Advertorial

Door Tweakers Partners

Oppo neemt het voortouw in de uitrol van 5g

02-03-2020 • 08:00

17 Linkedin

2020 wordt een belangrijk jaar voor 5g. Hoewel de echte technische voordelen ervan zich pas in 2021 en 2022 zullen manifesteren, krijgen we dit jaar al een blik op de toekomst. OPPO neemt hierbij het voortouw.

Dit jaar zullen meerdere telecomaanbieders hun 5g-netwerk uitrollen, met T-Mobile als eerste provider in Nederland. Eigenaren van ‘nieuwe generatie’-smartphones krijgen dus een 5g-icoontje in hun scherm te zien. Maar wat betekent 5g nu daadwerkelijk voor de nabije en verre toekomst?

Extreem hoge snelheden
5g duidt op de vijfde generatie mobiele netwerken. Het belangrijkste verschil met 4g is de extreem hoge snelheid die beschikbaar wordt. 5g is niet alleen veel sneller dan 4g, het is ook veel stabieler en in staat meer data te versturen, en het zou ook nog eens beter moeten zijn voor de accu van smartphones en andere apparaten.

De overheid heeft voor 5g drie frequentiebanden bepaald: 700MHz, 3,5GHz en 26GHz. Ter vergelijking: 4g zit nu vooral op 800MHz en 1800MHz, en wifi kent 2,4GHz en 5GHz. Meerdere tests laten zien dat op het 5g-netwerk in potentie snelheden van 1,25Gbit per seconde kunnen worden gehaald. Daarmee is 5g veel sneller dan 4g, want dat tikt maximaal 150Mbit aan. Op papier zou 5g een vaste internetverbinding overbodig moeten maken. De 3,5GHz-band wordt overigens pas begin 2022 geveild. Tot die tijd volgen de nieuwe ontwikkelingen en toepassingen zich in rap tempo op.

Nadrukkelijk aanwezig in het 5g-domein
Oppo voert in samenwerking met T-Mobile al enige tijd onderzoek uit naar 5g en betrekt daar ook de eindgebruiker bij. Eind 2019 sloegen de bedrijven de handen ineen en riepen ze consumenten op zich aan te melden om 5g te testen. Bijzonder, want niet eerder was het in Nederland voor het grote publiek mogelijk om het ‘nieuwe generatie’-netwerk te testen. Het Oppo x T-Mobile 5g Beta Test Programma is geïnitieerd om gebruikerservaringen rond 5g in kaart te brengen. Hierbij wordt een 5g-toestel van Oppo gebruikt op een 5g-testnetwerk van T-Mobile. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om 5g-connectiviteit op de Nederlandse markt te optimaliseren.

6 maart: lancering Oppo Find X2
Vorig jaar liet Oppo zich sowieso nadrukkelijk gelden op het 5g-toneel. In mei 2019 lanceerde Oppo zijn Reno 5g-model in Zwitserland: het eerste commercieel verkrijgbare 5g-toestel in Europa. Eind 2019 introduceerde het bedrijf ’s werelds eerste Qualcomm dual-mode 5g-smartphone en op 6 maart moet de Oppo Find X2 Series het licht zien, de opvolger van de Find X. De lancering van de Oppo Find X2 Series zal plaatsvinden in Museum Voorlinden in Wassenaar. Dit nieuwe toestel zal worden uitgerust met een Snapdragon 865-chipset van Qualcomm en een 5g-modem.

Geïntegreerd technologiesysteem voor 5g-ervaringen
Levin Liu, Vice President bij Oppo en Head of Oppo Research Institute, zegt het volgende over 5g: “Omdat het belang van convergentie tussen technologieën en diensten essentieel wordt, bouwt Oppo een geïntegreerd technologiemodel dat vijf gebieden bestrijkt, namelijk apparatuur, data, informatica, services en scenario's. Het model, waarin 5g en AI dienen als de infrastructuur en onze kerncapaciteit, integreert alle technologieën om een allround consistente technologische ervaring te creëren”.

De woorden van de voorman van Oppo resoneren die van Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum. Hij sprak een aantal jaar geleden al over een ‘industriële convergentie’; de fusie tussen de fysieke, digitale en biologische wereld. Het samenkomen van verschillende industrieën zou volgens Schwab een periode van wereldwijde veranderingen met zich meebrengen. Ontwikkelingen zoals robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D-printen, Virtual Reality en Internet of Things versnellen deze convergentie. Met andere woorden: de manier van werken, consumeren, communiceren, verplaatsen en kennisvergaring gaat dankzij 5g volledig op de schop.

De periode die Schwab aanstipte is al in volle gang. Denk maar aan chatbots die klanten te woord staan, zelfrijdende auto’s, sensoren die ziekenhuisbedden monitoren en AI die de voorraden van een magazijn bijhoudt. Stuk voor stuk toepassingen die door verdere digitalisering zijn gerealiseerd. Met de komst van 5g zal de verdere ontwikkeling van deze toepassingen een sneltreinvaart krijgen.

De toekomst
Bij de uitrol van 5g in 2020 zal dat eerst sneller dataverkeer opleveren bij smartphonegebruikers, zodat bijvoorbeeld het streamen van films en series in hoge resolutie, en multiplayer-gaming veel soepeler en zonder merkbare vertraging mogelijk wordt.

In de toekomst reiken de toepassingen echter verder. In potentie is er immers veel meer mogelijk. Denk aan zelfrijdende taxi’s die onderling met elkaar communiceren, artsen die op afstand patiënten beoordelen, robots die patiënten thuis real-time monitoren, en drones die landbouwgewassen herkennen en al dan niet van bestrijdingsmiddelen voorzien. Ook de zogenaamde smartcity komt dankzij 5g steeds dichter bij. Denk aan lantaarnpalen die zich slim aanpassen aan het licht, waardoor minder energie wordt gebruikt. En snel en slim acteren op de data van stoplichten, openbaar vervoer en parkeerplaatsen kan zorgen voor een beter doorstroming van verkeer, en zo bijdragen aan de toegankelijkheid van een stad.

Kortom: 5g biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. De komende jaren worden spannender en interessanter dan ooit, en Oppo laat met de Find X2 Series met 5g-connectiviteit al een eerste tipje van de sluier zien. De lancering van het nieuwe model volg je live op 6 maart om 10:30 via YouTube.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Oppo? Volg het bedrijf op Instagram en Facebook, via @OPPONederland.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (17)

Wijzig sortering
Huidige 2G/3G/4G band indeling:

Band 20:
http://x264.nl/dump/band20.jpg
Band 8:
http://x264.nl/dump/band8.jpg
Band 3:
http://x264.nl/dump/band3.jpg
Band 1:
http://x264.nl/dump/band1.jpg
Band 38 & 7:
http://x264.nl/dump/band38.jpg

[update]
Excuus, Vodafone 3G staat nu uit, moet plaatje nog updaten, hopende op 15 MHz 4G.
http://x264.nl/dump/52-22...30-3g-vodafone-offair.jpg
[/update]

Ik dacht dat 700 MHz én 1400 + 2100 MHz 5G zouden worden.
Maar inderdaad alleen 700 MHz wordt 5G. Gelukkig mogen providers wel zelf bepalen huidige banden mixed 4G/5G of 5G only te gebruiken. Volgens mij mag dat nu al, maar zeker na de veiling.

De aankomende Samsung S20 en OPPO Find X2:
nieuws: Op 5nm gemaakte Qualcomm X60-modem kan mmWave met sub-6GHz combineren

Zullen dus alleen gebruik kunnen maken van één 5G band als ik het zo goed gelezen/begrepen heb.
Dus als je van de 5G banden van de toekomst gebruik wilt maken, zou ik minimaal wachten op de X60 modem.

Een provider als KPN voor 4G en 5G:
Band 20: 10 MHz
Band 8 : 0 MHz
Band 3: 20 MHz
Band 1: 10 (max straks 20) MHz
Band 38: 20 MHz
Band 7: 10 MHz
Bovenstaand allemaal 4G.

Gaat daar straks dus 10 MHz 5G bij krijgen en mogelijk 10/15/20 MHz op 1400 MHz (4G dus?) erbij krijgen. Elke provider heeft al 20 MHz op de 2100 MHz band, zal mogelijk alleen een herindeling worden. Echter hadden providers dit al mogen doen van de EU, nu.
Dit is niet meer dan een leuke uitbreiding op drukke plekken, zeker als je telefoon dan niet meerdere 5G banden zou kunnen combineren. (CA, Carrrier Aggregation.)
Meer overzichten op: https://antennekaart.nl/kaart/4g

700 MHz is wel heel interessant voor de dekking, zal ietsje beter zijn dan 800/900 MHz.
Echter jammer dat men niet meteen ook 600 MHz heeft vrijgemaakt, daar kom je in de buurt van de 500 MHz range, en alles daaronder gaat prima door objecten heen.

Hier nog even een overlay of twee:
Hoe 600 en 700 MHz er uit zou zien:
http://x264.nl/dump/dvb-t...2019-09-17-5g-overlay.jpg

700 MHz na de verhuizing van de DVB-T(2) signalen:
http://x264.nl/dump/spect...5mhz_2019-10-12-dvbt2.jpg

[Reactie gewijzigd door neeecht op 2 maart 2020 08:49]

OPPO kan leuk het voortouw nemen, maar zolang het Nederlandse volk weigert om masten te laten plaatsen heb je er nog vrij weinig aan...
Anoniem: 120539
2 maart 2020 08:09
5g duidt op de vijfde generatie mobiele netwerken. Het belangrijkste verschil met 4g is de extreem hoge snelheid die beschikbaar wordt. 5g is niet alleen veel sneller dan 4g, het is ook veel stabieler en in staat meer data te versturen, en het zou ook nog eens beter moeten zijn voor de accu van smartphones en andere apparaten.
Ik vind het zo vreemd dat er zo veel aandacht uit gaat naar die snelheid.
Ik hoor echt nooit dat 4G niet snel genoeg is om euh, ja wat dan ook.
Je gaat niet ineens je favoriete vlogger bekijken op 5-voudige snelheid ofzo.
Het gaat vooral om de dekking; als 4G werkt is het volgens mij voor iedereen snel zat.

Het 2e punt is al relevanter; maar daar wordt het al 'het zou ook nog eens beter moeten zijn', wat nogal vaag klinkt. Is het nou beter, of toch niet?

Denkt de adverteerder dat zaken als latency en het voorkomen van congestie te moeilijk zijn voor de lezers op Tweakers?
Het standaard antwoord wat ik geef op mensen die zeggen: "meer of sneller hebben we niet nodig". In 1981 zei een redelijk bekende man Bill Gates ooit: "640K is more memory than anyone will ever need on a computer". Daarmee bedoelde hij te zeggen dat we nooit meer dan 640k RAM nodig hebben. Ik denk dat we weten dat dit niet helemaal juist is.

5G of 6G of welke generatie draadloos netwerk kan het misschien mogelijk maken om diensten als Stadia ook in de trein beschikbaar te maken. Omdat jij nu niet verder kan denken dan videostreaming betekend niet dat we nieuwe technologieën moeten omarmen (note: ik zeg niet "nodig hebben").

Daarnaast kan ik me voorstellen dat 5G misschien mijn oude DSL aansluitinkje gaat vervangen in Arnhem. Ik verwacht namelijk dat het langer gaat duren voor ik Glasvezel ga krijgen dan dat 5G uitgerold gaat worden.

Zeg a.u.b. nooit dat technologie niet beter, sneller, meer of groter moet worden, want dan ga je hetzelfde klinken als meneer Gates in 1981.
Bill Gates ontkent wel meer ;)
Anoniem: 120539
@kanvua2 maart 2020 08:33
Het standaard antwoord wat ik geef op mensen die zeggen: "meer of sneller hebben we niet nodig". In 1981 zei een redelijk bekende man Bill Gates ooit: "640K...

....Daarnaast kan ik me voorstellen dat 5G misschien mijn oude DSL aansluitinkje gaat vervangen in Arnhem.

...Zeg a.u.b. nooit dat technologie niet beter, sneller, meer of groter moet worden, want dan ga je hetzelfde klinken als meneer Gates in 1981.
Ik beweer niet dat die hogere snelheid niet beter is, maar het wordt nu gebruikt als argument om 5G telefoons aan de man te brengen. Dát is mijn probleem met de commerciële uitingen. Zeker op een site waar mensen met affiniteit voor techniek je doelgroep is/zijn.
(Overigens is ook bij Stadia niet de bandbreedte het probleem, maar de latency.)

Ik verwacht zelf ook dat 5G wel eens een hele nuttige oplossing kan zijn voor alle plekken die lastig te voorzien zijn van glas, maar waar draadloos een prima dekking te behalen valt. Ik ben zeker voor.
Maar breng dat dan ook in je uitingen (als marketeer), en gebruik geen argumenten die eigenlijk zinloos zijn.

Dat verhaal van Bill schijnt trouwens een Urban Myth te zijn, maar ik begrijp je bedoeling.
Wat echter wel een verschil is, is dat in die tijd de techniek een beperking was. Nu naderen we het punt dat ons waarnemingsvermogen de beperking is. 32K video live streaming is bijvoorbeeld behoorlijk zinloos als we (ik noem maar iets) bij 16K al geen pixels meer kunnen onderscheiden. Maar dat neemt niet weg dat er inderdaad toepassingen zullen komen die nóg meer bandbreedte vreten, zoals euh, de binnenkant van je voertuig dat een volledig beeldscherm wordt, in 3D ofzo. ;)
Afgezien van die niet-quote, is er een verschil tussen "dit is voor altijd genoeg" en "dit is voorlopig best".

Sure sneller is beter, maar met 4G zou je 2 tot 4 streams van 4K tegelijk kunnen kijken afhankelijk van compressie. Daar komen we als gemiddeld gezin niet aan, laat staan per losse telefoon/device. En het internet of things gaat daar nog niet zo veel aan veranderen; hoeveel bandbreedte heeft mijn koffiezetapparaat nodig om nieuwe cups te bestellen?

Je zegt dat je wellicht DSL wilt inruilen voor 5G. Dsl zit afhankelijk van protocol en afstand meestal tussen de 20 en 40 mbps. 4G trek ik hier (nieuwbouwwijk vooralsnog zonder nieuwe mast) met 28 mbps uit de lucht. Dus je kunt al van DSL afstappen als je wilt. Kun je zelfs gewoon 4K kijken en Stadia spelen - met meerdere personen tegelijk.
Ik moet zeggen dat de dekking van 4G nou niet overal even je-van-het is, maar goed, ik vraag me dan ook weer af hoe veel verandering 5G daar in gaat brengen als je geen extra masten neer zet.
Niets. Dan heb je simpelweg slechte 4G en slechte 5G dekking. Bonus is dat die 5G masten ook nog eens meer last van obstakels hebben en dus veel dichter bij elkaar moeten staan.

Mij lijkt het handiger om gewoon het 4g netwerk te 'perfectioneren'. Minder masten nodig, oudere techniek en dus stabieler en goedkoper. En dan lekker in 2022 kijken naar een iets verder ontwikkelde 5G.
[...]
IHet 2e punt is al relevanter; maar daar wordt het al 'het zou ook nog eens beter moeten zijn', wat nogal vaag klinkt. Is het nou beter, of toch niet?
Het antwoord kan je waarschijnlijk vinden in de vage beschrijving. Niet dus.
Wacht maar tot ze 'te groot' worden. Zodra Oppo in het oog springt blijken ze toch ook te spioneren voor een ver en onbekend land (net als Huawei).
Om concurrentie tegen te gaan gaat in ons 'vrije' westen niets te ver ...
Het moederbedrijf van OPPO (BBK Electronics), waar ook OnePlus, Vivo en Realme bij horen, is al nummer 2 wereldwijd als het gaat om marktaandeel. En als ze zo doorgroeien kunnen ze Samsung in 2023-2025 wel overtreffen en de 1e plaats innemen.
Ik denk niet dat ze nog groter moeten worden om ze pas als concurrent te zien.

En idd is OPPO als merk meer gericht op telefoons en accessoires dan op communicatie, maar daar ligt tegelijk ook een mooi voordeel. Doordat ze zich niet of nauwelijks bezig houden met het leveren van communicatietechniek, waaronder 5G, is de kans dat de VS een ban uitvaardigt tegen BBK een stuk kleiner, zo niet nihil. En dat levert ons consumenten weer het voordeel op dat we mooie smartphones kunnen krijgen mét GMS.
Hoe kun je het voortouw nemen, als je niet kunt leveren?

Oppo doet alleen telefoons, geen zendapparatuur - althans niet wat ik uit deze advertentie op kan maken...
En een telefoon met 5G is dus zinloos zonder een antenne van Ericsson of Huawei.

[Reactie gewijzigd door pixelsnader op 2 maart 2020 11:24]

Daarom is het een .adv, kilootje zout ;)
Wegens risico voor Corona is het evenement van de Oppo Find X2 afgelast ;(

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee