Door Tweakers Partners

'Zigbee en Matter laten veel merken smarthome-apparaten met elkaar communiceren'

24-08-2022 • 08:00

79

Zigbee en Matter zijn de twee belangrijkste standaarden voor de draadloze verbinding tussen smarthome-apparatuur. Ze helpen je om je licht te dimmen en vormen de onzichtbare schakel tussen je smarthome-apparatuur en ecosystemen als Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit. Tijdens de Tweakers Smarthome Meetup op 3 september verzorgen Leo Rozendaal en Sander Raaijmakers van Signify een sessie over het belang van Zigbee en Matter, waarbij ze de onderlinge verschillen en overeenkomsten bespreken. “De consument hoeft zich hierdoor niet meer af te vragen of een apparaat wel werkt binnen zijn bestaande ecosysteem”, aldus Leo.

Zigbee is een open communicatieprotocol voor draadloze verbindingen tussen smarthome-apparaten en biedt een fullstack-oplossing voor alle smart devices. Zigbee is breed toepasbaar en zorgt voor een complete oplossing voor iot: van een mesh-netwerk tot de universele taal die smart devices met elkaar laat communiceren. Het mesh-netwerk van Zigbee, gebaseerd op de IEEE 802.15.4-standaard, is betrouwbaar, gebruikt weinig energie en heeft een grote reikwijdte.

De universele taal van Zigbee laat een groot aantal apparaten naadloos met elkaar samenwerken. “De kans is groot dat je al een of meerdere Zigbee-devices van verschillende fabrikanten in huis hebt. Zigbee-oplossingen vind je namelijk terug in veel bestaande applicaties voor woningen en bedrijven”, aldus Sander Raaijmakers, lead ontwikkelaar bij Signify, het voormalige Philips Lighting.

Voorzitter Zigbee Direct Balloting GroupMU-Smarthome22_SprekerGroot_SanderRaaijmakers

Sander Raaijmakers onderzoekt en ontwikkelt embedded software voor iot-toepassingen bij Signify Research, waar hij zich specifiek richt op connectivity. “In 2019 raakte ik betrokken bij Zigbee Direct en hielp ik mee bij het schrijven van de eisen voor deze nieuwe specificatie. Een logische stap was toen om ook de kar te gaan trekken voor het daadwerkelijk ontwikkelen van deze nieuwe standaard.” Sander is inmiddels voorzitter van de Zigbee Direct Balloting Group bij de Connectivity Standards Alliance (CSA), het orgaan dat de diverse werkgroepen, waaronder die voor Matter en Zigbee, overziet en faciliteert. Hij beheert het releaseproces van de standaard, heeft contact met alle betrokken bedrijven, organiseert testevenementen en verhelpt eventuele belemmeringen voor de standaard. Sander: “Het leuke is dat ik met technische experts van bedrijven uit de hele wereld samenwerk. Omdat er veel belangen spelen, vergt het soms wat navigatie om gevoeligheden te vermijden en op te lossen. Ook ben ik betrokken bij de technische inhoud; onderdelen van de specificatie zijn van mijn hand.”

Matter 1.0: dit najaar beschikbaar

Leo Rozendaal richt zich juist op Matter, een nieuwe standaard voor smarthome-apparaten. Hij werkt als systeemarchitect aan connected lighting-systemen bij Signify Research en is lid van het Matter Steering Committee in de CSA. “Als systeemarchitect zorg je ervoor dat je voor alle interfaces, componenten en aspecten in een systeem afgewogen keuzes maakt, zodat je een product oplevert dat voorziet in een behoefte én economisch is te produceren. Dat deed ik onder andere voor de ontwikkeling van de dimmer-switch en motion-sensor van Hue. Bij standaardisatie maak je soortgelijke afwegingen, maar dan samen met andere bedrijven. In mijn tv-tijd vertegenwoordigde ik Philips bij de HDMI-standaardisatie; nu vertegenwoordig ik Signify bij de Matter-standaardisatie.”

In het Matter Steering Committee zitten meer dan 3000 medewerkers van 275 bedrijven, waaronder Amazon, Apple, Google en Comcast. Signify brengt daarbij expertise in over smarthome, security, Zigbee en connected verlichting. Leo werd gekozen voor het Matter Steering Committee en zit samen met Musa Unmehopa in de board of directors van de CSA. Matter is dus een nieuwe standaard voor smarthome-apparaten, met brede ondersteuning van domotica-ecosystemen en -fabrikanten. Matter maakt gebruik van bewezen technologie, heeft een publieke opensource sdk en maakt het via bridging mogelijk om bestaande smarthome-apparaten en -systemen naadloos te integreren in een Matter-systeem. Dit najaar wordt versie 1.0 van de Matter-standaard, met bijbehorend testplan en certificeringsprogramma, vastgesteld en komen de eerste Matter 1.0-apparaten beschikbaar.

Gestandaardiseerde netwerk- en applicatielaag

Wat voegt Matter nu concreet toe? Leo: “Bij smarthome maak je onderscheid tussen de netwerktechnologie (Wi-Fi, IEEE 802.15.4 voor Zigbee, thread en bluetooth) en de applicatielaag. Met Zigbee is niet alleen de netwerklaag, maar ook de applicatielaag gestandaardiseerd. Veel smarthome-ecosystemen hadden voorheen een eigen applicatielaag, wat tot gevolg had dat een smarthome-device steeds apart moest worden ontwikkeld voor Apple HomeKit, Google Home of Amazon Alexa. Met Matter los je dat probleem op, doordat er gekozen is voor de bestaande applicatielaag van Zigbee. Als netwerktechnologie is gekozen voor IP, op netwerken die dat ondersteunen: wifi, ethernet en thread.”

Daarmee wordt het mogelijk dat een fabrikant één versie van een apparaat maakt die met alle ecosystemen kan samenwerken. De consument hoeft zich dus niet meer af te vragen of een apparaat wel werkt binnen zijn bestaande ecosysteem. Hij krijgt een bredere keuze en kan zijn smarthomesysteem naar behoefte uitbreiden. Wifi-lampen kun je dankzij de Matter-interface en -applicatielaag met Apple HomeKit gebruiken. Een switch of sensor die aan een Hue-bridge hangt, kan worden uitgelezen door een van de ecosystemen en kun je zo ook gebruiken om een rolluik (gebaseerd op Matter via wifi of thread) te bedienen.

In de komende maanden zullen fabrikanten hun Matter-apparaten en -apps introduceren en zullen er nog veel meer nieuwe samenwerkingen ontstaan.

Oplossing voor bestaande smarthome-apparatuur

MU_Smarthome22_SprekerGroot_LeoRozendaal

Signify introduceerde een oplossing voor bridging in de Matter-standaard voor bestaande smarthome-apparatuur. Leo: “Een Matter-apparaat - de bridge - vormt daarbij de verbinding tussen het Matter-netwerk en bestaande apparaten. Zo zal een Hue-bridge de bestaande Hue-lampen, -sensoren en -switches aanbieden op het Matter-netwerk. Ze kunnen dan gebruikt worden door en met alle Matter-apps en devices. De Hue-bridge vertaalt de Matter-commando’s (op het Matter-netwerk) naar Zigbee-commando’s die verstuurd worden op de verbinding tussen de Hue-bridge en de Hue-devices. Die devices hoeven dan niet meer aangepast te worden aan Matter; dat geldt alleen voor de Hue-bridge.”

Voor de consument die een Matter-applicatie gebruikt, maakt het niet uit of een device zelf Matter ondersteunt of dat de Hue-bridge een Hue-lamp, -sensor of -switch op het Matter-netwerk toont. De consument kan alle devices (Matter en Hue) gelijkwaardig zien en gebruiken. De installatie - in de woorden van Matter commissioning - gaat zelfs gemakkelijker met een bridge: de Matter-app moet de Hue-bridge eenmalig ‘commissionen’ en kan dan alle Hue-devices gebruiken. Bij Matter-devices moet de app ze één-voor-één ‘commissionen’. Wanneer de consument naderhand nieuwe Hue-devices toevoegt met de Hue-app, zal de Hue-bridge ze automatisch tonen op het Matter-netwerk en is er dus geen Matter-commissioning meer nodig.

Met de bridging-oplossing is het mogelijk om Matter te gebruiken met alle Hue-lampen, -sensors en
-switches - zelfs de allereerste Hue-lampen uit 2012. De Hue-lampen, -sensors en -switches blijven werken met hun bestaande software op het bestaande Zigbee-/Hue-netwerk.

Verschillen en overeenkomsten

Waar Zigbee al langere tijd bekend is, is Matter nog relatief nieuw. Wat betekent de komst van Matter voor Zigbee? Sander: “Beide standaarden bestaan naast elkaar. Matter bouwt voort op wat Zigbee biedt. Binnen Zigbee zelf vinden ook ontwikkelingen plaats. Zo werken we hard aan update R23, met daarin onder andere nieuwe security-uitbreidingen, en worden de laatste stappen gezet voor de release van Zigbee Direct. Zigbee Direct laat gebruikers communiceren met hun Zigbee-netwerken door middel van een smartphone of ander Bluetooth Low Energy-apparaat, zonder dat je gebruikmaakt van een Zigbee-radio.”

Beide standaarden hebben bovendien hun eigen kwaliteiten. Zigbee biedt een groot ecosysteem van bestaande producten, met sinds juni 2022 al meer dan 4000 gecertificeerde Zigbee-producten van honderden bedrijven. Dit aantal gecertificeerde Zigbee-apparaten blijft maar groeien. De Matter bridge-functionaliteit maakt het dus mogelijk dat beide ecosystemen met elkaar werken. Naast een voortdurende aanwas van nieuwe producten voor de Zigbee-standaard zijn er ook ontwikkelingen in de standaard zelf, zoals de net genoemde nieuwe security-uitbreidingen in revisie 23 van de Zigbee-standaard en natuurlijk de komst van Zigbee Direct. Voor gebruikers bieden deze ontwikkelingen in de standaarden meer keuzevrijheid met het oog op de toekomst, zonder bestaande apparaten uit het oog te verliezen.

Matter hergebruikte de applicatielaag van Zigbee. Deze applicatielaag wordt beheerd door de Data Model-werkgroep in de CSA. Beide standaarden profiteren van de toevoegingen in Matter of Zigbee. Voor Matter is 1.0 niet het eindpunt. Er zijn allerlei subgroepen binnen de werkgroep bezig om met Matter steeds meer soorten devices te ondersteunen.

Wat komt er aan bod in deze sessie?

Sander laat zien wat Zigbee Direct inhoudt en wat je er in de praktijk mee kunt. Hij legt uit hoe Zigbee Direct het toevoegen (‘commissionen’) en bedienen van Zigbee-apparaten in je smarthome door middel van een Bluetooth Low Energy-apparaat, zoals je telefoon, eenvoudiger maakt. Ook vertelt hij meer over de achtergrond van bepaalde technische keuzes en gaat hij dieper in op de security-aspecten en gebruikersvriendelijkheid.

Leo vertelt wat Matter inhoudt en dat dit een belangrijke stap vooruit is voor smarthome-ecosystemen, doordat het bestaande taalbarrières ertussen oplost. Daarnaast laat Leo zien dat Matter ook bestaande smarthome-ecosystemen naadloos laat communiceren.

Vervolgens zal Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers, het gesprek aangaan met Leo en Sander. Daarbij beantwoorden ze zowel vragen die vanuit de Tweakers-community zijn gesteld, als spontane vragen uit de zaal. Heb jij een vraag over standaardisatie, voor Leo en Sander? Voeg hem toe in de comments onder dit artikel.

Eigen smarthome-project

Op de Meet-up kan iedereen een demo of korte presentatie laten zien van zijn of haar eigen project, om zo informatie te delen of juist om uitdagingen en vragen neer te leggen bij mede-tweakers. Misschien hoor je zo dingen waar je helemaal nog niet aan had gedacht. Ook kun je bij de stand met verschillende sprekers praten. Ben jij bezig met je eigen smarthome en laat je dat graag zien, of wil je meer weten over hoe je dingen kunt aanpakken? Aarzel vooral niet en neem een USB-stick mee met alle informatie die jij kunt en wil delen.

Meet-up

Meet-up

Reacties (79)

79
78
27
3
0
31
Wijzig sortering
Veel namen van grote bedrijven, maar Home Assistant mis ik toch wel echt als we het hebben over "ecosystemen" (of is het een anti-ecosysteem?)

Als ik kijk hoe ik me pas nog begon af te vragen hoe het met mijn vrouw gaat die ziek thuis was, en bijna zonder na te denken de Home Assistant app open: Even kijk naar de bewegingssensoren in de gang: Nee, ze is niet naar buiten gegaan, idd haar Telefoon was constant op ons thuisnetwerk... De WC dan? Oh, ja dat wel. Ah ik zie ook dat ze rond 12u een douche van ongeveer 0.3 m3 gas heeft genomen, luchtvochtigheid/temp badkamer bevestigen dat, en elektriciteitsgebruik suggereert de oven en de waterkoker. Even snel naar de AdGuard logs kijken of ze al een beetje nieuws leest of Netflix aanzette? Laten we het maar niet doen... Het zal wel al beter gaan... En dan denk ik, het is al ziek genoeg dat ik dit kan doen; een soort status sensor maken voor mijn vrouw, maar het is nog zieker dat Google, Apple of Amazon dat gaan doen.

Ik denk dat voor veel Tweakers: Home Automation = Home Assistant (of een anders self-hosted systeem). En dus zou ik erg geïnteresseerd zijn in hoe deze standaarden daar invloed op hebben. Ik denk dat elke voor van standaardisatie goed is, als het maar niet een cloud service verplicht, en dan is niet zo bij Matter en ZigBee vziw.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:49]

Volledig akkoord. Hier thuis kan ik ook volgen wat de gezinsleden aan het doen zijn gewoon aan de hand van sensoren die eigenlijk daarvoor niet bedoeld zijn (zoals inderdaad elektriciteitsverbruik).
Ik kan perfect zien wanneer mijn vrouw aan het werk is, tv kijkt, de planten water geeft, de was doet, ...

We hebben een onderlinge afspraak om elkaar niet op die manier te controleren, gezien we privacy onderling heel serieus nemen. Als de techgiganten ook over deze data zouden beschikken, dan is alle privacy zoek.

Ik ben heel enthousiast over de mogelijkheden die Matter met zich meebrengt, maar op het vlak van privacy is dit heel zorgwekkend.
Wat enorm goed dat je dit benoemt, dat doet bijna niemand!

Dit is precies het vraagstuk waar ik aan werk in het Candle project, dat je wellicht interessant vindt. Binnenkort komt versie 2.0 officieel beschikbaar.

https://www.candlesmarthome.com

Waar ook bijna niemand het over heeft is dat Matter een stap terug is als het gaat om privacy bescherming. Zigbee apparaten konden niet zelfstandig het internet op, maar Matter apparaten kunnen dat wel. Alle security en privacy problemen van WiFi apparaten komen nu ook naar Zigbee achtige apparaten, en daar moeten we dan blij mee zijn.

Prima om alles 1 protocol te laten spreken, maar waarom oh waarom moest dat het internet protocol zijn. Het is net alsof Google achter deze standaard zit...
Ondersteund Candle ook connecties naar MQTT devices?
Zoals Tasmota devices en bijv. connecties naar andere systemen?
In hoeverre is Candle softwarematig vergelijkbaar met Homey.

Het ziet er in ieder geval erg goed uit en ik ga zeker er eens mee stoeien.
Met name de tablet dashboard aansturing is top. Dat mis ik echt in Homey.
Waarschijnlijk. Je kunt hier zien welke addons er door de community al zijn gebouwd:
https://www.candlesmarthome.com/appstore/

Ik zou het inderdaad gewoon eens proberen.
Wat is het voordeel van Candle t.o.v. Home Assistant?
Betere privacy bescherming en gebruiksvriendelijker.

De doelgroep van Candle zijn niet Tweakers, maar hun minder technisch aangelegde familieleden.
Maar de meeste Tweakers hebben ook een "WAF" wat best lastig is om aan te voldoen.
Ik ga hem zeker even uit proberen.
Wat enorm goed dat je dit benoemt, dat doet bijna niemand!
Ik denk dat de meesten die HA draaien dat als (mede-)overweging hebben.

Voordeel van HA is dat het inmiddels redelijk iets van een standaard is geworden (met best veel ontwikkeling) dus om over te stappen…
Betere privacy bescherming en gebruiksvriendelijker.
Hoe zou je dat kwantificeren?
> Ik denk dat de meesten die HA draaien dat als (mede-)overweging hebben.

Dat zou super zijn, maar Home Assistant gebruikers zijn helaas niet representatief voor de gemiddelde smart home gebruiker. Mijn ervaring met smart home systemen in brede zin is dat ze worden gebruikt om bijvoorbeeld in de gaten te houden of de schoonmaker wel lang genoeg werkt.. zonder dat de schoonmaker dat weet. Dit soort "coveillance" komt veel voor, maar smart homes hebben nog weinig features om die verleiding te verminderen. Wij hebben onderzocht hoe die verleiding te verminderen is, en daar features omheen gebouwd die (naar mijn weten) geen enkel ander smart home systeem heeft. Er zijn veel opties om minder data te verzamelen of data heel chirurgisch te verwijderen. Dataminimalisatie is het sleutelwoord.

> Hoe zou je dat kwantificeren?

Naast de bovengenoemde features werkt Candle ook 100% cloudloos. Home Assistant is veel "losser" in het toestaan van dingen als stembediening mbv Microsoft of Google servers. Begrijp me niet verkeerd, Home Assistant is fantastisch, maar het kan nog beter.

Qua gebruiksgemak is Home Assistant vrij gemakkelijk te verslaan; Candle is 100% WYSIWYG, dus er hoeven geen tekstbestandjes aangepast te worden. Candle is eenvoudiger.

Candle's doelgroep zijn normale mensen die uit privacy overweging nog geen smart home hebben. Als je al een complexe HA installatie hebt met veel exotische apparaten, dan is er geen enkele reden om over te stappen.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 15:49]

Naast de bovengenoemde features werkt Candle ook 100% cloudloos. Home Assistant is veel "losser" in het toestaan van dingen als stembediening mbv Microsoft of Google servers. Begrijp me niet verkeerd, Home Assistant is fantastisch, maar het kan nog beter.
Stem assistentie staat bij mij hierom op al mijn apparaten uit. Een HA-module die dat wel mogelijk maakt (dus zonder meeluisterende cloud) lijkt mij een welkome toevoeging. Zo te horen is er synergie tussen de projecten, mooi!
Nabu Casa (het bedrijf achter HomeAssistant) is toch echt member: https://csa-iot.org/member/nabu-casa-inc/
(of is het een anti-ecosysteem?)
Als je ecosystem los vertaald naar 'prison', dan is die stelling wat mij betreft juist.

In mijn ervaring zijn ecosystems vaak redelijk dicht getimmerd en wordt overstappen niet erg aantrekkelijk gemaakt.
Verkeerde aanname: ZigBee / Matter kan prima werken zonder cloud.
De implementaties van diverse fabrikanten doen dat misschien niet, maar er is geen enkele beperking m.b.t. de sensoren om offline te werken.
Ik verwacht dan ook open-source implementaties van Matter die je zelf lokaal kunt draaien op bijvoorbeeld een RPI.
Ook ik ben erg benieuwd wat dit betekent voor HA, Domoticz en anderen. Zo zit ik niet te wachten op een cloud oplossing (kosten, bereikbaarheid, etc) en vind ik het daarom juist fijn dat de meeste apparaten in mijn netwerk via HA, MQTT en andere containers kunnen lopen.

Moet ik me met Matter voorstellen dat ik als eindgebruiker weinig tot geen verschil zie, maar dat het voor developers makkelijker wordt? Alles via zha/Z2M ipv verschillende soorten connecties?
Het artikel gaat over communicatie, niet over eco systemen. Er worden 4 voorbeelden van bedrijven genoemd. Een heleboel niet. Ze kunnen ze moeilijk allemaal noemen. Samsung staat er bijvoorbeeld ook niet bij, terwijl SmartThings een significant platform is, en Samsung een founding member van Matter is.
Ik stel voor dat je het de volgende keer vraagt ;)
Mijn vrouw is nog van het soort mensen dat zomaar een dag haar telefoon niet aanraakt ;) Nog een punt waar Home Assistant handig, is, ik kan de lampen laten flitsen en zelfs de Sonos laten zeggen (met tts): Neem je telefoon op! En ik kan daar zelfs een knop voor maken in HA, of het zelf volledig automatiseren, zou goed zijn voor mijn huwelijk /s...

Maar goed, ik overdrijf het ook een beetje (maar niet veel), om mijn punt te maken ;) .

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:49]

[off topic] Je had je vrouw ook even kunnen bellen om te vragen hoe het met haar was 8)7

[on topic] Inderdaad jammer dat er in het artikel geen aandacht is voor bijv Home Assistent of andere alternatieven.
Bij de gele knop "klik hier meer info" word verwezen na een pagina met oa alle sprekers.
https://tweakers.net/part...arthome2022/1630/sprekers daar staat ook bij:

"Hoe gebruik je Home Assistant? Bram Kragten | Nabu Casa, Home Assistant
In deze presentatie gaat Bram Kragten in op smart home diensten die je kan realiseren me Home Assistant."
Het is dan ook niet echt een artikel maar meer een reclame voor een event. Daarnaast gaat het over zigbee en matter, niet over Home Assistant.
Wil je aandacht voor Home Assistant, dan moet je ook aandacht geven aan de andere toepassingen. En dan zit je niet meer met een artikel maar met een onderzoek.

Dit gaat over Zigbee en Matter. Zoals @canonball zegt, zijn er nog andere sprekers waaronder iemand van Nabu Casa. Dat zal dan waarschijnlijk nog wel verteld worden in een ander "artikel" ;)

Voor alle duidelijkheid: heb geen probleem met dit artikel dat meer dient als reclame. Er staat nuttige info in
Fixed that for you :
En dan denk ik, het is al ziek genoeg dat ik dit kan doen; een soort status sensor maken voor mijn vrouw, maar het is nog zieker dat Google, Apple, Microsoft, Twitter, Meta, Tik Tok of Amazon dat gaan doen.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 22 juli 2024 15:49]

Of, je stuurt je vrouw een appje "Hoi schat, hoe gaat het? Voel je je al iets beter?" 8)7
Ah, jij hebt zo'n partner die regelmatig op haar/zijn telefoon kijkt (of überhaupt weet waar hij ligt), dan is dat is wel handig idd.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:49]

Ik heb de mijne (met ADD) een smartwatch aangesmeerd. Dat helpt wel flink.
"De mijne", mooi taalgebruik ik moest even gniffelen.
Het is vast goed bedoeld, maar ik vind het enorm eng dat je elke beweging van je huisgenoten kan/wil volgen op deze manier.
Dat is een goede douche! Bij ons is het meer 0.05m3 aan gas :)
Ik schrok daar ook al van :P
Oh, dat is wel interessant, het is bij ons toch al snel bij 0.2-0.3 m3 hoor, dan zit je denk ik net aan 10 min (maar ik ga het eens timen). Zou het onze ketel zijn? Onze douchekop? Ik heb die besparende weg gedaan want ik had het gevoel dat ik amper nat werd... Of douchen jullie maar 3 min?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:49]

met de huidie gasprijzen douch ik iedere week 1 dag minder en ipv een 20 minuten durende ontspannende douche is dat momenteel snel in en uit +-5 min :-D

Over een jaar of 5 kunnen we met de huidige evolutie terug met een emmertje en washandje opfrissen 's ochtends :-D

[Reactie gewijzigd door killerbie op 22 juli 2024 15:49]

Of je investeert in een warmtepomp en zonnepanelen en lacht je rot om gas- en stroomprijzen (in 2018 gedaan en absoluut geen spijt van).
om de winter door te komen met een warmtepomp en zonnepanelen zal je 15kwh aan panelen moeten zetten en een batterij van minimum5kwh en dan is het nog onzeker.
Ik ken verder letterlijk niemand die zulke bedragen zomaar plots of tafel kan leggen
Heb ook 0 zelf hoeven investeren. Met nul op de meter word je hypotheekgrens een stuk hoger. Voeg nog wat subsidie toe en voila, investering heb je. Maar wat van die hogere hypotheekkosten dan? Dat word ruimschoots goedgemaakt door een energierekening van 0 Euro (eigenlijk negatief want ik verkoop zonnestroom aan de werkgever om de auto op te laden).
PS je zal nog wel lachen als je tijdens de winter plots enorm veel elektriciteit gebruikt en onverwacht 2k op tafel moet leggen
Heb deze opstelling al ruim 3 jaar nu (27x 320wp, 7,3 kW bodemwarmtepomp). Werkt perfect.
Dat is dus waarschijnlijk met 2 omvormers van 4kwh = 8kwh, in de winter red je het dan volgens mij niet wanneer je warmtepomp 7kwh slokt en je een pak minder rendement hebt dan je 8kwh?
PS ben zelf momenteel bezig met offertes voor spouwmuurisolatie + zonnepanelen vandaar de interesse
7kw is de max, daar zit ie meestal bij lange na niet op. Het is een enkele omvormer (3-fase 9kw zodat er nog extra panelen bij kunnen in de toekomst). Zo lang we kunnen salderen is dit prima, en straks met een tweede EV gaat het zeker makkelijk op.
OT: hier even gekeken, zo'n 10 minuten douchen was 0.23m2 de laatste keer.
Ik heb het eens even voor je nagekeken: het is natuurlijk afhankelijk van hoe ver de WWB/ketel van de douche staat, de leidingen en je huis geïsoleerd zijn, maar we komen gemiddeld ook op 0,1 tot 0,13 m³ voor twee personen. De waterbesparende douchekop hebben we ook niet en de ketel is inmiddels ook al een jaar of 10 oud.
Wij (2 pers) douchen 3-5 minuten, waterbesparende douchekop, niet te warm en ook leiding doorvoer geknepen. Ons thuis verbruik nu in de zomer is net iets minder dan 1m3 per week (vriendin gaat ook nog wel 1x in bad in de week).
Met deze inleiding weet ik niet wat ik van de talk moet verwachten. Er wordt compleet voorbij gegaan aan de alternatieven. Ik snap dat de spreker graag verteld over wat er zo goed is aan Matter, maar wat is er bijvoorbeeld anders aan dan aan Z-Wave?
ZigBee / Matter zijn standaarden gebaseerd op IEEE 802.15.4, wat er voor zorgt dat iedere fabrikant van chips deze standaard kan implementeren. Z-wave is een gesloten standaard van één chip fabrikant.
Omdat er geen vrijheid is in chips, is Z-wave een veel te dure technologie voor Signify.

Bovendien werkt Z-wave op lagere frequentie(s).
Die lagere frequentie heeft een voordeel voor het bereik, maar afgezien daarvan eigenlijk alleen maar nadelen. Één nadeel is bijvoorbeeld dat het niet wereldwijd hetzelfde toe te passen is.

Signify heeft hun smart home producten al vanaf 2012 gebaseerd op ZigBee en heeft zeer veel bijgedragen aan de ZigBee standaard. Ik weet zeker dat de technische mensen van Signify deze keuze zeer goed kunnen verantwoorden. Mocht je op het evenement aanwezig zijn is het zeker een goede vraag.
Ik snap dat wij Tweakers die vergelijking prima kunnen maken maar voor mij zit daar wel het verschil tussen informatieve presentatie en een marketing verhaal.

Een ander punt dat ik graag gemaakt zou zien worden is het concept van offline bridges. Leuk dat we nu alles bij een partij neer kunnen leggen, maar het is wel heel veel informatie over hoe ik mijn leven leef. Waarom zou ik nu opeens partij X moeten gaan vertrouwen met al die data?
In dat opzicht is Matter niet eens zo nadelig: het is namelijk een open-source standaard.
Technisch is het prima mogelijk om een offline open-source bridge te bouwen als alternatief voor commerciële Matter bridges zoals de Signify Hue bridge.

Uiteindelijk gaat het een Signify om de commerciële kant. Een volledig objectief verhaal kun je van hen niet verwachten.
Ik vind het in ieder geval leuk dat zij een kijkje in de keuken geven van de ontwikkeling.
Het is geen verhaal van de marketing afdeling, maar van de reseach afdeling.
De ene keer terechter dan de andere. In dit geval dus niet zo.
Waarom niet dan? Er zijn div. standaarden maar die werken niet dus maken we er nog maar eentje en hopelijk gaat dat wel werken? Het probleem van standaarden, en dat zie je ook bij Zigbee, is dat het te vrijblijvend is waardoor je bedrijven krijgt die producten op de markt brengen die het net niet helemaal goed doen. Dan prefereer ik toch echt zoiets als Z-Wave waarbij een bedrijf controle houd over de standaard. Dat dit voor de prijs veel uitmaakt is helaas inherent daar aan.
Omdat de strip gaat over een standaard die naast soortgelijke, bestaande standaarden komt - een concurrent voor Hue, Z-Wave, en dergelijke. Dit is echter niet een standaard die concurreert, maar een standaard die overkoepelt, zoals in dit artikel wordt uitgelegd.
Een nieuwe standaard dus...
Ja, en de strip ageert niet tegen elke nieuwe standaard, wat ons terugbrengt op mijn eerste reactie.
Een standaard die gebruik maakt van dezelfde frequentie als 95% van alle signalen in de lucht. Mijn pc headset, draadloos toetsenbord, wifi mijn telefoon en zelfs mijn. Smartwatch zit op deze frequentie. Ik heb zelf 130 Zigbee apparaten en snap persoonlijk niet waarom ze dat hele kut Zigbee niet aan de kant flikkeren en overgaan op zwave. Als er iets storingsgevoelig is en kut werkt dan is het wel Zigbee. Ik heb een 15tal zwave enddevices en deze hebben door heel het huis heen niet eens routers nodig. Ze maken allemaal directe verbinding met de hub. Zo goed is het bereik en zo weinig interference zit er op die band. Dat Zigbee is echt een misser eerste klas. Ik vraag me af welke idioot heeft bedacht om dat op dezelfde frequentie te zetten als zowat elk ander apparaat. Om nog maar te zwijgen van die treurige data overdracht snelheid

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 15:49]

Wij van Matter adviseren u Matter. :)
Sander gaat in op de voordelen van de hue bridge: de rest van de wereld hoeft alleen tegen de Hue bridge te praten en krijgt van daaruit de informatie over voorhanden lampen. sensors, scenes etc.
Wat hij "vergeet" zijn de nadelen zoals het hebben draaien van extra bridges met elk hun energieverbruik: ik heb er al 2 voor Hue omdat ik simpelweg teveel spul heb voor 1 bridge. Ook heb ik de indruk dat Signify nog steeds probeert de lampen gesloten te houden: ik kan slecht een eigen bridge opzetten, graag ook wat krachtiger dan die dingen van Signify, die snel "vol" zitten als je enthousiast aam de slag gaat. Zaken die ik in een App (iConnecthue) heb staan zijn op dit moment sowieso niet beschikbaar voor de rest, wellicht dat het met Matter beter wordt... maar ik heb ook de indruk dat Signify zulke dingen tegenhoudt.
Vind het beetje dubbel om te "zeuren" over het verbruik van zo'n bridge. Door de mogelijkheid van het automatiseren zou je, in principe, het stroomverbruik meer dan terug moeten verdienen door het slim gebruik van zaken.
Daarnaast heb je natuurlijk het energieverbruik van alle schakelaars en zo die "online" blijven.
Dus klagen over het verbruik van een bridge wringt een beetje.
Je woning slim maken, neemt energie maar die zou je toch moeten terugwinnen anders ben je niet goed bezig ;)

Ik ben overtuigd dat ik in de vijf jaar of zo dat ik hier alles smart wil maken, de investering al terug gewonnen heb door één automatisatie. Als het venstertje van de badkamer open staat, geen verwarming in badkamer. Zeker met de huidige gasprijzen zal dit al enorm veel schelen in kosten.

Signify houdt het inderdaad erg gesloten. Het volgende kan veranderd zijn ondertussen maar je kon tijd geleden enkel maar merken toevoegen in de "Friends of Hue" reeks. Zeer veel zaken kon je gewoon niet gebruiken met die Hue hub.
Of ze dit nu tegenhouden, betwijfel ik. Ze steken (toch naar de buitenwereld) hier veel middelen in. Maar het is natuurlijk mogelijk dat ze dan weer hun eigen zin doen en enkel bepaalde merken gaan toelaten op hun controllers
Ik heb nu 3 Hue bridges draaien, één voor de tuin, één voor beneden en één voor boven. Ik heb ook een pak Hue spul, daarenboven ook nog eens een Conbee II voor al het materiaal dat niet via de Hue bridges kan. Om het compleet te maken draai ik ook nog eens een pak Shelly's en een Z-wave netwerk. Alles samen verbonden via Home Assistant.
Wat betreft Signify en de Hue bridges, ik zou toch graag op een dag één enkel Zigbee netwerk hebben met één enkele (Hue) bridge. Dat ik het met 3 bridges moet doen - die niet met elkaar interageren- vind ik een serieus gebrek. Vanuit Signify komt er geen enkel signaal om deze toch wel serieuze handicap weg te werken.

Wat betreft het verbruik van die 3 bridges, die verstoken "as we speak" tesamen zowat 8 Watt (alle verbruiken worden hier gemeten :) ) Verwaarloosbaar IMHO.
Ok, ik reageer even op jullie reacties omdat dat iets is wat ik vaak hoor. @Kenhas
Die 8 Watt van je drie bridges klinkt als weinig... totdat je weet dat het gemiddelde gezin (het getal is van een aantal jaren terug, kan nu anders zijn) zo'n 400 W verbruikte (oftewel 3500 kWh/jaar)!
Ja maar: wasmachine, koelkast, stofzuiger enz...! Tuurlijk, maar die draaien maar een aantal uren per week. Dus dat "sluipverbruik" van een paar Watt hier een paar Watt daar door bridges, router, opladers, slimme speakers enz. enz. tikt vrolijk aan, zeker nu we net zo enthousiast gloeilampen de deur uit getimmerd hebben, en zuiniger huishoudelijke apparaten hebben.

Een open raam is een goed voorbeeld waar zo'n investering in stroomverbruik zich dan toch kan lonen en een lamp die aanblijft terwijl niemand aanwezig is verbruikt vaak al meer als die drie bruggen bij elkaar.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben verknocht aan mijn Hue spullen, maar ik ben niet blind voor de nadelen.
Wat me evenzeer stoort is het gesloten karakter en de "datagraai" van veel van die spullen, waar Matter denkelijk ook niet al te veel aan gaat veranderen.
Het verbruik van een Hue Hub is ongeveer drie watt. Het standby verbruik van een lamp/schakelaar/... is ongeveer 0,5 watt.

Ik maak geen gebruik van lampen die automatisch aan en uit gaan (behalve voor de oprit want te donker als er bezoekers aankomen). Voor die paar keer (als het al zoveel is) op een jaar dat een lamp blijft branden op het toilet of zo (want daar staan lijfstraffen tegenover ;) ), dan zal dat resulteren in een lager verbruik dan een slimme lamp die in standby verbruikt.
Ik heb redelijk wat geautomatiseerd maar enkel zaken waarvan ik denk dat ze mij ook iets kunnen besparen en niet enkel omdat het gemakkelijker zou zijn/meer comfort zou bieden.
Ik heb een apart bureau waar afwisselend mijn vrouw en ik thuiswerken. Daar gaat (in de winter) de verwarming enkel aan als dit in de agenda (die gesynct wordt met prikklok programma's van de respectievelijke werkgever) staat. Maakt het het leven gemakkelijk? Tuurlijk. Maar het uitgangspunt was toch vooral het besparen op stookkosten. Net zoals de thermostaat die automatisch terug gaat naar 21 graden als mijn vrouw achter mijn rug de temperatuur wil verhogen ;)

Let op, ik maak ook wel gebruik van slimme speakers (Sonos) maar ook daar zit er een handig kantje aan. Mijn rookmelders zijn gekoppeld met Home Assistant en in geval van alarm gaat er geluid naar de speakers (op voorwaarde natuurlijk dat het niet mijn home assistant pc'tje is die in brand gevlogen is ;) )

Toen ik merkte dat ik enkel maar Friends of Hue kon toevoegen, ben ik gewoon overgestapt naar een zigbee stick, rechtstreeks in mijn home assistant pc'tje.
Wat er ook gebeurt op vlak van Matter, zigbee, thread, ... ik ga geen hub gebruiken van een bepaalde fabrikant. Ik ga er dan wel een beetje van uit dat Home Assistant niet aan het data graaien doet. En alle "spullen", zoals Honeywell, Sonos speakers, shelly's,... werken in aparte vlan's die al dan niet toegang hebben tot het internet.
Ik ervaar niet dat de lampen van Hue meer gesloten zijn dan andere ZIgbee-lampen. Heb ze gekoppeld gehad aan de IKEA Tradfri-bridge, de KlikAanKlikUit ICS2000 en nu de Hue bridge zelf. Tuurlijk kun je minder met bijvoorbeeld de Traffri-bridge, maar dat komt omdat Tradfri zelf specifieke zaken niet ondersteund in hun eigen producten, zoals bijvoorbeeld die nieuwe lichteffecten. Een aantal Hue-lampen die ik niet in mijn Hue-app wil zien, zijn gekoppeld aan een Sonoff Zigbee-stick die aan Home Assistant gekoppeld zit. En ook dat werkt gewoon, inclusief firmware updates. En uiteraard zit mijn Hue-bridge zelf ook in HA.

Het enige vervelende aan de Hue lampen is, dat je ze goed moet ontkoppelen, wil je ze elders weer opnieuw koppelen. Anders resetten ze niet. Anders moet je een willekeurige touchlink afstandsbediening gebruiken om hem te resetten. Of, als je lamp Bluetooth heeft, hem daarmee resetten. De nieuwere lampen hebben dit euvel dus redelijk opgelost met de Bluetooth-functie.

Andere Zigbee-lampen doen meestal iets met zoveel keer achter elkaar aan/uit om te resetten. Daarmee ligt echter wel per ongeluk resetten op de loer als je een normale schakelaar zou gebruiken.

Wat mij betreft is het prima nu je ook via BT kunt resetten. Maar dan nog: zolang je de reset uitvoert vanaf de verbonden bridge, of dat nu IKEA, ICS2000, HA of whatever is, is het verder niet lastig werken met Hue lampen.
Hallo xFeverr: de derde optie die ik ook graag gebruik is zoeken op serienummer- 6 hexadecimale tekens. Ik heb het nummer in mijn App toegevoegd, dus b.v. "Woonkamer links ABC22D". Stel je voor dat ik die lamp aan een andere bridge wil koppelen gaat dat bij mijn app (iConnecthue) met zoeken op serienummer. Nogal wat handiger dan 5x achter elkaar 2 s inschakelen, 2 s uitschakelen.
je hebt gelijk, maar ik heb die optie nog niet kunnen gebruiken op andere bridges of dongles behalve die van Philips Hue zelf. Ik gebruik Zigbee2MQTT op mijn HA installatie, daar zie ik zo snel niet een optie om op serienummer toe te voegen.
Kijk, en dat soort trucs zou Signify nu eens moeten laten, als die mogelijkheid er is moet dat ook prima met HA te doen zijn.
Hier is een Github issue waarin staat beschreven hoe het mogelijk zou werken. Alleen nog iemand vinden die het wil implementeren.
Maar dat bedoel ik precies: het zou Signify sieren als ze de benodigde code zouden vrijgeven, maar die houden ze liever voor zichzelf, zodat dit soort van reverse engineering nodig is om uit te puzzelen hoe je zoiets implementeert...
En wederom wordt Matter in de media geplaatst als een oplossing voor alles waarmee de hele wereld kan gaan communiceren, terwijl de belangrijkste speler voor home automation communicatie (Z-wave) volledig buiten spel wordt gezet.

Matter is niets meer dan een groep grote namen die samen de concurrentie weg willen werken (voornamelijk Z-wave) en even proberen te bepalen wat voor ons de standaard zou moeten zijn. Dit wordt echt niet voor ons gedaan.
Het is zelfs zo dat de Z-wave Alliance graag wil samenwerken en écht de interoperability te bereiken welke Matter onterecht belooft, maar dat gebeurt maar niet.

Als laatst is Matter gebouwd op basis van het Zigbee protocol welke, voor home automation, inferieur is aan het Z-wave protocol. Waar Zigbee en straks Matter beter in is dan Z-wave zijn onderdelen die je precies niet nodig hebt; De onderdelen waar Zigbee slechter in is dan Z-wave zijn juist de onderdelen welke voor jou en mij belangrijk zijn.

Ik zeg dit als fervent gebruiker van beide protocollen in mijn woning, ik ben geen fanboy voor het één of ander. Ik vergelijk tussen de oplossingen en kies daarvan de beste uit. Z-wave wint het op de volgende vlakken:
  • Z-wave draait op lage frequenties en heeft daardoor geen(minder) last van storingen. 2.4Ghz van Zigbee is een bekende waar de halve wereld over communiceert en veel meer storing opvangt, helemaal in steden waar iedereen zijn WiFi op standje buren wegdrukken heeft staan.
  • Z-wave heeft door de lage frequentie veel beter bereik met minder verbruik en heeft ook nog eens minder apparaten nodig om een dekkend netwerk op te zetten t.o.v. Zigbee.
  • Z-wave reageert vele malen sneller, als ik op mijn tablet een Z-wave bestuurde lamp aanzet is er geen vertraging op te merken tussen mijn actie en het licht dat aan gaat. Doe ik ditzelfde met Zigbee heb ik gevoelsmatig de neiging om nog een keer te drukken omdat het licht niet snel genoeg aangaat.
  • Z-wave is efficienter en gebruik minder energie. Mijn Z-wave apparatuur houdt het altijd langer vol op de batterij dan het Zigbee broertje.
  • Z-wave is al een standaard, alle devices zijn gecertificeerd en hebben de garantie met elkaar te kunnen werken. Zigbee is één nest van proprietary versies welke over het algemeen juist niet samenwerken. Matter moet dit op gaan lossen maar er is nu al weer flinke wildgroei te zien qua implementaties.
Waar wint Zigbee het?
  • Grotere bandbreedte over het netwerk t.o.v. Z-wave. Leuk, alleen je hebt er niets aan, low powered devices gebruiken bytes aan data om te communiceren. Vergelijk het met SMS'en over het GSM netwerk t.o.v. over de 5G verbinding. De extra bandbreedte maakt geen verschil want het wordt niet gebruikt.
  • Meer devices binnen een enkele mesh. Z-wave kan "maar" 232 devices aan per netwerk. Zigbee ondersteunt theoretisch 65536 devices in dezelfde mesh. Deze winst is puur voor statistiek en de praktijk wijst uit dat Z-wave simpelweg een 2e mesh aan kan maken om meer devices toe te voegen en Zigbee controllers vaak niet meer dan 50 verbonden devices ondersteunen ondanks dat het protocol het wel ondersteunt. Theoretisch een win voor Zigbee, praktisch een win voor Z-wave.
Conclusie, ik ben helemaal voor een wereldwijde standaard waarin alles met elkaar samen kan werken. Zo lang Z-wave buiten spel wordt gezet door een standaard, die zegt wereldwijde support te leveren op "nieuwe techniek" welke al slechter is dan een bestaand product, geloof ik helemaal niets van alle media hype en leugens. Matter kan prima als overlay draaien op Z-wave, maar de mensen van Matter willen dat niet omdat het een concurrent is, terwijl die concurrent juist open staat om de samenwerking aan te gaan omdat het idee van een wereldwijde standaard ideaal is.


EDIT:
Ik begrijp dat dit een inkijk is in de wereld van Signify, welke jaren heeft gewerkt aan Zigbee en ik begrijp dat ze daar nu op door gaan. Maar laat a.u.b. die leugens achterwege dat dit de alles omvattende, definitieve, belangrijkste smarthome standaard is/gaat zijn, dank u!

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 15:49]

Helemaal eens. Ik werk al jaren met zowel Zwave en Zigbee en vind Zwave nog steeds het meest robuust. Hopelijk worden die ook nog betrokken bij Matter
“De consument hoeft zich hierdoor niet meer af te vragen of een apparaat wel werkt binnen zijn bestaande ecosysteem”, aldus Leo.
Zoiets. Een probleem met Zigbee is dat binding niet (op een) standaard (manier) door alle apparaten ondersteund wordt. Binding is essentieel om decentraal basale zaken te automatiseren. Door binding is het (tijdelijk) ontbreken van de Zigbee Coordinator niet zo erg. Voorbeeld: schakelaar gaat om, licht gaat aan. Daarvoor zijn zowel de schakelaar en de lamp geconfigureerd, zodat deze samen kunnen werken wanneer de Controller niet beschikbaar is.

IKEA spul ondersteunt binding tussen Zigbee groepen (oude firmware) of individuele apparaten (nieuwe firmware). Veel spul van andere fabrikanten heeft er echter geen ondersteuning voor, wat het ecosysteem minder robuust maakt.

Dit soort verbeterpunten zie ik ook graag besproken worden. Het is geweldig dat je er alles mee kan doen, totdat blijkt dat je toch niet alles ermee kan doen. ;)

Ik denk hierom dat de titel van het artikel niet helemaal opgaat voor Zigbee. Maar weinig apparaten tussen merken communiceren werkelijk met elkaar. De meesten communiceren enkel met een Zigbee Controller waarbij het bericht door het mesh-netwerk gaat, maar tussenliggende apparaten verder niets doen met het bericht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:49]

Ben jij bezig met je eigen smarthome en laat je dat graag zien, of wil je meer weten over hoe je dingen kunt aanpakken? Aarzel vooral niet en neem een USB-stick mee met alle informatie die jij kunt en wil delen.
Dat klinkt als een security nachtmerrie :+
Hehe, idd, het is een beetje als vragen vooral geen mondkapje op te doen, niet in de eleboog (en ook niet in de hand, vooral recht de lucht in) te hoesten en te likken aan elke deurknop die je tegenkomt.

Maar wellicht heeft de organisator een cryptolocker gemaakt?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:49]

Ik vraag me af, is het mogelijk om een zigbee antenne in je telefoon te bouwen, en heeft dat ook zin als de software het zou ondersteunen?
In theorie kun je een Zigbee antenne in ieder apparaat bouwen, maar of het zinvol is, is een ander verhaal.

Zigbee apparaten vormen een mesh-netwerk, waarbij ieder apparaat bijhoudt wat z'n buren zijn. Als er apparaten wegvallen, dan kan het netwerk de verbroken verbindingen repareren, maar dat gaat niet heel snel. Daarom is Zigbee niet geschikt voor apparaten die regelmatig verplaatst worden, waaronder dus een telefoon.

Hier komt bij dat ieder Zigbee netwerk precies 1 coordinator moet hebben, waar uiteindelijk alle berichten samenkomen. De telefoon kan die rol niet hebben, omdat de telefoon veel verplaatst wordt en regelmatig buiten het netwerk zal zijn. En als de telefoon niet de coordinator-rol heeft, maar als een gewoon apparaat in het netwerk hangt, dan zal deze mogelijk niet alle berichten langs zien komen.

Dus hoewel je technisch best een Zigbee chip in een telefoon zou kunnen stoppen, is het praktisch gezien een zinloze opgave vanwege de manier waarop Zigbee werkt.
Aah oke, goeie uitleg dank daarvoor.
Ik gebruik thuis nu hue, via een bridge. Als ik met mijn telefoon m'n lampen uit doe gaat het telefoon - router - bridge - lamp. Zou je dan wel een centrale controller kunnen behouden maar wel telefoon - bridge - lamp?
Misschien onzinnig je bespaart 2 seconden maar alsnog.
Dat zou in principe kunnen. Maar de tijdswinst die dit oplevert hoort niet merkbaar te zijn, want elke stap is zeer snel.

Zelf heb ik thuis 2 Zigbee netwerken, een met wat Hue lampen en een met een paar test-apparaatjes. Ik heb dus de volgende flow: bewegingsdetector -> Zigbee coordinator #1 (USB stick in m'n server) -> Home Assistant (VM op de server) -> Router -> Zigbee coordinator #2 (de Hue Bridge) -> lamp.

Dit gaat zonder echte vertraging. Het hele systeem zou heel wat tussenstappen kunnen verliezen, maar voor de snelheid zou dit niet echt uitmaken. Als er minder schakels in de ketting zijn, kan dat de betrouwbaarheid wel ten goede komen natuurlijk.
Je kunt een zigbee dongle via OTG aansluiten op de smartphone.
Er is ook software voor.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 22 juli 2024 15:49]

Ik hoop dat Homey het ook gaat ondersteunen. Nu voelt Matter wel weer als een derde standaard naast Z-wave en Zigbee.
Philips Hue gebruikt Zigbee maar ze hebben echt lampen en sensoren die alleen maar met hun hub werken en dus zich niet aan de standaard houden.
We kunnen dus alleen maar hopen dat het met Matter beter gaat.
Matter komt er eigenlijk bovenop niet echt naast. Wat betreft de Hue lampen en sensoren, die kunnen perfect zonder de Hue bridge worden aangestuurd en uitgelezen. Zeker nu het polling protocol werd "aangepast", lampen / sensoren kunnen nu rechtstreeks worden aangestuurd en niet meer via een cyclische poll waarbij sowieso veel vertraging optrad.
Met een Conbee II stick en Home Assistant via ZHA kom je al een heel eind, ook OTA updates kunnen nu ook zonder bridge. Of je daarmee alle leuke toeters en bellen krijgt die je wel via de Hue bridge en bijhorende Hue applicatie(s) hebt, is een andere zaak.
Ik vind home assistent..helemaal niet zo'n assistent. Hue is eenvoudiger voor mij. . Veel tweakers willen mogelijk al dat extras niet.

Ik kan me wel voorstellen als het je passie is..dat het een natte droom is kwa mogelijkheden
Ik heb thuis een Apple speaker staan als smarthome hub en een Hue kastje voor de lampen.
Ik wil hier in de toekomst meer apparaten van meerdere merken op aansluiten.

Als ik een lamp van Ikea toe wil voegen heb ik dan nog steeds zo’n Ikea kastje nodig?
Dus in het Matter verhaal…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.