Advertorial

Door Tweakers Events

Hands-on met Huawei voor developers: migreer je Android-app naar de AppGallery

03-03-2020 • 09:04

10

Met de introductie van nieuwe smartphones in Nederland, zoals de vouwbare Mate Xs, zet Huawei in op het eigen mobiele ecosysteem. Toestellen als de Mate Xs en de Mate 30 draaien op Huawei Mobile Services (HMS), en de bijbehorende AppGallery kan op elke Android-smartphone worden gedownload. Met 1,6 miljoen Huawei-gebruikers in Nederland is de potentiële markt groot. Maar hoe bouw je een app om voor de AppGallery? Dat blijkt zo gepiept. Wij zetten de acht belangrijkste stappen op een rij.

Huawei was op de Developers Summit 2020 in Utrecht aanwezig om HMS te presenteren aan een publiek van ontwikkelaars en contentproviders. Daarbij werd een drietal beloften gedaan met betrekking tot Huaweis mobiele ecosysteem: flexibiliteit, snelheid en beschikbaarheid. Dit betekent bijvoorbeeld dat de juiste tools voor de juiste taak beschikbaar zijn, zoals in het geval van de 24 Core Kits voor developers. Het integreren van apps met Huawei-technologie is heel eenvoudig gemaakt, en de tijd die nodig is om nieuwe apps te reviewen zo kort mogelijk. En ook niet onbelangrijk: registratie en gebruik van het ecosysteem zijn voor developers en partners gratis.

Huawei gaf tijdens het evenement voor developers specifieke tips over hoe je Android-apps geschikt maakt voor de AppGallery. Dit gaat in de volgende stappen:

1. Inloggen

Huawei stelt alle tools voor developers gratis beschikbaar. Registratie en gebruik van het ecosysteem zijn dus kosteloos.

Migreren van je app begint met inloggen op de Huawei Developer-website. Dit geeft toegang tot een consolescherm van waaruit je je app in de AppGallery kunt creëren, onderhouden en managen.

2. Een app creëren

De developers-console geeft verschillende keuzemogelijkheden. Om een nieuwe app te maken (dit geldt ook voor migreren) surf je naar de ‘My Apps’-omgeving (via drie keer klikken: ‘Distribution and Promotion’, ‘AppGallery’ en ‘AppGallery Connect’). Hier kun je kiezen of je een apk (Android-app) of rpk (‘quick app’) maakt.

Je stelt hier in voor welk apparaat de app bedoeld is (naast toepassingen voor smartphones bevat de AppGallery apps voor smartwatches and vr-brillen) en welke taal je wilt gebruiken. Op dit moment ondersteunt het systeem 78 talen, waaronder Nederlands. Vervolgens configureer je de basale gegevens voor je app. Een beschrijving, icoon, screenshot, categorie en e-mailadres zijn hierbij verplicht.

Na het invoeren van de gegevens van je app kom je in het ‘Release Version’-scherm waar je een apk kunt uploaden. Kies hier ook de betalingsmethode voor eventuele in-app-aankopen en manage je instellingen rond eventuele leeftijdsgrenzen en copyrights. Na het submitten van je app gaat hij 'onder review'. Dit is een proces dat drie tot vijf werkdagen duurt. Mocht je app om wat voor reden dan ook niet door de ballotage komen, dan ontvang je daarover een e-mail.

3. Je app upgraden

Het updaten/upgraden van je app in de AppGallery is eenvoudig. Je gaat hiervoor naar de My Apps-pagina en selecteert de app die je wilt upgraden. Je komt dan op een pagina waar je de nieuwste versie van je apk kunt uploaden. Je kunt hier kiezen voor een full release of een gefaseerde release.

Na het submitten van de nieuwe versie gaat je app weer onder review. Wanneer deze nieuwe review is afgerond, vindt de update plaats en gaat de app naar de volgende versie.

4. Versiegegevens bekijken

Ook deze stap is heel eenvoudig. De handeling begint op dezelfde manier als het upgraden van je app. In de My Apps-pagina klik je op je app. Je ziet nu het versienummer, moment van aanmaken en natuurlijk de naam van je app plus de categorie. Ook is hier het unieke ‘App ID’ te vinden, een code die is aangemaakt door het systeem. Onder de versie-informatie vind je ook de status van je app, review comments en het tijdstip van de laatste update.

5. Onderhouden

Aanpassingen doorvoeren (vanuit de My Apps-omgeving) is alleen mogelijk wanneer apps geen ‘under review’-, ‘pending release’- of ‘pending removal’-status hebben. Het is wel mogelijk om het reviewproces in zo’n geval stop te zetten (zie stap 8).

Als een app ‘removed’, ‘rejected’ of ‘canceled’ is, kun je op de appnaam klikken en vervolgens aanpassingen doorvoeren. Je kunt dan bijvoorbeeld een nieuwe apk uploaden of selecteren, de app- of versiegegevens aanpassen en opnieuw een reviewaanvraag doen.

6. Je app verwijderen

Ook dit is simpel: selecteer je app en de te verwijderen versie in de My Apps-omgeving. Vervolgens is het een kwestie van op het versienummer klikken, waarna op de volgende pagina de mogelijkheid verschijnt om je app te verwijderen.

De status van je app gaat vervolgens naar ‘Removed by developer on the HUAWEI AppGallery’. Let op: een verwijderde app is niet meer te beheren, en alle tot op dit moment beschikbare diensten - zoals app-development, distributie, operatie en analytics - zijn vervolgens niet meer van toepassing.

7. Terug naar een eerdere versie

Voor apps in de AppGallery is het mogelijk om terug te gaan naar een oudere versie: een rollback. Je selecteert in de My Apps-pagina simpelweg je app en klikt op de gereleaste versie. Boven in het scherm verschijnt een ‘Remove’-button. Nadat je hierop hebt geklikt vraagt het systeem om een bevestiging.

Let op: de app gaat niet direct over naar de eerdere versie. De status van je app gaat eerst naar ‘pending’. Na review van het systeem is de rollback een feit.

8. Een review versnellen of stopzetten

Er is een mogelijkheid om de review van je app te versnellen. Ga in de My Apps-omgeving naar de app die onder review is en klik erop om naar de versie-informatiepagina te gaan. Hier vind je een ‘Review reminder’-knop waarmee je een verzoek kunt indienen om jouw app als eerste te beoordelen.

Op de reviewpagina kun je ook een reviewproces stopzetten. Wanneer je niet langer van plan bent je app te releasen, klik je hier op ‘Cancel review’. Dit is handig wanneer bijvoorbeeld een wijziging plaatsvindt in je releaseplanning.

Meer weten over HMS en het (om)bouwen van apps in de Huawei AppGallery? Je leest er alles over Huaweis Developer-omgeving.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Reacties (10)

10
10
4
1
0
6
Wijzig sortering
Waar ik dus even benieuwd naar ben, is de kwaliteit en grondigheid waarmee de apps getest cq gecontroleerd gaan worden. Het succes van een alternatieve appstore wordt in eerste instantie toch bepaald door de hoeveelheid apps. De meuk die in de Windows Store stond was in veel gevallen toch wel app-onwaardig.
't Is maar hoe je het bekijkt. Ik vond veel apps binnen de Windows Phone omgeving aangenamer dan wat ik nu op Android vind. De meeste apps, zeker in de tijd van WP7/8, namen de Metro UI kenmerken over. Dat zorgde ervoor dat het horizontaal scrollen in veel apps terugkwam, dat de tiles leuk werkten en een meerwaarde gaven, ... Er waren ook heel wat ontwikkelaars die een bestaande app compatibel maakte voor WP, bv. Instagram dacht ik?
Ja, de apps waren basic t.o.v. Android/iOS, maar ik was er tevreden mee.
Nu zit ik op Android en zocht ik een goede Always On app die mijn notificaties toont zoals Glance dat doet/deed. Eerlijk: ik vind hem niet. Ik vind apps die proberen, maar die zo overladen zijn van instellingen, extra's, ditjes en datjes, gewoon: te veel. Ik vind er mijn weg niet in. Een LED-slang die mijn always on scherm afloopt, waarom zou ik dat willen? Leuk dat de ontwikkelaar kan laten zien wat hij kan, maar dit doet me denken aan hoe mensen 20 jaar geleden WordArt misbruikten om te laten zien hoe ze met Word konden werken.
Maar een app die à la Windows eenvoudig uur en notificaties toont, een keuze geeft welke notificaties én een nachtstand heeft (zodat de notificaties rood i.p.v. wit oplichten) vind ik niet. Zelfs niets dat in de buurt komt...
Zit ingebouwd in Google Pixel-telefoons. En voor andere telefoons is er https://play.google.com/s...hub.domi04151309.alwayson die niet al te uitgebreid is :)
Ik denk dat je dat gevoel bij de Windows Store hebt omdat er minder goed bekende apps waren. De dertien in een dozijn "myfirst" app vind ik ook terug in de Play Store, App Store, Galaxy Store, etc. maar zijn daar logischerwijs minder zichtbaar omdat er meer bekende apps van o.a. grote bedrijven zijn.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 21:44]

Deels zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in. Maarrrrr... De meeste Windows Mobile apps waren ook gewoon fundamenteel slechter. Zelfs als een app geporteerd werd vanuit Android of IOS, dan nog was de Windows Mobile app vaak maar een slecht aftreksel ervan.
Waar ik dus even benieuwd naar ben, is de kwaliteit en grondigheid waarmee de apps getest cq gecontroleerd gaan worden. Het succes van een alternatieve appstore wordt in eerste instantie toch bepaald door de hoeveelheid apps. De meuk die in de Windows Store stond was in veel gevallen toch wel app-onwaardig.
Dat vraag ik mij af. Dat is iets waar tweakers en tech-sites veel nadruk op leggen. Waarom een gewone gebruiker meer heeft aan een miljoen apps met een hoop malware, kopieën, goedkope meuk ertussen dan tienduizend goed geselecteerde apps is mij een raadsel. De gemiddelde gebruiker gebruikt minder dan dertig apps (meest simpele spelletjes). Psychologen stellen juist dat teveel keuze de keuzevrijheid vermindert, het geeft helemaal geen fijn gevoel om meer keuzen te hebben dan je kan overzien. De diversiteit en kwaliteit van de keuzen zijn veel belangrijker. Tech media leven volgens mij vaak in een bubble van argumenten die aangezwengeld en dan eindeloos herhaald worden.

Persoonlijk zou ik liever een app store hebben, met minder malware, doublures en troep. Ik denk dat veel beter is een analyse te maken welke apps "must haves" zijn. Dan kom je bij een paar honderd social apps, apps die verbonden zijn met apparatuur, diensten apps als banken. Dan heb je nog de apps die door bedrijven voor eigen personeel worden gemaakt.

Dat zijn de apps waar mensen over vallen als ze die nodig hebben en ze ontbreken. De rest is bijzaak en vulling. Het zal lastig zijn om alle primaire apps compleet te krijgen voor de westerse markt. Gelukkig is niet iedereen daar even afhankelijk van. Wat kun je dan als tegenwicht bieden tegen dit gemis? Ik denk dat een veilige appstore met kwaliteitsapps dan het beste antwoord is.

Als de Chinezen een antwoord willen ontwikkelen dat een kans van slagen heeft op de wereldmarkt dan moeten ze vanaf de grond iets maken dat kwalitatief beter, veiliger, en opener is. Inferieure Me too alternatieven gaan het niet maken. Je moet je eigen sterkten ontwikkelen zoals Apple heel succesvol doet. Daarom zouden ze voor mijn gevoel hun inspanningen beter kunnen richten op Harmony OS en native apps daarvoor, en daarop Android apps als overgang ondersteunen. Harmony OS groot maken op de eigen markt en Aziatische markten,

Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Blackberry. Hoewel Blackberry de handdoek in de ring moest gooien had dit niet te maken met ontevredenheid van ontwikkelaars of gebruikers. Die laatste was juist extreem hoog. Het waren de tech sites die Blackberry constant liepen affakkelen, niet de gebruikers zelf. Mogelijk onderdeel van Amerikaans politiek om niet-Amerikaanse systemen er uit te werken (zie ook Nokia). Waar Blackberry verder onder leed was de achterstand in de hardware, ze waren uiteindelijk te laat genoeg kritische massa te ontwikkelen. Op punt van hardware hebben de chinezen geen probleem. Met scherpe prijzen kunnen ze zeker hun systeem voet aan de grond geven. Persoonlijk vond ik dat de Android apps op de Blackberry prima draaiden, maar mijn voorkeur ging uit naar native apps die vaak kwalitatief beter in elkaar zaten.

De westerse markt is slechts interessant in zoverre fabrikanten Android kunnen voeren. Met een alternatieve onvolledige Android concurreren op de Westerse markt lijkt mij vrij kansloos, je blijft volledig overgeleverd aan de Amerikanen, die kunnen ook elk alternatief zo dood maken, of zieltogend, door vitale apps er niet voor uit te brengen.

De Chinezen kunnen de westerse markten enkel met Google Android bedienen waar mogelijk, maar de andere markten met een beter eigen systeem, dat wel Android apps kan draaien. De westerse systemen hebben echter een grote achilleshiel, het zijn gemaakt voor gegevensdiefstal en daardoor ook inherent onveilig voor burgers, bedrijven als overheden. Eigenlijk zijn ze ongeschikt voor een informatiemaatschappij, en een bron van steeds grotere criminaliteit.

Wanneer de Chinezen een veilig volledig open source systeem maken dat niet brak is, dan zullen ze op termijn winnen. Uiteindelijk doet het westen dan zichzelf de das om met onveilige systemen waar ze zich volledig aan ophangt. Wanneer je het systeem volledig open maakt zullen andere landen het willen adopteren als ze dat kunnen zonder zich aan de Chinezen op te hangen, waar westerse systemen volledige afhankelijkheid met zich mee brengen.

Of je je app uit wil brengen in de Huawei store is een kwestie van inschatten van de commerciële mogelijkheden. Hoewel zoiets minder aantrekkelijk lijkt door het lagere aantal gebruikers, is ook het aantal aanbieders geringer waardoor de spoeling minder dun is. Op Blackberry maakte developers daardoor gemiddeld hogere omzetten dan op Android dat velen malen meer gebruikers had.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 21:44]

toen ik er op klikte stond er gek genoeg nog geen .adv voor de titel dus ik verwachtte een leuke samenvatting van het onderwerp. wellicht zelfs enige technische details over de verschillen van google services en de varianten van huawei. vooral het woordje 'migreer' suggereert veel meer dan een app-publishing guide.

in plaats daarvan krijg je een 10-stappen gids over het plaatsen en updaten van een app in hun appwinkel. Er zitten vervolgens niet eens plaatjes bij om aan te sluiten bij het huidige niveau.
Dat maakt het hele ding niet alleen: niet tweaker-waardig: want het niveau is gewoon veel te laag, er is te weinig energie ingestopt en het biedt niets dat een random tweaker niet binnen 2 minuten zelf had kunnen uitvinden, Maar het is ook voor niet-tweakers nauwlijks zinnig door gebrek aan plaatjes en verdere uitleg.

Het enige (nieuwswaardige) dingetje hieraan is dat het voor ontwikkelaars kennelijk gratis is om apk's te publiceren via huawei's platform.

protip: Als je op tweakers.net iets wilt promoten kun je beter eerst zorgen dat de intresse is gewekt dat doe je voornamelijk door te hameren op jouw kwaliteiten, of door met een goed technisch verhaal te komen. zodra die interesse dan is gewekt had je deze hele lap tekst onderaan het artiekel in 1 a 2 zinnen samen kunnen vatten.


edit:
verduidelijking en leesbaarheid

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 21:44]

Als IT-er met maar beperkte programmeer ervaring vind ik het juist wel leeswaardig. Gelukkig aan het eind een disclamer dat het een advertentie is, prima zo. Wil ik om welke reden dan ook dieper op de zaak in, zoek ik de echte handleiding wel op.

Ik ben er niet van overtuigd dat een extra app winkel Chinees moet zijn. Wel dat we daar concurrentie nodig hebben, dus vanuit dat oogpunt heeft het mijn interesse.

Ergo: tijd voor een Europees alternatief! Sorry Huawei...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.