Advertorial

Door Tweakers Partners

Vijftig lampen van Philips Hue in huis: dit doet tweaker Bart ermee

24-03-2023 • 08:00

112 Linkedin

De meeste huis-, tuin- en keukengebruikers zullen hun Philips Hue-lampen inzetten om het huis van extra sfeerverlichting te voorzien. Dat is uiteraard prima, maar de communityleden van Tweakers pakken de zaken vaak wat grondiger en anders aan. Dat geldt ook voor Bart van Bragt, op het forum beter bekend als BartVB. Als eigenaar van maar liefst vijftig Hue-lampen mag hij zich met recht ervaringsdeskundige noemen.

In het huis van menig tweaker is Philips Hue op enigerlei wijze terug te vinden. Het verlichtingssysteem, dat ontworpen is voor huisautomatisering en wordt geproduceerd door Signify, is flink doorontwikkeld en biedt veel mogelijkheden. Dat werd eind december 2022 wel duidelijk. Destijds interviewde Tweakers Partners Leo Schelvis over zijn domoticamogelijkheden. Als vrijwillig brandweerman heeft hij de Philips Hue-lampen zo ingeregeld dat als hij ‘s nachts op moet staan om zich naar een uitslaande brand te haasten, de lampen precies de juiste kleuren en intensiteit geven. Vandaag gaan we in gesprek met tweaker Bart van Bragt, die maar liefst vijftig slimme lampen in en rondom zijn huis heeft.

“Het oorspronkelijke plan was om led-drivers in de schakelkasten te plaatsen en dan in het huis met rgbww-spots, -strips en -lampen te gaan werken, een beetje à la Femme.”

Als zelfstandig IT-ondernemer is Bart dol op techniek en domotica. Een huis slim maken en technologie voor je laten werken, daar wordt hij enthousiast van. Bart pakt de zaken graag zorgvuldig en grondig aan, al gooien zijn drukke werkzaamheden en jonge gezin soms wat roet in het eten. “Mijn to-do-list hier in huis is behoorlijk lang”, lacht hij. Bart en zijn gezin wonen ruim twee jaar in hun nieuwe huis dat hij zelf ontwierp en realiseerde. Destijds kocht hij een kavel en bouwde er een toekomstbestendig huis op, uitgerust met een warmtepomp, triple glas (HR+++) en zonnepanelen. Ook werd van tevoren een uitgebreid, slim lichtplan bedacht, maar dat onderdeel pakte uiteindelijk helemaal anders uit.

De Hue-app, KNX-tasters en een BAB Technologie-appmodule

Bart beschikt over een slordige vijftig Hue-lampen en een flink aantal sensoren en schakelaars. De domotica-installatie is een ongoing project; er moeten nog meer Hue-lampen bijkomen als het aan hem ligt. Bart: “Het oorspronkelijke plan was om leddrivers in de schakelkasten te plaatsen en dan in het huis te gaan werken met rgbww-spots, -strips en -lampen, een beetje à la Femme.” Alle zes-aderige bekabeling is daarvoor al aangebracht. In het huis zijn kilometers kabel verwerkt, en al die kabels komen samen in drie verschillende schakelkasten met elk vijftig tot zestig pvc-buizen.

Voor dit project haalt Bart behoorlijk wat inspiratie uit het KNX-topic op GoT. Iedere linker-wcd kan worden geschakeld, ieder deurkozijn en ieder buitenraam heeft een ingebouwd magneetcontact. Deze zaken zijn via Wago-plcs verbonden met de KNX-installatie. Er zijn een paar leddrivers aanwezig, maar in de praktijk bleek het veel eenvoudiger om de verlichting te regelen via Hue. Belangrijkste reden daarvoor is dat standaard verlichtingsarmaturen voor E27- of GU10-lampen zijn gemaakt. “Voor de bediening gebruik ik de Hue-app voor incidentele veranderingen en een paar Hue-remotes en switches, maar vooral ook KNX-tasters, samen met een BAB Technologie-appmodule als bridge tussen KNX en Hue. Dat werkt allemaal als een zonnetje. De draadloze Hue-schakelaars zijn de enige schakelaars die heel sporadisch even niet reageren.”

Natuurlijk verloop van licht

Het fijne van Hue vindt Bart onder andere het plug-and-play-karakter en de kwaliteit van het licht. Bart heeft zelf een achtergrond in human centric lighting. Het lichtverloop, waarbij het daglicht wordt nagebootst door de lampen, vindt hij erg belangrijk en “dat is gewoon erg goed”, aldus Bart. “We gebruiken de lampen in huis hoofdzakelijk voor slim en fijn licht. Ik ben niet zo van de kleurtjes en de effectjes. Het gaat er mij vooral om dat de lampen via sensoren reageren op de aanwezigheid van mensen, dat het licht aan- en uitgaat wanneer ik dat wil, en dat de intensiteit en de kleuren meeveranderen met het tijdstip van de dag.

We hebben ook nog een grappig overblijfsel uit de tijd dat de kinderen nog een middagdutje deden: als er op de slimme deurbel wordt gedrukt, beginnen bepaalde lampen te knipperen.” Uiteindelijk wil Bart ook Hue-lampen buiten gaan plaatsen, als tuinverlichting, op het terras en rond de trampoline.

Pijnpunten opgelost

“Voor het bouwen van ons huis had ik in een appartement al wat geëxperimenteerd met Hue. Dat werkte geweldig in die retrofitsituatie, maar in het ‘echte’ huis zag ik het niet meteen zitten. Belangrijkste redenen daarvoor waren dat de productrange voorheen vrij beperkt was en lampen op 100 procent gingen branden als ze stroom kregen. Goed integreren in een ander systeem leek lastig door de beperkte API en het feit dat je alle lampen moet pollen om de status te weten. Ik werd positief verrast door het feit dat ik met Philips Hue mijn belangrijkste pijnpunten kon oplossen. Updaten kan tegenwoordig via server-sent events, je kan instellen wat een lamp doet bij power-up, en de productrange is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Voor mijn gebruik is dit nu dus een goede match. Op de wensenlijst staat nog wel het verwijderen van de hub als single point of failure.”

Barts toepassing van de Hue Play Gradient-lightstrip

Als bedankje voor het reageren op de oproep én het geven van dit interview, ontvangt Bart een Hue Play Gradient-lightstrip. Deze strip creëert 16 miljoen kleuren om de perfecte sfeer voor de gebruiker te realiseren. De strip is makkelijk te vormen of te buigen om hem aan te passen, je kan er desgewenst een stuk afsnijden of de lightstrip met maximaal tien meter verlengen middels een uitbreiding. De strip is te bedienen via bluetooth en kan worden gekoppeld via de Hue Bridge.

“Ik ga proberen de strip in de keuken te plaatsen, boven het werkblad bij de vaatwasser, zodat je altijd ziet hoever het wasprogramma op dat moment is. Daarnaast wil ik voor elkaar krijgen dat je via verlichting ziet dat hij ‘op scherp’ staat, dus klaar om te draaien, waarna de vaatwasser wordt gestart als de zonnepanelen voldoende stroom leveren. Mocht dat allemaal net niet passen of te ingewikkeld worden, dan komt de strip in de speelkamer en maken we er leuke disco-effecten mee.”

Heb je zelf ook ervaring met Philips Hue-lampen en domotica? Laat het ons weten in de comments.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Philips Hue en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (112)

112
110
56
3
0
26
Wijzig sortering
Hoe zit het met het hogere verbruik van deze lampen ten opzichte van de domme led lampen?

Ik heb namelijk destijds mijn smart lampen eruit gehaald omdat ze rond de 10watt zaten tegenover 1,5 watt van de normale enkele kleur led lampen. Kan je vertellen dat scheelt wel, zeker met buitenlampen die op nachtschakelaar staan.
Ze gebruiken iets van 0,3 Watt in standby en het aantal lumen/Watt is niet uitzonderlijk hoog maar redelijk vergelijkbaar met normale LED lampen. Voor zover ik weet (maar ik heb er niet aan gemeten) is het verbruik niet veel hoger en doordat we hier flink wat sensoren hebben hangen kunnen lampen ook snel uit als er niemand aanwezig is en worden lampen gedimd op het moment dat dat kan waardoor ik netto minder verbruik heb schat ik zo in.

Ander nadeel van niet smart lampen is dat ze dan maar 1 kleur hebben of je krijgt een ingewikkelde setup met een driver ergens en die driver gebruikt natuurlijk ook stroom.
Ik heb een aantal smartlampen (Geen HUE) die 'wit' zijn. Allemaal zigbee. Die doen geen kleuren maar kunnen wel tussen wit en geel een beetje een warmere of koudere tint uitstralen.
Gewoon van ali, scheelde aanzienlijk in kosten destijds.
Hoewel ik geen idee heb wat die lampen idle pakken.
Hier 22 hue lampen hangen/staan, 4 nest hub schermen (2 groot, 2 klein), 3 nest audio speakers en zo'n nest deurbel. Alles daarvan is dus permanent aan en online (lichten gaan allemaal via motionsensors). M'n standby-verbruik is ~160w en dat is van het hele huis (incl koeler, vriezer, switches, router, tv's op standby,etc).
Ik vind het nog wel meevallen eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door BramT op 24 maart 2023 09:05]

Mijn standbye verbruik zit onder de 100 Watt. Natuurlijk ligt eraan wat je allemaal erop heb zitten, maar ik vind 160watt echt veel. Persoonlijk is dit.

Ik draai, 26 lampen, Nas server, vriezer, koelkast, tv's, router etc.
Ik vind 160 watt vrij veel. Ik zit nu op 97 Watt en ben aan het thuiswerken (pc, twee monitoren + dan het standby verbruik).
M'n standby-verbruik is ~160w en dat is van het hele huis (incl koeler, vriezer, switches, router, tv's op standby,etc).
Ik vind het nog wel meevallen eigenlijk.
Standby verbruik zonder koelkast is hier 31 W..
Vrijwel vergelijkbaar hier. 32 watt, met hue bridge en 11 slimme lampen. Het valt wel mee met de lekstroom bij de hue lampen :)
Je kan best winst maken met slimme led lampen, door ze bijv. te dimmen op momenten dat dit kan. Een domme led lamp staat aan of uit. Ik heb veel hue lampen die gedimd staan op vaste tijden (bijv. in de hal boven). Maar idd gemiddeld is het verbruik van een hue lamp hoger.
Klopt. Al heb ik binnenshuis veel led-dimmers en daarmee kan je ook dimmen. Het is alleen extra handeling door een knop te draaien. Ik zie bestwel voordelen van het HUE systeem. Het is ook geen aanval van hoe of wat. Enige punt wat ik wil maken is dat wij zijn in Nederland zo bezig met bezuinigen op energie dat je dit soort zaken ook best mag belichten.
Ja, leuk is dat! Er was laatst zo'n actie van de gemeente hier waarbij je een waardebon kon krijgen om je verlichting (en zo) te verduurzamen. Toen heb ik dus een aantal domme leds vervangen door slimme leds waardoor eigenlijk mijn verbruik is gestegen :) Dat was vast niet helemaal wat ze voor ogen hadden.
Ik heb namelijk destijds mijn smart lampen eruit gehaald omdat ze rond de 10watt zaten tegenover 1,5 watt van de normale enkele kleur led lampen.
Dat is wel wat appels met peren vergelijken.
Een ledlamp van 1,5 W geeft max. ongeveer 150 lm licht. Een Philips Hue 1100 RGB smart lamp heeft een opgegeven max verbruik van 10,5 W, en die geeft 1100 lm bij koud wit licht. Ik heb die lamp hier even getest op 100% "warmwit" licht, en dan verbruikt hij 7,2 W. Als ik hem op 50% instel, dan is het verbruik 3 W. Maar dat is alsnog een pak meer dan het sfeerlichtje van 150 lm voor 1,5 W. Als ik hem nog lager instel dan kom ik ook in de buurt van die 1,5 W voor ongeveer dezelfde lichtstroom.
Het standby verbruik is ongeveer 0,15 W, dat is natuurlijk wel hoger dan nul W bij een domme lamp.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 maart 2023 13:19]

Hoe zit het met het hogere verbruik van deze lampen ten opzichte van de domme led lampen?

Ik heb namelijk destijds mijn smart lampen eruit gehaald omdat ze rond de 10watt zaten tegenover 1,5 watt van de normale enkele kleur led lampen. Kan je vertellen dat scheelt wel, zeker met buitenlampen die op nachtschakelaar staan.
Ja oké, als dat een drijvende factor voor je is moet je inderdaad geen “slimme” verlichting nemen.

Je neemt slimme verlichting (Hue in dit en mijn geval) voor de gemak en de sfeer niet omdat het energie zuinig is.
Snap ik dat je deze verlichting neemt voor het gemak. Echter is stroomverbruik deze dagen wel een belangrijk punt voor mensen. Neem het geval van mij met betrekking tot de tuinverlichting 3 lampen van 10 watt, gemiddeld 8 uur per dag aan. (winter langer, zomer korter) dat is dan 8X3X10=240 watt per dag tegenover nu 8X3X1,5=36 watt. doe je dit over 365 dagen dan is de besparing behoorlijk groot.


Dat kan voor mensen dus wel een factor worden om over na te denken of ze wel dat gemak willen en zou dus best meegewogen/besproken worden in het artikel.
Die besparing zou 30 euro per jaar zijn.

Doe mij voor die 30 euro maar Hue tuinlampen. Overigens kan ik me niet voorstellen dat die tuinlampen dezelfde lichtopbrengst hebben. Bij Hue zit het verbruik zover ik weet vooral in de standby.
Ja lijkt me ook sterk dat de lichtopbrengst van een 1.5 watt Led lamp hetzelfde is al die van een Philips Hue lamp die 10 watt gebruikt. Die 10 watt is trouwens alleen als die op 100% staat op lagere percentages gebruikt die natuurlijk minder.

Standby verbruik van 1 Hue lamp is trouwens iets van 0.25 watt (dus iets van 2kwh per jaar per lamp).
Ja had misschien iets meer erbij moeten zeggen; de reden dat Hue lampen G label krijgen is omdat ze in standby iets gebruiken.
Dan kan je over 4 jaar je erste tuinlamp van hue kopen volgens mij, die dingen zijn reteduur
Je hoeft je tuinlampen toch ‘s nachts niet aan als niemand ze ziet? :?
Jij doet liever je tuinlampen overdag aan, als de zon schijnt? :+
Nee de tuin verlichting gaat bij mij ook alleen aan als er iemand geregistreerd wordt of bepaalde tijden met zon op zon ondergang en een tijd dat alles uit gaat in huis.
Ik gebruik zelf een Gira X1 en S1 en heb hier de Hue / Sonos en Tado aan gekoppeld. als de tado registreert dat ik niet thuis ben gaat mijn avond verlichting niet aan op zon op of onder gang maar blijft het uit tot ik thuis ben of de melder iets signaleert.
Idd, voor de aanpassing naar Hue had ik een verbruik van meer dan 1000watt enkel voor verlichting.
Nu amper een 300watt en nergens comfort ingeboet.
Idd, voor de aanpassing naar Hue had ik een verbruik van meer dan 1000watt enkel voor verlichting.
Nu amper een 300watt en nergens comfort ingeboet.
Haha I call bs, 700watt extra door Hue verlichting is haast onmogelijk, of was je de hele straat aan het verlichten?
Probleem met lezen? ;)

Voor dat alles naar hue is omgebouwd. Halogeen traphal verlichting enzo...
Probleem met lezen? ;)

Voor dat alles naar hue is omgebouwd. Halogeen traphal verlichting enzo...
Nou eerder problemen met quoten dan denk ik, want jij zegt “idd” op iemand die wat post over juist geen Hue verlichting :P

Maar goed we zitten in dezelfde boot dus
Snap ik dat je deze verlichting neemt voor het gemak. Echter is stroomverbruik deze dagen wel een belangrijk punt voor mensen. Neem het geval van mij met betrekking tot de tuinverlichting 3 lampen van 10 watt, gemiddeld 8 uur per dag aan. (winter langer, zomer korter) dat is dan 8X3X10=240 watt per dag tegenover nu 8X3X1,5=36 watt. doe je dit over 365 dagen dan is de besparing behoorlijk groot.


Dat kan voor mensen dus wel een factor worden om over na te denken of ze wel dat gemak willen en zou dus best meegewogen/besproken worden in het artikel.
Nah die berekening gaat helemaal scheef. Hue lampen gebruiken niet continu 10 watt als ze aan staan, zeker niet in je voorbeeld van tuinverlichting.
Voor Bart
Mijn Hue lampen zijn vanaf het begin aangeschaft. ( Jan 2013) Helaas merk ik dat na iets meer dan 10 jaar. De ene naar de andere lamp kuren begint te krijgen. Ik wens je bij deze alvast veel sterkte en wijsheid toe.
Niet heel gek dat lampen niet het eeuwige leven hebben ;)
Is op voorhand al bepaald. Deden ze al met de gloeilamp om de levensduur drastisch in te korten. Het zo maken dat de boel vlugger door brandt. Het is een Philips. Zij hebben geplande veroudering ook uitgevonden. Tis maar wat de kassa spijst en het milieu vervuilt. Zie je ook bij hp en hun printers. Cartridges 75% vol klaar voor de vuilbak door een gemene chip die bepaalt hoe veel je mag printen. En zo is dat met alles tegenwoordig. Het moet geld opbrengen. Vorige week nog een aflevering gezien van kassa over auto’s met een distrubitieriem en een motor vol fouten. Ze gaan ver tegenwoordig om een consument te kloten. Wat is nog matreaal tegenwoordig. Geen wonder dat het recyclage park ook vol steekt. Geef die ingenieurs de schuld. Zij vinden dit soort rotzooi uit.
Dat over die gloeilampen is al jaren geleden gedebunkt, zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Gloeilamp#Rendement.
Dingen hebben een maximale levensduur.
Fouten in ontwikkelprocessen worden gemaakt. En soms om (budget) redenen niet gefixt.
Niet alles is een complot om consumenten zoveel mogelijk geld uit hun zak te kloppen.
Er staat letterlijk op die pagina "Deze levensduur is vastgesteld door het Phoebus-kartel om economische redenen; een gloeilamp kon in 1924 al 2500 uur meegaan en die levensduur had nog verder kunnen worden opgerekt. In de brandweerkazerne in het Californische Livermore brandt een lamp continu reeds vanaf 1901 en wordt aangeduid als Centennial Light.[2]"
Punt is dat een gloeilamp die korter meegaat veel efficiënter is.

Volgens Wikipedia:
Light output is approximately proportional to V^3.4
Power consumption is approximately proportional to V^1.6
Lifetime is approximately proportional to V^−16

Dat betekent dat een lamp die 2,5x korter mee gaat, ongeveer 21% meer licht geeft en slechts 9,6% meer verbruikt. Oftewel, hij is 10,4% efficienter.

Stel, een gloeilamp van 60W kost €2. Je wilt 10.000 branduren.
Met lampen die 1.000 uur meegaan: 10 x €2 + 0,060kW * 10.000 * 25ct/kWh = €170
Met lampen die 2.500 uur meegaan: 4 x €2 + 0,060kW * 1,104 * 10.000 * 25ct/kWh = €185,6

Dus als een gloeilamp korter meegaat, is dit zowel gunstig voor Philips als voor jou als consument!

De levensduur van een lamp is een compromis met z'n rendement. Dus ja, het klopt dat lampen langer mee kunnen gaan. Dat het vroeger langer was, dat er een lamp bestaat die eeuwig meegaat. En ongtwijfeld dat het een keuze van Philips was. Maar ondanks dat: het is uit kostenoogpunt een objectief goede keuze!
Ga er even vanuit dat je formule klopt, dan zou het nu goedkoper zijn om de kortere lampen te kopen. Maar als je energie goedkoper wordt, worden de langere levensduur lampen wel weer goedkoper. Dat is met de aanname dat de prijs van het lampje wel hetzelfde blijft natuurlijk. Anders heeft het geen zin

Verder wist ik niet dat er een formule was voor een gloeilamp zijn leven, je leert elke keer wat nieuws. Vraag mij af of vele lage voltage lampen dan een beter idee zijn. Ik weet dat Philips nu wel van die LEDs heeft in de vorm van gloeidraad wat uiteindelijk heel veel kleine ledjes zijn, misschien zou dat voor gloei ook werken.
Dat kartel is al lang opgeheven, en zou natuurlijk al lang zijn verboden, en is ook verboden in de USA in 1953, daar hebben de leden helaas niet voor moeten betalen. Dit mag niet onder de huidige wetgeving in EU en US.
Er zijn _geen_ eeuwig meegaande gloeilampen, want materiaaleigenschappen.

Dat bedrijven soms willen dat producten niet lang meegaan is bedrijven eigen, maar daar komt ook concurrentie kijken. Vaak is het ook beter dat een een apparaat niet meer mee kan, want ingehaald door de laatste stand van zaken, energiezuiniger bijvoorbeeld; het nog doen is natuurlijk wat anders dan nog rendabel.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 24 maart 2023 15:48]

Ik zeg ook niet dat er lampen zijn die dat wel doen/zou moeten kunnen. Het is natuurlijk wel raar dat je een lamp de helft eerder stuk laat gaan, zodat je er meer van kan verkopen.

Er zijn wel meer dingen die waarschijnlijk langer mee kunnen gaan, maar dat kost geld. Sommige bedrijven doen het beter dan andere. In Android land waren er lang telefoon die snel geen updates meer krijgen, terwijl de community dat wel kon, zou je ook kunnen zien als planned obsolescence.
Zoals door Marcop23 wordt aangegeven is 1000 beter voor ons als consument dan 2500 uur. En blijkt die 1000 toch een redelijke balans te zijn.
Of als telefoon niet te duur worden voor de markt, als de concurrent goedkoper is. De consument interesseert het niet,
Het is allemaal balans tussen wat kost t en wat heeft de markt/consument er voor over en wat doet de concurrent. En waar kom ik mee weg.
En de community doet het gratis, een bedrijf _moet_ geld verdienen, anders geen producten.

Nokia heeft t als een van de eersten, binnen Android One, meerdere updates gegarandeerd, maar ook dat was niet het succes waar je dan op hoopte.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 24 maart 2023 15:47]

Een professor die ik regelmatig spreek met technische expertise in dit onderwerp, geeft aan dat dit komt doordat mensen een "lage" prijs willen betalen voor hun producten. Het was in die tijd mogelijk dat producten langer konden meegaan, maar als je graag een goedkoper apparaat wilt, moet je er ook rekening mee houden dat het eerder kapot gaat dan het duurdere exemplaar.
Waarom zou je als bedrijf product X verkopen voor 5 euro, als dat 1000 uur meegaat, en product Y voor 5 euro als dat 2500 uur meegaat?
Zoek eens op "planned obsolescence veritasium".
Uit jou eigen link:
Deze levensduur is vastgesteld door het Phoebus-kartel om economische redenen; een gloeilamp kon in 1924 al 2500 uur meegaan en die levensduur had nog verder kunnen worden opgerekt.
ja alles gaat uitendelijk kapot. maar "planned obsolescence" is toch echt wat anders en uiteindelijk gewoon (een van?) de grootste mileu vervuilers.
Precies! Ik heb product ontwerpen gestudeerd en wij hebben toen 2 hoofd ontwerpers van Philips over de vloer gehad. Zij vertelde openlijk dat ze een ruimte vol met Sonicare tandenborstels hadden om te kijken hoe lang de verschillende materialen reageerden op gebruik en hoe lang ze mee gaan. Ze kozen dan het de tandenborstel die goed was maar zeker niet te lang mee ging.

Philips heeft, samen met andere grote concerns, in de jaren 60 juist uitgevonden dat een product maar een bepaalde tijd mee mag gaan. Dit om te zorgen dat mensen na een tijdje weer een nieuw product kopen. Veratasium op youtube heeft een video over hoe de eeuwig meegaande gloeilamp vroeger allang uitgevonden is. Dit geld natuurlijk ook voor LED lampen en allerlei andere elektronica/producten.

Dus zoals @boschhd beschrijft is dit idd niet een complot maar gewoon waarheid. Het is helaas zo dat grote bedrijven er alles aan doen om geld uit je zak te kloppen. Op een paar uitzonderingen na dan. Tuurlijk heeft alles een maximale levensduur maar het mensenlijk lichaam heeft een veel kortere levensduur dan een product de goed ontworpen is.

EDIT: het volkswagen schandaal is natuurlijk het perfecte voorbeeld van. Geld over mensenlevens en de planeet.

[Reactie gewijzigd door Tok Tok op 24 maart 2023 11:33]

10 jaar is wel heel kort voor zulke dure lampen.
De hue lampen zijn niet duur vanwege hun lange gebruiksduur hoor, maar vanwege de functies. Bovendien zegt tijd weinig over de levensduur van led lampen. Zeker als je ziet hoe vaak hue lampen aan en uit gaan in een gemiddeld huis.
Het maakt niet uit waardoor ze duur zijn, 10 jaar is gewoon te kort.
Bron of presenteer je nu een mening als feit?

En 10 jaar is natuurlijk ook afhankelijk hoe lang ze aan staan en hoe vaak ze aan/uit gaan. Kan niet zomaar zeggen dat want ik vind bv 200k branduren niet zo heel gek(10 jaar lang 24/7).
Maar volgens Philips zelf gaat de eerste generatie 15.000 uren mee. Dat komt neer op 1500 per jaar of 4,2 uur per dag. Niet zo heel vreemd dus.
Volgens mij is 10 jaar een normale levensduur bij led lampen....
Als het een domme LED lamp was zou ik het met je eens zijn. Het is jammer dat het LED gedeelte en het aansturingsgedeelte van de lampen niet los van elkaar te vervangen zijn. LED lampen (zowel dom als slim) maken een boel extra e-waste terwijl de lamp vaak niet helemaal stuk is. Bij domme LED lampen is het PCB vaker stuk dan de LED lamp zelf en toch gooi je het hele ding in 1x weg terwijl de helft van het product nog goed is.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 maart 2023 13:31]

Het is net met welk oog je er naar kijkt denk ik.

Ik vind zelf dat je voor een lamp van ~40,- per stuk, even geheel afhankelijk van je type lamp, je best mag verwachten dat ze langer dan 10 jaar mee gaan zonder kuren. De lampen hebben geen bijzondere software aan boord, hebben geen OS of iets dergelijks. Ze zijn feitelijk vrij dom.

Je mag dan voor iets doms wel verwachten dat ze minimaal 15 jaar zonder problemen functioneren. Maar dat is mijn mening.
Nee wat led je! :+

Maar voor zo'n duur product vind ik het wel zorgzaam.
Ja ik was een van de eerste die het had
Een levensduur van tien jaar voor een lamp is vrij exceptioneel, @HellFury bedoelde dat waarschijnlijk.
Mensen moeten textueel toch echt beter leren communiceren. Nu moeten we aannames gaan doen om te begrijpen wat @HellFury bedoelde. Niet handig.
Levensduur is ongeveer 7-10 jaar dus te verwachten dat eerste lampen het nu gaan begeven!
De tijd zal het leren. Vervelende is dat er geen data is over de werkelijke levensduur van producten die je nu koopt. Je kan iets verwachten op basis van reputatie en productiemethodes, maar dat blijft een verwachting.

Mijn eerste Hue set is iets van 9 jaar oud nu. Toevallig had ik een paar weken terug de eerste Hue lamp die het heeft begeven maar ik weet dat ik die heb laten vallen (ja, moet je niet doen) en dit is niet een van de eerste lampen. Tot nu toe geen klachten dus en ik weet ook niet echt een beter alternatief.
Wil je nog wel een iot device van +5jaar oud in je netwerk hebben?
Is niet dat deze dingen vaak een update krijgen.
Het gaat om lampen en Philips update ze regelmatig.
Ja waarom 10k besteden aan domotica als je het ook allemaal draadloos kan schakelen. Ook in een nieuw huis lijkt dat zinvol. 100 kabelgoten met kabels, al die uitbreidingen, relais en dimmers kosten veel geld.

1 dimmer is uw schakelkast kost al snel €100, en dan heb je nog geen kabel, kabelgoot of verlichting.

Chat GPT zegt het volgende: “Loxone heeft een integratie met de Philips Hue API, waardoor je de Philips Hue-lampen kunt bedienen en integreren in je Loxone-systeem.”

Klopt dit? Als dat waar is zou je met een simpele mini-server + Loxone tree kabel alle lichtknoppen kunnen verbinden op één data-bus, dan alle in uw hue-lampen doorlussen en ze aansturen via de Loxone drukknoppen in de Loxone configurator. (En de air)

Zo zijn alle schakelaars en lichtknoppen bedraad. Geen gedoe met batterijen, heel eenvoudige setup. De besturing verloopt dan draadloos en de aan/uit of RGB functie zit in het licht of stopcontact zelf.

De vraag is hoe goed dat effectief werkt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 maart 2023 09:09]

ALs je gaat beginnen met Loxone spul zul je rap aan je 10K zitten hoor.

Als je je bedrade ingebouwde schakelaars wil verder gebruiken en ze slim maken, dan moet je er shelly inmonteren.
ALs je gaat beginnen met Loxone spul zul je rap aan je 10K zitten hoor.
Extra kosten Loxone:
10 Loxone schakelaar met 5 knoppen = €860.
1 mini sever = €760
Air extension = €160
= €1780

Dat is de extra kost tegenover een ander systeem maar je bespaard ook tegenover een klassiek systeem op koperkabel.

Al de rest van de kosten zijn gelijk, welk systeem je ook gebruikt.
Als je je bedrade ingebouwde schakelaars wil verder gebruiken en ze slim maken, dan moet je er shelly inmonteren.
Je kan heel wat koper sparen door alles via een bus te verbinden. Niet niet steeds terug naar de schakelkast gaan.

Dus gewoon 24volt bus naar al je schakelaars. Zo bespaar je 80% kabel tegenover de traditionele manier.

Zoals ik al zei kan je dat met de verlichtingsarmaturen ook doen op 230v en daar een Philips Hue in draaien.

Ik kan wel niet zwart op wit vinden of loxone wel degelijk Philips de hue API deftig ondersteund. Misschien dat er nog andere systemen zijn waar je alles kan doorlussen en alles draadloos sturen?

De drukknoppen draadloos kan ook, nog goedkoper maar zit je met die batterijen die om de haverklap het laten afweten.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 maart 2023 10:20]

Draadloze drukknoppen zou je ook van vaste spanning kunnen voorzien :) Maar het blijft een draadloze oplossing. Maar moet zeggen dat Zigbee tot nu toe erg betrouwbaar is op de devices die vaste spanning hebben.

Ander bus systeem is KNX, dat gebruik ik hier maar wel in ster vorm om flexibel te blijven. Kan alles altijd nog ombouwen naar iets anders en ipv KNX kabel ligt er overal netwerkkabel zodat er nog wat aderparen over zijn voor eventuele extra zaken (zoals bv. een deursensor).

Een bedrade domoticainstallatie komt vrijwel altijd duurder uit dan een helemaal draadloos systeem, maar de betrouwbaarheid en het niet na hoeven denken over batterijen is dat me helemaal waard. Grootste besparing op de kosten was hier veel zelf doen (maar daarom duurt dit nu ook al 2 jaar ;) ). De installateur van de aannemer kon hier niet heel veel mee. Ontwerp zelf aangeleverd en offerte gevraagd voor puur het kabeldeel maar dat was nogal wat boven budget :)
Dat werkt behoorlijk goed en effectief en lijkt behoorlijk op wat ik hier heb maar dan met KNX in plaats van Loxone Tree. Heb hier overigens wel een Loxone Miniserver hangen. Die heb ik ook al voor de bouw van dit huis gekocht, op dat moment was dat echt wel een van de betere oplossingen. In de laatste jaren gaat Loxone (in ieder geval voor mij) echter de verkeerde kant op. Hun ecosysteem wordt groter (meer Tree en Air producten) maar ook steeds geslotener. Voor zover ik weet is het nog steeds niet mogelijk om Philips Hue op een makkelijke manier aan te sturen met een Miniserver (in ieder geval niet met Gen1), maar heb daar al even niet meer echt naar gekeken.
Dit schijnt goed te werken. Ben er nog niet in gedoken. https://www.loxforum.com/...-hue-mit-loxone-verwenden

Maar eh.. wat doet dat Loxone config blokje dan eigenlijk in het artikel?
De Loxone Miniserver doet hier eigenlijk alleen 'extra' dingen zoals het uitlezen van energiemeters, het laten knipperen van lampen als de bel gaat, automatische zonwering, etc.

De basiszaken (verlichting, verwarming, ventilatie) zitten daar niet in, dat gaat allemaal via KNX.

Het Loxone blok in het artikel rekent de lichtkleur uit adhv de tijd en stuurt die waarde (in Kelvin) naar een KNX groepsadres. De AppModule luistert naar dat groepsadres en past vervolgens de lichtkleur van de lampen aan.
Hoezo geslotener? Ze zijn juist harstikke open in hun doen en laten en introduceren alsmaar nieuwe koppelingen en daarnaast de reeds bestaande koppelingen. Tuurlijk zetten ze KNX financieel gezien apart in een te dure module om hun eigen tree naar voren te duwen.

Philips HUE werkt idd al jaren via een onofficieel PicoC script.
Zigbee ondersteunen is onbegonnen zaak voor Loxone. Er is geen fabrikant van zigbee lampen of sensoren die zich aan de standaard houden. Daar hebben projecten als Zigbee2MQTT enz hun handen vol aan.
Je geeft het zelf al aan; Loxone Tree. Simpel voorbeeld; mijn zonwering kan ik (via KNX) niet fatsoenlijk aansturen omdat de juiste input/output alleen beschikbaar is in de functieblokken die alleen werken met Tree jaloezie motoren.

En een moeilijk te debuggen, niet heel betrouwbaar en door een hobbyist in elkaar gezet PicoC script noem ik geen Philips Hue integratie.
Zo noem ik het ook niet, maar dat het kan dan is het juist niet gesloten toch.

"functieblokken die alleen werken met Tree jaloezie motoren" wat bedoel je precies die ken ik niet.
Ken "EIB/KNX zonwering" en "Automatische zonwering" waarbij de laatste zeker niet alleen voor tree is.
Er is ook een 'Automatic Shading Integrated' blok wat alleen werkt met Tree motoren.
Kan iemand mij vertellen hoe ik lampen kan laten knipperen en er geen geluid meer is zodra er iemand op de bel duwt? En kan dit ook alleen voor bepaalde tijdsblokken ingesteld worden?
Je "domme" deurbel? Dat heb ik gedaan door er een Shelly 1 tussen te zetten i.c.m. Home Assistant.
Kan iemand mij vertellen hoe ik lampen kan laten knipperen en er geen geluid meer is zodra er iemand op de bel duwt? En kan dit ook alleen voor bepaalde tijdsblokken ingesteld worden?
Een deurbel zonder geluid kan ik afraden. Dat is best wel irritant voor de mensen die aan'bellen' omdat ze dan denken dat het systeem in het geheel niet werkt (en dan soms op de deur gaan bonken, of stilletjes weglopen). Of je moet een labeltje ophangen/plakken dat je deur'bel' geen geluid geeft, maar wie leest er tegenwoordig nog?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 maart 2023 09:11]

onze deurbel is ook stil, de mechanische bel is uitgeschakeld door hass.
In de plaats krijgen we meldingen op de telefoon, met foto, en de mogelijkheid om de deur te openen.
En deze meldingen zijn dan weer verder geautomatiseerd ;)
Ons huis is goed geisoleerd dat je de bel nu niet hoort buiten. Dus dit probleem heb ik nu al.
De deurbel, toen de baby nog een baby was, was gewoon totaal afgeschakeld.

Mensen klopten.
Bij ons knippert de buitenlamp als er 's avonds aangebeld wordt (het geluild staat dan uit).
Dat wordt door iedereen goed begrepen, en ik heb hier al een aantal keer positieve reacties op gehad.
De buitenlamp gaat bij mij ook knipperen om de persoon buiten een indicatie te geven.
Ik heb ook meer dan 50 hue lampen thuis, maar geen extra kabels getrokken.
Iedere lamp in huis is Hue, van de kelder tot wc, van de voortuin tot tuinhuis.
Lichtstrip op de kast, een Go achter Tv, veranderen van kleur als de bel gaat, melding, alarm...
Zou niks anders meer willen eigenlijk.
De kids ontwaken met licht...

Het systeem dat Bart gebruikt lijkt op het mijne, enkel dat ik plc (siemens) gebruik als io eiland.
Stopcontacten worden geschakeld vanuit zekeringkast.
Garagepoort en tuinpoort gecontroleerd en te bedienen met Hikvision Acces Control, deze communiceert met HA.
En nog zo veel meer
Ik vraag me echt af hoe jullie het voor elkaar krijgen om meer dan 50 hue lampen en accessoires op 1 hue bridge aan te sluiten. Hier lukte het immers niet om dit voor elkaar te krijgen.

Na contact met Signify kreeg ik het advies om een 2e bridge aan te sluiten. Geen probleem zou je denken en ja: de extra lampen en sensors kan je nu wel configureren, maar ik liep direct tegen de beperking aan dat sommige apps en hardware maar 1 enkele bridge ondersteunen. Denk hierbij voornamelijk aan de Google Assistent en dus ook de Nest mini's en Nest Hubs.

Hue is geweldig, maar ik ben nu aangewezen op andere lampen om het systeem uit te breiden in een compatible functionaliteit. Er is dus echt nog steeds ruimte voor verbetering.
Ik heb ook 2 bridgen van Hue. Ik heb momenteel rond de 70 HUE lichten en andere hardware.

Op 1 bridge zet ik gewoon alles dat geautomatiseerd is via sensors. Die bridge moet ik dus nooit selecteren in mijn app en kan standaard de bridge gebruiken waar ik wel soms manueel een aanpassing moet doen. Maar dat is sowieso heel beperkt bij mij omdat veel automatisch gaat via sensors/buttons en google.
Geen idee? Gewoon toevoegen tot nu toe.

Twee bridges kan maar heb het idee dat er dan nogal wat stuk gaat (zoals jij ook al hebt gemerkt). Mijn plan is om tegen die tijd over te stappen naar iets als Conbee of DeCONZ en de Hue bridge er dan uit.
Jeezes, vind het heel leuk maar ik zie er tegenop om dat alles in te regelen.

Pizza en bier voor je installatie-tijd en je kilometers naar mij thuis? :D
Het initieel inrichten is niet eens het meeste werk :P
Alles wat je daarna nog bedenkt en weer wil blijven tweaken, dat kost het meeste tijd.
(bij mij dan :P )
Dan mag je bij mij ook komen :D ben nog aan het verbouwen dus kunnen nog vanalles aanleggen en zo ver gaan als we willen.

Serieuze reactie overigens, ik zoek eigenlijk wel iemand die me op deze reis mee kan nemen. En wat een betere tijd dan nu alles nog open ligt.
Ik veronderstel dat je niet in Belgenland woont dan? ;)

Serieus antwoord, ik wil wel meedoen aan die reis. Beter in prive bericht ofzo reageren?
Ik stuur je een pm!
Voor een zijde van de woning waar weinig daglicht is (geen ramen), zou ik graag lampen willen die het huidige licht van buiten nabootsen. Dus iets met een sensor die lichtkleur en -intensiteit meet, en daarmee de verlichting aanstuurt. Kun je zoiets met Hue doen?
Ja - die functie heet 'Natuurlijk licht' en zit bij de standaard scenes.
Mja, dat is niet helemaal wat ik bedoel. Je kunt daarmee het verloop van daglicht simuleren, maar wat ik wil is iets dat de verlichting afstemt op wat er op dat moment buiten ook aan daglicht is. Zie het als een simulatie van een raam. Dus echt meten wat er buiten aan licht is, en met die meting de lampen afstellen.
Zit zelf inmiddels ook al aan ruim 40 lampen en 20+ accessoires met Hue. 2de bridge voor de bovenverdieping.

Minder spannend dan hierboven ingericht maar het doet wat het moet doen en iedereen in huis kan er mee omgaan
Hier ook > 50 lampen en veel accessoires waardoor ik dus ook met 2 bridges zit.
Het is nog steeds superirritant dat je van bridge moet wisselen als je dan een keer met de app de lampen wil bedienen (heb het gelukkig nu wel in HA). Maar alles werkt gelukkig.
Aan vijftig lampen kom ik in mijn appartement niet, maar ik heb enkele jaren mijn kerstgeschenk (in de vorm van VVV bonnen) gespendeerd aan het vervangen van alle lampen in mijn huis door Hue producten en dat werkt inderdaad prima. Wat sensoren op bepaalde plekken voor automatisch licht, voor de rest de nodige automatismen in combinatie met andere smart home producten maakt het een leuke hobby.

In de jaren 90 ben ik ooit eens bij het Autotron naar Chriet Titulaer's "Huis van de Toekomst" geweest en sindsdien ben ik fan van domotica, ik denk dat ik al redelijk in de buurt ben van wat daar toen stond, al moet ik die Japanse WC nog steeds een keer kopen, misschien iets voor een volgend Signify product.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 24 maart 2023 08:27]

Ik heb ook hue lampen en vind ze fijn werken. De modus van gekleurde licht gebruik ik echter niet. Gekleurd licht ziet er eigenlijk altijd een beetje goedkoop en louche uit. Weinig sfeervol ook. Als ik foto's van bij anderen thuis zie dan vind ik het daar vaak ook niet mooi. Heel leuk een fel roze of blauwe keuken, maar normaal licht vind ik toch mooier en rustiger voor je ogen.
Die kleuren heb ik ook nooit begrepen, het is heel tacky en de lampen zijn een stuk duurder dan de reguliere varianten. Daarbij is mij opgevallen (heb beide type lampen in bezit) dat de kleur-lampen de warme tinten niet tot minder goed weergeven dan de niet-kleur-lampen.
Heb nog veel klikaanklikuituit spul. Is er een manier om dit met home assistant werkend te krijgen?
Ja, rflink of rfxcom via USB serial. Hangt ook aan mijn Home Assistant.
Al dat rf 433 MHz werkt dan. En kan je rustig aan gaan vervangen door Zigbee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee