Advertorial

Door Tweakers Partners

Dit vinden tweakers van de Seagate Expansion Portable Drive

04-01-2023 • 12:00

21 Linkedin

Begin november plaatste Tweakers Partners een oproep voor een testpanel dat met de Seagate Expansion Portable Drive (2TB) aan de slag zou gaan. Er werden acht tweakers voor geselecteerd. De opvallendste bevindingen hebben we in dit artikel voor je samengevat.

Portable ssd’s nemen langzamerhand de overhand, maar een draagbare hdd komt ook nog altijd van pas. Met de draagbare schijven uit zijn Expansion-reeks belooft Seagate genoeg opslagruimte voor een betaalbare prijs. Het merk positioneert deze modellen als compacte, snelle oplossingen voor onderweg. Door het plug&play-karakter kan iedereen er vlot mee aan de slag.

Om te onderzoeken of de Tweakers-community dat ook zo ervaart, organiseerden Tweakers Partners en Seagate een testpanel. Acht tweakers gingen aan de slag met het 2TB-model van de Seagate Expansion Portable Drive. Zoals je van de community mag verwachten, heeft dat uitgebreide reviews opgeleverd. Hierbij werden zaken als design, bouwkwaliteit, prestaties en warmte- en geluidsproductie aangestipt. Geen tijd om alle reviews uitgebreid te lezen, maar wel benieuwd naar de testresultaten? Hieronder staat een handige recapvideo voor je klaar waarin Mark Wijsman de bevindingen van de community voor je samenvat.

Design en bouwkwaliteit van de Seagate Expansion Portable Drive

Een goede bouwkwaliteit is een belangrijke eigenschap voor een draagbare schijf. Wanneer de schijf meerdere keren per week in en uit een tas wordt gehaald, moet hij natuurlijk tegen een stootje kunnen, en tegelijkertijd mag de omvang ervan niet al te groot zijn. Yamy_Daffy merkt op dat de behuizing weliswaar plastic oogt, maar stevig genoeg is om er een goed gevoel bij te krijgen. Ook het lichte gewicht van 160 gram en de korte USB-kabel bevallen hem: “Deze schijf is makkelijk mee te nemen op reis. Doordat je geen externe voeding mee hoeft te nemen of aan te sluiten, is hij erg praktisch.” Tester ADN vindt de behuizing - zwart met diagonale ribbels - mooi. Hij had wel graag rubberen voetjes aan de onderkant gezien: “De Drive is nu gevoelig voor schuiven/glijden.”

“Deze schijf is makkelijk mee te nemen op reis. Doordat je geen externe voeding mee hoeft te nemen of aan te sluiten, is hij erg praktisch”

Bij de schijf zit logischerwijs een USB-kabel. Tweaker lvdp begrijpt dat er gekozen is voor een korte kabel, maar kraakt ook een kritische noot: “De USB-kabel is zo’n 45 centimeter lang, en aangezien dit apparaat gericht is op portable gebruik is dat voldoende. Wil je hem echter op je bureau kwijt terwijl je pc eronder staat, dan is het een ander verhaal. Daarnaast valt op dat de kabel erg stug is, wat ervoor kan zorgen dat de disk niet wil blijven liggen als je hem loslaat. De kabel heeft een USB-A-aansluiting, wat voor mij prima is. Maar het bijvoegen van een extra USB-C-kabel of een converterplugje had een leuke extra kunnen zijn en was zeker voor Apple-gebruikers relevant geweest.” Pickatchoo noemt de hdd “klein, handzaam en licht”. Hij loopt voor zijn werk met een Samsung A50 rond, die 158,5 x 74,7 x 7,7mm meet. “De Seagate Expansion Portable Drive 2TB meet slechts 115,3 x 80 x 12,6mm.”

Snelheid van de Seagate Expansion Portable Drive

Laat het maar aan de community over om snelheden te testen. In de reviews van het testpanel vind je dan ook meerdere tabellen terug. Om de maximale snelheden te proberen, heeft FlyEragon een paar grote videobestanden (2+ GB) gekopieerd naar een Windows 10-laptop. Bij schrijven noteerde hij een “hele nette 132MB/s” en bij lezen 123MB/s. Bij lezen/schrijven daalde de snelheid uiteraard (naar 37,3MB/s).

Tukkertje-RaH heeft meerdere tests uitgevoerd. Hij merkt op dat de Seagate-schijf prima werk verricht bij grote bestanden, maar langzamer is bij kleine files: “Ik heb met Atto Disk Benchmark 4.0 voor Windows een default lees- en schrijftest uitgevoerd. De resultaten waren voor mij boven verwachting: lezen en schrijven gaan voor files groter dan 8kB met meer dan 100MB/s. Dat zijn respectabele snelheden voor een 5400-toerenschijfje.” Daarna zette de tester grote en kleine files over en mat hij hoeveel tijd de transfer kostte. “Een Veracrypt-container van 10+ GB gaat als de brandweer. Met tegen de 130MB/s wordt de container in ongeveer 1:22 gekopieerd”, aldus Tukkertje-RaH. 40.000 losse foto’s van ongeveer 3 MB per stuk - samen 122GB - ging langzamer. “Het zou uiteindelijk 32 minuten duren om alle foto’s te kopiëren.”

Seagate Expansion Portable 2TB

Hoe stil en ‘cool’ blijft de Seagate Expansion Portable Drive?

“Een stiltecoupé maakt meer herrie dan deze schijf”

Over eventuele geluids- en warmte productie is Timmeh duidelijk: “Zowel warmte als geluid wordt nauwelijks door deze schijf geproduceerd. Onder belasting wordt de schijf nauwelijks warm in een ruimte op kamertemperatuur. Geluid is enkel hoorbaar als je hem tegen je oor houdt; mijns inziens is dat geen gebruikelijke use-case.” ADN bevestigt dit en noemt de schijf ‘zeer stil’. Wel voegt hij hieraan toe: “Als je de drive oppakt, voel je hem trillen. Ook wanneer de schijf langere tijd niet wordt gebruikt. Pas na 10 à 15 minuten gaat de schijf naar idle.” Pickatchoo beweert zelfs dat “een stiltecoupé meer herrie maakt dan deze schijf.” Hij heeft de Seagate Expansion Portable Drive 2TB aan een Raspberry Pi 4 gehangen die als nas/kodi-streamer fungeert en dus 24/7 aan staat. Ook bij dit gebruik hoorde hij de schijf niet. Tijdens het draaien van benchmarks, tijdens normaal gebruik en gekoppeld aan de Raspberry Pi, blijft de Seagate Expansion Portable Drive 2TB volgens hem goed koel. “Ik heb hem er nog niet op kunnen betrappen echt boven lauwwarm uit te komen.”

Conclusie over de Seagate Expansion Portable Drive (2TB)

Het testpanel is overall positief gestemd over de 2TB-versie van de Seagate Expansion Portable Drive. Er is zes keer een viersterren-waardering uitgedeeld, en twee keer een driesterren-waardering. Het testpanel benadrukt de voordelen van een ssd en ziet tegelijk dat de portable schijf van Seagate goed scoort als het om prijs-kwaliteitverhouding gaat. Zoals Tukkertje-RaH concludeert: “Een prettige, veelzijdige schijf voor back-updoeleinden.”

Teruglezen en verder discussiëren

Wil je alle uitgebreide reviews van de Seagate Expansion Portable Drive (2TB) teruglezen, dan kan dat hier. Wil je verder discussiëren over deze tests, dan is dat uiteraard mogelijk op het forum.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Seagate en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (21)

21
21
20
1
0
1
Wijzig sortering
Let op dat de 4 en 5TB versies SMR schijven zijn.
Het was een poosje populair om deze externe varianten te kopen, de schijf eruit te halen (het zijn gewoon 2,5" drives met een normale SATA aansluiting) en in je NAS of homeserver te plaatsen. Maar daar zijn SMR schijven niet voor geschikt... Ik heb er 5 gehad en had er na 2 jaar nog 0 werkend :) bovendien daalt de snelheid als je meer dan enkele honderden MBs schrijft naar de 29 MB/s. bovendien gingen ze moeilijk in standby. Als externe drive is dat natuurlijk ook niet zo belangrijk. Dit gaat dus alleen om de 4 en 5TB varianten die zoveel opslag in 2.5" proppen middels SMR technologie.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 4 januari 2023 12:06]

Voor raid zijn ze niet geschikt nee, maar i.c.m. UNraid werken ze echt perfect. Perfecte schijfjes voor een archief/PLEX Media Server.

18x 5TB Seagate (is wat uit de hand gelopen ja) in gebruik en die doen het na 2 jaar nog allemaal zoals het hoort. Het enige wat je absoluut moet doen is hdparm uitschakelen. Dat doe ik telkens bij het starten van het array voor elke schijf met een simpel script. Voeg een ssd als cache drive toe en je merkt niks van SMR.

Grootste voordeel van deze kleintjes is dat ze echt muis en muisstil zijn. Server staat hier op een plek waar ik zelf ook vaak zit. Met 3,5" schijven was het gelijk een loopgraven oorlog bij elke lees en schrijf actie. 18 stuks van deze 5TB Seagate schijven hoor ik bij een parity check (dus alle 18 op volle toeren) al nauwelijks als ik naast de kast sta. De fans die wat harder gaan draaien zijn luider.

Ik kan ze dus van harte aanbevelen. En een DIKKE + voor Seagate dat ze nog steeds normaal doen en enkel normale SATA schijven gebruiken. Alle andere fabrikanten (WD, Toshiba) solderen de USB aansluiting op hun 2,5" schijven.
Ik begrijp dat jouw 18 schijven dus continu spinnen?
Bij mij kwamen de problemen omdat ik het juist belangrijk vind dat mijn schijven niet continu spinnen. Wanneer idle > spin down. Helaas is dat echt not done bij deze drives.
Nee, ik laat Unraid de spindown regelen. Die staat voor alle schijven op 15m. Dat werkt ook wanneer je hdparm hebt uitgeschakeld. En dat moet je echt uitschakelen, anders gaan die schijven een eigen leventje leiden en lopen sommige SMART counters echt op. Kwam daar pas na een paar maanden achter... Ondanks die "schade" nog 0 uitvallers na 2 jaar *afkloppen*.

Wel heb ik alle *arr containers op een schema gezet (1 dag per week aan), omdat die programma's vaak scans uitvoeren en dus alles weer opspinnen. En die scan intervallen kun je nog steeds niet wijzigen, dus dan maar uit.
Aha.
Ik ontdekte dat al mijn belangrijke data (documenten, fotos/filmpjes van events en vakanties) op 1 4TB SSD passen, makkelijk, zeker na een hoop opschoning en ontdubbelen. Er was nog zat ruimte voor ouders zelfs.
Vervolgens wordt alles wat gedownload wordt, automatisch gewist 7 dagen nadat het een watched status heeft. Daardoor passen mijn downloads op 1 enkele 2 TB SSD.

Ben daarom volledig over op SSDs die ik hier via V&A heb gekocht, weinig/nauwelijks gebruikt of nieuw in doos.
Heb nog twee 4TB SSDs, unmounted backup drives voor de eerste drive met belangrijke data. Die mounten alleen snachts even voor de backup run.

Mijn downloads backup ik dus helemaal niet meer. Weg = Sonarr download het gewoon opnieuw.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 januari 2023 11:50]

Gebruik het 5 TB model al een tijdje (2 jaar) voor mijn Plex Server. Prima leessnelheid, meer dan voldoende voor een viertal gelijktijdige users. Hopelijk is de levensduur wat langer dan jij nu aangeeft. Maar herken me dus niet in de traagheid zoals jij schetst, krijg via USB-C +/- 75 MB/s throughput bij kopiëren naar de schijf, ook bij enkele 100en MBs.

[Reactie gewijzigd door Server.1968 op 4 januari 2023 12:45]

Ik bezit twee oudere 5TB hdd versies (beide smr: gekocht in 2017/2019) van de in dit artikel geteste 2TB Seagate en tijdens het kopiëren van een 2.33GB groot fotobestand haal ik er makkelijk een constant hogere snelheid dan 75MB/s mee:

133MB/s van de Seagate naar mijn Samsung 970 Evo 250GB ssd, en 129MB/s van de Samsung 970 Evo 250GB ssd naar de Seagate :)

Tijdens lange kopieersessies worden beide nooit heet en maken weinig geluid.

/edit: van 5TB naar 5TB is de snelheid lager, maar nog steeds strak rond de 110MB/s :Y)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 4 januari 2023 21:54]

Is er een manier om uit te lezen of een schijf SMR of CMR is? Ik moet dat toch eens een keer gaan nakijken, kapotte schijfjes is soms een ramp :/

[Reactie gewijzigd door Ramoncito op 5 januari 2023 17:06]

Die informatie vind je hier :)

Ook kun je bij Seagate zelf terecht, maar de info aldaar is wat minder duidelijk.

/edit: de STKN5000400 in de advertorial is inderdaad een smr schijf zoals @Jazco2nd al eerder aangaf.

/edit2: dit artikel (engels) zou je ook verder kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 4 januari 2023 16:36]

Dat Engelse artikel is handig, CrystalDiskInfo is makkelijk brukbaar om te bepalen of de aangesloten drives dan SMR of CMR zijn (Trim functie opzoeken volgens het artikel).

Bedankt :)
Haast alle capaciteiten zijn tegenwoordig SMR, ook die van 1 en 2 TB. Die hebben alleen wat minder plateaus en zijn dus dunner dan de 3, 4 en 5 TB schijven. Dit geldt ook voor de 2,5”-schijven van WD en Toshiba (die als extra nadeel hebben dat externe HDD’s intern geen SATA-aansluiting hebben).

Slechts enkele huidige modellen zijn CMR. Dat zijn vooral capaciteiten van 500GB en lager. Een uitzondering zijn de 1TB WD10JFCX en de Toshiba HDWJ110UZSVA. Vroeger zijn er wel meer CMR-modellen van 1 en 2 TB geweest, bijvoorbeeld de 2TB WD20NPVT.

Voor 3,5”-schijven is het een heel ander, en veel ingewikkelder, verhaal.

[Reactie gewijzigd door robni7 op 6 januari 2023 06:13]

Als de kabel er al uitvalt bij het oppakken van de schijf (begin YouTube filmpje), dan lijkt mij dat toch een groot probleem voor deze schijf ;-) Ik lees daar niets over terug...
Nogmaals, ;-) ...

Maar ff serieus, snelheden testen tot daar aan toe, maar de rest is zo'n beetje voor alle schijven hetzelfde. De goedkoopste die te vinden is met de voor jou benodigde capaciteit voldoet voor 99% van de gevallen gewoon. Ik leer mijn klanten om alles op 1 plek te houden (op de computer) en daar een back-up van te maken naar een externe HD (image back-up, dus incl. software, instellingen, data, enz...). Dan boeit de temperatuur, behuizing, enz. niet. De snelheid is iets belangrijker, maar die 1 of enkele minuten langer om een back-up te maken doen er ook niet toe als je er bij weg kan lopen.
Ik zie zelden tot nooit een back-up schijf terug, maar gaat hij dan toch kapot, snel een nieuwe externe HD aanschaffen en even die image back-up maken. Niets meer aan de hand. En ja, er zijn ook worstcase scenario's... dat bepaal ik per klant of er meer zekerheid nodig is, bijvoorbeeld een 3e plek buiten huis.

Gebruik je hem als data opslag, dan vind ik het best noodzakelijk om er bij te vermelden dat je ALTIJD alles op minimaal 2 plekken op moet slaan, dus heb je op je externe HD gewerkt, maak er dan z.s.m. een back-up van, want je weet letterlijk 100% zeker dat hij kapot gaat, je weet alleen niet wanneer.
Als die kabel er goed in zit, dan zit hij klemvast en valt de schijf er niet zo maar af, dus wellicht zat hij in het geval van het filmpje niet helemaal goed in de behuizing.
Heb je de
Nogmaals, ;-) ...
gezien? Dan snap je hoop ik dat het dus met een knipoog was?! 2x NB.
De kabel zat er niet eens in en had hij los in zijn handen...
Wel gezien, maar ik was tussen de werkzaamheden hier en mijn korte reactie door blijkbaar even niet scherp genoeg om op te merken wat dat inhield. ;)
Ik heb onlangs de 4TB versie gekocht, om als tweede externe schijf voor mijn Xbox One S te gebruiken. De witte Seagate Game Drive was inmiddels al zo goed als vol... ;)

Het is een prima drive, hij is snel genoeg en de behuizing is ook solide. Ik herken mij niet in gemekker over een korte kabel en/of een "verkeerde" aansluiting. Een langere kabel kost slechts een paar euro, dus die heb je zo aangeschaft, en een andere aansluiting nodig hebben is eerder een gebrek van de hardware waarop je de schijf wil aansluiten dan een gebrek van de portable schijf zelf, dus dat kan je mijns inziens niet als minpunt rekenen.
Ik (en met mij velen) heb een doos vol met die kabeltjes... Ik vind het dus prima dat er een korte bij zit. De meesten ervan komen bij mij in die doos terecht. Kortere kabel scheelt weer in onnodige rommel, en beter voor het milieu ;)
Aan die doos heb je niet veel want het deel dat in de HD gaat is geen standaard usb aansluiting..
Eigenlijk is het wel een standaard USB aansluiting. Nl van het type Micro b. Deze aansluiting is een uitbreiding op de Micro USB connector welke niet voldoende aders had voor USB 3.0 snelheden.
Desalniettemin is het wel een vreselijk kabeltype. Had wmb gewoon USB C moeten zijn.
Ja wat ik mis in de review is mogelijkheid om deze serie schijven te shucken. Mi zijn ze daar juist uitstekend geschikt voor. Voor moderne portable opslag zijn ze eigenlijk wat te traag en te kwetsbaar. Ik heb zowel de 4TB als de 5TB geshucked voor in mijn NAS als backup schijf. En hoewel er hele romans zijn volgeschreven over SMR schijven, ZFS en NAS werkt het hier prima. Met rsync haal ik over hele GB's gemiddeld 50-100mb/s write continue. Niet super snel, maar als backup prima.

[Reactie gewijzigd door kwibox op 4 januari 2023 14:07]

Tis een advertorial, de leverancier zit vast niet te wachten op dat soort adviezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee