Door Tweakers Partners

Kom naar het Mitsubishi-evenement en ontdek de Outlander PHEV

20-06-2019 • 08:00

119 Linkedin

Over hybride rijden wordt veel geschreven en gesproken, maar dat de Tweakers-community geïnteresseerd is in de techniek rondom auto’s en duurzaam rijden, staat vast; autonoom, elektrisch en hybride rijden zijn veelbesproken onderwerpen op Tweakers. Mitsubishi nodigt communityleden uit voor een bijzonder kijkje in de keuken.

Toegegeven, een eerste vlugge blik op de Outlander PHEV en je bent wellicht geneigd te denken dat het om een benzine slurpende bolide met een pittige prijs gaat. Mitsubishi nodigt een aantal tweakers uit om hier zelf een oordeel over te vellen én om hen kennis te laten maken met de techniek van de Outlander PHEV. Bij een vooruitstrevende Mitsubishi-dealer geven Mitsubishi-experts diverse presentaties en duiken de bezoekers bijna letterlijk onder de motorkap van de Outlander PHEV om te kijken hoe hybride rijden nou echt werkt.

De Mitsubishi Outlander PHEV heeft sinds vorig jaar een flinke facelift gekregen. Vooral onderhuids zijn veel veranderingen doorgevoerd. Zo is de 2,0-literbenzinemotor vervangen door een Atkinson 2,4-litermotor die specifiek voor toepassing in een plug-in hybride is ontworpen. Het vermogen van de generator en accu is met tien procent verhoogd en de capaciteit van de aandrijfaccu is met vijftien procent toegenomen. Het vermogen van de achterste elektromotor is daarnaast met 10kW verhoogd. De gebruiker kan nu langer volledig elektrisch rijden. De elektrische topsnelheid is verhoogd tot 135km per uur en het systeemvermogen bedraagt 165kW (225pk). De Outlander PHEV is bovendien voorzien van allerhande moderne snufjes, zoals Smartphone Link Display Audio, Brake Auto Hold, bi-LED-koplampen en Multi Around Monitor-camera’s.

Geïnteresseerd in een uitgebreide proefrit? Dat kan! Dit bijzondere evenement wordt namelijk afgesloten met een automotive quiz. De vier tweakers die de quiz het best beantwoorden, krijgen de kans om een week lang in een Mitsubishi te rijden. Deze Outlander PHEV zal rouleren onder de winnaars. Vrrrrrroem!

Meld je hier aan:

Poll


De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Programma

18.30 uur Inloop & lopend buffet
19.30 uur Opening
19.40 uur Presentatie over techniek hybride rijden en recyclebare accu’s
20.20 uur Rondleiding duurzame locatie en ‘kijkje onder de motorkap’
21.30 uur Afsluitende borrel en automotive quiz
22.00 uur Einde

Praktische informatie

Datum: donderdag 4 juli 2019.
Locatie: Mitsubishi Purmerend. De tweakers die met het openbaar vervoer komen, worden om 18.00 uur opgehaald met Mitsubishi Outlander PHEV's vanaf station Purmerend.

Voorwaarden voor deelname

 • Je Tweakers-account moet voor 20 juni 2019 geactiveerd zijn.
 • Meedoen kan tot en met 26 juni 2019 09.00 uur via de poll en alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen.
 • Je kunt slechts één keer aan de poll deelnemen.
 • Winnaars krijgen uiterlijk 27 juni 2019 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • Winnaars worden willekeurig geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Deelnemers moeten in het bezit zijn van een rijbewijs (personenauto B).
 • De winnaars zijn beschikbaar op 4 juli 2019 om het evenement bij te wonen. De uitnodiging voor het evenement is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen.
 • Winnaars van de automotive quiz zijn bereid en beschikbaar om in de weken na het evenement de Outlander één week te testen en een telefonisch interview af te leggen. Onder vermelding van je Tweakers-username worden je ervaringen op tweakers.net gepubliceerd. Er wordt één Mitsubishi Outlander PHEV onder de winnaars gerouleerd.
 • Winnaars die de Mitsubishi Outlander PHEV gaan testen, moeten zelf eventuele benzinekosten betalen.
 • Ben je aanwezig tijdens het evenement? Een videograaf gaat jullie eerste reacties opnemen. Houd er dus rekening mee dat de kans bestaat dat je in de video komt. Deze video wordt gepubliceerd door middel van een frontpageartikel op tweakers.net en op sociale kanalen van Mitsubishi.
 • Medewerkers van Tweakers en Mitsubishi zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden, kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net worden ingediend.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Het is een benzine slurpende auto aangezien de meeste mensen hem gewoon vol tanken. In de lease... woon in Laren. Ken er genoeg die er eentje hebben voor de bijtelling en verder verdomt weinig laden.

Maar leuke actie!

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 20 juni 2019 08:11]

Helaas zijn er inderdaad erg veel rijders die de subsidie misbruikt hebben en de potentie van PHEV niet benut hebben. Naar mijn idee was de subsidie (korting op de bijtelling) te hoog: qua bijtelling betaalde je de helft van een vergelijkbare niet-PHEV versie van dezelfde auto (zeg een gewone Outlander of VW Golf vs de PHEV/GTE versie). Dat was niet nodig geweest. De PHEV versies zijn over het algemeen al vrij luxe uitgevoerd en rijden zeer comfortabel door de techniek (stil, weinig trilling en veel vermogen). De prive (bijtelling) kosten hadden daarom best gelijkwaardig mogen zijn aan de niet-PHEV versies. Of, als je vind dat het iets getstimuleerd moet worden een kleine korting, maar geen 50% (7% over 40K vs. 20% over 28K).

De potentie van deze techniek is er nameljik wel zeker. Zonde dat zoveel mensen ze nooit opgeladen hebben. Ik heb ruim 4 jaar lang een Golf GTE gereden waarmee ik woon-werk (30km; thuis en op het werk laden) elektrisch kon rijden. Het voordeel van PHEV is dan als ik op familiebezoek ga (350km snelweg, heen/terug) geen laadstops nodig heb (niet echt fijn met een gezin met kleine kinderen).

Ook een voordeel vind ik dat je niet MOET laden. Ik bedoel, ik heb een laadpaaltje bij de voortuin gemaakt, maar het is wel vrij parkeren op straat. In 90% van de gevallen sta ik voor de deur en kan ik laden, maar soms is het plekje bezet. Met een EV heb je dan mogelijk een probleem.

Naast dat elektrisch rijden heel zuinig is, is door regeneratie de auto nog steeds zuinig wanneer de accu leeg is. Bij ritten van 200km was het verbuik rond de 5.3L / 100km. Over de totale periode 4 jaar / 80.000km was het verbruik 3.4L / 100km. En dat voor een bezine auto (geen diesel) met 200+ pk.

De Golf was iets te klein, dus ben ik nu overgestapt op de VW Passat Variant GTE, maar een Mitsubishi Outlander was ook een optie geweest. De nieuwere varianten van beide hebben zelfs nog een groter elektrisch bereik waardoor je verbruik nog verder daalt. Binnen de steden kan je elektrisch rijden (geen fijnstof in de directe leefomgeving), korte ritten doe je sowieso helemaal elektrisch en als je een keer verder moet, dan kan dat zonder te stoppen. 'Best of both worlds'.... voor mijn eigen situatie i.i.g..

Kortom, PHEV is volgens mij een mooi concept, eventueel als tussenstap naar EV. Zonde dat de betaalbaarheid (zakelijk gezien) nu verpest is door de aso's die de auto alleen voor de bijtelling hebben gekozen. Of, dat men niet een systeem kon vinden waarbij je alleen korting krijgt als je geen 'misbruik' maakt.

Oh ja... en ik deed het dus niet voor de bijtelling/kosten, maar voor het rijcomfort en de beperkte uitstoot. De auto's vallen buiten mijn leasenorm waardoor ik flink moest bijbetalen en duurder uit was/ben dan bij de niet-PHEV varianten.
mooie reactie!
Ik zou zelf graag hybride rijden, maar door de kortzichtigheid van de regering en mede door de ASO's zoals je zelf omschrijft is er ook geen wegenbelasting voordeel meer, erger nog, je betaald een bonus omdat deze auto's heel erg zwaar zijn. Een gebruikte outlander PHEV koop je nu gunstig, maar met 1800 kilo is het geen goedkope auto in de maandelijks lasten. Het loont niet om nu particulier een gebruikte/nieuwe hybride te kopen, afgezien dat het je wellicht wat brandstof bespaard. dat weegt niet op tegen die hoge wegenbelasting (in mijn geval).
Of je moet het milieu kosten wat kost willen sparen en full green worden, dan is ook een hybride waarschijnlijk niet voldoende. en vol elektrisch is onbetaalbaar. En dan wil ik er ook nog een lichte caravan mee trekken. vergeet het dan al helemaal.

Technisch is de hybride nu de perfecte auto (voor mij) tussen ouderwets brandstof en nieuwerwets elektrisch...
Of een nieuwe Outlander phev voor een particulier niet loont hangt er maar vanaf. Mijn Mitsubishi dealer biedt de eenvoudigste versie (Pure) rijklaar aan voor €33990, splinternieuw.
Als je een grotere SUV wil met 240pk, 4x4 aandrijving en die 1500kg mag trekken, dan kan ik met de beste wil een Outlander niet duur vinden.
Ik rij particulier zelf een 2015 model, anderhalf jaar geleden gekocht. De meeste van mijn ritjes rij ik volledig EV (30 tot 45km). Bij een langere rit van 100km blijft het benzineverbruik binnen de 1:20. Je moet met zo'n zware phev wel een beetje bewust rijden, ik rij op de snelweg max 120 km/u. Bij hogere snelheden loopt het verbruik natuurlijk wel op. (dat is bij andere SUV's niet anders)
Oja, t/m 2020 half tarief MRB. Er is nog steeds onzeker of deze (voor particulieren) redelijke regeling daarna afgeschaft wordt of niet.
Thanks voor je toelichting. Dat is ook zo, het ligt grotendeels aan de situatie.
Ik heb eerder gehoord van het half tarief, maar is dat alleen voor bestaande hybride rijders?
Op de pagina van de belastingdienst kan ik bij het berekenen geen onderscheid maken tussen een hybride of benzine, dat is hetzelfde tarief.
https://www.belastingdien...tuigenbelasting-berekenen
Voor de Outlander phev moet je kiezen "Personenauto met CO2 uitstoot van 1-50 gr/km" en als brandstof "Benzine". Ik betaal €150 per 3 maanden MRB, verschilt iets per provincie. Uiteraard geldt dit halftarief ook voor jou...
Ik heb er ook eentje particulier gekocht kortgeleden en ik kan dit bevestigen. Slechts 44 Gr/km uitstoot en daarom half tarief.
Tot eind 2019, daarna verdubbeld het.
Zoals ik al eerder heb gereageerd, dat is nog helemaal niet bekend. De kans dat het half tarief blijft is net zo groot
Ik ga er niet van uit. De lobby is dat het een foutlander is dus het zal er wel af gaan vrees ik, net als de wassen neus qua zonne energie saldering. Zou mooi zijn als ze inzien dat het voor zakelijk dan omhoog gaat maar voor prive zo blijft, prive wordt veel meer op electrisch gereden tov lease (die het geen bal uit maakt qua verbruik en de stekker er nooit in steekt...)

Maar dan nog, tov een gewone benzine auto (zelfde formaat en verbruik) ben ik er nu ~140 per maand goedkoper mee uit, straks dan ~95.

Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk in België te tanken als ik daar in de buurt kom met 60L aan Jerrycans mee, scheelt ook een stuk :)
Het meeste fijnstof wordt geproduceerd door de banden van je auto/wegdek.
Dus dat levert geen winst op in de stad.

Bovendien wordt er nog veel stroom geproduceerd met kolencentrales en die zijn ook niet echt stofvrij.

[Reactie gewijzigd door dwwolf op 21 juni 2019 07:24]

Vergeet de remmen niet, vrij giftig spul dat stof. Bij een hybride of ev heb je daar wel minder last van aangezien je veel van het remmen doet met de electro motoren.
Je kan het ook anders zien: nu volop op benzine rijden waardoor de accu's minder slijten en als het moment daar is volop elektrisch rijden.
Auto accu's slijten amper omdat ze geen diepe cycli doen...
Inderdaad. Veel auto's met accu's hebben zowel aan de onder- als bovenkant een buffer waardoor de accu's altijd dichter bij het optimale punt zitten wanneer ze niet gebruikt worden. Lithium-ion accu's (en vergelijkbare types) hebben de langste levensduur wanneer ze, als ze niet gebruikt worden, op 50% worden 'weggelegd'. Een nieuwe telefoon uit de doos is bijvoorbeeld vaak 50% opgeladen.

De netto capaciteit van PHEV's is dan ook vaak lager dan de bruto capaciteit. Helaas zijn fabrikanten daar niet heel transparant in.
De genoemde capaciteit is toch vaak de netto-capaciteit? Met een bruto capaciteit die anderhalve keer zo hoog ligt?

En dan vrijwel zonder slijtage omdat een accu op het gebied tussen 15-85% [of soortgelijk] amper slijt ten opzichte van die andere 30% van de capaciteit?

[Reactie gewijzigd door ANdrode op 20 juni 2019 09:50]

Als het goed zou zijn voor een accu om leeg te zijn zou je misschien gelijk hebben.
Dat gaat in 2019 niet meer op zie
Daarom worden die outlanders massaal gedumpt tegen zeer aantrekkelijke 2de hands prijzen.
Zelf heb ik er ook gebruik van gemaakt om tegen een aantrekkelijke prijs een 2de hands op de kop te tikken. Het is dan wel de oudere versie maar ik moet zeggen dat ik er erg blij mee ben en het zeker scheelt als je elke dag oplaad voor de kleinere afstanden. En aangezien ze veel uit de leas komen of vanuit zakelijke rijders dat meestal alle opties er op zitten wat hem nog aantrekkelijker maakt.
Wat ook interessant is om op de snelweg tijdig over te gaan op benzine zodat als je de snelweg verlaat weer over kan op electra. Vooral optrekken en wachten bij verkeerslichten kost onnodig veel brandstof, dus daar kun je het meeste voordeel uit halen.
Vooral optrekken en wachten bij verkeerslichten kost onnodig veel brandstof, dus daar kun je het meeste voordeel uit halen.
Dat is juist ook wat onnodig veel electriciteit kost. Het is maar de vraag wat gunstiger is.

Bij mijn auris (stekkerloze hybride) word juist aangegeven is dat het voor optrekken gunstiger is om benzine te gebruiken, zodat je meer elektriciteit over hebt voor de rest.

Bij wachten bij een verkeerslicht gaat de benzinemotor sowieso uit.

Meestal kun je het beste de auto laten bepalen wat gunstiger is, want de meeste mensen maken de verkeerde keuzes als ze de auto in een bepaalde mode forceren.
Dat ding haalt amper 1 op 8 met benzine. En haalt nog geen 30 km op 1 accu lading.

Dure boodschappen auto dus.
Mijn PHEV uit 2015 haalt in de winter inderdaad maar 30km op een volle accu maar als de temperatuur boven de 10 graden komt haal ik 35 tot 40 km. Ideaal voor mij aangezien ik 40 km van kantoor woon en thuis en op de zaak kan laden.

Op benzine rijdt de Outlander 1:11 en dat is niet zuinig maar wel zuiniger dan de Volvo XC70 automaat die ik hiervoor had.
Ik heb een collega die 100km van zijn werk woont en die komt gemiddeld op 1:25 uit voor zijn outlander. (2de generatie) Daar komen de meeste benzine autos niet in de buurt. (zeker niet in die grootte)

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 20 juni 2019 14:28]

Dat is grootspraak, ik rij dagelijks electrisch heen en weer, en 1x in de week een 300km ritje. Gemiddeld kom ik dan op 1:13 tot 1:16 maar beter toch echt niet. Op benzine rijd een foutlander consistent tussen de 1:8.4 (Duitsland) tot 1:11 (Nederland op cruise control). Wel met een 1e generatie outlander, enige verschil is een paar sierlijstjes met het iets nieuwere model.
Dat is wat de auto zelf aangeeft over een lange periode gemeten. (ik heb de grafiek zelf op het scherm gezien) Nou zal het wellicht wat hoger zijn dan werkelijk. 1:22 ipv 1:25 of zo. Maar dan is het nog steeds goed.
(Als mijn auris 1:20 aangeeft dan is het bij de pomp 1:19)

Wil je beweren dat de auto zelf 1:25 aangeeft als verbruik terwijl het aan de pomp 1:15 is? Dat lijkt me erg sterk.
(Ik kan 'm wel eens vragen wat ie aan de pomp meet)
In mijn ervaring klopt van dat getal in de board computer geen klap. Ik heb de afgelopen 8 maanden alle kosten bijgehouden, benzine, stroom, etc. Ik heb niet hoger gehaald dan 1:19 met een paar weken korte ritten (de auto gebuikt altijd wat benzine) als je de kosten van de stroom ook mee rekent (en dat weer uitdrukt in de hoeveelheid benzine die je daar mee gekocht zou hebben...)

Voor mij is het per maand 140 euro goedkoper dan dezelfde hoeveelheid kilometers puur op benzine rijden, totaal rij leden we denk im een 25-30000 km per jaar schat ik.
Heb net gekeken naar een V60 PIH, soortgelijke auto, maar dumpprijzen ben ik nog niet tegengekomen. Bij €15.000 begin het een keer.
Voor een wagen met een nieuwprijs van tegen de 60.000 euro vind je 15.000 geen dumpprijs?
Met 2 ton op de teller en 6 jaar oud, nee. Voor €5000 minder heb je een V70, zelfde bouwjaar en KM-stand
En veel lagere wegenbelasting en vaak ook verzekering.
Maar dan mis je wel de optie om uit de hoogte te doen naar mensen die nog niet electrisch rijden ;)
Ik wilde een overstap maken naar gedeeltelijk elektrisch. 80% van onze ritten is < 50 km, maar 80% van onze kilometers worden op langere ritten gemaakt.

V70 wordt em niet, dan blijf ik voorlopig in mijn xc70 doorrijden.
Dat snap ik maar we leven nu in 2019 dus wat er voorgaande jaren voor regeling was is niet zo heel interessant.
Aangezien het gaat over regels van voorgaande jaren waarover hier gediscussieerd wordt, lijkt het me wel degelijk relevant wanneer deze zijn veranderd en hoe.
Mitsubishi gaat inderdaad tegen de spirit van de electrische revolutie in. Ik had liever een samenwerking gezien met een bedrijf dat wat overtuigender de EV-markt instapt, zoals Renault/Nissan/VW.
Mitsubishi is onderdeel van de alliance met Renault en Nissan. Ze delen de techniek, alleen waar Renault en Nissan pure EVs maakt zit er in de Outlander ook een verbrandingsmotor bij. De Outlander is in eerste instantie een EV en daarna pas een brandstof auto. Een goed voorbeeld is dat de brandstofmotor maar één versnelling heeft en enkel de voorwielen kan aandrijven. Deze versnelling is (uiteraard) alleen voor op de snelweg bedoeld.

De meeste andere PHEVs (uitgezonderd de i3) zijn brandstofauto met een elektrische motor ter ondersteuning waarbij dus op elke snelheid de brandstofmotor alle aangedreven wiel kan aandrijven. Op basis van mijn ervaring met de BMW 330e is een elektromotor achter de versnellingsbak een verschikking. Al rijdt die wel heerlijk comfortabel EV only en heerlijk sportief in sport-modus, maar het voelen schakelen wanneer je net iets vlotter elektrische rijdt is voelt vreemd.
Wat bedoel je hier mee?

Naast de PHEV had Mitsubishi ook de eerste volledig electrische massaproductie auto. Dat lijkt me niet tegen de spirit in te gaan.

En VW is wel het laatste bedrijf dat je moet noemen als het over EVs gaat.
Het is volkomen terecht dat VW op het strafbankje heeft gezeten, maar gaat op dit moment echt all-in op electrisch.

Het aanbod van Mitsubishi op dit moment vind ik niet echt indrukwekkend. Die
Mitsubishi i-MiEV kan je op dit moment niet meer bij Mitsubishi kopen, en zo'n zware plug-in telt ook niet echt mee.
De Outlanders waar zo mee eerst omgesprongen zijn of komen binnenkort de lease wel uit denk ik. Hybride levert geen bijtelling voordeel meer op.
Jep en dan loopt ie precies 1:10. In Nederland boeide niemand de auto maar je kreeg em bijkans vanwege alle belastingvoordelen en dus sleept iedere bijtellingstrekker lekker z'n zware accu-pack van A naar B...
Voor particulieren is het een fantastische oplossing!
Alleen voor leaserijders. De normale rijders betalen zelf de benzine dus voor hun heeft het wel zin om te laden.
Toch ken ik er ook enkele die zoveel mogelijk thuis laden om zo fijn benzine uit te sparen. In de winter besparen ze 30km en in de zomer 50km per dag. Dat is toch al snel 7euro per dag aan benzine. Terwijl het thuis opladen een euro of 2 kost. Dus het loont wel, als het je woon werk verkeer is kun je zo 100euro besparen.

Wat die dingen dan weer bij openbare laadpalen doen weet ik niet. Daar slinkt je winst vlot. Een openbare laadpaal is toch al snel bijna twee keer zo duur als thuis. Maar dan heb je vaak wel een leuk parkeer plekje. (Loop maar eens bij de Efteling langs de laadplekken, één uit vier is volledig electrisch.... bij de IKEA is het ook altijd mooi...)
Vaak weinig melieubewuste rijders inderdaad. Laatst een soortelijke auto in actie gezien op de parkeerplaats.

Auto gaat achteruit het parkeervak uit, stopt, draait aan het stuur, rijdt voorzichtig de rijrichting in. Zodra de bestuurder door had dat hij de bocht kon maken gaf deze me toch een opgefokte straal gas. De benzinemotor sloeg op dat moment aan en het was voorbij met elektrisch rijden.

Denk dat het ding hooguit 7 meter elektrisch heeft gereden ... |:(
Dat ligt niet aan de auto, maar aan de mensen die hem rijden. Je kan best een stukje (30 km) volledig elektrisch rijden, wat voor mijn woon-werk perfect is.
Vergeet ook niet dat door de grote opkomt van de PHEV's het Nederlandse laadpaalnetwerk een enorme boost heeft gekregen (hoewel ze in de praktijk niet veel door PHEV rijders gebruikt worden misschien). Uiteindelijk is het dus wel echt ergens goed voor geweest!
Nou dat valt wel mee nu eigenlijk. De bijtelling voordelen op de outlander Phev zijn vrijwel allemaal weg. Ik heb zelf er ook 1 en laad de auto elke dag op. 1x heb ik zelfs ruim 2 maanden niet hoeven te laden. Maar in het begin kochten de meeste mensen inderdaad deze auto voor de bijtell9voordelen.
Dat was in de beginjaren van de PHEV zeker het geval. Echter tegenwoordig staat, in ieder geval bij ons, ook in leasecontracten dat een hybride auto minstens 300 laadmomenten per jaar moet hebben. En de LM kan dat natuurlijk gewoon zien op basis van je laadpasje/druppel. Gebeurt dat niet, moet de rijder een extra bedrag betalen.
Wat een onzin zeg!
Er zijn er ook genoeg die wel actief laden!

Onze laadpaal in de straat wordt gedeeld met 3 Mitsubishi PHEV's, een 2 GTE's en mijn V60 PHEV...
Natuurlijk is de bijtelling prettig, maar ik doe daarnaast woon werkverkeer elektrisch.
Dan hebben jullie vast een online agenda, om af te spreken wie wanneer laad?
Nee dat is soms wel eens lastig. Gelukkig woon ik in de straat zelf en anderen niet, ik heb vanuit de keuken zicht op de paal. Hierdoor kan ik bijna iedere avond wel laden. 2 PHEV's halen hem netjes na 2/3 uur weg. Twee anderen niet...
idd, dat blijft voorlopig de grote handicap van openbaar laden. Ik ben erg blij met mijn oprit en eigen laadpaal.
Snap ik. Dit is de voornaamste reden dat ik enkel een Model 3 Long Range wens te overwegen als opvolger.
Of de Long Range, of weer dieselen...
December moet de V60 eruit.
YMMV, maar ik deel @KaiTak, wij hebben er 8 gehad, slechts 1 deed het 'netjes', de rest gaf gewoon gas. En natuurlijk laden ze wel eens, drukke steden heb je altijd je 'elite' parkeerplekje om te laden, thuis kans ook best groot, dus je misbruikt de luxe van parkeren om af en toe te laden.

Het is pas een ander verhaal als het gewoon prive PHEV's waren geweest, dan moeten mensen opeens alles zelf betalen.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 20 juni 2019 09:49]

Op mijn werk noemen we het altijd een Foutlander.
Metsubsidie Foutlander bedoel je :+ :o
Lol 😂

Ok heb zo een foutlander maar dan gewoon prive, dagelijkse ritten electrisch voor grote afstanden inderdaad 1:11.

Verder een heerlijke auto om in te rijden, ook super ruim voor de passagiers achterin, alleen de claxon had een upgrade nodig (wat een zielig ding is dat vanuit de fabriek).

Ben wel nieuwsgierig of de upgrades het verbruik ook ten goede komen, dan kan ik over een jaar of 5 wellicht een ‘nieuwe’ 2dehands kopen...
Meer een eeieeh eieeh... een miep
Miep ala een 2cv was nog wel origineel geweest. Achteraf gezien ook makkelijker monteren geweest.

Via Alibaba een plasic dual tone lucht toetertje gekocht, geeft net even wat meer een passend geluid zonder aso overdreven te doen zoals een scheepshoorn...

En een goed excuus om een relais schakeling aan te leggen en creatief een veilige aanvoer van de benodigde 30A te regelen vanuit de bestaande fusebox onder de motorkap netjes af te zekeren en een extra doosje hiervoor te plaatsen ... (en de bumper er af om de oude toeter af te tappen voor het signaal ;) ) <- je moet toch een hobby creëren!

[Reactie gewijzigd door mjl op 20 juni 2019 12:46]

Rij intussen mijn 2de 'Foutlander' en zou niet zomaar overstappen op een andere auto. Woon werk afstand is voor klein genoeg om de hele werk week elektrisch te rijden, en alleen als ik verder weg ga rij ik op benzine. Ook probeer ik zoveel mogelijk pauzes in te lassen om onderweg even een oplaadpunt mee te pakken. Met een beetje plannen is dat prima te doen. Het grote voordeel met PHEV's is dat als het een keer nodig is je gewoon door kan rijden als je accu leeg is. 'Best of both worlds' zou ik zeggen. Ruimte in de auto is ook een pluspunt, als je iets koopt bij een bouwmarkt past het meestal gewoon met de deuren en ramen dicht in de auto. Mijn vader is oud, slecht ter been en nogal groot zeg maar en voor hem is het veel makkelijker in en uit stappen dan bij een normale sedan. Met vakanties richting de sneeuw moet ik toegeven dat ik elektrisch rijden oversla tot de eindbestemming. Wat de rijeigenschappen betreft is het een dijk van een auto, ik kan me dan ook niet vinden in de reactie over zwabberend gedrag. Hij weegt 1800kg en dat voel je maar je hebt genoeg vermogen om uit vervelende situaties te komen. Duitse autobaan met cruise op 170 richting Oostenrijk is een prima ervaring, doe dit zo'n 2 tot 3 keer per jaar. Verder gebruik ik regelmatig de 4WD eigenschappen om mijn boot het water in te krijgen of collega boot eigenaren uit de problemen te helpen. Blijft leuk om een dikke Dodge Ram V8 Hemi elektrisch uit de blubber te trekken :) . Verder niets dan lof over de CVT die voor de aandrijving zorgt. Natuurlijk heb ik ook negatieve punten. Fabriek opgave voor het verbruik is belachelijk, als je niet zoals ik de hele week elektrisch kunt rijden is het brandstof verbruik idioot. Had je net zo goed die Dodge kunnen kopen. Verder is het navigatie systeem een lachertje. Het is altijd een verassing waar je terecht komt. Zit regelmatig een paar straten verderop (zelfs een keer in het verkeerde dorp). En het grootste probleem de actieradius van de accu. Als ze daar iets aan zouden doen (ik zou zo wat ruimte in willen leveren) dan zou het wat mij betreft de perfecte auto zijn. Ik zou iedereen die overweegt om PHEV of elektrisch te gaan rijden, aanraden om een keer met de Foutlander te gaan rijden. Ben dan vooral benieuwd naar de reacties van de notoire klagers.
Ik snap deze actie niet zo goed, als je naar een willekeurige dealer gaat en vraagt of je een proefrit van een dag mag dan is dat nooit een probleem. Als de 4 deelnemers deze auto moeten rouleren dan heb je effectief 1 dag per persoon dat je hem echt kan gebruiken. Wat is dan de meerwaarde van de actie tov gewoon naar een dealer gaan? Dit klinkt als verkapte reclame ipv een goede actie...


PS. Ik rij zelf ook al 6 jaar een PHEV, ander merk, en dat rijdt lekker. Mijn volgende auto wordt volledig elektrisch, geen ronkende trillende stinkende benzine auto meer voor mij :)
Nee ieder een week neem ik aan, anders heb ik er niks aan qua vergelijk....
Ben opzich wel benieuwd. Op de snelweg zie ik ze altijd met 150km/u voorbij razen, dan rijdt het volgens mij niet bepaald zuinig.
Op de snelweg is het ook veel efficienter om op brandstof te rijden.
Vaak doe ik dat met mijn V60 ook. Snelweg ga ik op diesel over, in de steden, woonwijken en 80km wegen rijd ik volledig elektrisch.

Beter voor de volksgezondheid, vooral in de woonwijken waar kinderen spelen en toch efficient. (ook in de winter).
Waarom is het efficiënter om op brandstof te rijden op de snelweg? Brandstof lijkt mij nooit efficiënter dan electrisch.
Maar is het wel, ICE heeft een versnellingsbak, electrische auto's niet.
De Outlander heeft toevallig geen versnellingsbak, de ICE kan pas boven de 75km/h de wielen aandrijven daaronder fungeert de ICE altijd als generator voor de electromotoren.
Brandstof lijkt mij nooit efficiënter dan elektrisch.
Brandstof is inderdaad nooit efficiënter gezien de meeste energie opgaat in warmte maar in het geval van zijn hybride bedoelt @dfrenner dat hij het efficiënt mogelijk gebruik maakt van zijn elektrische en benzine capaciteiten.
Dat, en het omgerekende verbruik ligt bij 120 elektrisch, hoger dan 120 op diesel...
120 op EV mode gaat richting de 35kWh/100km.
Dit is met 30 cent laadtarieven in de straat equivalent aan 7 liter diesel a 1,50 per liter!

Dus 7 liter per 100km op EV mode. Met diesel lukt dat wel voor 6 liter per 100km op 120km/h.

Dus mijn phev is op de snelweg voordeliger op diesel dan op elektriciteit.

En dan hebben we het nog niet eens over laadverliezen tussen de 10-15%...

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 20 juni 2019 11:06]

Check, Ter info: niet op jou gericht verder maar puur ter vergelijking. Ik rij volledig elektrisch.
Ik doe 175 Wh/km gemiddeld en 200 in slechte omstandigheden (koud, wind). Dat komt uit op 20kWh/100km. Dan kom je op 4L diesel.

Maar ik heb ook genoeg momenten dat ik harder rij en dan gaat het hard omhoog.

[Reactie gewijzigd door dycell op 20 juni 2019 20:13]

Welke PHEV is dat? Volgens mij bestaan er geen PHEV's met dat soort verbruikscijfers.

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 20 juni 2019 13:28]

Sorry, ik was niet duidelijk. Dat is volledig elektrisch.
In mijn V60 zeker wel! Verbruik op snelweg vliegt omhoog, waardoor diesel goedkoper is dan op EV...
Op de snelweg trek je de accu supersnel leeg. San kun je in de stad niet meer electricch rijden. In de stad komen de v60 en Outlander beter tot hun recht.
Hopelijk valt het met de nieuwe versie beter mee dan bij de oude dan! Wij hebben de vorige versie (eind 2017) een 3-tal dagen te leen gekregen van de garage om uit te testen, en toen viel het verbruik dik tegen. De wagen is toen 3 dagen gebruikt geweest voor redelijk grote afstanden, maar normaal gebruik voor ons (als consultant), en ook al werd hij elke avond volgeladen en gebruikten we de tips van de garagist, zaten we nog aan een gemiddeld verbruik van om en bij de 8,5-9 liter per 100km... En dat met een geadverteerd gemiddeld verbruik van 1,9! Logischerwijs is het niet die wagen geworden :)
2 berijders vertelde mij dat ze dat vanuit de fabriek al erg ontmoedigen. Zij zeggen dat het geen fijne auto is boven de 120 als in: windvanger en zwabberen. Maar dat kan borrelpraat geweest zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 juni 2019 09:57]

150km/u is zo goed als de topsnelheid van de 1e PHEV outlander :+
Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.

Deelnemers moeten in het bezit zijn van een rijbewijs.
Door die tweede regel is de eerste regel redelijk zinloos nietwaar?

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 20 juni 2019 08:47]

Nee? Minderjarigen kunnen tegenwoordig ook al een rijbewijs hebben
Je mag tegenwoordig als je 17 bent rijden (onder begeleiding). Vandaar dat we hiervoor hebben gekozen.
Dit klopt. Hier hoort echter een begeleiderspas bij waarop de 17 jarige bestuurder maximaal 5 coaches kan registreren. Enkel en alleen met één van deze coaches naast zich mag er gereden worden. Een 17 jarige met een rijbewijs B uitnodigen voor dit event heeft dus alleen zin als 1 van de coaches meekomt.

Anyways, helaas kan ik die dag niet. Veel succes Tweakers!

Bron: https://www.rdw.nl/partic.../begeleiderspas-aanvragen
Ongetwijfeld standaard tekst... Maar volgens mij is het hele programma zonder rijbewijs te volgen. Je mag alleen niet winnen :)

Programma
18.30 uur Inloop & lopend buffet
19.30 uur Opening
19.40 uur Presentatie over techniek hybride rijden en recyclebare accu’s
20.20 uur Rondleiding duurzame locatie en ‘kijkje onder de motorkap’
21.30 uur Afsluitende borrel en automotive quiz
22.00 uur Einde
Nergens staat dat het om een autorijbewijs moet gaan, een brommerrijbewijs zou dus ook mogen :+
Erg leuke actie, is er nog een mogelijkheid om de ervaringen van de tweakers te lezen die in de wagen mogen rijden straks?
Zelf kan ik 4 juli niet en laat de actie aan mij voorbij gaan.
Jazeker! Er komt nog een artikel waarin we de ervaringen delen. Ik zal hier een linkje plaatsen wanneer dit online komt.
Bedenk bij aanschaf of privatlease dat het gunstige tarief motorrijtuigen bealsting (halftarief MRB) alleen nog in 2020 telt. Voor zover het er nu naar uitziet, betaal je dus het dubbele tarief na 2020. Ik weet niet wat het exacte tarief nu is, maar dat kan dus zo 4 - 5 tientjes per maand extra worden. Goed om rekening mee te houden.
Voor zover het er nu naar uitziet is het nog helemaal niet bekend wat er na 2020 gaat gebeuren. 50% kans dat het gewoon zo blijft. Het is een vrij schone auto in vergelijking met normale benzineslurpers dus dat spreekt in z'n voordeel.
De fout die de meeste mensen maken is dat er niet gekeken wordt naar het gebruiksdoel. Iedereen weet maar al te goed waarom ze kiezen voor benzine of voor diesel. Bij bijvoorbeeld het gebruik van veel lange afstanden en veel kilometers is een diesel praktischer en goedkoper dan een benzine. De keuze is dus afhankelijk van hoe je de auto gaat gebruiken.
Als je een PHEV gaat gebruiken om iedere dag van Maastricht naar Amsterdam te rijden dan is dit gewoon niet de juiste wagen voor dit doel. Maar door de fiscale voordelen is hij hiervoor wel ingezet.

Lees maar eens de ontwerp doelen van de Mitsubishi Outlander. Hij is nl. ontworpen om max. rond de 60km enkele reis te maken waar je vervolgens weer bij een oplaadpunt bent. Als je gebruiksdoel binnen dit kader past is het gewoon een fantastische auto. En haal je wel 1.9L/100Km.

Zelf heb ik een outlander phev die ik privé rijd. Thuis laad ik met zonnestroom via de zonnepanelen. Een kW kost me ongeveer 5 cent. Dus voor 40cent kan ik ongeveer 40km rijden, die afstand rijd ik overigens bijna nooit per dag, waardoor volledig elektrisch rijden mogelijk is. En af en toe rijd ik grotere afstanden. Het fijne van een PHEV is ook dat je gewoon op vakantie kunt gaan en geen problemen hebt met het zoeken van oplaadpunten en lange laadtijden.
Bij de vakantie rit van vorig jaar naar Italië en Oostenrijk (totaal 2650 km) had ik een verbruik van 1:11,2. (uiteraard zonder opladen) Dit was incl. dakkoffer. Voor een grote SUV met 200+ pk is dat niet slecht dacht ik zo.
Dus iedereen die de outlander, foutlander noemt, heeft zicht niet verdiept in de techniek en al zeker niet in de wijze van gebruik. En de overheid heeft hierin zelf de grootste fout gemaakt :( .

De outlander PHEV is gewoon een hoogstaand stukje techniek, en past de behoefte van je auto bij de specificaties van een PHEV dan kan dat een hele hele interessante combi zijn!
Absoluut met je eens!
ik heb sinds kort de 2019 versie en kan keurig mijn woon-werk verkeer volledig elektrisch doen. Wil je verder, heb je door de benzine-optie geen range anxiety of ben je elke keer in paniek naar een laadpaal aan het zoeken. De auto is ongelofelijk stil, rijd enorm soepel en is voor zijn prijs ruim uitgevoerd.
Verder is hij veel ruimer dan de andere PHEVs die ik ken.

Enige nadeel dat ik tot nu toe ben tegengekomen is de ergonomie van de bediening.
Overal zitten knopjes verwerkt, die er allemaal weer anders uitzien. af en toe lijkt het wel alsof ze willekeurig een stikker op een knopje hebben geplakt. Na een tijdje wen je er aan , maar optisch is het niet helemaal top..

Natuurlijk moet je een beetje nadenken over hoe je hem gebruikt, maar past hij in jouw gebruiksprofiel kan ik op dit moment echt geen betere auto verzinnen.

was echt een beetje verbaasd over de vooroordelen die ik hier in de reacties teruglees.
ze komen in ieder geval zeker niet overeen met mijn ervaringen tot nu toe.
+1Anoniem: 372172
@PcDealer21 juni 2019 04:53
Voor wat te doen ? Ah omdat het in Purmerend is zeker (y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372172 op 21 juni 2019 05:16]

0Anoniem: 372172
@PcDealer21 juni 2019 15:10
Ik ga naar geen 1 meet van Tweakers meer dus :)
Geweldige actie
Leuk dat je wordt opgehaald met de outlander vanaf station en de quiz.
Helaas kan ik niet op 4 juli. Succes Tweakers!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee