Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Tweakers zoekt een eindredacteur

02-11-2021 • 14:17

48 Linkedin

Deze vacature is inmiddels ingevuld

Heb jij een voorliefde voor technologie, een uitstekend taalgevoel en een kritische blik? Dan komen we graag met je in contact, want we zijn op zoek naar een eindredacteur voor de redactie van Tweakers.

Wat ga je doen?

Als eindredacteur ben jij de laatste persoon binnen de redactie die artikelen bekijkt voordat ze gepubliceerd worden. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de teksten taaltechnisch helemaal in orde zijn, het artikel een logische opbouw heeft en de technische inhoud op de juiste manier uitgelegd wordt. Je borgt dat redactionele producties technisch complexe materie begrijpelijk weergeven, zonder dat de diepgang daarbij verloren gaat. Verschillende soorten teksten passeren hierbij de revue: van korte nieuwsberichten tot uitgebreide achtergrondverhalen en productrecensies.

Je staat in nauw contact met de verschillende redacteuren en geeft feedback waar nodig. Je denkt na over en werkt aan de continue kwaliteitsverbetering van Tweakers. Dit alles doe je samen met de bestaande eindredacteur. Als eindredactieteam werken jullie nauw samen om ervoor te zorgen dat geen enkele tekst ongeredigeerd de deur uitgaat. Daarnaast zijn jullie verantwoordelijk voor het actueel houden van de stijlgids.

Onze ideale kandidaat is iemand die:

 • een uitstekend gevoel voor de Nederlandse taal en een kritische blik heeft, een duidelijk standpunt over lastige taalkwesties kan formuleren en haar of zijn taalkennis continu bijspijkert;
 • geïnteresseerd is in de onderwerpen waar Tweakers over schrijft;
 • communicatief vaardig is, graag in teamverband werkt, sterk is in het geven van constructieve feedback en er niet voor terugdeinst om over een stuk de discussie met een redacteur aan te gaan;
 • uitstekend zelfstandig kan werken, probleemloos overzicht houdt, en goed kan plannen en omgaan met deadlines;
 • ervaring heeft in het redigeren van teksten, waarbij journalistieke ervaring een sterk voordeel is, maar niet noodzakelijk.

Over ons

Je werkplek is Tweakers HQ aan de Jacob Bontiusplaats in Amsterdam. De sfeer bij Tweakers is los, maar ook gedreven. We proberen onze bezoekers het ultieme techplatform te bieden dat ze verdienen en houden elkaar daarom scherp. Tussen de bedrijven door is er genoeg tijd voor ontspanning, met bijvoorbeeld gaming en het bespelen van de nieuwste producten die zijn binnengekomen. Tweakers is onderdeel van DPG Media, uitgever van onder andere de Volkskrant, Trouw, AD en Het Parool.

Als het grootste mediabedrijf van Nederland staan we open voor alle talent in de maatschappij. Wij roepen kandidaten met diverse achtergronden in de breedste zin van het woord dan ook op om te solliciteren op deze functie. Juist door de verschillen tussen collega’s ontstaan verrassende inzichten en innovatieve oplossingen, en dat past dan weer goed bij ons als organisatie. We zijn benieuwd wie jij bent, en welke kwaliteiten en ervaring jij meebrengt.

Wat bieden wij?

 • een 36-urige werkweek;
 • een salaris passend bij kennis en ervaring;
 • een keuzebudget van 12 procent (waarvan 8 procent vakantiegeld);
 • een jaarlijkse winstdeling;
 • flexibiliteit om deels thuis en deels vanaf de redactie te werken;
 • de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen via de interne Academy van DPG.

Solliciteren, en dan?

Heb je direct zin om aan de slag te gaan als eindredacteur bij Tweakers? Stuur dan uiterlijk 15 november een sollicitatie met motivatie naar Wout Funnekotter (wout@tweakers.net). Je krijgt na de sluitingsdatum van de vacature altijd een reactie. Zit je bij de eerste selectie, dan zullen we telefonisch contact met je opnemen om een gesprek in te plannen. Eerst nog wat meer weten? Wout beantwoordt graag je vragen via bovenstaand mailadres.

Reacties (48)

Wijzig sortering
Een vacaturetekst zónder salaris range is wel heel ouderwets, daar mogen meer bedrijven toch echt gauw van af stappen...
Ik neem aan dat de CAO voor het Uitgeverijbedrijf van toepassing is. Daarbij lijkt de beschrijving van de functiegroep publiekstijdschrift mij het best passen voor Tweakers.net. Afhankelijk van of je eindredacteur A, B of C bent (zie sheet 46-49 van dit document), valt het primair brutoloon dan in de range € 2.341 tot € 5.210 per maand.

[Reactie gewijzigd door Omied op 2 november 2021 15:23]

Ik zie haast niet anders. In mijn werkveld is dit ondenkbaar.
een jaarlijkse winstdeling
Maakt tweakers winst?
Het gaat om de winst van DPG Media Nederland, maar ook Tweakers maakt daarbinnen winst. Dat doen we zelfs al jaren (al voor de eerste overname door VNU Business Publications).
Oh dus dat hele Plus gebeuren om te blijven bestaan was helemaal niet nodig? :P
Het is niet zo dat winst vanzelf ontstaat, daar moet moeite voor gedaan worden. Bovendien is ook niet gegarandeerd dat er met wijze X winst gemaakt kan worden, dat dat in de toekomst ook zal blijven gebeuren.

Het is helaas een feit dat er een aantal gevaren zijn voor onze "oude en vertrouwde" verdienmodellen - zoals het blokkeren van banners - waardoor we aan de slag moe(s)ten met alternatieve manieren om inkomsten te verkrijgen.
Bedrijven moeten geld verdienen. De mate waarin en de wijze waarop is aan de bedrijven zelf. Degene die het daar niet mee eens is moet zelf een bedrijf starten en het anders ("beter") doen.
Het is niet mijn bedoeling om bij een vacature voor een eindredacteur uitgebreid te blijven reageren op dit soort opmerkingen. Dus dit is mijn laatste reactie hierover.

De bannerblockers zijn langzaamaan steeds gebruikelijker geworden. En daarom werd het toch eens tijd om naar inkomsten naast advertenties te kijken.

En een van die opties zijn de abonnementen; die zijn toen tegen het licht gehouden en uit gebruikersonderzoek kwam naar voren dat er toch wel aardig wat mensen het interessant vonden om aanvullende content tegen betaling te krijgen. Dat laatste is vast nog allerlei discussie over mogelijk, maar daar kwam Plus dus uit naar voren.

En om dat langzaamaan goed uit te kunnen bouwen zijn we daar nu dus al mee bezig, terwijl advertenties nog het gros van de inkomsten opleveren. En misschien blijven ze dat ook wel nog heel lang of 'altijd' doen, maar er zijn hiermee wel stappen gezet om er minder afhankelijk van te worden.

Voor wat betreft winstdoelstellingen; uiteraard verwacht men winst. Dat hoort nou eenmaal bij gezonde bedrijfsvoering, maar daar zijn bij ons gelukkig geen absurde eisen bij. Plus is in ieder geval ook niet om die reden verzonnen.
Het zal vast zo zijn dat de abonnementen gewoon gaan om 'meer winst is altijd beter'. Maar tegelijkertijd ben ik zelf wel voorstander van het zoeken van verdienmodellen buiten advertenties – dat zijn immers dingen waar niemand iets aan heeft. Gewoon betalen voor dingen waar je echt iets aan hebt, zoals bepaalde artikelen, of evenementen e.d., vind ik sympathieker. En misschien ook wel toekomstbestendiger, zoals ACM suggereert. Het percentage gebruikers dat advertenties blokkeert blijft volgens mij groeien.
DPG heeft in 2020 178 miljoen winst gemaakt, niet slecht lijkt mij.
Oh, dan ga ik al akkoord met een winstdelingspercentage van 1% hoor.
Wat heeft de totale winst van DPG ermee te maken? Tweakers is er alleen onderdeel van, maar kan nog steeds verlies draaien.
Zie de reactie van ACM voor de rest van de context.
[...]

Maakt tweakers winst?
Tweakers hoort bij TMG, en daar maken ze hoop ik winst.
TMG bestaat al een paar jaar niet meer.
Je zult van goeden huize moeten komen om deze positie te vullen, me dunkt. Ik weet nog dat ik tijdens mijn stage veel extra kennis en beheersing van de fijnzinnigheden van Nederlandse grammatica en spelling heb opgedaan van de bestaande eindredacteur @Delpozo! Waarvoor nog altijd dank :)
Dunkt me. Delpozo, kom er maar in ;)
Same here! Een eindredacteur is ontzettend belangrijk voor het journalistieke eindproduct: een kundige taalbaas houdt de journalist scherp. Tijdens mijn stage heb ik eveneens ontzettend genoten van de ervaring van @Delpozo. Ik heb nog dagelijks profijt van de zaken die ik destijds van hem heb geleerd.
"Huidige" eindredacteur lijkt me passender....
Een keuzebudget van 12% waarna 8% vakantiegeld? Dan is het keuzebudget toch gewoon 4%?
Nee, want ook de 8% vakantiegeld mag je zelf besteden hoe je wilt. Aangezien 8% vakantiegeld verplicht is, is dit gewoon een een manier om aan te geven dat dit inderdaad al ergens bij inbegrepen is.
En door het op een andere manier te besteden kan je belasting voordeel halen als ik het goed begrijp?
Klopt, het is dus gewoon een belastingtechnisch voordeel dat je kan krijgen. Ik maakte er bij mijn oude werkgever altijd wel gebruik van. Huidige werkgever heeft dit helaas niet.
Wellicht alleen alsnog vind ik het meer een sigaar uit eigen doos.
Vakantiegeld kun je altijd besteden hoe je wil, aangezien je het op je rekening gestort krijgt...
Zeker! Alleen is dit vaak niet belastingtechnisch voordelig te besteden, omdat het eerst uitbetaald moet worden.
In een keuze budget kan je vaker kiezen voor zaken zoals sport abonnementen, fietsplannen e.d. waardoor je dit soort dingen belastingtechnisch voordelig aanschaft. Áls je dan zoiets nodig hebt, kan je het bv beter doen m.b.v. zo'n keuzebudget.
Als deze vacature vervuld is, betekent dus dat er minder gepost gaat worden in Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 45 en hopelijk ook Geachte Redactie

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 2 november 2021 14:41]

Goede vraag, want daarin worden dagelijks typo's aangeleverd.

Wellicht kan de gebruiker die daar de meeste fouten vermeld, een gooi doen naar deze functie 😁
Ik ben dus geen geschikte kandidaat ;)
Als deze vacature vervuld is, betekent dus dat er minder gepost gaat worden in Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 45 en hopelijk ook Geachte Redactie
Mijn eerste gedachte
Hier staan er tientallen voor in de rij, allemaal tweakers die van de wal zo op het schip kunnen springen omdat ze het toch beter kunnen :+
Ik mis bij dit artikel

0 ik wil graag in aanmerking komen
0 ik laat deze uitdaging aan mij voorbij gaan
Als je met 1 vinkje wilt solliciteren ben je ongeschikt ;)
Gaat niemand vragen wat de huidige eindredacteur @WoutF gaat doen?

[Reactie gewijzigd door Limbeckx op 2 november 2021 19:03]

@WoutF is de hoofdredacteur. De eindredacteur is nu @Delpozo maar zoals je in de tekst kan lezen: "Dit alles doe je samen met de bestaande eindredacteur." blijft hij gewoon zitten waar hij zit.
Succes voor degene die deze baan wel zien zitten.
Ik zie elke baan wel zitten. Of het nu een snelweg is, een startersbaan of een einde loopbaan. Kom maar op.
Dus we gaan zelf minder taalfouten uit de teksten moeten halen?? :P

EDIT: hahaha, die (-1) komen waarschijnlijk van alle redacteurs die artikels schrijven op tweakers... nu ja, als je al niet tegen een grapje kunt....

[Reactie gewijzigd door GillisB op 3 november 2021 08:01]

Ohh, eindredacteur, ik dacht even te lezen: hoofdredacteur :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee