Advertorial

Door Tweakers Partners

Huawei IdeaHub en IdeaHub Board – de toekomst op kantoor en in het onderwijs?

07-06-2021 • 07:57

26 Linkedin

Presenteren is meestal een solo-aangelegenheid, brainstormen op kantoor gebeurt in de regel middels een wirwar aan felgekleurde sticky notes en in het klaslokaal gold heel lang als adagium: als de docent praat, houdt iedereen zijn mond. Met de IdeaHub en IdeaHub Board wil Huawei vergaderzalen, kantoortuinen, lokalen en directiekamers volledig in multifunctionele ruimtes veranderen.

Van een afstand lijken beide apparaten misschien net televisies of ‘ouderwetse’ whiteboards waar je met een rode of zwarte stift op schrijft, maar dat zijn ze allerminst. De twee grote multifunctionele schermen rusten op een stevig onderstel of worden aan de muur bevestigd om vervolgens op velerlei manieren te worden ingezet.

De schermen zijn feitelijk computers met een touchscreen en een dubbel OS: beide draaien op Windows 10 en Android 9.0 en zijn beschikbaar in een 65- en 86-inchvariant. Wisselen tussen beide besturingssystemen is binnen enkele seconden gebeurd. Zo staan al je applicaties met een paar aanrakingen tot je beschikking. Dankzij het touchscreen voelt erop werken alsof je een hedendaagse smartphone gebruikt. Tikken, slepen, vegen … het gaat allemaal intuïtief.

De Android-techniek steunt op een Huawei HiSilicon-soc met vier cores op 1,8GHz in combinatie met vier cores op 1,5GHz. Aan boord vinden we 12GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Het pc-deel kent een Intel Core i5 8500- of i7 8700-processor. Verder zijn 8GB of 16GB werkgeheugen en een 128GB of 256GB grote ssd ingebouwd. Er komt ook nog een goedkopere variant van de IdeaHub Board op de markt, die op een Core i3-processor zal draaien.

Onderwijzen met de IdeaHub Board

De IdeaHub is de meest uitgebreide variant van de twee. Hij is voorzien van twaalf microfoons en een camera, om optimaal te kunnen ‘e-vergaderen’. De IdeaHub Board heeft op zijn beurt twee microfoons, maar geen webcam. Dat laatste is logisch, want dit scherm is gericht op de onderwijssector en Huawei wil de privacy van kinderen in het lager onderwijs waarborgen. Voor speciale gelegenheden is uiteraard wel een externe webcam aan te sluiten. Verschillende scholen en onderwijsinstanties maken al gebruik van een zogenaamd digibord, maar de Huawei IdeaHub Board tilt dat principe naar een hoger plan. Zo kunnen tot wel twintig vingers tegelijk de fantasie van leerlingen de vrije loop laten op het digitale whiteboard en is nauwkeurig tekenen en schrijven met de speciale stylus of gewoon met de handen mogelijk dankzij een precisie van 1mm. Uniek voor de IdeaHub Board is de antiblauwlicht-functie die (kinder)ogen moet beschermen. Normaal gesproken wordt dit via software gerealiseerd en krijgt een scherm in de regel een wat gele gloed. Bij de IdeaHub Board is het echter ingebouwd in de hardware en heeft het geen zichtbaar effect. Ondanks dat de Board-variant in vergelijking met zijn IdeaHub-broer ‘slechts’ twee microfoons kent, detecteren deze nog altijd geluid vanaf een afstand tot acht meter.

Slim vergaderen en presenteren

Voor bedrijven en instellingen die brainstormsessies, vergaderingen en presentaties naar een hoger plan willen tillen, komt de IdeaHub in beeld. Dit scherm is uitgerust met een ingebouwde 4k-camera en twaalf microfoons met een volledige 180-gradenradius.

Met name voor vergaderingen heeft de IdeaHub een aantal intelligente oplossingen en toepassingen. Zo zal de camera tijdens een videoconferentie (zoals via Zoom of Microsoft Teams) inzoomen op de spreker en weer uitzoomen wanneer deze klaar is. Bij een duo-presentatie zal de camera slim en vliegensvlug wisselen tussen twee sprekers. Wanneer de ene spreker lang aan het woord is, komt hij of zij in beeld, maar als er voortdurend tussen twee of meer presentatoren wordt gewisseld, brengt de camera dat zo in beeld dat het lijkt alsof er een cameraregisseur achter de knoppen zit. Met de autoframe-functie past de camera van de IdeaHub bovendien het beeld aan op basis van het aantal mensen dat de camera kan zien. Als iemand de ruimte verlaat, verschuift het kader direct. Hierdoor komen nooit grote gebieden zonder mensen in beeld.

Niets is zo hinderlijk als klussende buren of werklui die buiten met een drilboor in de weer zijn als jij net een belangrijke pitch of workshop moet geven. Dankzij de slimme akoestische dempingstechniek van de IdeaHub ontstaat een onzichtbare geluidsbarrière. Hiermee kun je een specifiek gebied selecteren waarvan de microfoons geluid moeten oppikken. Alles buiten die geselecteerde zone zal aan de andere kant van het scherm niet worden opgemerkt. Muziek uit een kamer verderop, voorbijrazende vrachtwagens, stampende heipalen of ander onwenselijk geluid: gesprekspartners op de andere locatie zullen het niet horen. Eventueel noodzakelijke en actuele aanvullingen kunnen door collega’s buiten de zone gesouffleerd worden zonder dat iemand het doorheeft.

Tekst- en grafische herkenning

Naast videoconferenties zijn presentaties en brainstormsessies tegenwoordig veel interactiever dan voorheen, en met de Huawei IdeaHub en IdeaHub Board kunnen ze op velerlei manieren worden ingestoken. De whiteboardfunctie heeft een lage schrijflatentie, wat een soepele ervaring waarborgt. Bovendien kan de aanwezige tekstherkenning handgeschreven tekst omzetten in digitale karakters (ideaal voor mensen met een doktershandschrift) en grafische herkenning zal getekende vormen en pijlen omzetten in digitale vormen en pijlen. Teken iets dat een beetje op een cirkel of vierkant lijkt en het scherm maakt er een wiskundig verantwoorde voorstelling van. Wissen met je hand of vuist terwijl je schrijft met je pen, vinger of meegeleverde marker moet het stoeien op het whiteboard leuk maken, voor jong en oud.

Draadloos presenteren

Aan aansluitingen achter op het scherm is geen gebrek, al zul je er in de regel maar weinig nodig hebben. Er zijn antennes voor wifi, maar aansluiting via een vaste netwerkaansluiting is uiteraard ook mogelijk. Daarvoor heb je twee kabels nodig: een voor het Android- en een voor het Windows-deel. Randapparatuur kan worden aangesloten via HDMI en USB. Draadloos presenteren is onder andere mogelijk via Miracast en Huaweis IdeaShare-software, maar ook via de optionele IdeaShare Key die je via USB met een pc verbindt. Je kunt je content vanaf je eigen laptop of mobiele telefoon draadloos (of bekabeld) projecteren op de IdeaHub, wat ideaal is voor presentaties. Omgekeerd kun je je laptop ook bedienen vanaf het scherm van de IdeaHub. Vervolgens kun je je presentatie als het ware inladen in de whiteboard-omgeving. Je kunt je bestaande Powerpoint- of andere presentaties daarna ter plekke voorzien van aantekeningen met de stylus of je vingers, om de aangepaste versie direct te delen met aanwezigen. Je kunt de aangepaste pagina’s ook los bewaren om je presentatie op een later moment te verbeteren.

Presenteren 2.0

Presenteren, brainstormen, samen tekenen, lesgeven, videovergaderen, mind-mappen, ideeën conceptualiseren, prototypes uitwisselen, statusupdates bespreken, (3d-)designs showen en direct aanpassen: er is eigenlijk geen functie die de IdeaHub niet aankan. Dat maakt het kantoorleven een stuk leuker.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Huawei en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (26)

Wijzig sortering
Huawei, een bedrijf dat wereldwijd onder een vergrootglas ligt vanwege allerlei misstanden, varierend van het zaken doen met landen die onder een embargo liggen, het geven van bonussen aan leiders die hiervoor verantwoordelijk zijn, het produceren van tech ter onderdrukking van miljoenen mensen, en hier neemt Tweakers geld van aan? Is Tweakers nou zo naief? Huawei is sinds een paar jaar met een charme offensief bezig om in beter daglicht te komen, maar dit is toch totaal niet wenselijk en ik vraag me toch echt af of de redactie hier niet beter een stapje terug van hadden kunnen doen. Immers ik neem aan dat Tweakers ook niet van plan is om zaken te doen met GAZ, enz.?
Inderdaad, erg vreemd dat een bedrijf dat zo sterk onder een vergrootglas ligt hier toch even een advertorial kan plaatsen. Ook in Nederland wordt Huawei actief geweerd van het 5G netwerk en dat is zelfs op Tweakers in het nieuws geweest.
Zo is zojuist weer een nieuw afluisterschandaal ontdekt waarbij de Amerikanen met behulp van de Denen de Europese leiders hebben afgeluisterd.. Nee dat is geen verdachtmaking zoals naar Huawei maar een feit.

Het verraadt ook de ware reden waarom landen geen Huawei mogen gebruiken en dat is omdat de VS het alleenrecht op spionage voor zich opeisen. Feitelijk bracht de end2end encryptie die Chinezen in 5g bouwen ons juist meer veiligheid. De Amerikanen waren er fel tegen gekant.

Europese landen doen er verstandig aan om tussen de twee grote machten te laveren en zich niet gevangen te laten nemen door een agressief, steeds verder verloederend en onttakelend imperium met gevaarlijke wanen. Zoals Henri Kissinger terecht opmerkte

"To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal.”

Je mag het van hem aannemen, hij is geen ideologisch benevelde, maar een puur pragmatische denker en machtspoliticus die de "realpolitiek" leidend maakte.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 7 juni 2021 18:27]

Ik maak een posting specifiek voer Huawei, en nu kom je aanzetten met de NSA. Totaal niet relevant, typisch gevalletje whataboutism, maar laten we hier toch maar even op in gaan.

De NSA is duidelijk een spionage afdeling van de US overheid, zij maken geen hardware, althans niet voor het publiek. En al zouden ze dit wel doen, zouden wij dit waarschijnlijk toch ook niet kopen? Huawei is het omgekeerde, het pretendeerd een private bedrijf te zijn wat gewoon een onderdeel van de Chinese overheid is. Het is tevens een bedrijf zoals ik al reeds aangaf dat het niet zo hoog heeft met mensenrechten en verantwoordelijk is zonder enige twijfel voor het afluisteren van 1+ miljard Chinezen en mede verantwoordelijk is voor permanente onderdrukking. Dit is toch even anders.

Ik ga hier niet eens op in dat Huawei beschuldigd wordt al dan niet correct van spionage, zoals je zelf aangeeft dit weten we niet. Maar zoals we nu ook zien, is heeft Huawei al voorheen mogelijkerwijs gigantische hoeveelheden data van Nederlandse gebruikers verstuurd naar China.

Het is dan ook niet voor niets zoals ik al aangaf dat Huawei bezig is met een charme offensief om in beter daglicht te komen. Immers miljarden revenue komen uit het buitenland wat over de afgelopen jaar gigantisch is teruggelopen.

Maar al wetende dat dit zich afspeelt, wederom waarom laat Tweakers zich hiermee in. Ik snap dat het makkelijk is om even wat geld aan te nemen onder het mom van Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Huawei en Tweakers Partners. Maar dit is toch een slap excuus om je hiermee in te laten.
Je contributie is genoteerd, je mag je 50 cent ophalen bij het politburo.
Voor een groot deel hoor ik hier een Surface Hub worden gepresenteerd.

Gepresenteerd als alleskunner, wat altijd goed klinkt. Voor iemand die dagelijks presenteert kan dat van grote meerwaarde zijn. Echter is het in de praktijk zo dat veel mensen af en toe iets presenteren. Dan moet je iets simpel houden en juist weinig opties aanbieden.

Dus2 OSen lijkt me wat onnodig om eens wat te noemen. Er zullen zeker use cases zijn, maar de realiteit is dat de grote meerderheid het simpel wil.
Precies, of een webex board. Ook al een reddot winnaar :D
Er is een hele markt aan add ons die je kan gebruiken om dit soort systemen te versimpelen naar de eigen behoeften. Voordeel van de ideahub ten opzichte van surface hub en webex board is meer vrijheid om de ervaring aan te passen op de behoeften van de eindgebruiker. Je kan bijvoorbeeld kiezen om er Zoom rooms op te zetten of bijvoorbeeld bredere applicaties als quicklaunch, bluejeans etc. Hierdoor kan je het simpeler maken voor het gewone volk of volledig open laten als dat beter bij de gebruiker past. Daarnaast kan je een van de twee besturingssystemen uitschakelen en is er een open sdk voor wie zelf wat in elkaar wilt zetten.
Dat is op zich een goede toevoeging. Al denk ik snel dat je beter een D-TEN voor Zoom kunt kopen, een Surface Hub voor Teams etc.. Bedrijven switchen hun oplossing niet, dus die flexibiliteit van 2 OSen is wel iets waar je voor betaalt met de hardware, maar wat je 1 keer instelt.

Dan doel ik uiteraard wel op de wat grotere instellingen en bedrijven die niet zelf gaan klooien maar gewoon een AV integrator vragen om Collaboration ruimtes in te richten. Er zullen zeker bedrijven zijn die er gebruik van kunnen maken, maar de grote afzetmarkt voorzie ik vooral de KISS methode toegepast:
Keep it simple stupid!
Ik denk dat een factoor daarbij is dat hoewel je voor jezelf kan bepalen dat je intern zoom gebruikt het vaak voorkomt dat de meeting waar je toevallig bij wil zitten dan net een webex of een teams meeting is. Dan is het wel makkelijk als je zonder veel limitatie in kan bellen. Daarnaast denk ik dat het ook belangrijk is om te kijken wat het plaatje uiteindelijk kost. De prijzen die ik van Surface hubs gezien heb zitten al gouw tegen de 20k per unit aan wat ik het gemiddelde bedrijf niet zie weg tikken om te kunnen whiteboarden en beeldbellen in elke vergader ruimte.

Denk inderdaad dat de doelmarkt wat moderne kantoren zijn die dit soort systemen inzetten met andere meeting room oplossingen. Dan is het wel handig als je alles naar je eigen hand kan zetten en ook wat dienstverlening kan verkopen naast alleen de hardware te leveren.
Zijn ze al verkrijgbaar en is er een prijs bekend?
Of worden ze gedoneerd aan het onderwijs?
Ze worden steeds creatiever met het stelen van kennis van onze Universiteiten!
/s
Sarcasme of geen sarcasme, aangezien er veel kennis en onderzoek van onze universiteiten en ons bedrijfsleven afkomen, neem ik aan dat daar wel degelijk -zeker bij die eerste- wordt afgewogen of er Huawei producten in de infrastructuur mogen komen. Zeker als dat producten zijn die:

1. In het netwerk opgenomen worden.
2. Camera's hebben.
3. Microfoons hebben.
4. Gebruikt worden om belangrijke gegevens op te schrijven.

Dat lijkt mij zeker een valide afweging.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 7 juni 2021 08:17]

De /s had ik juist geplaatst omdat ik geen zin had in politieke discussies, ook al ben ik het compleet eens met wat je zegt, heb ik bij sommige vraagstukken gekozen om uiteindelijk geen kant te kiezen
4. Gebruikt worden om belangrijke gegevens op te schrijven.
Maar goed dat ik een heel belabberd handschrift heb :)

Maar wel terecht punt....
En natuurlijk niet te vergeten ook producten van Microsoft, Google, Apple, Cisco
Ze hebben vrijdag zo'n ding geïnstalleerd in het bureau van onze CEO :X
Het is mij helemaal niet duidelijk waarom je Android op zo'n scherm zou willen?

Zeker voor de zakelijke markt kan je hem daarmee moeilijk in je netwerk opnemen, daarnaast lijkt het update beleid me ook wel een dingetje...

Zou alleen Windows niet voldoende zijn? Dat draait tenslotte op de meeste vergaderschermen (die zo ongeveer een beetje hetzelfde doen :) )
Huawei in de klas. Klinkt lekker anno 2021.
Klinkt als een te gekke game titel (en zou de eerste zijn die niet samen 9 maakt 🤣)
Is deze inclusief "stream" naar Huawei ? Ik ben benieuwd of hier eens onderzoek naar is gedaan.
Android 9? 8ste gen CPU? Er worden vreemde keuzes gemaakt bij dit product.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee