Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Doe mee aan het Tweakers Hardware Onderzoek en maak kans op een tv van 1500 euro

11-04-2022 • 11:41

102 Linkedin

Elk jaar doet Tweakers samen met de andere techsites in de European Hardware Association onderzoek naar de hardwarekeuzen en -wensen van onze lezers. De inzichten die we hiermee opdoen, gebruiken we om betere redactionele keuzen te maken, bijvoorbeeld bij de planning van vergelijkingstests.

We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar de nieuwe technologische ontwikkelingen waarin je het meest geïnteresseerd bent, hoe je huidige pc-gebruik eruitziet, wat de invloed van de pandemie is op jouw technologiegebruik en hoe je aan je informatie komt als je iets nieuws wilt weten op het vlak van tech. Dat alles stelt ons in staat om nog scherpere keuzen te maken over de onderwerpen die we behandelen en de producten die we testen.

Als tegenprestatie voor het invullen verloten we onder alle deelnemers een mooie prijs. Dit jaar gaat het om een budget van 1500 euro dat besteed kan worden aan een nieuwe tv. De winnaar kiest een mooie, nieuwe tv uit van maximaal dat bedrag, geeft de gegevens door aan de EHA en krijgt hem vervolgens thuisbezorgd. Na afloop van het onderzoek zullen we de resultaten via de site met jullie delen.

Doe mee aan het onderzoek

Voorwaarden

 • Deelnemen kan tot zondag 24 april. De winnaar krijgt in de week van 25 april bericht.
 • We gebruiken je e-mailadres puur om contact op te nemen als je de winnaar bent. Alle overige e-mailadressen worden na beëindiging van het onderzoek verwijderd.
 • Crew en medewerkers van Tweakers zijn uitgesloten van deelname.

Reacties (102)

102
102
72
1
0
27
Wijzig sortering
Sommige vragen zijn wel wat suggestief, zoals die van de gaming laptops:
Ik heb een (gaming) desktop en zou niet weten waarom ik een gaming laptop zou willen hebben. Enige antwoord wat ik kan geven is: "Ik geloof niet in een dergelijk concept - alleen een desktop kan de prestaties leveren die ik nodig heb" maar feitelijk dekt dit niet de lading.

Ik zou geen gaming laptop kopen omdat ik de mobiliteit niet nodig heb en er geen upgrade mogelijkheden zijn bij een laptop.
Ik heb wel een gaming laptop, maar gebruik de graphische kaart eigenlijk niet.

Was meer dat vanaf de gaming modellen de laptop wat meer uitbreidbaar is met 2x M2 slot en 2.5" intern.
En de dubbele ventilator, daardoor kan de i7 wat langer op hogere snelheid encoderen.

Kwam ook meteen met RGB verlicht toetsenbord met allerlei instelbare dynamische patronen, boring op 1 vaste kleur gezet :)

Misschien zonde ?
Als je een laptop zoek die performance levert is de keuze voor een gaming laptop helemaal niet gek volgens mij. Anders kom je bij de zakelijk workstations uit die stevig aan de prijs zijn.
Dat was mijn probleem, ik heb een workstation laptop waar je ook op kan gamen, geen van de antwoorden zijn geschikt...
daardoor kan de i7 wat langer op hogere snelheid encoderen.
Dan doe je wat verkeerd.
Ik ben het wel met je eens. Heb zelf ook alleen een desktop.
Maar wat ik graag zou willen is een laptop dat ik in een dock kan steken waarmee je gebruik kan maken van een externe GPU etc.
Wanneer je ergens naar toe gaat, neem je gewoon je laptop mee en je kan verder je ding doen. Het nadeel hiermee is wel dat je beperkingen hebt. Een laptop met een krachtige CPU zijn duur of dik of toch niet krachtig.
Dit! Inderdaad helemaal wat ik mij had voorgesteld bij het concept van Intel - een jaartje of honderd geleden - dat ze externe videokaarten mogelijk gingen maken. Helaas is het nooit ergens heen gegaan. Maar inderdaad jouw uitleg is exact wat mijn hoop / verwachting toen was.
Het bestaat wel al. Je hebt natuurlijk die externe GPU, maar dat heeft allemaal van die kleine dingetjes waardoor het me nog niet overgehaald heeft. De youtuber linus tech tips heeft hier ooit een goede video over gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=G2VxwFEA8xM
Haha, daar zat ik ook mee. Ik geloof wel in het concept, ik heb alleen geen gaming laptop nodig en heb inderdaad ook graag upgrade mogelijkheden. ;).
Het klinkt een beetje alsof je hun gaming laptop religie afwijst zo ja :+
Ja, die zat ik ook mee.

Ik heb géén gaming laptop, maar wel een laptop met een goede discrete GPU zodat ik er games op kan draaien. Bij een laptop zijn andere factoren ook van belang.
Ik heb ook een "gaming" laptop. maar dit is niet bepaald gaming in mijn ogen omdat deze laptop het beste uit kwam in prijs/specs toen ik deze kocht.

Het gehele "Gaming" Laptop noemer is voor mij een beetje onzin.
Stel je hebt geen gaming pc, maar je zou wel willen gamen. In dat geval kan een gaming laptop goedkoper of sneller zijn dan zelf een pc met dezelfde specs of prijs.

Een losse videokaart is qua prijs volgens mij 66% van een gaminig laptop met deze GPU. Als je de rest er ook nog bij komt, dan heb je dezelfde specs voor een hogere prijs. Als je een lager geplaatste videokaart aanschaft en dan op de prijs van een laptop komt, dan is de performance van die laptop vermoedelijk hoger.
Is allemaal waar, maar ik heb een desktop (en 3080, nog gekocht in de tijd dat je ze voor retail prijs kon krijgen!!) dus dit gaat helemaal niet op.
Ik zou best ipv mijn desktop een gaming laptop willen om wat vrijer te zijn wat betreft de plaats waar ik speel. Dan wil ik ook passieve koeling, want ik kan slecht tegen geraas. Dat beperkt de keuze heel erg. De komende 10 zullen ze zo iets waarschijnlijk niet gaan maken. Het is of stil of snel en ik wil allebei.
Ik heb juist het andersom, ik heb een gaming laptop zodat ik thuis gewoon beneden aan de keuken tafel kan zitten gamen en de vrouw mij ook nog eens ziet...

Mooie is dat dit zo weg gelegd kan worden, en ik dus niet een vaste gaming PC met rand apparatuur en bureau in de woonkamer of iets hoef te leggen wat weer afbreuk maakt van ons interieur.
Kwa performance prima, maar een desktop is wel goedkoper op de langere termijn. Nu gaat er om de 3-4 jaar een nieuwe Alienware laptop tegenaan.
Nice ingevuld, vraag 5 is wel een bijzondere het is niet zo dat ik mijn hardware aankopen uitstel wegens Corona… nee ik stel het uit omdat de prijzen door de inflatie de pan uitreizen en mijn geld goed moet besteden. Eerste levensbehoeften hebben prio, hardware kan wel wachten dat is luxe.
Ik kan het mij wel voorstellen dat covid specifiek een reden is om een aankoop uit te stellen. Als je weinig reist en zo geen laptop nodig hebt bijv.
Of iemand zijn baan heeft verloren
7 "Hoe groot acht je de kans dat je de volgende componenten aan zult schaffen in de komende 12 maanden? "
Ook, aangezien ik net alles moest kopen omdat het stuk ging.
Ook ik vond dit een rare vraag. De afgelopen twee jaar heb ik, mede door corona, juist wel flink meer uitgegeven aan m'n hardware. Nu alles weer helemaal top-notch up to date is verwacht ik de komende jaren en dus ook dit jaar dus bijna niets uit te geven aan hardware. Ik heb een meer dan prima setup en heb niks nodig ;). En de invloed van corona lijkt me nou juist in 2022 nihil....
Nice ingevuld, vraag 5 is wel een bijzondere het is niet zo dat ik mijn hardware aankopen uitstel wegens Corona… nee ik stel het uit omdat de prijzen door de inflatie de pan uitreizen en mijn geld goed moet besteden. Eerste levensbehoeften hebben prio, hardware kan wel wachten dat is luxe.
Dus heeft Corona geen invloed gehad op je uitgave patroon. Dat andere zaken wel invloed hadden, dat vragen ze hier niet.
Ik vond het inderdaad ook een bijzondere. In de afgelopen 12 maanden alles nieuw gekocht dus ik voel niet de behoefte om dat de komende 12 maanden weer te gaan doen.
Ingevuld, maar ik betwijfel oprecht hoeveel tweakers uit dit onderzoek gaat halen gezien hoe sommige vragen gesteld worden en welke antwoorden mogelijk zijn. Er waren diverse vragen waar mijn daadwerkelijke antwoord er simpelweg niet tussen stond en de antwoorden die er stonden nogal met oogkleppen op bedacht waren.
Ik vond persoonlijk de geplande uitgaven aan hardware enigszins van de realiteit verwijderd, met een laagste klasse tot €1000 en daarna al snel €5000 tot meer dan €10.000. Ik denk dat een gemiddeld persoon misschien 1 grote uitgave (monitor, GPU, etc.) doet en enkele kleine uitgaven (muis, koptelefoon, etc.). Daarmee kom je op enkele honderden euro's en niet duizenden. Mijn persoonlijke inschatting is dan ook dat de overgrote meerderheid in dezelfde '<€1000' klasse terechtkomt, waarmee de informatieve waarde van deze vraag ernstig wordt beperkt.
En voordat er weer iemand reageert met 'Ja maar, ik ga dit jaar een 65" OLED TV kopen, een nieuwe i9 desktop PC met dual RTX 3090 Ti en Dali Epicon speakers, dus ik kom echt wel aan die prijzen. Niet iedereen is een pauper!': we hebben het hier over gemiddelden. Bovendien is het binnen de statistiek gebruikelijk om klassen zodanig in te delen dat er een zo goed mogelijk beeld van de verdeling binnen de gehele populatie ontstaat. Dat lukt niet als 80-90% van de steekproef binnen dezelfde klasse valt.
Vooral omdat de vragen daarvoor gericht waren op desktop-pc's interpreteerde ik deze vraag enkel in de context van hardware voor/rondom mijn PC. Een nieuwe TV of andere typen hardware in en rondom huis leek mij niet te worden bedoeld... maar dit stond er niet expliciet.
Dat maakt de bedragen relatief nog hoger.
Exact, ik bekrachtigde wat je zei "Vooral omdat..."
Helemaal met je eens. De enige reden dat ik tussen 1000 en 2000 heb ingevuld is omdat ik mogelijk een laptop (HP Probook 650G8, i7 uitvoering) erbij ga kopen (naast mijn desktop). Maar dat is nog verre van zeker, vooral vanwege het niet beschikbaar zijn van de uitvoering die ik zou willen.

Als er een categorie had gestaan met 500 tot 1000 dan had ik die ingevuld om daarmee een beetje de middenweg te bewandelen tussen wel / geen laptop kopen.
Ja, als het wat moeilijke vragen waren, heb ik het maar geïnterpreteerd als "Welke content zou jij het liefst zien/lezen".

De vragen zijn waarschijnlijk een compromis tussen veel verschillende sites/publicaties.
Ingevuld.
Merkte wel dat veel vragen zijn opgesteld met gaming in het achterhoofd. Niet iedereen gamet!

Bijv de vraag over de snelheid van je netwerk. Wilde best aangeven dat ik 1000 Mbit bedraad gebruik, maar nu aangegeven dat ik niet game (wat ook al uit eerdere vragen/antwoorden afgeleid kon worden), waardoor jullie niet weten dat ik deze snelheid gebruik.

Verder vind ik bij een GPU vooral de support (drivers/fabrikant) belangrijk, maar dit stond er niet tussen. Wel garantie, maar dat is niet hetzelfde. Maar ik game dus niet, en wil vooral een heel stabiel systeem.

Ook ben ik binnenkort toe aan een nieuwe home server, maar daar lijkt geen aandacht voor te zijn in de enquete.

Volgende keer zou ik de enquete maar laten maken of controleren door iemand die niet gamet. ;)
Er wordt ook alleen gekeken naar "game" GPU's en niet de "workstation" GPU's ;)
Omdat deze zo te lezen ook is ingestoken op gaming en niet workstation.
Die vraag over je netwerk snelheid vond ik ook vreemd. In hoeverre maakt je netwerk verbinding uit?
In de meeste gevallen is de beperkende factor toch je internet verbinding.
Als ik hier een upgrade doe van mijn LAN naar 10Gb/s, dan win ik niets mee. Mijn internet is niet zo snel, ondanks de FTTH. En mijn internet is nu snel genoeg, dat hoeft niet meer te worden. De limieten zitten allemaal ergens anders.
In de meeste gevallen is de beperkende factor toch je internet verbinding.
Sommige mensen gebruiken hun interne netwerk ook voor andere dingen dan youtube.
Ik mis de optie 10gb of hoger, zit al langere tijd een fors stuk hoger dan dat.
En nee dat is niet alleen voor internet.
Zeer fijn om te zien dat je keuze hebt in de exacte prijs. Ik klikte voornamelijk om te zien of het een samsung of lg tv zou zijn. Ik heb een hekel een beide merken, maar bij dit soort acties zie je vaak die merken. Dus daarover ben ik positief verrast :)

Wel denk ik dat meerdere goedkope prijzen wat aantrekkelijker zou zijn (15 x €100 in de pricewatch ofzo). Ik ga deze vragenlijst niet invullen voor een TV, want ik ga er vanuit dat ik toch niet win.
Ik ga er ook vanuit dat ik niet win, maar dat hierdoor wel de content en richting van een aantal tech websites en publicaties beïnvloed wordt.

Betere content is de echte winst wat mij betreft.
Je kunt de enquete ook invullen en je emailadres niet achterlaten. Dan kan je alsnog een positieve invloed leveren en maak je ook geen kans om te winnen.
Jammer dat er bij de GPU's geen vraag is over hoe belangrijk energieverbruik is bij aankoop. Ik gebruik nu een GT1050 en als ik zou upgraden wil ik een vergelijkbare kaart qua prestaties in relatie tot energieverbruik.

De huidige generatie van 200-400 watt verspillende kaarten pas ik echt voor, zowel voor het milieu als energiekosten.

[Reactie gewijzigd door LM1 op 13 april 2022 11:04]

Qua performance per watt verwacht ik echt niet dat een 3070 het slechter doet dan een 1050. Tenzij je fps gaat vergelijken op basis van de instellingen die een 1050 vereist t.o.v. die van een 3070. Maar dat is niet eerlijk denk ik. En je zou eventueel het power percentage aan kunnen passen zodat je niet je volledige performance gebruikt. Ik denk namelijk dat de laatste procenten performance het meeste extra verbruik kost. Niemand beveelt je de volledige performance daadwerkelijk te gebruiken. Ook zou je in de Nvidia settings een fps limit kunnen zetten. Als 60 fps voor jou altijd genoeg is, waarom er overheen gaan?
Ja goed punt. Ik heb het niet goed verwoord door het 'prestaties in relatie tot energieverbruik' te noemen en niet te vermelden dat ik een low-profile kaart wil.

Ik probeerde te zeggen dat de 1050 een relatief snelle kaart is in relatie tot formaat (low-profile) en absoluut verbruik (75w max). Los van de 1650 (Q1 2019 alweer) zijn er geen nieuwere/snellere kaarten met deze eigenschappen te vinden.

Nadeel van terugclocken is dat je wel de hoofdprijs betaald, en dat de kaart niet krimpt zodat deze in een kleinere kast past :)
De enige vraag die hier wat in relatie staat is de vraag over wat voor PSU je zou kopen. Of de indirecte vragen over hoe belangrijk je koeling en geluidsproductie vindt. Als je dat erg belangrijk vindt in combinatie met een lage prijs blijft er impliciet een laag verbruik over.

Wat dat betreft vond ik bij wel meer vragen het toch wel frappant dat er juist bij een onderzoek van trends zo weinig rekening wordt gehouden met de huidige trends. Persoonlijk miste ik ook een verwijs naar de Steam Deck, een apparaat die ook marktaandeel van laptops weg zou kunnen snoepen en toch een hoop buzz genereert.
Ik was begonnen, maar het is geen korte vragenlijst. Saven vereist het opgeven van privegegevens dus ben helaas gestopt op 56%.
Als je met "vereist het opgeven van privegegevens" bedoelt dat je je emailadres moest geven zodat de redactie met je in contact kan komen en dat dit een probleem is dat vraag ik me af hoe men dan met je in contact zou moeten kunnen komen.
Deelnemen vereist immers geen account, dus het wordt niet aan je tweakers account gekoppeld.
Grappig dat er stond: 'Videos van YouTube' en 'Videos van Influencers'. Dat is mijn ogen toch echt hetzelfde ;)
Ben ik het niet mee eens. Je heb de categorie professionele YouTubers die soms erg goede reviews doen, zoals GamersNexus en JayzTwoCents. Daarnaast heb je YouTubers die entertainen en geld verdienen door reclame te maken voor hun sponsors.

Nu zijn die categorieën niet zo strikt. Zo zit Linus Tech Tips er meer tussen in.
Daar heb je inderdaad een punt. Echter 5 jaar geleden (of langer... geen idee wanneer de term influencers ontstond) werden Youtubers zoals GamersNexus en JayzTwoCent ook gewoon Youtubers genoemd i.p.v. influencers. Daar doel ik meer op.
Hoe zit het met de video's van Jerry Rig Everything? Ik vind zijn video's professioneel, maar een reclamereview over een VPN cliënt of muziek app valt daar dus niet onder en lijkt mij meer iets voor influencers.

Waar valt dat kanaal dan onder?
https://youtu.be/NMnLzYWuLGo
En toch kun je niet ontkennen dat zo'n Steve, die beduidend minder entertainend is met video's van een half uur waarin hij niets dan data van grafiekjes op dreunt, behoorlijk wat invloed heeft en daarmee ook automatisch een influencer is.

Ik neem aan dat Tweakers inderdaad bedoelt wat jij aangeeft; dat influencers gezien moeten worden als bekende figuren die zonder specifieke technische kennis of testen een product aanprijzen. Of dat gesponsord is of niet maakt in mijn ogen weinig uit.
Het woord 'influencer' moet je niet zo letterlijk nemen. Dit is een woord uit het marketing veld dat een aanpak beschrijft waar de reclame is verweven met de content en vaak helemaal niet als reclame wordt aangemerkt.

Dit is anders dan de klassieke reclames die je bij Steve ziet, waar er een apart blokje is voor de reclame (waar Steve heel ongeïnspireerd iets staat op te lezen), maar waar de rest van de video onafhankelijk is van sponsors. Dat is trouwens ook wel duidelijk uit de kritiek die Steve vaak heeft op de producten die hij reviewed.
Mijn interpretatie was dat met 'Videos van Influencers' ze eigenlijk gesponsorde video's bedoelen. En dan bedoel ik niet een GPU-review die gesponsord wordt door een VPN dienst oid, maar daadwerkelijk een 'review'/showcase van een MSI GPU die door MSI gesponsord is.
Gebruik een Macbook Air M1, blijkbaar geen bestaande CPU ;)
Ik gebruik een xeon, dus mag het ook uitzoeken :? Lijkt me nou niet heel vreemd onder tweakers om een ander soort cpu dan de mainstream consumenten cpu te hebben
Zo, dat is geen bescheiden prijs :D

Goed om te zien dat jullie aansluiting blijven zoeken met jullie community (en daarbij, voorbeeld, ook transparant blijven over de veranderingen achter de schermen en input blijven vragen aan jullie gebruikers).
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee