke keuze voor wie een QD-OLED-monitor zoekt met geweldige prestaties.

Heb jij ook een AOC Agon Pro AG326UD Zwart?