Door Tweakers Partners

Lange batterijduur, slank en licht: doe mee met het LG Gram-testpanel

11-06-2021 • 08:00

85 Linkedin

De meeste mensen kennen elektronicabedrijf LG vooral van de oledtelevisies en monitoren, maar het bedrijf is sinds enige tijd ook met de ultralichte Gram-laptops actief buiten thuisland Zuid-Korea. Onlangs zijn drie maten (in zes configuraties) van de LG Gram-laptops in Nederland geïntroduceerd en Tweakers Partners organiseert samen met LG een testpanel. Daarvoor zijn we op zoek naar vier community-leden die ieder een LG Gram-laptop aan de tand willen voelen. Nieuwsgierig naar deze slanke computers die eerder door Tweakers met een Excellent-award werden beloond? Meld je dan nu aan!

Dat LG fraaie platte televisies kan maken, is inmiddels wel bekend. Die reputatie rond slanke technologie wil het bedrijf duidelijk doortrekken naar zijn LG Gram-laptops. Deze computers zijn ontworpen met de (post)corona-situatie in het achterhoofd. Het bedrijf stelt dan ook dat de drie modellen de perfecte oplossing moeten bieden voor de hedendaagse mix van thuiswerken, thuis studeren en onderweg zijn naar klanten, het kantoor of de universiteit.

Sterk, licht en veel schermoppervlakte

De LG Gram-laptops komen in drie formaten: 14 inch, 16 inch en 17 inch (respectievelijk met een vanaf-prijs van 1249, 1499 en 1599 euro). Alle modellen hebben schermen met een beeldverhouding van 16:10 die efficiënter en accurater werken mogelijk moet maken. Door meer schermruimte te bieden dan de meeste concurrerende laptops op de markt, kan de LG Gram meer informatie tonen terwijl het scherm overzichtelijk blijft. Doordat je meer verticale ruimte hebt, zie je meer van een tekst of webpagina dan op een standaard 16:9-scherm. Het Gram 14-model heeft een resolutie van 1920x1200 pixels, de grotere Gram 16- en Gram 17-modellen zijn uitgerust met een scherm met 2560x1600 pixels.

Ook het ontwerp was voor de designers van het elektronicabedrijf zeer belangrijk. Voor de LG Gram-laptops is dan ook gebruikgemaakt van een speciale magnesiumlegering om de machines zeer licht te houden en tegelijkertijd ‘military graded durability’ te realiseren. De computers zouden dus tegen een stootje moeten kunnen zonder dat je het idee hebt een bakbeest mee te zeulen. Zo weegt het 17-inchmodel 1,3kg en blijft het 14-inchmodel met 999 gram zelfs onder de kilogram. Een 17-inchlaptop van 1,3 kilogram is overigens een unicum - tot een concurrent of LG zelf in de nabije toekomst toch weer iets van het gewicht zal weten af te snoepen. De Gram 16 staat met 1190 gram zelfs in het Guinness Book of World Records, als lichtste 16-inchlaptop.

De laptops verschillen door hun vormfactor in toetsenbordconfiguratie: het 14-inchmodel heeft een compact toetsenbord zonder numpad, de Gram 16 beschikt over een smal numpad met drie kolommen (in plaats van de gebruikelijke vier) en de Gram 17 heeft een numpad met alle toetsen op de gebruikelijke plekken, met ruimte voor aparte PgUp- en PgDn-knoppen. In alle gevallen biedt het toetsenbord ongeveer 1,6mm travel.

Overige specificaties van de LG Gram-laptops

De laptops zijn uitgerust met de 11de generatie Intel Core i5-1135G7- en i7-1165G7-processors, die zorg moeten dragen voor snelle prestaties. Voor het testpanel zijn de 16 inch grote 16Z90P en 17 inch grote 17Z90P geselecteerd. Beide zijn voorzien van een i7-processor. Daarnaast biedt de LG Gram 512GB aan ingebouwde NVMe-opslag en een extra NVMe-slot om uitbreiding mogelijk te maken. Verder is elke Gram uitgerust met Lpddr4x-ram op 4266MHz. Dit zou tot 33 procent sneller zijn dan het 3200MHz snelle ram van voorgaande modellen. Bij het 14-inchmodel kunnen gebruikers kiezen tussen 8GB en 16GB werkgeheugen; de 16- en 17-inchmodellen zijn altijd uitgerust met 16GB.

Tot slot zijn de modellen voorzien van genoeg aansluitingen. Links vind je twee USB-C-poorten met ondersteuning voor Thunderbolt 4, waarmee de laptop tevens is op te laden. Ook een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en HDMI 2.0-poort zijn van de partij. De laptops zijn dus eenvoudig op een 4k-scherm aan te sluiten. Aan de rechterkant bevinden zich twee USB-A-poorten en een microSD-kaartlezer.

Bang om onderweg zonder stroom te zitten? Die angst is niet nodig. Dankzij de 72Wh- en 80Wh-batterypacks moet de LG Gram bij gemiddeld gebruik ruim een dag vooruit kunnen na één enkele laadbeurt. De grote accu’s leiden er niet toe dat de laptops last hebben van veel (over)gewicht. De praktijk wijst uit dat het aantal werkbare uren afhankelijk is van de specifieke taken die worden verricht, maar nog altijd bevinden de LG Gram-laptops zich qua accuduur bij de absolute top van het segment. Een Gram-laptop die tijdens een treinrit of op kantoor ineens uitvalt, lijkt dus uitzonderlijk.

Zo doe je mee met het Tweakers-testpanel

Ben jij nieuwsgierig hoe deze ultrabooks voelen en werken of volg je LG sowieso op de voet, en lijkt het je leuk om een review te schrijven over een LG Gram-laptop? Vul dan hieronder de poll in. Uit alle reacties selecteert Tweakers willekeurig vier gegadigden. De tweakers die voor het testen worden geselecteerd, mogen de LG-laptop veertien dagen thuis houden om er uitgebreid mee aan de slag te gaan en een review te schrijven voor de Pricewatch. We begrijpen dat het testen van een laptop en het schrijven van een review behoorlijk tijdrovend is. Daarom krijgen alle testers als dank hiervoor de LG Tone FN7-earbuds.

Wil jij meedoen met het LG Gram-testpanel?

Poll


De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden acties

 • Je Tweakers-account moet vanaf 10 juni 2021 actief zijn.
 • Meedoen kan tot en met 18 juni 2021, alleen via de poll. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
 • Winnaars krijgen uiterlijk na 21 juni 2021 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • Winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in de twee weken na ontvangst het product te testen en een uitgebreide review te publiceren in de Tweakers Pricewatch.
 • Na de testperiode gaan de LG Gram-laptops weer retour naar Tweakers en ontvangen de winnaars de LG Tone FN7-earbuds.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
 • Medewerkers van Tweakers en LG zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.

We zijn voorzichtig aan het verkennen of we later dit jaar een LG Kick-off event kunnen houden. Of een dergelijk event mogelijk is, hangt natuurlijk af van de dan geldende coronaregels en de algehele status van de pandemie. Als je nu al weet dat je erbij aanwezig zou willen zijn en deel zou willen nemen aan het testpanel dat hierbij hoort, kun je dat hieronder aangeven.

Wil jij aanwezig zijn bij een LG Gram Kick-off-event?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

*Edit - 11 juni (08:59 uur): batterij Wh aangepast.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij LG en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (85)

Wijzig sortering
Nee sorry, zeer mooi product, maar voor een paar oordopjes ga ik geen tijd hierin steken. Eerst wennen aan de (als goed is) mooie laptop, en dan weggeven, en dan een fortuin uitgeven om hem zelf te kopen. Extreme vorm van gepersonaliseerde reclame met als bonus dat ik er nog meer reclame voor moet tikken.
De LG Tone FN7-earbuds staan voor $150 online. Neem je tijd voor het in gebruik nemen van je laptop (ca. 3 uur), gedurende 14 dagen testen (prima; zou je anders toch op je eigen laptop ook besteden), en een uitgebreide review schrijven (neem 2x 2 uur schrijven, een uurtje puntjes op de i zetten.) Al met al dus 8 uur aan werk, voor een device met een retailprijs van $150 waarvan de productiekosten dus nog veel lager ligt en je uurloon dus nog lager wordt geschat. Maar dan wel:
We begrijpen dat het testen van een laptop en het schrijven van een review behoorlijk tijdrovend is. Daarom krijgen alle testers als dank hiervoor de LG Tone FN7-earbuds.
Schrijf het dan gewoon zoals het is:
LG zoekt gemotiveerde vrijwilliger voor het uitvoeren van persoonlijke reclame tegen een voor de werkgever schappelijk tarief van gratis. De vrijwilliger dient naast een goede portie motivatie ook bekwaam te zijn in de techniek, een goede dosis woordenschat te hebben, een eloquente schrijver te zijn en energie te halen uit het maken van reclame. Omdat wij hier ons eigen budget mee besparen is het gelukt om tegen kostprijs een presentje aan te bieden.
De LG Tone FN7-earbuds staan voor $150 online.
Wij leven in Nederland/België, waarom post je dan dollar prijzen?
ff zoeken in de pricewatch en daar vindt je ze voor € 99,-. Zo wordt het alweer wat minder aantrekkelijk.

Verder wel terecht. Ze hadden het inderdaad beter kunnen verwoorden.

[Reactie gewijzigd door Smiler op 11 juni 2021 10:48]

Ik gebruikte de eerste hit van LG zelf; maar €99 ondersteunt het punt inderdaad alleen maar meer!
Tja, zonder dit soort promo acties te gaan promoten, er zijn ook tweakers die reviewen zonder dat hun een vette worst wordt voorgehouden. Dat doen ze gewoon uit interesse, of omdat ze het leuk vinden een review te maken en/of iets binnenste buiten te keren.

Niet alles waar we tijd in stoppen hoeft langs een financiële maatlat te worden gelegd. Er bestaat daarvoor ook een misschien ietwat oubollig woord: "hobby". Zou je met zo'n geregisseerde test mee doen dan commiteer je jezelf echter ergens aan. Je moet dan dus iets op een zeker moment opleveren. Geen vrijblijvendheid meer, of vrijetijdsbesteding, want voor de activiteit moet tijd vrijgemaakt worden.

Als je dus alleen reviewed om een vette worst, doe het dan maar beter niet. Als je dit een hartstikke interessante laptop vindt (LG heeft een verdienstelijk product gemaakt naar mijn mening, 16:10..yesss), en je hebt de tijd en je bent toch al into laptops is dit een mooie mogelijkheid om dit apparaat eens goed te verkennen.
Ik wil dit prima proberen, mijn vrouw is erg benieuwd naar deze laptop. Ik ben op zoek naar eentje met koreaans toetsenbord maar op deze manier kan ze het ook proberen. Krijgt ze er ook nog oordopjes voor gratis.
LG wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Zunige meuk daar. Ooit eens een monitor voor ze gereviewed via Tweakers, een jaar(!) later kreeg ik als bedankje een powerbank opgestuurd.

Helemaal nooit niet dat ik nog eens product voor die gasten ga reviewen.
Nog sterker! Van dit soort "akties" krijg ik altijd een vieze smaak van in mijn mond. Op deze manier probeert LG voor een grijpstuiver reclame te maken over de rug van anderen. Ik krijg dan gelijk altijd mijn bedenkingen bij zo'n bedrijf, als ze al zo gierig zijn dan zal als ik ooit de garantie aan moet gaan spreken ook wel niet je van het zijn.
Het is al vaker gezegd maar..

Vier Tweakers testen de laptop en krijgen een headset van MSRP 99 euro. Dat is 396 euro aan reclame en marketing doeleinden voor LG, voor naam (en product) bekendheid.

Plus nog een klein budget voor het betalen van Tweakers voor dit artikel.. iedereen die mee doet, tel je winst eruit (of niet)

[Reactie gewijzigd door Ricepuppet op 11 juni 2021 08:16]

Tja.

Ik ben eigenlijk oprecht wel benieuwd naar dit type laptop.

Bij ons op het werk hebben we MacBooks, omdat ze licht zijn en een goede batterij.

Ik zou d'r prima een een tijdje (gratis) willen testen, wellicht is dit apparaat juist een geschikte vervanging.

Die review krijg je dan weer wat oordopjes voor, altijd leuk.

Ik kan d'r natuurlijk ook een bestellen, 14 dagen gebruiken en dan terugsturen, maar daar wordt ook niet iedereen blij van.
Let wel: die 14 dagen in de WKOA is een zichttermijn, geen gebruikstermijn. Die 14 dagen krijg je om het product te proberen zoals je ook in een fysieke winkel zou doen. De winkel zou in zijn volste recht staan om jou te laten betalen voor de waardevermindering als gevolg van de 14 dagen gebruik.

In de meeste gevallen zul je er wel mee wegkomen maar het is niet netjes ten opzichte van de winkel.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 11 juni 2021 12:13]

Dat is incorrect. Je mag het product openen en uitproberen. Als je hem daarna weer inpakt en terugstuurt wordt de koopovereenkomst ontbonden. De koop bestaat zodoende niet meer en de enige optie voor de winkel is dan ook om het volledige aankoopbedrag terug te betalen.
Het enige wat hier een uitzondering op kan vormen is een daadwerkelijke beschadiging, of wanneer iets incompleet is.
Hoe veel of hoe lang je het product getest, gebruikt of "hoe je het ook wilt noemen" hebt is geen factor.
Het is wel correct. Zie: https://www.thuiswinkel.o...etgeving-koop-op-afstand/
a. Zichttermijn is geen gebruiktermijn

De consument dient tijdens de bedenktijd voorzichtig met de toegezonden zaak om te gaan. Deze heeft het recht om het product te beoordelen of hij het wil houden, en te proberen zoals hij dat normaal gesproken ook in de winkel zou mogen. Zolang de consument nog niet besloten heeft het product te houden, mag hij het niet gebruiken.

Wanneer de consument het product voor meer heeft gebruikt dan nodig is om te beoordelen of hij de zaak daadwerkelijk wil houden, is deze aansprakelijk voor de waardevermindering. De webwinkelier heeft dus recht op vergoeding wanneer de consument het product gebruikt retourneert.
Of: https://www.ictrecht.nl/b...-geretourneerde-producten

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 11 juni 2021 12:54]

https://wetten.overheid.n...2b_Paragraaf3_Artikel230s
De consument is niet aansprakelijk voor waardevermindering van de zaak wanneer de handelaar heeft nagelaten om overeenkomstig 230m lid 1, onderdeel h, informatie over het recht van ontbinding te verstrekken.
Dus tenzij zeer specifiek hier een limitatie van is opgegeven door de verkoper kan die niets met wat jij hier boven vermeldt. Dan zou er dus zeer specifiek een limiet op bijv. accu cycles, ssd wear o.i.d. vooraf gespecificeerd moeten worden. Daarnaast zal de verkoper dan ook nog eens aan moeten tonen wat de staat van het product was op het moment van levering.
Zodoende is een laptop 2 weken gebruiken in deze dus zeker wel iets anders dan schoenen 2 weken dragen en de zolen al verslijten.
Even het hele stukje citeren dan hè:
De consument is slechts aansprakelijk voor de waardevermindering van de zaak als een behandeling van de zaak verder is gegaan dan noodzakelijk om de aard, de kenmerken en de werking daarvan vast te stellen. De consument is niet aansprakelijk voor waardevermindering van de zaak wanneer de handelaar heeft nagelaten om overeenkomstig 230m lid 1, onderdeel h, informatie over het recht van ontbinding te verstrekken.
Als de winkelier het in hun voorwaarden opneemt (wat de meeste wel doen) kunnen ze dus gewoon waardevermindering in rekening brengen. Ook verstrekken de meeste winkeliers informatie over het recht van ontbinding.
Ik heb het stuk geciteerd wat relevant is. Anders kan ik hier de hele tekst wel vermelden, maar de link staat er netjes bij dus dat lijkt me onnodig.
Het punt is dat er geen duidelijk punt is wat nodig is om bijvoorbeeld een laptop te beoordelen op waardevermindering. En ook niet waar een waardevermindering uit voort zou komen wanneer je deze langer gebruikt/getest hebt (zoals dit bij mijn voorbeeld met de schoenen wel het geval is). De bewijslast hiervoor ligt ook nog eens bij de verkoper en zoals ik heb aangegeven zal hij vooraf zeer duidelijk de grenzen aan moeten geven.

Ik heb onlangs nog een monitor terug gestuurd welke bijna 2 weken op mijn bureau heeft gestaan en denk ik ongeveer 3 keer een paar uur aan heeft gestaan in die 2 weken. Hierbij is niet vooraf aangegeven dat bijv. een uurtje runtime wel voldoende zou moeten zijn. Mocht de verkoper dit achteraf toch vinden dan is dit geen reden voor waardevermindering (als hij dit überhaupt al zou checken in het servicemenu en vooraf ook al aangetoond had), aangezien hij hier dan vooraf een limiet voor op had moeten geven. Aangezien er verder geen fysieke schade is krijg ik dus gewoon mijn geld terug en hier is wettig gezien ook niets tegen in te brengen.

Je kan dan dus wel een vaag punt blijven aanhalen. Maar de praktisch uiting hiervan bestaat bij deze producten gewoon niet. Het punt is gewoon dat een laptop die je 2 weken gebruikt en onbeschadigd terug in de doos doet als nieuw verkocht kan worden. De waardevermindering moet immers aangetoond zijn en de grenzen vooraf gespecificeerd en duidelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 11 juni 2021 13:58]

Een laptop die twee weken gebruikt is, kan afhankelijk van het aantal uren gebruik al gebruikssporen vertonen.

Bij TV's (en ook monitoren) is het niet ongewoon dat winkeliers kijken naar het aantal uren dat het ding heeft aangestaan (dat is op te vragen in het onderhoudsmenu) en op basis daarvan kunnen ze waardevermindering in rekening brengen. Misschien heb je daar zelf geen ervaring mee maar dat betekent niet dat het niet voorkomt. Persoonlijk heb ik er namelijk wél ervaring mee, vandaar dat ik het aankaart.

Twee weken is een zichttermijn, geen gebruikstermijn. Mensen adviseren om een laptop twee weken te proberen en dan terug te sturen is slecht advies.
Zelf 7 jaar bij een winkel gewerkt, dus ik kan hier zeker over mee praten. Tevens ook behoorlijk wat kennis over consumentenrecht vanuit mijn ervaring met het afhandelen van geschillen hier over.
Ik kan je zeggen dat wat jij omschrijft (servicemenu controleren) gewoonlijk absoluut niet gebeurt (de fabrikant wil ook eigenlijk niet dat je hier überhaupt iets mee doet). Dat het een keer voor kan komen sluit ik zeker niet uit (je hebt het immers meegemaakt). Dat een leverancier vervolgens moeilijk hier over doet en kosten in rekening brengt maakt nog niet dat het ook rechtsgeldig is. Zoals ik ook heb onderbouwd met bijbehorende verwijzingen naar de geldende wetten.
Gebruikssporen zijn fysiek en afhankelijk van hoe je er mee om gaat en niet van het aantal uren gebruik. En aanraden om iets uitgebreid testen is toch zeker geen slecht advies.

Mocht je een daadwerkelijke uitspraak hebben van een rechter waar uit jurisprudentie is gevolgd die dit anders omschrijft dan ben ik hier zeker in geïnteresseerd.
Ik kan je zeggen dat wat jij omschrijft (servicemenu controleren) gewoonlijk absoluut niet gebeurt (de fabrikant wil ook eigenlijk niet dat je hier überhaupt iets mee doet).
Gewoonlijk voor wie? Het gebeurd namelijk gewoon wel, regelmatig zelfs.
Dat een leverancier vervolgens moeilijk hier over doet en kosten in rekening brengt maakt nog niet dat het ook rechtsgeldig is. Zoals ik ook heb onderbouwd met bijbehorende verwijzingen naar de geldende wetten.
Je recht hebben en je recht krijgen zijn twee totaal verschillende dingen. Probeer jij maar als consument je gelijk te halen bij een winkel wanneer ze je retour weigeren of geld vragen voor de waardevermindering, ik wens je veel succes.

Diverse winkels vinden namelijk wel dat zij het recht hebben op basis van de door ons genoemde wetteksten. Voor zover ik weet is het inderdaad nog nooit voor de rechter gekomen, de meeste consumenten willen daar geen tijd en geld in steken en nemen hun verlies door de winkel maar hun zin te geven.
[...]
Gewoonlijk voor wie? Het gebeurd namelijk gewoon wel, regelmatig zelfs.
[...]
Voor mij en mijn collega's in het bedrijf waar ik 7 jaar hebt gewerkt, voor mijn vrouw en het andere bedrijf waar zij 6 jaar bij heeft gewerkt, voor mijn ex collega's die nu bij verschillende andere bedrijven werken en voor het bedrijf waar ik nu af en toe bij, bij spring.
Een retour controle bestaat uit uiterlijke controle, serienummer check en functie check. Alles wat meer wordt gedaan wordt uitgevoerd bij een specifieke verdenking en is niet normaal op standaard. Extra controles uitvoeren zodat je kosten in rekening kan brengen bij een klant waarmee je vervolgens waarschijnlijk (zelf al heb je mogelijk een punt) een dispuut hebt zijn het gewoon niet waard. Zowel vanwege de bestede tijd als het verlies in aanzien. Zonder gezeik een product terugnemen wordt door veel consumenten namelijk gezien als iets van grote waarde.
Je recht hebben en je recht krijgen zijn twee totaal verschillende dingen. Probeer jij maar als consument je gelijk te halen bij een winkel wanneer ze je retour weigeren of geld vragen voor de waardevermindering, ik wens je veel succes.
Diverse winkels vinden namelijk wel dat zij het recht hebben op basis van de door ons genoemde wetteksten. Voor zover ik weet is het inderdaad nog nooit voor de rechter gekomen, de meeste consumenten willen daar geen tijd en geld in steken en nemen hun verlies door de winkel maar hun zin te geven.
Dat is niet echt nuttig natuurlijk he' Die claim kunnen ze dan namelijk altijd maken en dan zou je advies op basis hiervan eigenlijk moeten zijn: "maak geen gebruik van je rechten bij koop op afstand"
Verder wordt zoals ik hier boven heb beschreven je recht vaak niet bij de rechter bereikt, maar vanwege het verlies in aanzien wat een winkel niet wilt leiden.
Verder ben ik erg benieuwd welke winkel dit volgens jou dan wel niet vinden.

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 12 juni 2021 14:49]

Het heeft weinig nut om een hele lijst te gaan compileren met winkels die vergoedingen vragen bij waardevermindering. Ik zou zeggen laat eens een zoekactie los op het Tweakers forum of gewoon op Google, er gaat een wereld voor je open.

Goed dat de twee bedrijven die jij kent het niet doen, dat zegt echter niets over de bedrijven die het wel doen. Grote ketens zullen vaak niet moeilijk doen maar kleinere bedrijven zeker wel. Sommige grotere bedrijven zoals BCC en Mediamarkt kunnen ook zeer lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer de verpakking beschadigd is (BCC heeft in hun voorwaarden 10% vergoeding voor waardevermindering staan bijvoorbeeld) of als de TV volgens hun te lang aan heeft gestaan (persoonlijke ervaring met Mediamarkt bij een TV die 4 uur heeft aan gestaan).

Mijn advies is niet "maak geen gebruik van je rechten" mijn advies is "zichttermijn is geen gebruikstermijn".

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 12 juni 2021 15:26]

Media Markt is waar mijn vrouw heeft gewerkt. Die werken met 100 dagen geld terug wanneer het apparaat in nieuwstaat is (en indien mogelijk zo veel mogelijk van de verpakking). Daar worden ook geen service menu geopend o.b.v. normale retour controle. BCC is waar de meeste van mijn oud collega's nu werken en ook hier is wat jij omschrijft absoluut niet de normale procedure.
Betreft je persoonlijke ervaring mag ik hopen dat dit na escalatie richting een manager of hoofdkantoor is verholpen.
Blijf maar lekker in je bubbel leven dan :). Je hebt helemaal gelijk hoor, er bestaan geen winkels die onder hun verplichtingen uit proberen te komen want dat zou niet netjes zijn. Zucht. 8)7 8)7 8)7
Is ook niet nodig om voor te laten komen, gewoon creditcard charge back en klaar is klara….winkel heeft het nakijken.. plus de kosten voor de chargeback.

Meeste winkels gaan al overstag als je het woord charge back laat vallen…

Als je met paypal hebt betaald, is het nog makkelijker …en sneller…

Game laptop kopen en gedurende 13 dagen laten minen en terug sturen, elke week bij een andere winkel of gewoon 5 laptops tegelijk, miner software op usb drive met walllet en OS tails….
Gratis minen dus (als je huurt incl elektra). Niet te laat zijn met retourneren 😎
En welke creditcard laat tegenwoordig nog chargebacks toe? Bij ICS kun je alleen een transactie betwisten en dat is een hele procedure.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 12 juni 2021 18:49]

Welke niet? Ik heb geen enkele credit card die dat niet toelaat... ga hier niet aan de grote klok hangen welke kaarten (en hoeveel) ik heb, maar er zijn er dus voldoende.

Ik kan nog steeds elke transactie een charge back voor laten uitvoeren, moet wel natuurlijk zoals altijd onderbouwen waarom (inderdaad de procedure is soms veel werk) en het kan 180 dagen duren voor je je geld terug hebt...maar desalniettemin, het kan wel degelijk...

Wat veel belangrijker is dat de ontvangende partij gedurende de tijd tot de beslissing ook geen toegang tot de activa heeft met het risico dat als ze de "procedure" verliezen, ze opdraaien voor de kosten...

Veel winkels zullen dat niet willen doen als het om een waarde vermindering gaat vanwege "gebruik i.p.v. proberen" wat zelfs bij een laptop niet meer dan honderd euro zal zijn voor 14 dagen...(geen zichtbare gebruikssporen). Als ie door 100% processor 24/7 gebruik na 13 dagen de geest geeft wordt het sowieso een garantie claim geld terug zaak...
Ik kan d'r natuurlijk ook een bestellen, 14 dagen gebruiken en dan terugsturen, maar daar wordt ook niet iedereen blij van.
Sterker nog; er zijn bepaalde bedrijven (Amazon) die een nog veel soepeler beleid hebben wat betreft dit soort artikelen, zonder de voorwaarden die LG stelt bij dit soort dergelijke acties.

Als voorbeeld; bij Amazon mag je - als je deze laptop zou bestellen - de laptop binnen een maand terug sturen. Daarnaast hoef je ook niet eens een review te schrijven (kostbare tijd) en hoef je ook geen contract te tekenen (voorwaarden)

Als klap op de vuurpijl; je hoeft alleen een print bon uit je printer te printen en gratis terugsturen via DHL.

Ik zeg niet dat iedereen dit zou moeten doen, maar om nu te zeggen dat je er niet blij van zou worden..

[Reactie gewijzigd door Ricepuppet op 11 juni 2021 09:14]

Door dit soort regels kopen mensen juist bij hun.

Ik koop ook veel bij bol ofzo omdat het easy terugsturen is, meestal hou ik het gewoon.
Mja opzich snap ik je punt, maar aan de andere kant. Je krijg ook de mogelijkheid iets te testen en uit te proberen (wat mensen leuk kunnen vinden). Dat is ook een kans waarvan je kan zeggen: Die krijg je niet zomaar en altijd dus die heeft ook waarde toch?
Mja opzich snap ik je punt, maar aan de andere kant. Je krijg ook de mogelijkheid iets te testen en uit te proberen (wat mensen leuk kunnen vinden). Dat is ook een kans waarvan je kan zeggen: Die krijg je niet zomaar en altijd dus die heeft ook waarde toch?
Naar mijn weten zitten er een hele hoop voorwaarden (haken en ogen) aan met dit soort acties. Het zou mij verbazen als LG vier laptops zonder deze voorwaarden in 'bruikleen' geeft.

Verder kan het ook zo zijn - even gechargeerd - dat LG deze oordoppen al maanden ergens in een doos heeft liggen onder het stof. Het kost ze dan niks; de oordoppen komen dan uit eigen stal.

Maar voor 99 euro zou ik wel weten waar mijn arbeid begint, eindigt en wat de kwaliteit van mijn review zou zijn.
Je zit je er al wel (ruim) twintig minuten gratis over op te winden...

Het is heel simpel. Als je de tijd niet hebt of wilt nemen, dan doe je niet mee. Als je de beloning niet in verhouding vindt staan met de arbeid, dan neem je klus niet aan.
Andersom zullen er zat mensen zijn die het wel leuk vinden, of voor wie werk en beloning in dezen dicht genoeg bij elkaar liggen om de klus wel aan te nemen.
Ik denk dat jij een hele andere definitie van 'op winden' voor ogen hebt :)

Volgens mij ben ik heel rustig en leg ik in details uit waarom ik 'iets vind'.

Het is een ellenlange discussie die onder elk van dit soort acties plaats vind; ik zeg nogmaals EXACT hetzelfde wat jij nu zegt.

Kennelijk moet je er een negatieve, persoonlijke twist aan geven.
Wat mij betreft is het uberhaupt een verkeerde insteek om dit puur als een economische 'transactie' te zien. Je gaat er vanuit dat de kwaliteit van een review enkel en alleen afhnagt van de vergoeding die er tegenover staat. Wees ook gewoon blij dat er nog steeds mensen zijn die dit puur vanuit interesse doen. Als er een fikse vergoeding tegenover staat, dan zullen er weer mensen opstaan die het een omkoperij vinden en de (lovende) reviews ook niet serieus nemen.

Wat dat betreft heb ik veel liever een eerlijke review die gemaakt is door iemand die het oprecht leuk vindt om dit te doen, dan een halleluja review die iemand gemaakt is vanwege de leuke vergoeding. Voor een echte liefhebber zou de kwiliteit van de review niet moeten afhangen van de vergoeding die er tegenover staat. Wat dat betreft lees ik veel liver echte user reviews dan bijvoorbeeld van gesponsorde YouTube reviewers, ook al zijn die misschien uitgebreider.
Het is al vaker gezegd maar..

Vier Tweakers testen de laptop en krijgen een headset van MSRP 99 euro. Dat is 396 euro aan reclame en marketing doeleinden voor LG, voor naam (en product) bekendheid.

Plus nog een klein budget voor het betalen van Tweakers voor dit artikel.. iedereen die mee doet, tel je winst eruit (of niet)
Dat is inderdaad al vaker gezegd, dus het lijkt me intussen vrij overbodig het te blijven herhalen. T.net weet zo langzamerhand wel dat dit gevoel speelt in de community.

Gelukkig zijn er ook nog een hoop tweakers die kijken naar wat ze er zélf mee opschieten als ze aan zo'n actie deelnemen, in plaats van (overigens wel heel simplistisch) uitrekenen of de adverteerder wel genoeg kosten maakt.

Een paar uur vrije tijd investeren, een laptop leren kennen (best handig als je weer eens in de markt bent voor zo'n ding), reviewschrijfvaardigheden oppoetsen, en er dan 99 Euro in natura voor terugkrijgen - je kunt het ook niet doen, heb je niks...
Kan je beter het gras gaan maaien bij je gepensioneerde buren. Krijg je misschien geen 99 euro, maar moet je ook geen 3 uur tijd in steken. En dat geld kan je dan aan iets nuttigers spenderen dan oortjes 😊 Nu krijg ik oortjes waar ik niks mee ben :+

Je kan hier lang en breed over discussiëren, maar ik vind dit soort "acties" de .actie niet waard. Dit is een verkapte .adv. - en als ik me niet vergis zijn de .adv stukjes er gekomen omdat er teveel .acties eigenlijk een advertorial waren.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 11 juni 2021 10:39]

Vooral dat laatste stukje dus, deze zelfde discussie komt onder elk van dit soort "acties" en er zijn altijd mensen die prima die tijd erin willen steken, maar Tweakers let nou een keer op en maak er gewoon een nieuwe categorie voor of noem het een advertentie. Besparen we onszelf allemaal een hoop herhalende discussies en houden we er niet zo'n nare smaak aan over telkens als we deze verkapte advertenties voorbij zien komen.

Groetjes
Je kunt ook beter het gras gaan maaien bij je gepensioneerde buren dan je hier gaan lopen beklagen over actievoorwaarden die heus niet gaan veranderen, of het onderscheid tussen een .actie en een .adv (wat overigens prima wordt uitgelegd in dat artikel, .actie it is...). Beter voor je bloeddruk.

Sowieso is iedere 'actie' waarbij je en review moet schrijven in ruil voor welk product dan ook, een verkapte advertentie. Maar het is ook een 'actie' want je kunt er iets mee 'winnen'. Dus wat maakt het uit wat voor kopje er boven staat, gewoon zelf nadenken en als het je niks lijkt doe je niet mee.

(en nee, ik doe niet mee met deze actie - geen zin om tijd te stoppen in een laptopreview en geen behoefte aan de oortjes)
Je hoeft jezelf niet aan te melden ;)
Normaal heb je als consument geen manier om een fabrikant feedback te geven op een apparaat. LG biedt op deze manier wel de mogelijkheid feedback te geven en reken maar dat ze die recensies lezen. Zeker, het is werk om een recensie te schrijven dus ja, je doet goedkoop werk, maar ik heb in ieder geval het idee dat het zinvol is.
De retail price van de headset is dus 99 euro. De MSRP zal eerder dichter bij de 179 euro liggen.
Waarom is dat relevant? De MSRP is een prijs die meestal expres veel te hoog ligt, zodat verkopers kunnen adverteren met een flinke korting, terwijl niemand die hoge prijs betaald. Dat is niet wat je bespaart als je de doppen gratis krijgt ipv ze zelf te kopen. En prijs in de winkel is weer flink hoger dan wat de productiekosten zijn voor LG en dus hun kosten voor deze actie.
Dat is relevant omdat de MSRP dus niet 99 euro is, zoals beweerd wordt...
En? Niemand verplicht je om deel te nemen of achteraf de reviews te lezen. Aan de ene kant lees je te vaak dat professionele reviewers een bias gaan hebben of betaald worden om goede dingen te schrijven. Dan is het toch net toe te juichen dat bedrijven ook eens de ervaring willen lezen van en laten delen door de gewone man in de straat.
Dat is niet waar ik op doel.

Nogmaals; het komt vaker ter sprake dat een (grote) partij - in dit geval LG - voor reviews een - naar mijn mening - prijs/product tegenover stelt, die niet strookt met de arbeid die verricht dient te worden.

De een vind het prima (die heeft teveel tijd over) maar voor een goede review moet tijd ingeleverd worden. Ieder zijn ding (dat is ook wat ik zeg aan het eind van mijn eerste comment)
Maar als gebruikers via een andere weg een apparaat lenen of krijgen voor een review is de hut te klein, zie ook de rellen rondom Foritran en zijn zoetgevooise "reviews" van Chinese afbakrommel.

Genoeg users hier op het forum die voor een habbekrats (gratis, in de eigen tijd) uitgebreid een review schrijven over product X.

Maar nu krijg je er wat voor en dan is het ineens DiT is vEEl TE GOeDKoOp.
Naar mijn inziens schrijven de mensen hier op Tweakers uit eigen beweging, een review om een ander te helpen en omdat zij dit leuk vinden.

Dat heb ik ook een paar keer gedaan in het verleden, maar nu door tijd gebrek, schrijf ik geen reviews meer hier op Tweakers.

Hoe iedereen zijn tijd in deelt moet zelf beoordeeld worden; nogmaals, tijd is voor mij kostbaarder en als ik 99 euro moet afwegen tegenover de tijd die ik erin zou moeten steken.. dan word het voor mij een erg simpele review.
Aan een ieder de keuze om een review te schrijven of niet. Er zullen altijd een aantal tussen zitten die het toch wel doen en desnoods het artikel gekocht hadden om alleen een review te schrijven.
Mijn "laptop", Latitude 7320 Detachable, weegt slechts 789 gram. Wel is de accu maar de helft van eht formaat van deze LG "Kilo's". Maar langer als 4 uur zonder oplader werken doe ik toch niet.

Verder vind ik de voorwaarde wat magertjes. Zou veel liever zien dat men 1 laptop verloot aan de persoon die de beste review geschreven heeft. Dan krijg je volgens mij een stuk betere reviews. Als het je werk zou zijn zou je voor deze prijs max 3 uurtjes aan de review en testen mogen besteden.

Ben wel benieuwd hoe de magnesium legering houdt, magnesium is namelijk extreem kras gevoelig. Hopelijk krijgen de reviewers daar geen issue's. Zal vast ergens een krabbel gezet moeten worden dat hij in nieuwstaat weer terug ingeleverd moet worden.
Wat een negativiteit op het forum vandaag :) (het is duidelijk minder weer). Er wordt voornamelijk geklaagd over dat het 'slechts reclame' is, en dat 'de oordopjes onvoldoende vergoeding zijn'.

Persoonlijk heb ik geen interesse in hardware in de breedste zin, maar heel veel mensen wel. Er zijn denk ik best een boel mensen die het gewoon leuk vinden om überhaupt willekeurige stukken hardware te gebruiken/testen. Gewoon omdat het kan en omdat ze een diepe interesse hebben in hardware.

De oordopjes zijn gewoon een klein extraatje voor de moeite. Als de beloning je doel zou zijn, doe je dit met de verkeerde intentie voor wat ze willen bereiken. Het is duidelijk dat ze de reviews willen vanwege enthousiaste (in de vorm van 'door iemand die het leuk vindt om te doen') gebruikersfeedback en een stukje goedkope reclame uiteraard (laten we dat vooral niet ontkennen).

Stel dat ze zouden zeggen "Je mag de laptop houden" of ze verloten er één, dan is de kans veel te groot dat mensen het alleen om die reden doen en een één of andere afgeraffelde review in elkaar douwen.
Je kan het aanduiden als negativiteit, ik zie het als 'even van die roze wolk komen en terug stappen naar de realiteit'.

En wat hier bereikt word is gewoon een feit; reclame voor LG. Want voor (serieuze) reviews kan je ook een/de review vanuit Tweakers lezen of een andere site die de laptop uitvoerig onder handen neemt.

Ik heb nergens benoemd dat mensen het niet, of wel moeten doen. Ik neem daar ook geen standpunt in, maar wel in mijn standpunt 'weet waar je je tijd aan besteed en wat je ervoor terug krijgt'. Er zullen vast mensen zijn die meer tijd hebben dan ikzelf; die gun ik deze actie dan van harte.

Verder lijkt het mij juist omgedraaid; als er 1 laptop verloot zou worden, zullen de reviewers juist meer tijd besteden aan een gedetailleerde review, met flinke 'ins and outs', tussen de (maar) vier kandidaten. Ik kan mij voorstellen dat als er 30+ gegadigden waren, dit een rommeltje zou worden.
Je kan het aanduiden als negativiteit, ik zie het als 'even van die roze wolk komen en terug stappen naar de realiteit'.
Ik zie überhaupt geen roze wolk? Er wordt een aanbod gedaan om een stuk hardware te kunnen testen. Ze zijn transparant over de voorwaarden. Ze maken het niet mooier dan dat het is. Het feit dat er voornamelijk wordt geklaagd over 'de vergoeding voor m'n tijd is niet goed genoeg' zie ik toch voornamelijk als negativiteit en minder als realiteit. Misschien hadden ze er beter niks tegen over kunnen zetten. Dus dat het puur en alleen is omdat iemand het leuk vindt. (of het wel kunnen geven, maar het niet van te voren melden)

Als iemand er geen zin in heeft of geen tijd voor heeft, doet ie het niet. Als iemand per se een betere vergoeding wil voor z'n/d'r tijd, doe ie het toch niet?
Dan hoeft ie er toch niet over te klagen dat het 'slechts reclame' is enzovoorts. Dat voegt echt niks toe.
Het voelt voor mij echt als klagen om het klagen. Niemand heeft er last van dat iemand anders dit wel of niet leuk vindt om te doen. Niemand forceert iemand om überhaupt het artikel te lezen.

Iedere dwerghamster snapt dat dit soort acties (voornamelijk) een marketing-ding is. Maar deze marketing zorgt er wel voor dat een geïnteresseerd persoon die het leuk vindt om te doen de mogelijkheid krijgt om hands-on met nieuwe hardware te kunnen pielen.
Ik snap je punt volkomen, en deel je mening grotendeels.

Echter, vind ik het nog steeds belangrijk om hier wel middels een discussie dit kenbaar te maken. Jij noemt (blijkbaar) iedereen een 'dwerg hamster', maar veel mensen kunnen geen onderscheid maken tussen dit marketing stukje en de realiteit (waar ze op worden gewezen)

Dat iets benoemd mag worden met feiten, vind ik wel belangrijk, dan het 'weg moffelen' met een prijs - die in mijn ogen - niet verhouding staat tot de prestatie die je zou moeten leveren.

Nogmaals; iedereen moet doen wat hij/zij wilt, maar zo transparant is het in eerste opzicht niet.
Zin is iets wat je krijgt als de opbrengst opweegt tegen de gedane moeite. Een goede beloning is voor mij voorwaarde voor een goede review.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 11 juni 2021 15:43]

Wat als de laptop kapot valt in de testperiode? Loop ik dan risico dat ik de schade moet vergoeden?
Voor oordopjes die ik niet nodig heb ga ik dat risico in ieder geval niet lopen.
Ja vaak is dat dus wel zo geregeld via een contract.
Ja maar, ik moet die "military grade durability" toch kunnen testen }>
Bang om onderweg zonder stroom te zitten? Die angst is niet nodig. Dankzij de 72kW- en 80Kw-batterypacks moet de LG Gram bij gemiddeld gebruik ruim een dag vooruit kunnen na één enkele laadbeurt.
Euh, hoe groot zijn deze batterijen? :?

Ik heb het zelf maar even opgezocht: de 17 duimpjes heeft een batterij van 80Wh, de 16 ook en de 14 maal 3 graankorreltjes kan 72Wh in zijn batterij opslaan.

Ok, dus de auteur heeft zich vergist in de eenheden van de batterijcapaciteit. Ik zal ook even een melding in het juiste forumtopic zetten.
Je bent me net voor :-D Bijzondere accu's, in beide gevallen :P
Dankjewel voor je reactie en goed punt! Het zal aangepast worden in het artikel :)
Leuke actie! Voor mijn werk als docent ICT heb ik een P52. De P52 weegt 2,8 kg en de oplader 0,67 kg. Wanneer de P52 op 1 plek blijft staan werkt het prima. Zodra ik op de fiets moet, op bedrijfsbezoek of van lokaal moet wisselen voelt het alsof ik een baksteen aan het verplaatsen ben..
Maar dan heb jij waarschijnlijk 1 met een quadro video kaart voor autocad etc werk ? :)
Klopt! Alleen die heb ik niet nodig voor de vakken die ik geef.

[Reactie gewijzigd door Kwarkbakje op 11 juni 2021 09:24]

Ah dan loop je inderdaad een beetje met de verkeerde laptop, bij mij op werk hebben we 3 verschillende types(Nou ja en dan voor management beetje spele dingetjes met touch screen)

Standaard, wat snellere en groter scherm, en zo power house voor tekenwerk.
Voor meeste taken voldoet de t14 al, wij hebben de t14 g1 maar dan met een i5.

https://www.lenovo.com/nl...14-G2-Intel/p/22TPT14T4N2

En meeste op kantoor lopen hier mee, en is meer dan voldoende voor meeste taken.
Enkele waaronder ik hebben de T15 g1 nog net effe iets sneller i7 en 32gb ram, en voor de tekenaars enzo dan zo powerhouse voor autocad etc(Alleen van HP op moment zbook).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 11 juni 2021 09:19]

Ik ben altijd nogal wantrouwend naar die dunne laptops. Doe mij ze maar lekker dik, met een lange travel voor de toetsen, een normale netwerkpoort en ruimte voor een flinke batterij.

Ik test graag en ben benieuwd of die scepsis stand houdt tegen deze laptop; of dat ik wellicht mijn mening moet bijdraaien.

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 11 juni 2021 08:28]

En wat dacht je van repairability!
En RAM-upgradability.
100 euro voor een review?
100 euro zou je zelf kunnen besteden, de beloning is een paar oortjes die je waarschijnlijk niet nodig hebt en de waarde ervan doet er dan weinig toe.
Lekker klooien met een nieuwe laptop.
Och waarom niet.
Ik ben zelf zeer te spreken over de nieuwe LG Oled tv.
en m'n oude laptop is toch aan vervanging toe...
Nadeel dat je hem na 2 weken weer terug kan sturen.
Maar wees niet getreurd, je harde inzet wordt beloond met oordopjes van maar liefst 99 euro!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee