Advertorial

Door Tweakers Partners

Mitsubishi Outlander PHEV - De techniek

16-08-2019 • 08:00

98

De Mitsubishi Outlander PHEV heeft een belangrijke upgrade ondergaan. Begin juli hield Tweakers in samenwerking met Mitsubishi Motors Nederland een evenement waarbij de plug-in hybride uitgebreid werd gepresenteerd en waarna enkele tweakers de auto een week mochten lenen. Over hun bevindingen deden we onlangs verslag; in het onderstaande gaan we dieper in op de techniek van de auto.

“Stil ritje”, aldus een van de tweakers die op het evenement meereed met de nieuwe Outlander PHEV. Dat is niet vreemd, aangezien de auto is gebouwd als elektrisch voertuig. Inmiddels is het al de derde generatie van deze plug-in hybride, waarvan er inmiddels ruim 200.000 zijn verkocht. De ervaring resulteert in voortdurende verbetering en dat is te merken. Het vermogen van de generator, de accu en de achterste elektromotor is verhoogd ten opzichte van de vorige generatie en de ‘elektrische Het is een voor Mitsubishi unieke technologie, die S-AWC wordt genoemd: Super All-Wheel Controltopsnelheid’ bedraagt nu 135km/u. De Outlander PHEV is nu voorzien van een nieuwe, speciaal voor de plug-in hybride vervaardigde benzinemotor van 2,4 liter, waardoor het systeemvermogen nu 165kW (225pk) bedraagt.

In beginsel rijdt de Outlander PHEV elektrisch, terwijl de benzinemotor een aanvulling hierop is. Veel hybride auto’s hebben naast de verbrandingsmotor slechts één elektromotor, maar het unieke aan de Mitsubishi Outlander PHEV is dat hij twee elektromotoren heeft, een op elke as. Deze twee motoren werken onafhankelijk van elkaar. De auto houdt aan de hand van de snelheid en G-sensoren zelf in de gaten welke van de motoren de meeste aandrijfkracht moet leveren voor optimale prestaties. Het is namelijk een all-wheel drive, en door middel van een volledig automatische, supersnelle switch tussen de aandrijving voor en achter wordt het vermogen met uiterste precisie verdeeld. De bestuurder merkt niets van de overschakelingen, behalve in het extreme rijcomfort. Het is een voor Mitsubishi unieke technologie, die S-AWC wordt genoemd: Super All-Wheel Control.

Drie rijmodi

De verbrandingsmotor dient om de range groter te maken. Er zijn drie rijmodi: volledig elektrisch, serieschakeling en parallelschakeling. In de volledig elektrische modus wordt de auto louter aangedreven door de elektromotoren, zoals hierboven beschreven. In de serieschakeling drijft de verbrandingsmotor een generator aan, die energie opwekt voor de accu van de elektromotoren, en die op hun beurt dan weer voor de aandrijving van de auto zorgdragen. De verbrandingsmotor werkt in dat geval dus niet mee aan de aandrijving en het rijden zelf is elektrisch. In de parallelschakeling ten slotte fungeert de verbrandingsmotor als voornaamste aandrijfeenheid op de voorwielen, waarbij de elektromotoren Vergelijk het met de cruisecontrol, die ook wordt uitgeschakeld bij het aanraken van gas of remeventueel assisteren. De generator wordt in deze modus nog steeds aangedreven door de verbrandingsmotor om de accu op een basislaadniveau te houden, dus voor een energietekort in de elektromotoren hoeft niet gevreesd te worden. Logischerwijs is het aandeel aan power dat de generator krijgt, iets minder dan in de seriemodus, omdat de auto nu grotendeels op de verbrandingsmotor rijdt. De keuze om op de verbrandingsmotor of op de elektromotoren te rijden wordt door de auto zelf gemaakt, altijd volgens het meest economische principe. Daar hoef je dus niet bij na te denken.

Natuurlijk kun je altijd je eigen keuzes maken en bijvoorbeeld via een druk op de knop volledig elektrisch rijden. Dat kan tot een snelheid van 135km/u, totdat het laadniveau van de batterij de grens van dertig procent is genaderd. Dan komt de verbrandingsmotor weer in actie. Overigens zal het aanraken van gas- of rempedaal, bijvoorbeeld in een gevaarlijke verkeerssituatie, deze keuze overrulen, dus je houdt altijd zelf de controle. Vergelijk het met de cruisecontrol, die ook wordt uitgeschakeld bij het aanraken van gas of rem. Niet onbelangrijk is de Save-modus. Hiermee kun je de stroom in de accu bewaren en weer gebruiken als je bijvoorbeeld de stad of een natuurgebied inrijdt.

Atkinson-cyclus

Ook de in de Outlander PHEV gemonteerde 2,4 liter viercilinder verbrandingsmotor zelf is gericht op efficiëntie. In principe is het een gewone Ottomotor, maar hij maakt gebruik van de zogenaamde Atkinson-cyclus. In een conventionele motor vergt de compressieslag altijd de meeste energie. De Brit James Atkinson ontwikkelde al eind negentiende eeuw een methode om het effect van de compressieslag te behouden, maar de energie die ervoor nodig is te verminderen. Zijn techniek zorgt ervoor dat de inlaatklep iets langer open blijft, waardoor bij het omhooggaan van de zuiger een klein beetje lucht wordt terug gestuwd. In de verbrandingskamer wordt dan de ruimte voor de compressieslag iets verkleind. Dat kost minder energie, maar de expansieratio blijft hetzelfde. Hierdoor werkt de motor efficiënter. Het nadeel is dat je een klein beetje vermogen verliest, maar omdat dit bij een hybride auto wordt opgevangen door de elektromotoren, wordt de Atkinson-cyclus juist in dit type auto’s weer met succes toegepast.

motor

Reacties van tweakers

Grootste kritiekpunt rond de Mitsubishi Outlander PHEV en hybride auto’s in het algemeen is en blijft natuurlijk dat veel mensen de auto kochten vanwege de oorspronkelijk lage bijtelling en hem vervolgens alleen op de benzinemotor lieten rijden. Dat heeft inderdaad het nodige cynisme opgewekt, ook in de Tweakers-community, gezien de commentaren. Tot op zekere hoogte is het waar, evenals dat de ‘volledig elektrische’ actieradius volgens sommige tweakers die ervaring hebben met de Outlander PHEV, soms maar 30km bedroeg. In de Mitsubishi-brochure wordt een actieradius van 54km, weergegeven volgens NEDC 2.0, vermeld. Maar alles is natuurlijk volledig afhankelijk van rijstijl, belading en bijvoorbeeld weersomstandigheden. En of je inderdaad bereid bent en de mogelijkheid hebt om de auto thuis of op je werk op te laden.

Zo merkte een tweaker op dat er in de parkeergarage van het kantoor waar hij werkt, veel Outlanders PHEV stonden, maar dat niemand de moeite had genomen om de stekker in het stopcontact te steken. Dat is natuurlijk niet de schuld van de auto zelf, want die geeft de mogelijkheid om wél de meest economische, efficiënte en omgevingsvriendelijke keuzes te maken. Sommige tweakers maken ook die keuze. Een enkeling onder hen zegt zelfs dat de auto weliswaar zwaar is en een minder goede aerodynamica heeft, maar dat hij er toch uiterst tevreden mee is. Een ander merkte bijvoorbeeld op dat de remschijven en -blokken lang meegaan doordat de auto voornamelijk elektrisch remt. De remenergie wordt ook nog eens teruggewonnen. Waarmee de techniek dus ook veel indirecte voordelen kent.

Tweaker rsoeting, die zelf ook een Outlander PHEV rijdt, is duidelijk in zijn keuze. In een reactie vertelt hij in nuchtere termen dat hij zijn plug-in hybride als een gewone auto gebruikt, zijn rijstijl er niet speciaal op aanpast, regelmatig volledig elektrisch 130km/u op de teller rijdt en zijn 34 kilometer woon-werkverkeer ook volledig elektrisch aflegt, waarbij hij de auto op zijn werk oplaadt. Maar hij trekt er ook zijn boot mee en helpt af en toe zelfs wanhopige mensen die op de boothelling vaststaan, door hun auto’s, soms mét boot, met zijn Outlander weer naar boven te slepen of zelfs uit de modder te trekken. Oké, er zijn natuurlijk grenzen. We citeren: "Voor al die mensen met zo'n mooie 6 liter v8 hemi Pickup op 22inch laagprofielbandjes: mooie auto (ben jaloers, echt), maar laat hem boven aan de boothelling staan. Ook ik krijg die 2,5ton niet meer uit de blubber."

Mitsubhsi 3


Brandstofverbruik gecombineerd 1,8l/100km, CO2 gecombineerd 40gr/km (NEDC 2.0).
De verbruikscijfers zijn gemeten volgens de World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) en teruggerekend naar NEDC-waarden (NEDC2.0) in overeenstemming met EU 715/2007*2017/1347. De resultaten van de testcyclus kunnen afwijken van het praktijkverbruik. Het praktijkverbruik is afhankelijk van het rijgedrag, de rijomstandigheden, en andere invloeden zoals weer, verkeer en de toestand van het voertuig.


Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Reacties (98)

98
88
61
3
0
15
Wijzig sortering
Anoniem: 120539 16 augustus 2019 08:10
En volgende week in deze serie:
Mitsubishi Outlander PHEV - De aerodynamica
Met als subtitel:
'Hoe het ons gelukt is om een EV op de markt te zetten met een verbruik van 1 op 10.'
Inderdaad beetje jammer, was met lage bijtelling in de markt gezet omdat het goed voor het milieu was.
Ondertussen rij je 30 km op de accu en daarna ga je inderdaad over naar 1 op 10. Voornamelijk gebruikt door lease-rijders die juist lange ritten maken, en vaak het verdommen om op te laden. En zodra de leaseperiode er op zit wordt 70% geëxporteerd naar het buitenland want in NL kunnen ze ze niet aan de straatstenen kwijtraken.

Wat mij betreft vanuit een milieu-oogpunt een goede ontwikkeling om alleen de volledig elektrische auto's voor lagere bijtelling te laten rijden.
Verder een prima auto, veel ruimte, lekker wat pk gecombineerd met de elektromotoren, maar zonder die lage bijtelling denk ik dat het piekmoment wel geweest is voor deze auto.
Het beruchte niet opladen van PHEV lease bakken was voornamelijk bij de luxe "fake-PHEV" van andere merken.
Maar omdat de Outlander de bekendste PHEV is, krijgt die de roddel en achterklap over zich heen.

Hoewel de verkopen niet liggen op het niveau van voordat de subsidie stopte, is het nog steeds een goed verkopende auto, en de best verkopende PHEV in Nederland. Ook in andere landen heeft de Outlander PHEV een subsidie stop overleeft.
Ik werk zelf bij een leasemaatschappij en ik kan je vertellen dat de meest fake-PHEV toch wel de Outlander was.
Ik denk niet dat ik daar mee eens ben, want het is toch echt de Outlander PHEV die:
  • Een onrealistisch lage actieradius heeft op elektriciteit
  • Superinefficiënt is op benzine
Het niet-opladen wek je in de hand als je er toch niet ver mee komt en omdat er destijds nog minder laadpalen waren. Ik zou daarom zeggen dat het image van de Outlander terecht is.
Het niet opladen was niet een "van horen zeggen" verhaal. Het was gebaseerd op de harde cijfers over het tanken en opladen van de lease maatschappijen. Het gedrag werd nog in de hand gewerkt doordat sommige werkgevers wel brandstof maar geen electra vergoedden.

Het kwam beduidend minder voor bij serieuze PHEV zoals de Outlander en de Ampera dan bij de modellen met een echt ontoereikende actieradius en een slecht werkende electric-mode.
De eerste hybrides (Prius) werden met lage bijtelling geleased, en de berijders reden erin alsof het een benzineauto was.

De leasemaatschappijen maar vooral de werkgevers hebben ervan geleerd. Berijders moeten een boete betalen als ze 'm niet laden terwijl dat had gekund.
Ik heb het even nagezocht:
Vorige auto (1450 kg): 51000km 2800 liter benzine
Huidige PHEV (1850 kg): 58000km 1600 liter benzine

De actie radius is bij mij tussen de 30 en 50 km. Omdat er nu veel meer laadpalen zijn kan ik de meeste ritten electrisch rijden.
De Outlander PHEV kan er weinig aan doen dat de auto veel gereden wordt door mensen die meer actieradius nodig hebben dan de beschikbare 30-40km op elektriciteit.
De inefficientie op benzine is ook meer een eigenschap van de gemiddelde leaserijder want priverijders blijken een stuk minder brandstof te verbruiken in dezelfde Outlander PHEV!
Voornamelijk gebruikt door lease-rijders die juist lange ritten maken,
Met een tankinhoud van 45 liter kom je met een Outlander niet echt ver.
dat is met 1:10 toch 450 km dat is al flink groter als de elektromotor die ~30 km doet..
Maar dan sta je stil met een lege tank. Realistischer is 35 liter.
Lange afstand vind ik iets van > 600 km, iets wat en simpel dieseltje met een tank van 40 liter met gemak haalt.
De leaserijder rijdt dagelijks 600km?

Lange afstanden die leaserijders rijden vallen binnen de 450km, zeker in Nederland kan je daarmee van praktisch elke plek naar elke andere plek. Dus nee een leaserijders rit is niet 600km.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 20:31]

Dus sta je zo'n beetje elke dag aan de pomp.
Ik rij zelf een Chevrolet Volt, (deze kan 60 km gemiddeld) en daarbij zag je de trend ook.
Leaserijders gooide er gewoon benzine in omdat ze het zelf toch niet betalen.
Aan de andere kant kijk ik dan naar mezelf als particulier, ik rij dat ding bijna alleen elektrisch, maar voor mij blijft het ook nog een vraag wat de wegenbelasting in de toekomst gaat doen m.b.t. de zwaarte van de auto door 2 motoren+ accupakket. Na mijn mening moet bijtelling omhoog maar de wegenbelasting laag, omdat vooral particulieren deze auto's elektrisch rijden (omdat dit simpelweg goedkoper is dan benzine).
Mijn werkgever stelt redelijke eisen voordat je een elektrische of hybride auto mag leasen. Je moet een laadpaal op eigen terrein laten installeren (want laden op openbare plekken is minder betrouwbaar en echt fors duurder!) en er wordt van uitgegaan dat je tenminste een kwart van je kilometers elektrisch maakt. Je krijgt ook nog een middag training in elektrisch rijden (wat overigens ook voor auto's met een ICE best handig kan zijn).

En ik zie het gros van de hybride rijders dan ook netjes laden - tenminste op kantoor. Een beetje rapportage erbij van de leasemaatschappij hoe zuinig je rijdt ten opzichte van 'gewone' auto's doet overigens wonderen.

Daarbij, mijn C350e die ik meenam op vakantie kwam uit op 1:16 - zonder onderweg te kunnen laden. Stukken bult-af gaat de motor uit en wordt de accu geladen; je merkt dat het scheelt. Bij de woon-werk rit van ongeveer 70 km haal ik 1/3 elektrisch, in de mooie maanden gemiddeld 1:28.

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 20:31]

Training elektrisch rijden? ze doen toch eigenlijk exact hetzelfde?
Inderdaad een wassen neus. Twee weken terug las ik een artikel in de Trouw (meestal pro-milieu) waarin stond dat een Elektrische auto (in dat geval een Tesla) nog steeds een milieubelasting omslagpunt heeft bij 20 jaar ten opzichte van een diesel (!!!). Had verwacht dat dit al een stuk verbeterd was, dit las je al in de tijd van de eeeste priussen. Maar goed, de skyactive X motoren van Mazda zijn het minst belastend: de zuinigheid van Diesel met de uitstoot van benzine.
Het fijne bij dat soort artikelen is dat je lekker kan shoppen in de onderzoeken. Er zijn altijd onderzoeken die jouw agenda ondersteunen. Verder; break-even op welk punt? CO2 uitstoot? NOx uitstoot? SOx uitstoot? Fijnstof? TCO (in CO2, niet in €)? Gaan we uit van nieuw gewonnen grondstoffen of gerecycled?

Het break-even punt voor een Tesla ligt volgens de meest optimistische onderzoeken onder de 100k, voor veel leaseauto's is dat <5j. Al pak je daar een factor 2 bovenop, dan zit je bij lange na niet op de 20 jaar.
Het fijne bij dat soort artikelen is dat je lekker kan shoppen in de onderzoeken. Er zijn altijd onderzoeken die jouw agenda ondersteunen.
Klopt helemaal!
Verder; break-even op welk punt? CO2 uitstoot? NOx uitstoot? SOx uitstoot? Fijnstof? TCO (in CO2, niet in €)? Gaan we uit van nieuw gewonnen grondstoffen of gerecycled?
Hoe wordt de elektriciteit gemaakt, kun je alles met één elektrische auto of moet je er een benzineauto naast hebben, hoe kan het dat je minder wegenbelasting betaalt maar het wegennet harder laat slijten met een zwaardere auto die vanaf 0 toeren maximum koppel heeft, ...
Het break-even punt voor een Tesla ligt volgens de meest optimistische onderzoeken onder de 100k, voor veel leaseauto's is dat <5j.
Hoe kom je hierbij? O ja, je zei het eerder zelf al, je gaat gewoon shoppen in de onderzoeken, en pakt het onderzoek eruit welke je het beste uitkomt!
voor veel leaseauto's is dat <5j
En wat gebeurt er na de periode van 5 jaar? Juist, dan vervang je het hele accupakket! Is dat wel in de milieuberekening meegenomen?

Een gemiddelde degelijke Duitse of Japanse auto gaat met gemak 15 jaar en 250.000 km mee. Een Tesla is qua IT een moderne auto, mechanisch en qua duurzaamheid van de carrosserie is het een Amerikaanse rammelbak. Een Tesla zal dus veel eerder op de afvalberg komen dan een Audi, BMW, Nissan of Toyota. Is dit meegenomen in de milieu footprint?

Een PHEV is niet zuinig, maar zou zomaar eens meer duurzaam kunnen zijn dan een Tesla: minder accu's, degelijke carrosserie, gaat langer mee.
Accupakket vervangen na 5 jaar?? Ik heb niet de indruk dat dit veel gedaan wordt of noodzakelijk is. Die accupakketten gaan veel langer mee.

En het accupakket uit onze hybride gaat al 12 jaar mee, zonder enige merkbare degradatie, en al 240.000 km op de telller. Volledig elektrisch zal hetzelfde met gemak kunnen halen. Het accumanagementsysteem zorgt voor een lange levensduur ervan.
Accupakket vervangen na 5 jaar?? Ik heb niet de indruk dat dit veel gedaan wordt of noodzakelijk is. Die accupakketten gaan veel langer mee.
De levensduur van een accupakket verschilt enorm. Bij een hybride kunnen ze wel 20 jaar meegaan (inschatting, want zo lang bestaat dit type auto nog niet), bij een 100% elektrische auto die altijd middels snelladen wordt opgeladen halen de accu's waarschijnlijk de 5 jaar niet.

De Li-ion accu's van je auto verschillen wat dat betreft niet van de Li-ion accu in je telefoon. Deze heeft niet het eeuwige leven!
[...]
Bij een hybride kunnen ze wel 20 jaar meegaan (inschatting, want zo lang bestaat dit type auto nog niet),
De Honda Insight is er sinds 1999, de Toyota Prius al sinds 1997.
Oké, ik dacht dat de Prius na 2000 was. Ik kan je wel vertellen (collega had vlak na 2000 een Prius) dat de eerste accu's geen 20 jaar meegaan! Die waren tijdens de lease (4 jaar) vervangen, slijtage of productiefout weet ik niet.
Dat klopt zeker. Tesla is helemaal erg: het (fijn)stof dat vrijkomt door het gewicht van deze auto’s door de slijtage van de banden. :*) en zo kunnen we blijven doorgaan!
Wat werkelijk een fractie is t.o.v. de hoeveelheid fijnstof die een diesel de lucht in gooit, daarbij bespaart het weer fijnstof door minder gebruik van de remmen.
Een moderne zuinige diesel met stoffilter is vrij schoon!
Dat is eens door een hoogleraar uitgerekend: Damien Ernst. Hij had alleen een paar foutjes gemaakt. Bij de eerste berekening kwam het omslagpunt op 700.000 km, na correctie op 85.000 km. Bron: https://www.volkskrant.nl...e-klopt-dit-wel~b8bcbd36/

Maar het verhaal is veel gecompliceerder dan dat. Bovenstaand gaat alleen over CO2, niet over grondstoffen etc. Zie ook TommyboyNL's reactie.
Bij de productie van batterij elektrische auto's wordt meer energie gebruikt dan bij brandstof auto's.

In deze onderzoeken wordt alle energie als even vervuilend gezien. Bijvoorbeeld aluminum maken kost veel elektriciteit. Aluminiumgemaakt met elektriciteit op IJsland opgewekt door een geothermische centrale of aluminium gemaakt met elektriciteit uit een bruinkool centrale.

De onderzoeken die echt van de wieg tot het graf de energie in kaart brengen volgens bovenstaand principe komen uit op 25,000 tot 50,000 kilometer voordat elektrische auto's schoner zijn dan benzine of brandstof auto's.

Als je kijkt naar de daadwerkelijke productie processen zoals door automakers worden gebruikt, blijkt dat sommige automakers zeer milieu bewust zijn. Zowel elektrische als traditionele automakers.

Tesla gebruikt aluminium dat met schone energie gemaakt is. De fabrieken zelf gebruiken ook groene stroom. Vergeleken met sommige concurrenten is Tesla al vanaf 0 kilometer schoner. Daarna is het aan de berijder om te zorgen dat de elektriciteit van een hernieuwbare bron komt (zon, wind, regen).
Ik rij er zelf een (in de lease, ja) en inderdaad heb ik hem om deze reden "Foutlander" genoemd.
Zodra de accus leeg zijn gaat hij enorm verbruiken.
Ik ken iemand die bij Bosch Homburg werkt. En EV's zijn niet de toekomst volgens hem maar waterstof. Aan de hand van vraag naar techniek / onderdelen.

Ze krijgen van VW / Mercedes en hun grootste klant PSA Groupe meer vraag voor onderdelen die voor waterstof bedoeld zijn. Daarnaast zit ZF ook op de EV / waterstof transmissies te bouwen.
Ik ken iemand die bij Tesla werkt. en EV's zijn wel de toekomst volgens hem en niet waterstof. Aan de hand van vraag vraag naar auto's.

Vergeet niet dat je met waterstof 3x zoveel energie nodig hebt tov electrisch rijden. En laten we in Nederland al een groot groen energietekort hebben.
Ik weet niet of je het sarcastisch bedoeld. Maar ik ken tenminste echt iemand. En de vraag voor waterstof is hier vele malen groter dan voor EV's.

Daarnaast de fabriek van Ford hier in Dillingen is ook meer voor waterstof dan EV's als ik de radio mag geloven. Want Ford Dillingen is de fabriek voor Duitsland / Frankrijk en er omheen..
Natuurlijk ben ik sarcastisch :)

Begrijp me niet verkeerd, maar de traditionele 'brandstof' auto is dood. Een elektrische auto is vele malen eenvoudiger dan een waterstof auto. Het is een kwestie van tijd dat de accu zo goed is dat we lachen om de huidige lithium accu's.

Waarom zou je een ingewikkeld proces met elektrolyse (3x zoveel energie verlies), brandstofcellen, waterstofopslag en transport en meer op gaan tuigen als je deze energie RECHTSTREEKS via een stekker kunt omzetten in beweging met een elektrische auto.

Het is logisch dat deze bedrijven op waterstof gaan inzetten. Die willen de hele keten van transport, tankstations, consument afhankelijkheid en brandstof productie niet verliezen.

Overigens geloof ik wel in een tussenfase waarin vrachtverkeer / boten en de luchtmaatschappij deels op waterstof zullen overgaan.

[Reactie gewijzigd door Merlin19917 op 22 juli 2024 20:31]

Bosch Homburg maakt voornamelijk diesel onderdelen voor PKW en LKW. Het feit dat ze nu veel meer vraag naar waterstof hebben zegt veel voor Bosch.

Ze hebben een groot deel van de medewerkers ontslagen wegens de "Dieselskandal" dus zegt al veel.

Daarnaast jij hebt het alleen maar over EV's omdat er zoveel gesmeten mee wordt rondom Tesla en alles. Maar buiten de nieuws om gaat er natuurlijk veel meer om.

Daarnaast waarom zou Duitsland volledig het mee eens moeten zijn met Tesla etc. Terwijl Duitsland toch de meeste auto merken heeft waar mensen naar kijken. Dus als Audi / BMW / VW met een waterstof aankomen wat denk je dat EV's het overleven? De grote fabrikanten hebben het altijd nog voor zeggen. Ford etc. Wacht gewoon rustig af.

Techniek komt er wel.
Ik raad je aan deze video eens te bekijken, een neutrale kijk op Waterstof VS Elektrisch. Super interessant :)

https://www.youtube.com/watch?v=f7MzFfuNOtY

Verder hoop ik vooral net als jij dat onze wereld zsm minder vervuilend gaat worden!
Daarnaast heeft Toyota group nooit de waterstof auto's laten vallen en blijven ontwikkelen.
Bosch en Toyota zijn de bekende uitzonderingen die de regel bevestigen.
Waterstof is al veertig jaar de opvolger van de verbrandingsmotor die over 5-10 jaar algemeen beschikbaar komt.
Alleen heeft de moderne batterij, die eigenlijk nog niet bestond toen ze met waterstof begonnen, deze optie ingehaald.

Batterij elektrisch is nu goedkoper, en de prijzen dalen harder dan van de waterstof-brandstofcel techniek.
In de toekomst kijken blijft lastig, in negentiennoach reed de melkboer in Rotterdam al electrisch (spijkstaal) , al 60 jaar de opvolger van de verbrandingsmotor...

Waterstof heeft ergens potentie. Maar na die paar geklapte tankstations is de populariteit toch wel een paar stappen terug...

[Reactie gewijzigd door hatex op 22 juli 2024 20:31]

Gelukkig staat de ontwikkeling van waterstof niet stil.
Het is al in poedervorm te maken, dus het hele opslag probleem is hiermee voor een gedeelte opgelost.
http://www.h2-fuel.nl/en/

En het voldoet aan de belangrijkste eisen:
- Je hebt er een speciale motor voor nodig
- Je kan het niet makkelijk thuis maken
- Het levert veel geld op tegen een relatief lage investering.
- Het is groen, dus je kunt het duurder maken dan benzine.


De accu techniek gaat niet snel doorontwikkeld worden, de accu is zelfs een product dat amper voorruitgang heeft geboekt de afgelopen jaren.
Logisch ook, een goede accu betekend dat je echt duurzaam om kan gaan met je energie en dat willen we helemaal niet, want daar verdienen ze niks aan.

[Reactie gewijzigd door whiner op 22 juli 2024 20:31]

Ik denk dat je het te makkelijk stelt. In grote delen van de wereld is het simpele gegeven dat een infrastructuur voor elektrisch laden lastig te realiseren is. Verder, hoeveel ècht betaalbare elektrische auto's zijn er nu werkelijk? Geen enkele durf ik te stellen. Ook iets als een Nissan Leaf is voor Jantje Modaal gewoon buiten bereik in de meeste gevallen. Hoeveel goedkoper zijn die in de afgelopen jaren geworden? Amper.

Iets als waterstof-auto's blijft een ontwikkeling die m.i. vastgehouden moeten worden. Als het rendement verbeterd kan worden, zou het zomaar de praktisch betere oplossing kunnen worden. De argumenten die jij noemt zijn de investeerders natuurlijk ook bekend mee. En inderdaad, is gewicht van accu's voor een zeer grote groep gewoon een probleem.
Dat snap ik ja, Tesla mag dan pionieren maar doet dat op "auto met accu" gebied... ze zijn zowat met niets begonnen. Nu ineens daarnaast nog pionieren op waterstof gebied lijkt mij te veel van het goede... dus dat ze eerst hun eigen techniek promoten is volstrekt logisch.

Dat je 3x zoveel energie nodig hebt, lijkt mij niet meer helemaal juist, veel van deze onderzoekjes zijn iets te "pro" elektrische auto : bij waterstof aangedreven auto's vind je ook accu's (wel kleiner en dienen doorgaans als buffer). In veel diagrammetjes "hydrogen vs electric cars" zie je o.a. dat regeneratief remmen enkel voor elektrische auto's zou gelden, dat is niet helemaal juist : ook een waterstof aangedreven auto kan baat hebben bij regeneratief remmen voor het bijladen van de interne accu.

Ondanks de potentie van waterstof zie ik op dit moment ook de praktische (en economisch verantwoorde) toepassing niet helemaal, maar denk zeker wel dat er toekomst in zit.
We zullen echt ook moeten gaan minderen met het produceren van "vieze" accu's.
Het delven van grondstoffen als kobalt is nog steeds een ecologische ramp.
In auto's gaan ze 10/15 jaar mee als het goed is , daarna nog hopelijk 10 jaar als "huis accu".
Na 20 jaar zitten we met voetbalvelden vol afgedankt accu's waarvan nu nog niemand weet wat daarmee te doen..... en die 20 jaar loopt al een tijdje...
Kobalt wordt hoofdzakelijk gewonnen uit de afval van Nikkel en Koper mijnen. Er zijn vrijwel geen specifieke kobalt mijnen.
Zoals op zoveel plaatsen in de derde wereld, wordt het verwerken van afval op zoek naar iets van waarde gedaan door de armsten van de armen. En het scheiden van Kobalt uit het afval van Nikkel- en Kopermijnen is een vieze en erg ongezonde bezigheid.

Gelukkig komt hier verandering in onder druk van de producenten van batterijen voor elektrische auto's. Toen het alleen voor laptops en telefoons gebeurde keek niemand hier naar om.

Gelukkig zijn auto accu's uitstekend te recyclen, de eerste fabrieken daarvoor worden al gebouwd.
Tesla is een minuscule speler op de automarkt, ondanks hun marketing.

Als de grote jongens waterstof kiezen, dan wordt het waterstof.

En ja er is nog altijd veel scepsis rondom EV in de traditionele auto industrie.
Ik ken iemand die bij Bosch Homburg werkt. En EV's zijn niet de toekomst volgens hem maar waterstof.
Deze mening deel ik ook, zolang de elektriciteit opgewekt wordt met kolencentrales en het delven van de grondstoffen voor de accu’s zeer milieu belastend is, is er niks groen aan ev’s
Ik geloof er ook meer in. Als we switchen naar onvoorspelbare bronnen als wind en zon, hebben we een middel nodig om de energie in op te slaan als we teveel hebben en we kunnen gebruiken als er te weinig is.

Als we een zonnige zondagmiddag hebben en niemand dan stroom afneemt voor zijn auto, dan verdwijnt het. Natuurlijk is waterstof niet efficient, maar met 60% verlies opslaan is effienter dan weg laten vloeien.
De zeer kleine actieradius is wat mij betreft wel echt jammer. Mijn ervaring is dat PHEV's toch het fijnst rijden als je puur elektrisch rijdt. Dan is de auto lekker stil en mis je de trillingen van een brandstofmotor. Ik heb de Outlander PHEV niet gereden, dus misschien dat die het wel beter aanpakt op dat vlak, maar bijv. een BMW 530e vond ik niet prettig rijden op brandstof (en de overschakeling tussen elektriciteit en brandstof ging ook altijd met een schokje).

Maar met zo'n kleine accu ben je bijna drukker met laden en alles er omheen, dan dat je kunt rijden. Ik zou dan op zowel mijn werk als thuis moeten stekkeren, maar het is wel zo netjes om 'm weer van de laadpaal af te halen, want er willen meer mensen laden natuurlijk. Dus kun je telkens heen en weer lopen. Nou doet niet iedereen dat. Bij de laadpaal hier in de buurt zag ik laatst ook een Outlander PHEV er 2 volle dagen aan staan. Dan sta je echt in de weg, zeker gezien die laadpaal vrijwel dagelijks al volledig bezet is met gewone EV's. Ik vind dat niet sociaal, anderen vinden dat schijnbaar normaal. Gelukkig zijn er meer laadpalen binnen 500 meter wandelen en is het probleem wel te overzien in dit geval.

[Reactie gewijzigd door Cybje op 22 juli 2024 20:31]

Maar met zo'n kleine accu ben je bijna drukker met laden en alles er omheen
Hoezo? Laad deze auto dan niet zijn accu op met een de brandstofmotor?

Toch een beetje elektrisch kunnen rijden, zonder vervelende laadpaal.
Anoniem: 120539 @wica16 augustus 2019 08:51
Jawel hoor; de energie die bij een traditionele brandstofauto bij het remmen volledig wordt omgezet in warmte gaat hier zoveel mogelijk terug naar de accu's; daar zit eigenlijk de grootste winst voor het milieu.

De elektrische techniek heeft bij deze auto ook zeker voordelen; het is op zich een prima auto.
De grote pijn zit hem vooral in het proberen te krijgen van een schoon imago (wat overigens in deze advertorial nog best meevalt), daarbij slaan deze auto en zijn voorganger de plank compleet mis.
Ja maar daar ga je zeker geen 30 km elektrisch mee redden, dus dan heb je nog steeds de nadelen van het geluid en de vibraties van een brandstofmotor. En uitstoot natuurlijk :D
De Outlander lijkt me voornamelijk geschikt voor mensen die binnen 15km van werk wonen en thuis op de oprit kunnen laden.
Voor de wat langere ritten naar familie of vakantie kan je op bezine tijden en lekker snel bij tanken zonder stekker-stress.

In de praktijk is de Outlander populair vanwege het fiscaal voordeel. Aan de ene kant slim bedacht maar aan de andere kant ook jammer omdat veel belasting-gesponsorde occasions naar het buitenland vertrekken omdat er een overschot is.
Deze auto is echt alleen nuttig als je 20km-40km van je werk af woont en eens per jaar met de caravan op vakantie gaat. Dan kan je woon-werk verkeer elektrisch doen en die ene keer per jaar 1:13 rijden voor lief nemen. Voor alle andere scenario's zou ik eerder voor een hybride Toyota (of Lexus) gaan, die zijn een stuk efficiënter als je niet oplaadt (iets dat de gemiddelde leaserijder/taxi chauffeur toch niet doet).
Tja, dan kun je toch beter volledig elektrisch?

Dan huur je voor in de vakantie toch een auto of caravan? Daarnaast gaan er veel mensen niet eens meer met de auto op vakantie.

En zo'n lompe bak heeft niemand nodig om op en neer naar z'n werk te rijden? Zeker niet als die maar 30-60km per dag rijdt?
Ik ben het zeker met je eens, maar een volledig elektrische auto is meestal nog een stukje duurder. Zo'n lompe bak heeft inderdaad niemand nodig tenzij je een zware paardentrailer oid moet trekken, maar dat mag dan weer niet met deze auto... Een excuus hybride dus ;)
Zo jammer dat van de plugin Outlander geen 7-persoonsversie is ontwikkeld.
(Accupakket zit in de weg)

Zou voor ons namelijk ideale oplossing zijn, de meeste ritjes (90%) zouden op de accu kunnen.
Bekijk mijn artikel over de Mitsubishi Engelberg Tourer eens. Hoewel de titel anders doet vermoeden, gaat het echt over auto's. Dit is een 7 persoons SUV met veel bagage ruimte.
Ik ben geen fan van PHEV, maar als je voor PHEV gaat, dan is dit wel zo ongeveer de beste die er is.

Hopelijk binnenkort in de showroom.
Hebben hybride auto's nog een toekomst in Nederland na 2020? Volgens mij is het bijtellingsvoordeel tegen die tijd afgelopen en ook de MRB geeft dan geen voordeel meer. Echt zuinig kun je ze ook niet noemen (ik denk dan ook aan de V60 PIH) als je buiten de stad komt.
Waterstof heeft de toekomst, maar er kan nu goed geld verdient worden met elektrisch (subsidies/belastingvoordeel) door de enorme lobby van autofabrikanten. Als dat voorbij is, is er een kans voor een echte stap voorwaarts: waterstof. Al jaren een succsproject in USA. Maar je hoort er hier NIETS over.
Want: infrastructuur bla bla, zelfde argument destijds voor elektrisch....is ook opgelost als je maar wil (weer die lobby)
"Grootste kritiekpunt rond de Mitsubishi Outlander PHEV en hybride auto’s in het algemeen is en blijft natuurlijk dat veel mensen de auto kochten vanwege de oorspronkelijk lage bijtelling en hem vervolgens alleen op de benzinemotor lieten rijden."

Dit is niet waar, je hebt Hybride auto's en je hebt Plug-in auto's. Een hybride auto heeft GEEN stekker en een plug-in heeft WEL een stekker. Een hybride auto kan je dus niet alleen op bezine rijden want die bepaald zelf wanneer welke vorm van aandrijving gebruikt wordt. Dat is ook de reden waarom een Prius nooit zulke extreme cijfers heeft gehad als de plug-in die volgens de NEDC 1.5L/100km haalde.

Zelf in het bezit van een Prius uit 2018, volgens de fabriek zou je 3.3l/100km moeten halen en in de praktijk is zonder je rijstijl al te veel aan te passen 4.0L/100km mogelijk bij warm weer met de airco aan. Ga je keihard planken over de Duitse autobahn (150+) dan kom je nog steeds op een respectabele 6L/100km. Dat komt omdat de auto gewoon zeer aerodynamisch is.
Een kleine nuance: Een hybride auto rijdt ALLEEN op benzine (want dat is de enige energiebron).
Dat je middels een zuinige motor die aangevuld wordt wanneer nodig door het hergebruiken van remenergiie een zuinig verbruik kan realiseren is duidelijk.

Keuze tussen een hybride of een plugin hybride zou af moeten hangen van de afstand die je er dagelijk mee verwacht te rijden.

Wij hebben nu 8 maanden een Outlander PHEV en rijden veel korte afstanden waardoor we 50% van de kilometers afleggen op via de stekker opgeladen accus.
De rest is gewoon op benzine waarbij het verbruik van de Outlander PHEV tussen 6.5 en 7.5 liter per 100km zit (maximaal 120km/h want daarboven wordt de auto snel een stuk dorstiger :) ).

Dat de Outlander PHEV veel geexporteerd wordt ligt meer aan de gemiddelde nederlandse automobilist die angst voor accu's heeft en de (komende) belastingdruk op zwaardere autos dan op aanzuigkracht vanuit het buitenland.
Gemiste kans want een gebruikte Outlander PHEV is een fijne ruime auto die veel luxe en veiligheid levert voor een redelijke prijs.
Ik heb nu ruim anderhalf jaar een Outlander phev van 2015. Bij aanschaf met slechts 28k op de teller (zeldzaam particulier exemplaar). En ik moet zeggen dat ik nog nooit zo goedkoop heb gereden.
Ik stekker thuis en verder waar het maar mogelijk is. Alleen snelladers niet, die zijn voor de Outlander te duur qua Kw, je rijd dan goedkoper op benzine.
Oké, het is een zware bak, hard rijden wordt zeker niet beloond. Rij je echter beheerst en max 120 op de snelweg (waarom niet?), dan rij je ook na de ev-kilometers best zuinig. 1:15 is heel makkelijk haalbaar. Wat vaak vergeten wordt is dat als de ev-kilometers voorbij zijn de auto niet 100% op benzine rijd, maar nog steeds hybride. Relaxter rijden is het toverwoord voor zuinig rijden met een phev.
Mijn ev-kilometers varieert tussen de 30 en (bij uitzondering) 54km. Dat laatste was op een binnendoor rit op enkel 60 en 80km wegen. Gemiddeld ev-bereik in de zomer 40km, winter 35km.
Lieden die beweren 1:10 of zelfs 1:8 te rijden overdrijven enorm. Dat luk je enkel met een zware aaanhanger erachter of altijd volgas gaan. Tja, dan kan je ipv een SUV beter een sportauto kopen...
Die 1 op 15 moest ik wel om lachen... Bij ons op de zaak reden er een heel aantal en 1 op 10 was eerder gewoon. Ja dat ligt aan de bestuurders dat klopt, maar je moet echt een zijden voetje hebben om boven die 1 op 10 uit te komen gemiddeld. Het frontale oppervlak van een vrachtauto helpt ook niet mee aan het verbruik van al die z.g. 'groene' SUV's. Vandaar dus dat dat ding Foutlander als bijnaam heeft.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 22 juli 2024 20:31]

Ik was op het evenement aanwezig, want ik ben namelijk betrokken bij de inhoud van het evenement.

Daar ben ik persoonlijk behoorlijk onder de indruk geraakt van de technologie die ze hebben toegepast. Natuurlijk zie je niet het hele verhaal van Fried Lommerse hier terug, dat ging namelijk best diep. Zo diep dat een aantal tweakers die al ervaring hadden met een PHEV, veel meer leerden kennen over deze auto, dan ze al wisten.

De keuze voor onder andere de benzinemotor met Atkinson-cycle die samenwerkt met de twee elektromotoren in deze auto is naar mijn mening erg interessant om te zien. Die motor wordt ook echt alleen maar gebruikt als het noodzakelijk is. Al met al is het naar mijn mening best interessant hoe deze 'grote bak' technisch werkt.

Dat niet iedereen spullen gebruikt zoals ze bedoeld zijn, zie je dagelijks. Dat geldt niet alleen voor auto's, maar ook voor computers en bijvoorbeeld tv's. Hoe vaak ik niet bij vrienden en kennissen de 'spetterende winkelstand' van een tv aan het bijregelen ben...:-)

[Reactie gewijzigd door FrankE op 22 juli 2024 20:31]

Sorry, maar je loopt 4 jaar achter in de techniek met deze 'EV'. Schandalige egoisten aan de lader zijn het ook. Heel de dag staan te laden voor 30km range... terwijl de echte EV rijden in de rij staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.