Advertorial

Door Tweakers Partners

Devops-team van KPN IoT bouwt aan dynamische iot-projecten

01-12-2022 • 10:00

14

Het internet of things (iot) groeit razendsnel. Meer dan 35 miljard apparaten communiceren nu al via het internet. Dat aantal groeit de komende jaren flink door, met een verwachte verdubbeling in de komende twee jaar. Mede dankzij die groei is KPN IoT snel uitgegroeid tot een pilaar in de dienstverlening van KPN. Het devops-team van KPN IoT specialiseert zich in het bouwen van infrastructuur die deze iot-projecten ondersteunt. Product owner Robin Bode weet welke techniek erbij komt kijken, of het nu gaat om connected cocktailmachines, fietssloten of bouwcamera’s.

Robin: “Wij werken aan iot-projecten over de hele wereld, waarbij we de nieuwste technieken inzetten.” Dat blijkt bijvoorbeeld bij een traject dat het team uitvoerde voor een autoproducent. Robin: “Omdat niet elk land met hetzelfde beleid voor mobiele netwerken werkt, boden we deze internationaal opererende klant remote sim provisioning (rsp). Hierbij kan de klant op afstand wisselen van provider. Vroeger kocht je voor je telefoon een simkaart. Bij een overstap naar een nieuwe provider kreeg je via de post een nieuwe simkaart. Als je dat bij auto’s wilt doen, zou je elke auto moeten terugroepen naar de dealer die de simkaart wisselt, maar dat is natuurlijk veel te omslachtig. Nu kan deze klant elke auto uitrusten met dezelfde sim, en op afstand veranderen. Het is superleuk om vanuit de techniek hierover mee te kunnen denken.”

Oplossingen testen in de praktijk

De teamleden testen hun oplossingen ook in de praktijk. Zo gingen Robin en zijn collega’s onlangs op pad om een fietsendiefstal te simuleren. ANWB Unigarant garandeert zijn klanten dat een gestolen fiets binnen 48 uur weer terug is. Zo niet, dan krijgt de verzekerde een nieuwe fiets. Voorwaarde is wel dat er een tracker op de fiets zit. Robin: “Als een verzekerde via de app aangeeft dat de fiets gestolen is, geeft de tracker op de fiets de locatie door. Zo kunnen opsporingsdiensten de fiets snel terugvinden. Bij elk bericht van het device zorgt het lora-netwerk van KPN voor een goede triangulatie (locatiebepaling met drie punten, -red.) en voert het de calculatie uit. Het device bepaalt zijn eigen locatie dus niet. Het scheelt veel stroom en bandbreedte als we dit door het netwerk laten doen. De data van de trackers wordt naar een kaart vertaald, zodat de opspoorder de route van de fiets kan inzien.” De opsporingsambtenaren maken zo gebruik van het lora-netwerk, een long range-low power-netwerk speciaal ontwikkeld voor iot. Indien nodig, wordt dit gecombineerd met bluetooth. De ambtenaar krijgt dan de lora-locatiegegevens gecombineerd met de bluetooth-informatie. “Het netwerk praat met ons platform. “Het leuke van iot-projecten is dat je zelf ook de impact ziet. ANWB Unigarant is mede door het maatschappelijke doel een van de gaafste en meest uitdagende projecten die ik bij KPN heb gedaan”.Dat kan de data goed verwerken en voegt location solving toe, zodat er adressen zichtbaar worden.”

“Samen met collega’s heb ik zelf in een simulatie deze tool getest om een fiets op te kunnen sporen. Het is leuk om in de praktijk je eigen oplossing toe te passen, ook al is het een simulatie.” De oplossing van Robins team heeft er inmiddels voor gezorgd dat al heel veel fietsen terug zijn gekomen bij de rechtmatige eigenaar. Robin: “Het leuke van iot-projecten is dat je zelf ook de impact ziet. ANWB Unigarant is mede door het maatschappelijke doel een van de gaafste en meest uitdagende projecten die ik bij KPN heb uitgevoerd.”

KPN

Technisch inzicht én creatief denken

De iot-projecten vragen niet alleen technisch inzicht van het devops-team, maar ook creativiteit. Gelukkig krijgt het team veel vrijheid in het zoeken naar de juiste oplossing, en kan het zelf kiezen welke software het wil inzetten. Robin vertelt: “Vaak liggen oplossingen niet direct voor de hand. We wilden bijvoorbeeld de uitrol van onze infrastructuur verbeteren. Dat deden we grotendeels nog met de hand of met zelfgemaakte scripts. We zochten naar een manier om dat proces beter te automatiseren en te documenteren. We kozen voor Terraform. Daarmee kunnen we onze volledige infrastructuur gemakkelijk uitrollen en aanpassen. Hiermee documenteren we direct en hoeven we dat niet meer met de hand te doen. Dat is fijn, want dat scheelt ons heel wat saai werk, zodat we kunnen focussen op het leuke deel.”

Veel groeikansen en goede sfeer

Robin is inmiddels een belangrijke schakel binnen KPN IoT. “Tien jaar geleden ben ik bij KPN gestart. Ik begon als supportmedewerker en werd vervolgens systeembeheerder. Daardoor zag ik bij IT-omgevingen ook hoe het niet moest, en dat motiveerde me om verder in de IT te duiken. Ik wilde complete omgevingen neerzetten en implementaties doen, en die kans heb ik gekregen.”

Omdat Robin vroeger al graag met Linux knutselde, kon hij later bij die projecten aanhaken. In deze projecten kwam ook veel maatwerk voorbij, in de vorm van zelfgebouwde applicaties en scripts. “Zo ben ik bij KPN IoT terechtgekomen. Hier ben ik gestart met het bouwen aan het iot-platform, in de rol van devops-engineer. Al snel kon ik de stap maken naar product owner. Dit is een superuitdagende rol waarbij ik met het team vaak complexe vraagstukken krijg en we zelf onze tools en software kiezen. Die verantwoordelijkheid en vrijheid maken het werk leuk.”

“De kansen die KPN biedt, hebben ervoor gezorgd dat ik in een groeitraject zit waarbij ik continu word uitgedaagd."“De kansen die KPN biedt, hebben ervoor gezorgd dat ik in een groeitraject zit waarbij ik continu word uitgedaagd. Maar ook de werksfeer binnen KPN draagt eraan bij dat ik het hier ontzettend naar mijn zin heb”, benadrukt Robin. “Ik voel me hier thuis. Om dit ‘thuisgevoel’ ook bij collega’s op de afdeling aan te wakkeren, ben ik onderdeel van de culture squad, waarmee we zorgen dat het leuk is op en naast de werkvloer. Hier horen de wekelijkse borrels - met karaoke - en leuke evenementen bij. En natuurlijk muziek maken met onze eigen iot-band.”

Benieuwd hoe het is om net als Robin met de meest geavanceerde software aan iot-oplossingen te werken? Check dan jobs.kpn.com en ontdek jouw mogelijkheden.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij KPN en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (14)

14
14
9
1
0
0
Wijzig sortering
Tracking... ach ja, je moet niet te veel ambitie tonen natuurlijk. IoT zou ingezet kunnen worden voor legio doeleinden waar we maatschappelijk gezien wel wat aan hebben. Real time luchtkwaliteitsmetingen, verkeersregulatie, crowd control, energiebehoefte en besparing, slimme straatverlichting, temperatuurmetingen, geluidsoverlast... ik kan nog wel een uurtje doorgaan!
Het wordt bij KPN ook voor de legio doeleinden gebruikt maar dat past helaas niet allemaal in het artikel. Eigenlijk worden alle zaken die jij noemt gedaan voor de klanten. Om je een indruk te geven van de projecten waar we over mogen vertellen: https://www.kpn.com/zakel...-of-things/klantcases.htm
Kijk! Daar staan toch veel interessantere zaken dat dit!
Het enige wat ik kan concluderen uit IoT ads zoals deze van KPN is dat men altijd weer wijst, geilt of gebruik maakt van tracking. De constante honger naar trackingdata. Of het nu een fiets is of een auto of hey, misschien wel een mens in de toekomst. Het moet allemaal zo gebracht worden alsof het ons hele leven vergemakkelijkt en dat we amper meer omkijken hebben naar wat dan ook dankzij IoT, maar ondertussen is het toch wel verrekte handig al die trackingdata welke al deze miljarden IoT devices slurpen 24/7/365.

En begrijp me niet verkeerd, het ziet er ook zo verdomde handig uit, maar als privacycriticus (zelfbenoemd) gaan mijn nekharen elke keer omhoog staan als ik weer eens een jolige IoT ad voorbij zie komen.
Ik ben zelf werkzaam in de IoT wereld en ook meer voorstander van Industrial Internet of Things. Het ontsluiten van data van systemen zonder die "slimme" capaciteit, en evt ook op afstand aansturen van niet kritieke systemen. Om hiermee meer inzicht en efficientie te creëren. De data blijft van de klant, soms is er de vraag om mee te denken om de data inzichtelijker te maken. Maar dat is het dan wel.

Voor zulke oplossingen zie je helaas weinig ads, maar er is zo veel meer te doen met IoT dan waar de grote KPN's nu mee adverteren.
Eigenlijk beschrijf je nu precies wat KPN doet. De data wordt ontsloten en door de klant zelf opgeslagen en beheerd; KPN slaat de data zelf niet op. En zoals je zegt als de klant vraagt om de data inzichtelijk te maken of hardware te voorzien waarmee ze de data kunnen meten dan kan KPN daar een rol in spelen. Kijk zeker ook eens hier: https://www.kpn.com/zakel...-of-things/klantcases.htm
Daar heb je gelijk in! Ik had me ook niet heel erg verdiept in hoe KPN precies te werk gaat.
Wat ik vaker om me heen hoor, en wat ik naar mijn gevoel terug las in @Yzord's opmerking. Is het idee dat we maar data ontsluiten om data te ontsluiten. Veel geld verdienen met weinig aandacht voor privacy. Vandaar mijn reactie :)

Verder super leuk om te lezen hoe KPN het aanvliegt. En hun cases te lezen.
Het is goed om te vermelden dat KPN deze tracking data niet zelf opslaat. Deze data is voor de klanten van KPN nodig om hun business case rond te krijgen (in dit geval een verzekering met extra garanties voor de gebruiker). De klant ontvangt de data en slaat deze indien nodig op en zij zijn daarmee dus ook eigenaar van de data (en daarbij dus ook verantwoordelijk om deze data van de fietsen van hun klanten volgens de GDPR te verwerken).
Is devops niet meer een manier van werken dan een rol door iemand specifiek te vervullen?
Klopt, de DevOps engineer rol word vaak gebruikt om aan te duiden dat je de DevOps way of working gebruikt om software te ontwikkelen en te runnen.
Het feit dat KPN dit via een advertorial moet verspreiden in plaats van dat er echte interesse voor hun projecten is, zegt denk ik al voldoende over hoe interessant en succesvol dit is. Gooi wat dat betreft maar op dezelfde hoop als die IoT thuishub die ze paar jaar geleden aan de man probeerden te brengen en het Service Plus abonnement.
Het doel van dit artikel is niet om de projecten te promoten maar om te laten zien wat we (in onze ogen) voor leuk werk doen bij KPN; wat bij het grote publiek wellicht niet bekend is.
Overigens richt KPN IoT zich op de zakelijke markt en is ze daar erg succesvol in; niet te vergelijken dus met de voorbeelden die jij noemt.
OK.

[Reactie gewijzigd door zath op 23 juli 2024 17:19]

Als je specifieke zaken wilt weten, comment gerust. Met een aantal (technische) collega's doen we ons best om ze te beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door Dutch Lion op 23 juli 2024 17:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.